-
Ο χρήστης MOnoimoi έγραψε:
1/3 έπιασες, αλλά πάλι καλά γιατί πριν μας έλεγες άλλα περι ισοπαλιάς Schumacher - Hakkinen.
Από την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψαρια και μου πετάς ένα κεφτέ... Ευχαριστώ δε καπνίζω.
Ότι να 'ναι όπου να 'ναι...
Βλέπουμε ποιος είναι ο συγγραφέας πριν απαντήσουμε
Εσένα καμμένε σε έχω συνδέσει με το Kάιρο.
Ε, κόψε τη φασολάδα τοτε... Αφού σε πειράζει
Η κλήση σας προωθείται.
CAIRO TELECOM SERVICES!
-
Ωπα, ωπα... ο sokos είχε πει για την ισοπαλία και μίλαγα με εκείνον και νόμιζα πως έκανε εκείνος το post για '1/3' που απάντησα. Το 1/3 που είπα ισχύει, τα άλλα τα παίρνω πίσω. Sorry!
p.s. αυτή η γαμημένη η φασολάδα πρέπει να με πείραξε...
-
Το 1/3 το συζητάμε, τα άλλα δε μπορώ... προωθείται
-
παρακαλώ μην το μαμάτε το τόπικ..
κατα δεύτερον φίλε mschumacher μονολεκτικά πόστ με εικονιδιάκια δεν περιέχουν πειστήρια ως προς την αποψη που αντιτίθεσαι ουτε επιχειρήματα, έτσι απαντάμε αμα είμαστε πορωμένοι. Αν θέλεις να συμμετέχεις αυτο γινεται με ενα σωστά δομημένο πόστ ώστε να υποστηριξεις τις αντιθέσεις σου και τότε τα συναφή emoticons
Κατασκευαστών ποιοι πήραν '99 και ΄00 ?
-
Νομίζω σου απάντησα πως πήρε το κατασκευαστών η Ferrari το 1999 πιο πίσω αλλά δεν είπες τίποτα. Μόνο την καραμέλα του βηρυλλιου ξέρεις να μας λες.
-
Beryllium causes lung and skin disease in two to 10 percent of exposed workers. Occupational exposure most often occurs in mining, extraction, and in the** processing of alloy **metals containing beryllium.
Ενα μικρο αποσπασμα απο τη σελιδα του Υπουργειου Εργασιας των ΗΠΑ. Μαλλον και αυτοι με τη ΜακΛαρεν τα εβαλαν...
ΥΓ Οπαδος μονο του Ηρακλη. Του Αλονσο απο που προεκυψε; Επειδη δεν γουσταρω τον παγοκωλη;
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
παρακαλώ μην το μαμάτε το τόπικ..κατα δεύτερον φίλε mschumacher μονολεκτικά πόστ με εικονιδιάκια δεν περιέχουν πειστήρια ως προς την αποψη που αντιτίθεσαι ουτε επιχειρήματα, έτσι απαντάμε αμα είμαστε πορωμένοι. Αν θέλεις να συμμετέχεις αυτο γινεται με ενα σωστά δομημένο πόστ ώστε να υποστηριξεις τις αντιθέσεις σου και τότε τα συναφή emoticons
Κατασκευαστών ποιοι πήραν '99 και ΄00 ?
μπορώ άραγε να σε πείσω για το αντίθετο? Εγώ προσωπικά λέω ότι δε μπορείς να είσαι 100% σίγουρος.
-
Το βιρύλλιο επαναλαμβάνω και γίνεται κουραστικό, δεν είναι καραμέλα.
Είναι 'πουστίτσα' της Ferrari να φτάσει κάπως την McLaren και την έστειλε πίσω στο drawing board για κινητήρα δουλειά ετών, ουδώλος τι ενδιέφερε αν είναι επικίνδυνη σε raw μορφή..
(τα πιστονάκια btw απο ρομποτάκια φτιάχνονταν.. και κατεργασμένα στην μορφή την τελική δεν ήταν επιβλαβή κατα τις μελέτες χημικών μηχανικων)Άνθρωποι που είναι σοβαροί μπορούν να καταλαβαίνουν τα αυτονόητα και πόστ μιας γραμμής δεν είναι σοβαρός διάλογος φόρουμ, αρά αφου πιστεύετε οτι ξέρετε, καλώς κάνετε και ας μην χρονοτριβούμε.
Πάντως το ότι '99 και '00 έχοντας των Κατασκευαστών λέει ΚΑΙ μαθηματικά οτι ο MS είχε το καλύτερο μονοθέσιο, όσο για 00+ έως και φέτος δεν το συζήταμε.. αρα μιλάμε για εναν οδηγό οπου απο τα 7 πρωταθλήματα (Poles, νίκες, κτλ) τα 5 ήταν με το καλύτερο ΜΑΚΡΑΝ μονοθέσιο, δηλαδή το 70% των νικών του έχουν γίνει με το καλύτερο μονοθέσιο..
o AS πόσες φορές είχε το καλύτερο μονοθέσιο?Μου θυμίζει τώρα τον βαθμό δυσκολίας που έχουν στις καταδύσεις ..
-
Εγώ δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα στο ο Schumacher κέρδιζε με το καλύτερο μονοθέσιο; (απο το 2001 και μετα το θέτω έτσι ώστε να μην μπλέξουμε πάλι με το τι και πως).
-
Ο χρήστης Wiwol έγραψε:
Μιλας για εποχη απο επιτρεπεται ενας γυρος στα δοκιμαστικα με καυσιμα αγωνα. Μπορει να συγκρινεις απολυτα τις δυο επιδοσεις? Σε 2 GP φετος ο Μπαρικελο πηγε για στρατιγικη ενος πτι παταπανω και εκανε δοκιμαστικα με λιγοτερα καυσιμα. Επι σεννα τρεχαν ολοι αδειοι.
Αυτό άρχισε να ισχύει νομίζω από το 2003. Από το 2000 (που πήγε ο ΡΜ στη Φεράρι) έως και το 2002, έκανε 4 poles (μπροστά δλδ από ΜΣ). Συν τις φορές που βγήκε μπροστά χωρίς να κάνει pole.
Αν και ειπα παραπανω οτι ο σεννα ηταν δυνος στα δοκιμαστικα. Οχι ομως και στον αγωνα σαν τον MS.
Από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;
Και επισης πιστευω δεν ειχε την ικανοτητα του σουμαχερ να οδηγει στο 100% για ολο τον αγωνα. Ηταν γρηγορος...αλλα οχι σταθερα γρηγορος στον αγωνα.
Πάλι λάθος! Ήταν απίστευτα σταθερός και γρήγορος και στα quals και στους αγώνες. Και μάλιστα σε εποχές που άλλαζες ταχύτητες με το χέρι και ΔΕΝ υπήρχαν ανεφοδιασμοί.
δεν ειμαι απολυτος στο παραπανω (οπως βλεπω εισαι εσυ) ακριβως γιατι οι εποχες ηταν διαφορετικες και οταν συναντηθηκαν οι δυο ο ενας ηταν στην αρχη και ο αλλος στο ζενιθ της καριερας του.
Φυσικά είμαι απόλυτος, αφού το έχω δει με τα... ματάκια μου. Btw, δεν μιλάγαμε για τα κοινά τους χρόνια, αλλά για όλη την καριέρα τους. Απορώ ξανά από που προκύπτει η άποψη πως ο ΑΣ δεν ήταν σταθερά γρήγορος στους αγώνες!
Εγω θα ελεγα την ικανοτητα για ενα γρηγορο γυρο και την οδηγηση υπο βροχη
Κι εγώ θα συμπλήρωνα στην ικανότητα να υπολογίζει φθορά ελαστικών και διάρκεια καυσίμων, σε πάθος για νίκη, σε απόλυτη αφοσίωση στο σκοπό του καόμα κι αν κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα (δυστυχώς όμς και των άλλων), στην ικανότητα να αντιλαμβάνεται την παραμικρή λεπτομέρεια του εξοπλισμού του, και σταματώ (προς το παρόν εδώ).
Αντε το 2000 καλα. το 2001 ? 129 βαθμους ειχε? με τον coulthard δευτερο με 68? To πηρε και 4 αγωνες πριν το τελος αν θυμαμε καλα. Αυτο ειναι δυσκολα?
Σωστός, sorry... το 2003 ήθελα να πω.
Κατι τελευταιο.
Συνεχεια λετε οτι ο senna ειχε ανταγωνισμο ενω ο σουμαχερ οχι. Αυτο ειναι τρομερο λαθος!!! Ο καθενας εχει να ανταγωνιστει την γενια του. και σε καθε σπορ βγαινει ο καλυτερος της γενιας του. Και δυστιχως το να συγκρινεις 2 διαφορετικης γενιας ειναι με το τι εχει κανει ο ενας και ο αλλος βαση των αριθμων. Για αυτο ακριβως το λογο υπαρχουν και οι αριθμοι. Το οτι ο σουμαχερ ηταν μακραν μπροστα απο τον ανταγωνισμο του ενω ο σεννα οχι ειναι υπερ του σουμαχερ. οχι του σεννα.
Και σε ελλα σπορ συμβαινει ακριβως το ιδιο. Το θεμα ειναι 1. Στο τελος μετα απο καμια 20αρια χρονια.....μονο τους αριθμους θα θυμομαστε και απο τους 2.Αν ήταν έτσι τότε δεν θα χρειαζόταν να παρακολουθούμε τους αγώνες... θα βλέπαμε απευθείας τους αριθμούς στο Ιντερνετ μετά από κάθε αγώνα. Ευτυχώς όμως δεν είναι έτσι! Ο Ζιλ Βιλνέβ για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αριθμούς, ήταν κάλός, μέτριος ή κακός οδηγός; Ο Ρόζμπεργκ; Ο Μπέργκερ; Ο Ζακ Βιλνέβ? Ο Αλεζί.... κλπ, κλπ.
Φ1 δεν είναι οι αριθμοί φίλοι μου!
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
Είναι 'πουστίτσα' της Ferrari να φτάσει κάπως την McLaren και την έστειλε πίσω στο drawing board για κινητήρα δουλειά ετών, ουδώλος τι ενδιέφερε αν είναι επικίνδυνη σε raw μορφή..
(τα πιστονάκια btw απο ρομποτάκια φτιάχνονταν.. και κατεργασμένα στην μορφή την τελική δεν ήταν επιβλαβή κατα τις μελέτες χημικών μηχανικων)Γιατί δεν λες πως το Be το χρησιμοποίησαν και η Φεράρι και η Τζόρνταν; Αυτές προφανώς ενδιαφερόντουσαν τότε για τηνυ γεία των εργαζομένων τους. Έλα όμως που το δοκίμασαν κανά χρόνο και το σταμάτησαν ΜΟΝΟ όταν διαπίστωασν πως δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν στο βαθμό που το έκανε η Μερτσέντες.
Πάντως το ότι '99 και '00 έχοντας των Κατασκευαστών λέει ΚΑΙ μαθηματικά οτι ο MS είχε το καλύτερο μονοθέσιο,
Το 99 η Φεράρι έκανε το come-back της από τεχνολογικής της άποψης και από το 2ο μισό της σαιζόν και μετά είχε σαφώς το καλύτερο μηχανολογικό πακέτο (και δικαίως κέρδισε και το κατασκευαστών)!
Προς Bro: καλύτερο μονοθεσιο ΔΕΝ είναι το ταχύτερο, αλλά αυτό που συνδυάζει ταχύτηα & αξιοπιστία. Και αυτό το μονοθέσιο το είχε η Φεράρι και το 1999 και το 2000 (και τις μετέπειτα χρονιές).αρα μιλάμε για εναν οδηγό οπου απο τα 7 πρωταθλήματα (Poles, νίκες, κτλ) τα 5 ήταν με το καλύτερο ΜΑΚΡΑΝ μονοθέσιο, δηλαδή το 70% των νικών του έχουν γίνει με το καλύτερο μονοθέσιο..
o AS πόσες φορές είχε το καλύτερο μονοθέσιο?Μου θυμίζει τώρα τον βαθμό δυσκολίας που έχουν στις καταδύσεις ..
Και ο AS τις περισσότερες νίκες του (όπως και τα 3 champs του) με καλύτερο μονοθέσι τα έκανε. Είπαμε δεν γίνεται αλλιώς.
-
Ο χρήστης mschumacher έγραψε:
Ποιοι (που και πότε) είναι αυτοί οι πολλοί οδηγοί Φ1 που τονίζουν κιόλας πως ο κόσμος υποτιμά την πραγματική αξία του ΜΣ; Σε ότι αφορά τη δεκαετία του '80, οι περισσότεροι ήταν απλά κορυφαίοι οδηγοί... σήμερα είναι απλά καλοί.
Είχα μια πρόσφατη δήλωση, οδηγού η οποία είχε να κάνει με το Μάσα, αλλά και έκανε αναφορά σε αυτό που είπα παραπάνω. Δε κρατάω αρχείο με τις δηλώσεις, ωστόσο ούτως ή άλλως όταν βλέπεις κατά καιρούς συγκρίσεις του ΜΣ (και δε μιλάω μόνο εδώ αλλά σε πολύ μεγαλύτερα και παγκόσμιας εμβέλειας forums-atlasf1 κτλ) με αρκετούς οδηγούς του τωρινού grid όπως και παλαιοτέρων (εδώ έχει ακουστεί ότι και ο Ρούμπενς τον κόντραρε στα ίσα αν τον άφηνε η Φεράρι!) τότε οι δηλώσεις των οδηγών έχουν βάση.
Άλλο είναι αυτό που γράφεις τώρα κι άλλο αυτό που έγραψες πριν (ότι ΠΟΛΛΟΙ οδηγοί της Φ1 ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι ο ΜΣ είναι υποτιμημένος).
Όσον αφορά τα μονοθέσια, το ίδιο πράγμα λέμε, με τη διαφορά ότι ο ΜΣ ήταν αυτός που είναι, ενώ οι υπόλοιποι «φάνηκαν» περισσότερο χάρη στο γεγονός ότι είχαν πιο ευκολοδήγητα μονοθέσια και έτσι ο ανταγωνισμός ήταν πιο σκληρός.
Πως λέμε το ίδιο πράγμα; Εσύ λες πως ευνοήθηκαν οι άλλοι από την εύκολία των μονοθεσίων αλλά ο ΜΣ όχι. Εγώ λεώ πως όπως ευνοήθηκαν οι άλλοι έτσι ευνοήθηκε κι ο ΜΣ.
Γιατί μήπως μπορεί κανείς να μας αποδείξει ότι θα τα έπαιρνε? Και πάλι φυσικά όχι.
Μα το ίδιο είναι δε διαφωνώ και γι’ αυτό ακριβώς δε θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση επ’ αυτού
Δεν είναι το ίδιο! Εσύ υποννοείς πως ο ΜΣ θα έπαιρνε τα champs και με δυνατότερο ανταγωνισμό, ενώ εγώ υποννοώ το αντίθετο.
-
φίλε MigF1, τόνησα την λέξη ΜΑΚΡΑΝ..
Η McLaren του ΑS μπορεί να ήταν καλύτερη αλλα σίγουρα οι Williams, Benneton, Ferrari των πρωταθλήματων που πήρε δεν είχαν το ίδιοχάσμα που είχαν οι Ferrari των 00-04 με τον συναγωνισμό τους.. -
Ο χρήστης sokos έγραψε:
φίλε MigF1, τόνησα την λέξη ΜΑΚΡΑΝ..
Η McLaren του ΑS μπορεί να ήταν καλύτερη αλλα σίγουρα οι Williams, Benneton, Ferrari των πρωταθλήματων που πήρε δεν είχαν το ίδιοχάσμα που είχαν οι Ferrari των 00-04 με τον συναγωνισμό τους..Με Williams δεν έτρεξε ο ΜΣ
Η ΜακΛάρεν του ΄88, '89 είχε παραπλήσιο χάσμα με αυτό της Φεράρι του 2002 και του 2004.. με την ειδοποιό διαφορά ότι τότε ο Σένα είχε τον Προστ ομόσταυλο, που του έκοψε κι ένα champ (με εκεινο τον πεερίφημο κανονισμό των 8 καλύτερων αποτελεσμάτων, αλλά anyway οι κανονισμοί είναι κανονισμοί). Οι Μπενετόν του ΜΣ (94, 95) όπως και οι Φερράρι του ΜΣ (΄00, 01, 03) ΔΕΝ είχαν τέτοιο χάσμα από τον ανταγωνισμό. -
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Και επειδή πραγματικά, το πρόβλημα είναι ότι καθένας πιστεύει κι από κάτι διαφορετικό...πιστεύω πως τέτοια threads είναι τελείως ματαιόδοξαΣάμπως έχουμε τίποτα καλύτερο να συζητήσουμε ρε συ Θέμη
Την ώρα μας περνάμε... -
Ο χρήστης sokos έγραψε:
(τα πιστονάκια btw απο ρομποτάκια φτιάχνονταν.. και κατεργασμένα στην μορφή την τελική δεν ήταν επιβλαβή κατα τις μελέτες χημικών μηχανικων)Σε παρακαλω μη μιλας σαν το Λιακοπουλο. Εχεις να μας πεις στοιχεια παρομοιας βαρυτητας με αυτα που παρεθεσα, οτι το βηρυλλιο ειναι αθωο; Αλλιως και εγω ξερω ενα χημικο μηχανικο που ανοιξε μετα σουβλατζηδικο και λεει οτι το βηρυλλιο ειναι επικινδυνο.
Γιατί δεν λες πως το Be το χρησιμοποίησαν και η Φεράρι και η Τζόρνταν; Αυτές προφανώς ενδιαφερόντουσαν τότε για τηνυ γεία των εργαζομένων τους. Έλα όμως που το δοκίμασαν κανά χρόνο και το σταμάτησαν ΜΟΝΟ όταν διαπίστωασν πως δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν στο βαθμό που το έκανε η Μερτσέντες.
Λιγο επιπολαιη και ελαφρως αστηριχτη αναλυση αυτη. Πως το διαπιστωσαν και μετα απο ποσα χρονια ερευνας;
Η Τζορνταν ηταν κατασκευαστρια κινητηρα; Ποτε; -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Άλλο είναι αυτό που γράφεις τώρα κι άλλο αυτό που έγραψες πριν (ότι ΠΟΛΛΟΙ οδηγοί της Φ1 ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι ο ΜΣ είναι υποτιμημένος).Η ουσία είναι ότι έχει υποτιμηθεί κάτι στο οποίο συμφωνούν και οδηγοί Φ1.
Πως λέμε το ίδιο πράγμα; Εσύ λες πως ευνοήθηκαν οι άλλοι από την εύκολία των μονοθεσίων αλλά ο ΜΣ όχι. Εγώ λεώ πως όπως ευνοήθηκαν οι άλλοι έτσι ευνοήθηκε κι ο ΜΣ.
ευνοήθηκαν όλοι το ίδιο δε διαφωνώ σε αυτό. Απλά λέω ότι πλέον ακόμα και λιγότερο ικανοί οδηγοί δείχνουν αρκετά καλοί και ανταγωνιστικοί ενώ ο ΜΣ είναι ότι ήταν. Επειδή λοιπόν ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί κυρίως μεταξύ οδηγών ίδιας ομάδας, ο ΜΣ δέχετε παραπάνω πίεση από ότι θα δεχόταν παλιότερα (το πόσο δε το γνωρίζω-απλά το λογικό λέω)
Δεν είναι το ίδιο! Εσύ υποννοείς πως ο ΜΣ θα έπαιρνε τα champs και με δυνατότερο ανταγωνισμό, ενώ εγώ υποννοώ το αντίθετο.
Γιατί κολάς έτσι? Η ουσία είναι πως ούτε εσύ ούτε εγώ γνωρίζουμε.
-
Ο χρήστης MOnoimoi έγραψε:
Τις συγκεκριμένες αλλαγές που αναφέρεις ως φωτογραφικές, δεν ξέχασα να τις αναφέρω στην δικιά μου τοποθέτηση απλά δεν θεωρώ οτι είναι όμοιες με τις απαγορεύσεις τεχνολογιών που έχουν αναπτύξει άλλες ομάδες. Αυτές οι άλλαγές γίνονται για να ανακατευτεί η τράπουλα όπως λες και για να θέσουν νέο σημείο εκκίνησης για ΟΛΟΥΣ. Προφανώς αυτός που χάνει από το ανακάτεμα είναι ο πρωτοπόρος αλλά μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί τους νέους κανονισμούς καλύτερα από τους άλλους και να (ξανα)πάρει το προβάδισμα. Αυτό δεν έγινε άλλωστε και όταν άλλαξαν το σύστημα των δοκιμαστικών; Όλοι έλεγαν ότι έγινε για να χτυπηθεί η Ferrari αλλά όχι μόνο δεν έχασε από αυτήν την αλλαγή αλλά 'πήρε σωβρακα'Ωπα φρενο. Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι το θεμα της βαθμολογιας δε θεωρω οτι ηταν εναντιον καμιας ομαδας, ηταν υπερ της διατηρησης του ενδιαφεροντος στην μαχη του πρωταθληματος. Τελος με αυτο. Επισης και για το traction control δεν μπορουμε να πουμε πολλα, ειναι εντελως αμαρτωλη και υπουλη περιπτωση γενικα.
Οταν εγινε η αλλαγη στα προκριματικα, η Ferrari βρεθηκε με τελειως λανθασμενο concept αυτοκινητου αφου το μεγεθος του ρεζερβουαρ ηταν επιλογη που βασιστηκε σε αλλα δεδομενα. 'Παραδοξως' οι Βρετανικες ομαδες ειχαν το σωστο μεγεθος και περισσοτερες επιλογες. Δεν εκμεταλλευτηκαν βεβαια το ας πουμε μικρο πλεονεκτημα, αλλα αυτο ειναι ασχετο. Τους εδωσε η FIA σωσιβιο και αυτοι πνιγηκαν.
Ομως αντιθετα την αποφαση για τα ελαστικα την περασαν οι Βρετανοι φωτογραφικα για τις αναγκες τους οπως μπορει να υποθεσει κανεις με τις ευλογιες της FIA που εβλεπε το ενδιαφερον του κοινου να σβηνει μετα απο τοσα χρονια κοκκινης κυριαρχιας. Σε καμια περιπτωση σε αυτες τις δυο περιπτωσεις δεν επεσαν στα μαλακα οι κοκκινοι, καθε αλλο.
Αντιστοιχα η FIA εκοψε το υπερτατο gadget του CVT απο την κυριαρχη Williams, μετα της εκοψε ολα τα ηλεκτρονικα βοηθηματα, μετα εκοψε το Be απο την McLaren ενω ειχε κοψει και εκεινο το περιεργο επιπλεον φρενο στους ασημι, μετα θα κανει οτιδηποτε για να διακοψει ενα κυκλο κυριαρχιας που τραβαει πολυ. Ομως τελικα το μονο που μπορει να κανει ειναι να δημιουργησει ευκαιριες, δε ταχυδρομει τροπαια ανα βουληση.
Μήπως θυμάσαι επίσης να γίνεται τιποτα όταν πριν από 2 χρονια νομίζω στη Βραζιλία διαπιστώθηκε από video του αγώνα ότι οι πίσω πτέρυγα της Ferrari 'λύγιζε' στις μεγάλες ταχύτητες λειτουργώντας ως μεταβλητή αεροτομή; Τίποτα πάλι.
Αυτο το εκαναν πολλες ομαδες οπως η BAR πχ αλλα οι κοκκινοι κερδιζαν τοτε. Παντως η FIA αντεδρασε σε αυτη αλλα και σε αλλες υλοποιησεις ευκαμπτων αεροτομων.
...πέταξε στον κάλαθο δε ξέρω και γω πόσες χιλιαδες ώρες εργασίας της ομάδας πάνω στην νέα τεχνολογία, η οποία είχε δοθεί υπόσχεση ότι είναι ΝΟΜΙΜΗ κατα την ανάπτυξή της.
Εδω θα ημουν λιγο επιφυλακτικος σχετικα με το τι ισχυριζονται οι ομαδες. Για παραδειγμα η BAR ελεγε οτι η FIA ειχε εγκρινει τον ηλεκτρονικα ελεγχομενο κατανεμητη πεδησης. Διαβαζοντας ομως τον σχετικο και σαφεστατο κανονισμο οι μονες περιπτωσεις να ειχε εγκρινει η FIA κατι τετοιο θα ηταν αν εχει απαντησει την Πρωταπριλια ή αν της ειχαν περιγραψει κατι εντελως διαφορετικο.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αδικημένοι ξε-αδικημένοι η ουσία είναι πως καταβάλλουν λιγότερη οδηγική προσπάθεια μέσα στις πίστες, κάτι που συνομολογείς κι εσύ παραπάνω. Και λιγότερη οδηγική προσπάθεια σημαίνει λιγότερα δείγματα οδηγικής γραφής, οδηγικής διάρκειας, οδηγικής οξυδέρκειας, οδηγικής συντήρησης, και πάει λέγοντας.
Δεν συνομολογώ πουθενά ότι καταβάλουν λιγότερη οδηγική προσπάθεια. Υποθέτω ότι συμπέρανες κάτι τέτοια απο το παρακάτω.
Οι οδηγοί στους περισσότερους αγώνες δεν μπορούν να κάνουν τπτ παραπάνω απ το να γυρνάνε ο ένας πίσω από τον άλλο προσπαθώντας να αποφύγουν το τόσο δα λαθάκι.
Απλά με το παραπάνω εννοώ ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν τις ταρζανιές του παρελθόντος προκειμένουν να προσπεράσουν. Πολλές φορές δεν είναι καν στο χέρι τους να προσπεράσουν, απλά πηγαίνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν ελπίζοντας σε ένα λάθος του μπροστινού. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό για αυτόν που κυνηγάει και δίνει περισσότερη αξία στην οδηγική προσπάθεια του, καθώς είναι δύσκολο να παλεύει χωρίς αντίκρυσμα.
Γενικά, μπορεί τα ηλεκτρονικά να έχουν κάνει πιο ευκολοδήγητα τα μονοθέσια αλλά εξαιτίας τους απαιτείται πολύ μεγαλύτερη οδηγική προσπάθεια από έναν οδηγό για να αποκομίσει κάποιο πλεονέκτημα. π.χ. παλιότερα ο ατζαμής γλιστρούσε περισσότερο στην έξοδο της στροφής και αμέσως υπήρχε ένα σημείο που ο καλύτερος οδηγός μπορούσε να αποκομίσει πλεονέκτημα. Σήμερα δεν μπορεί να αποκομίσει κάτι στη φάση της εξόδου ή αν μπορεί αυτό είναι ελάχιστό. Γενικά μεγάλη προσπάθεια ανταμοίβεται με μικρότερο κέρδος.
Απ την άλλη αυτός που καταφέρνει να βρει δύο δέκατα σε σχέση με τον τιμ μέιτ του, δίνει δείγμα της οδηγικής του οξυδέρκειας (γιατί κατάφερε και τα βρήκε ενώ είναι τόσο δύσκολο) αλλά αυτό δεν μας εντυπωσιάζει γιατί πρόκειται μόνο για δύο δέκατα και όχι για 8 (λέμε τώρα) όπως θα γινόταν παλιότερα.
Απο άποψη οδηγικής διάρκειας τα πράγματα τείνουν να γίνονται πιο δύσκολα, σκέψου αυτό που είχε πει ο Βιλνέβ πέρσι μετά την Κίνα. Δεν περίμενε ότι ο ρυθμός θα ήταν τόσο έντονος για όλο τον αγώνα, ότι δεν ήταν έτσι πριν σταματήσει, ή τέλος πάντων κάπως έτσι το χε πει.Τώρα, σε ότι αφορά τους κορυφαίους με τους καλούς: μέτρα πόσοι οδηγοί εναλλάσσονταν στην κορυφή το αθλήματος πριν το 1994 (κορυφαίοι) και πόσοι μετά ο 1994.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Για παράδειγμα απο 95 μέχρι 2000 είχαμε συνέχεια εναλλαγή στους πρωταθλητές, στη συνέχεια απο 2001 κ μετά (με εξαίρεση το 2003) η Φερράρι είχε πετύχει το τέλειο και δεν άφηνε περιθώρια σε άλλον οδηγό να πάρει το πρωτάθλημα. Το ότι δεν βγήκε άλλος πρωταθλητής δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν πραγματικά καλοί οδηγοί αλλά μάλλον στην παντοκρατορία της φερράρι.
Απο τα μέσα του 80 μέχρι τις αρχές του 90 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα κατα κύριο λόγο η μάχη ήταν Σένα με Προστ με Πικε και Μάνσελ να παίρνουν από ένα. Κατ αντιστοιχία από τα μέσα του 90 επίσης 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα, με τη διαφορά ότι ακολούθησε μια περίοδος που το πήρε ο Σουμάχερ, αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καλοί οδηγοί, αλλά ότι μία ομάδα κυριάρχησε.ΥΓ. Την κάνω για λίγες μέρες οπότε τα λέμε απο βδομάδα!
-
Ο χρήστης Go_For_Pole έγραψε:
Ωπα φρενο. Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι το θεμα της βαθμολογιας δε θεωρω οτι ηταν εναντιον καμιας ομαδας, ηταν υπερ της διατηρησης του ενδιαφεροντος στην μαχη του πρωταθληματος. Τελος με αυτο. Επισης και για το traction control δεν μπορουμε να πουμε πολλα, ειναι εντελως αμαρτωλη και υπουλη περιπτωση γενικα.Συμφωνούμε για τη βαθμολογία αλλά αν θες ανέπτυξε λίγο τα περι Traction control που αναφέρεις. Τι εννοείς αμαρτωλή και ύπουλη περίπτωση;
Οταν εγινε η αλλαγη στα προκριματικα, η Ferrari βρεθηκε με τελειως λανθασμενο concept αυτοκινητου αφου το μεγεθος του ρεζερβουαρ ηταν επιλογη που βασιστηκε σε αλλα δεδομενα. 'Παραδοξως' οι Βρετανικες ομαδες ειχαν το σωστο μεγεθος και περισσοτερες επιλογες. Δεν εκμεταλλευτηκαν βεβαια το ας πουμε μικρο πλεονεκτημα, αλλα αυτο ειναι ασχετο. Τους εδωσε η FIA σωσιβιο και αυτοι πνιγηκαν.
Νομίζω ότι το μέγεθος του ρεζερβουαρ τη χρονιά της αλλαγής δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο όσο τα ελαστικά. Αν θυμάμαι καλά η Ferrari συνήθως είχε μικρότερα πρώτα stints από τον ανταγωνισμό. Απλά ο κύριος ανταγωνιστής της (Williams) κάπου ξεφούσκωνε κατα τη διάρκεια του αγώνα
Ομως αντιθετα την αποφαση για τα ελαστικα την περασαν οι Βρετανοι φωτογραφικα για τις αναγκες τους οπως μπορει να υποθεσει κανεις με τις ευλογιες της FIA που εβλεπε το ενδιαφερον του κοινου να σβηνει μετα απο τοσα χρονια κοκκινης κυριαρχιας. Σε καμια περιπτωση σε αυτες τις δυο περιπτωσεις δεν επεσαν στα μαλακα οι κοκκινοι, καθε αλλο.
Μπορεί να υποθέσει τώρα εκ του αποτελέσματος ότι ο κανονισμός με τα ελαστικά χαντάκωσε τη Ferrari. Αν όμως η Fia στον τομέα των ελαστικών ήθελε να δώσει το πάνω χέρι στις Μισελοκρατούμενες ομάδες, μπορούσε να το κάνει 2 χρόνια πριν, όταν και έβγαλε εκτός κανονισμών τα τότε ελαστικά της Γαλλικής εταιρίας. Ο κανονισμός δεχόταν διάφορες ερμηνείες όπως θα θυμάσαι πολύ καλά όμως η FIA διάλεξε αυτήν που βόλευε του Ιταλους. Αν για παράδειγμα δεχόταν ότι το πλάτος μετριέται πριν τον αγώνα όπως ήταν καθιερωμένο, το θέμα θα έληγε εκεί. Δεν το έκανε. World Champion 2003: MS, Ferrari.
Αντιστοιχα η FIA εκοψε το υπερτατο gadget του CVT απο την κυριαρχη Williams, μετα της εκοψε ολα τα ηλεκτρονικα βοηθηματα, μετα εκοψε το Be απο την McLaren ενω ειχε κοψει και εκεινο το περιεργο επιπλεον φρενο στους ασημι, μετα θα κανει οτιδηποτε για να διακοψει ενα κυκλο κυριαρχιας που τραβαει πολυ. Ομως τελικα το μονο που μπορει να κανει ειναι να δημιουργησει ευκαιριες, δε ταχυδρομει τροπαια ανα βουληση.
Σύμφωνοι, θέλει να δημιουργήσει ευκαιρίες αλλα για μένα έχει σημασία και πώς θα τις δημιουργήσει. Άλλο πραγμα είναι να ανακατεύεις την τράπουλα για ΟΛΟΥΣ (δοκιμαστικα, ελαστικά ενος αγώνα κλπ κλπ) και άλλο να 'κουτσουρεύεις' τον πρωτοπόρο. Το ανακάτεμα τους πάει όλους στο μηδέν. Το κουτσούρεμα στέλνει τον πρώτο στο -10. Μου ανέφερες περιπτώσεις κουτσουρέματος των Mclaren και Williams. Υπάρχουν άραγε αντίστοιχες και για τη Ferrari? Ή μήπως θέλει να μας πει η Fia πως μόνο οι Βρετανοι κάνουν μαλαγανιές ενώ οι Ιταλοί είναι αγγελάκια;
Μήπως θυμάσαι επίσης να γίνεται τιποτα όταν πριν από 2 χρονια νομίζω στη Βραζιλία διαπιστώθηκε από video του αγώνα ότι οι πίσω πτέρυγα της Ferrari 'λύγιζε' στις μεγάλες ταχύτητες λειτουργώντας ως μεταβλητή αεροτομή; Τίποτα πάλι.
Αυτο το εκαναν πολλες ομαδες οπως η BAR πχ αλλα οι κοκκινοι κερδιζαν τοτε. Παντως η FIA αντεδρασε σε αυτη αλλα και σε αλλες υλοποιησεις ευκαμπτων αεροτομων.
Για την BAR δε το γνώριζα όπως επίσης και για της κινήσεις της FIA εναντίων αυτών των αεροτομών. Το μόνο που ξέρω ότι έγινε είναι ότι κάποιοι της FIA συναντήθηκαν με κάποιους της Ferrari και τους είπαν να είναι πιο σταθερά τα μέλη των αεροτομών. Αυτό πάντως δεν είναι επιβολή κανονισμών αν εννοείς και εσυ αυτή τη δράση. Μού φαίνεται περίργο όμως το ότι η BAR είχε αναπτύξει SMA τεχνολογία εφαρμόσιμη σε πτερύγια. Νόμιζα ότι μόνο η Ferrari την χρησιμοποιούσε (και στο πάτωμα της λένε φήμες).
Εδω θα ημουν λιγο επιφυλακτικος σχετικα με το τι ισχυριζονται οι ομαδες. Για παραδειγμα η BAR ελεγε οτι η FIA ειχε εγκρινει τον ηλεκτρονικα ελεγχομενο κατανεμητη πεδησης. Διαβαζοντας ομως τον σχετικο και σαφεστατο κανονισμο οι μονες περιπτωσεις να ειχε εγκρινει η FIA κατι τετοιο θα ηταν αν εχει απαντησει την Πρωταπριλια ή αν της ειχαν περιγραψει κατι εντελως διαφορετικο.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μιλώ για τεχνολογίες που είχαν εγκριθεί, είχαν μπει στα μονοθέσια και όταν φάνηκαν το πόσο αποτελεσματικές ήταν, βγήκαν παράνομες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διαχύτης της Wiliams το 2001. Μήπως τον ανακάλυψε η FIA στην Ισπανία; Απλά τότε έπεσε το σύρμα από τους κόκκινους. Το παράδειγμα της BAR το βρίσκω λιγο ακραίο αφού όπως λες και συ, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχόταν κατι τετοιο η FIA και δε νομίζω να έκανε ουτε μισό μέτρο το μονοθέσιο στην πίστα με αυτό το σύστημα πέδησης.
Ayrton Senna ή Michael Schumacher?