-
Ο χρήστης m@evius έγραψε:
Δηλαδή Κ. Βατσο προτείνετε να βάλουμε ειδικά για lpg και τι να προσέξουμε κατά την αντικατάσταση; (χαρακτηριστικα κλπ). Επίσης αν αλλάξουμε τύπο μπουζί θέλει΄επαναρύθμιση το σύστημα;Δεν είναι απαραίτητο αλλά μέ αυτά έχουμε καλλίτερες επιδόσεις σπινθήρος.Πρέπει νά βαδίσουμε μέ προδιαγραφές κατασκευαστού΄.Δέν θέλει επαναρύθμηση.
-
Ο χρήστης gregory1984 έγραψε:
Tελικά η οδήγηση με lpg για διαδρομή στην Εγνατία σταθερά με 3000-4000 στροφές για 1 ώρα έχει πρόβλημα?
Κάπου γράφτηκε, αλλά το έχασα.Σάν αστείο είναι καλό.
Όχι δέν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα καί άς μήν επεκταθούμε γιατί... -
Ο χρήστης m@evius έγραψε:
Οχι σε μια ώρα αλλά σε μια συνεχόμενη διαδρομή 4-5 ωρών (πχ Θεσ/νίκη-Αθήνα).Όχι βρέ παιδιά ,τί νά πούνε οί κινητήρες σέ ηλεκτροπαραγωγά σεύγη πού δουλεύουν νυχθημερών,(έχω φτιαξει πολλές),μή βγάσετε εύκολα συμπεράσματα...
-
Άντε γειά σου, να ξεκαθαρίζουν αυτές οι 'απόψεις' σιγά σιγά.
-
Φιλε tommygun ο βηχας που λες και τα λιγωτερα χιλιομετρα ισως ειναι απο κακης ποιοτητας υγραεριο για τους λογους που προειπα. Οχι λογω εποχης η νοθειας απο τα διυλιστηρια.
Εφοσον σε επομενο γεμισμα απο το ιδιο πρατηριο δεν ειχες προβλημα ετσι φαινεται να ειναι.
Αν παλι συνεχιζεται τοτε θα πρεπει να κοιταξεις το συστημα.Απο που βαζεις? Μαλλον βορεια αν καταλαβαινω καλα.
-
Ο χρήστης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΑΛΑΚΗΣ έγραψε:
Ειδικα στο υγραεριο δεν συνηθιζεται να υπαρχει νοθεια απο το διυλιστηριο. Και στις περιπτωσεις που εχει γινει δεν λεγεται νοθεια, που σημαινει εκουσια παρεμβαση, αλλα contamination (μολυνση/διαφοροποιηση) και ειναι ακουσια ειτε απο οχι τοσο καλο πρωτογενες υλικο (αργο πετρελαιο) ειτε απο εισαγωγη τελικου προιοντος (υγραεριο) το οποιο και αυτο να ειναι καποιας κατωτερης ποιοτητας η contaminated οπως λεγεται. Αυτες οι περιπτωσεις ομως ειναι σπανιες γιατι υπαρχει ποιοτικος ελεγχος και υπογραφες δεν μπαινουν απροσκοπτα. Μιλαμε για ποσα εκατομμυριων ευρω και υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις που φορτια δεν ξεφορτωθηκαν/φορτωθηκαν για αυτο το λογο με τεραστιες ζημιες για τον πωλητη εφοσον δεν γινεται αμεσος συμβιβασμος σε κατωτερη τιμη και αφου φυσικα το προιον μπορει να γινει εκμεταλλευσιμο με ολες τις συνιστωσες ασφαλων προδιαγραφων (μεσω αναμειξεων με πολυ ποιο καθαρο προιον η προσθετων).
Δεν θελω να το αναλυσω περαιτερω αλλα πιστευω καταλαβαινει καποιος πως λειτουργει το συστημα μεχρι και την εξοδο απο τα διυλιστηρια.
Τα δε Ελληνικα Πετρελαια (Ασπροπυργος) διαθετουν απο τις πλεον συγχρονες εγκαταστασεις και λιγο πιο πισω βρισκεται και ο Βαρδινογιαννης (Αγ. Θεοδωροι) και υπαρχει και συνεχης αναβαθμιση.
Η περιπτωση δηλαδη νοθειας απο τα διυλιστηρια ειναι σπανια εως αδυνατη πλεον αλλα και εστω περιστασιακα να γινει δεν γινεται επι τουτου αλλα απο συγκυριες. Εξ'αλλου ο ανταγωνισμος δεν το επιτρεπει ευκολα. Ειναι και καλο που τα ΕΛΠΕ ειναι υπο κρατικο ελεγχο (κοστιζει κατι παραπανω βεβαια!!) και ετσι δεν ευνοειται η υπαρξη καρτελ.
Τελος παντων, αυτο που θελω να πω ειναι οτι αν υπαρχει κακης ποιοτητας υγραεριο αυτο οφειλεται στην αλυσιδα μετα τα διυλιστηρια και παλι δεν εχει να κανει με εκ των πραγματων νοθεια (δεν υπαρχει φθηνο προιον που να αξιζει τον κοπο να αναμιχθει) αλλα ειτε με κακης ποιοτητας/συντηρησης δεξαμενες σταθερς των πρατηριων η κινουμενες των βυτιων(δηλ νερο/σκουρια/λασπη) ειτε απο παραεισαγωγες παρανομες και αγνωστου ποιοτητας.
Εγω προσωπικα 10 μηνες τωρα δεν μου εχει τυχει να πεσω σε σκαρτο προιον και εχω κανει πανω απο 15000 χλμ.
Ουτε φυσικα υπαρχει αυξομειωση αποδοσης και διαφορετικη συμπεριφορα και χιλιομετρικη καλυψη απο εποχη σε εποχη εκτος αν το ελαχιστο το κανουμε κανονα.
Αν πραγματικα ειχα τετοιο θεμα πρωτα θα πηγαινα στον εγκαταστατη και θα τσεκαρα την λειτουργια του ολου συστηματος γιατι εκει θα βρισκεται το οποιο προβλημα.Κύριε Καψαλάκη σέβωμαι τίς απόψεις σας (τό έχετε κερδίσει άλλωστε)αλλά θά πρέπει νά είστε πολύ ρομαντικός.
Κάθε χειμώνα τά τελευταί χρόνια ώς τεχνικοί αντιμετωπίσουμε τά προβλήματα πού περιέγραψε ό Tommy ιδίως στήν αρχή τής εποχής.Από τίς πληροφορίες μου, πού προέρχονται από ανθρώπους εμπλεκόμενους μέ τόν χώρο (καί τέτοιος είναι καί ό άνθρωπος πού απαντάτε καί μάλιστα πολύ αξιόπιστος) λένε πώς ή αιτία είναι ή απορόφηση τού απαραίτητου ποσοστού προπανίου στήν χειμωνιάτικη ποσόστοση από βιομηχανία (συγκεκριμέμενης ιδιότητας) τής Μακεδονίας.Τά συμπτώματα μάλιστα κάποια χρονιά ήταν πολύ έντονα .
Μέ εκτίμηση.
Κώστας Βάτσος. -
Κυριε Βατσο,
δεν υπαρχει τετοιο θεμα.
Δεν ηθελα να μπω σε λεπτομερειες αλλα τελικα για να γινω πιστευτος πρεπει.
Η εταιρια μου και οχι μονο (δεν θελω να την ονομασω για ευνοητους λογους) προμηθευει τα ΕΛΠΕ την οποια χρειαζουμενη ποσοτητα προπανιου, που δεν αρκει απο την εδω διυληση, ανα τον χρονο για την απαιτουμενη και προβλεπομενη αναλογια του υγραεριου κινησης αλλα και για επιχειρηματικη/οικιακη χρηση, οποτε κρινεται απαραιτητο..
Δεν υπαρχει καμμια πιθανοτητα ελλειψης προπανιου γιατι απλα το μειγμα αναλογα με την εποχη πρεπει αυστηρα να ακολουθει ενα ευρος ποσοστιαιας διακυμασης και οχι να το υπερβαινει η να υπολειπεται καθ'οιονδηποτε τροπο και αυτο φυσικα για την απροσκοπτη χρηση του.
Αν υπηρχε ελλειψη προπανιου σε τετοιο βαθμο ωστε η αναλογια να μην ειναι μεσα στα προβλεπομενα, τοτε η παραγωγη και διαθεση του μειγματος σταματα μεχρι να αποκτηθει/παραχθει η απαιτουμενη ποσοτητα.
Τωρα το γιατι τι λενε αυτοι που τα λενε δεν ξερω. Κακης ποιοτητας υγραεριο μπορει να σχετιζεται οπως ειπα μονο απο παραεμποριο αμφιβολης ποιοτητας η απο κακης ποιοτητας αποθηκευση και μετακινηση.
Ακομα και 100% βουτανιο να ειχαμε σαν εναλλακτικο καυσιμο τετοιες παρενεργειες και σε τετοιο βαθμο δεν υφιστανται.
Δεν μπορω να το πω πιο απλα. -
Ούτε εγώ μπωρώ ή μού επιτρέπεται νά επιμέίνω παρά πάνω μά δισκολεύωμαι νά κατανοήσω πώς αλλιώς τεχνικοί από τήν Θεσσαλία έως τήν Θράκη αντιμετωπίσουν τά ίδια προβλήματα τήν ίδια χρονική περίοδο.Δώστε μου παρακαλώ μία εύλογη απάντηση.
-
Η αληθεια ειναι οτι το βουτανιο συμπεριφερεται πιο 'βαρια' σε κρυα κλιματα, δηλαδη δεν εχει την ιδια εκτονωτικη ικανοτητα με το προπανιο, γι'αυτο και χρειαζεται το προπανιο να εκτονωθει μρ ταχυτητα και να μπορεσει να κυκλοφορησει στις γραμμες τροφοδοσιας. Σε κρυα κλιματα οταν το βουτανιο ειναι πιο'βαρυ' ειναι δυσκολοτερο να εκτονωθει πληρως αλλα αυτο πρωτιστα εχει να κανει με το κατα ποσο μπορει να εκμεταλλευτει την πληροτητα της δεξαμενης και οχι τοσο για την καλη λειτουργια. Γι'αυτο το λογο στην βορειοτερη Ευρωπη, ακομα και στην Ιταλια, τα μειγματα εναι σε μεγαλυτερο ποσοστο προπανια. Τι θελω να πω, μπορει να γεμιζει η δεξαμενη με πχ 50 λιτρα μειγματος και να μπορεις να χρησιμοποιεις και τα 50 λιτρα σε ζεστο κλιμα αλλα οσο πεφτει η εξωτερικη θερμοκρασια., αρα και η θερμοκρασια του μειγματος αν εχουμε εξωτερικη δεξαμενη, και το ποσοστο προπανιου μενει ιδιο, τοτε συνολικα το εκμεταλλευσιμο μειγμα προς καυση ελαττωνεται (χωρις βεβαια να χανεται, αλλα θεωρητικα και πρακτικα θελει και αλλη ποσοτητα προπανιου για να εκτονωθει).
Πρακτικα δεν πρεπει να εχεις δυσλειτουργιες στην λειτουργια. Θα εχεις μονο μια ενδεικτικη λιγωτερη χιλιομετρικη αποδοση, οχι γιατι φταιει το καυσιμο, αλλα γιατι θα παραμενει μια μικρη ποσοτητα παραπανω απο τη συνηθισμενη στην δεξαμενη που δεν μπορει να εκτονωθει με την παρουσα αναλογια.
Δεν ξερω αν σας μπερδεψα αλλα ετσι τουλαχιστον το βλεπω εγω απο αυτα που ξερω σχετιζομενος με τον χωρο αρκετα χρονια.
Φυσικα υπαρχουν και αρκετοι ασταθμητοι παραγοντες, οποτε μπορει και η δικη μου εξηγηση να μην ανταποκρινεται στα πραγματικα γεγονοτα. -
Τον τελευταιο καιρο εχω λαμπακι τσεκ καθε τοσο(Οταν ταξιδευω στην εθνικη με πανω απο 4000 στροφες), και παρατηρω ασχημη μυρωδια στα καυσαερια οταν το τσιτωνω λιγο...Ο εγκαταστατης δεν βρισκει κανενα προβλημα(εκανε βολτες με το scan για αρκετη ωρα), και μου ειπε οτι εχουν θεμα με το υγραεριο το τελευταιο διαστημα
-
Η αληθεια ειναι οτι το βουτανιο συμπεριφερεται πιο 'βαρια' σε κρυα κλιματα, δηλαδη δεν εχει την ιδια εκτονωτικη ικανοτητα με το προπανιο, γι'αυτο και χρειαζεται το προπανιο να εκτονωθει μρ ταχυτητα και να μπορεσει να κυκλοφορησει στις γραμμες τροφοδοσιας. Σε κρυα κλιματα οταν το βουτανιο ειναι πιο'βαρυ' ειναι δυσκολοτερο να εκτονωθει πληρως αλλα αυτο πρωτιστα εχει να κανει με το κατα ποσο μπορει να εκμεταλλευτει την πληροτητα της δεξαμενης και οχι τοσο για την καλη λειτουργια. Γι'αυτο το λογο στην βορειοτερη Ευρωπη, ακομα και στην Ιταλια, τα μειγματα εναι σε μεγαλυτερο ποσοστο προπανια. Τι θελω να πω, μπορει να γεμιζει η δεξαμενη με πχ 50 λιτρα μειγματος και να μπορεις να χρησιμοποιεις και τα 50 λιτρα σε ζεστο κλιμα αλλα οσο πεφτει η εξωτερικη θερμοκρασια., αρα και η θερμοκρασια του μειγματος αν εχουμε εξωτερικη δεξαμενη, και το ποσοστο προπανιου μενει ιδιο, τοτε συνολικα το εκμεταλλευσιμο μειγμα προς καυση ελαττωνεται (χωρις βεβαια να χανεται, αλλα θεωρητικα και πρακτικα θελει και αλλη ποσοτητα προπανιου για να εκτονωθει).
Πρακτικα δεν πρεπει να εχεις δυσλειτουργιες στην λειτουργια. Θα εχεις μονο μια ενδεικτικη λιγωτερη χιλιομετρικη αποδοση, οχι γιατι φταιει το καυσιμο, αλλα γιατι θα παραμενει μια μικρη ποσοτητα παραπανω απο τη συνηθισμενη στην δεξαμενη που δεν μπορει να εκτονωθει με την παρουσα αναλογια.
Δεν ξερω αν σας μπερδεψα αλλα ετσι τουλαχιστον το βλεπω εγω απο αυτα που ξερω σχετιζομενος με τον χωρο αρκετα χρονια.
Φυσικα υπαρχουν και αρκετοι ασταθμητοι παραγοντες, οποτε μπορει και η δικη μου εξηγηση να μην ανταποκρινεται στα πραγματικα γεγονοτα.Αυτά είναι τά συμπτώματα, σύν τίς άκαιρες αλλαγές λόγω πτώσης πίεσης σύν check engine λόγω πτώχευσης μίγματος (πιέσεως οφειλωμένου).Τί άλλο θά χρειασώταν ένας πελάτης γιά νά έρθει θορυβημένος στό μαγασί? Καί ή ερώτηση παραμένει . Εάν αυτό οφείλεται σέ κάποιους πώς εμφανίσεται ταυτόχρονα σέ όλη τήν βόρειο Ελλάδα?
-
[quote='cson']Τον τελευταιο καιρο εχω λαμπακι τσεκ καθε τοσο(Οταν ταξιδευω στην εθνικη με πανω απο 4000 στροφες), και παρατηρω ασχημη μυρωδια στα καυσαερια οταν το τσιτωνω λιγο...Ο εγκαταστατης δεν βρισκει κανενα προβλημα(εκανε βολτες με το scan για αρκετη ωρα), και μου ειπε οτι εχουν θεμα με το υγραεριο το τελευταιο διαστημα[/quot
Τί γράφει τό check? -
αθανατε κλασικε νεοελληνα...
καποτε σου ελεγαν βαλε ενα τελικο καζανακι ή φρενα που μπαιναν bolt on απο το μεγαλυτερο μοντελο και ελεγες εγω δεν το πειραζω....θα χαλασει....
και τωρα του πετας τα ματια εξω αναγκαζοντας τα ταπεινα πιστονακια σου να τρεφονται με ....αεριο σε υγρη μορφη και χαιρεσαι...
αφου πουληθηκαν τα πρωτα σκαρτα κιτ χωρις λαδιερα σε μοτερ με υπολειματα στις βαλβιδες απο χρηση 100.000+ χιλιομετρων αναρωτιεστε γιατι καιγονται βαλβιδες,λαμπακια κτλ...
δεν απευθυνομαι προσωπικα σε καποιον απλα σχολιαζω την προχειροτητα και την γελοιοτητα που αντιμετωπιζει το μοτερ ο κλασικος πανασχετος και πανικοβλημενος νεοελληνας..
εγω παντως με προγραμμα stage II στο tsi μου,καιω λιγοτερη βενζινη απο την εργοστασιακη ρυθμιση...στην δουλεια μου που μιλαω με αρκετα ατομα τους λεω να βαλουν ενα τακακι πιο σπορ και κανουν λες και τους ειπα να χρονισουν τον εκκεντροφορο εισαγωγης για παραπανω ροπη...την βενζινη του κωλου που βαζουμε ολοι και τα λαδακια που αλλαζουν ορισμενοι καθε 15.000km ή οποτε αναβει το λαμπακι δεν το συζητανε καν...
απλα γελαω με την ρατσα μας ή οποια ειναι για τα γυφτικα πανηγυρια...απλα οι γυφτοι στο τελος θα επιβιωσουνε..
εμεις θα ψαχνουμε το ζαχαροτευλο για να ανεβασουμε ιπποδυναμη στα 1000ρακια μας!!!!
περαστικα...μας...
α αν μιλατε περι νοθειας στο υγραεριο πειτε μου που πουλανε ανοθευτη αμολυβδη,γιατι βαριεμαι να φτιανω μιγματα με τολουολη και ασετον...
-
Ο χρήστης KostasVatsos έγραψε:
Τον τελευταιο καιρο εχω λαμπακι τσεκ καθε τοσο(Οταν ταξιδευω στην εθνικη με πανω απο 4000 στροφες), και παρατηρω ασχημη μυρωδια στα καυσαερια οταν το τσιτωνω λιγο...Ο εγκαταστατης δεν βρισκει κανενα προβλημα(εκανε βολτες με το scan για αρκετη ωρα), και μου ειπε οτι εχουν θεμα με το υγραεριο το τελευταιο διαστημα[/quot
Τί γράφει τό check?To chek γραφει ''μη ενεργος λ2''. Το λαμπακι συνηθως αναβει οταν το παταω 140+.
Πηγαμε μαζι βολτα και ειδα οτι δουλευε ο λ, εβγαζε τασεις κανονικα, τωρα γιατι λεει μη ενεργος δεν ξερω... -
καλημερα σε ολους.μπορει καποιος να μου απαντηση γιατι σβηνη το αμαξι στο ρελαντι οταν ειναι στο υγραεριο το εχω ρυθμιση και παλι τα ιδια .εχω το astra H 16. ευχαριστω/
-
Κύριε Καψαλάκη σέβωμαι τίς απόψεις σας (τό έχετε κερδίσει άλλωστε)αλλά θά πρέπει νά είστε πολύ ρομαντικός.
Κάθε χειμώνα τά τελευταί χρόνια ώς τεχνικοί αντιμετωπίσουμε τά προβλήματα πού περιέγραψε ό Tommy ιδίως στήν αρχή τής εποχής.Από τίς πληροφορίες μου, πού προέρχονται από ανθρώπους εμπλεκόμενους μέ τόν χώρο (καί τέτοιος είναι καί ό άνθρωπος πού απαντάτε καί μάλιστα πολύ αξιόπιστος) λένε πώς ή αιτία είναι ή απορόφηση τού απαραίτητου ποσοστού προπανίου στήν χειμωνιάτικη ποσόστοση από βιομηχανία (συγκεκριμέμενης ιδιότητας) τής Μακεδονίας.Τά συμπτώματα μάλιστα κάποια χρονιά ήταν πολύ έντονα .
Μέ εκτίμηση.
Κώστας Βάτσος.K. Κώστα σας βρίσκω πολλή ενημερωμένος για το θέμα. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό κάμαρη. Θα επανέρθω στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα .τώρα πρέπει να φύγω για δουλειά.
-
Αυτά είναι τά συμπτώματα, σύν τίς άκαιρες αλλαγές λόγω πτώσης πίεσης σύν check engine λόγω πτώχευσης μίγματος (πιέσεως οφειλωμένου).Τί άλλο θά χρειασώταν ένας πελάτης γιά νά έρθει θορυβημένος στό μαγασί? Καί ή ερώτηση παραμένει . Εάν αυτό οφείλεται σέ κάποιους πώς εμφανίσεται ταυτόχρονα σέ όλη τήν βόρειο Ελλάδα?
Το οτι εμφανιζεται σε ολη τη Βορειο Ελλαδα δεν το ξερω και δεν το εχω ξανακουσει. Ισως ειναι υπερβολικα βασισμενο πανω σε μερικες περιπτωσεις.
Μηπως εχει να κανει και με παραεισαγωγες απο τους βορειους γειτονες?
Αν υπηρχε πραγματικα τετοιο θεμα και δεν οφειλεται σε υποπτες παραεισαγωγες, θα επρεπε ηδη να εχουν ενημερωθει τα ΕΛΠΕ Βορειου Ελλαδας και απο εκει να δινοταν επισημη απαντηση, εφοσον καθαρα υπονοειται οτι φταιει η ποιοτητα του παραγομενου υγραεριου κινησης. Δεν πιστευω οτι θα περναγε απαρατηρητο κατι τετοιο απο τους επισημους προμηθευτες.
Μηπως ομως δεν προμηθευουν αυτοι? Δεν ξερω. Θα επρεπε να ξερουμε και λεπτομερειες, δηλαδη απο ποια περιοχη, ποιος ειναι προμηθευτης, τι πρατηρια και φυσικα αν εχει γινει αναλογη καταγγελια. Σιγουρα δεν ειναι και το πιο ευκολο αλλα απο καπου πρεπει να αρχισει για να λυθει το ζητημα εφοσον υπαρχει.
Απο την αλλη ομως βλεπω οτι οι 1-2 φιλοι που ειχαν προβλημα λειτουργιας το ειχαν απο Σεπτεμβριο-Οκτωβριο που οι θερμοκρασιες δεν ειναι τοσο χαμηλες ωστε να επικαλουμαστε τον καιρο και την αναλογια μειγματος.
Μην ξεχναμε οτι το βουτανιο εχει και μεγαλυτερη θερμοδυναμικη αποδοση απο το προπανιο λογω μεγαλυτερου ειδικου βαρους στην ιδια ποσοτητα ογκου (οποτε και περισσοτερη μαζα προς καυση), γιατι ως γνωστον τα στοιχειομετρικα ρυθμιζονται με βαση τον ογκο (λιτρα) και οχι το βαρος (κιλα).
Δηλαδη το οτι εχουμε μειωμενη αποδοση λογω περισσοτερης ποσοτητας βουτανιου δεν στεκει. Το αντιθετο ισχυει και αυτος ειναι ο λογος οπως ανελυσα στο προηγουμενο ποστ μου, που στον κρυο καιρο μην μπορωντας να εκτονωθει επαρκως το βουτανιο στο μειγμα εχουμε αντιστοιχα αναλογικα περισσοτερη καυση προπανιου (στην θεση του βουτανιου που κατα καποιο τροπο για να το θεσω απλα παθαινει κατι σαν καθιζηση) και εχει ως αποτελεσμα αυτο που λεμε μειωμενη αποδοση αλλα τα ποσοστα ειναι τοσο μικρα που δεν δικαιολογειται να εχουμε εμφανη μειωση αποδοσης (εκτος την χιλιομετρικη που εκει ισως φαινεται) και δυσλειτουργια οπως λεγεται. Παντως δεν υπαρχει απωλεια καυσιμου η υπερβολικη καταναλωση. Απλα με την υπαρχουσα αναλογια δεν ειναι δυνατον να εκτονωθει 100% το βουτανιο γι'αυτο και επιβαλλεται να ανεβαινει το ποσοστο προπανιου στο μειγμα κατα τους κρυους μηνες.
Αυτα παντα θεωρητικα και εφοσον τηρουνται τα επιβαλλομενα ποσοστα, που τουλαχιστον εγω δεν μπορω να αμφισβητησω οταν προερχονται απο τα διυλιστηρια ειτε των ΕΛΠΕ Ασπροπυργου ειτε της Μοτορ Οιλ.
Βεβαια παντα υπαρχει μια πιθανοτητα αστοχιας η εστω επισημης παρατυπιας αλλα αυτο παλι απο την μεχρι τωρα πειρα μου ειναι πολυ μικρο και φυσικα δεν αποτελει τον κανονα σε καμμια περιπτωση.
Βεβαια μιλω για τα εδω ΕΛΠΕ και δεν ξερω αν γινεται κατι διαφορετικο στα ΕΛΠΕ Βορειου Ελλαδας, αλλα και παλι θα μου ηταν δυσκολο να πιστεψω κατι τετοιο, εκτος και αν ειμαι τοσο πολυ εκτος πραγματικοτητας.
Το αν πραγματικα στην αρχη της περιοδου λογω μεγαλης οπως λετε απορροφησης προπανιου απο συγκεκριμενη μοναδα, αναγκαζονται να ξεγυμνωνουν απο προπανια τα μειγματα εκει, ειναι κατι που δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω αλλα σιγουρα αν καταπιπτει με τον τροπο αυτο το ποσοστο προπανιου στο μειγμα κατω απο τα επιτρεπομενα ορια, ειναι παρανομο και θα πρεπει να καταγγελθει. Το να γινει μια αναλυση σε χημειο του κρατους η σε ανεξαρτητη εταιρια εχει το κοστος (δικες μας τιμες 3-4 χιλιαδες ευρω, στην ελευθερη αγορα κατι παραπανω) αλλα αν πραγματικα ειναι τοσοι πολλοι οι θιγομενοι και συνεπως το κοστος μοιραζεται, θα επρεπε να κινηθειτε σε αυτη τη κατευθυνση απαραιτητα για να απαντηθουν οι προβληματισμοι σας επισημα και αδιαμφισβητητα. -
Ο χρήστης cson έγραψε:
Τον τελευταιο καιρο εχω λαμπακι τσεκ καθε τοσο(Οταν ταξιδευω στην εθνικη με πανω απο 4000 στροφες), και παρατηρω ασχημη μυρωδια στα καυσαερια οταν το τσιτωνω λιγο...Ο εγκαταστατης δεν βρισκει κανενα προβλημα(εκανε βολτες με το scan για αρκετη ωρα), και μου ειπε οτι εχουν θεμα με το υγραεριο το τελευταιο διαστημα[/quot
Τί γράφει τό check?To chek γραφει ''μη ενεργος λ2''. Το λαμπακι συνηθως αναβει οταν το παταω 140+.
Πηγαμε μαζι βολτα και ειδα οτι δουλευε ο λ, εβγαζε τασεις κανονικα, τωρα γιατι λεει μη ενεργος δεν ξερω...Εάν είναι τού τελευταίου διαστήματις τά συμπτώματα πιθανών νά είναι από τίς αιτίες πού περιγράφω στόν κύριο Παντελάκη.
-
Το οτι εμφανιζεται σε ολη τη Βορειο Ελλαδα δεν το ξερω και δεν το εχω ξανακουσει. Ισως ειναι υπερβολικα βασισμενο πανω σε μερικες περιπτωσεις.
Μηπως εχει να κανει και με παραεισαγωγες απο τους βορειους γειτονες?
Αν υπηρχε πραγματικα τετοιο θεμα και δεν οφειλεται σε υποπτες παραεισαγωγες, θα επρεπε ηδη να εχουν ενημερωθει τα ΕΛΠΕ Βορειου Ελλαδας και απο εκει να δινοταν επισημη απαντηση, εφοσον καθαρα υπονοειται οτι φταιει η ποιοτητα του παραγομενου υγραεριου κινησης. Δεν πιστευω οτι θα περναγε απαρατηρητο κατι τετοιο απο τους επισημους προμηθευτες.
Μηπως ομως δεν προμηθευουν αυτοι? Δεν ξερω. Θα επρεπε να ξερουμε και λεπτομερειες, δηλαδη απο ποια περιοχη, ποιος ειναι προμηθευτης, τι πρατηρια και φυσικα αν εχει γινει αναλογη καταγγελια. Σιγουρα δεν ειναι και το πιο ευκολο αλλα απο καπου πρεπει να αρχισει για να λυθει το ζητημα εφοσον υπαρχει.
Απο την αλλη ομως βλεπω οτι οι 1-2 φιλοι που ειχαν προβλημα λειτουργιας το ειχαν απο Σεπτεμβριο-Οκτωβριο που οι θερμοκρασιες δεν ειναι τοσο χαμηλες ωστε να επικαλουμαστε τον καιρο και την αναλογια μειγματος.
Μην ξεχναμε οτι το βουτανιο εχει και μεγαλυτερη θερμοδυναμικη αποδοση απο το προπανιο λογω μεγαλυτερου ειδικου βαρους στην ιδια ποσοτητα ογκου (οποτε και περισσοτερη μαζα προς καυση), γιατι ως γνωστον τα στοιχειομετρικα ρυθμιζονται με βαση τον ογκο (λιτρα) και οχι το βαρος (κιλα).
Δηλαδη το οτι εχουμε μειωμενη αποδοση λογω περισσοτερης ποσοτητας βουτανιου δεν στεκει. Το αντιθετο ισχυει και αυτος ειναι ο λογος οπως ανελυσα στο προηγουμενο ποστ μου, που στον κρυο καιρο μην μπορωντας να εκτονωθει επαρκως το βουτανιο στο μειγμα εχουμε αντιστοιχα αναλογικα περισσοτερη καυση προπανιου (στην θεση του βουτανιου που κατα καποιο τροπο για να το θεσω απλα παθαινει κατι σαν καθιζηση) και εχει ως αποτελεσμα αυτο που λεμε μειωμενη αποδοση αλλα τα ποσοστα ειναι τοσο μικρα που δεν δικαιολογειται να εχουμε εμφανη μειωση αποδοσης (εκτος την χιλιομετρικη που εκει ισως φαινεται) και δυσλειτουργια οπως λεγεται. Παντως δεν υπαρχει απωλεια καυσιμου η υπερβολικη καταναλωση. Απλα με την υπαρχουσα αναλογια δεν ειναι δυνατον να εκτονωθει 100% το βουτανιο γι'αυτο και επιβαλλεται να ανεβαινει το ποσοστο προπανιου στο μειγμα κατα τους κρυους μηνες.
Αυτα παντα θεωρητικα και εφοσον τηρουνται τα επιβαλλομενα ποσοστα, που τουλαχιστον εγω δεν μπορω να αμφισβητησω οταν προερχονται απο τα διυλιστηρια ειτε των ΕΛΠΕ Ασπροπυργου ειτε της Μοτορ Οιλ.
Βεβαια παντα υπαρχει μια πιθανοτητα αστοχιας η εστω επισημης παρατυπιας αλλα αυτο παλι απο την μεχρι τωρα πειρα μου ειναι πολυ μικρο και φυσικα δεν αποτελει τον κανονα σε καμμια περιπτωση.
Βεβαια μιλω για τα εδω ΕΛΠΕ και δεν ξερω αν γινεται κατι διαφορετικο στα ΕΛΠΕ Βορειου Ελλαδας, αλλα και παλι θα μου ηταν δυσκολο να πιστεψω κατι τετοιο, εκτος και αν ειμαι τοσο πολυ εκτος πραγματικοτητας.
Το αν πραγματικα στην αρχη της περιοδου λογω μεγαλης οπως λετε απορροφησης προπανιου απο συγκεκριμενη μοναδα, αναγκαζονται να ξεγυμνωνουν απο προπανια τα μειγματα εκει, ειναι κατι που δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω αλλα σιγουρα αν καταπιπτει με τον τροπο αυτο το ποσοστο προπανιου στο μειγμα κατω απο τα επιτρεπομενα ορια, ειναι παρανομο και θα πρεπει να καταγγελθει. Το να γινει μια αναλυση σε χημειο του κρατους η σε ανεξαρτητη εταιρια εχει το κοστος (δικες μας τιμες 3-4 χιλιαδες ευρω, στην ελευθερη αγορα κατι παραπανω) αλλα αν πραγματικα ειναι τοσοι πολλοι οι θιγομενοι και συνεπως το κοστος μοιραζεται, θα επρεπε να κινηθειτε σε αυτη τη κατευθυνση απαραιτητα για να απαντηθουν οι προβληματισμοι σας επισημα και αδιαμφισβητητα.Είστε ακριβέστατος καί μού δίνετε τήν δυνατότητα νά παραθέσω άλλο ένα στοιχείο πού συνάδει μέ όσα λέτε αλλά καί όσα λέω ώστε νά βγεί ένα όσο τό δυνατό (από αυτή τήν σελίδα)τεκμηριομένο συμπέρασμα.
Αυτό ακριβώς τό (επίμαχο) διάστημα τά βυτία γεμίσουν μέ τόν ίδιο όγκο αλλά μέ πάνω από 400 κιλά λιγότερο βάρος.
Κατανοείτε τί σημαίνει αυτό.
Στό δέ θέμα πιθανής καταγγελίας πάλι σάς βρίσκω πολύ ρομαντικό καί ελαφρώς εκτός Ελληνικής πραγματικότητας.
Μέ εκτίμηση. -
Ο χρήστης cson έγραψε:
Πηγαμε μαζι βολτα και ειδα οτι δουλευε ο λ, εβγαζε τασεις κανονικα, τωρα γιατι λεει μη ενεργος δεν ξερω...Άλλος ο λ και άλλος ο λ2. Ο δεύτερος είναι μετά τον καταλύτη με σκοπό να δει ότι 'πέτυχε' η κατάλυση και μένει σχεδόν μηδενικο οξυγόνο (δηλαδη ότι όσο οξυγόνο βγήκε από την μηχανή, πέρασε από τον καταλύτη, χρησιμοποιήθηκε και οξείδωσε τα μονοξείδια σε διοξείδια). Αν βγάζει μη ενεργός, σημαίνει ότι η ηλεκτρονική βλέπει πρόβλημα στις μετρήσεις του λ2 (υπερθέρμανση?)...
Υγραεριοκίνηση!