-
Πριν 4 μήνες γνωστός μου άνοιξε συνεργείο τοποθέτησης υγραερίου (Υπόψιν δεν είχε καμμία σχέση με τον χώρο). Μου λέει λοιπόν δώσε το μικρό αμάξι σου (8 ετών) να στο περάσω υγραέριο με 600 ευρώ για να δοκιμάσουνε ένα πολυ καλό σύστημα τα παιδιά στην (μια πόλη) που εκπαιδεύονται για να μάθουν. Εσείς θα το δίνατε;;;;; Η ξέροντας ότι στην καμπουρα σας θα μάθουν θα πηγαίνατε σε αυτόν; Σήμερα έμαθα ότι του φύγανε 2 νεαροί που είχε (γιατί δεν τους πλήρωνε και πήρε έναν αλλον μόνο μηχανικο αυτοκινήτων για τις τοποθετήσεις οποίος δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο υγραέριο) αλλά όλα καλά. Δηλαδή θα απολογηθούμε γιατί ψάχνουμε έμπειρο εγκαταστάτη; Και φυσικά έχει και νεαρούς βοήθους καινούργιους εγκαταστάτες αλλά θα ναι και ο έμπειρος δίπλα να βλέπει να διορθώνει να συμβουλέυει και μαθάινουν δίπλα του. Φιλότιμοι επι το πλείστον οι καινούργιοι εγκαταστάτες δεν λέω αλλά μη μου πείτε ότι όλοι αυτοί που ξεφύτρωσαν είναι και καλοί και το σηματικότερο ξέρουν; εγώ δεν θα ήθελα να μάθουν στο αμάξι μου όπως συνηθως γίνεται............. όποιος το θέλει ας πάει. Και το κορυφαίο; Παρεξηγήθηκε κιόλας που δεν το πήγα σε αυτόν............
Αυτή είναι δυστυχώς μια ιστορία πολύ συνηθισμένη σε όλη την επικράτεια.....ΥΓ Αλήθεια πόσο θα αντέξουν οικονομικά όλοι αυτοι τώρα που έχει κορεστεί η αγορά έχει γεμίσει όλη η Ελλάδα (κάθε πόλη έχει 40 συνεργεία και βάζουν και πολλές αντιπροσωπείες;
-
Ο χρήστης KostasVatsos έγραψε:
Παρεπιπτώντως κανένα εργοστασιακό ΄μέ φυσικό αέριο ή μέ υγραέριο παλαιότερα δέν έχει λαδιέρα.Εάν κάποιος πεί γιά διαφορά στίς βαλβίδες άς τίς πάει σέ φασματογράφο. Θά εκπλαγεί.Άς σταματήσει κάποτε όλη αυτή ή φιλλολογία περί ξηρής υγρής καί χλωρής καύσης. Δέν είναι θέμα γνώσεων αποκληστικά αλλά καί απλής λογικής.
Ως άσχετος σε θέματα μηχανικής φυσικής και χημείας και επειδή δεν μου αρέσουν οι αλήθειες του καθένα χωρίς κρίση και επειδή με το αυτοκίνητό μου μεταφέρω εκτός από τη δική μου ζωή αλλά και των δικών μου και επειδή η πιθανότητα να εμπλακώ σε ένα τροχαίο είναι 1 στις 74 ενώ το να με δαγκώσει αρκούδα είναι 1 στο 1.500.000 και επειδή όλοι οι εγκαταστάτες είναι αντιπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένο συνεργείο κάποιας μάρκας υγραερίου κι όμως τα προβλήματα καλά κρατούν,έχω άλλη μία απορία (να δω πότε θα απαντηθεί κάποια από αυτές ή έστω πότε θα εκφράσει κάποιος μία οποιαδήποτε άποψη Χωρίς να είμαι υπέρ ή κατά της ξιδιέρας αλλά προσπαθώ να βγάλω νόημα........ το ότι κάποιες από τις εταιρίες που παράγουν ξιδιέρες έχουν πιστοποιητικό TUV .......τί σημαίνει;........ποιοί παίρνουν πιστοποιητικό TUV και πόσοι Έλληνες εγκαταστάτες το κατέχουν;
-
Αναφέρωντας στατικές μηχανές φυσικού αερίου πρέπει νά λάβουμε υπόψιν πώς τέτοιες συναντούμε συχνότερα σέ ΧΥΤΑ ή βιολογικούς καθαρισμούς,(λόγω τού ότι ή χρήση τού αερίου τού αγωγού δέν είναι τόσο συμφέρουσα ακόμη γιά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) όπου αξιοποιούνται στούς μέν ΧΥΤΑ τά μέσω πολλαπλών γεωτρίσεων στήν μάζα τών σκουπιδιών συλλεγόμενα αέρια πού δημιουργούνται κατά τήν ζύμωσή τους πού όμως κάθε άλλο παρά καθαρό μεθάνιο είναι,(φυσικό αέριο) αλλά έχωντας πολλές τοξικές προσμίξεις δημιουργεί διάβρωση στίς κεφαλές στίς έδρες τών βαλβίδων καί στά έμβολα.
Εάν επισκεφτεί κανείς μηχανοστάσιο σέ ΧΥΤΑ πού έχει Η/Ζ θά δεί καί κεφαλές καί πιστόνια διαβρωμένα όχι γιατί τό φυσυκό αέριο(καί πολύ περισότερο τό υγραέριο) είναι ΞΥΡΟ κάυσιμο αλλά γιατί μέ τίς προσμίξεις θειούχων οξέων δημιουργούνται αυτές οί συνέπειες.Εκεί δέν έχουμε καταλύτη καί λάμδα (τουλάχιστον όχι στήν Ελλάδα) γιά νά δηλητιριαστούν από κατάλοιπα καύσης λαδιού καί πάλι προσωπικά δέν έχω δεί σέ κανέναν ΧΥΤΑ ή βιολογικό (καί έχω επισκευτεί πολούς) λαδιέρα στό μηχανοστάσιο.Καί θά πέπει νά σημειώσει κανείς πώς αυτές τίς εγκαταστάσεις δέν τις έχω κάνει εγώ ούτε κάποιος σάν καί εμένα .Είναι οίκοι τού εξωτερικού καί τό μόνο τους μοιονέκτημα είναι πώς..... δέν διαβάζουν 4 τροχούς forum γραεριοκίνηση.
Παρεπιπτώντως κανένα εργοστασιακό ΄μέ φυσικό αέριο ή μέ υγραέριο παλαιότερα δέν έχει λαδιέρα.Εάν κάποιος πεί γιά διαφορά στίς βαλβίδες άς τίς πάει σέ φασματογράφο. Θά εκπλαγεί.Άς σταματήσει κάποτε όλη αυτή ή φιλλολογία περί ξηρής υγρής καί χλωρής καύσης. Δέν είναι θέμα γνώσεων αποκληστικά αλλά καί απλής λογικής.
-
Το άρθρο που παράθεσα δεν αναφέρει πουθενά για προσμίξεις θείου στο καύσιμο, άρα άκυρα τα ΧΥΤΑ.
-
Δεν μιλάει κανένας για ξΗρή (και όχι ξυρή) καύση, αλλά για έλλειμμα στάχτης (που προέρχεται από ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο).
-
Εσύ έχεις πάει βαλβίδες σε φασματογράφο; Έδρες μήπως; Ξέρεις τι είναι ο φαμσατογράφος;
Μετράει και επιφανειακή σκληρότητα;;;;; -
Τι γνώμη έχεις για τις βαλβίδες που έκαψα;
-
Γιατί ο κινητήρας μου ησυχάζει όταν πέφτει λαδάκι από τη λαδιέρα (διαπιστωμένο με στηθοσκόπιο);
-
Γιατί όλοι οι κατασκευαστές συστημάτων υγραερίου σε ορισμένα μοντέλα συστήνουν λαδιέρα; Μήπως διάβασαν 4τ φόρουμ;
-
Γιατί ο καταλύτης μου και οι λάμδα ΔΕΝ έχουν πάθει τίποτα εδώ και σχεδόν 100000 χλμ με υγραέριο ΚΑΙ λαδιέρα;
-
Να χαλάσω τον κινητήρα ή τον καταλύτη, τι με συμφέρει;
-
Λειτουργεί η λογική χωρίς γνώση;
-
Λειτουργεί η γνώση χωρίς τη λογική;
-
Πολλά γερμανικά καίνε λάδι από τη μάνα τους; Έχεις δει καταλύτες να χαλάνε, τουλάχιστον σύντομα;
Είμαι όλος αυτιά.
-
-
Ανάγνωσμα περί υλικών βαλβίδων.
http://www.enginebuildermag.com/Article ... ecial.aspx -
Πάντως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν είναι δικαιολογία με το που ακούς ότι ένα αμάξι χτύπησε βαλβίδες ίδια μάρκα με το δικό μου πρέπει να τρέξουμε πανικόβλητοι και να ψάχνουμε; Ο λόγοι είναι απλοι και οι παράγοντες που μπορεί να δημιούργησαν αυτη τη φθορά άπειροι:
- Λάθος εγκατάσταση (πχ λάθως διατομή μπεκ ή λάθος τοποθέτηση)
- Ενώ έπρεπε λόγω ευαισθησίας βαλβίδων στο συγκεκριμένο μοντέλο να μπει λαδιέρα δεν μπήκε.
3.Λάθος ρύθμιση - χαρογράφηση με αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. - Τρόπος Οδήγησης
- Μη σωστή συντήρηση (πχ αλλαγή μπουζί - λαδιών) κλπ κλπ
Αν όλα αυτά έχουν γίνει σωστά στο δικό μας (λέω αν) τότε γιατί να τσιμπάμε;
Επίσης η ερώτηση γιατί το δικό μου αμάξι χτύπησε βαλβίδες μπορεί να απαντηθεί με την ερώτηση '' Το δικό μου γιατί δεν χτύπησε;''
Η ερώτηση γιατί δεν χάλασε ο καταλύτης και ο λάμδα μπορεί να απαντηθεί από αλλους 100 ''Γιατί ο δικός μου με λαδιέρα χάλασε;''
όσο για τις εταιρίες αν βγάλουν συμπέρασμα αυτές (αφού δεν μπορούν να συμφωνήσουν όυτε σε αυτό δηλαδή άλλα αυτοκίνητα έχει black list η μία άλλα η άλλη......(εκτος από κανα 2-3 μάρκες που συμφωνούν).
Με λίγα λόγια μόνο αν είχαμε όλοι στο ίδιας μάρκας αυοκίνητο και βάζαμε στον ίδιο μάστορα με τις ιδιες ρυθμίσεις και την ίδια συντήρηση- οδηγική συμπεριφορά θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αλλά όχι έτσι και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες......όσο για την TUV και τις λοιπες εταιρίες πιστοποίησης εκεί σίγουρα έχουν ........λαδιέρα.....που δουλέυει άψογα το σύστημα. Τα κιτ υγραερίου έχουν πιστοποίησηTUV αλλά και όλα τα κινέζικα σίδερα έχουν CE για να τα πουλάνε στην ευρωπαική ένωση αυτό τα κάνει ασφαλή;;;; . Και μάλιστα μου θυμίζουν τους μηχανολόγους που υπογράφουν τις μετατροπές στα συνεργεία από το γραφείο τους........
-
Καταλύτης και λάμδα καίγονται από υψηλές θερμοκρασίες. Στο υγραέριο έχουμε ήδη ελαφρά ψηλότερες θερμοκρασίες, λόγω του αβάνς βενζίνης που δίνει ο μαμά εγκέφαλος. 'Όταν οι ελαφρά υψηλότερες θερμοκρασίες συνδυαστούν και με λάθος μίγματα από τον εγκαταστάτη, παράγονται θερμοκρασίες κοντά στο όριο που ταλαιπωρούν υπερβολικά όλα τα μέταλλα. Αν θέλουμε να λέμε ότι κάναμε μιά σωστή εγκατάσταση, δεν αρκεί το αμάξι να τραβάει παντού και να έχει μόνο 10% παραπάνω κατανάλωση από ότι η βενζίνη, πρέπει να ελεγχθεί ότι οι θερμοκρασίες πουθενά δεν περνάνε τους 700-750 βαθμούς. Τα 'επίμαχα' σημεία¨(ταχύτητες ταξιδιού με χαμηλό-μεσαίο φορτίο και προσπεράσεις με υψηλό φορτίο-υψηλές στροφές), είναι τα κυριώτερα για να φροντίσουμε να μην ψήνεται ο θάλαμος καύσης και η εξαγωγή. Αλλιώτικα θα παλεύουμε με τα λάδια να θεραπεύσουμε το αποτέλεσμα, αντί για την αιτία...
-
Απάντηση με παράθεση Re: LPG/Υγραεριοκίνηση/Εν.Καύσιμα + Ιστορικό Αυτοκίνητο
από ScorpionGr » 24/11/08 23:30
εν έτει 2008ena megalo sygnomh gia ta GREEKLISH alla den mporo na grapso me ellinikous xaraxthres apo edo pou eimai.
Eixa anevasi prin merikous mhnes sto forum tou periodikou mia anafora gia to LPG.( den ksero an yparxi akoma ).
diameno sto eksoteriko edo kai polla xronia kai ena para pollh megalo pososto aftokiniton sto kratos to opio meno kinounte me LPG.Palias kai kainourgias texnologias,venzinnofora alla kai petreleokinita.Xoris na thelo na kano to Mr I Know Everything tha ithela na po pos eimai sto xoro tou Ygraeriou ta teleftea 20 xronia.Exo kani pano apo 1000 metatropes kai sto energitiko mou einai apo apo evropaika aftokinita mikrou kyvismou mexri GMH 6.000cc apo agrotika mhxanhmata mexri petreleokinitires gia ydragogia.
H texnologia shmera sto xoro to LPG alla kai CNG einai para pollh proxorimeni kai h theoriatou....to ygraerio tha mou kapsi/xalasi ton kinitira..den exi epidosis....tha skasi h mpoukala einai pia istoria.
Sto telefteo mou taksidi sthn ellada prin merikes evdomades episkeftika synergia ta opia asxoloounte me thn egatastash tou Ygraeriou sthn athina kai thesaloniki.Einai ligo pikro afto pou tha po alla an po pos apo ta 10 synergia MONO 1 eixe ta katalila metra kai ergaleia gia na mporei efkola alla kai me asfaleia na doulevei me LPG h CNG.
Etyxe na episkefto synergeio to opio pragmatopiouse egatastash se kapio Ford Transit kai me rotise o synadelfos to pos vlepo thn egatastash ths mpoukalas kai an doulevoume kai emeis etsy sto eksoteriko.Otan tou ediksa fotografies apo egatastaseis pou exoun gini se sxetika idia aftokinita o anthropos emeine me anoixto to stoma.
Vevea apo thn allh plevra exoume kai to kratos to opio sto thema ygraeriou / prodiagrafes einai ligo piso kai kinite me pollh argo rythmo.An rotisoume to Ypourgeio Metaforon an kseri na mas pi POU kai POSOI mhxanikoi asxolounte me LPG den kseri na mas pi..
An rotisoume to ypourgeio na mas pi pies proypothesis prepei na exei kapio synergeio gia na mporei na asxolithi me LPg tha mas dosi tis proypothesis gia kapio aplo synergeio.
Ftano loipon sto shmeio na mporo na po pos...to kakomiro to LPG den fteh.an aftos pou to vali epano se kapio aftokinito DEN kseri pos na to vali kai na to rithmisi ti na sou kani kai afto???
Kleinontas edo thelo na po pos me thn apantisi mou den thelo na katigoriso KANENAN apo ton telefteo mhxaniko mexri to kratos/kyvernisi ktl ktl giati eksalou h ellada einai enas xoros gia mena pou idi exo arxisi kai asxoloume me LPG.
kai telos etsy plhroforiaka...Audi quatro 4x4....BMW 328I E46.....Astra....600-650 xiliometra se kathe mpoukala 42-48 litra useable....IVECO 550hp (diesel)..meiosi katanalosis kata 22% kai afksisi tis apodosis kinitira se HP kata 25%.....Scania / VOLVO kai DAF peftoun sthn idia kathgoria apodosis kai katanalosis.ScorpionGr
4TF Newbie DriverΑυτό γράφτηκε σε φορουμ των 4Τ το 2008 σε καποια ερώτηση. Τα σχόλια περριτευουν..........
-
Προς όλους τους παραπάνω:
Αν 100000 χλμ χρήσης σε ευαίσθητο αυτοκίνητο + πολλές μετρήσεις διακένων + άρθρα + ακρόαση με στηθοσκόπιο
δεν αρκούν για να σας πείσουν, τότε δεν ασχολούμαι περισσότερο.Εγώ θα συνεχίσω να δημοσιεύω τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που βλέπω και ο κάθε ένας παίρνει τις αποφάσεις του.
-
Ο χρήστης m@evius έγραψε:
εν έτει 2008ena megalo sygnomh gia ta GREEKLISH alla den mporo na grapso me ellinikous xaraxthres apo edo pou eimai.
Eixa anevasi prin merikous mhnes sto forum tou periodikou mia anafora gia to LPG.( den ksero an yparxi akoma ).
diameno sto eksoteriko edo kai polla xronia kai ena para pollh megalo pososto aftokiniton sto kratos to opio meno kinounte me LPG.Palias kai kainourgias texnologias,venzinnofora alla kai petreleokinita.Xoris na thelo na kano to Mr I Know Everything tha ithela na po pos eimai sto xoro tou Ygraeriou ta teleftea 20 xronia.Exo kani pano apo 1000 metatropes kai sto energitiko mou einai apo apo evropaika aftokinita mikrou kyvismou mexri GMH 6.000cc apo agrotika mhxanhmata mexri petreleokinitires gia ydragogia.
H texnologia shmera sto xoro to LPG alla kai CNG einai para pollh proxorimeni kai h theoriatou....to ygraerio tha mou kapsi/xalasi ton kinitira..den exi epidosis....tha skasi h mpoukala einai pia istoria.
Sto telefteo mou taksidi sthn ellada prin merikes evdomades episkeftika synergia ta opia asxoloounte me thn egatastash tou Ygraeriou sthn athina kai thesaloniki.Einai ligo pikro afto pou tha po alla an po pos apo ta 10 synergia MONO 1 eixe ta katalila metra kai ergaleia gia na mporei efkola alla kai me asfaleia na doulevei me LPG h CNG.
Etyxe na episkefto synergeio to opio pragmatopiouse egatastash se kapio Ford Transit kai me rotise o synadelfos to pos vlepo thn egatastash ths mpoukalas kai an doulevoume kai emeis etsy sto eksoteriko.Otan tou ediksa fotografies apo egatastaseis pou exoun gini se sxetika idia aftokinita o anthropos emeine me anoixto to stoma.
Vevea apo thn allh plevra exoume kai to kratos to opio sto thema ygraeriou / prodiagrafes einai ligo piso kai kinite me pollh argo rythmo.An rotisoume to Ypourgeio Metaforon an kseri na mas pi POU kai POSOI mhxanikoi asxolounte me LPG den kseri na mas pi..
An rotisoume to ypourgeio na mas pi pies proypothesis prepei na exei kapio synergeio gia na mporei na asxolithi me LPg tha mas dosi tis proypothesis gia kapio aplo synergeio.
Ftano loipon sto shmeio na mporo na po pos...to kakomiro to LPG den fteh.an aftos pou to vali epano se kapio aftokinito DEN kseri pos na to vali kai na to rithmisi ti na sou kani kai afto???
Kleinontas edo thelo na po pos me thn apantisi mou den thelo na katigoriso KANENAN apo ton telefteo mhxaniko mexri to kratos/kyvernisi ktl ktl giati eksalou h ellada einai enas xoros gia mena pou idi exo arxisi kai asxoloume me LPG.
kai telos etsy plhroforiaka...Audi quatro 4x4....BMW 328I E46.....Astra....600-650 xiliometra se kathe mpoukala 42-48 litra useable....IVECO 550hp (diesel)..meiosi katanalosis kata 22% kai afksisi tis apodosis kinitira se HP kata 25%.....Scania / VOLVO kai DAF peftoun sthn idia kathgoria apodosis kai katanalosis.ScorpionGr
4TF Newbie DriverΑυτό γράφτηκε σε φορουμ των 4Τ το 2008 σε καποια ερώτηση. Τα σχόλια περριτευουν..........
Τι θέλεις να πεις με όλο αυτό; Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα.
-
ότι ο άνθρωπος αυτός από to 2008 μιλάει για προβλήματα από λάθος εγκαταστάσεις κάτι που προσπαθούμε να σου πούμε όλοι μη παραβλέποντας τα προβλήματα σου αλλά χωρίς όλα τα δεδομένα (διαβασε προηγούμενα post). Αλλά χωρίς όλες τις παραμέτρους δεν αφορίζουμε ούτε επικροτούμε κανέναν.
-
Για να συνδέσω τα δύο θέματα για τα οποία συζητάμε, τα οποία είναι λάθος εγκαταστάσεις και λαδιέρα,
σημείωσε ότι το σύστημά μου χρησιμοποιεί την OBD θύρα του αυτοκινήτου για να αυτορυθμίζεται, οπότε και λάθος να κάνεις στη ρύθμιση, λίγο θα το πειράξει. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να το πείραζε ήταν όταν έμπαινε σε open loop λειτουργία, κοινώς δεν διάβαζε τον λάμδα. Αυτό διορθώθηκε, ήταν λάθος στο manual του κατασκευαστή.
Επειδή όμως εγώ δεν μπαίνω σχεδόν ποτέ σε open loop, όπως διαπίστωσα με laptop, αυτή η λάθος ρύθμιση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη φθορά των βαλβίδων.
Δύο πράγματα απομένουν για να αιτιολογήσουν τη φθορά:
- Η μικρή ποσότητα λαδιού από τη λαδιέρα. Τώρα χρησιμοποιώ υπερπολλαπλάσια ποσότητα.
- Μια μικροδιαφορά στα ακροφύσια των μπεκ, η οποία επίσης διορθώθηκε.
-
ότι ο άνθρωπος αυτός από to 2008 μιλάει για προβλήματα από λάθος εγκαταστάσεις κάτι που προσπαθούμε να σου πούμε όλοι μη παραβλέποντας τα προβλήματα σου αλλά χωρίς όλα τα δεδομένα (διαβασε προηγούμενα post). Αλλά χωρίς όλες τις παραμέτρους δεν αφορίζουμε ούτε επικροτούμε κανέναν.Καλα ο ανθρωπος λεει και για αυξηση 25% στην ιπποδυναμη και μειωση καταναλωσης 22% .
Ας ειμαστε λιγο επιφυλακτικοι γιατι αυτο το θεμα εχει πιο πολλους αλεξιπτωτιστες και απο την Ε.Τ.Α. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
ότι ο άνθρωπος αυτός από to 2008 μιλάει για προβλήματα από λάθος εγκαταστάσεις κάτι που προσπαθούμε να σου πούμε όλοι μη παραβλέποντας τα προβλήματα σου αλλά χωρίς όλα τα δεδομένα (διαβασε προηγούμενα post). Αλλά χωρίς όλες τις παραμέτρους δεν αφορίζουμε ούτε επικροτούμε κανέναν.
Καλα ο ανθρωπος λεει και για αυξηση 25% στην ιπποδυναμη και μειωση καταναλωσης 22% .
Ας ειμαστε λιγο επιφυλακτικοι γιατι αυτο το θεμα εχει πιο πολλους αλεξιπτωτιστες και απο την Ε.Τ.Α.+1000
Ο καθένας ότι θέλει λέει.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Αναφέρωντας στατικές μηχανές φυσικού αερίου πρέπει νά λάβουμε υπόψιν πώς τέτοιες συναντούμε συχνότερα σέ ΧΥΤΑ ή βιολογικούς καθαρισμούς,(λόγω τού ότι ή χρήση τού αερίου τού αγωγού δέν είναι τόσο συμφέρουσα ακόμη γιά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) όπου αξιοποιούνται στούς μέν ΧΥΤΑ τά μέσω πολλαπλών γεωτρίσεων στήν μάζα τών σκουπιδιών συλλεγόμενα αέρια πού δημιουργούνται κατά τήν ζύμωσή τους πού όμως κάθε άλλο παρά καθαρό μεθάνιο είναι,(φυσικό αέριο) αλλά έχωντας πολλές τοξικές προσμίξεις δημιουργεί διάβρωση στίς κεφαλές στίς έδρες τών βαλβίδων καί στά έμβολα.
Εάν επισκεφτεί κανείς μηχανοστάσιο σέ ΧΥΤΑ πού έχει Η/Ζ θά δεί καί κεφαλές καί πιστόνια διαβρωμένα όχι γιατί τό φυσυκό αέριο(καί πολύ περισότερο τό υγραέριο) είναι ΞΥΡΟ κάυσιμο αλλά γιατί μέ τίς προσμίξεις θειούχων οξέων δημιουργούνται αυτές οί συνέπειες.Εκεί δέν έχουμε καταλύτη καί λάμδα (τουλάχιστον όχι στήν Ελλάδα) γιά νά δηλητιριαστούν από κατάλοιπα καύσης λαδιού καί πάλι προσωπικά δέν έχω δεί σέ κανέναν ΧΥΤΑ ή βιολογικό (καί έχω επισκευτεί πολούς) λαδιέρα στό μηχανοστάσιο.Καί θά πέπει νά σημειώσει κανείς πώς αυτές τίς εγκαταστάσεις δέν τις έχω κάνει εγώ ούτε κάποιος σάν καί εμένα .Είναι οίκοι τού εξωτερικού καί τό μόνο τους μοιονέκτημα είναι πώς..... δέν διαβάζουν 4 τροχούς forum γραεριοκίνηση.
-
Το άρθρο που παράθεσα δεν αναφέρει πουθενά για προσμίξεις θείου στο καύσιμο, άρα άκυρα τα ΧΥΤΑ.
-
Δεν μιλάει κανένας για ξΗρή (και όχι ξυρή) καύση, αλλά για έλλειμμα στάχτης (που προέρχεται από ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο).
-
Εσύ έχεις πάει βαλβίδες σε φασματογράφο; Έδρες μήπως; Ξέρεις τι είναι ο φαμσατογράφος;
Μετράει και επιφανειακή σκληρότητα;;;;; -
Τι γνώμη έχεις για τις βαλβίδες που έκαψα;
-
Γιατί ο κινητήρας μου ησυχάζει όταν πέφτει λαδάκι από τη λαδιέρα (διαπιστωμένο με στηθοσκόπιο);
-
Γιατί όλοι οι κατασκευαστές συστημάτων υγραερίου σε ορισμένα μοντέλα συστήνουν λαδιέρα; Μήπως διάβασαν 4τ φόρουμ;
-
Γιατί ο καταλύτης μου και οι λάμδα ΔΕΝ έχουν πάθει τίποτα εδώ και σχεδόν 100000 χλμ με υγραέριο ΚΑΙ λαδιέρα;
-
Να χαλάσω τον κινητήρα ή τον καταλύτη, τι με συμφέρει;
-
Λειτουργεί η λογική χωρίς γνώση;
-
Λειτουργεί η γνώση χωρίς τη λογική;
-
Πολλά γερμανικά καίνε λάδι από τη μάνα τους; Έχεις δει καταλύτες να χαλάνε, τουλάχιστον σύντομα;
Είμαι όλος αυτιά.
1)Tό άρθρο μιλάει γιά σταθερές μηχανές .Τέτοιες είναι κατά συντρηπτηκή πληοψυφία σέ ΧΥΤΑ.Πέσ'μου πού αλλού,εγώ εντίμως σού λέω πώς δέν γνωρίζω πού αλλού.Κατά συνέπειαν τά υπόλυπα προκύπτουν μόνα τους.
2) Ευχαριστώ γιά τήν διόρθωση (ξΗρή) .Λίγη μεγαλοψυχία στήν ανορθογραφία μου θά σού προσέδιδε ,ιδιέταιρα όταν δέν χρησιμοποιώ γκρίκλις κεφαλαία,κλπ.Αυτό τό έλειμα στάχτης δέν υφίσταται στά εργοστασιακά μέ φυσικό αέριο ή υγραέριο παλαιότερα αυτοκίνητα? Καί όμως κανένα τους δέν είχε καί δέν έχει λαδιέρα.
3)Τυχαίνει νά ξέρω διότι έλεγξα κατά τό παρελθόν τά μέταλα (στήν Θεσσαλονίκη)γιά τίς γεννήτριες υδρογόνου.Έγραψα φασματογράφο καί όχι σληρομετρητή διότι όλοι αναφέρωνται στήν ''διαφορά μετάλου στίς βαλβίδες σέ σχέση μέ τά ''αλλα''. .Γιά νά ελέγξεις όμως τό κράμα τών βαλβίδων καί εδρών πρέπει νά μετρήσεις τό όποιο αντικείμενο σέ φασματογράφο?
4)Φτωχό μίγμα.Καί οί ντίζελ καίνε βαλβίδες πού έχουν πολλά κατάλοιπα καύσης(στάχτη όπως λές) καί οί βενζινοκινητήρες βεβαίως.Φτωχά μίγματα.΄Πού συνήθως στά ντίζελ καί βενζίνης είναι από μπέκ πού ''κατουράνε''.
5)''Αργότερες'' καύσεις.Εμπλουτισμός μέ έξτρα υδρογονανθρακες πού απ'ότι φαίνεται τούς έχει ανάγκη ή μηχανή σου καί γι'αυτό καί έκαψες βαλβίδα στό παρελθόν.Έχουμε πολλά στερεότυπα στήν χώρα μας.Π.χ΄''ή μηχανή μου χτυπάει πειράκια''.Τί είναι?Απάντηση.Είναι κρούση αερίων.Έτσι μάς δίδαξαν καί μάς διδάσκουν ακόμη στίς τεχνικές μας σχολές.Εάν πεί κανείς ότι εδώ καί πάνψ από 30 χρόνια έχουν φωτογραφηθεί χυτώνια νά ''φουσκώνουν''τήν στηγμή τής προανάφλεξης καί νά ''κουδουνίζουν'' τήν επόμενη στηγμή επάνω στήν επιφάνεια τού εμβόλου θά τόν πάρουν μέ τίς πέτρες....
6)Όχι όλοι.¨Αυριο θά είναι όλοι.Διάβασε από τήν 446 σελ.καί σού εξηγώ τίς απόψεις μου.Εχθές δέν ήταν κανείς αλλά ή υγραεριοκίνηση υπάρχει από ''πέρσι''.
7)Μήπως λόγω ν.5)?Ενοώ πώς φτωχά μίγματα ανεβάζουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες ''βοηθώντας'' νά καεί καλύτερα τό λάδι μή αφήνωντας πολλά κατάλοιπα.Είναι λύση αυτή?Σέ συνάρτηση μέ τά προηγούμενα ερωτήματα απαντήσεις.
Ούτε τό ένα ούτε τό άλλο.Έχω αυτοκίνητα μέ 800,000 καί 1,000,000 χιλ.χωρίς καταλύτη.Εάν ζείς Αθήνα Θεσσαλονίκη ρώτα ταξιτζίδες νά σού πούν πότε αλλάζουν μηχανή.(χωρίς λαδιέρα)Ξανά λέω.Οί εταιρίες (όχι παραγωγείς συστημάτων lpg )αυτοκινήτων πού παράγουν μέ αεριοκίνηση ΓΙΑΤΙ εάν ησχείουν όλλα αυτά υπέρ τής λαδιέρας δέν βάζουνε καί αυτές?
9) καί10) Συμφωνούμε καί δέν βλέπω πώς τό παρερμήνευσες.Αναφέρω πώς ''δέν είναι αποκληστικά''πού σημαίνει πώς πάνε μαζί.
11)Συντομότερα από άλλα σίγουρα.Ό σκοπός είναι νά μή καίμε λάδια.Εδώ λέμε πώς μέ νοθευμένη μέ τολουόλη βενζίνη ό καταλύτης δηλιτηριάζεται΄πόσο άλλωστε μέ τό λάδι?
12)¨Ολες οί απαντήσεις μέ σεβασμό καί χωρίς καμία έπαρση.Δηλώνω αιώνιος μαθητής.Τό άρθρο γιά τίς βαλβίδες καλό.
Πού διαφωνούμε επ'αυτού? -
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Για να συνδέσω τα δύο θέματα για τα οποία συζητάμε, τα οποία είναι λάθος εγκαταστάσεις και λαδιέρα,σημείωσε ότι το σύστημά μου χρησιμοποιεί την OBD θύρα του αυτοκινήτου για να αυτορυθμίζεται, οπότε και λάθος να κάνεις στη ρύθμιση, λίγο θα το πειράξει. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να το πείραζε ήταν όταν έμπαινε σε open loop λειτουργία, κοινώς δεν διάβαζε τον λάμδα. Αυτό διορθώθηκε, ήταν λάθος στο manual του κατασκευαστή.
Επειδή όμως εγώ δεν μπαίνω σχεδόν ποτέ σε open loop, όπως διαπίστωσα με laptop, αυτή η λάθος ρύθμιση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη φθορά των βαλβίδων.
- Η μικρή ποσότητα λαδιού από τη λαδιέρα. Τώρα χρησιμοποιώ υπερπολλαπλάσια ποσότητα.
Συμφωνώ.
-
Δυστυχώς έτσι είναι...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Καταλύτης και λάμδα καίγονται από υψηλές θερμοκρασίες. Στο υγραέριο έχουμε ήδη ελαφρά ψηλότερες θερμοκρασίες, λόγω του αβάνς βενζίνης που δίνει ο μαμά εγκέφαλος. 'Όταν οι ελαφρά υψηλότερες θερμοκρασίες συνδυαστούν και με λάθος μίγματα από τον εγκαταστάτη, παράγονται θερμοκρασίες κοντά στο όριο που ταλαιπωρούν υπερβολικά όλα τα μέταλλα. Αν θέλουμε να λέμε ότι κάναμε μιά σωστή εγκατάσταση, δεν αρκεί το αμάξι να τραβάει παντού και να έχει μόνο 10% παραπάνω κατανάλωση από ότι η βενζίνη, πρέπει να ελεγχθεί ότι οι θερμοκρασίες πουθενά δεν περνάνε τους 700-750 βαθμούς. Τα 'επίμαχα' σημεία¨(ταχύτητες ταξιδιού με χαμηλό-μεσαίο φορτίο και προσπεράσεις με υψηλό φορτίο-υψηλές στροφές), είναι τα κυριώτερα για να φροντίσουμε να μην ψήνεται ο θάλαμος καύσης και η εξαγωγή. Αλλιώτικα θα παλεύουμε με τα λάδια να θεραπεύσουμε το αποτέλεσμα, αντί για την αιτία...Συμφωνώ....
-
Πάντως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν είναι δικαιολογία με το που ακούς ότι ένα αμάξι χτύπησε βαλβίδες ίδια μάρκα με το δικό μου πρέπει να τρέξουμε πανικόβλητοι και να ψάχνουμε; Ο λόγοι είναι απλοι και οι παράγοντες που μπορεί να δημιούργησαν αυτη τη φθορά άπειροι:- Λάθος εγκατάσταση (πχ λάθως διατομή μπεκ ή λάθος τοποθέτηση)
- Ενώ έπρεπε λόγω ευαισθησίας βαλβίδων στο συγκεκριμένο μοντέλο να μπει λαδιέρα δεν μπήκε.
3.Λάθος ρύθμιση - χαρογράφηση με αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. - Τρόπος Οδήγησης
- Μη σωστή συντήρηση (πχ αλλαγή μπουζί - λαδιών) κλπ κλπ
Αν όλα αυτά έχουν γίνει σωστά στο δικό μας (λέω αν) τότε γιατί να τσιμπάμε;
Επίσης η ερώτηση γιατί το δικό μου αμάξι χτύπησε βαλβίδες μπορεί να απαντηθεί με την ερώτηση '' Το δικό μου γιατί δεν χτύπησε;''
Η ερώτηση γιατί δεν χάλασε ο καταλύτης και ο λάμδα μπορεί να απαντηθεί από αλλους 100 ''Γιατί ο δικός μου με λαδιέρα χάλασε;''
όσο για τις εταιρίες αν βγάλουν συμπέρασμα αυτές (αφού δεν μπορούν να συμφωνήσουν όυτε σε αυτό δηλαδή άλλα αυτοκίνητα έχει black list η μία άλλα η άλλη......(εκτος από κανα 2-3 μάρκες που συμφωνούν).
Με λίγα λόγια μόνο αν είχαμε όλοι στο ίδιας μάρκας αυοκίνητο και βάζαμε στον ίδιο μάστορα με τις ιδιες ρυθμίσεις και την ίδια συντήρηση- οδηγική συμπεριφορά θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αλλά όχι έτσι και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες......όσο για την TUV και τις λοιπες εταιρίες πιστοποίησης εκεί σίγουρα έχουν ........λαδιέρα.....που δουλέυει άψογα το σύστημα. Τα κιτ υγραερίου έχουν πιστοποίησηTUV αλλά και όλα τα κινέζικα σίδερα έχουν CE για να τα πουλάνε στην ευρωπαική ένωση αυτό τα κάνει ασφαλή;;;; . Και μάλιστα μου θυμίζουν τους μηχανολόγους που υπογράφουν τις μετατροπές στα συνεργεία από το γραφείο τους........
Συμφωνώ. Εύγε γιά τίς αναλύσεις.Λογικές καί τεχνικά εμπεριστατομένες.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Καλα ο ανθρωπος λεει και για αυξηση 25% στην ιπποδυναμη και μειωση καταναλωσης 22% .
Ας ειμαστε λιγο επιφυλακτικοι γιατι αυτο το θεμα εχει πιο πολλους αλεξιπτωτιστες και απο την Ε.Τ.Α.Νομιζω οτι μιλαει για τον συγκεκριμενο πετρελαιοκινητηρα (IVECO 550hp) και οχι γενικα.
-
Για να συνδέσω τα δύο θέματα για τα οποία συζητάμε, τα οποία είναι λάθος εγκαταστάσεις και λαδιέρα,
σημείωσε ότι το σύστημά μου χρησιμοποιεί την OBD θύρα του αυτοκινήτου για να αυτορυθμίζεται, οπότε και λάθος να κάνεις στη ρύθμιση, λίγο θα το πειράξει. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να το πείραζε ήταν όταν έμπαινε σε open loop λειτουργία, κοινώς δεν διάβαζε τον λάμδα. Αυτό διορθώθηκε, ήταν λάθος στο manual του κατασκευαστή.
Συμφωνώ.
Με συγχωρείς για την παρατήρηση για την ορθογραφία του 'ξηρή καύση' αλλά βαρέθηκα να το βλέπω και όχι μόνο από εσένα. Τίποτα το προσωπικό.
Εσύ δηλαδή μου λες ότι για το πρόβλημα στις βαλβίδες μου έφταιγαν τα μπεκ και ότι δεν ήταν θέμα λαδιέρας.
Open loop όπως είπα δεν οδηγώ, διαπιστωμένο. Σε closed loop, ρυθμίζει ο λ.Απορία, αν θες, εξηγείς:
Εφόσον το μίγμα το ρυθμίζει ο λ, πως γίνεται να υπάρχουν φτωχά μίγματα; Ή μήπως όταν λέμε 'φτωχά μίγματα' μιλάμε μόνο για την λειτουργία open loop, ουσιαστικά δηλαδή όταν το πλακώνουμε, περίπτωση η οποία εμένα δε με αφορά;
Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ είναι να έχουμε διαφορές ανάμεσα στα μπεκ. Αλλά και η Prins που χρησιμοποιεί μπεκ της Keihin και τα διαφημίζει ότι είναι εντελώς γραμμικά κλπ κλπ, πουλάει λαδιέρα!!!!!
Υγραεριοκίνηση!