-
Ναι, το βρήκα!!!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Μετά από μια συζήτηση που είχα πρόσφατα, προέκυψε ένα ερώτημα...Η πνευματική ιδιοκτησία μιας φωτογραφίας ανήκει στον φωτογράφο. Αυτοί που τυχόν απεικονίζονται στην φωτογραφία έχουν κανενός είδους δικαίωμα πάνω στην φωτογραφία; (π.χ. ως προς τη διακίνησή της, τη δημοσίευσή της ή μη, την επεξεργασία της ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...)
Λίγο καθυστερημένα αλλά τώρα το είδα
Κατά το άρθρο 57 ΑΚ όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε το άρθρο 59 ΑΚ στις περιπτώσεις των δύο προηγουμένων άρθρων (στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 57) το δικαστήριο με την απόφαση του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που είχε προσβληθεί. Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Με τις παραπάνω διατάξεις προστατεύεται το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο αποτελεί πλέγμα αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση του προσώπου, με το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο. Τέτοιο προστατευόμενο αγαθό είναι μεταξύ άλλων και η τιμή κάθε ανθρώπου, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη και την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι γι αυτόν.
Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων των άρθρων 57 και 59 είναι: α) η προσβολή το δικαιώματος της προσωπικότητας, β) η προσβολή να είναι παράνομη όπως είναι η προσβολή που γίνεται χωρίς δικαίωμα ή με την άσκηση δικαιώματος το οποίο όμως είτε είναι, από την άποψη της έννομης τάξης, μικρότερης σπουδαιότητας, είτε ασκείται υπό περιστάσεις που καθιστούν την άσκηση του καταχρηστική σύμφωνα με το άρθρο 281 ΑΚ ή το άρθρο 25 παρ. 3 του ΣυντάγματοςΤα παρακάτω αποτελούν αποσπάσματα από νομολογία ελληνικών δικαστηρίων :
….Το δικαίωμα επί της ίδιας εικόνας αποτελεί έκφανση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η εικόνα παριστάνει την εξωτερική μορφή του ανθρώπου, όπως αυτή συνοδεύει πάντοτε τον άνθρωπο και εμφανίζεται δημόσια μόνο όταν αυτός θέλει, έτσι και η εικόνα του δεν ανήκει στο κοινό αλλά μόνο στο πρόσωπο το οποίο την παριστάνει. Κατ' αρχήν δεν επιτρέπεται η λήψη της εικόνας ενός προσώπου, ολικώς ή μερικώς (π.χ. προτομή) πλαστικώς ή γραφικώς (προσωπογραφία, ανδριάντας, φωτογραφία, κινηματογράφηση, προβολή έσω τηλεοράσεως) η παρουσίαση της φωτογραφίας του σε τρίτους και η αναπαραγωγή ή η διάθεση της στο κοινό είτε με έκθεση σε κοινή θέα είτε δια του τύπου. Έτσι αποτελεί παράνομη προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας ή κατά παράβαση του ιδιωτικού απορρήτου φωτογράφηση του προσβαλλόμενου και η χρησιμοποίηση της φωτογραφίας του για εμπορική διαφήμιση ή για καρτ -ποστάλ.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η φωτογράφηση του προσώπου και η περαιτέρω αναπαραγωγή ή η έκθεση της, εφόσον υφίσταται συναίνεση του εικονιζόμενου. Η συναίνεση δεν υπόκειται σε ορισμένο τύπο και δύναται να δοθεί ρητώς ή σιωπηρώς. Θεωρείται ότι υπάρχει σιωπηρή συναίνεση προς λήψη φωτογραφίας και αναπαραγωγή όταν για τη λήψη της ο φωτογραφούμενος λαμβάνει αμοιβή. Όμως η συναίνεση του ενδιαφερόμενου για δημοσίευση της φωτογραφίας του δια του τύπου δεν καλύπτει και τη χρήση της φωτογραφίας δια διαφημιστικούς σκοπούς. Εξάλλου η δημοσίευση της φωτογραφίας δια του τύπου ή δια άλλου μέσου δυνατό να προσβάλλει το δικαίωμα επί της ίδιας εικόνας, όταν στον εικονιζόμενο κατά τη λήψη της φωτογραφίας παρασχέθηκε η υπόσχεση για άλλο είδος δημοσιεύσεως. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που στο φωτογραφούμενο κατά τη λήψη της φωτογραφίας του δηλώθηκε ότι η τελευταία πρόκειται να προσβληθεί στην τηλεόραση για συγκεκριμένο σκοπό, πλην όμως ακολούθως κατά παράβαση της συναινέσεως η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε για εμπορική διαφήμιση ενός προϊόντος. Τούτο γιατί η τελευταία αυτή δημοσίευση ή η προβολή δεν καλύπτεται από τη συναίνεση του εικονιζόμενου αφού ο τελευταίος παρέσχε αυτή για άλλο σκοπό.
Η συναίνεση του εικονιζόμενου όπως ληφθεί φωτογραφία και προβληθεί ή δημοσιευθεί δια του τύπου ή της τηλεοράσεως για ορισμένο και δη εμπορικό - διαφημιστικό σκοπό, αποτελεί λόγο που αίρει τον παράνομο χαρακτήρα της προσβολής. Άλλη περίπτωση επιτρεπτού φωτογραφήσεως και περαιτέρω δημοσιεύσεως της εικόνας του προσώπου είναι η κατηγορία των προσώπων που ανήκουν στη σύγχρονη επικαιρότητα είτε υπό απόλυτη έννοια (π.χ. πολιτικοί, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές κ.λ.π.), είτε υπό σχετική έννοια( (π.χ. δράστες σοβαρών εγκληματικών πράξεων).
Εξάλλου καθόσον αφορά τα δικαιώματα που προσβαλλόμενου, από το συνδυασμό των αρθρ. 57 και 59 ΑΚ προκύπτει ότι ο ανωτέρω δικαιούται :
α)να αξιώσει την άρση της προσβολής,
β)την παράλειψη της στο μέλλον
γ) αποζημίωση κατά τις περί αδικοπραξιών διατάξεις και δ) χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Η άρση της προσβολής θα κριθεί με βάση το είδος της προσβολής και το είδος της προσβαλλομένης εκφάνσεως της προσωπικότητας. Έτσι επί εκθέσεως φωτογραφίας σε προθήκη καταστήματος άρση αποτελεί η παύση της εκθέσεως, επί κυκλοφορίας αντιτύπων εικόνος η απομάκρυνση τους από την κυκλοφορία και η παράδοση τους στον εικονιζόμενο, επιτρεπτού λήψεως ήχου ή εικόνος, η εξάλειψη του σχετικού τμήματος της ταινίας που περιέχει τον ήχο, η καταστροφή της εικόνος ή των αρνητικών της. Εξάλλου ως αποζημίωση κατά την ΑΚ 914 δικαιούται ο προσβαλλόμενος ν' αξιώσει επί δημοσιεύσεως φωτογραφίας για διαφημιστικούς σκοπούς εκείνο το ποσό αμοιβής το οποίο συνήθως καταβάλλεται εκ μέρους του εικονιζόμενου προσώπου..Εντέλει ο θιγόμενος από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του με την ανεπίτρεπτη δημοσίευση της φωτογραφίας του δικαιούται να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, ο οποία κατά την κρατούσα στη νομολογία, όχι όμως και στη θεωρία άποψη, απαιτούνται περαιτέρω παραπομπές, προϋποθέτει και υπαιτιότητα του προσβάλλοντος. Για τον προσδιορισμό του ύψους της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης λαμβάνονται μεταξύ άλλων υπόψη : το είδος της προσβολής, η έκταση της βλάβης, οι συνθήκες τελέσεως της αδικοπραξίας, η βαρύτητα του πταίσματος, η περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των μερών και κυρίως του παθόντος, το τυχόν συντρέχον πταίσμα του παθόντος, οι προσωπικές σχέσεις των μερών (ηλικία, φύλο, ευαισθησία) η συμπεριφορά του υπευθύνου μετά την αδικοπραξία κ.λ.π. Πάντως, επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης επί προσβολών της προσωπικότητας ώστε ουσιαστικά να επιβάλλεται «ποινή» στον υπόχρεο με μέσα αστικού δικαίου ιδία επί δυσαπόδεικτου περιουσιακής ζημίας....
-
Λοιπον θελω τη γνωμη σας για 3 digital διοτι δεν πολυασχολουμε με φωτογραφικες κλπ
Canon IXUS 70 Black Circle (ή και η 75)
Olympus FE-240 Black Digital Camera
Nikon Coolpix S200 BlackΠανω κατω καταλαβατε για τι μεγεθος, χρηση κλπ τι θελω. Ολες οι γνωμες σεβαστες και αν εχετε να προτεινετε καμια αλλη no problem
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Canon IXUS 70 Black Circle (ή και η 75)
Την αγόρασα πριν 1 μήνα μετά απο αρκετό ψάξιμο. Μαμάει!!!
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Λοιπον θελω τη γνωμη σας για 3 digital διοτι δεν πολυασχολουμε με φωτογραφικες κλπCanon IXUS 70 Black Circle (ή και η 75)
Olympus FE-240 Black Digital Camera
Nikon Coolpix S200 BlackΠανω κατω καταλαβατε για τι μεγεθος, χρηση κλπ τι θελω. Ολες οι γνωμες σεβαστες και αν εχετε να προτεινετε καμια αλλη no problem
PANASONIC DMC-LX2 10MP
499 ΕΥΡΩ .Λιγο ακριβη . -
http://www.adorama.gr/eshop/details.php ... pr_id=2436
http://www.adorama.gr/eshop/details.php ... r_id=2354#
(η σωστή φωτογραφία της Panasonic http://www.katerelos.gr/imagemagic.php? ... page=popup )Ανάμεσα σε αυτές τις δύο πια θα προτιμούσατε;
(Έχω μια συμπάθεια στην Olympus σαν εταιρεία, αλλά αυτό το Leica στον φακό της Panasonic είναι ) -
Ο χρήστης tazio έγραψε:
http://www.adorama.gr/eshop/details.php?lang=gr&cat_id=1&corp_id=6&pr_id=2436http://www.adorama.gr/eshop/details.php ... r_id=2354#
(η σωστή φωτογραφία της Panasonic http://www.katerelos.gr/imagemagic.php? ... page=popup )Ανάμεσα σε αυτές τις δύο πια θα προτιμούσατε;
(Έχω μια συμπάθεια στην Olympus σαν εταιρεία, αλλά αυτό το Leica στον φακό της Panasonic είναι )Αυτο το Leica θα προτιμούσα.μόνο και μόνο για τα οπτικά που εγγυάται αυτο το όνομα (και που ελπίζω να είναι της ποιότητας που γνωρίζουμε)
Απ'την άλλη πάλι,αυτο το 18Χ πανω στο φακό,αν αντιπροσωπευει τό ζούμ της,τότε μαλλον τα οπτικά θα είναι ψιλο-τζούφια παρα το βαρυ όνομα
-
Και η Olympus 18Χ οπτικό ζούμ έχει Αντρέα.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Και η Olympus 18Χ οπτικό ζούμ έχει Αντρέα.Φτάσανε εκεί πάνω οι ultra-zooms ε;
Φωτό της προκοπής βγάζει αυτό το... τέρας; -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μετά από μια συζήτηση που είχα πρόσφατα, προέκυψε ένα ερώτημα...
Η πνευματική ιδιοκτησία μιας φωτογραφίας ανήκει στον φωτογράφο. Αυτοί που τυχόν απεικονίζονται στην φωτογραφία έχουν κανενός είδους δικαίωμα πάνω στην φωτογραφία; (π.χ. ως προς τη διακίνησή της, τη δημοσίευσή της ή μη, την επεξεργασία της ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...)
Λίγο καθυστερημένα αλλά τώρα το είδα
Με καθυστέρηση είδα κι εγώ την απάντησή σου
Αναλυτικότατη όπως πάντα! Σ'ευχαριστώ
-
Quick question: θέλω να κάνω ένα σετ φωτογραφιών σε μορφή βιβλίου. Εχετε κάποια πρόταση?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Και η Olympus 18Χ οπτικό ζούμ έχει Αντρέα.
Φτάσανε εκεί πάνω οι ultra-zooms ε;
Φωτό της προκοπής βγάζει αυτό το... τέρας;Απ΄ότι ακούω και διαβάζω βγάζει (8 mp είναι και οι δύο). Βέβαια πλησιάζουν τις τιμές των φτηνών reflex αλλά δε χρειάζονται extra φακούς (με το αντίστοιχο κόστος αυτών).
Μάλλον πρέπει να σταματήσω το ψάξιμο γιατί προέκυψε και τρίτη επιλογή http://www.adorama.gr/eshop/details.php ... rview=tbl# .
-
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/
Για τις άλλες 2 δεν υπάρχει κάτι. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/
Για τις άλλες 2 δεν υπάρχει κάτι.Έχω διαβάσει χαρακτηριστικά και για αυτήν και για τις άλλες. Ψάχνω αρκετές ημέρες και ρώτησα εδώ μήπως την έχει κάποιος ή τις έχει δει σε κάποιον γνωστό του.
Τελικά την Panasonic θα πάρω (αν και δεν είναι άμεσα διαθέσιμη) γιατί είναι η μόνη από τις τρεις που έχει μπαταρία Li-ion, ενώ οι άλλες δυο παίρνουν 4ΑΑ.(Σε αυτή τη κατηγορία η μόνες που έχουν μπαταρία Li-ion είναι η Panasonic και οι Sony DSC H7 & 9)
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Quick question: θέλω να κάνω ένα σετ φωτογραφιών σε μορφή βιβλίου. Εχετε κάποια πρόταση?Έχω δει άλμπουμ, στο οποίο οι φωτογραφίες ήταν τυπωμένες -όχι κολλημένες- επάνω στα φύλλα του. Τι θέλεις να κάνεις και πού χρειάζεσαι βοήθεια;
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Quick question: θέλω να κάνω ένα σετ φωτογραφιών σε μορφή βιβλίου. Εχετε κάποια πρόταση?Αν θες, μπορείς να μου τις δώσεις να στις scannaρω, να τις εκτυπώσω και να τις κάνω είτε σπιράλ, είτε βιβλίο (θερμοκόλληση).
Έτσι κρατάς τα πρωτότυπα σε άριστη κατάσταση (μιας και είναι φυλαγμένα) και έχεις ένα ή δυο ακόμα τέτοια ¨βιβλία¨ για να τις βλέπεις - δείχνεις.
-
Τελικά κατέληξα στη Sony SDC H9 μια και στο συνδυασμό απόδοση/τιμή (κόστος κτήσης 310 ευρώ) ήταν η πιο συμφέρουσα.
-
Mαλλον σημερα θα επισκεφτω κεντρικο φωτομαγαζο για να κανω τραμπα την 350D που εχω,με μια καινουργια EOS 40D
Για να δουμε... -
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
Mαλλον σημερα θα επισκεφτω κεντρικο φωτομαγαζο για να κανω τραμπα την 350D που εχω,με μια καινουργια EOS 40D
Για να δουμε...Αναμενουμε εντυπώσεις.
-
Πρώτη φορά που γράφω σε αυτό το thread. Βασικά, με τη φωτογραφία δεν ασχολούμαι πολύ, παρόλο που πραγματικά μου αρέσει πολύ και πάντα θαυμάζω τις καλές φωτογραφίες και θεωρώ τη φωτογραφία ένα είδος τέχνης.
Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και ψιλοκολλάω το μικρόβιο και ψάχνομαι. Θέλω να αγοράσω μία ψηφιακή SLR [χρειάζομαι οπωσδήποτε SLR, αυτό το έχω ψάξει] και σκέφτομαι να αγοράσω την νέα Olympus E510, η οποία είναι μεταξύ των καλών entry level DSLR. Ο κυριότερος λόγος που δεν πάω σε Canon ή Nikon είναι ότι δεν έχουν IS στο σώμα, οπότε θα πρέπει να αγοράζεις IS φακούς κι εγώ τουλάχιστον τώρα που είναι αρχή, δε θέλω να φτάσω τόσο μακριά.
Καταρχήν, θέλω να μάθω τα βασικά γύρω από την προχωρημένη φωτογραφία και αν δω μετά από καιρό ότι θέλω να το πάω και παραπέρα, τότε βλέπουμε. Για αρκετό καιρό όμως, μία απλώς καλή ψηφιακή SLR νομίζω θα με καλύψει με το παραπάνω.
Ε510 λοιπόν, τόσο λόγω του built-in IS, όσο και λόγω της τιμής της και του anti-dust συστήματος. Το Live View που έχει δε μου είναι απαραίτητο, αλλά γιατί όχι.
Την έχω βρει στα 685 ευρώ από το Adorama, με τον φακό 17-42mm f/3.5-5.6 και σκέφτομαι να τη χτυπήσω.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κανείς με εμπειρία από DSLR Olympus και αν είναι ικανοποιημένος.
Φωτογραφία. Ασχολείστε;