-
Υπάρχει φορουμίτης που έχει κάνει ''τρελή'' μόνωση στο σπίτι του οπότε μπορεί να μας πει την εμπειρία του μόλις το δει
-
Γνωριζω περιπτωση (απο φιλους σχετικους με το θεμα) στην οποία μονωθηκε σωστα παλια μονοκατοικια, πανταχοθεν ελευθερη (πιθανον και με pilotis), αλλαχτηκαν κουφωματα κλπ, με κοστος βεβαια καμποσες χιλιαδες €...
Αμεση διαφορα, τη μια χρονια ~3Κ πετρελαιο, μπορει και παραπανω, την αλλη ~800€ (ή καπου εκεί) παρ' ότι ηταν ακριβοτερο σαν αγορα.Το ξερουμε ολοι το 'κολπο', που να βρεις το βαρύ κοστος για τη μονωση ειναι το θεμα, οταν φυτοζωείς.
Μπορει καποιος που να ξερει και να μη βαριέται, να μου εξηγησει με απλα λογια, τι διάολο ειναι η αντλια θερμοτητας?
Τι κανει, πως δουλευει κλπ -
Κι εμένα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορείς να προσθέσεις μόνωση σε παλιό και κατοικημένο κτίριο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εμένα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορείς να προσθέσεις μόνωση σε παλιό και κατοικημένο κτίριο. -
αντλει θερμοτητα απο το περιβαλλον και τη μετατρεπει σε θερμοτητα οποε ζεσταινει νερο (αντλια αερα νερου)
ή ζεσταινει αέρα ( αντλια αερα αερα) οπυ βγαινει απο αεραγωγους.....
εχει μεγαλο συντελεστη αποδοσης απο 3 εως 4 κ εκει εναι το κερδος......
ειδικα αν εχεις ενδοδαπεδια θρμανση οποτε η θερμοκρασια νερου που θελεις να φθασεις ειναι απο 30 εως μαξιμουμ 45 εχεις οφελος.πλεον ομως εχουν κ μοντελα που καλυπτουν σπιτια με παραδοσιακα σωματα καθως κ τις αναγκες οικιακης χρησης, δηλαδη νερο για μπανιο κλπ
εχουν εξελιγμενο λειτουργικο οπου αναλογα με αξωτερικη θερμοκρασια ζεσταινοιυν το νερο
δηλ εξωτερικη θερμοκρασια 20 βαθμους το νερο ζεσταινεται στους 30 πχ (ενδοδαπεδια) φυσικα σε μεγαλες εξωτερικες
εχει κ μεγαλυτερη αποδοση.....0 εως -5 ζεσταινει σε 45 με μια καμπυλη προσαρμογης οι ενδιαμεσε;ς θερμοκρασιες
το βραδυ πεφτει η αποδοση κ σε πολυ μειον κανει κυκλους να μην παγωσει οπως κλιματιστικο οπότε κ πεφτει κ αλλο η αποδοση.....θελει καλη μελετη απο ειδικο αλλα μπορει κ να χχρησιμοποιηθει κ για δροσισμο(ενδοδαπεδια θερμανση οπου ψυχεται το ενερο) ή κλιματιστικό με βοήθεια από fan coiler που βγαζουν κρυο αερα κ ρυθμιζουν την υγρασια
εχω εδω κ δυο χρονια αλλα φετος θα τη χρησιμοποιησω αποκλειστικα ως πηγη ολο το χειμωνα...αν εχεις κ νυχτερινο ρευμα ακομα πιο καλα.....
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Κι εμένα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορείς να προσθέσεις μόνωση σε παλιό και κατοικημένο κτίριο.
Ευχαριστώ.
Πολύ ενδιαφέρον αλλά προσθέτει 5 εκατοστά απέξω που σου τρώει από το μπαλκόνι, και 14 κιλά/τμ.... Και σου κάνει τη ζωή δύσκολη με τοποθέτηση κλιματιστικών και εξωτερικών συρόμενων κουφωμάτων.
Και τελείωσα με τα μειονεκτήματ. Εννοείται ότι τα πλεονεκτήματα είναι απόλυτα κατανοητά. Προφανώς θέλει και σκαλωσιά για τις πλευρές που δεν έχει μπαλκόνι.
Θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες κάποιων που βελτίωσαν έτσι ή με άλλους τρόπους την θερμομόνωσή τους. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εμένα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορείς να προσθέσεις μόνωση σε παλιό και κατοικημένο κτίριο.Ρωτησα και οταν παρω απαντηση θα σε ενημερωσω.
-
ThermoSeal της Durostick, έχει και βίδεο.
-
@ onyx !
https://www.youtube.com/watch?v=PU43N7vb2ZQ#!
Το κόστος έχει υπολογισθεί σε 55-60€ max /τμ., όλα μέσα (+ σκαλωσιές κλπ ), καθόσον με ενδιαφέρει ως εργασία που θα εκτελεστεί του χρόνου (αρκεί ως χώρα να μην έχουμε βαρέσει 'κανόνι' ) .
Στο νετ βρήκα και με 40€/τμ, αλλά βάζω πάντα περιθώριο στα κόστη, για αποφυγή εγκεφαλικών !
Και βέβαια θα αλλαχθούν ταυτόχρονα τα παράθυρα, ώστε να πάει 'πακέτο' η θερμομόνωση και να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που είπες (τύπος κουφωμάτων-παραθύρων κλπ), για βέλτιστο αποτέλεσμα ακόμα και απο αισθητικής πλευράς, ειδικά της πρόσοψης. -
και η κναουφ παρεχει λυσεις για μονωση που ειναι ισως πιο ευκολα υλοποιησιμες σε υπαρχοντα κτιρια. http://www.knauf.gr/www/el/plasters_4/p ... .html#open
onyx φοβαμαι οτι για τετοια δουλεια οποιον τροπο και να επιλεξεις σιγουρα θα χρειαστεις σκαλωσια.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εμένα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορείς να προσθέσεις μόνωση σε παλιό και κατοικημένο κτίριο.ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το κέλυφος εξωτερικής θερμομόνωσης. Τοποθετείται πολύ εύκολα (φυσικά με τη χρήση ικριωμάτων) και σχετικά γρήγορα και καθαρά.
Αν θέλεις, μπορείς να αφαιρέσεις τον παλιό σοβά σου και να παρέμβεις απευθείας στον τοίχο σου, ώστε να μην έχεις πολύ μεγάλη αύξηση των διαστάσεων. Από κει και πέρα οι 5 πόντοι απ το μπαλκόνι δε μπορούν κατά τη γνώμη μου να θεωρηθούν σοβαρό μειονέκτημα...το βασικότερο μειονέκτημα είναι οτι δεν έχουν την αντοχή του ασβεστοτσιμεντοκονιάματος σε διάφορες συνθήκες, χτυπήματα κτλ. Όχι οτι καταστρέφεται έτσι απλά η μόνωση, απλά δεν είναι εύκολα επιδιορθώσιμη η όψη. Φυσικά το θέμα των στηριγμάτων και καρφωμάτων στους τοίχους είναι σηματνικό μειονέκτημα.
Στην αρχή εφαρμόζεται ρητινούχα κόλλα, στη συνέχεια μπάινει το φύλλο της εξιλασμένης πολυστερίνης με στηρίγματα, υαλόπλεγμα και στο τέλος ρητινούχος, ακρυλικός(συνήθως) ή σιλικονούχος σοβάς, στον οποίο μπαίνει και το χρώμα της αρεσκείας μας. Η εφαρμογή γίνεται με 'το χέρι' και όχι με μηχανή, ούτε καν πεταχτό. Επομένως δε λερώνει ιδιαίτερα.
Υπάρχουν και εφαρμογές για το εσωτερικό του κτηρίου, με σάντουιτς γυψοσανίδας και εξιλασμένης πολυστερίνης, οι οποίες δημιουργούν άλλα θέματα (πρίζες, διακόπτες, στηρίγματα καλοριφέρ κτλ πρέπει να βγουν πιο έξω), αλλά εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η εξωτερική θερμομόνωση δεν είναι εφικτή.
Γενικά υπάρχουν και πολλά νέα υλικά ( εξ ου και η εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ.) και ανά περίπτωση έχεις πολλές επιλογές.
Επαναλαμβάνω όμως οτι απαιτείται μελέτη. Κάποιες φορές η προσθήκη μόνωσης δεν είναι αρκετή ή δεν είναι απαραίτητη ιδιαίτερα. Παράδειγμα: Σε κτήριο του 1957, μου ζητήθηκε να κάνω ενεργειακή αναβάθμιση. Το κτήριο είχε υπερμπατικούς τοίχους 45 εκατοστών, φυσικά χωρίς ίχνος μόνωσης. Ήταν και προστατευμένο από το Βορρά, αφού στην πλευρά αυτή είναι σε επαφή με 5όροφη πολυκατοικία. Αποδείχτηκε οτι η εφαρμογή μόνωσης στη στέγη και η αντικατάσταση κουφωμάτων επαρκούσαν (βλέπω τώρα απ τις σημειώσεις μου οτι προκύπτει απόσβεσή τους σε 7,5 χρόνια περίπου), ενώ η εξωτερική θερμομόνωση των κατακόρυφων στοιχείων ναι μεν βελτίωνε την ενεργειακή απόδοση, αλλά όχι τόσο ώστε τελικά να αξίζει τον κόπο.
Τελικά εφαρμόσαμε και εξωτερική θερμομόνωση, λόγω επιθυμίας του πελάτη, αλλά θεωρώ οτι ναι μεν δεν ήταν περιττή, αλλά όχι και αναγκαία. Πριν τη μελέτη όμως, σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι δεν ήταν απαραίτητη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι ασχοληθούν με το 'Εξοικονόμιση κατ' οίκον', θα δουν οτι ο ιδιώτης απαλλάσσεται από την έκδοση οικοδομικής αδείας. Ωστόσο η τοποθέτηση σκαλωσιάς είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Προκύπτουν σοβαρότατα θέματα ασφάλειας εργασίας και σε περίπτωση ατυχήματος, η έλλειψη άδειας θα είναι ό,τι χειρότερο. Άρα εκεί προκύπτει ένα ζήτημα και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός...
-
Ο χρήστης Dekouk έγραψε:
αντλει θερμοτητα απο το περιβαλλον και τη μετατρεπει σε θερμοτητα οποε ζεσταινει νερο (αντλια αερα νερου)ή ζεσταινει αέρα ( αντλια αερα αερα) οπυ βγαινει απο αεραγωγους.....
ειδικα αν εχεις ενδοδαπεδια θρμανση οποτε η θερμοκρασια νερου που θελεις να φθασεις ειναι απο 30 εως μαξιμουμ 45 εχεις οφελος.πλεον ομως εχουν κ μοντελα που καλυπτουν σπιτια με παραδοσιακα σωματα καθως κ τις αναγκες οικιακης χρησης, δηλαδη νερο για μπανιο κλπ
εχουν εξελιγμενο λειτουργικο οπου αναλογα με αξωτερικη θερμοκρασια ζεσταινοιυν το νερο
δηλ εξωτερικη θερμοκρασια 20 βαθμους το νερο ζεσταινεται στους 30 πχ (ενδοδαπεδια) φυσικα σε μεγαλες εξωτερικες
εχει κ μεγαλυτερη αποδοση.....0 εως -5 ζεσταινει σε 45 με μια καμπυλη προσαρμογης οι ενδιαμεσε;ς θερμοκρασιες
το βραδυ πεφτει η αποδοση κ σε πολυ μειον κανει κυκλους να μην παγωσει οπως κλιματιστικο οπότε κ πεφτει κ αλλο η αποδοση.....θελει καλη μελετη απο ειδικο αλλα μπορει κ να χχρησιμοποιηθει κ για δροσισμο(ενδοδαπεδια θερμανση οπου ψυχεται το ενερο) ή κλιματιστικό με βοήθεια από fan coiler που βγαζουν κρυο αερα κ ρυθμιζουν την υγρασια
εχω εδω κ δυο χρονια αλλα φετος θα τη χρησιμοποιησω αποκλειστικα ως πηγη ολο το χειμωνα...αν εχεις κ νυχτερινο ρευμα ακομα πιο καλα.....
Ευχαριστω,
δεν εχω ενδοδαπεδια εχω τα γνωστα καλοριφερ με καυστηρα πετρελαιου.
εχεις κανα λινκ? -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
με ενδιαφέρει ως εργασία που θα εκτελεστεί του χρόνου (αρκεί ως χώρα **να μην έχουμε βαρέσει 'κανόνι' ** ) .
Σαν πολλά δε θέλει ο κύριος;
-
Μονοκατοικία 20ετίας (22 για την ακρίβεια) μπορεί να αλλάξει λέβητα στο εξοικονόμηση κατ' οίκον; (εννοώ να τσιμπήσει κανά χαρτζηλίκι)
-
Θυμιο γι αυτο προτεινα την κναουφ. Νομιζω οτι παρεχει ετοιμη λυση δλδ φελιζολ με σοφα απο πανω η κατι παρομοιο σε διαφορα χρωματα και διαφορες υφες. για ψαξε σχετικα γιατι μας ειχε προταθει μια φορα ως λυση. Κανουν και κατι σεμιναρια νομιζω για το πως τοποθετουνται.
-
Eddie μεγάλο μπουρδ@λο αυτή η ιστορία με την επιδότηση. Κόβουν αβέρτα αιτήσεις ακόμα και σε ανθρώπους που δικαιούνται το ύψιστο ποσοστό επιδότησης. Θέλει και αυτό ''σπρώξιμο'' φαίνεται...
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Μονοκατοικία 20ετίας (22 για την ακρίβεια) μπορεί να αλλάξει λέβητα στο εξοικονόμηση κατ' οίκον; (εννοώ να τσιμπήσει κανά χαρτζηλίκι)Για να ενταχθείς στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ' οίκον πρέπει απλά:
- το κτήριο αυτή τη στιγμή να εντάσσεται ενεργειακά στην κλάση Δ ή χειρότερα (κάτι που για κτήριο 22 ετών είναι αρκετά πιθανό)
- οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εξασφαλίζουν την βελτίωσή του κατά μια βαθμίδα τουλάχιστον (πχ απ την Ε στη Δ) ή βελτιώνουν κατά 30% την κατανάλωση του κτηρίου (αυτό πχ έχει εφαρμογή στα κτήρια τελευταίας βαθμίδας, που μπορεί να είναι εξαιρετικά μη αποδοτικά και με τις παρρεμβάσεις να μην προκύπτει αλλαγή κλάσης).
- η τιμή ζώνης της περιοχής του κτηρίου είναι μέχρι 2100 €/μ2
Από κει και πέρα τα οικονομικά κριτήρια τα βλέπεις από δω, βαριέμαι να γράφω
http://exoikonomisi.ypeka.gr/LinkClick. ... uage=el-GR
Πάντως με αντικατάσταση λέβητα μόνο είναι δύσκολο ως ανέφικτο να καλύπτεις τα κριτήρια. -
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Eddie μεγάλο μπουρδ@λο αυτή η ιστορία με την επιδότηση. Κόβουν αβέρτα αιτήσεις ακόμα και σε ανθρώπους που δικαιούνται το ύψιστο ποσοστό επιδότησης. Θέλει και αυτό ''σπρώξιμο'' φαίνεται...Δεν είναι σπρώξιμο. Απλά οι παρεμβάσεις συνήθως ξεπερνούν τα 15.000 € του προγράμματος. Οι τράπεζες κάνουν το παν για να σε αποτρέψουν να μπεις στο πρόγραμμα, μπας και πάρεις ένα στεγαστικό/επισκευαστικό και βγάλουν αυτές κάτι παραπάνω...
Πάντως αν γίνουν όλα με προσοχή και πρόγραμμα, βγαίνει άκρη.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
αντλει θερμοτητα απο το περιβαλλον και τη μετατρεπει σε θερμοτητα οποε ζεσταινει νερο (αντλια αερα νερου)
ή ζεσταινει αέρα ( αντλια αερα αερα) οπυ βγαινει απο αεραγωγους.....
Ευχαριστω,
δεν εχω ενδοδαπεδια εχω τα γνωστα καλοριφερ με καυστηρα πετρελαιου.
εχεις κανα λινκ?http://www.carrier.gr/carriergreek/Default.htm
εχει πληροφοριες κ κατεβαζεις φυλλαδια οπου εχει προδιαγραφες κ για κλασικα σωματα
heat pump ο αγγλικος ορος -
Oι αντλίες θερμότητας είναι η καλύτερη λύση , αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο όπτιμουμ της σχέσης τιμής-απόδοσης .
Η εξωτερική θερμομόνωση αν δεν έχει σκαλωσιές , θέλει μιά ενημέρωση στην πολεοδομία και αν έχει θέλει κανονική άδεια .
Το εξοικονομώ προς το παρόν είναι πολύ δυσκίνητο και με πολλά δικαιολογητικά που είπαν ότι θα μειωθούν .
Γενικά όπως έχω ξαναπεί , ότι βάλετε ότι κάνετε , μιά σωστή μελέτη θα σας δώσει πίσω λεφτά .
Εξωτερική θερμομόνωση υπάρχει πολλών τύπων και εταιρειών , αλλά είναι καλή λύση .
Γενικά η μόνωση , ακόμα και αυτή που βάζαμε μέχρι τώρα με 3-5 εκ διογκωμένη και καλά κουφώματα μη θερμομονωτικά , είναι πολύ μεγάλη διαφορά .
Ακόμα δεν έχουν ανάψει θέρμανση .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ