-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Να παρακολουθείς αν πληρώνει ο εργολάβος το ΙΚΑ. Αν δεν το πληρώνει ή βάλει δόσεις εσένα θα ξεσκίσει το ΙΚΑ.
Αυτό ρυθμίζεται. Γίνεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφορά ανάληψης της υποχρέωσης αποπληρωμής του ΙΚΑ από τον εργολάβο.
Δεν γίνεται το ΙΚΑ να δεσμευθεί από ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και να 'μειωθούν' εξ'αυτού τα δικαιώματά του. Το ΙΚΑ λοιπόν αδιαφορεί πλήρως για το ιδιωτικό συμφωνητικό και το ενδιαφέρει ποιοι είναι υπόχρεοι κατά το νόμο. Αν λοιπόν ο ιδιοκτήτης είναι υπόχρεος το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν μπορεί να αντιταχθεί στο ΙΚΑ και νομίμως θα σου ζητήσει όλα τα οφειλόμενα χρήματα, μετά εσύ κόψε το σβέρκο σου με το ιδιωτικό συμφωνητικό σου.
Σωστος ο κουτσαν.Εχω δωσει με τα ξαδερφια μου αντιπαροχη ενα οικοπεδο σε εργολαβο,για να σηκωσει μια πολυκατοικια.Ενω ειναι ετοιμος και μας καλει να του παραδωσουμε και τα τελευταια χιλιοστα,εμεις δεν το κανουμε διοτι ακομα δεν εχει εξοφληση το ικα.Σιγα μην του παραδωσουμε και μετα μας κυνηγαει το ικα για τα οφειλομενα
-
Το έχω κάνει αυτό με το ΙΚΑ σε δύο οικοδομές: στη μια ήταν σχέση ιδιοκτήτη-ενοικιαστή οικοπέδου και στη δέυτερη ιδιοκτήτη-εργολάβου (για πλήρη περάτωση). Το ΙΚΑ έκανε αποδεκτό το ιδιωτικό συμφωνητικό και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο πρόβλημα δεν προέκυψε και δε γνωρίζω τι θα γινόταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
-
Δέχθηκε το ΙΚΑ το ιδιωτικό συμφωνητικό και δεν χρειάστηκε να υπογράψει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου;
-
Ναι, το δέχτηκε. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αναφορά στο συμφωνητικό και με ενημέρωσαν οτι μπορεί να γίνει αυτό, καθώς δε το γνώριζα, δεν μου είχε τύχει. Έγινε λοιπόν διόρθωση του συμφωνητικού με την προσθήκη αυτής της λεπτομέρειας, κάτι που φυσικά μας έφερα πολύ πίσω. Ωστόσο το ΙΚΑ δέχτηκε στην αναγγελία του έργου, αλλά και στις ΑΠΔ την υπογραφή του ενοικιαστή.
-
Παντως εγω παιδια σε οικοπεδο 1,5στρ εχτισα το διαστημα 2005-2006 2ορωφη κατοικια,1ος 142 μ2 τελειωμενο στο οποιο κατοικω και υπερηψωμενο υπογειο-ισογειο 151 μ2 το οποιο ειναι ημιτελες και χρησιμοποιω σαν παρκινγκ-αποθηκη,μου εφυγαν σχεδον 300000 αλλα με καλη κατασκευη κι ακομη δεν εχω τελειωσει τον περιβαλλοντα χωρο εκτος απο 1 μικρο χωρο μπροστα στο σπιτι και την μαντρα της εισοδου που την εφτιαξα φετος το καλοκαιρι και ακομα δεν εχει τελειωσει καθως πρεπει να ριξω μπετα γιατην ραμπα και τον οδηγο της πορτας και μετα να μπουν οι πορτες,τα φωτα θυροτηλεοραση κλπ....
Καλο κουραγιο! -
Aν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις (ή βρεις) χρόνο (και καναδυό φιλαράκια), τα έξω (ράμπες, φώτα, θυροτηλεοράσεις, κτλ) τα κάνεις και μόνος...
-
Ο χρήστης spyros έγραψε:
Παντως εγω παιδια σε οικοπεδο 1,5στρ εχτισα το διαστημα 2005-2006 2ορωφη κατοικια,1ος 142 μ2 τελειωμενο στο οποιο κατοικω και υπερηψωμενο υπογειο-ισογειο 151 μ2 το οποιο ειναι ημιτελες και χρησιμοποιω σαν παρκινγκ-αποθηκη,μου εφυγαν σχεδον 300000 αλλα με καλη κατασκευη κι ακομη δεν εχω τελειωσει τον περιβαλλοντα χωροΓι' αυτό και εγώ έγραψα γιά τον φίλο ότι τα 300.000 θα τα ξεπεράσει .
Δυστυχώς πολλοί ακούνε όχι την πραγματικότητα , αλλά αυτά που θέλουν να ακούσουν και έτσι πέφτουν έυκολα θύματα από επιτήδειους που τους λένε μιά χαμηλή τιμή αρχικά και μετά τους τα παίρνουν σιγά - σιγά .Εχω δεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια , αλλά δυστυχώς τα κορόιδα πολλαπλασιάζονται συνεχώς , ενώ αν κάποιος τους πεί την αλήθεια από την αρχή τον θεωρούν ύποπτο και κλέφτη .
Στο τέλος βέβαια ο σωστός δικαιώνεται , αλλά την δουλειά την έχει χάσει μιά και την έχουν πάρει τα λαμόγια . -
Σπίτι που βρίσκεται σε εξέλιξη (90 τ.μ. ισόγειο και 90 τ.μ. πρώτος όροφος).
Έχουν τελειώσει σοβάδες και ηλεκτρική-υδραυλική εγκατάσταση. Η αρχική διαμόρφωση του οικοπέδου για την θεμελίωση χρειάστηκε αρκετά m3 χωματουργικά.
Μέχρι προχθές το συνολικό κόστος (χωρίς το οικόπεδο και την άδεια) ήταν € 50500.
Και συνεχίζουμε...Δυστυχώς πολλοί ακούνε όχι την πραγματικότητα , αλλά αυτά που θέλουν να ακούσουν και έτσι πέφτουν έυκολα θύματα από επιτήδειους που τους λένε μιά χαμηλή τιμή αρχικά και μετά τους τα παίρνουν σιγά - σιγά .
Εχω δεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια , αλλά δυστυχώς τα κορόιδα πολλαπλασιάζονται συνεχώς , ενώ αν κάποιος τους πεί την αλήθεια από την αρχή τον θεωρούν ύποπτο και κλέφτη .
Στο τέλος βέβαια ο σωστός δικαιώνεται , αλλά την δουλειά την έχει χάσει μιά και την έχουν πάρει τα λαμόγια .Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!
-
Ακίνητα: Υποχρεωτικά πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από τις 9 Iανουαρίου Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπαίνει στη ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων από τις 9 Ιανουαρίου 2011 και δημιουργεί νέα ήθη στην αγορά κατοικίας αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες, αν δεν εκπληρωθούν, δεν μπορεί το ακίνητο να μισθωθεί και να μεταβιβαστεί. Επίσης, οι νέες άδειες ανέγερσης πολυκατοικιών πρέπει να συνοδεύονται από το αντίστοιχο πιστοποιητικό και κυρίως να κατασκευάζονται με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο!
Ετσι σε λιγότερο από δύο μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εκτός από τα έξοδα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κι αυτά που προκύπτουν από το νέο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, αν θέλουν να νοικιάσουν το διαμέρισμα ή να το πουλήσουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εκφράζει αρκετές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ θεωρεί ότι τα έξοδα για αρκετούς ιδιοκτήτες είναι δυσβάσταχτα και καλεί το υπουργείο να παρέχει δωρεάν το πιστοποιητικό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, θεωρεί λάθος τον προσδιορισμό κατώτατης και ανώτατης αμοιβής, η οποία, να σημειωθεί, έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του μνημονίου που επιδιώκει την απελευθέρωση των αμοιβών.
Αμοιβή επιθεωρητών
Η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αρχίζει και ... τελειώνει με την αμοιβή των επιθεωρητών. Θα καταβληθούν τουλάχιστον 200 ευρώ για μονοκατοικίες, αφού το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίστηκε στο 1,5 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την επιβάρυνση του ΦΠΑ που ανέρχεται στο 23%.Για μια ξεχωριστή κατοικία η αμοιβή ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η ελάχιστη προσδιορίζεται στα 150 ευρώ. Τα κτίρια με εμβαδόν μεγαλύτερο από 1.000 τ.μ. το κόστος φθάνει τα 2,5 ευρώ το τ.μ. και όσα τα ξεπερνούν, τα επιπλέον τετραγωνικά θα κοστολογηθούν με 1,5 ευρώ.
Τα έξοδα, όμως, θα πολλαπλασιαστούν, αφού θα πρέπει να γίνουν τεχνικές επεμβάσεις για να αποκτήσει το κτίριο τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός νέου και ριζικά ανακαινισμένου κτιρίου αν δεν ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία ή τη δεύτερη, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε βελτιώσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χάνει μέρος της αξίας τόσο στην πώληση όσο και στην περίπτωση που μισθώνεται
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμά ότι στον κλάδο της οικοδομής θα γίνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
Πηγή: Εθνος
-
Ας απαντησει καποιος κατασκευαστης.
Πριν μερικα χρονια αγορασε η οικογενεια μου σπιτι και εδωσε 180.000ε. Η πολυκατοικια εχει 8 διαμερισματα(2 σε καθε οροφο) και ας πουμε οτι το καθε διαμερισμα πουληθηκε 190.000ε(γιατι εγω εδωσα 180.000 στο πρωτο οροφο ενω στον δευτερο κοστιζαν 185.000κ.τ.λ). Οποτε 190.000ευρω χ 8= 1.520.000 ευρω
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ? Το οικοπεδο ειναι 700τμ και οι τιμες περιπου για ενα τετοιο οικοπεδο στο Κορωπι ειναι 500.000-600.000ευρω
-
Ο χρήστης eleos έγραψε:
Ας απαντησει καποιος κατασκευαστης.Πριν μερικα χρονια αγορασε η οικογενεια μου σπιτι και εδωσε 180.000ε. Η πολυκατοικια εχει 8 διαμερισματα(2 σε καθε οροφο) και ας πουμε οτι το καθε διαμερισμα πουληθηκε 190.000ε(γιατι εγω εδωσα 180.000 στο πρωτο οροφο ενω στον δευτερο κοστιζαν 185.000κ.τ.λ). Οποτε 190.000ευρω χ 8= 1.520.000 ευρω
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ? Το οικοπεδο ειναι 700τμ και οι τιμες περιπου για ενα τετοιο οικοπεδο στο Κορωπι ειναι 500.000-600.000ευρω
Τρεις το λαδι
Τρεις το ξυδι
Ποσο το λαδοξιδο; -
Δεν μας είπες πόσα τμ είναι κάθε διαμέρισμα . Πόση πιλοτί και πόσο υπόγειο έχετε . Πόσο ακάλυπτο χώρο . Εχει διαμορφώσεις ο ακάλυπτος ? Τι έδαφος έχετε εκεί ? Χρειάστηκε σφυρί στις εκσκαφές ? Ηταν αγορά η αντιπαροχή το οικόπεδο ?
Οι τιμές των οικοπέδων είναι σημερινές η παλιότερες ? Πότε χτίστηκε η οικοδομή ? Τι επίπεδο πολυτέλειας είναι ? Πόσα διαμερίσματα στον όροφο είναι ? Εχετε ημιυπαίθριους ? Τι ποσοστό της δόμησης ? Τα μπαλκόνια είναι μεγάλα ?
Το κτίριο είναι ελεύθερο η ακουμπάει σε άλλο κτίριο ? Αν ακουμπάει , τι κτίριο είναι αυτό ?Απάντησε μας σε αυτά και τα ξαναλέμε .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Δεν μας είπες πόσα τμ είναι κάθε διαμέρισμα . Πόση πιλοτί και πόσο υπόγειο έχετε . Πόσο ακάλυπτο χώρο . Εχει διαμορφώσεις ο ακάλυπτος ? Τι έδαφος έχετε εκεί ? Χρειάστηκε σφυρί στις εκσκαφές ? Ηταν αγορά η αντιπαροχή το οικόπεδο ?Οι τιμές των οικοπέδων είναι σημερινές η παλιότερες ? Πότε χτίστηκε η οικοδομή ? Τι επίπεδο πολυτέλειας είναι ? Πόσα διαμερίσματα στον όροφο είναι ? Εχετε ημιυπαίθριους ? Τι ποσοστό της δόμησης ? Τα μπαλκόνια είναι μεγάλα ?
Το κτίριο είναι ελεύθερο η ακουμπάει σε άλλο κτίριο ? Αν ακουμπάει , τι κτίριο είναι αυτό ?Απάντησε μας σε αυτά και τα ξαναλέμε .
Σε καθε οροφο ειναι 2 διαμερισματα. Το ενα διαμερισμα ειναι 93τμ και το αλλο 110τμ. Αυτο ισχυει και για τους 4 οροφους. Η οικοδομη χτιστηκε πριν 4-5 χρονια. Οπως ειπα και πριν τα υλικα ειναι μετρια προς καλα. Οι πορτες δηλαδη ειναι καλες και ακριβες ,τα ντουλαπια μετρια κ.τ.λ. Ημιυπαιθριους εχουμε και τους πληρωσαμε 2.000 ευρο οταν αγοραστηκε το σπιτι. Τα μπαλκονια ειναι γυρω στα 30τμ. Το κτιριο ειναι ελευθερο και δεν ακουμπαει πουθενα και γενικα εχει χωρο απο την διπλανη πολυκατοικια τουλαχιστον 30 μετρων.
Εμενα με ενδιαφερει να μαθω ποσο περιπου κοστιζει μια πολυκατοικια για να χτιστει. Για τα υλικα μιλαω παντα. Δεν με ενδιαφερει η τιμη του οικοπεδου ή αν το κτιριο ακουμπαει καπου. Ποσο κοστιζουν τα υλικα. Δηλαδη ποσο κοστιζει το μπετο, τα ξυλα, οι εργατες κ.τ.λ για να χτιστει μια πολυκατοικια σε οικοπεδο 700τμ που εχει 2 διαμερισματα σε καθε οροφο απο 93 και 110τμ
-
Χοντρικα υπολογισε οτι δουλευουν με 30-40% κερδος...και αυτο στις καλες εποχες, τωρα μπορει να χει μειωθει κατα πολυ αυτο το ποσοστο
-
Αυτό σου απάντησε και ο φίλος πριν . Δεν υπάρχει μονοδιάστατη απάντηση .
Το κόστος κυμαίνεται από 900 μέχρι 1300 €/τμ γιά μέση εμπορική κατασκευή .
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσεις , άδειες , τυχόν δυσκολία στην εκσκαφή , φόρο μεταβίβασης γιά το οικόπεδο ,μεσιτικά , συμβολαιογραφικά , κτηματολόγια και φόρο εισοδήματος .Επίσης θα πρέπει να προσθέσεις στο κόστος ανά τμ και τους ημιυπαιθριους που έκλεισε , μιά και τα 2000 καλύπτουν μόνο το τζάμι και την ντουλάπα , καθώς και την αναλογία κοινοχρήστων πρός πωλούμενα , να είναι σε λογικό ποσοστό και την διαμόρφωση του ακαλύπτου .
Πάντως με 800 τμ. διαμερίσματα , το μέσο κόστος του θα ήταν γύρω στα 800.000 . Αν βάλουμε και 550.000 το οικόπεδο , το μικτό πρό φόρων κέρδος του θα ήταν 170.000 δηλαδή 15 % . Αν άργησε να πουλήσει και ήταν αγορά το οικόπεδο , δηλαδή χρησιμοποίησε κεφάλαιο 1.000.000 + γιά 2 χρόνια , τότε είναι μέσα γιατί η ετήσια απόδοση του κεφαλαίου του χωρίς την προσωπική του εργασία και μετά τους φόρους είναι περίπου 4 % ετησίως .
Τα ίδια και περισσότερα θα έπαιρνε γιά ένα τέτοιο κεφάλαιο και από ένα χαμηλού ρίσκου private banking .
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Χοντρικα υπολογισε οτι δουλευουν με 30-40% κερδος...και αυτο στις καλες εποχες, τωρα μπορει να χει μειωθει κατα πολυ αυτο το ποσοστοΑκριβώς , στις καλές εποχές και σε μιά τέτοια επένδυση εντάσεως κεφαλαίου και μεσαίου ρίσκου , η ετήσια απόδοση πρέπει να είναι καθαρή στο 10 % , ώστε με εργασία , αυξήσεις κοστολογίου που πάντοτε συμβαίνουν και φόροι να προβλέπεις μικτό κέρδος 30 % .
Αν δεν το προβλέψεις αυτό , ώστε να πετύχεις την καθαρή απόδοση του 10 % , σε συμφέρει να γίνεις ραντιέρης και να πας υπάλληλος . -
http://www.spitoskylo.gr/2010/02/08/pisines-taratses/
Γίνεται κάτι τέτοιο σε μονοκατοικία; Όταν λέει ματσακονιές εννοεί τα διπλάσια θεμέλια πχ για να μπορούν να στηρίξουν με ασφάλεια μια γούρνα;
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
http://www.spitoskylo.gr/2010/02/08/pisines-taratses/Γίνεται κάτι τέτοιο σε μονοκατοικία; Όταν λέει ματσακονιές εννοεί τα διπλάσια θεμέλια πχ για να μπορούν να στηρίξουν με ασφάλεια μια γούρνα;
Κι όμως το κάνουν.
Εντάξει, αναφέρεται προφανώς σε υπάρχουσα κατασκευή και οι ματσακονιές μάλλον αφορούν στο ότι μπορεί να μην έχει γίνει εξαρχής μελέτη για τα στατικά φορτία πάνω στην πλάκα και τα δοκάρια στο δώμα (αν πατάει σε δοκάρια) ή ακόμα χειρότερα για τα δυναμικά φορτία στο ενδεχόμενο σεισμού (όπου εδώ επηρεάζεται ολόκληρη η κατασκευή). Νομίζω επίσης ότι μετράει και το νερό σαν φορτίο.
Τι μου θύμησες τώρα. Έχω κάτι αιώνες να ασχοληθώ.
Σίγουρα κάποιος άλλος θα ξέρει περισσότερα από εμένα. -
Έχω στο ίδιο ύψος (και λίγο παρακάτω) περίπου με το μπαλκόνι μου την καμινάδα από το τζάκι του διπλανού μου !!!!
Έχω μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να απλώσουμε έξω ρούχα για να στεγνώσουν, δεν μπορούμε να κάτσουμε έξω στο μπαλκόνι μας γιατί μυρίζει τσίκνα και υπάρχει στάχτη παντού !!!
Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση σε τι ύψος πρέπει να είναι οι καμινάδες από τα τζάκια η τους λέβητες των καλοριφέρ…!!!
Τι πρέπει να κάνω από μεριά μου ????
-
Ο χρήστης CAP DIM έγραψε:
Έχω στο ίδιο ύψος (και λίγο παρακάτω) περίπου με το μπαλκόνι μου την καμινάδα από το τζάκι του διπλανού μου !!!!Έχω μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να απλώσουμε έξω ρούχα για να στεγνώσουν, δεν μπορούμε να κάτσουμε έξω στο μπαλκόνι μας γιατί μυρίζει τσίκνα και υπάρχει στάχτη παντού !!!
Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση σε τι ύψος πρέπει να είναι οι καμινάδες από τα τζάκια η τους λέβητες των καλοριφέρ…!!!
Τι πρέπει να κάνω από μεριά μου ????
Το άρθρο 27 του Κτηριοδομικού κανονισμού αναφέρει για τις καμινάδες των τζακιών :
'Το τελικό σημείο εξόδου των καυσαερίων είναι προστατευμένο με ειδικό εξάρτημα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανοίγματα που βρίσκονται ψηλότερα από την απόληξη της καπνοδόχου και σε οριζόντια απόσταση μικρότερη των 6 m από αυτήν και η αρμόδια αρχή διαπιστώσει ενόχληση από την εκπομπή καυσαερίων, μπορεί να επιβάλει την ανύψωση ή να διατάξει άλλα μέτρα για τον περιορισμό της ενόχλησης σε ανεκτά όρια.'
Για καμινάδες κεντρικών θερμάνσεων, η οριζόντια απόσταση ορίζεται στα 10 μέτρα.
Αν η διάταξη σε καλύπτει, κάνε κατ αρχήν μια κουβέντα με τον γείτονα, πρίν αναγκαστείς να κάνεις καταγγελία.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ