-
Για αστικές ευθύνες θέλει την δήλωση.
-
Αν λόγω της 'αστείας' μεταβολής του αρχικού σχεδίου, που ίσως έγινε κατ' απαίτηση του ιδιοκτήτη και ίσως κατά παρέκκλιση των οδηγιών του Πολιτικού Μηχανικού, πέσει ένας τοίχος στα παιδιά του ιδιοκτήτη, αυτός μπορεί να στραφεί για αποζημίωση (1-2 εκατομμύρια ας πούμε) κατά του Πολιτικού Μηχανικού που είχε υπό την ευθύνη του την επίβλεψη της κατασκευής.
Με το χαρτί αυτό, ο ΠΜ μπορεί να αντιτάξει σε αστικό δικαστήριο ότι όλα έγιναν κατά απαίτηση του ενάγοντος, συνεπώς δεν μπορεί ο τελευταίος να του ζητάει φράγκα.
Η ποινική ή άλλη ευθύνη του ΠΜ είναι διαφορετικό πράγμα. -
Οι αλλαγές έχουν ελεγχθεί και απο άλλο ανεξάρτητο μηχανικό και αυτός ήταν που τις χαρακτήρισε αστείες. Μάλιστα όπως είπε και καταγγελία να γίνει είναι αμφίβολο αν θα ασχοληθεί η πολεοδομία, για τόσο ασήμαντες αλλαγές μιλάμε.
Οπότε ο λόγος που ο μηχανικός ζητάει αυτή τη δήλωση βρωμάει. Γενικά δέν εχω πολυκαταλάβει που στράβωσε το πράγμα γιατί οι εμπλεκόμενοι και απο τις δύο μεριές μιλάνε με μισόλογα. Το θέμα είναι μην μπλέξει με κάποιο τρόπο ο γνωστός μου.
-
Δεν βρωμάει καθόλου. Είναι μια δήλωση σχεδόν ρουτίνας. Οι περισσότεροι μηχανικοί την ζητάμε όταν η συνεργασία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή...
Για να πάρει ρεύμα η οικοδομή, θα χρειαστεί δήλωση καλής επίβλεψης από το μηχανικό. Αυτό το χαρτί πρακτικά 'δένει' τον μηχανικό. Σε περίπτωση που έχουν γίνει τροποποιήσεις με την επιθυμία του ιδιοκτήτη, ο μηχανικός δεν είναι 100% εκτεθειμένος. κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλά-πρακτικά αυτή η δήλωση δείχνει οτι δεν του ρθε του μηχανικού και αποφάσισε αυτές τις αστείες τροποποιήσεις, χωρίς καμία εντολή του ιδιοκτήτη. Σε αντίθετη περίπτωση η δήλωση καλής επίβλεψης θα επιβάρυνε τον μηχανικό, αφού στην ουσία η κατασκευή δεν ακολουθεί πιστά τα εγκεκριμένα σχέδια.
Το πλέον σωστό θα ήταν η ενημέρωση φακέλου, κάτι όμως που θα επιβαρύνει σημαντικά τον πελάτη. Άρα ο μηχανικός κατά τη γνώμη μου φέρεται (βάσει όσων ανέφερες πάντα) κανονικά.
Κάτι ακόμη.
Τι σημαίνει αστείες τροποποιήσεις; Η μετατόπιση μιας κολώνας όπως λες δεν είναι παιχνίδι. Αν ήταν να μετακινούμε έτσι αυθαίρετα κολώνες, η επίβλεψη θα ήταν άσκοπη. Οι ευθύνες του μηχανικού είναι τεράστιες, μην ξεχνάμε οτι η ποινική ευθύνη που βαρύνει έναν μηχανικό είναι τεράστια. Μιλάμε για μια δουλειά που 'ζητά' συνεχώς υπογραφές-φωτιά...Πολύ καλά κάνει ο συνάδελφος και ζητά αυτή τη δήλωση. Πρέπει να διασφαλίζονται όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. -
Οποιαδήποτε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη δεν καλύπτει τον μηχανικό, αν αυτός, πρίν την ρευματοδότηση του κτηρίου δηλώσει πως όλα έγιναν όπως προέβλεπε η άδεια. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση είναι ψευδής και ο μηχανικός υπεύθυνος. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνει την θέση του, ως πρός την παρανομία, αφού και αυτός δηλώνει υπεύθυνα (πρό της ρευματοδότησης) οτι συμφωνεί με την τεχνική έκθεση ορθής αποπεράτωσης του έργου από τον μηχανικό, ενώ έχει δηλώσει νωρίτερα πως ο ίδιος ζήτησε αλλαγές....
Το πράγμα αλλάζει, αν για την ρευματοδότηση ζητηθεί αυτοψία. Στην περίπτωση αυτή ο μηχανικός δεν έχει υπογράψει ψευδή δήλωση μεν, εξακολουθεί όμως να έχει ευθύνη, αφού δεν παραιτήθηκε από την επίβλεψη, όταν διαπίστωσε την πρόθεση παρανομίας. -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Οι αλλαγές έχουν ελεγχθεί και απο άλλο ανεξάρτητο μηχανικό και αυτός ήταν που τις χαρακτήρισε αστείες. Μάλιστα όπως είπε και καταγγελία να γίνει είναι αμφίβολο αν θα ασχοληθεί η πολεοδομία, για τόσο ασήμαντες αλλαγές μιλάμε.Οπότε ο λόγος που ο μηχανικός ζητάει αυτή τη δήλωση βρωμάει. Γενικά δέν εχω πολυκαταλάβει που στράβωσε το πράγμα γιατί οι εμπλεκόμενοι και απο τις δύο μεριές μιλάνε με μισόλογα. Το θέμα είναι μην μπλέξει με κάποιο τρόπο ο γνωστός μου.
Καλά κάνει ο μηχανικός και ζητάει δήλωση. Αν δημιουργηθεί θέμα για ημιυπαίθρια, ημιυπόγεια, παρεκλίσεις από την μελέτη και άλλες παρανομίες, να μη βγει ο ιδιοκτήτης σαν τον Σουφλιά (μηχανικός και υπουργός) και λέει δεν ήξερα για τις παρανομίες στο σπίτι μου - ο μηχανικός τις έκανε.
-
Πόσα χρήματα μπορεί να ζητήσει το ΤΕΕ για ένα τοπογραφικό? Γιατί μου είπαν ένα ποσό και
-
Κοίταξε, ένα τοπογραφικό μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να φτάσει ψηλά...Οι παράγοντες είναι πολλοί.
Πχ λίγα που έχω στο νου μου:-Έκταση
-Εντός ή εκτός σχεδίων οικισμών κτλ
-Κανονικότητα σχήματος, αριθμός 'στάσεων' και σημείων πολυγωνομετρίας
-Απαιτούμενη ακρίβεια μετρήσεων.
-ενδεχόμενη εφαρμογή οικοδομικής γραμμής
-Απαίτηση για αποτύπωση όμορων ιδιοκτησιών
-αποτύπωση υψομέτρωνείναι αρκετά πράγματα και κακά τα ψέμματα, δεν είναι τόσο εύκολη δουλειά όσο δείχνει...
Αν απάντησέ μου σε όσα περισσότερα μπορείς και θα σου πω μια τάξη μεγέθους
-
Στα τοπογραφικά δεν μπορείς να χρεώσεις ότι θες, υπάρχουν συντελεστές με βάση τους οποιους χρεώνεις. Τα πιο βασικά τα έγραψε ο Θύμιος παραπάνω
-
-Έκταση
Λιγότερο απο μισό στρέμα-Εντός ή εκτός σχεδίων οικισμών κτλ
Εντός σχεδίου-Κανονικότητα σχήματος, αριθμός 'στάσεων' και σημείων πολυγωνομετρίας
Δέν είναι εντελώς τετράγωνο, αν αυτό εννοείς, και υπάρχει και μικρή υψομετρική διαφορά-Απαιτούμενη ακρίβεια μετρήσεων.
Δέν γνωρίζω-ενδεχόμενη εφαρμογή οικοδομικής γραμμής
Εκεί που είναι τα οικόπεδα δέν υπάρχει οικοδομική γραμμή-Απαίτηση για αποτύπωση όμορων ιδιοκτησιών
Ναί, βασικά ο γείτονας έχει εκτείνει τα όριά του προς το οικόπεδο μας και θέλουμε το τοπογραφικό για το δικαστηριο-αποτύπωση υψομέτρων
Δέν έχει γίνει αποτύπωση υψομέτρωνΕπίσης τα οικόπεδα έχουν κτίσματα μέσα. Με είχαν ενημερώσει προφορικά πρίν ξεκινήσει η διαδικασία οτι το κόστος θα είναι γύρω στα 1500-2000 ευρώ. Τελικά ζητήσανε 6000
EDIT: Επίσης ο μηχανικός έκανε ελάχιστες μετρήσεις, ουσιαστικά βασίστηκε στα υπάρχοντα σχέδια.
-
Αυτή η τιμή, τα 6000€, είναι δλδ για ένα οικόπεδο 500μέτρων? Γιατί αναφέρεις πληθυντικό..οικόπεδα.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Αυτή η τιμή, τα 6000€, είναι δλδ για ένα οικόπεδο 500μέτρων? Γιατί αναφέρεις πληθυντικό..οικόπεδα.Εννοώ το δικό μου και του γείτονα. Απο το μηχανικό ζητήσαμε ουσιαστικά να αποτυπώσει σωστά τα όρια.
-
Δεν βρισκω αλλο θεμα...οποτε το ριχνω εδω.
Κανενα μαγαζι στα Νοτια προαστια για σιτα και συμπραγκαλα για τζακι ξερουμε? Κατι που πρεπει να προσεξω? Εκτος παο το να μην ειναι πολυ ντιζαινατα γιατι σου μενουν στο χερι
ΥΓ. Καποιος μπορει να μου επιβεβαιωσει οτι δεν ειναι αναγκη να εχεις την σιτα μπροστα στο τζακι συνεχεια, παρα μονο πας για υπνο (αφου βεβαια αραιωσει τα ξυλα να πεσει η φωτια) ή αν 'σκαει' κανα κουτσουρο που εβαλες, γιατι τσακωνομουνα με ενα φιλο, και μου ελέγε οτι μονο οι μαλακες αναβουν τζακι και δεν βαζουν σιτα μπροστα....καλα οτι ειμαι μαλακας δεν το αρνουμε αλλα νταξ τι να πω....μηπως ειχε κανενα ψυχολογικο εμ τις φωτιες ο φιλαρακος?
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Δεν βρισκω αλλο θεμα...οποτε το ριχνω εδω.Κανενα μαγαζι στα Νοτια προαστια για σιτα και συμπραγκαλα για τζακι ξερουμε? Κατι που πρεπει να προσεξω? Εκτος παο το να μην ειναι πολυ ντιζαινατα γιατι σου μενουν στο χερι
ΥΓ. Καποιος μπορει να μου επιβεβαιωσει οτι δεν ειναι αναγκη να εχεις την σιτα μπροστα στο τζακι συνεχεια, παρα μονο πας για υπνο (αφου βεβαια αραιωσει τα ξυλα να πεσει η φωτια) ή αν 'σκαει' κανα κουτσουρο που εβαλες, γιατι τσακωνομουνα με ενα φιλο, και μου ελέγε οτι μονο οι μαλακες αναβουν τζακι και δεν βαζουν σιτα μπροστα....καλα οτι ειμαι μαλακας δεν το αρνουμε αλλα νταξ τι να πω....μηπως ειχε κανενα ψυχολογικο εμ τις φωτιες ο φιλαρακος?
Παντα την σιτα μπροστα,μπορει να πεταχτει μια σπιθα και να λαμπαδιασει το χαλι ή οτιδηποτε εχεις μπροστα.Επισης σταματαει τα ξυλα που μπορει να κυλησουν .Πρακτικερ θα βρεις σιγουρα τετοια ειδη.
-
Ρε...σοβαρα τωρα...ΠΟΤΕ δεν εχω βαλει την σιτα μπροστα..ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ!!!! Ποτε δεν εχει λαμπαδιασει τπτ (βαζεις ενα ακαυτο χαλι αν θες μπροστα στο τζακι), ασε που στο πατωμα αν δεν κανω λαθος ειναι γρανιτοπλακακι (πλακακι τελος παντων οχι παρκε) τι σκατα να παθει?
Με ξενερωνει η σιτα ρε γμτ σα να εχεις esp ειναι
-
Απαραιτήτως σίτα όταν κινδυνεύεις να σε πιάσει ο ύπνος σε καναπέ όπως και όταν πας για γρούβα και αφήνεις το τζάκι να καίει. Με τα σκασίματα που κάνει το ξύλο (εξαρτάται και από το ξύλο βέβαια) μπορεί να πεταχτεί αποκαϊδι πολύ μακρυά και να κάτσει εκεί που δεν θα έχεις φανταστεί.
-
Ρε...σοβαρα τωρα...ΠΟΤΕ δεν εχω βαλει την σιτα μπροστα..ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ!!!! Ποτε δεν εχει λαμπαδιασει τπτ (βαζεις ενα ακαυτο χαλι αν θες μπροστα στο τζακι), ασε που στο πατωμα αν δεν κανω λαθος ειναι γρανιτοπλακακι (πλακακι τελος παντων οχι παρκε) τι σκατα να παθει?Με ξενερωνει η σιτα ρε γμτ σα να εχεις esp ειναι
Και αν εκει που κανεις γουτσου² πεταχτει μια σπιθα και σε καψει;
-
γρουβα?
Μπιλ...ειμαι κατα τοπυ προγαμιαιου σεξ
Καλα ρε./...ετσι οπως μου τα λετε....παλι καλα τοσα χρονια που δεν εχω καψει 2-3 σπιτια
-
γρουβα?ύπνος.
Μπιλ...ειμαι κατα τοπυ προγαμιαιου σεξ
οπότε μέχρι να παντρευτείς ...λάστιχο. Παντρέψου να λυτρωθείς.
-
Μια που ειπεσ λαστιχο...περνα απο το τοπικ με τα λαστιχα να μου πεις την γνωμη σου
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ