-
Ο χρήστης alman310 έγραψε:
...Επειδη μενουν αρκετα απουλητα και τα δανεια για τους κατασκευαστες τρεχουν ...
Οι σοβαροί κατασκευαστές δεν δουλεύουν με δάνεια, αλλά με μετρητά. Αυτοί που παίρνουν δάνειο για να κάνουν αυτή την δουλειά είναι ευκαιριακοί και με την παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν να εκλείπουν.
Γνωστός κατασκευαστής και από τους μεγαλύτερους (στην περιοχή - κινεί νήματα) ήταν πάλι χθες στο δικαστήριο όπου ενέγραψε προσημείωση σε μια προς ανέγερση πολυκατοικία του.
Δεν γνωρίζω κανέναν που να είχε όσα μετρητά χρειάζονται για να σηκώσει οικοδομή. Κατασκευαστή λέμε, οκ;
Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, όποιος έχει τόσα μετρητά και σηκώνει πολυκατοικίες, είναι κουτός. Να τα βάλει να πάρει ένα καράβι, να κερδίζει μια πολυκατοικία το χρόνο. -
Ο χρήστης alman310 έγραψε:
...Επειδη μενουν αρκετα απουλητα και τα δανεια για τους κατασκευαστες τρεχουν ...
Οι σοβαροί κατασκευαστές δεν δουλεύουν με δάνεια, αλλά με μετρητά. Αυτοί που παίρνουν δάνειο για να κάνουν αυτή την δουλειά είναι ευκαιριακοί και με την παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν να εκλείπουν.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις δουλεύουν με δανεικά λεφτά, ακόμα και οι πολυεθνικές, το θέμα είναι να ανταποκρίνονται τα οικονομικά μεγέθη τους στο μέγεθος των δανείων.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, **όποιος έχει τόσα μετρητά και σηκώνει πολυκατοικίες, είναι κουτός. **Να τα βάλει να πάρει ένα καράβι, να κερδίζει μια πολυκατοικία το χρόνο.
Ετσι...Συμφωναω!
πλεον..αν τα εχεις στο χερι, δεν συμφερει!
-
Γνωστός κατασκευαστής και από τους μεγαλύτερους (στην περιοχή - κινεί νήματα) ήταν πάλι χθες στο δικαστήριο όπου ενέγραψε προσημείωση σε μια προς ανέγερση πολυκατοικία του.
Δεν γνωρίζω κανέναν που να είχε όσα μετρητά χρειάζονται για να σηκώσει οικοδομή. Κατασκευαστή λέμε, οκ;
Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, όποιος έχει τόσα μετρητά και σηκώνει πολυκατοικίες, είναι κουτός. Να τα βάλει να πάρει ένα καράβι, να κερδίζει μια πολυκατοικία το χρόνο.Εγώ αντιθέτως όσους γνωρίζω (3 βασικά) όλοι κινούνται κατά βάση με μετρητά και κάνουν τις οικοδομές δυο τρεις μαζί, συνήθως αντιπαροχές (πολυκατοικίες κόστους 700-800 χιλ. )...Δεν ξέρω αν είναι κουτοί αλλά πάντως βγάζουν χρήμα με ουρά... ...Μερικές φορές πληρώνουν (και αυτό σε μετρητά ) και την αγορά του οικοπέδου...Δεδομένου ότι υπάρχει χρήμα οι εργασίες προχωράνε πολύ γρήγορα, δεν κυνηγάνε τους πελάτες καθώς δεν χρωστάνε και δεν έχουν ανάγκη ρευστού για να ολοκληρώσουν την οικοδομή και μοσχοπουλάνε...
-
Κοίτα, οι τράπεζες που δίνουν δάνεια για οικοδομική δραστηριότητα, τα δίνουν χωρίς καθυστερήσεις.
Το χρήμα λοιπόν για τα συνεργεία υπάρχει, οι εργασίες προχωράνε χωρίς κόλλημα και τά κέρδη είναι κέρδη.
Πολυκατοικίες κόστους 700 - 800 χιλ. ευρώ είναι πολύ μικρές. Και πάλι όμως, αν κάποιος έχει 2 - 3 εκ. ευρώ υπάρχουν καλύτερες τοποθετήσεις.
Και γίνεσαι και εφοπλιστής, ρε παιδίμου. Άλλη αίγλη από το 'εργολάβος'. -
μία πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων 100-120 τμ πόσο στοιχίζει σε έναν εργολάβο και πόσα μπορεί να βγάλει κέρδος από την πώληση της;
-
Πολυκατοικίες κόστους 700 - 800 χιλ. ευρώ είναι πολύ μικρές.Όντως...
Μια μέση πολυκατοικία φτάνει από άποψη κόστους ακόμα και τα 2-3.000.000 -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
μία πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων 100-120 τμ πόσο στοιχίζει σε έναν εργολάβο και πόσα μπορεί να βγάλει κέρδος από την πώληση της;Λες, ας πούμε, 1000 τμ καθαρής επιφάνειας.
Αν δεν υπολογίσουμε την περιοχή, άρα και την αξία του οικοπέδου, θα στοιχίσει μεταξύ 700 και 1.000 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής.
Αν είναι στη 'σωστή' περιοχή μπορεί να τα πουλήσει και 3.000 χιλ. ευρώ, οπότε κάνε λογαριασμό. -
[quote='aserf']2-3 εκ
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
μία πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων 100-120 τμ πόσο στοιχίζει σε έναν εργολάβο και πόσα μπορεί να βγάλει κέρδος από την πώληση της;Επειδή έχω φίλο πολιτικό μηχανικό με πατέρα εργολάβο οικοδομών μου έχει πει ότι συνήθως δουλεύουν με ποσοστό κέρδους μεταξύ 10-20%.
Μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων * 110 τμ = 1100 τμ
1100 τμ * 2500 -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Επειδή έχω φίλο πολιτικό μηχανικό με πατέρα εργολάβο οικοδομών μου έχει πει ότι συνήθως δουλεύουν με ποσοστό κέρδους μεταξύ 10-20%.Μην τους πιστεύεις και πολύ.
Όπως είπες όμως στη μέση μπαίνει και η αξία του οικοπέδου, η οποία είναι μεγάλο ποσοστό του συνολικού κόστους, οπότε αυτόματα το κέρδος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Γι' αυτό το είπα, αλλά να ξέρεις ότι στις ακριβότερες περιοχές το κέρδος είναι υψηλότερο. Ακόμα κι αν το οικόπεδο έχει 100% πάνω, από την τιμή πώλησης των διαμερισμάτων η διαφορά της τιμής βγαίνει (τουλάχιστον)διπλή.
-
Επειδή έχω φίλο πολιτικό μηχανικό με πατέρα εργολάβο οικοδομών μου έχει πει ότι συνήθως δουλεύουν με ποσοστό κέρδους μεταξύ 10-20%.
Μην τους πιστεύεις και πολύ.
10-20% ειναι η βαση, αλλα μπορει να φτασει πολυ-πολυ ψηλοτερα. Ο Μ.Ο. ειναι αρκετα ψηλοτερα, εδω που τα λεμε. Συμφωνω με τον Ηλια
-
Το σύνηθες εργολαβικό κέρδος είναι μεταξύ 20-30%, βασικά με ένα 25% όλοι είναι ευχαριστημένοι. Δεν ξέρω κανέναν να δουλεύει με 10% αλλά δεν το αποκλείω κι όλας...Μάλλον απελπισμένος βέβαια αλλά όλα είναι πιθανά
-
ς>Ο χρήστης ililias έγραψε:
μία πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων 100-120 τμ πόσο στοιχίζει σε έναν εργολάβο και πόσα μπορεί να βγάλει κέρδος από την πώληση της;
Λες, ας πούμε, 1000 τμ καθαρής επιφάνειας.
Αν δεν υπολογίσουμε την περιοχή, άρα και την αξία του οικοπέδου, θα στοιχίσει μεταξύ 700 και 1.000 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής.
Αν είναι στη 'σωστή' περιοχή μπορεί να τα πουλήσει και 3.000 χιλ. ευρώ, οπότε κάνε λογαριασμό.Το μέσο κόστος είναι περίπου απο 1000 εώς 1300 ευρώ ανα τετραγωνικό... αναλόγως την αξία του οικοπέδου η της αντιπαροχής....
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Επειδή έχω φίλο πολιτικό μηχανικό με πατέρα εργολάβο οικοδομών μου έχει πει ότι συνήθως δουλεύουν με ποσοστό κέρδους μεταξύ 10-20%.
10-20% ειναι η βαση, αλλα μπορει να φτασει πολυ-πολυ ψηλοτερα. Ο Μ.Ο. ειναι αρκετα ψηλοτερα, εδω που τα λεμε. Συμφωνω με τον Ηλια
Η μανα μου πριν 20 χρόνια δούλευε σε εταιρια που έφτιαχνε πολυκατοικίες (δεν έφτιαχνε μπετο...λογίστρια ήτανε! ) τα κέρδη ήταν 100 και 200% επίσης τώρα 1-2 γνωστούς που έχω δεν γνωρίζω κάποιον να δουλευει με κάτω απο 50%
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
10% (και πάνω) είναι συνήθως η αμοιβή για την εργολαβία, όταν το έργο το χρηματοδοτεί ο ιδιοκτήτης. Φυσικά πρέπει να ελέγχεις τα τιμολόγια για υπερκοστολογήσεις.
Αν αγοράζεις από εργολάβο δεν ξέρεις με τι ποσοστό κέρδους δουλεύει (ούτε αυτός ). Όταν τελειώσει το έργο θα δει τι έβγαλε. Τα δίνει ακριβά για να πληρώσει τη (τεράστια) αντιπαροχή και να βγάλει κέρδος.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Η μανα μου πριν 20 χρόνια δούλευε σε εταιρια που έφτιαχνε πολυκατοικίες (δεν έφτιαχνε μπετο...λογίστρια ήτανε! ) τα κέρδη ήταν 100 και 200% επίσης τώρα 1-2 γνωστούς που έχω δεν γνωρίζω κάποιον να δουλευει με κάτω απο 50%
Oρμάτε όλοι να πάρετε δάνειο με 7% (εύκολο, με προσημείωση ακινήτου). Eπανεπενδύοντας το κεφάλαιο, σε 10 χρόνια θα έχετε 30-40 εκατομύρια κέρδη, φτιάχνοντας μόνο μιά - δυό οικοδομές το χρόνο.
Mάλιστα δεν χρειάζεται να ξέρετε από κατασκευή, υπάρχουν αρκετοί άνεργοι μηχανικοί διαθέσιμοι να δουλέψουν για σας και άφθονοι ξένοι μετανάστες για φτηνό εργατικό. Oι οικοπεδούχοι επίσης είναι όλοι κορόιδα, έτοιμοι να ξεπουλήσουν τη γη τους όσο-όσο ή έστω να σας προσφέρουν αντιπαροχή με εξευτελιστικούς όρους.
Πράγματι ο κόσμος των 'εργολάβων' είναι ονειρικός. Xωρίς ρίσκο, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς έννοιες, με απόδοση 50%. -
Βρε σεις..δεν βλεπω που κολλαμε...απλα μαθημαατικα ειναι..το κερδος δεν γινεται να φτασει με τιποτα πανω απο 20%!
Αν πουλησεις ακριβοτερα το τετραγωνικο δεν θα το αγορασουν, πολυ απλα!
Και περικοπες στην κατασκευη να κανεις..θαυματα δεν γινονται!
Αλλα και παλι και περικοπες να κανεις δεν θα το πουλησεις για υπερ-λουξ αλλα φθηνοτερα!Πολλα βαζετε, πολλα παιρνετε!
Το κερδος βεβαια ειναι και σχετικο γιατι δεν ξερουμε αν μιλαμε για αντιπαροχη και με τι ορους, αν συμπεριλαμβανουμε την αγορα οικοπεδου,το που βρισκεται το οικοπεδο,τι ειδους πολυκατοικια κατασκευαζεις,αν αυτος που βαζει τα χρηματα ειναι της δουλειας(μπετατζης,αρχιτεκτονας κλπ) πραγμα που θα του αυξησει το κερδος και αλλοι παραγοντες..
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Oρμάτε όλοι να πάρετε δάνειο με 7% (εύκολο, με προσημείωση ακινήτου). Eπανεπενδύοντας το κεφάλαιο, σε 10 χρόνια θα έχετε 30-40 εκατομύρια κέρδη, φτιάχνοντας μόνο μιά - δυό οικοδομές το χρόνο.
Mάλιστα δεν χρειάζεται να ξέρετε από κατασκευή, υπάρχουν αρκετοί άνεργοι μηχανικοί διαθέσιμοι να δουλέψουν για σας και άφθονοι ξένοι μετανάστες για φτηνό εργατικό. Oι οικοπεδούχοι επίσης είναι όλοι κορόιδα, έτοιμοι να ξεπουλήσουν τη γη τους όσο-όσο ή έστω να σας προσφέρουν αντιπαροχή με εξευτελιστικούς όρους.
Πράγματι ο κόσμος των 'εργολάβων' είναι ονειρικός. Xωρίς ρίσκο, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς έννοιες, με απόδοση 50%.Εργολάβος είσαι;
Το λέω γιατί φαίνεται να παρεξηγήθηκες.
Μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα.
- Δυο πολυκατοικίες το χρόνο δεν μπορεί να φτιάξει ο άσχετος, όσα χρήματα κι αν έχει. Ούτε μία. Στην καλύτερη, μία σε δυο χρόνια.
- Με τις τιμές των ακινήτων εκεί που έφτασαν σήμερα, ο κατασκευαστής δεν αρχίζει την κατασκευή αν δεν έχει πουλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της οικοδομής (και έχει εισπράξει τις αντίστοιχες προκαταβολές).
- Αντιπαροχές: Άλλη, μεγάλη ιστορία. Ακόμα ιδιοκτήτη κερδισμένο είναι δύσκολο να βρεις. Ιδιοκτήτες που, απλά, ήθελαν να έχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο (ή δεν γούσταραν ο ένας τα μούτρα του άλλου) και προτίμησαν να δώσουν το ακίνητό τους να τους το φτιάξει άλλος αντί να το φτιάξουν μόνοι τους, πολλούς.
Edit
Δημήτρη, για κατασκευαστές μιλάμε.
Οργανωμένους.
Ξέρεις εσύ. -
Δημήτρη, για κατασκευαστές μιλάμε.
Οργανωμένους.
Ξέρεις εσύ.Δεν ξερω για ποιους ακριβως λες..
ο συνεπωνυμος σου παιρνει δανεια ε?Παντως ο πατερας μου οποτε εχει φτιαξει πολυκατοικια με αντιπαροχη(οχι πολλες βεβαια 2 ή 3, δεν ειναι εργολαβος/κατασκευαστης) το κερδος τελικα εχει βγει γυρω στο 20% χωρις ομως την αμοιβη του αρχιτεκτονα που την γλιτωνει..
Η αληθεια ειναι παντως πως δεν συμφερει πλεον σαν επενδυση..μεγαλο κεφαλαιο με μικρο κερδος!
Υπαρχουν εναλλακτικες πλεον...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!