-
ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ η ΣΟΓΙΑ και το ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ;
Σήµερα η σόγια και το καλαµπόκι αποτελούν δύο από τις πιο σηµαντικές πρώτες ύλες στη βιοµηχανία τροφίµων.
Περισσότερα από 30.000 συσκευασµένα τρόφιµα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίµων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαµποκιού. Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός.Παράγωγα Σόγιας: Αλεύρι, πρωτεΐνες, λάδι, γαλακτοµατοποιητές όπως η λεκιθίνη (Ε322) και τα µονο-διγλυκερίδια (Ε471), φυτικά έλαια.
Παράγωγα Καλαµποκιού: Αλεύρι, άµυλο, τροποποιηµένο άµυλο*, λάδι, γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη, µαλτοδεξτρίνη, σορβιτόλη (Ε420) κλπΠού κρύβονται τα παράγωγα σόγιας
Αλλαντικά: πρωτεΐνες σόγιας
∆ιαιτητικά προϊόντα: σογιέλαιο
Επιδόρπια: γαλακτοµατοποιητής λεκιθίνη (Ε322), σογιέλαιο, πρωτεΐνες σόγιας
Έτοιµα πιάτα κουζίνας: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια
(Ε471)
Ζαχαρωτά - γλυκά: αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322)
Κονσέρβες ψαριού: σογιέλαιο
Κρέµα για καφέ: γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια (Ε471)
Μπισκότα: σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια
Ε471)
Παιδικές τροφές: πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, µαλτοδεξτρίνη, φυτικά έλαια
Προϊόντα σοκολάτας: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητής λεκιθίνη (Ε322)
Τσίχλες: λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια
Σούπες: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια (Ε471)
Σπορέλαια, λιπαρές πρώτες ύλες και µαργαρίνες: σογιέλαιο
Στιγµιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322)
Τροφές για κατοικίδια: πρωτεΐνες σόγιας -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Παρ'όλα αυτα το να γυρνάει κανείς την πλάτη στις εταιρίες διαχείρισης οικολογικών ευαισθησιών δεν πρέπει να μας κάνει να γυρνάμε και την πλάτη στα ίδια τα προβλήματαΑκριβώς!!!!
Όσο για τη λίστα, σας είπα πως βγήκε. Και στα δικά μου χέρια είχε πέσει ένα αντίστοιχο γράμμα της Greepeace το 2003 ή το 2004...
-
- Η Κίνα δεν είχε πρόβλημα διατροφής, μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να γίνει βιομηχανική δύναμη.
- Μόνον όποιος έχει δοκιμάσει (πχ) ψωμί, τυρί, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, τομάτα, φράουλες από τη γιαγιά του ή το περιβόλι είκοσι χρόνια πριν και προσπαθεί να βρει τη γεύση στα σημερινά προϊόντα, καταλαβαίνει τη διαφορά.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
2. Μόνον όποιος έχει δοκιμάσει (πχ) ψωμί, τυρί, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, τομάτα, φράουλες από τη γιαγιά του ή το περιβόλι είκοσι χρόνια πριν και προσπαθεί να βρει τη γεύση στα σημερινά προϊόντα, καταλαβαίνει τη διαφορά.Σωστά!! Ειδικά οι ντομάτες ρε αδερφέ, είναι τελείως άνοστες-αοσμες.!!!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
- Μόνον όποιος έχει δοκιμάσει (πχ) ψωμί, τυρί, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, τομάτα, φράουλες από τη γιαγιά του ή το περιβόλι είκοσι χρόνια πριν και προσπαθεί να βρει τη γεύση στα σημερινά προϊόντα, καταλαβαίνει τη διαφορά.
Σωστά!! Ειδικά οι ντομάτες ρε αδερφέ, είναι τελείως άνοστες-αοσμες.!!!
Παίδες,υπάρχουν ποικιλίες ντομάτας (ή υβρίδια ή μεταλλαγμένες,δέν τό γνωρίζω αυτό) οι οποίες πωλούνται τα τελευταί τέσσερα χρόνια καί έχουν καί άρωμα καί γεύση.
Οχι οτι υπάρχει σύγκριση μέ τίς 'μπαχτσεδίσιες' βέβαια. -
Ενώ οι φράουλες;;;;
Έχω καλή πηγή (πατέρας) σε φράουλες βουνού (original... ) και έχω μάθει σε αυτές από παιδί, οπότε αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο τις θεωρώ νεροσακούλες...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Παίδες,υπάρχουν ποικιλίες ντομάτας (ή υβρίδια ή μεταλλαγμένες,δέν τό γνωρίζω αυτό) οι οποίες πωλούνται τα τελευταί τέσσερα χρόνια καί έχουν καί άρωμα καί γεύση.
Οχι οτι υπάρχει σύγκριση μέ τίς 'μπαχτσεδίσιες' βέβαια.Για να φάς σωστή ντομάτα χωρίς χημικά κ για να είσαι απολυτα σιγουρος ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΤΗΝ στον κηπο μονος σου.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ..Σαν οικογενεια το κάνουμε στο χωριο μας, τρώμε καλή ντοματα απλά ειναι μπελαλίδικη κατάσταση..θέλει να ασχοληθεις. -
Όντως. Βέβαια εγώ δε μπορώ να πω για τις ντομάτες αυτές, αλλά ο πατέρας μου και η μητέρα μου διαμαρτύρονται συνεχώς για της σημερινές ντομάτες. Δεν έχουν λένε το άρωμα που είχαν κάποτε.
-
Ο χρήστης theos_larissa έγραψε:
Οχι οτι υπάρχει σύγκριση μέ τίς 'μπαχτσεδίσιες' βέβαια.Για να φάς σωστή ντομάτα χωρίς χημικά κ για να είσαι απολυτα σιγουρος ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΤΗΝ στον κηπο μονος σου.
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ..Σαν οικογενεια το κάνουμε στο χωριο μας, τρώμε καλή ντοματα απλά ειναι μπελαλίδικη κατάσταση..θέλει να ασχοληθεις.Σίγουρα είναι καλύτερη η καλλιέργεια στο δικό σου κήπο.Αλλα μήπως είναι και θέμα σπόρου ?? Μήπως σήμερα δεν υπάρχουν οι σπόροι που υπήρχαν κάποτε και είναι προιόντα κι αυτοι των 'μεταλλαγμένων' ,με αποτέλεσμα τις διαφορές που εντοπίζουμε ?
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Παρ'όλα αυτα το να γυρνάει κανείς την πλάτη στις εταιρίες διαχείρισης οικολογικών ευαισθησιών δεν πρέπει να μας κάνει να γυρνάμε και την πλάτη στα ίδια τα προβλήματα
Ακριβώς!!!!
Όσο για τη λίστα, σας είπα πως βγήκε. Και στα δικά μου χέρια είχε πέσει ένα αντίστοιχο γράμμα της Greepeace το 2003 ή το 2004...
Είναι πολλά τα λεφτά που παίζουν κάτω από το τραπέζι!!!!!!!!!!
Για ψάξτε τι έχει Λεκιθίνη και τι όχι και γιατί δεν είναι στην λίστα?????? -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Παρ'όλα αυτα το να γυρνάει κανείς την πλάτη στις εταιρίες διαχείρισης οικολογικών ευαισθησιών δεν πρέπει να μας κάνει να γυρνάμε και την πλάτη στα ίδια τα προβλήματα
Ακριβώς!!!!
Είναι πολλά τα λεφτά που παίζουν κάτω από το τραπέζι!!!!!!!!!!
Για ψάξτε τι έχει Λεκιθίνη και τι όχι και γιατί δεν είναι στην λίστα??????Γιατί η συμπλήρωσή της βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των εταιρειών...
-
... μήπως είναι και θέμα σπόρου ?? Μήπως σήμερα δεν υπάρχουν οι σπόροι που υπήρχαν κάποτε .....Έεεεετσι. (Βλέπε και σελίδα 3).
Σήμερα τα λένε 'υβρίδια'. Τα λένε επίσης και 'βελτιωμένα'. Τι σημαίνει ακριβώς, δεν γνωρίζω. Καμία σχέση η παραγωγή, καμία και η ποιότητα. Όταν βάζεις ένα φυτό που παρήγαγε 300 κιλά στάρι ανά στρέμμα να παράγει 1500, είναι φυσικό να το πλακώσεις στα λιπάσματα, από που θα βρει ουσίες για ν' αναπτυχθεί; Είναι σαν να μην ταΐζεις έναν άνθρωπο κανονικά, αλλά να τον γεμίζεις πχ ψωμί η μακαρόνια, 'γαριδάκια' και σοκολάτες. Χονδρός θα γίνει, υγιής όμως;
Τα γράφω μπερδεμένα, μου φαίνεται. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι ξεκάθαρο τι θέλω να πω. -
Είναι σαν να μην ταΐζεις έναν άνθρωπο κανονικά, αλλά να τον γεμίζεις πχ ψωμί η μακαρόνια, 'γαριδάκια' και σοκολάτες. Χονδρός θα γίνει, υγιής όμως;
Τα γράφω μπερδεμένα, μου φαίνεται. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι ξεκάθαρο τι θέλω να πω.Eύστοχο το παράδειγμά σου Ηλία!
-
Σίγουρα είναι καλύτερη η καλλιέργεια στο δικό σου κήπο.Αλλα μήπως είναι και θέμα σπόρου ?? Μήπως σήμερα δεν υπάρχουν οι σπόροι που υπήρχαν κάποτε και είναι προιόντα κι αυτοι των 'μεταλλαγμένων' ,με αποτέλεσμα τις διαφορές που εντοπίζουμε ?Από τον αντίλογο του τεύχους Μαρτίου του 2005 των 4τροχών αντιγράφω.
Το Αμπού Γκράιμπ έγινε γνωστό ως τόπος βασανιστηρίων. Στην ίδια τοποθεσία ωστόσο, έλαβε χώρα και άλλο έγλημα πολέμου. Εκεί βρισκόταν η κεντρική τράπεζα σπόρων του Ιράκ, η οποία καταστράφηκε στν πόλεμο. Ντόπιοι επιστήμονες πρόλαβαν να κλέισουν Σ΄ένα χαρτόκουτο περισσότερες από 1000 ποικιλίες σπόρων και να τις φυγαδεύσουν στο Άλεπ της Συρίας.
Από την αρχαία Μεσοποταμία οι άνθρωποι έμαθαν να φυλάνε για τη σπορά σπόρους από την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι που στο Ιράκ ήρθαν οι αμερικανοί και ο κ. Μπρέμερ, διοικητής της Προσωρινής Συμμαχικής Αρχής. Προτού εγκαταλέιψει το 'ελεύθερο' Ιράκ, ο Πολ Μπρέμερ είχε προλάβει να εκδόσει 100 Διαταγές. (Orders- όχι νόμους, ούτε κανονισμούς! ).
Η διαταγή 81 υποχρεώνει τους γεωργούς να χρησιμοποιούν σπόρους που πληρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠΕ> Τους ότους αυτούς πληρούν μόνο οι σπόροι των πολυεθνικών(!) όπως ή Monsanto, η Down Chemical, η Cargill... . Επίσης απαγορεύει στους γεωργούς να ανταλλάσουν τους σπόρους τους ή να τους ξαναχρησιμοποιούν, επειδή αυτό αντίκειται στη βιομηχανική πετέντα.
Μέχρι το 2002, το 97% των γεωργών του Ιράκ αντάλλασσαν μεταξύ τους ή ξαναχρησιμοποιούσαν παλιούς σπόρους. Αν το ξανακάνουν, απειλούνται με πρίστιμα ή φυλάκιση. Η διαταγή 81 θέτει σε κλινδυνο τη βιοποικιλότητα και την ασφάλεια των τροφίμων της χώρας, άμεσα εξαρτημένη πλέον από τα ολιγοπώλια των πολυεθνικών. Παράλληλα, σχεδόν επιβάλει τους μεταλαγμένους σπόρους, κατά συνέπεια τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Οι ιθύνοντες της μεταρρύθμισης ( κατα σύμπτωση, πρώην στελέχη εταιριών όπως η Monsanto) ισχυρίζονται ότι με τη χρήση σπόρων 'εγγυημένης ποιότητας' θα δυναμώσει η προβληματική αγροτική οικονομία και θα διευκολυνθεί στο μέλλον η είσοδο της χώρας στον ΠΟΕ.
Εκεί ακριβώς είναι το κλειδί: σύμφωνα με το New Scientist, οι νόρμες του ΠΟΕ υποχρεώνουν τους αγρότες παντού να εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές ποικιλίες και να υιοθετούν τους σπόρους των εταιριών.
Στο Ιράκ προηγήθηκε η πειθώ των όπλων και ακολούθησε η διαταγή 81. Στον αυριανό κόσμο η σπόροι της Μητέρας Φύσης θα είναι απαγορευμένος καρπός.
Έχεις σπόρους; Σσστ... Μη λες κουβέντα!Μη σταθείτε στους αμερικανούς και τον τρόπο που αυτό επιβλήθηκε (αυτό έιναι άλλο έργο) αλλά στο αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα το οποίο είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιβληθεί και αλλού, με άλλο τρόπο (αν δεν έχει αρχίσει να επιβάλεται ήδη και σε αρκετά γνωστά μας 'ελεύθερα' κράτη).
-
... μήπως είναι και θέμα σπόρου ?? Μήπως σήμερα δεν υπάρχουν οι σπόροι που υπήρχαν κάποτε .....
Έεεεετσι. (Βλέπε και σελίδα 3).
Σήμερα τα λένε 'υβρίδια'. Τα λένε επίσης και 'βελτιωμένα'. Τι σημαίνει ακριβώς, δεν γνωρίζω. Καμία σχέση η παραγωγή, καμία και η ποιότητα. Όταν βάζεις ένα φυτό που παρήγαγε 300 κιλά στάρι ανά στρέμμα να παράγει 1500, είναι φυσικό να το πλακώσεις στα λιπάσματα, από που θα βρει ουσίες για ν' αναπτυχθεί; Είναι σαν να μην ταΐζεις έναν άνθρωπο κανονικά, αλλά να τον γεμίζεις πχ ψωμί η μακαρόνια, 'γαριδάκια' και σοκολάτες. Χονδρός θα γίνει, υγιής όμως;
Τα γράφω μπερδεμένα, μου φαίνεται. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι ξεκάθαρο τι θέλω να πω.Κλασσικο παραδειγμα τα κοτοπουλα.Με τα φυραματα που τα ταϊζουν μεσα σε 40 μερες ειναι ετοιμα για σφαξιμο.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Επίσης να σημειώσω ότι η λίστα της Greenpeace προέρχεται αποκλειστικά από την εθελοντική συμμετοχή των εταιρειών (σας στέλνουμε κάποια χαρτιά, άμα θέλετε τα συμπληρώνετε και μας τα στέλνετε πίσω) και βασίζεται σε διαβεβαιώσεις των ίδιων των εταιρειών και των προμηθευτών τους...Έχω την αμυδρά υποψία ότι αν μία εταιρεία αμελήσει ή δεν θελήσει να ενημερώσει την πράσινη ειρήνη, θα κακοχαρακτηριστεί...
Α! και για την πράσινη ειρήνη δεν έχω και την καλύτερη άποψη... Έχει κάνει πολλά καλά βέβαια, αλλά...
Ακριβώς!
Δεν τους εμπιστεύομαι με τίποτα. Τα συμφέροντα που παίζονται μεγάλα και τα μαχαιρώματα επίσης.
Έτσι όπως πάμε θα φοβόμαστε τον ίσκιο μας σε λίγο...
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Γενετική τροποποίηση = εισαγωγή νέων γονιδίων = έκφραση νέων πρωτεϊνών (συνήθως!). Η διαδικάσία, ναι, δεν εγκυμονεί κινδύνους τα αποτελέσματά της όμως;
Ναι, το είπαμε αυτό...
Το θέμα είναι ότι δεν προστίθεται κάτι καινούργιο (δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα και δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ) αλλά αντιγράφουμε κάτι που προυπάρχει. Έτσι αντί να ψεκάζουμε μια ουσία, βάζουμε το ίδιο το φυτό να την παράγει. Επί της ουσίας υπάρχουν διαφορές (πχ. ο ψεκασμός σταματάει κάποια στιγμη πριν τη συγκομιδή, το διαγονιδιακό φυτό όμως παράγει την ουσία μέχρι τη συγκομιδή) εφόσον όμως γίνεται έλεγχος υπολλειμάτων στο τελικό προιόν και καλύπτει τις προδιαγραφές δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα.Μια στιγμή να γίνω περισσότερο σαφής.
Σίγουρα δεν προσθέτουμε κάτι 'καινούριο' υπό την έννοια οτι τα γονίδια που εισάγονται δεν κωδικοποιούν 'συνθετικές' (δηλαδή κατασκευασμένες από τον άνθρωπο) πρωτείνες -δυνατότητα που εξάλλου δεν υπάρχει- αλλά πρωτείνες που προέρχονται από άλλους οργανισμούς.
Το θέμα είναι ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η εισαγωγή των τελευταίων στην τροφική αλυσίδα. Μπορεί δηλαδή π.χ. να εισάγουμε στο DNA του καλαμποκιού το γονίδιο της εντομοκτόνου τοξίνης Βt (που υπάρχει στο γονιδίωμα του εδαφικού βακτηρίου thuringiensis), το θέμα είναι όμως τι γίνεται όταν η τοξίνη αυτή περάσει π.χ. στην αγελάδα και μετά στον άνθρωπο (τυχαίο παράδειγμα). Το πρόβλημα είναι οτι οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη πλήρως διερευνηθεί αφού οτι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι μόλις 10-15 χρόνια.
Σίγουρα οι συγκεντρώσεις στο τελικό προϊόν παίζουν μεγάλο ρόλο και τα γενετικά τροποποιημένα υπόσχονται πολλά στο μέλλον αλλά δεν βλάπτει να είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Μια στιγμή να γίνω περισσότερο σαφής.Σίγουρα δεν προσθέτουμε κάτι 'καινούριο' υπό την έννοια οτι τα γονίδια που εισάγονται δεν κωδικοποιούν 'συνθετικές' (δηλαδή κατασκευασμένες από τον άνθρωπο) πρωτείνες -δυνατότητα που εξάλλου δεν υπάρχει- αλλά πρωτείνες που προέρχονται από άλλους οργανισμούς.
Το θέμα είναι ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η εισαγωγή των τελευταίων στην τροφική αλυσίδα. Μπορεί δηλαδή π.χ. να εισάγουμε στο DNA του καλαμποκιού το γονίδιο της εντομοκτόνου τοξίνης Βt (που υπάρχει στο γονιδίωμα του εδαφικού βακτηρίου thuringiensis), το θέμα είναι όμως τι γίνεται όταν η τοξίνη αυτή περάσει π.χ. στην αγελάδα και μετά στον άνθρωπο (τυχαίο παράδειγμα). Το πρόβλημα είναι οτι οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη πλήρως διερευνηθεί αφού οτι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι μόλις 10-15 χρόνια.
Σίγουρα οι συγκεντρώσεις στο τελικό προϊόν παίζουν μεγάλο ρόλο και τα γενετικά τροποποιημένα υπόσχονται πολλά στο μέλλον αλλά δεν βλάπτει να είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί.
Μα για αυτό πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται (και ελπίζουμε πως τηρούνται) συγκεκριμένες προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Το παράδειγμα που αναφέρεις (Βιολογία κατεύθυνσης Rocks! ) δεν το θυμάμαι καλά (πάνε και 4 χρόνια από το σχολείο) νομίζω όμως ότι πρόκειται για μια τοξίνη που ήδη τη χρησιμοποιούσαν ως εντομοκτόνο.
Συνεπώς αρκεί να γίνονται επαρκείς έλεγχοι υπολειμάτων (προβλέπονται και για τις ζωοτροφές τέτοιοι έλεγχοι)Επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε σίγουρα!
-
Το παράδειγμα που αναφέρεις (Βιολογία κατεύθυνσης Rocks! ) δεν το θυμάμαι καλά (πάνε και 4 χρόνια από το σχολείο)
Μπα είμαι λίγο παλιότερος εγώ...δεν έτυχε να μπλέξω με βιολογίες κατεύθυνσης. Ώστε μαθαίνατε τέτοια πράγματα στη σχολική βιολογία ε; Ενδιαφέρον
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Το παράδειγμα που αναφέρεις (Βιολογία κατεύθυνσης Rocks! ) δεν το θυμάμαι καλά (πάνε και 4 χρόνια από το σχολείο)
Μπα είμαι λίγο παλιότερος εγώ...δεν έτυχε να μπλέξω με βιολογίες κατεύθυνσης. Ώστε μαθαίνατε τέτοια πράγματα στη σχολική βιολογία ε; Ενδιαφέρον
Ναι, το συγκεκριμένο το είχε ως παράδειγμα διαγονιδιακού οργανισμού!
Αν ξέραμε τι τρώμε;