-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Εάν δέν έχεις κάνει τέτοια δήλωση,δέν γίνεσαι δωρητής οργάνων,άν οι συγγενείς σου δώσουν τό Ο.Κ.;
Προφανώς και γίνεσαι αν οι συγγενείς σου δώσουν τη συγκατάθεσή τους.Αλλά θα το σκεφτούν τις δύσκολες εκείνες στιγμές να πουν Ο.Κ;
Οχι να τό σκεφτούν τή δύσκολη ώρα,αλλά να τό γνωρίζουν από πολύ πρίν.
Παρόμοια με αυτή συζήτηση,έχω κάνει κάποιες φορές μέ τούς δικούς μου,καί ξέρουν τό τί θα ήθελα να γίνει μετά από κάτι τέτοιο.
Ούτε δήλωση,ούτε ο οποιοσδήποτε φόβος γιά τήν περίπτωση πού σέ εκμεταλευτούν.
Τώρα,άμα τό ξεχάσουν.... -
αν μπω σε κανένα νοσοκομείο και βλέποντας οτι είμαι δωρητής, να τραβήξουν την πρίζα...;
Όταν μπαίνεις σε νοσοκομείο δε σε ρώτανε 'είστε δωρητής;'.Μετά τον εγκεφαλικό θάνατο βλέπουν αν είσαι δωρητής.Επίσης κανένας γιατρός δεν 'τραβάει την πρίζα' διότι δεν είναι εγκληματίες.Αν θέλει κάποιος να στο κάνει το κάνει και χωρίς να είσαι δωρητής.Σου πέρνουν και το ήπαρ ή τα νεφρά και σιγά μην ασχοληθούν οι συγγενείς σου αν έχεις μέσα τα όργανα...Εκείνη τη στιγμή ή θα κλαίνε για το χαμό σου ή επειδή δεν είναι στη διαθήκη κληρονόμοι...
με τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων που ακούγεται οτι δρουν στην χώρα μας και διεθνώς, πού ξέρω οτι δε θα με 'φάνε' σε καμιά γωνία;
Αν θέλουν να σε 'φάνε' το κάνουν και χωρίς να είσαι δωρητής...
-
αν μπω σε κανένα νοσοκομείο και βλέποντας οτι είμαι δωρητής, να τραβήξουν την πρίζα...;
Όταν μπαίνεις σε νοσοκομείο δε σε ρώτανε 'είστε δωρητής;'.Μετά τον εγκεφαλικό θάνατο βλέπουν αν είσαι δωρητής.
Δεν είμαι γιατρός, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που καταφέρνουν να επανέρχονται και μετά τον εγκεφαλικό θάνατο; Το σχεδόν νεκρός από το νεκρός δεν έχει τεράστια διαφορά;
Γιατί αν δεν έχει ας πάνε οι γιατροι να πάρουν τα όργανα και των τηεθεατών της Τατιάνας και της Λαμπίρη. Κι αυτοί εγκεφαλικα νεκροί είναι Ακόμα κι αυτοί οι τελευταίοι όμως έχουν ελπίδα να επανέλθουν στην ζωή
με τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων που ακούγεται οτι δρουν στην χώρα μας και διεθνώς, πού ξέρω οτι δε θα με 'φάνε' σε καμιά γωνία;
Αν θέλουν να σε 'φάνε' το κάνουν και χωρίς να είσαι δωρητής...
Σύμφωνοι αλλά ας μη το χοντρύνουμε και πουμε για κυκλωματα... Αν έχεις έναν αδίστακτο καριερίστα γιατρό (υπάρχουν τέτοιοι σε όλα τα επαγγέλματα) ο οποίος θα ήθελε πάρα πολύ να βάλει στο βιογραφικό του το ήπαρ και τα νεφρα ενος συγγενή μου ο οποίος είχε 10% πιθανότητες επιβίωσης οπως έλεγε κι ο Kacey, δε θα μου αποκρυπτε αυτες τις εστω λιγες πιθανότητες για να κάνει τη δουλειά του;
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Δεν είμαι γιατρός, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που καταφέρνουν να επανέρχονται και μετά τον εγκεφαλικό θάνατο; Το σχεδόν νεκρός από το νεκρός δεν έχει τεράστια διαφορά;
Αν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει επιστροφή.Αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα χωρίς οξυγόνο στον εγκέφαλο και είσαι νεκρός.
Σύμφωνοι αλλά ας μη το χοντρύνουμε και πουμε για κυκλωματα... Αν έχεις έναν αδίστακτο καριερίστα γιατρό (υπάρχουν τέτοιοι σε όλα τα επαγγέλματα) ο οποίος θα ήθελε πάρα πολύ να βάλει στο βιογραφικό του το ήπαρ και τα νεφρα ενος συγγενή μου ο οποίος είχε 10% πιθανότητες επιβίωσης οπως έλεγε κι ο Kacey, δε θα μου αποκρυπτε αυτες τις εστω λιγες πιθανότητες για να κάνει τη δουλειά του;
Σε ένα χειρουργείο δεν είναι ένας γιατρός.Εντάξει αν είσαι άτυχος και πέσεις σε καμιά ομάδα ή 'εταιρεία' ακόμα και για να σου μετρήσουν την πίεση να πας θα σου πάρουν ένα όργανο..Αν κάποιος έχει 10% πιθανότητες δεν τον αφήνουν να πεθάνει.Αλλά αν δεν έχει καμία γιατί να πάνε στο χώμα τα όργανα που μπορεί να σώσουν κάποιον άλλο;Θα σου θέσω ένα υποθετικό σενάριο-δυστυχώς:Αν κάποιοι γονείς που έχασαν τον τελευταίο χρόνο το παιδί τους απο κάποια ασθένεια ή δυστύχημα,έδειναν την καρδιά στον μικρό Δημήτρη δε θα ήταν ευχαρηστημένοι να βλέπουν ένα παιδί να ζει απο την καρδιά του δικού τους παιδιού;Προσωπικά θα είμουν πολύ ευχαριστημένος.Άκουγα σήμερα ότι οι Ισπανοί έχουν 35 μεταμοσχεύσεις/1,000,000 πληθισμού.Πρώτοι στην Ευρώπη.Η Ελλάδα είναι κάτω απο 20 αν δεν κάνω λάθος.Μακάρι να τους φτάναμε...
(Ένας φίλος μου δεν έδεινε ποτέ αίμα.Ούτε για την αιμοδοτική στον Στρατό.'Γιατί να δώσω το αίμα μου;Δεν είμαι υποχρεωμένος' έλεγε.Μέχρι που ένα συγγενικό του πρόσωπο χρειάστηκαι 4 μονάδες αίματος.Μετά κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν.Αλλά γιατί να περιμένουμε να φτάσει ο θάνατος στην πόρτα μας ωστε να ευαισθητοποιηθούμε; ) -
Τοπικα σε ρωτανε οταν βγαζεις η ανανεωνεις το διπλωμα αυτοκινητου. Οποτε σου βαζουνε ενα ειδικο αυτοκολητο.
Βεβαια αμα εχετε φοβιες οτι θα σε σκοτωσουν για να σου κλεψουν τα οργανα τοτε μην το βαζετε. Αλλα εγω νομιζω οτι ειναι λιγακι υπερβολικα. Μαλλον ειναι περισσοτερο φοβιες παρα πραγματικοτητα. Αυτα ειναι που στεκονται εμποδια. Τα ειχα και εγω για χρονια αλλα αλλαξα γνωμη. Και φυσικα και η γυναικα μου μια και ειναι στον ιατρικο τομεα ειναι μεγαλη οπαδος της δωρεας για χρονια.
Νικος
-
Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι κάτι το σαφέστατα ορισμένο, υπάρχουν πολλά στάδια έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών...
Βάσει νόμου, η ιατρική ομάδα που αφαιρεί το μόσχευμα από το δότη είναι διαφορετική από την ομάδα της μεταμόσχευσης.Πάντως έχω την εντύπωση ότι οι οικογένειες όσων περιμένουν για μόσχευμα ασκούν πιέσεις (ψυχολογικές) στους γιατρούς των εντατικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα του μικρού είχε αναφερθεί στην τηλεόραση για την ανάγκη μεγαλύτερης 'ευαισθησίας' από τους γιατρούς των εντατικών μονάδων.
Το ότι θα σε σκοτώσουν 'εύκολα' για τα όργανα στην Ελλάδα δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ο γιατρός γνωρίζοντας ότι είσαι δότης οργάνων ασυνείδητα μπορεί να θέσει πιο εύκολα τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.
Είμαι φοιτητής ιατρικής 4ου έτους και δυστυχώς η εντατική θεραπεία είναι μάθημα 5ου. Στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι υπάρχει νόμος που ορίζει κάποια κριτήρια για την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, το σίγουρο όμως είναι ότι διεθνώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα.
-
Δεν είχα ακούσει τί είπαν οι γονείς του μικρού,αλλά δε νομίζω να θέλει κανείς να γίνει εγκληματίας για να σώσει το παιδί του.Ίσως εννοούσε κάτι άλλο.
-
Κατ'αρχήν κι εγώ πιστεύω οτι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δωρητές σωματος και ακόμα περισσότερα σ'αυτούς που μεσα στον πόνο του χαμου ενος δικού τους ανθρώπου σκέφτονται (ή συμφωνούν) να δώσουν τα όργανα του ανθρώπου τους
Απο την αλλη, ειδικά στην Ελλάδα που όλοι (από τον εαυτό μας και μόνο να κρίνουμε) ξέρουμε τι κουμάσια κυκλοφορούν στην πιάτσα είναι λογικό καποιος να έχει επιφυλάξεις (εστω και υπερβολικες) προκειμένου να γίνει δωρητής σωματος και ακόμα περισσότερες επιφυλάξεις οταν έχει κάποιον συγγενή στο νοσοκομείο και κάποιος γιατρός τον πλησιάζει ΠΡΙΝ ερθει οριστικά ο θάνατος του ανθρώπου και του ζητάει άδεια για να βγάλει την πρίζα, αν και φοβάμαι οτι ο αυτός ο κίνδυνος έιναι ίδιος στις περισσότερες χώρες.
Απλά εμείς οι Ελληνες είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε έτσι (πολλές φορες και με το δικιο μας) επειδή ζούμε σ'αυτή τη χώρα (που οι περισσότεροι βάλαμε το λιθαρακι μας να γινει ετσι βεβαια)Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κατα της δωρεάς οργάνων, υπέβαλα μάλιστα τα στοιχεία μου για να γίνω κι εγώ δωρητής
-
Εγω ειμαι δωρητης οργανων εδω και μερικα χρονια και αιμοδοτης!
Αυριο θα δωσω για 39η φορα!Η ομαδα μου ειναι -0 και ειναι περιζητητη, τουλαχιστον εδω!
Η αιτηση που εβαλε καποιος απο μονη της ειναι πολυ ανελιπης!
Δεν συνοδευεται απο ενα τυπικο FAQ που ειναι πολυ απαραιτητο σε αυτην την πολυ κρισιμη αποφαση που σου ζηταει να παρεις!Μερικες αποριες:Μπορω, οποτε θελω, να αλλαξω την αποφαση μου?Τι ειναι κλινικως νεκρος για την επισημη Ελλαδα?Μπορω να περιορισω την αποφαση μου σε μερικα οργανα μονο?Μπορω να περιορισω την τυγχον μεταμοσχευση οργανων μου σε μια μονο κατηγορια/εθνικοτητα/ες που ζει στον τοπο μου?Αν παρω μια τετοια αποφαση εγω και υπαρξει περιπτωση να εκτελεστει, μπορουν οι γονεις μου/συγγενεις μου να την αλλαξουν?κλπ, κλπ, κλπ!
Σπυρος -
Το συστημα στην Ισπανια ειναι το καλυτερο κατα την γνωμη μου. ΟΛΟΙ ειναι δωρητες εκτος αν ζητησουν εγγραφως να μην ειναι. Αμα το ζητησεις, τελος, δεν σε ενοχλουν, αν ομως δεν το δηλωσεις, δεν μπορει καποιος να τους σταματησει.
-
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
!Η ομαδα μου ειναι -0 και ειναι περιζητητη, τουλαχιστον εδω!Και εκεί και παντού.
Μερικες αποριες:Μπορω, οποτε θελω, να αλλαξω την αποφαση μου?Τι ειναι κλινικως νεκρος για την επισημη Ελλαδα?Μπορω να περιορισω την αποφαση μου σε μερικα οργανα μονο?Μπορω να περιορισω την τυγχον μεταμοσχευση οργανων μου σε μια μονο κατηγορια/εθνικοτητα/ες που ζει στον τοπο μου?Αν παρω μια τετοια αποφαση εγω και υπαρξει περιπτωση να εκτελεστει, μπορουν οι γονεις μου/συγγενεις μου να την αλλαξουν?
Ναι σε όλα, εκτός από το 'Τι ειναι κλινικως νεκρος για την επισημη Ελλαδα', όπου δεν γνωρίζω.
Δεν είναι τίποτα σπουδαίο, ρε παιδιά, πες πως δίνεις ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν σου κάνουν πιά. Το άσχημο είναι πως αν συμβεί κάτι στο Νομό Ηλείας ή στην 'ΕΟ' Πατρών - Κορίνθου, μάλλον τα όργανα θα καταστραφούν πολύ πριν φτάσει το ασθενοφόρο. -
Γενικά, κλινικά νεκρός σημαίνει εγκεφαλικά νεκρός. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα. Τώρα, για το τι θα καταστραφεί και τι όχι σε περίπτωση ατυχήματος... Δεν με απασχολεί. Ό,τι μπορεί βρε παιδιά να χρησιμοποιηθεί, ας δοθεί σε κάποιον φουκαρά που το'χει ανάγκη. Ας το σκεφτούμε λίγο δηλαδή. Μπορεί κάποιος από εμάς - χτύπα ξύλο - να εγκαταλείψει ξαφνικά τα εγκόσμια. Τουλάχιστον, κάποιο κομμάτι του ας δώσει λίγη χαρά σε μια οικογένεια που ταλαιπωρείται. Ό,τι και να'ναι: νεφρό, καρδιά, συκώτι, ό,τι να'ναι.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το συστημα στην Ισπανια ειναι το καλυτερο κατα την γνωμη μου. ΟΛΟΙ ειναι δωρητες εκτος αν ζητησουν εγγραφως να μην ειναι. Αμα το ζητησεις, τελος, δεν σε ενοχλουν, αν ομως δεν το δηλωσεις, δεν μπορει καποιος να τους σταματησει.Συμφωνώ!!! Είμαι υπέρ της υποχρεωτικής δωρεάς οργάνων!!!!Άμα μας χτυπήσει το κακό, τουλάχιστον να σωθεί κάποιος άλλος...
Όσο για εμένα, (ακόμα) δεν έχω συμπληρώσει το σχετικό χαρτί (θα το κάνω μόλις διαβάσω - αύριο) τα σχετικά στο site του Ε.Ο.Μ.), αλλά οι γονείς μου ξέρουν τι πρέπει να κάνουν άμα προκύψει τέοια περίπτωση (κι εγώ αντίστοιχα...). Τους το έχω πει πολλές φορές ότι άμα βρεθώ σε κατάσταση που να μπορώ να δώσω όργανά μου, να μου πάρουν ότι μπορούν! Το ίδιο μου είπαν και αυτοί!
-
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Η αιτηση που εβαλε καποιος απο μονη της ειναι πολυ ανελιπης!
**Δεν συνοδευεται απο ενα τυπικο FAQ που ειναι πολυ απαραιτητο σε αυτην την πολυ κρισιμη αποφαση που σου ζηταει να παρεις!**Μερικες αποριες:Μπορω, οποτε θελω, να αλλαξω την αποφαση μου?Τι ειναι κλινικως νεκρος για την επισημη Ελλαδα?Μπορω να περιορισω την αποφαση μου σε μερικα οργανα μονο?Μπορω να περιορισω την τυγχον μεταμοσχευση οργανων μου σε μια μονο κατηγορια/εθνικοτητα/ες που ζει στον τοπο μου?Αν παρω μια τετοια αποφαση εγω και υπαρξει περιπτωση να εκτελεστει, μπορουν οι γονεις μου/συγγενεις μου να την αλλαξουν?κλπ, κλπ, κλπ!
Σπυροςhttp://www.eom.gr/introduction/eom.htm
Διάβασε όλο το site http://www.eom.gr εχει απαντήσεις για τις απορίες σου
-
Ορισμοι:
Θανατος ειναι το βιολογικο φαινομενο κατα το οποιο αναστελλονται οριστικα κ διαδοχικα οι λειτουργιες ενος οργανισμου με τελευταιες αυτες της αναπνοης και της κυκλοφοριας.
Εγκεφαλικος θανατος:Νεκρο ειναι το ατομο εκεινο στο οποιο διαπιστωθηκε οτι ο εγκεφαλος επαψε να ζει.
Υπαρχουν παρα πολλα κριτηρια εγκεφαλικου θανατου με το βασικοτερο να ειναι η μη αναστρεψιμη καταργηση της λειτουργιας του εγκεφαλικου στελεχους. -
Απ' ότι κατάλαβα, ο μικρός Δημήτρης, δεν απεβίωσε από κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά από κάποιο τεχνικό που αφορά τον αναγκαίο εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.
Είναι δυνατόν;!;
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Απ' ότι κατάλαβα, ο μικρός Δημήτρης, δεν απεβίωσε από κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά από κάποιο τεχνικό που αφορά τον αναγκαίο εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.Είναι δυνατόν;!;
Ο μικρός για ένα χρόνο ήταν στη ζωή με μηχανική καρδία.Χρειαζόταν ένα μόσχευμα για να έχει ελπίδες να ζήσει.Η μηχανική δεν μπορούσε να τον κρατάει για πάντα στη ζωή.Μάλιστα πριν 2 μήνες περίπου έκανε δεύτερη εγχείρηση για να του βάλουν νεα μηχανική καρδια
-
Ο μικρός για ένα χρόνο ήταν στη ζωή με μηχανική καρδία.Χρειαζόταν ένα μόσχευμα για να έχει ελπίδες να ζήσει.Η μηχανική δεν μπορούσε να τον κρατάει για πάντα στη ζωή.Μάλιστα πριν 2 μήνες περίπου έκανε δεύτερη εγχείρηση για να του βάλουν νεα μηχανική καρδιαΜάλιστα. Εγώ νόμιζα πως 'απλώς' ήταν ελλατωματικό κάποιο εξάρτημα και ετοιμαζόμουν να 'φορτώσω'...
-
To θεμα τον μοσχευματων δεν ειναι τοσο απλο, με την ευαισθητοποιηση μιας ομαδας ανθρωπων ΜΟΝΟ.
Ποσοι πραγματικα απο εμας θα σκεφθουν την δυσκολη στιγμή να θεσουν τετοιο θεμα???
Εγω παντως στις αρχες Μαρτίου , οταν και χαθηκε ενας δικος μου ανθρωπος εκτακτα(40 ετων) ουτε καν μου περασε απο το μυαλό αυτο το ενδεχομενο.
Μπροστα στο εκτακτο γεγονος την στεναχωρια, και τι θα γινει στην συνεχεια (αφησε 2 ορφανα παιδιά 4 & 2 ετων), κανενας δεν ασχοληθηκε με κατι τετοιο.
Αραγε αν σε καθε νοσοκομειο υπηρχε μια ομαδα γιατρων και ψυχολογων που ασχολειοταν αποκλειστικα με την διαχειρηση τετοιων γεγονοτων και την ευρεση μοσχευματων, θα το σκεφτομουν???
Πιθανοτητα ΝΑΙ.
-
Είμαι δωρητής οργάνων απο το 1987 και εθελοντής αιμοδότης από το 1989 . Το μόνο που χρειάζεται να έχεις μαζί σου , είναι η ταυτότητα μέλους της ένωσης ή μια γνωστοποίηση όταν πηγαίνεις σε νοσοκομείο . Τώρα αν ήμαστε όλοι δωρητές , πιστεύετε ότι θα κινδυνεύαμε να ' ξεκοιλιαστούμε ' εν ζωή μια και τα όργανα θα περίσσευαν λόγω προσφοράς ;
Χαθηκε ο αγωνας... [δωρητές οργάνων/αιμοδοσία]