-
Όχι , δεν είναι σωστή.
Ο παππούς πήγε από πέσιμο στα 90+ και κάπνιζε από τα 12 του.
Ο μακαρίτης ο πατέρας μου στα 33 του εμφάνισε πρώιμη μορφή ΧΑΠ και 'έφυγε' στα 56 μετά από πολλή και πολύ ταλαιπωρία και στα τελευταία 4-5 χρόνια κακή ποιότητα ζωής. Δεν είχε υπάρξει ποτέ του καπνιστής. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι , θεωρητικά , η κατ' εξοχήν ασθένεια των καπνιστών ή αλλιώς η ασθένεια που είναι στατιστικά πιθανότερο να τύχει σε έναν καπνιστή. Έτυχε στον πατέρα μου.
Ο παππούς μου δεν αρρώστησε ποτέ από ασθένεια σχετική με το κάπνισμα.
Μην το πάμε στο ότι το έπαθε λόγω καπνίσματος του παππού μου. Η γιαγιά μου δεν είχε καπνίσει ποτέ.
-
Ωραια, για να μην το μπλεκουμε σε ποσοστα και προσωπικα παραδειγματα (για καθε ενα δικο σου εχω 10 δικα μου, και συ μετα αλλα δεκα), με αφορμη το ποστ του jacob, οσο περισσοτερο αποφευγεις τους διαφορους βλαπτικους παραγοντες-συνηθειες, τοσο περισσοτερα εμποδια παρακαμπτεις για τη ζωη.
-
Ο χρήστης og2002gr έγραψε:
Ωραια, για να μην το μπλεκουμε σε ποσοστα και προσωπικα παραδειγματα (για καθε ενα δικο σου εχω 10 δικα μου, και συ μετα αλλα δεκα), με αφορμη το ποστ του jacob, οσο περισσοτερο αποφευγεις τους διαφορους βλαπτικους παραγοντες-συνηθειες, τοσο περισσοτερα εμποδια παρακαμπτεις για τη ζωη.Να ξέρεις ότι τα ποσοστά είναι όλο το ζουμί και ΜΟΝΟ αυτά, τα υπόλοιπα αν και στέκουν ως φράσεις μπορεί να δώσουν τεράστιες παπαριές ως συμπεράσματα. Πχ 'Αν κυκλοφορείς με κράνος όταν πας βόλτα περπατώντας μειώνεις τις πιθανότητές σου για ατύχημα (παντός είδους)'
Το ζήτημα είναι ΠΟΣΟ τις μειώνεις και όχι αν τις μειώνεις + ποιά είναι η πιθανότητα να επέλθει ο αρχικός κίνδυνος πριν τη βελτίωση - μείωση. Γι αυτό μόνο τα ποσοστά συνδυαζόμενα και με την εκτίμηση του αρχικού κιδνύνου έχουν αξία για να οδηγηθείς σε εφαρμόσιμα συμπεράσματα...Και φυσικά με το κάπνισμα αυξάνεις εντυπωσιακά τις πιθανότητές σου για καρκίνο, αλλά ούτε για ανέκδοτο δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι 100% αυτή η πιθανότητα.
-
αυτο το ηλεκτρονικο τσιγαρο κανει τιποτα?
Το εχει δοκιμασει κανεις? -
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
αυτο το ηλεκτρονικο τσιγαρο κανει τιποτα?
Το εχει δοκιμασει κανεις?το είχε φίλος του πατέρα μου...από το ρούφα ρούφα κόντεψε να του γίνει συνήθειο...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ωραια, για να μην το μπλεκουμε σε ποσοστα και προσωπικα παραδειγματα (για καθε ενα δικο σου εχω 10 δικα μου, και συ μετα αλλα δεκα), με αφορμη το ποστ του jacob, οσο περισσοτερο αποφευγεις τους διαφορους βλαπτικους παραγοντες-συνηθειες, τοσο περισσοτερα εμποδια παρακαμπτεις για τη ζωη.
Να ξέρεις ότι τα ποσοστά είναι όλο το ζουμί και ΜΟΝΟ αυτά, τα υπόλοιπα αν και στέκουν ως φράσεις μπορεί να δώσουν τεράστιες παπαριές ως συμπεράσματα.
Λεω ας μην μπλεκουμε σε ποσοστα οχι επειδη ειναι ανουσια και θεωρητικα. Ισα ισα, τα ποσοστα-πιθανοτητες ειναι που καθοριζουν την επιλογες μας.
Απλα μην χανουμε την ουσια της λανθασμενης (για μενα) νοοτροπιας 'ας μην προσπαθω να σωθω αφου ετσι και αλλιως καποτε θα χασω'. -
ο,τι να'ναι καβάλα σε διπλό διαφορικό...
κουτσάν ετσι για αλλαγή, μην είσαι τοσο γνώστης σε ΕΝΑ θεμα.
κανείς δε χώνεψε τους τέλειους...
-
σχολιάστηκε μόνο η (ανύπαρκτη) λογική της πρότασης και όχι το νόημα 'το τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητες μπλα μπλα μπλα'
έχει διαφορά, ντόντ γιου θίνκ;
-
H λογικη της προτασης ('αν δεν πεθανουμε απο οποιαδηποτε αλλη αιτια, θα πεθανουμε τελικα απο την Χ,Υ,Ζ αιτια') δεν ειναι ανυπαρκτη. Ειναι αυτονοητη.
Γι'αυτο προχωρησα στο νοημα της. -
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
ο,τι να'ναι καβάλα σε διπλό διαφορικό... 0%κουτσάν ετσι για αλλαγή, μην είσαι τοσο γνώστης σε ΕΝΑ θεμα. Αυτό τώρα είναι δεσμευμένη πιθανότητα και δεν τα θυμάμαι πια καλα. Δλδ δεδομένου του αυτοκινητιστικού forum μπορώ να πω ότι η πιθανότητα να μην είναι γνώστης για ένα θέμα -που έχει μεγάλη πιθανότητα να αφορά στα αυτοκίνητα- είναι μεγάλη. Δεδομένης μιας γενικότερης συζήτησης -όπως αυτή εδώ- δίνω πολύ μειωμένη πιθανότητα. Πρέπει να ορίσεις σαφέστερα το context.
κανείς δε χώνεψε τους τέλειους...η τελειότητα ως κάτι ανύπαρκτο δίνει 0% πιθανότητα στο posteriori γεγονός. Bayesian(?) ανάγοντας, μάλλον 0% έχει κι αυτό το ενδεχόμενο (ή 100%, γμτ ξεχνάω)
λέμε και καμιά μλκία να περναέι ώρα, έτσι
Α! Επίσης, δεν είναι ποτέ 'οι πιθανότητες' είναι πάντα 'η πιθανότητα', μεταξύ 0 και ένα. Δεν μπορεί να έιναι ποτέ μεγαλύτερη της μονάδας ώστε να γίνουν 'πολλές'. Και δεν είναι πολλές ή λίγες, αλλά μεγάλη η μικρή
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Α! Επίσης, δεν είναι ποτέ 'οι πιθανότητες' είναι πάντα 'η πιθανότητα', μεταξύ 0 και ένα. Δεν μπορεί να έιναι ποτέ μεγαλύτερη της μονάδας ώστε να γίνουν 'πολλές'. Και δεν είναι πολλές ή λίγες, αλλά μεγάλη η μικρή
ορθόν
αλλά όταν λες 98% πιθανότητα, σου φαίνονται πολλές, έτσι δεν είναι;εντιτ μια μέρα μετά - ορθογραφικό επιπέδου δημοτικού
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
ορθόν
αλλά όταν λες 98% πιθανότητα, σου φένονται πολλές, έτσι δεν είναι;όταν, δε, λες 100%, εκεί να δεις τι πολλές που είναι
-
-
Ν. 3730/2008
Άρθρο 2
Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού-
Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται:
α) η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,
β) η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού,
γ) η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου,
δ) η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους Υπηρεσιών Υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των Ιδρυμάτων και των Υπηρεσιών αυτών,
ε) η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και
στ) η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. -
Απαγορεύεται από τη δημοσίευση του παρόντος, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: (α) κάθε συνοδευτική ένδειξη σε συσκευασίες προϊόντων καπνού, καθώς και κάθε μορφή διαφημιστικής προβολής ή καταχώρισης, σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των προϊόντων καπνού εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο για την υγεία και (β) η κυκλοφορία προϊόντων, που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση της έγκρισης.
-
Μετά την πάροδο έτους από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού με μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς και η πώληση μεμονωμένων σιγαρέτων ή σιγαρέτων σε συσκευασία μικρότερη των είκοσι τεμαχίων.
-
Απαγορεύεται η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού. [σημ. με τις μλκίες σας θα εξαφανιστούν και τα promotion girls ]
-
Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
Άρθρο 3
Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού-
Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: (α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για τους καπνιστές από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή ή όργανο, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καθώς και των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού, (β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 5, 37, 38, 39, 40 και 41 της υπ’ αριθμ. Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β΄), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να υπάγονται και άλλοι χώροι στην απαγόρευση του παρόντος άρθρου.
-
Μετά τη θέση σε ισχύ της απαγόρευσης της προηγούμενης παραγράφου, στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύνανται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδίδεται μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και Αλκοόλ του άρθρου 5 παράγραφος 1 του παρόντος, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή, από την αρμόδια διεύθυνση του οικείου δήμου, της άδειας διαμόρφωσης και λειτουργίας χώρου καπνιζόντων, καθώς και την ανάκλησή της.
-
Ειδικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Με νεότερη αίτηση του ιδιοκτήτη, δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός αυτός. [ ]
Άρθρο 4
Ρύθμιση για τα αλκοολούχα ποτάΑπαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.
-
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ν. 3730/2008Άρθρο 3
Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού- Ειδικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Με νεότερη αίτηση του ιδιοκτήτη, δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός αυτός. [ ]
Άρθρο 4
Ρύθμιση για τα αλκοολούχα ποτάΑπαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.
Τι άκυρα είναι αυτά;
Όλη η Ελλάδα θα γεμίσει με μαγαζιά αποκλειστικά για καπνίζοντες.
Τα πιτσιρίκια δε βλέπω γιατί να μην συχνάζουν σε μπαρ, αν δεν πίνουν αλκοόλ. Δηλαδή αμα πάνε οικογενειακώς, θα τα αφήνουν απέξω μαζί με τον σκύλο τους; -
Εγώ πάντως δεν έχω δει πολλές οικογένειες σε bars...
-
Σε ένα μήνα κλείνω 2 χρόνια απόλυτα άκαπνος αλλα την αμαρτία μου θα την πώ.
Αμα έρχεται κανείς κοντά μου και καπνίζει, μού ρχεται να του αρπάξω το πακέτο και να το ανάψω ολόκληρο και να ρουφάω, η ακομα καλλίτερα να τον τυλίξω αυτόν σε μια εφημερίδα και να τον καπνίσω.Κατα τα άλλα όλα καλά. Κρατάω γερά
-
αποφασισα να το κοψω, καπνιζω πολυ
εκανα μια συζητηση με γιατρο και ενα ψαξιμο στο νετ. Μου προτεινε το Champix.
Πώς δρα το CHAMPIX;
Τα άτομα που καπνίζουν εθίζονται στη νικοτίνη, μία χημική ουσία που περιέχεται στον καπνό. Η
νικοτίνη δρα στο νευρικό σύστημα, όπου συνδέεται με υποδοχείς και διεγείρει την απελευθέρωση
ενός χημικού αγγελιοφόρου, της ντοπαμίνης, η οποία διεγείρει μεταξύ άλλων την ευχαρίστηση που
προκαλεί το κάπνισμα.
Η δραστική ουσία στο CHAMPIX, η βαρενικλίνη, μπορεί να συνδεθεί με ορισμένους από αυτούς
τους υποδοχείς, τους α4β2 νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλχολίνης. Όταν συνδέεται με αυτούς τους
υποδοχείς, η βαρενικλίνη δρα με δύο τρόπους: ενεργεί όπως η νικοτίνη (μερικός αγωνιστής) και
βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της έντονης επιθυμίας, αλλά, επίσης, δρα ενάντια στη
νικοτίνη (ανταγωνιστής), αντικαθιστώντας την, μειώνοντας την ευχάριστη επίδραση του καπνίσματος.Eιδα αναφορες στο νετ για τις παρενεργειες που αναφερουν καποιοι απο οσους το εχουν δοκιμασει. Επειδη το εχω κοψει και στο παρελθον, σχεδον το συνολο των παρενεργειων αυτων, ειναι ιδιες με καποιον που αποφασιζει να κοψει το τσιγαρο, αρα πιθανον οι παρενεργειες αυτες να ειναι ασχετες με την χρηση του φαρμακου.
Σε καθε περιπτωση, ειμαι αποφασισμενος να το δοκιμασω, καθως θελω επιτελους να απεξαρτηθω απο αυτη την αρρωστια. Η θεραπεια με το champix διαρκει 2-12 εβδομαδες. Αλλωστε η ζημια που προκαλει το τσιγαρο ειναι απειρως μεγαλυτερη απο τις τυχον παρενεργειες που μπορει να εχει το φαρμακο αυτο.
Ποιο είναι το όφελος του CHAMPIX σύμφωνα με τις μελέτες;
Και στις δύο μελέτες, το CHAMPIX αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τη βουπροπιόνη ή το
εικονικό φάρμακο ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Το ποσοστό των ασθενών που δεν
κάπνισαν καθόλου κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 9-12 ήταν 44% με το CHAMPIX, 30% με τη
βουπροπιόνη, και 18% με το εικονικό φάρμακο. Περισσότεροι ασθενείς παρέμειναν μη καπνιστές
μετά τη θεραπεία με CHAMPIX σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο: 40 εβδομάδες
μετά το τέλος της περιόδου θεραπείας, το ποσοστό των ασθενών που παρέμεναν μη καπνιστές ήταν
23% για τα άτομα που είχαν ακολουθήσει θεραπεία με CHAMPIX, και 9% για όσους είχαν λάβει
εικονικό φάρμακο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ασθενείς που έλαβαν βουπροπιόνη ήταν 16%.Σημερα, ειναι η πρωτη μερα που το παιρνω, θα σας ενημερωνω για τις εξελιξεις, και ελπιζω σε λιγο καιρο να τα εχω καταφερει.
-
@τασος : Τι είπες τώρα?!?! Τι είπες τώρα?!?!?!
@Σπύρος Για πες και προς τα εδω τα αποτελέσματα μπας και το κόψουμε το ρημάδι...
-
Nικο, οπως ξερεις χρειαζεται κυριως θεληση, το φαρμακο απλα σε βοηθαει να γινει η απεξαρτηση πιο ευκολα. Εχει καλα ποσοστα επιτυχιας οπως διαβαζω.
Αυτο που εχω καταλαβει εγω στον εαυτο μου ειναι οτι το κυριο εμποδιο για να κοψω το καπνισμα ειναι ο φοβος για τις παρενεργειες που εχεις κατα την απεξαρτηση απο τη νικοτινη. Τη τελευταια φορα που το εκοψα ειχα:
- φαγουρα στο δερμα
- παρα πολλα νευρα, μου εφταιγαν τα παντα
- πολλους εφιαλτες (!!!)
- πονους στο στηθος και στο λαιμο, σαν να ειχα καπνισει 5 πακετα σε μια μερα
- ελλειψη συγκεντρωσης
- αισθηση ταχυπαλμιας και αρρυθμιας
ολα τα παραπανω, αναφερονται και ως παρενεργειες του φαρμακου, αλλα οπως ειπα δεν ειμαι σιγουρος οτι οφειλονται αποκλειστικα σε αυτο.
Θα σας κραταω ενημερους για τις εντυπωσεις μου.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ