-
Σχετικά με την χρήση των προβολέων ομίχλης νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση...
Εξηγούμαι:
Διάβασα σε ένα περιοδικό ότι η χρησιμότητα τους ΔΕΝ είναι για να φωτίζουν μπροστά και να διαπερνάνε την ομίχλη....
Για αυτό τον λόγο μερικοί που είπαν ότι στο αυτοκίνητο τους φώτιζαν 4-5 μέτρα μπροστά μόνο έχουν δίκιο.Ο ρόλος τους είναι να φωτίζουν λίγο μπροστά και πλάγια από το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μπορεί ο οδηγός να βλέπει τα όρια του δρόμου στον οποίο κινήται μέσα σε ομίχλη ή γενικότερα σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας...
Το ότι σε πολλά αυτοκίνητα στραβώνουν και ενοχλούν οφείλετε είτε σε κακή τοποθέτηση είτε είναι αρύθμιστα και κακοσυντηρημένα...
Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο σωστός ρόλος.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Διάβασα σε ένα περιοδικό ότι η χρησιμότητα τους ΔΕΝ είναι για να φωτίζουν μπροστά και να διαπερνάνε την ομίχλη....Σωστό.
Ο ρόλος τους είναι να φωτίζουν λίγο μπροστά και πλάγια από το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μπορεί ο οδηγός να βλέπει τα όρια του δρόμου στον οποίο κινήται μέσα σε ομίχλη ή γενικότερα σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας...
Και αυτό σωστό. Να προσθέσω ότι ο δρόμος πρέπει να έχει και διαγράμμιση γιατί αλλιώς ούτε οι προβολείς κάνουν δουλειά. Μιλάω για ομίχλη έτσι, όχι για τονοτική υγρασία...
Το ότι σε πολλά αυτοκίνητα στραβώνουν και ενοχλούν οφείλετε είτε σε κακή τοποθέτηση είτε είναι αρύθμιστα και κακοσυντηρημένα...
Εδώ μου τα χαλάς λίγο αλλά σε συγχωρώ... Πλάκα κάνω.
Διορθώνω: Το ότι σε πολλά αυτοκίνητα στραβώνουν και ενοχλούν οφείλεται στο ότι τα ανάβουν!!!Συνεχίζουμε να μιλάμε για προβολάκια ΟΜΙΧΛΗΣ έτσι δεν είναι;
Τα αρύθμιστα απλά ενοχλούν ακόμα περισσότερο. -
Ο χρήστης Giorgos έγραψε:
Διορθώνω: Το ότι σε πολλά αυτοκίνητα στραβώνουν και ενοχλούν οφείλεται στο ότι τα ανάβουν!!!Συνεχίζουμε να μιλάμε για προβολάκια ΟΜΙΧΛΗΣ έτσι δεν είναι;
Τα αρύθμιστα απλά ενοχλούν ακόμα περισσότερο.Δίκιο έχεις φίλε, δεν το έγραψα καλά... (Δεκτή η παρατήρηση )
Δεν ξέρω αν πέρνουν ρύθμιση όπως και οι προβολείς αλλά μου φαίνεται λογικό να υπάρχει κάτι έστω...
Αλλιώς τί να πώ, μάλλον να μιλήσουμε για κακή ποιότητα/σχεδίαση;;;; -
Παίρνουν ρύθμιση, τουλάχιστον στο Punto της γυναίκας μου που βαράγανε στο γάμο του Καραγκιόζη (με την εργοστασιακή ρύθμιση οι απαράδεκτοι) μας τα ρυθμίσανε μια χαρά σε 5 λεπτάκια στο συνεργείο.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν γίνεται αυτό παντού. Λογικά πρέπει. -
Ο χρήστης gmak έγραψε:
Όσο για τα στροφιλίκια χαίρω πολύ, εννοείται θα τα χρησιμοποιήσεις βράδυ. Αλλά όχι και στον πολυσύχναστο επαρχιακό ρε παιδιάΝομίζω ότι χρησιμοποίησα τα φώτα ομίχλης *εκτός ομίχλης * μόνο μία φορά τα τελευταία χρόνια. Σε μια εκδρομή στην Μάνη, όταν γυρίζοντας βράδυ, ο επαρχιακός - και άδειος - δρόμος ήταν γεμάτος σκατζόχοιρους και άλλα συμπαθέστατα ζωάκια που αποφάσισαν να σουλατσάρουν στον δρόμο. Ήταν τόσα πολλά (και είδαμε και άλλα τόσα πατημένα) που πραγματικά πηγαίναμε με 50χαω - και με τα φώτα ομίχλης να φωτίζουν κανένα ιδιαίτερα χαζό τετράποδο που κοιμόταν (και η τύχη του δουλευε) .
-
Το θέμα είναι ότι ΟΛΑ τα φώτα των αυτοκινήτων ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ρύθμιση τέτοια ώστε η δέσμη τους να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της όρασης των αντιθέτως ερχόμενων οδηγών και γενικά να έχει κλίση προς τα κάτω...
ΑΛΛΑ έχω δεί και κανονικά φώτα σε ολοκαίνουργια αυτοκίνητα να βαράνε στο γάμο του καραγκιόζη, πόσο μάλλον αυτά της ομίχλης...
Και άντε μετά να μην τρακάρεις...Ενώ είναι μόνο θέμα λεπτών να τα ρυθμίσουν σε κάποιο συνεργείο...
Πολλοί είτε δεν το ξέρουν, ειτε το χειρότερο δεν τους νοιάζει... -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Τα αρύθμιστα απλά ενοχλούν ακόμα περισσότερο.Δίκιο έχεις φίλε, δεν το έγραψα καλά... (Δεκτή η παρατήρηση )
Δεν ξέρω αν πέρνουν ρύθμιση όπως και οι προβολείς αλλά μου φαίνεται λογικό να υπάρχει κάτι έστω...
Αλλιώς τί να πώ, μάλλον να μιλήσουμε για κακή ποιότητα/σχεδίαση;;;;Πώς είναι δυνατον να συμφωνείς Giorgo, οταν λες 'Το ότι σε πολλά αυτοκίνητα στραβώνουν και ενοχλούν οφείλεται στο ότι τα ανάβουν!!! ' ?????
Για διάβασε παρακάτω τι λέει ο dpolal.......
Εξηγούμαι:
Διάβασα σε ένα περιοδικό ότι η χρησιμότητα τους ΔΕΝ είναι για να φωτίζουν μπροστά και να διαπερνάνε την ομίχλη....
Για αυτό τον λόγο μερικοί που είπαν ότι στο αυτοκίνητο τους φώτιζαν 4-5 μέτρα μπροστά μόνο έχουν δίκιο.**Ο ρόλος τους είναι να φωτίζουν λίγο μπροστά και πλάγια από το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μπορεί ο οδηγός να βλέπει τα όρια του δρόμου στον οποίο κινήται μέσα σε ομίχλη ή γενικότερα σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας... **
Eμένα τα παραπάνω μου φαίνονται απόλυτα λογικά.Οταν λοιπόν μιλάμε για 'προβολείς ομίχλης' μιλάμε για φωτιστικά σώματα που πληρούν τις παραπάνω ακριβώς προυποθέσεις.Επομένως, πώς είναι δυνατόν φώτα που 'χτυπούν' 5 και 8 αν θέλετε μέτρα εμπρός και μάλιστα κάτω, να ενοχλούν διερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα ??????
Προφανώς πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα καγκουροπροβόλια που φορτώνουν μερικοί (θα έχετε δει και σε αγροτικά τέτοια σουπερουάου προβόλια) και στους πραγματικούς προβολείς ομίχλης.Μάλλον η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που ενοχλεί και απ' οτι φαίνεται ούτε στην ομίχλη κάνουν τίποτα και τα ματάκια του κοσμάκη τα πετάνε εξω.
Η δεύτερη δεν ενοχλεί πουθενά και σε καμία περίπτωση.Ετσι εξηγείται πιθανότατα αυτο που εχω ήδη πει. Οτι ΠΟΤΕ δε μου έχει κάνει κάποιος νόημα οτι τον ενοχλώ... -
Έχει κανείς πρόχειρο το manual του αυτοκινητού του για να σιγουρευτούμε.
Εαν και πιστεύω ότι η λέξη προβολείς ΟΜΙΧΛΗΣ τα λέει όλα..
Δεν ενοχλούν μόνο σε περίπτωση ΟΜΙΧΛΗΣ η καταρρακτώδους βροχής, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη και βοηθουν αυτόν που βρίσκεται μπροστά σου αλλά και τους άλλους απο το απένατι ρεύμα να σε δουν.
Στην δική σου ορατότητα βοηθούν σε τέτοιες συνθήκες όπου η ταχύτητες είναι πόλυ μικρές και έχει νόημα να βλέπεις τι βρίσκεται στο ένα μέτρο μπροστά. Γιατι μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις κοιτάς τόσο κοντά.
-
Φίλε Spartan διάβασα πάλι προσεκτικά τι έγραψε ο dpolal και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα που βρίσκεται η μομφή σου.
Όντως, τα προβολάκια ομίχλης πρέπει να χτυπάνε κοντά στο αυτοκίνητο όπως λες κι εσύ.
Όντως όπως δέχεσαι κι εσύ ο ρόλος τους δεν είναι να 'διαπερνούν' την ομίχλη αλλά να 'δείχνουν' τα όρια του δρόμου.Γράφεις:
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Eμένα τα παραπάνω μου φαίνονται απόλυτα λογικά.Οταν λοιπόν μιλάμε για 'προβολείς ομίχλης' μιλάμε για φωτιστικά σώματα που πληρούν τις παραπάνω ακριβώς προυποθέσεις.Λογικό και όμορφο. Παρακάτω μου το χαλάς και διαφωνούμε:
Επομένως, πώς είναι δυνατόν φώτα που 'χτυπούν' 5 και 8 αν θέλετε μέτρα εμπρός και μάλιστα κάτω, να ενοχλούν διερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα ??????
Είναι δυνατόν φίλε μου Spartan διότι όπως ξαναέγραψα και σε προηγούμενες σελίδες, οποιαδήποτε φωτεινή πηγή βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, 'τραβάει' το μάτι και 'σκοτεινιάζει' ακόμα περισσότερο τον ήδη σκοτεινό λόγω νύχτας ορίζοντα. Δυστυχώς το παραπάνω ισχύει και δεν είναι προσωπική μου άποψη.
Ξεκαθαρίζω: Σε κατάσταση ομίχλης σαφώς και τα ανάβουμε. Είναι ιδιαίτερες συνθήκες, δύσκολες χωρίς αυτά.
Σε φιδίσιο δρόμο με στροφές ασφαλώς και μπορούμε να τα ανάψουμε κλείνοντάς τα όταν διασταυρωνόμαστε ή ακολουθούμε κάποιον.
Σε δυνατή βροχή τα ανάβουμε και τα κρατάμε.
Δεν ξέρω αν ξεχνάω κάτι, συγχώρεσέ με αν όντως ξεχνάω αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ενοχλούν και δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάμε αναμμένα!!!
ΟΚ αν είναι μέρα δεν ενοχλούν...
Στο κάτω κάτω, κι εσύ τους ονομάζεις 'προβολείς ομίχλης' επομένως ετοιμολογικά δεν έχουμε διαφωνία μιας και τους ανάβουμε όταν έχει ομίχλη... Τι μας νοιάζει αν ενοχλούν όταν δεν έχει ομίχλη; Έτσι κι αλλιώς δεν τους ανάβουμε τότε...
Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση έτσι; Απόψεις ανταλλάσουμε και ζητώ συγγνώμη αν φαίνομαι εριστικός. -
Θα χαρακτηριστώ γραφικός αν εξακολουθήσω να ισχυρίζομαι ότι το γεγονώς ότι ενοχλούν οφείλετε είτε σε κακό σχεδιασμό τους (χλωμό βέβαια για τα εργοστασιακά αλλά μπορεί να ισχύει αν είναι after market τοποθέτηση) είτε σε λάθος ρύθμιση;;;;
Δεν είμαι υπέρ της χρήσης τους αν και κάποτε, σαν παιδί και εγώ, ομολογώ ότι όποτε ήθελα να κινηθώ γρήγορα (κοινώς να μαλακισθώ) εντός της Αθήνας τα άναβα....
-
Ξαναδιάβασε τι γράφω για τις αντανακλάσεις. Ξαναδιάβασε τι γράφουμε για τις φωτεινές πηγές στο οπτικό πεδίο και το κλείσμο της ίριδας...
-
1ον οι προβολείς ομίχκης αντανακλούνται στην άσφαλτο-γυαλί των δρόμων μας. Σε κάθε περίπτωση ενοχλούν αν ακολουθείς κάποιον από κοντά και χωρίς αυτό το προσόν...
2ον στην διασταύρωση αυτοκινήτων σε ένα απόλυτα σκοτεινό δρόμο η ένταση του φωτός που εκπέμπουν είναι τέτοια που δεν βλέπεις και 5-10 μετά, όσο χρειάζονται να προσαρμοστούν τα μάτια ξανά.
Και στα 23 μου δεν έχω προλάβει να στραβωθώ, ούτε να γίνω στραβόξυλο, έλεος...
Τα προβολάκια τα χρησιμοποιώ 10κάτι φορές το χρόνο για τον λόγο που κατασκευάστηκαν και [προσφάτως] ως συμπληρωματικό φωτισμό σε διαδρομές τύπου διόνυσου τα βράδυα. Τα κλείνω όταν συναντώ άλλα αυτοκίνητα αλλά είναι πολύ χρήσιμα σε τέτοιους δρόμους.
Και πάλι προτείνω την οδήγηση νύχτα σε επαρχιακό δίκτυο για όσους δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη.
-
οταν ο μπροστινος μου εχει αναμενα τα φωτα ομιχλης που σε πολλα αυτοκινητα αναβουν ταυτοχρονα μπρος πισω τον ''καρφωνω'' με τα μεγαλα μπας και καταλαβει τι σημαινει να σε ''στραβωνουν''........αν το καταλαβει και τα σβυσει τα σβυνω και εγω αν οχι τον πληρωνω με το ιδιο νομισμα.
-
Θα συμφωνήσω ότι η περιτή χρήση των εμπρός προβολακίων ομίχλης είναι ενοχλητική, καθώς και ότι βοηθούν, ιδίως τα βράδια χωρίς φεγγάρι σε στενούς δρόμους χωρίς φωτισμό στον εντοπισμό των ορίων του δρόμου και φυσικά σε περιπτώσεις ομίχλης και καταρρακτώδους βροχής.
Για μένα όμως πολύ πιο ενοχλητική είναι η περιτή χρήση των πίσω φώτων ομίχλης που μερικοί ηλίθιοι ανάβουν τα βράδια με την πρώτη ψιχάλα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να διακρίνεις πότε αυτός ο βλαμένος θα φρενάρει!!!!
Επίσης, μερικοί ηλίθιοι ανάβουν τα φώτα ομίχλης όταν τους προσβάλει η προσπάθεια σου να τους περάσεις και θέλουν να νομίσεις ότι πατάνε φρένο για να τρομάξεις και να γελάσουνε!!! Αυτό που έχει συμβεί περίπου 5 φορές, και ευτυχώς τις δύο τους στην έστησα στα διόδια, κατέβηκα κάτω και γελάσαμε παρέα!!!!
Το καλύτερο βέβαια που έχω δει ποτέ είναι επαγγελματίας 'δολοφόνος' ο οποίος δεν είχε κανένα φως εκτός από τα μεγάλα, τα οποία και αναβόσβηνε κάθε τόσο!!!!!! Ελπίζω να τον μάζεψε η τροχαία, την οποία πήρα τηλέφωνο, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Στην Κορίνθου - Πατρών έγινε αυτό το θεϊκό!!!! -
Έχω 2 αυτοκίνητα με φώτα ομίχλης από τον Ιούλιο του 2000. Λατρεύω τις εκδρομές και γενικότερα την οδήγηση και έχω γυρίσει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Μεθώνη μέχρι το Ορμένιο και από τους ψαράδες μέχρι τα χωριά της Μάνης, κάνοντας συνολικά πάνω από 200.000 χιλιόμετρα.
Τις περισσότερες φορές προτιμώ να ταξιδεύω νύχτα. Είμαι φανατικός χιονοδρόμος και ως συνέπεια αυτού συναντώ πάρα πολύ συχνά δύσκολες συνθήκες στα βουνά. Στη διάρκεια αυτών των 5 χρόνων έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τα φώτα ομίχλης λιγότερες από 10 φορές.
Καλός οδηγός δεν είναι αυτός που κάνει κόντρες σε δρόμους με πυκνή κίνηση (και μετά βρίζει τους 'μπάτσους' που τον έγραψαν), αυτός που το στερεοφωνικό του θα κάνει περισσότερα τζάμια να τρίξουν στα παρακείμενα κτίρια, ή αυτός που η εξάτμιση του κάνει τον περισσότερο θόρυβο. Καλός οδηγός πρώτα και κύρια είναι αυτός που σέβεται τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς. Η χρήση των προβολέων ομίχλης όταν υπάρχουν και άλλα αυτοκίνητα (κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα) δείχνει άγνοια ή αδιαφορία και εν τέλει κακή οδήγηση.
-
Ο χρήστης dimxar έγραψε:
Θα συμφωνήσω ότι η περιτή χρήση των εμπρός προβολακίων ομίχλης είναι ενοχλητική, καθώς και ότι βοηθούν, ιδίως τα βράδια χωρίς φεγγάρι σε στενούς δρόμους χωρίς φωτισμό στον εντοπισμό των ορίων του δρόμου και φυσικά σε περιπτώσεις ομίχλης και καταρρακτώδους βροχής.Τα σωστά ρυθμισμένα εμπρός φώτα ομίχλης, όντως δεν ενοχλούν τόσο πολύ σε γενικές γραμμές. Απλά, σε συγκεκριμένες γωνίες και αποστάσεις είναι ενοχλητικά. Συν όλα αυτά περί ίριδας και απόσπασης προσοχής και αντανακλάσεων που αναφέρθηκαν. Το κυριότερο είναι βέβαια ότι τα φώτα ομίχλης φέγγουν πολύ κοντά και χαμηλά στο αυτοκίνητο! Άρα βοηθούν όταν κινείσαι με πολύ μικρή ταχύτητα και σε συνθήκες όπου ΠΡΕΠΕΙ να βλέπεις όσο πιο κοντά γίνεται (πχ σε κακοτράχαλο χωματόδρομο), πέρα φυσικά από τις συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Άρα, όποιος ισχυρίζεται ότι τα ανάβει για να βλέπει καλύτερα στον αυτοκινητόδρομο (το έχω ακούσει και αυτό... ) απλά δεν ξέρει τι του γίνεται... ή έχει εντελώς αρύθμιστα φώτα...
Το θέμα είναι επίσης ότι πολλά είναι εντελώς αρύθμιστα... Ένας με ένα Micra προηγούμενης γενιάς μία μέρα με τα φώτα ομίχλης έριχνε πιο πολύ φως απ' ότι με τα μεγάλα!!!!! Δεν κάνω πλάκα! Του έκανα σήμα με το πίσω φως ομίχλης, αλλά τίποτα. Αναγκάστηκα να σταματήσω σ' ένα φανάρι και να του το πω! Ευτυχώς το κατάλαβε και τα έσβυσε...
Τα πίσω φώτα ομίχλης είναι εγκλημα... που γίνεται όλο και δημοφιλέστερο...
-
Αυτό με τα πίσω φώτα ομίχλης είναι άλλο φρούτο, αλλά θα μου πείς μήπως ξέρουν τα 'τυριά' τι είναι αυτό το φωτάκι που ανάβει στον πίνακα οργάνων, αλλά αφού το αμάξι 'πάει' τότε δεν είναι για κάποιο πρόβλημα.
Όσοι προφασίζονται ότι ανάβουν τα 'ΟΜΙΧΛΗΣ' για να βλέπουν καλύτερα ας μου που γιατί ανάβουν μονο τα 'ΟΜΙΧΛΗΣ' και τα μικρά φώτα (θέσεως) και όχι και τα μεσαία.
Για όποιους επιμένουν να λένε ότι δεν ενοχλούν και άλλες παπαριές τους απαντώ, μια και δε καταλαβαίνουν, με την υπογραφή κάποιου μέλους που λέει κάτι για τσιμέντα στα μυαλά.
-
Εγω τι να πώ που το αυτοκίνητό μου δεν έχει φώτα ομίχλης ?
Πάντως, οι περιπτώσεις των φρούτων που ανάβουν **και **το πίσω φως ομίχλης είναι αρκετές και το ολίσθημά τους οφείλεται στο ότι τραβάνε το μοχλό (για τα φώτα ομίχλης) all the way χωρίς βέβαια να χαμπαριάζουν τι έγινε.
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Εγω τι να πώ που το αυτοκίνητό μου δεν έχει φώτα ομίχλης ?Πάντως, οι περιπτώσεις των φρούτων που ανάβουν **και **το πίσω φως ομίχλης είναι αρκετές και το ολίσθημά τους οφείλεται στο ότι τραβάνε το μοχλό (για τα φώτα ομίχλης) all the way χωρίς βέβαια να χαμπαριάζουν τι έγινε.
To δικό σου είναι πολύ χαμηλό και δεν τους χρειάζεται
Απορώ βέβαια πως τολμάς και κυκλοφορείς
-
Δεν έχει ομίχλη ορε παλουκάρια !!!
Την τελευταία φορά που είχε (στην Αθήνα) ήταν αν θυμάμαι καλά
τον περασμένο ΝοέμβριοΚλείστε τα λοιπόν τα γα...να και μη το πολυσυζητάτε.
Τα φώτα ΟΜΙΧΛΗΣ είναι για την ΟΜΙΧΛΗ .....
Αν δεν έχει ΟΜΙΧΛΗ δεν ανάβουμε τα φωτάκια ΟΜΙΧΛΗΣ
ΟΥΓΚ !!!!
Φώτα ομίχλης...