-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ
ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ
Ανοίξτε ένα ρημάδι λεξικό ή έστω το ρημαδι το βιβλίο του αυτοκινήτου σας και δείτε το σκοπό χρήσης αυτών των φώτων.
Τα δικά μου φώτα δεν ενοχλούν.
Μου θυμίζει το παιδικό, 'το δικό μας αυτοκίνητο είναι πιο καλό από το δικό σας' ή 'ο μπαμπάς μου έιναι πιο δυνατός από τον δικό σου'.Αφήστε επιτέλους τον εγωισμό στην άκρη και δείτε το λάθος.
Αλλά τι λέω τώρα έδω υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφήνουν τον εγωισμό στην άκρη ούτε κι όταν πάνε να περάσουν γραμμές τραίνου, στα γ@μωπροβολάκια θα κολήσουμε.Πρωτα απο ολα... τα φωτα ομιχλης χρησιμοποιουνται ΚΑΙ σε συνθηκες επαρχιακων δρομων με ανυπαρκτο φωτισμο νομιμοτατα.
Παντως, εγω σε αυτο που επιμενω πως σπανιως τα προβολακια των ΑΛΛΩΝ με εχουν ενοχλησει. Για τα δικα μου σιγουρα δεν μπορω εγω να εκφερω γνωμη... δεν τα εχω δει ποτε.
Κατι μου λεει, κατι.... υποψιαζομαι, πως γενικοτερα υπαρχει απλα ενα μενος εναντιων οσων τα χρησιμοποιουν οχι επειδη ενοχλουν, αλλα επειδη τα χρησιμοποιουν ασκοπα... γιατι βρισκω λιγακι δυσκολο να μην ενοχλουν εμενα και να ενοχλουν τους αλλους. Εαν σας ενοχλουν, ισως πρεπει να επικεντρωνετε το βλεμμα σας στο ρευμα σας και οχι στο αν βλεπετε 2 η 4 φωτακια αναμεννα...
*** Τονιζω.... δεν ειμαι οπαδος των προβολακιων... δεν εχω την ταση ασκοπης χρησης τους, αλλα απλα εκφερω γνωμη σε αυτο που λαμβανω εγω οταν ειμαι πισω απο το τιμονι.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Πρωτα απο ολα... τα φωτα ομιχλης χρησιμοποιουνται ΚΑΙ σε συνθηκες επαρχιακων δρομων με ανυπαρκτο φωτισμο νομιμοτατα.
Και σίγουρα όταν έρχετε κάποιος από την αντίθετη κατεύθυνση προσπαθείς να μη τον ενοχλείς.
Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σχέση έχει η Πατησίων (χωρίς ομίχλη) με τα Τζουμέρκα (με ή χωρίς ομίχλη) ;Εαν σας ενοχλουν, ισως πρεπει να επικεντρωνετε το βλεμμα σας στο ρευμα σας και οχι στο αν βλεπετε 2 η 4 φωτακια αναμεννα...
Μήπως να βάλουμε και παρωπίδες για διευκόληνση.
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Τώρα που λέτε κακορυθμισμένα φώτα...πόσοι από εσάς φροντίζετε να χαμηλώνετε τη στάθμη των φώτων σας όταν κινείστε στην πόλη και γενικώς σε καλοφωτισμένους δρόμους;Προσωπικά πάντα έχω τα φώτα μου τέρμα χαμηλά στην πόλη και ανεβάζω τη στάθμη μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Ειδικά αν έχεις ψηλό αυτοκίνητο (όχι απαραίτητα SUV), η υψηλή στάθμη της μεσαίας σκάλας μπορεί κάλλιστα να στραβώνει σχεδόν του πάντες.
Πολύ σωστά...Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και όσο είχα αυτοκίνητο με ρυθμιζόμενη δέσμη ακολουθούσα ακριβώς αυτή την πρακτική! Όσο για τα μεγάλα αυτοκίνητα, για ρωτήστε και αυτούς που οδηγούν χαμηλά αυτοκίνητα πως βλέπουν τα φώτα από τα τζιπ;
Τα προβολάκια από κάτω λέγονται 'ομίχλης' γιατί είναι χρήσιμα στην ομίχλη.- φωτίζουν παράλληλα με το δρόμο (γιαυτό και στραβώνουν ειδικά σε ανηφοροκατηφόρες) για να σε βλέπουν και όχι για να βλέπεις! Στον οδηγό δε, προσφέρουν μόλις 2μέτρα φωτιζόμενου πεδίου μπροστά από το καπώ, πράγμα εντελώς άχρηστο ΙΜΗΟ. -
Και μιας και μιλάμε ακόμη για εμπρός φώτα ομίχλης και μιας και τα δικά μου είναι δυστυχώς τοποθετημένα λάθος (η δέσμη φωτίζει στο κέντρο και όχι στις άκρες) θέλω να θέσω ξανά την ερώτηση που έκανα δύο σελίδες πριν: υπάρχουν προβολάκια ομίχλης που να τοποθετούνται στον προφυλακτήρα όπως αυτά που έχω (φωτό δύο σελίδες πριν) και να είναι ρυθμιζόμενα όπως τα εργοστασιακά, δηλαδή να κατευθύνεις τη δέσμη δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω; Αν ναι, τι μάρκα είναι, τι τύπος (ενδιαφέρομαι για τετράγωνα βασικά) και πόσο κοστίζουν ενδεικτικά;
Και κάτι σχετικό - άσχετο (γιατί αναφέρθηκε πιο πάνω): θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους όσους έχω τυφλώσει κατά καιρούς με τα φώτα διασταύρωσης όταν είμαι φορτωμένος και φέγγουν πιο ψηλά από το κανονικό αλλά δυστυχώς το αυτοκίνητο είναι παλιό και δεν έχει ρυθμιστή ύψους δέσμης. Αυτό το λέω δίχος ίχνος ειρωνίας. Πραγματικά αισθάνομαι άσχημα αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό.
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
...θέλω να θέσω ξανά την ερώτηση που έκανα δύο σελίδες πριν: υπάρχουν προβολάκια ομίχλης που να τοποθετούνται στον προφυλακτήρα όπως αυτά που έχω (φωτό δύο σελίδες πριν) και να είναι ρυθμιζόμενα όπως τα εργοστασιακά, δηλαδή να κατευθύνεις τη δέσμη δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω;...Από όσο γνωρίζω, οι εργοστασιακοί προβολείς ομίχλης δεν ρυθμίζονται ως προς το ύψος και την κατεύθυνση της δέσμης.
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Ναι, την κλίση. Αυτό εννοώ με τη 'στάθμη'. Ίσως λάθος όρος...Και το Clio και το PT εχουν ρυθμιση η οποια, οπως και εσυ, ειναι παντα στο χαμηλοτερο, μονο αν υπαρχει λογος (φορτωμενο αυτοκινητο, κτλ) δοκιμαζω να το παω πιο πανω
-
Δεν έχω φώτα ομίχλης και δεν έχω και ιδέα ποιά είναι σε άλλα αυτοκίνητα, αλλά και να είχα και να ήξερα ποιά είναι, δεν θα τα χρησιμοποιούσα σε συνθήκες χωρίς ομίχλη, λογικά σκεπτόμενος.
Υ.Γ.: αν τα φώτα ομίχλης είναι τα μικρότερα προβολάκια πιο κάτω απ' τα 'κανονικά' φώτα, είναι πάντα άσπρα σε φωτισμό;
Άστε, τα είδα σε φωτογραφίες προηγούμενων σελίδων: αυτά τα προβολάκια είναι λοιπόν.
-
Οταν το αυτοκίνητο δεν ειναι φωρτομένο η δέσμη πρέπει να είναι ρυθμισμένη τέρμα πάνω διοτι όταν το αυτοκίνητο φορτωνεται, εχει την τάση να κάθεται, με αποτέλεσμα τα φώτα να φωτίζουν προς τα πάνω, εκει επεμβαίνει ο ρυθμιστής για να ρίξεις την δέσμη σε ικανοποιητικο υψος ωστε να φωτίζει τον δρόμο και όχι τον ουρανο και τα μάτια των απέναντι.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Πρωτα απο ολα... τα φωτα ομιχλης χρησιμοποιουνται ΚΑΙ σε συνθηκες επαρχιακων δρομων με ανυπαρκτο φωτισμο νομιμοτατα.
Και σίγουρα όταν έρχετε κάποιος από την αντίθετη κατεύθυνση προσπαθείς να μη τον ενοχλείς.
Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σχέση έχει η Πατησίων (χωρίς ομίχλη) με τα Τζουμέρκα (με ή χωρίς ομίχλη) ;Εαν σας ενοχλουν, ισως πρεπει να επικεντρωνετε το βλεμμα σας στο ρευμα σας και οχι στο αν βλεπετε 2 η 4 φωτακια αναμεννα...
Μήπως να βάλουμε και παρωπίδες για διευκόληνση.
- Φυσικα.... η Πατησιων ξερεις τι δυσκολη διαδρομη ειναι... Εγω θα ελεγα να αναβουν και τους μεγαλους προβολεις
- Παρωπηδες.... χμμμμ... if it helps, why not
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Κατι μου λεει, κατι.... υποψιαζομαι, πως γενικοτερα υπαρχει απλα ενα μενος εναντιων οσων τα χρησιμοποιουν οχι επειδη ενοχλουν, αλλα επειδη τα χρησιμοποιουν ασκοπα...Αντικατέστησε το 'άσκοπα' με το 'παράνομα' και έχεις ένα μέρος της αλήθειας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αλήθειας το έχεις χάσει στο 'όχι επειδή ενοχλούν'. Ενοχλούν ρε παιδιά για τους λόγους που έχουμε χιλιογράψει και οι οποίοι δεν είναι υποκειμενικοί αλλά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΟΙ!!! Δεν ξέρω πλέον πως αλλιώς να το γράψω.
Παντως, εγω σε αυτο που επιμενω πως σπανιως τα προβολακια των ΑΛΛΩΝ με εχουν ενοχλησει.
Μακάρι! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για όλους. Φαντάσου όμως μια σειρά αυτοκινήτων απέναντί σου όπου όλοι τα έχουν αναμένα... Τότε πάλι δεν ενοχλείσαι; Για φαντάσου την ίδια σειρά τώρα χωρίς τα προβολάκια. Καμία διαφορά; Γιατί λοιπόν σε αυτούς 4 - 5 στους 10 που τα ανάβουνε να χαριστώ; Επειδή δεν τυχαίνουν όλοι μαζί;
Εαν σας ενοχλουν, ισως πρεπει να επικεντρωνετε το βλεμμα σας στο ρευμα σας και οχι στο αν βλεπετε 2 η 4 φωτακια αναμεννα...
Εδώ μου τα χαλάς λίγο. Εν πάσει περιπτώσει αυτό δε γίνεται και υπάρχει και εξήγηση γι αυτό.
Αλλά και να γινότανε γιατί εν τέλει να είμαι εγώ αυτός που θα πρέπει να κάνει κάτι για την παρανομία του άλλου και να μην κάνει κάτι αυτός για να βελτιωθεί;Φίλε corsair, δεν έχω καμία πρόθεση αντιπαράθεσης. Κουβέντα κάνουμε για να βγάλουμε μια άκρη...
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Και μιας και μιλάμε ακόμη για εμπρός φώτα ομίχλης και μιας και τα δικά μου είναι δυστυχώς τοποθετημένα λάθος (η δέσμη φωτίζει στο κέντρο και όχι στις άκρες) θέλω να θέσω ξανά την ερώτηση που έκανα δύο σελίδες πριν: υπάρχουν προβολάκια ομίχλης που να τοποθετούνται στον προφυλακτήρα όπως αυτά που έχω (φωτό δύο σελίδες πριν) και να είναι ρυθμιζόμενα όπως τα εργοστασιακά, δηλαδή να κατευθύνεις τη δέσμη δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω; Αν ναι, τι μάρκα είναι, τι τύπος (ενδιαφέρομαι για τετράγωνα βασικά) και πόσο κοστίζουν ενδεικτικά;H Hella έχει τα Dyna View τα οποία έχουν σενσορες και στρίβουν αυτόματα ανάλογα με τη στροφή που διαγράφει το αυτοκίνητο. Βασικά στρίβει μόνο το εσωτερικό στην κάθε στροφή προβολάκι, το άλλο κοιτάει μπροστά.
-
Το θέμα λάστιχο!
LOCK?
-
Συνώνυμο της ομίχλης: αντάρα. Γι' αυτό και οι νεοέλληνες οδηγοί τα κάνουν μ-αντάρα με την χρήση των φώτων 'αντάρας'
-
προσωπικα ποτε δε με ενοχλησαν φωτα ομιχλης αλλων. Με εχουν στραβωσει ομως πολυ δυνατα κανονικα φωτα (super duper hi-tech λαμπες?) και κακορυθμισμενα κανονικα φωτα (υποπτες - custom μαλλον- γωνιες προβολης) ακομη και φωτα ομιχλης απο SUV βρισκω οτι ειναι πολυ χαμηλα σε σχεση με το εδαφος ειτε απο απεναντι ειτε απο πισω για να με ενοχλησουν
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Το θέμα λάστιχο!LOCK?
Όχι, γιατί να κελιδωθεί; Το θέμα έχει τίτλο «Φώτα Ομίχλης», οπότε πέραν από τις όποιες γκρίνιες για την αντικανονική χρήση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για απορίες, όπως η δικιά μου, την οποία απάντησε ο Archi.
-
Ο χρήστης eurkon έγραψε:
Συνώνυμο της ομίχλης: αντάρα. Γι' αυτό και οι νεοέλληνες οδηγοί τα κάνουν μ-αντάρα με την χρήση των φώτων 'αντάρας'Δηλαδή το νέο SUV της Opel θα λέγεται ομίχλη;
-
Σε σκοτεινούς δρόμους τα ομίχλης εμένα προσωπικά με ενοχλούν πάρα πολύ.
-
Γειά σας,
Όπως είπα και πριν, στην ερώτηση '...τι σκέφτονται όσοι ανάβουν τα φώτα ομίχλης χωρίς λόγο', απλά δεν σκέφτονται γιατί αδιαφορούν και είναι μάγκες!!
Γιατί άν σκέπτονται και το κάνουν επίτηδες, τότε ...!!
Το ότι πιθανόν εμένα να μην με ...πειράζουν, δεν σημαίνει ότι και τον απέναντί μου δεν πρέπει να τον πειράζουν!
Ίσως είναι λίγο σκληρές οι απόψεις μου, αλλά μην ψάχνουμε για δικαιολογίες!!
Άν θέλουμε να είμαστε νόμιμοι πρέπει να κάνουμε αυτά που λέει ο κώδικας στο άρθρο 69 (πώς πρέπει να είναι τοποθετημένα) και στο άρθρο 36 παράγρ. 2 (πως χρησιμοποιούνται), που αναφέρει '...πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης, ή καταρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενούς ελικοειδείς οδούς και άν δεν συντρέχουν οι πιό πάνω προϋποθέσεις'.
Ελπίζω να βοήθησα και να μην ...παρεξηγήθηκα!!Φιλικά
Μάξιμος
-
Πηγαινοντας σε σκοτεινο επαρχιακο δρομο, χωρις κινηση, δοκιμασα τα φωτα ομιχλης 'για να δω καλυτερα', καλα κοροιδευομαστε οτι παρεχει καλυτερη ορατοτητα?
Στο υψος της Στυλιδας αυτοκινητο με μαθητευoμενο/η, φαινοταε απο το στυλ της οδηγησης, να πηγαινει με τους προβολεις ομιχλης, αμα σε μαθαινουνε ετσι τοτε...
Φαγανε βρισιδι οσοι ητανε πισω μου με τα ομιχλης.....
και το ειπα και σε ενα αλλο θεμα
Τυπος με φωτα ομιχλης κολλημενος πισω μου οπου του αναβοσβηνω το πισω φως ομιχλης μπας και παρει χαμπαρι και αυτος τι κανει?? χαμηλωνει τα φωτα του στη μεσαια σκαλα και αφηνει τα ομιχλης ως εχουν
-
Πάντως είναι classic η περίπτωση **γυναικών ** (κυρίως) που οδηγούν Γερμανικά αυτοκίνητα και που ανάβουν **και **το πίσω φώς ομίχλης. Ο λόγος απλός - τραβάνε τέρμα το μοχλό και δεν χαμπαριάζουν ότι έτσι ανάβουν όλα τα φώτα - και μάλλον δεν καταλαβαίνουν την διαφορά ή το concept γενικότερα!
Φώτα ομίχλης...