-
Σε ενίσχυση της άποψής μου που παραθέτω παραπάνω, διαβάστε το απόσπασμα που παραθέτω (από τους 4Τ)
Για τους ενδιαφερόμενους, ολόκληρο το άρθρο στο http://library.techlink.gr/4t/article.a ... rticle=833ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μύθος 1ος: Φρενάρισα με λίγα χιλιόμετρα στο φανάρι, αλλά μπήκε το ABS και
δεν πρόλαβα να σταματήσω. Έτσι έπεσα στον μπροστινό μου.
Πραγματικότητα: Το πιο πιθανό είναι ότι νιώθοντας τον κραδασμό από τη
λειτουργία του ABS στο πεντάλ του φρένου, τραβήξατε ξαφνιασμένος το πόδι
σας από το πεντάλ, οπότε σταματήσατε να φρενάρετε και φυσικά τρακάρατε τον
μπροστινό σας. Αν πάλι φρενάρατε σταθερά, αδιαφορώντας για τους κραδασμούς
του πεντάλ και παρόλα αυτά τρακάρατε, τότε αυτό σημαίνει ότι θα τρακάρατε
έτσι κι αλλιώς.Μύθος 2ος: Με το ABS στο βρεγμένο φρενάρω όπως και στο στεγνό.
Πραγματικότητα: Με το ABS σε βρεγμένο οδόστρωμα φρενάρετε σε μικρότερη
απόσταση απ? ό,τι χωρίς ABS πάλι σε βρεγμένο οδόστρωμα, διατηρώντας
ταυτόχρονα τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Με το ABS σε στεγνό οδόστρωμα
φρενάρετε σε μικρότερη απόσταση απ? ό,τι χωρίς ABS πάλι σε στεγνό
οδόστρωμα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Η
απόσταση ακινητοποίησης στο βρεγμένο οδόστρωμα είναι πάντοτε μεγαλύτερη από
την απόσταση ακινητοποίησης στο στεγνό οδόστρωμα, είτε έχετε ABS είτε όχι.Μύθος 3ος: Η απόσταση ακινητοποίησης με το ABS είναι πάντα μικρότερη.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις τις οποίες κατά 90% δε θα
συναντήσετε ποτέ. Φρενάρισμα στο μαλακό χιόνι και σε σαθρό έδαφος (χαλίκι).
Τότε με μπλοκαρισμένος τροχούς φρενάρουμε πιο γρήγορα, διότι το χιόνι ή το
χαλίκι συγκεντρώνεται σχηματίζοντας μία σφήνα μπροστά και κάτω από τους
μπλοκαρισμένους τροχούς. Η σφήνα αυτή είναι ένα φυσικό εμπόδιο που
ακινητοποιεί πολύ πιο γρήγορα το αυτοκίνητο.Μύθος 4ος: Με το ABS μπορώ να φρενάρω άφοβα ακόμα και μέσα σε μία γρήγορη
στροφή.
Πραγματικότητα: Δε σας το συνιστούμε. Η απώλεια ελέγχου λόγω απότομης
μεταφοράς φορτίου από φρενάρισμα σε στροφή, καμία σχέση δεν έχει με το
μπλοκάρισμα ή μη των τροχών. Το ABS βοηθάει στη διατήρηση του ελέγχου του
αυτοκινήτου όταν οδηγούμε συνετά, με σεβασμό στους νόμους της φύσης.Μύθος 5ος: Ένας καλός οδηγός δε χρειάζεται ABS, αφού μπορεί να πετύχει τα
ίδια αποτελέσματα με διακοπτόμενο φρενάρισμα. -
Οι γενικές οδηγίες των 4Τ και τα ευχολόγια του στυλ: 'Το πιο πιθανό είναι ότι νιώθοντας τον κραδασμό από τη λειτουργία του ABS στο πεντάλ του φρένου, τραβήξατε ξαφνιασμένος το πόδι σας από το πεντάλ, οπότε σταματήσατε να φρενάρετε και φυσικά τρακάρατε τον μπροστινό σας' δεν είναι θέματα για συζήτηση γιατί τα περιγράφει το βιβλιαράκι του κάθε αυτοκινήτου. Φυσικά αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, ίσως και αυτοί που έχουν 'κάνει μόνο λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε χιόνια και πάγους' είναι αυτοί που δεν διαβάζουν το βιβλιαράκι του κατασκευαστή και σε αυτούς απευθύνονται οι γενικές οδηγίες. Εγώ διαβάζω το βιβλιαράκι κάθε αυτοκινήτου που αγοράζω (και κάθε συσκευής γενικότερα) αν και έχω βγάλει το δίπλωμά μου το 1980 και είμαι (ήμουν) μέλος του SAE από το 1984.
Για το θέμα μας, φρενάρισμα με ABS off-road, ας δούμε αν χρειάζεται να έχει κάποιος τις οδηγικές ικανότητες του Σεμπάστιαν για να φρενάρει σε οδόστρωμα με διαφορετικό συντελεστή τριβής δεξιά-αριστερά (τυπικό SUV - μπροστινή ανάρτηση positive offset). Στο συγκεκριμένο τεστ, χρειάζεται ο οδηγός να διορθώσει το τιμόνι αρχικά κατά 24 μοίρες και στη συνέχεια να διατηρήσει το τιμόνι στις 12 μοίρες για να κρατήσει το αυτοκίνητο στην ευθεία.
The brake-lead test with 60/40% left-to-right bias resulted in a greater pull to the left and a much larger steering wheel position change to steer right (clockwise). To maintain a straight vehicle path, the driver initially made a 24° steering wheel overcorrection and then maintained a 12° correction to the right for the remainder of the braking event.
http://www.sae.org/automag/scrubradius/03.htm
http://www.sae.org/automag/scrubradius/04.htmΣε πολλά SUV το ABS 'προστατεύει' τον Η.Ο. από αυτή την 'ιδιαίτερα δύσκολη' οδηγική προσπάθεια μειώνοντας τη δύναμη φρεναρίσματος στον τροχό που έχει πρόσφυση. Αυτή η τακτική των κατασκευαστών για μένα (που δεν είμαι ο Σεμπάστιαν) είναι απαράδεκτη. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του αν θέλει το ABS ενεργό off-road.
-
Τελικά δέν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται !!!!!!!
Το δοκίμασα, άν και δυσκολεύτηκα λιγάκι να βρώ την αντιστοιχία μοιρών και βαθμών (γιατί στην τριγωνομετρία σκέφτομαι με βαθμούς και όχι μοίρες) και τελικά τα κατάφερα!!!!
Προβληματίζομαι μόνο μήπως οι διορθώσεις πρέπει να είναι 25 - 12,5 μοίρες ή καλύτερα 27 αρχικά και έπειτα 11,75. Θα το ψάξω....
Πάντως το αίτημα για σεμινάριο (επ' αμοιβή πάντα) για τα χιόνια ισχύει!!!!!
Να μπορέσω και γώ, να αποσυνδέσω το καταραμένο σύστημα και να πάψω να ανήκω στην κατηγορία Η.Ο -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Προφανώς έχετε ελάχιστη εμπειρία με οδήγηση σε χιόνι.Το αυτόματο πισωκίνητο αυτοκίνητο ή SUV φρενάρει με ταχύτητα μέχρι να πέσουν οι στροφές του κινητήρα στο ρελαντί. Μετά σπρώχνει ο κινητήρας το αυτοκίνητο. Όταν γλυστράει πολύ (πάγος πάνω από το μηδέν, λιώνει) τότε το ξαναλέω για αυτούς που δεν το έχουν παρατηρήσει: οι μπροστινές ρόδες είναι μπλοκαρισμένες και οι πίσω ρόδες σπρώχνουν το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί εντελώς μέχρι να βάλεις το Ν.
Μάθετε να οδηγείτε τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
Λυσε μου μια απορια γιατι αυτη την στιγμη οδηγω 3 αυτοματα αυτοκινητα και αυτο που μου ακουστηκε περιεργα ειναι πως γινετε οι πισω ροδες να σπρωχνουν το αυτοκινητο ?!? Απο την στιγμη που πατας φρενο οτι ταχυτητα και αν εχεις μεσα σταματαει η μεταδοση κινησης πισω ή μπροστα (οπου εχει κινηση). Αυτο συμβαινει ακομα και στον παγο οποτε αν πατησεις αποτομα το φρενο και δεν εχεις ABS το μονο που θα καταφερεις ειναι να μπλοκαρουν οι ροδες και να κανεις σλαλομ.
Φυσικα αν δεν πατας φρενο και δεν προσεξεις ακομα και 1 να εχεις μεσα καποια στιγμη θα ανεβασει στροφες η μηχανη οποτε θα σε παραμαζεψει.
-
Συγνωμη, υπηρξε καποιο τεχνικο προβλημα απο το site.
-
Συγνωμη, υπηρξε καποιο τεχνικο προβλημα απο το site.
-
Έχεις Land Cruiser του 90, η κίνηση μεταδίδεται μόνο πίσω; νόμιζα ότι η συνεχής τετρακίνηση μπήκε από το μοντέλο του 91 και μετά.
Όταν είσαι σταματημένος με το φρένο πατημένο και ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή προσπαθεί συνεχώς να κινήσει το αυτοκίνητο. Γιαυτό όταν αφήσεις το φρένο το αυτοκίνητο κινείται σιγά-σιγά. Η μετάδοση της κίνησης δεν σταματάει ποτέ, παρά μόνο στο Ν.
Εάν κατεβαίνεις κατηφόρα, καλά κάνεις και επιλέγεις το L για να φρενάρεις με το κινητήρα. Όταν θέλεις να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητο, πατώντας το φρένο δυνατά δεν σταματά η μετάδοση της κίνησης, απλά φρενάρουν οι μπροστινοί τροχοί (λιγότερο οι πίσω), υπερνικούν τη δύναμη του κινητήρα στο ρελαντί και το αυτοκίνητο σταματάει.
Εάν έχεις πισωκίνητο αυτοκίνητο (εάν έχεις 4WD συνέχεια έχω κάνει λάθος) τότε όταν γλιστράει πάρα πολύ (είναι σπάνιο αλλά συμβαίνει) δεν μπορείς να ακινητοποιήσεις με το φρένο εντελώς το αυτοκίνητο γιατί οι πίσω ρόδες σπρώχνουν το αυτοκίνητο με τις μπροστινές να σέρνονται μπλοκαρισμένες. Σ'αυτή τη σπάνια περίπτωση, ή θα επιλέξεις το Ν για να σταματήσει η μετάδοση της κίνησης, ή θα πατήσεις υπερβολικά δυνατά το φρένο ώστε να φρενάρεις και τους πίσω τροχούς.
Εάν έχεις προσθιοκίνητο αυτόματο αυτοκίνητο, το παραπάνω δεν συμβαίνει γιατί οι μπροστινές ρόδες φρενάρουν πολύ περισσότερο από τις πίσω. Καλή επιλογή το αυτόματο κιβώτιο, είναι 'εργαλείο' στα κολλήματα στην άμμο όπου υποφέρουν οι συμπλέκτες των χειροκίνητων κιβωτίων.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
ÅÜí Ý÷åéò ðéóùêßíçôï áõôïêßíçôï (åÜí Ý÷åéò 4WD óõíÝ÷åéá Ý÷ù êÜíåé ëÜèïò) ôüôå üôáí ãëéóôñÜåé ðÜñá ðïëý (åßíáé óðÜíéï áëëÜ óõìâáßíåé) äåí ìðïñåßò íá áêéíçôïðïéÞóåéò ìå ôï öñÝíï åíôåëþò ôï áõôïêßíçôï ãéáôß ïé ðßóù ñüäåò óðñþ÷íïõí ôï áõôïêßíçôï ìå ôéò ìðñïóôéíÝò íá óÝñíïíôáé ìðëïêáñéóìÝíåò. Ó'áõôÞ ôç óðÜíéá ðåñßðôùóç, Þ èá åðéëÝîåéò ôï Í ãéá íá óôáìáôÞóåé ç ìåôÜäïóç ôçò êßíçóçò, Þ èá ðáôÞóåéò õðåñâïëéêÜ äõíáôÜ ôï öñÝíï þóôå íá öñåíÜñåéò êáé ôïõò ðßóù ôñï÷ïýò..
ÁÍ ÈÁ ÔÑÁÂÁÃÅÓ ×ÅÉÑÏÖÑÅÍÏ ÈÁ ÊÁÔÁÖÅÑÍÅÓ ÍÁ ÓÔÁÌÁÔÇÓÅÉÓ ÊÁÉ ÔÏÕÓ ÐÉÓÙ ÔÑÏ×ÏÕÓ? ÌÅ ÌÅÔÑÏ ÅÍÍÏÅÉÔÅ.!!!!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έχεις Land Cruiser του 90, η κίνηση μεταδίδεται μόνο πίσω; νόμιζα ότι η συνεχής τετρακίνηση μπήκε από το μοντέλο του 91 και μετά.Όταν είσαι σταματημένος με το φρένο πατημένο και ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή προσπαθεί συνεχώς να κινήσει το αυτοκίνητο. Γιαυτό όταν αφήσεις το φρένο το αυτοκίνητο κινείται σιγά-σιγά. Η μετάδοση της κίνησης δεν σταματάει ποτέ, παρά μόνο στο Ν.
Εάν κατεβαίνεις κατηφόρα, καλά κάνεις και επιλέγεις το L για να φρενάρεις με το κινητήρα. Όταν θέλεις να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητο, πατώντας το φρένο δυνατά δεν σταματά η μετάδοση της κίνησης, απλά φρενάρουν οι μπροστινοί τροχοί (λιγότερο οι πίσω), υπερνικούν τη δύναμη του κινητήρα στο ρελαντί και το αυτοκίνητο σταματάει.
Εάν έχεις πισωκίνητο αυτοκίνητο (εάν έχεις 4WD συνέχεια έχω κάνει λάθος) τότε όταν γλιστράει πάρα πολύ (είναι σπάνιο αλλά συμβαίνει) δεν μπορείς να ακινητοποιήσεις με το φρένο εντελώς το αυτοκίνητο γιατί οι πίσω ρόδες σπρώχνουν το αυτοκίνητο με τις μπροστινές να σέρνονται μπλοκαρισμένες. Σ'αυτή τη σπάνια περίπτωση, ή θα επιλέξεις το Ν για να σταματήσει η μετάδοση της κίνησης, ή θα πατήσεις υπερβολικά δυνατά το φρένο ώστε να φρενάρεις και τους πίσω τροχούς.
Εάν έχεις προσθιοκίνητο αυτόματο αυτοκίνητο, το παραπάνω δεν συμβαίνει γιατί οι μπροστινές ρόδες φρενάρουν πολύ περισσότερο από τις πίσω. Καλή επιλογή το αυτόματο κιβώτιο, είναι 'εργαλείο' στα κολλήματα στην άμμο όπου υποφέρουν οι συμπλέκτες των χειροκίνητων κιβωτίων.
Σωστα αυτα που λες. Το Land Cruiser εχει **μονιμη **τετρακινηση. Τωρα τα αλλα 2 αμαξια που εχω ειναι ενα μπροστοκινητο και ενα πισωκινητο. Οποτε ειμαι καλυπτω ολο το φασμα.
Το αυτοματο κιβωτιο με ευνοει και στην ανηφορα που δεν τσουλαει πισω, αλλα και καπου που θελω να περασω πολυ σιγα απλα παιζω με το φρενο αφου υπαρχει κινηση απο την μηχανη οποτε τσουλαει μονο του.
-
Ο χρήστης tasos953 έγραψε:
Τελικά δέν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται !!!!!!!Έτσι ακριβώς! Επειδή σε βλέπω λίγο δύσπιστο σου λέω ότι αξίζει να το δοκιμάσεις (ακόμα και χωρίς εξαιρετικά έμπειρο δάσκαλο! ...και τζάμπα!). Έχοντας κι εγώ ψαχτικές τάσεις είχα δοκιμάσει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου χωρίς ABS σε φρενάρισμα σε επιφάνειες διαφορετικού συντελεστή τριβής και νομίζω ότι αν έχεις 'διαβάσει' το έδαφος και είσαι σε ετοιμότητα μπορείς να φρενάρεις σε ευθεία γραμμή με στριμμένους τροχούς και μπλοκαρισμένες 2 ρόδες (αυτές στην πλευρά χαμηλής πρόσφυσης) καλύτερα από ό,τι με 4 ίσιους τροχούς που όμως όλοι φρενάρουν με την δύναμη που μπορεί ο πιο γλυστερός.....
Σε καταστάσεις πανικού ή ανέμελης-αδιάφορης οδήγησης το ABS ναι θα κάνει τη διαφορά αλλά αλλιώς όχι. Εκτός δρόμου γενικά είσαι σε εγρήγορση, υποτίθεται ότι έχεις νιώσει να γλυστράς (σε λάσπη και χιόνι) χωρίς να πανικοβάλλεσαι και τα καλά είναι πολύ περισσότερα από το κακά χωρίς ABS.
ABS OFF-Road