-
Ο χρήστης y.v έγραψε:
Η ΔΟΥ δεν μπορεί να είσπράτει χρήματα που οφείλεις σε ιδιωτικές εταιρίες, ούτε μία ιδιωτική εταιρία όταν της οφείλει κάποιος άλλος ιδιώτης να ζητάει τα χρήματα από το δημόσιο.ακριβως
γιατι αν ηταν αλλιως ολοι οσοι ειχαν χρεη θα ηταν φυλακη -
http://indy.gr/other-press/ta-trela-ker ... ttiks-odoy
Η Αττική Οδός, στην οποία οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής - και κυρίως οι εργαζόμενοι - αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά χαράτσι διοδίων 2,70 ευρώ, θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί στο Δημόσιο από τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, ακόμη και με βάση αυτή τη «λεόντεια» σύμβαση. Ωστόσο, οι μεγαλοεργολάβοι, με διάφορα νομότυπα τρικ, πετυχαίνουν να κρύβουν τα τεράστια κέρδη τους, ενώ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στην εξουσία αλλά... «αγρόν αγοράζουν».
Η σύμβαση παραχώρησης, που υπογράφηκε το 1996 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι η εκμετάλλευση από τους μεγαλοεργολάβους μπορεί να διαρκέσει από 18 έως 23 χρόνια (δηλαδή από το 2019 έως το 2024). Ωστόσο, υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα στο Δημόσιο, εφόσον έχει γίνει η αποπληρωμή των δανείων και η επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων (των κεφαλαίων δηλαδή που υποτίθεται έβαλαν οι ίδιοι στο έργο) με μια ελάχιστη απόδοση 11,6%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έργο κόστισε 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 32% (420 εκατ. ευρώ) κατέβαλε το Δημόσιο, μαζί με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Γύρω στα 675 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που σύναψαν οι εργολάβοι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Περίπου 175 εκατ. ευρώ ήταν η ίδια συμμετοχή των εργολάβων στο έργο και για να το εγκαταλείψουν θα έπρεπε να τους επιστραφούν με μια απόδοση 11,6%, δηλαδή να πάρουν 20,30 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Τα τρελά κέρδη...Τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα στα 8 χρόνια λειτουργίας της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει όχι μόνο το ύψος των δανείων και των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και το συνολικό κόστος του έργου! Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα χρόνια (2001 και 2002) που ο δρόμος δε λειτουργούσε σε όλο του το μήκος και η ημερήσια κυκλοφορία δεν ξεπερνούσε τα 36.500 οχήματα, όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα μόνο από τα διόδια αυξάνονταν με «τρελούς» ρυθμούς.
Το 2003 άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2004 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Το 2005 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008, με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας 301.000 οχήματα, ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2009 μάλιστα που ο μέσος όρος της ημερήσιας κυκλοφορίας είναι ακόμη μεγαλύτερος, τα έσοδα από τα διόδια αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα!
...και το «μεγάλο κόλπο»Ωστόσο, οι εργολάβοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή των δανείων και ότι η καταβολή μερίσματος σ' αυτούς θα αρχίσει το... 2011!
Κι όμως, ούτε αυτό αληθεύει, αφού μεταχειρίζονται το εξής τρικ: Οι μεγαλοεργολάβοι της Αττικής Οδού, εκτός από την εταιρεία «Αττική Οδός ΑΕ», έχουν φτιάξει άλλες τρεις εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές ΑΕ». Πρόκειται για την εταιρεία συμμετοχών στην οποία οι μεγαλοεργολάβοι μετέχουν με 80% (το άλλο 20% ανήκει στη γαλλική «Transroute») η οποία διαχειρίζεται τα διόδια και έχει έσοδα που υπολογίζονται επί της τιμής των διοδίων. Η εταιρεία αυτή όχι μόνο έχει κέρδη σήμερα πάνω από 23 εκατ. ευρώ, αλλά μοιράζει στους μετόχους το μεγαλύτερο μέρος από αυτά. Με βάση τους ισολογισμούς της, το 2005 μοίρασε στους μετόχους 11,6 εκατ. ευρώ, το 2006 11,2 εκατ. ευρώ, το 2007 15,7 εκατ. ευρώ και το 2008 17,16 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς αυτά τα ποσά (55,6 εκατ. ευρώ), θα δει ότι ξεπερνούν κατά πολύ την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να είναι 20,3 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για να εγκαταλείψουν οι μεγαλοεργολάβοι το έργο.
Υπάρχουν, όμως και άλλες δύο εταιρείες:
- Η εταιρεία «Αττικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ», με την οποία διαχειρίζονται ένα δίκτυο οπτικών ινών κατά μήκος της Αττικής Οδού, η οποία παρουσιάζει καθαρά κέρδη που κυμαίνονται (με βάση τους ισολογισμούς της) από 3,16 εκατ. ευρώ το 2005 έως 4 εκατ. ευρώ το 2008, τα οποία αποδίδει ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους.
- Η εταιρεία «Αττικοί Σταθμοί ΑΕ», μέσω της οποίας διαχειρίζονται τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που υπάρχουν στην Παλλήνη και στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει και αυτή καθαρά κέρδη, εκ των οποίων μεγάλο μέρος διανέμεται επίσης ως μέρισμα στους μεγαλοεργολάβους.
Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη όλων αυτών των εταιρειών παρότι μοιράζονται ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους δε συνυπολογίζονται στο 11,6% της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, επειδή υπολογίζονται ως... «έξοδα λειτουργίας» της «Αττική Οδός ΑΕ»!
Ετσι με αυτό το κόλπο οι μεγαλοεργολάβοι παρατείνουν με το «έτσι θέλω» τη σύμβαση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος του λαού που χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της ίδιας της Αττικής Οδού, που έγινε το Μάρτη και τον Απρίλη ανάμεσα σε 8.000 οδηγούς, αποδείχτηκε ότι κυρίως αυτή τη χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, σε ποσοστό 73% για να πάνε και να γυρίσουν στη δουλειά τους. Μάλιστα το 51% περίπου των οδηγών πληρώνει το χαράτσι των 2,70 ευρώ, διανύοντας μικρές διαδρομές (έως 15 χιλιόμετρα) του συνολικού μήκους της, που είναι 65,20 χιλιόμετρα.
Αυτό το «μεγάλο φαγοπότι» το ομολογούν οι ίδιοι οι μεγαλοεργολάβοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εταιρείες αυτές, η «Ελληνική Τεχνοδομική», το 2005, δηλαδή πριν συγχωνευτεί στη σημερινή «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», στον ετήσιο απολογισμό της ανέφερε ότι αν το έργο δεν παραδοθεί νωρίτερα στο Δημόσιο, τα συνολικά έσοδα από τη διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι Ελληνες μεγαλοεργολάβοι, μαζί με τη γαλλική «Transroute», θα έχουν συνολικά έσοδα από μερίσματα 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή πεισσότερο από 4 φορές παραπάνω από όσα προβλέπει η σύμβαση!
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id= ... =1/11/2009
Η Αττική Οδός, στην οποία οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής - και κυρίως οι εργαζόμενοι - αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά χαράτσι διοδίων 2,70 ευρώ, θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί στο Δημόσιο από τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, ακόμη και με βάση αυτή τη «λεόντεια» σύμβαση. Ωστόσο, οι μεγαλοεργολάβοι, με διάφορα νομότυπα τρικ, πετυχαίνουν να κρύβουν τα τεράστια κέρδη τους, ενώ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στην εξουσία αλλά... «αγρόν αγοράζουν».
Η σύμβαση παραχώρησης, που υπογράφηκε το 1996 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι η εκμετάλλευση από τους μεγαλοεργολάβους μπορεί να διαρκέσει από 18 έως 23 χρόνια (δηλαδή από το 2019 έως το 2024). Ωστόσο, υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα στο Δημόσιο, εφόσον έχει γίνει η αποπληρωμή των δανείων και η επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων (των κεφαλαίων δηλαδή που υποτίθεται έβαλαν οι ίδιοι στο έργο) με μια ελάχιστη απόδοση 11,6%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έργο κόστισε 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 32% (420 εκατ. ευρώ) κατέβαλε το Δημόσιο, μαζί με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Γύρω στα 675 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που σύναψαν οι εργολάβοι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Περίπου 175 εκατ. ευρώ ήταν η ίδια συμμετοχή των εργολάβων στο έργο και για να το εγκαταλείψουν θα έπρεπε να τους επιστραφούν με μια απόδοση 11,6%, δηλαδή να πάρουν 20,30 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Τα τρελά κέρδη...Τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα στα 8 χρόνια λειτουργίας της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει όχι μόνο το ύψος των δανείων και των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και το συνολικό κόστος του έργου! Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα χρόνια (2001 και 2002) που ο δρόμος δε λειτουργούσε σε όλο του το μήκος και η ημερήσια κυκλοφορία δεν ξεπερνούσε τα 36.500 οχήματα, όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα μόνο από τα διόδια αυξάνονταν με «τρελούς» ρυθμούς.
Το 2003 άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2004 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Το 2005 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008, με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας 301.000 οχήματα, ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2009 μάλιστα που ο μέσος όρος της ημερήσιας κυκλοφορίας είναι ακόμη μεγαλύτερος, τα έσοδα από τα διόδια αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα!
...και το «μεγάλο κόλπο»Ωστόσο, οι εργολάβοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή των δανείων και ότι η καταβολή μερίσματος σ' αυτούς θα αρχίσει το... 2011!
Κι όμως, ούτε αυτό αληθεύει, αφού μεταχειρίζονται το εξής τρικ: Οι μεγαλοεργολάβοι της Αττικής Οδού, εκτός από την εταιρεία «Αττική Οδός ΑΕ», έχουν φτιάξει άλλες τρεις εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές ΑΕ». Πρόκειται για την εταιρεία συμμετοχών στην οποία οι μεγαλοεργολάβοι μετέχουν με 80% (το άλλο 20% ανήκει στη γαλλική «Transroute») η οποία διαχειρίζεται τα διόδια και έχει έσοδα που υπολογίζονται επί της τιμής των διοδίων. Η εταιρεία αυτή όχι μόνο έχει κέρδη σήμερα πάνω από 23 εκατ. ευρώ, αλλά μοιράζει στους μετόχους το μεγαλύτερο μέρος από αυτά. Με βάση τους ισολογισμούς της, το 2005 μοίρασε στους μετόχους 11,6 εκατ. ευρώ, το 2006 11,2 εκατ. ευρώ, το 2007 15,7 εκατ. ευρώ και το 2008 17,16 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς αυτά τα ποσά (55,6 εκατ. ευρώ), θα δει ότι ξεπερνούν κατά πολύ την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να είναι 20,3 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για να εγκαταλείψουν οι μεγαλοεργολάβοι το έργο.
Υπάρχουν, όμως και άλλες δύο εταιρείες:
- Η εταιρεία «Αττικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ», με την οποία διαχειρίζονται ένα δίκτυο οπτικών ινών κατά μήκος της Αττικής Οδού, η οποία παρουσιάζει καθαρά κέρδη που κυμαίνονται (με βάση τους ισολογισμούς της) από 3,16 εκατ. ευρώ το 2005 έως 4 εκατ. ευρώ το 2008, τα οποία αποδίδει ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους.
- Η εταιρεία «Αττικοί Σταθμοί ΑΕ», μέσω της οποίας διαχειρίζονται τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που υπάρχουν στην Παλλήνη και στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει και αυτή καθαρά κέρδη, εκ των οποίων μεγάλο μέρος διανέμεται επίσης ως μέρισμα στους μεγαλοεργολάβους.
Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη όλων αυτών των εταιρειών παρότι μοιράζονται ως μερίσματα στους μεγαλοεργολάβους δε συνυπολογίζονται στο 11,6% της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, επειδή υπολογίζονται ως... «έξοδα λειτουργίας» της «Αττική Οδός ΑΕ»!
Ετσι με αυτό το κόλπο οι μεγαλοεργολάβοι παρατείνουν με το «έτσι θέλω» τη σύμβαση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος του λαού που χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της ίδιας της Αττικής Οδού, που έγινε το Μάρτη και τον Απρίλη ανάμεσα σε 8.000 οδηγούς, αποδείχτηκε ότι κυρίως αυτή τη χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, σε ποσοστό 73% για να πάνε και να γυρίσουν στη δουλειά τους. Μάλιστα το 51% περίπου των οδηγών πληρώνει το χαράτσι των 2,70 ευρώ, διανύοντας μικρές διαδρομές (έως 15 χιλιόμετρα) του συνολικού μήκους της, που είναι 65,20 χιλιόμετρα.
Αυτό το «μεγάλο φαγοπότι» το ομολογούν οι ίδιοι οι μεγαλοεργολάβοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εταιρείες αυτές, η «Ελληνική Τεχνοδομική», το 2005, δηλαδή πριν συγχωνευτεί στη σημερινή «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», στον ετήσιο απολογισμό της ανέφερε ότι αν το έργο δεν παραδοθεί νωρίτερα στο Δημόσιο, τα συνολικά έσοδα από τη διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι Ελληνες μεγαλοεργολάβοι, μαζί με τη γαλλική «Transroute», θα έχουν συνολικά έσοδα από μερίσματα 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή πεισσότερο από 4 φορές παραπάνω από όσα προβλέπει η σύμβαση!
-
Θα φτιάξουν όσα νομικά χρειάζονται ώστε να παρουσιάζεται σαν χρέος προς το Δημόσιο το οποίο είχε αναλάβει να το πάρει ο ιδιώτης.
Και τελικά, πιο απλά μάλιστα δίνουν το δικαίωμα στον ιδιώτη να απαιτεί να πληρωθεί επί τόπου αλλιώς δεν ανοίγει η μπάρα. Κάτι που από την αρχή πρέπει να ισχύει. Φυσικά δεν θα έχεις δικαίωμα να ανοίξεις τις μπάρες, ούτε καν να τις πειράξεις αφού είναι ξένη περιουσία. Οι δρόμοι μπορεί να είναι δημόσιοι αλλά η χρήση τους όχι.
Δηλαδή πού το βρήκαμε όποιος θέλει να περνάει έτσι;; Πληρώναμε διόδια για μη δρόμους και τώρα που τουλάχιστον έχουμε ξεχωριστές κατευθύνσεις και σαφώς καλύτερο οδόστρωμα δε θα πληρώνουμε;; -
Πφφ ... Γιατί δεν γίνεσαι και εσύ ένας από τους ΤΖΑΜΠΑ μάγκες? (με όλες τις έννοιες της λέξεως 'τζάμπα' ).
-
Ας θέσω και εγώ ένα ερώτημα. Ξέρουμε το κλασικό ο λαός έχει πληρώσει τους δρόμους με το αίμα του.
Εγώ ας πουμε είμαι 18 ετών και δεν έχω πληρώσει ποτέ τίποτα στο κράτος. Καρπώνομαι το αίμα των προηγούμενων γενεών και δεν πληρώνω ποτέ τίποτα για δρόμους; Δηλαδή οι επόμενες γενιές απο εδώ και πέρα τη βγάζουν τσάμπα; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Θα φτιάξουν όσα νομικά χρειάζονται ώστε να παρουσιάζεται σαν χρέος προς το Δημόσιο το οποίο είχε αναλάβει να το πάρει ο ιδιώτης.
Και τελικά, πιο απλά μάλιστα δίνουν το δικαίωμα στον ιδιώτη να απαιτεί να πληρωθεί επί τόπου αλλιώς δεν ανοίγει η μπάρα. Κάτι που από την αρχή πρέπει να ισχύει. Φυσικά δεν θα έχεις δικαίωμα να ανοίξεις τις μπάρες, ούτε καν να τις πειράξεις αφού είναι ξένη περιουσία. Οι δρόμοι μπορεί να είναι δημόσιοι αλλά η χρήση τους όχι.
Δηλαδή πού το βρήκαμε όποιος θέλει να περνάει έτσι;; Πληρώναμε διόδια για μη δρόμους και τώρα που τουλάχιστον έχουμε ξεχωριστές κατευθύνσεις και σαφώς καλύτερο οδόστρωμα δε θα πληρώνουμε;;δε θα χω το δικαιωμα να περασω στο δρομο που μου ανηκει?
και ποιος θα μου το απαγορεψει αυτο?ο τελευταιος υπαλληλισκος των διοδιων?
εγω εφτιαξα το πεζοδρομιο εξω απο το σπιτι μου,μπορει να ειναι δημοσιο,αλλα εγω το εφτιαξα και δε γουσταρω να περναει κανεις αν δε μου δωσει 3 ευρω.πως σου ακουγεται?Πφφ ... Γιατί δεν γίνεσαι και εσύ ένας από τους ΤΖΑΜΠΑ μάγκες? (με όλες τις έννοιες της λέξεως 'τζάμπα' ).
μαθε λοιπον οτι αυτοι που αποκαλεις τζαμπα μαγκες εχουν πολυ πιο μεγαλα @@ απο σενα που το μονο που κανεις ειναι να τρολλαρεις στο pc και να ξυνεσαι ολη μερα στο καναπε
Ας θέσω και εγώ ένα ερώτημα. Ξέρουμε το κλασικό ο λαός έχει πληρώσει τους δρόμους με το αίμα του.
Εγώ ας πουμε είμαι 18 ετών και δεν έχω πληρώσει ποτέ τίποτα στο κράτος. Καρπώνομαι το αίμα των προηγούμενων γενεών και δεν πληρώνω ποτέ τίποτα για δρόμους; Δηλαδή οι επόμενες γενιές απο εδώ και πέρα τη βγάζουν τσάμπα;epic fail ερωτηση.
τα παιδια σου να ρωτησεις κατι τετοιο,που θα βρουνε 'Ετοιμο' σπιτι και δε θα γεννηθουν μονα τους σε καμια σπηλια.
.απο τη στιγμη που θα βγαλεις διπλωμα και θα πληρωνεις ασφαλιστρα,τελη κυκλοφοριας,και φορο στα καυσιμα πληρωνεις εισφορες στο κρατος για δρομους.
το αν θα φτιαχτουν η αν θα συντηρηθουν εξαρταται απο την εκαστοτε κυβερνηση που ψηφιζεις. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Οι δρόμοι μπορεί να είναι δημόσιοι αλλά η χρήση τους όχι....δε θα χω το δικαιωμα να περασω στο δρομο που μου ανηκει?
και ποιος θα μου το απαγορεψει αυτο?ο τελευταιος υπαλληλισκος των διοδιων?Οι νόμοι του κράτους όπως πχ αυτός που σε υποχρεώνει να δίνεις φόρους ή ακόμα πιο απλό και σχετικό να πληρώνεις για να κάνεις μπάνιο σε κάποιες οργανωμένες δημόσιες παραλίες.... Εκεί θα σε αφήσουν να μπουκάρεις έτσι μέσα;;>εγω εφτιαξα το πεζοδρομιο εξω απο το σπιτι μου,μπορει να ειναι δημοσιο,αλλα εγω το εφτιαξα και δε γουσταρω να περναει κανεις αν δε μου δωσει 3 ευρω.πως σου ακουγεται?
Το έκανες αποδεχόμενος την υποχρέωσή σου, δεν το επέλεξες και δεν έχεις δικαιώματα επί αυτού. Πάντως αν το καταφέρεις να βάλεις διόδια χωρίς να προσφέρεις και κάτι σπουδαίο θα είσαι μεγάλο καθίκι!! Περιμένω ουρί του παραδείσου και έξτρα περιποίηση για να περάσω από το πεζοδρόμιό σου!
-
συνταγμα>everything else
στο οποιο γραφει οτι δεν γινεται να υπαρξει ιδιωτικη παραλια
δηλαδη ακομα και στον σκορπιο να πας στη παραλια μπορεις να κατσεις
αυτες τις πατεντες που βαζουν εισοδους σε παραλιες ειναι ακρως αντισυνταγματικα
εδω στα χανια βαλανε μια μπαρα σε ενα δρομο για μια παραλια και φτιαξαν αυτοσχεδια διοδια...ο μπομπολας νομιζεις θα κωλωσει? -
Ο χρήστης ntinaras έγραψε:
Πφφ ... Γιατί δεν γίνεσαι και εσύ ένας από τους ΤΖΑΜΠΑ μάγκες? (με όλες τις έννοιες της λέξεως 'τζάμπα' ).
μαθε λοιπον οτι αυτοι που αποκαλεις τζαμπα μαγκες εχουν **πολυ πιο μεγαλα @@ απο σενα **που το μονο που κανεις ειναι να τρολλαρεις στο pc και να ξυνεσαι ολη μερα στο καναπε
Εγώ τα έχω τόσα: @@, εσύ?
Σοβαρά, πως να αποκαλέσω κάποιον όταν μου λέει ότι εγώ είμαι μαλάκ$%#^$#4ς που πληρώνω ενώ αυτός που χρησιμοποιεί τον ίδιο δρόμο με μένα δεν πληρώνει? Με τον πιο ευγενικό τρόπο που μπορώ, τον αποκαλώ ΤΖΑΜΠΑ μάγκα . Θα χαρώ πολύ όταν αρχίσουν και έρχονται τα πρόστιμα στο σπιτάκι σου (γενικότερα των τζαμπατζήδων, μην το πάρεις προσωπικά).
ΥΓ: Έχω μάθει να πληρώνω αυτά που μου προσφέρουν. Μπορούσε το κράτος να μου πει, ξες τι, μείνε με τον κωλόδρομο πάνω από τα βουνά για να πας Πολύμυλο. Όταν όμως εδώ και 6χρόνια χρησιμοποιώ ΤΖΑΜΠΑ τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας, με τα τόσα τούνελ, τις τόσες γέφυρες και την καινούρια άσφαλτο (2 φορές μέσα σε 6 χρόνια αλλάχτηκε η άσφαλτος), ε τότε, προφανώς και θα πληρώσω με τα 1000 δίκια, αναγνωρίζω κάποια ελάχιστα πράγματα που έκανε το κράτος για μένα. Εκτός και αν για την συντήρηση του δρόμου που χρησιμοποιώ πρέπει να φορολογηθείς και εσύ που κάθεσαι στον καναπέ και ξύνεις τα @@ σου .
ΥΓ2:Στον Σκορπιό ΔΕΝ μπορείς να πας καν . -
δε σου πε κανεις πληρωσε εσυ για να περναω εγω τσαμπα
ισα ισα που σου λεω να μη πληρωσεις ουτε εσυ.
αλλα εσυ επιμενεις να πληρωνεις επειδη νομιζεις οτι με τα λεφτα σου φτιαχνεις δρομους
προστιμα δε προκειται να ρθουν ποτε.πιο πιθανο ειναι να αρχισεις κι εσυ να περνας τζαμπα παρα να ρθουν προστιμα.
εσυ μπορει να περηφανευεσαι επειδη εισαι large πληρωνεις διοδια αλλα ολο και απο καπου θα κλεβεις το κρατος...
αποδειξεις κοβεις/ζητας?δηλωνεις ολο το εισοδημα?
εκει δεν εχει τζαμπα μαγκια? -
@ djalma
Συμφωνώ με την άποψή σου, θέλω δρόμους πληρώνω. Και το περίρεγο είναι ότι όλοι συμφωνούσαν μέχρι πρόσφατα που μας έχει πιάσει κάτι... Οπότε νομίζω ότι κατά βάθος δεν είναι τόσο θέμα της βασικής ιδέας αλλά το ότι τα διόδια παραέχουν γίνει ακριβά.
Στο Σκορπιό πάντως μπορείς να πας αλλά υπάρχουν κάποιοι αδικαιολόγητοι περιορισμοί, αληθινοί ή φήμες που διατηρούνται με μανία. Νομίζω μόνο σε μία από τις παραλίες 'συνιστάται' να πας και μάλλον 'συνιστάται' να φύγεις με τη δύση του ηλίου ή κάτι τέτοιο.
Και γενικά σε όλες τις παραλίες μπορείς να πας και μάλιστα οφείλει να σου επιτρέπει τη δίοδο (από κάποιο κατσικογκρεμόδρομο φυσικά). Μάλλον αν έχει μπάρα με διόδια κάποιος είναι για να σου προσφέρει μια διευκόλυνση όπως πάρκινγκ και πρόσβαση από βατό δρόμο. -
τοσες δεκαετιες πληρωμενα διοδια και τελη κυκλοφοριας που πηγαν;
-
Ο χρήστης papatzas έγραψε:
τοσες δεκαετιες πληρωμενα διοδια και τελη κυκλοφοριας που πηγαν;Σενάριο πρώτο. Βρίσκουν δουλειά τόσος κόσμος που φτιάχνει, συντηρεί και λειτουργεί τα διόδια και τρώνε οι μεγαλο-εργολάβοι δήθεν φτιάχνοντας και συντηρώντας; τους δρόμους!
Άλλο σενάριο: Στο να φτιάχουν δρόμους, να τους συντηρούν αλλά ελπίζω και για πολλά άλλα πράματα. Πχ να φτιάχνουν νοσοκομεία παρόλο που ο πληθυσμός δεν το δικαιολογεί ώστε να μην πεθαίνεις στο ασθενοφόρο στο δρόμο για Αθήνα ή Θεσ/κη. Για σχολεία, για στήσιμο δικτύων ρεύματος, νερού κλπ κλπ. Δεν είναι κακό, έτσι κι αλλιώς πάλι στα ίδια μέρη πάνε τα λεφτά μας, στους μεγαλοεργολάβους!
Και στα δύο σενάρια έχουμε καλύτερους δρόμους κλπ κλπ από ότι παλιότερα που πάλι πληρώναμε!
Και στα δύο σενάρια τρώνε φυσικά και όλοι οι ενδιάμεσοι μέχρι τους εργολάβους! -
Απ'οτι κατάλαβα το θεμα είναι οτι πληρώνουμε αρκετα έως πολλά, ή για να το πω πιο απλα πληρώνουμε (πολυ)περισσοτερα απ'οσο παλια.
Η λύση (κατα τη γνώμη μου): Πληρες κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου και πληρες επαρχιακο δίκτυο.
Οποιος θελει μπαινει και πληρωνει, οποιος δε θελει κανει λιγα χλμ περισσοτερα και περισσοτερο χρόνο.Αυτο το σταματα ξεκινα σε τοσα διοδια πραγματικα 'με σκοτώνει'
Ετσι που τα εχουν κανει (διοδια εξωα απο καθε πολη και χωριο), καλα κανοουν και δεν τους πληρωνουν (εγω ειμαι πιο παραδοσιακός, παω απο τις παρακάμψεις )
η συγκριση με άλλες χωρες σε κοστος ανα χιλ προσεχως
-
εδω ρε παιδια ενα εργο 50.000€ δινουν, και παιρνουν μιζα απο τον υπουργο μεχρι τον τελευταιο υπαλληλο, και αναρρωτιεστε που πηγαν τα λεφτα απο τα διοδια?
τους πιανουν να τα παιρνουν, στη χειροτερη περνανε μια ΕΔΕ, και ειναι παλι στη θεση τους.
-
Στο θέμα των διοδίων υπάρχει σαφής θέση .
Υπάρχουν 2 ξεχωριστά και ξεκάθαρα θέματα .
Το πρώτο είναι αν πρέπει να υπάρχουν διόδια στους δρόμους .
Το δεύτερο είναι αν τα διόδια έχουν μπεί και λειτουργούν σωστά .Στο δεύτερο που είναι το εύκολο προφανώς έχουν γίνει απίστευτες βλακείες .
Οπως τα μετωπικά διόδια , η μη λειτουργία ενιαίου e-pass , η πληρωμή διοδίων γιά άφτιαχτα κομμάτια , ο κατακερματισμός των δρόμων σε εταιρείες γιά να βολευτούν όλοι και όλα αυτά τα θέματα που χρειάζονται διόρθωση .Στο πρώτο όμως είναι θέμα αρχής .
Ζούμε σε μιά χώρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια έχανε μιά κωμόπολη στους δρόμους και είχε και μιά πόλη τραυματίες . Σήμερα αυτό έχει μειωθεί κάπως , αλλά πρεπει να μειωθεί ακόμα πάρα πολύ .
Χρειαζόμαστε λοιπόν ασφαλείς δρόμους , είτε αυτοκινητόδρομους , είτε ταχείας κυκλοφορίας .
Ποιός θα τους πληρώσει ?
Οι χρήστες η όλοι οι φορολογούμενοι ?
Η μήπως νομίζετε ότι τους πληρώνει το υπερπέραν !!!!!
Επίσης εκτός του ΠΑΘΕ και της Εγνατίας , οι άλλοι δρόμοι δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι ούτε κατασκευστικά ούτε λειτουργικά με τους χαμηλούς φόρτους κυκλοφορίας που θα έχουν . Πρέπει όμως να γίνουν η όχι ?Τα δημόσια έργα που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι είναι φωλιά σκανδάλων , κακοτεχνιών , μιζών και καθυστερήσεων .
Ο ΠΑΘΕ φτιάχνεται ήδη 30 χρόνια και ακόμα να τελειώσει . Η Εγνατία το ίδιο .
Σε συτά τα 30 χρόνια είχαμε 100.000 νεκρούς από τροχαία δηλαδή μιά Λάρισα και πάνω από 500.000 τραυματίες δήλαδή μισή Θεσσαλονίκη .
Και πάνω από τους μισούς νεκρούς και τραυματίες είναι από μετωπικές συγκρούσεις στο 'εθνικό' δίκτυο .Αρα το ερώτημα διόδια η όχι , είναι ασφαλείς δρόμοι η όχι .
Ε λοιπόν σε αυτό το ερώτημα , δεν μπορούμε να κάνουμε μαγκιές και παιχνιδάκια .
Είναι ένα ελάχιστο χρέος απέναντι στα παιδιά που γύριζαν από τις εκδρομές και χάθηκαν στα Τέμπη και στον Μαλιακό . Και σε όλους τους άλλους που δεν πρόλαβαν να γεράσουν .
Είναι πολύ σοβαρό το θέμα γιά να το αφήοσυμε στους φραπεδοφόρους .Απαντήστε λοιπόν . Θέλουμε ασφαλείς δρόμους , ΝΑΙ Η ΟΧΙ ?
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ?
ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ Η ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ?Yπάρχει κάποια σαφής απάντηση ?
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Απαντήστε λοιπόν . Θέλουμε ασφαλείς δρόμους , ΝΑΙ Η ΟΧΙ ?
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ?
ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ Η ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ?Yπάρχει κάποια σαφής απάντηση ?
φυσικα και ολοι θελουμε ασφαλεις δρομους
υπαρχει βεβαια και ο αντιλογος, που λεει οτι τους δρομους αυτους τους εχουμε πληρωσει ΧΡΥΣΟΥΣ και οχι μονο μια φορα. Και εχουν πληρωθει απο τα διοδια, τα ΤΚ και τους φορους. -
Τα ΤΚ και οι φόροι δεν πήγαιναν ποτέ σε αυτούς τους δρόμους .
Δυστυχώς ούτε τα διόδια που πληρώναμε στο κράτος .
Αλλά πέρα από τον Αθήνα - Αρκίτσα και Καραβόμυλος - Τέμπη και την Εγνατία , οι άλλοι δρόμοι δεν γίνονται από το κράτος αλλά από ιδιώτες . -
εγω ειμαι υπερ του να πληρωνονται οι δρομοι,οπως και ολα τα δημοσια αγαθα απο τους φορους ολων και οχι απο τους χρηστες.
γιατι αλλιως να γινουν ολα ιδιωτικα και οποιος εχει λεφτα να μπορει να ζει.αλλιως θα ψοφαει.
στη χειροτερη περιπτωση θα μπορουσαν να εχουν διοδια μεχρι την αποσβεση του κοστους του εργου,αλλα αυτοι θελουν οχι μονο αποσβεση,αλλα να βγαλουν και 100000% κερδος.εγω αν εχω ενα μαγαζι και βγαζω πολυ κερδος,θα με πανε μεσα και θα μου το κλεισουν,η στη καλυτερη θα με σκισει η εφορια...
αν τα διοδια στην ελλαδα ηταν φυσιολογικα,δηλαδη ειχαν χρεωση ανα χλμ,ηταν σε τελειωμενους δρομους και φευγαν οταν γινοταν η αποσβεση τοτε δεν θα καναμε καν αυτη τη συζητηση. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
τοσες δεκαετιες πληρωμενα διοδια και τελη κυκλοφοριας που πηγαν;
Σενάριο πρώτο. Βρίσκουν δουλειά τόσος κόσμος που φτιάχνει, συντηρεί και λειτουργεί τα διόδια και τρώνε οι μεγαλο-εργολάβοι δήθεν φτιάχνοντας και συντηρώντας; τους δρόμους!
Άλλο σενάριο: Στο να φτιάχουν δρόμους, να τους συντηρούν αλλά ελπίζω και για πολλά άλλα πράματα. Πχ να φτιάχνουν νοσοκομεία παρόλο που ο πληθυσμός δεν το δικαιολογεί ώστε να μην πεθαίνεις στο ασθενοφόρο στο δρόμο για Αθήνα ή Θεσ/κη. Για σχολεία, για στήσιμο δικτύων ρεύματος, νερού κλπ κλπ. Δεν είναι κακό, έτσι κι αλλιώς πάλι στα ίδια μέρη πάνε τα λεφτά μας, στους μεγαλοεργολάβους!
Και στα δύο σενάρια έχουμε καλύτερους δρόμους κλπ κλπ από ότι παλιότερα που πάλι πληρώναμε!
Και στα δύο σενάρια τρώνε φυσικά και όλοι οι ενδιάμεσοι μέχρι τους εργολάβους!ποιους δρομους συντηρουσαν τοσα χρονια που πληρωνουμε διοδια στην ΚΟρινθου-Πατρων;;; ουτε τον ιδιο το δρομο που μετραει 100αδες νεκρους
ποσες φορες ειχε συντηρηθει το αθηνα-αγ. κωνσταντινος; ποσους νεκρους ειχαμε σε Μαλλιακο - Τεμπη με τα διοδια+τελη που πληρωναμε; σκεψου οτι φτανεις τεμπη πληρωνεις διοδια για πηγαινεις με 60 αντι να σου δινουν για να περασεις
σε τσεπες πηγαιναν και δεν συντηρουσαν τιποτα πολυ απλο
Αυξηση διοδίων (ξανά!)