-
H τεχνολογια που κρυβει ενα φορτηγο και απολαμβανει ο οδηγος του ειναι πολυ μακραν αποτι εχουμε συνηθισει εμεις στα ΙΧ μας.
Σειριακα κιβωτια με μισες ταχυτητες , προηγμενα συστηματα ΑΒS, ASR, ESP, ηλεκτροφρενα Retarder και Intarder, Cruise Controls, συστηματα απολυτου ελεγχου και προστασιας κινητηρα και κιβωτιου και αλλα πολλα.Αν καποιος εχει οδηγησει φορτηγο καταλαβαινει τι παει να πει προοδος της τεχνολογιας στην αυτοκινηση πολυ περισσοτερο απο τον οδηγο ενος επιβατηγου.
-
Σίγουρα τα νέα φορτηγά κάθε είδους έχουν τεχνολογία αιχμής αλλά κυρίως σε τομείς που την έχουν ανάγκη όπως πχ τις ενδιάμεσες ταχύτητες. Επίσης είναι πολύ περισσότερο προσανατολισμένα στην λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του οδηγού από ότι τα ΙΧ μας μια και προορίζονται για πολύωρες διαδρομές. Επίσης είναι λογικό αν αναλογιστούμε τις τιμές κτήσης τους. Μπορούμε να τα συγκρίνουμε μόνο με τα αυτοκίνητα ουσιαστικά κύρους που έχουν αντίστοιχα καλούδια.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Σίγουρα τα νέα φορτηγά κάθε είδους έχουν τεχνολογία αιχμής αλλά κυρίως σε τομείς που την έχουν ανάγκη όπως πχ τις ενδιάμεσες ταχύτητες. Επίσης είναι πολύ περισσότερο προσανατολισμένα στην λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του οδηγού από ότι τα ΙΧ μας μια και προορίζονται για πολύωρες διαδρομές. Επίσης είναι λογικό αν αναλογιστούμε τις τιμές κτήσης τους. Μπορούμε να τα συγκρίνουμε μόνο με τα αυτοκίνητα ουσιαστικά κύρους που έχουν αντίστοιχα καλούδια.Eτσι ειναι οπως τα λες.Αυτο που ηθελα να τονισω ειναι η εξαιρετικη ευκολια με την οποια μπορει καποιος να χειριστει ενα τετοιο αυτοκινητο, στο οποιο λογω μεγεθους οι τεχνολογικες καινοτομιες ειναι πολυ πιο ευκολα ορατες.
Θυμαμαι το πρωτο φορτηγο που οδηγησα ηταν ενα FAUN στο στρατο φυσικα ασυγχρονιστο και με ξεχωριστους λεβιεδες για τα αργα γρηγορα, μετα πολιτης δουλεψα ενα ΜΑΝ 19-320 του 75 με ασυγχρονιστο Fuller και αργα-γρηγορα με κουμπι.Mιλαμε εδινες αγωνα και επαιζες με τις στροφες για να μη σου τριζει τις ταχυτητες, κατεβαινες με τη ψυχη στο στομα τις κατηφορες μιας και τα μονα φρενα ηταν ο κινητηρας και τα ταμπουρα (εχω δει σε ταμπουρο να τρεχει το υλικο τριβης απο την υπερθερμανση), το τιμονι οσο προσπαθησα να το φτιαξω ειχε τζογους κλπ κλπ.Μετα ηρθε ενα Mercedes με συγχρονισμενο ΖF με υποπρωτη (G) και 'σφαλιαρα' στα αργα γρηγορα.Τουλαχιστο ησυχασα απο το σαζμαν.
Το τελευταιο τετοιο οχημα που οδηγησα ηταν ενα χαλαρο 'τεστ ντραϊβ' σε φορτωμενο πληρως DAF XF 500αρι φιλου μου, αγορασμενο καινουριο.
Παρα τους 40 τονους το αμαξι ξεκινησε αδιαμαρτυρητα, χωρις φοβο μηπως κουρεψει κανα γραναζι στο διαφορικο ή ξετιναχτει ο δισκος απο το πατιναρισμα.Με μια κουβεντα τα εκανε ολα μονο του
Αν μπορουσε το πρωτο μου αφεντικο -σωφερατζα παλια που περασε τη μιση ζωη του σε ενα συμμαχικο Chevrolet και σε ενα Scania-Vabis 110 μεχρι που εφτιαξε ενα μινι στολο- να οδηγησει ενα τετοιο συγχρονο φορτηγο σιγουρα θα παθαινε σοκ ... -
Και εμενα μου αρέσουν πολύ τα φορτηγά.Έχω κάνει πολλές βόλτες ειδικά με Mercedes.Τώρα όμως μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!Έχω και 2 DVD από truck show.Το ένα από Σέρρες και το άλλο από Μέγαρα.
Δηλώσεις μερικών φορτηγατζήδων για την πίστα των Σερρών!
Αυτή κρατάει ρε και γ@##@ει λάστιχα!!!!
Χώρια που ο πιο γρήγορος γύρισε....δεν το λέω αυτό ακόμα για προσπαθήστε!!! -
Ο χρήστης GIANNIS206 έγραψε:
.... μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!Kαλα τωρα...Παλια ισως ηταν...
Τον επαγγελματια τον ενδιαφερουν αλλα πραγματα:
Λιγες ζημιες, φτηνη συντηρηση, και προπαντων οικονομια στο καυσιμο.
Καλα χρυσα τα Scania, αλλα ουτε φτηνα στη συντηρηση ειναι ουτε οικονομικα και απο ζημιες βγαζουν αρκετες.Πλεον ολοι οι κατασκευαστες προσφερουν σε αφθονια αυτο που καποτε ηταν το μεγαλο ατου της Scania:Δυναμη.
Αυτη τη στιγμη το πιο οικονομικο αυτοκινητο (μιλαμε παντα για μεγαλα φορτηγα και τρακτορες) ειναι το DAF, το πιο ανετο το Volvo, και το λιγωτερο ζημιαρικο το Mercedes.Πανω απο το μεσο ορο ειναι τα ΜΑΝ και φυσικα μακρυα κι αλαργα απο τα IVECO και τα Renault παρ'ολο που τα τελευταια εχουν μακραν τη μεγαλυτερη καμπινα. -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
.... μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!
Kαλα τωρα...Παλια ισως ηταν...
Καλα χρυσα τα Scania, αλλα ουτε φτηνα στη συντηρηση ειναι ουτε οικονομικα και απο ζημιες βγαζουν αρκετες.Πλεον ολοι οι κατασκευαστες προσφερουν σε αφθονια αυτο που καποτε ηταν το μεγαλο ατου της Scania:Δυναμη.
Αυτη τη στιγμη το πιο οικονομικο αυτοκινητο (μιλαμε παντα για μεγαλα φορτηγα και τρακτορες) ειναι το DAF, το πιο ανετο το Volvo, και το λιγωτερο ζημιαρικο το Mercedes.Πανω απο το μεσο ορο ειναι τα ΜΑΝ και φυσικα μακρυα κι αλαργα απο τα IVECO και τα Renault παρ'ολο που τα τελευταια εχουν μακραν τη μεγαλυτερη καμπινα.Εγώ πάλι αυτό που έχω ακούσει είναι ότι τα ACTROS της Mercedes είναι πολύ ζημιάρικα 2005 μοντέλα.Επίσης ναι για τα VOLVO πολύ άνετο ταξίδι αλλά και τα MAN η σειρά TGA είναι πολύ καλή επίσης!
-
Έχω αρκετή επαφή με Mercedes Actros 6X6 και 250 τόνους ελκτική δύναμη και το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Παρόλο που τα συγκεκριμένα δουλεύουν κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό.
-
Έχω αρκετή επαφή με Mercedes Actros 6X6 και 250 τόνους ελκτική δύναμη και το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Παρόλο που τα συγκεκριμένα δουλεύουν κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό.Εργοταξικά είναι?
-
Έχω αρκετή επαφή με Mercedes Actros 6X6 και 250 τόνους ελκτική δύναμη και το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Παρόλο που τα συγκεκριμένα δουλεύουν κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό.
Εργοταξικά είναι?
Mαλλον αρματοφορεις...
-
Εργοταξιακά δεν είναι αλλά χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτά μόνο.
-
ΟΚ!Έχω δει αντίστοιχα της SCANIA!!
-
8-9-10 Ιουνίου έχει truck show στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.Εκεί θα είμαι!
-
-
Εντάξει μη τρελαίνεστε κι όλας
Η μέγιστη τιμή ροπής ενος κινητήρα νταλίκας δεν υπερβαίνει τις 2000rpm/min,συν ότι απ τις 1000 σχεδόν μέχρι την μέγιστη τιμή της είναι σχεδόν επίπεδη
Καρφώνεις λοιπόν μια 6η ή 7η στο σασμάν και δεν αλλάζεις ταχύτητα πουθενά, μόνο γκάζι και τιμόνι
-
Μεταφέρω εδώ από το 'Site με ΠΟΛΛΑ videos', είναι πιο σχετικό.
http://www.youtube.com/watch?v=rIVhD5Rx ... ed&search=
Ποιος ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει ο οδηγός με το λεβιέ;
...αλλά τώρα βλέπω υπάρχουν και χειρότερα:
http://www.youtube.com/watch?v=G-aDqAWk ... ed&search= -
Ο χρήστης thaliarque έγραψε:
Μεταφέρω εδώ από το 'Site με ΠΟΛΛΑ videos', είναι πιο σχετικό.http://www.youtube.com/watch?v=rIVhD5Rx ... ed&search=
Ποιος ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει ο οδηγός με το λεβιέ;
...αλλά τώρα βλέπω υπάρχουν και χειρότερα:
http://www.youtube.com/watch?v=G-aDqAWk ... ed&search=Το πρώτο φορτηγό έχει ενδιάμεσο κιβώτιο (ενδιάμεσες σχέσεις) με επιλογή στον λεβιέ των κανονικών ταχυτήτων μάλλον με πνευματικό σύστημα με επιλογή στρίβοντας δεξιά ή αριστερά τον λεβιέ. Μάλιστα πρέπει να είναι το ενδιάμεσο ασυγχρόνιστο γιατί τις αλλαγές τις κάνει με διπλοπεταλιά!!! Στην δεύτερη περίπτωση απλά οι λεβιέδες είναι ξεχωριστά (πολύ παλιά διάταξη). Συνηθισμένο φαινόμενο για να έχει πολλές διαθέσιμες σχέσης ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται τεράστιο σαζμάν.
-
Το πρώτο φορτηγό έχει ενδιάμεσο κιβώτιο (ενδιάμεσες σχέσεις) με επιλογή στον λεβιέ των κανονικών ταχυτήτων μάλλον με πνευματικό σύστημα με επιλογή στρίβοντας δεξιά ή αριστερά τον λεβιέ. Μάλιστα πρέπει να είναι το ενδιάμεσο ασυγχρόνιστο γιατί τις αλλαγές τις κάνει με διπλοπεταλιά!!! Στην δεύτερη περίπτωση απλά οι λεβιέδες είναι ξεχωριστά (πολύ παλιά διάταξη). Συνηθισμένο φαινόμενο για να έχει πολλές διαθέσιμες σχέσης ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται τεράστιο σαζμάν.Μα ακριβώς αυτό μου έκανε εντύπωση, ο θόρυβος στη μισή
αλλαγή, καμία σχέση με τους σπλίτερ ακόμα και της ίδιας εποχής σε άλλα
φορτηγά/λεωφορεία, δεν είναι δα και τόσο παλιό αυτό το Pegaso. Αν
προσέξει κανείς, υπάρχει το pattern του κιβωτίου στην κονσόλα, πρέπει να
είναι 10άρι, μυρίζει Spicer! Δε βρήκα όμως τίποτα σχετικό στο διαδίκτυο...Στη δεύτερη περίπτωση εντύπωση κάνει η κυριολεκτική δεξιοτεχνία του
οδηγού τόσο στην αλλαγή χωρίς συμπλέκτη όσο και κυρίως στις αλλαγές
από μία ταχύτητα μακριά στην επόμενη κοντή (αλλαγή θέσης και στους
δύο μοχλούς)!Πάντως μάγκας είναι και αυτός:
http://www.youtube.com/watch?v=FHdQB144 ... ed&search=Εκεί που οδηγούσε το αυτόματο (18άρι αν δείτε στα σχόλια) μέτρησα
οχτώ αλλαγές μέσα σε λιγότερο από μισό λεπτό! Πέρσι στην Κρήτη, ταξίδι
από Χανιά προς Ηράκλειο με ΜΑΝ Lion's Star (460 ίπποι) που είχε ZF
AS-Tronic αυτοματοποιημένο 12άρι: σταμάτησε σε ανηφόρα, ξεκίνησε με 1η
και μέσα σε ένα λεπτό είχε αλλάξει όλες τις ταχύτητες! -
Δείτε και αυτό από το truck Show Σερρών.
Youtube Video -
Και εμενα μου αρέσουν πολύ τα φορτηγά.Έχω κάνει πολλές βόλτες ειδικά με Mercedes.Τώρα όμως μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!Έχω και 2 DVD από truck show.Το ένα από Σέρρες και το άλλο από Μέγαρα.
Δηλώσεις μερικών φορτηγατζήδων για την πίστα των Σερρών!
Αυτή κρατάει ρε και γ@##@ει λάστιχα!!!!
Χώρια που ο πιο γρήγορος γύρισε....δεν το λέω αυτό ακόμα για προσπαθήστε!!!Αυτα τα DVD με ενδιαφερουν...
-
.... μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!
Kαλα τωρα...Παλια ισως ηταν...
Αυτη τη στιγμη το πιο οικονομικο αυτοκινητο (μιλαμε παντα για μεγαλα φορτηγα και τρακτορες) ειναι το DAF, το πιο ανετο το Volvo, και το λιγωτερο ζημιαρικο το Mercedes.Πανω απο το μεσο ορο ειναι τα ΜΑΝ και φυσικα μακρυα κι αλαργα απο τα IVECO και τα Renault παρ'ολο που τα τελευταια εχουν μακραν τη μεγαλυτερη καμπινα.Εγώ πάλι αυτό που έχω ακούσει είναι ότι τα ACTROS της Mercedes είναι πολύ ζημιάρικα 2005 μοντέλα.Επίσης ναι για τα VOLVO πολύ άνετο ταξίδι αλλά και τα MAN η σειρά TGA είναι πολύ καλή επίσης!
Σπανε κεφαλαρια τα ΜΑΝ...
Λεωφορεία - Νταλίκες