-
Ο χρήστης greo έγραψε:
να είσαι καλά greo που τα ξέρεις καλύτερα, ή στα εχουν πει καλα και τα κατάπιες!
Υπαρχουν κατι περιεργα κτηρια που τα λενε πανεπιστημια. Αυτα που λεω ΤΑ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ και εργαζομαι στο αντικειμενο μου. Μπορω να τα στηριξω με επιστημονικα επιχειρηματα. Εσυ μπορεις να κανεις παρεα στο Λιακοπουλο και να ψαχνεις την αληθεια αλλου.
ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑ!!!
Σοβαρά ρε greo?
Πρέπει να έχω σπουδάσει γεωλογια για γνωρίζω το πολιτικό παιχνίδι του Παπαζάχου??!!Μήπως είναι ο καθηγητής σου?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
να είσαι καλά greo που τα ξέρεις καλύτερα, ή στα εχουν πει καλα και τα κατάπιες!
Υπαρχουν κατι περιεργα κτηρια που τα λενε πανεπιστημια. Αυτα που λεω ΤΑ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ και εργαζομαι στο αντικειμενο μου. Μπορω να τα στηριξω με επιστημονικα επιχειρηματα. Εσυ μπορεις να κανεις παρεα στο Λιακοπουλο και να ψαχνεις την αληθεια αλλου.
Σοβαρά ρε greo?
Πρέπει να έχω σπουδάσει γεωλογια για γνωρίζω το πολιτικό παιχνίδι του Παπαζάχου??!!Μήπως είναι ο καθηγητής σου?
Συγχωρέστε την παρέμβασή μου, αλλά είστε και οι 2 σοβαρά άτομα που έχουν προσφέρει κατά καιρούς πολλά στο forum. Περισσότερα ή λιγότερα δεν έχει σημασία! Πάντως δεν είναι όμορφο να σας βλέπουμε να διαφωνείτε με τον τρόπο αυτό...
Ξανά ζητάω συγγνώμη, που κάνω υποδείξεις για λάθη που έχω κάνει κι εγώ...
-
Νομίζω πως λανθασμένα δώσατε μεγαλύτερο βάρος στη λέξη 'πρόβλεψη', απ' ότι στο συνολικό νόημα της όλης χθεσινής συζήτησης.
Και εσύ Krusenstern μόλις έγραψες 'ακριβής πρόβλεψη'. Χθες δεν ακούστηκε σε καμία συζήτηση που παρακολούθησα 'ακριβής πρόβλεψη', παρά μόνο 'πρόβλεψη', με συχνή μάλιστα αναφορά των πιθανοτήτων που συνοδεύει την καθεμία. Και στις εκτιμήσεις δεν υπάρχουν οι ακριβείς και οι κατά προσέγγιση; Μήπως οι προβλέψεις δε γίνονται με εκτιμήσεις και υπολογισμούς; Μα που κολλήσατε;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σοβαρά ρε greo?
Ο καθηγητης μου (αν εννοεις επιβλεπων) δεν ειναι. Δεν ειμαι καν στον τομεα Γεωφυσικης. Αυτα που αναφερονται ομως στα καναλια δεν απαιτουν και τοση εξειδικευση. Αλλωστε στον ιδιο χωρο δουλευουμε, οτι απορια εχω παω και μου την εξηγουν στο εργαστηριο τους και οχι σε κανα καφενε.
Για εξηγησε μου τι εννοεις 'πολιτικο παιχνιδι';
Επισης: Εχεις δικιο δεν αναρωτηθηκα τι μπορει να ξερεις, αλλα μπορω να βγαλω τα συμπερασματα μου. Μαλιστα θα δωσω και απαντησεις στα 'σκανδαλα' που εβγαλες.
- Το ΒΑΝ ηταν μια μεθοδος ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ. Τελεια και παυλα. Εχουν γινει διδακτορικα που αποδεικνυουν οτι τα σηματα που εδινε πριν απο σεισμους τα εδινε και πριν απο εντονες καταιγιδες
- Ο Κωστας Παπαζαχος ειναι ενα σπανιο μυαλο και εξαιρετικος επιστημονας (κατα την ταπεινη μου αποψη). Ξερεις κατι διαφορετικο;
- Για τις επιδοτησεις δεν εχεις 100% αδικο, αλλα δεν ειναι ευθυνη των σεισμολογων. Ζουμε στη χωρα με τη μικροτερη επιδοτηση στην ερευνα και ΔΥΣΤΥΧΩΣ αν δε βγεις να γκρινιαξεις στα καναλια λεφτα για ερευνα και υποδομες δεν εχει. Ο λογος που ο Παπαζαχος μιλαει στα καναλια ΜΕΤΑ τους σεισμους ειναι ακριβως για να δειξει οτι αν και δεν εχει κατι να πει για τον κοσμο απο πριν, ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ εχει πολλα να προσφερει στην πολιτικη προστασια με ΜΕΣΟπροθεσμες προβλεψεις.
Αυτα τα ολιγα (για αρχη)
-
Φίλοι μου όποιος προβλέψει τον σεισμό θα πάρει ΝΟΜΠΕΛ για την προσφορά του!!!!
Κάτι φήμες λένε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήξερε ότι θα γίνει ο σεισμός στις 13 και 34 και ο Φούρλας είπε στην γυναίκα του να μην αβγοκόψει την σούπα για το μεσημεριανό απλά στις 13 και 30 να βάλει δυο αυγά και το ζουμί από την κότα σε ένα μπωλ και να τα αφήσει στο πάγκο!!!!! 13 και 45 τρώμε και δύο έφυγα πάω γραφείο!!!!!
Εδώ πήραν οι τύποι για να ρωτήσουν στον Εβρο αν κατάλαβαν τον σεισμό και τους λένε απο κεί 'Ποιο σεισμό ρε παιδιά!!!!! εδώ 5.46μ το ποτάμι και στο 5.48μ βγάζουμε τις βάρκες' και βλέπω στο καπάκι την γιαγιά να λέει στο κανάλι 'Γιόκα μου χθες το βράδυ είχει 5.41 και κοιμήθηκα ήσυχη αλλά σήμερα οι Βούλγαροι άνοιξαν κάποια στρόφιγγα'
-
αρε ατελείωτη κρατική μηχανή.......
και κάτι άσχετο.. δεν νομίζετε ότι ξοδεύονται πάρα πολλά χρηματα ούτως η άλλως σε διάφορες έρευνες για να χαλάτε κι άλλα τόσα για να τις βγάλετε άκυρες και μετα να πάρετε σειρά εσείς για να τσεπώσετε μέχρι κάποιοι άλλοι να ξαναρχισουν τον ίδιο κύκλο???
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Σοβαρά ρε greo?
Συγχωρέστε την παρέμβασή μου, αλλά είστε και οι 2 σοβαρά άτομα που έχουν προσφέρει κατά καιρούς πολλά στο forum. Περισσότερα ή λιγότερα δεν έχει σημασία! Πάντως δεν είναι όμορφο να σας βλέπουμε να διαφωνείτε με τον τρόπο αυτό...
Ξανά ζητάω συγγνώμη, που κάνω υποδείξεις για λάθη που έχω κάνει κι εγώ...
[οφφ τοπικ]Συγνωμην, αλλα ισως και γιαυτο δεν δεχομαι τετοιες αποψεις απο καποιους συγκεκριμενους χρηστες. Αν με ειχε συνηθισει ο κουκ να γραφει οτι του κατεβει, θα ελεγα 'δε βαριεσαι ουτε πρωτη φορα ειναι ουτε τελευταια'. Αλλα να βλεπω καφενοσυνομοσιολογια απο σοβαρα ατομα, μπυ δειχνει οτι γενικοτερα στην κοινωνια (στο θεμα αυτο) τα πραματα εχουν παρει στραβο δρομο. Η γεωλογια δεν υπαρχει στα σχολεια. Το ελληνικο κρατος θεωρει οτι ο μεσος ελληνας πρεπει να μαθαινει 12 χρονια για βιους αγίων και εβραιους ηρωες (παραδειγμα φερνω), αλλα αφηνει στο σκοταδι τα παιδια (και κατ'επεκταση και τους μεγαλους) για τον πλανητη που ζουμε. Καημο το εχω απο χθες να δω εστω και ΕΝΑ σωστο γραφημα σε καποιο καναλι. Τεσπα [/οφφ τοπικ]
-
Όποιος ξέρει ας μου πει παρακαλώ σε τι διαφέρει
- Ο γεωφυσικός από τον σεισμολόγο ? και
- Ο αστροφυσικός από τον αστρολόγο ?????
-
Το βασικότερο όμως είναι το να ξέρει κανείς να συζητάει!
Και να μην θεωρεί τον ευατό του υπεράνω των υπολοίπων. Ειδικά αν θεωρεί ότι γνωρίζει κάτι παραπάνω.Το να αποκαλέσεις, λοιπόν, κάποιον ηλίθιο και κάποιον άλλο άσχετο επειδή αναφέρουν την άποψή τους μόνο θετικό στοιχείο δεν είναι.
Οσον αφορά στο αν δεν περιμένεις από 'σοβαρούς' χρήστες να έχουν τέτοιες απόψεις, κάνεις λάθος και μάλιστα μεγάλο.
Γιατι αυτόματα θεωρείς ασόβαρο ότι δεν είναι σύμφωνο με τα δικά σου πιστεύω.Απόδειξη ότι τελικά συζητάμε για το νόημα της δημοσίευσής μου, που είναι το πολιτικό παιχνίδι του Παπαζάχου και όχι οι γνωσεις του (που ούτε μπορώ ούτε θέλω να κρίνω).
Σε πολιτικό λοιπόν επίπεδο, παιζόταν επι χρόνια ένα παιχνίδι σχετικά με το ποιός θα πάρει χρήματα και για ποιά εργασία.
Ο Βαρώτσος (με την υποστήριξη ατόμων) διεκδικούσε (και έπαιρνε) για αρκετά χρόνια επιδοτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου ΒΑΝ.Ο Παπαζάχος φρόντισε να κοπούν αυτές οι επιδοτήσεις και να στραφούν το δικής του εμπνεύσεως σύστημα πρόβλεψης.
Και ξαναλέω, ο ίδιος άνθρωπος έβγαινε στα κανάλια (τότε) και έλεγε ότι πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει! Και τώρα υποστηρίζει ότι έκανε πρόβλεψη.
Αρα, η διαφορά είναι ότι τώρα η 'πρόβλεψη' γίνεται με την δική του μέθοδο και όχι με το ΒΑΝ.
Οσον αφορά στις έρευνες, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλες τόσες έρευνες που θα λένε ότι το ΒΑΝ ήταν μια χαρά.
Αλλά στην γεωλογία δεν υπάρχουν σταθερές, απλούστατα γιατι δεν γνωρίζουμε πως αντιδρά ο πλανήτης.
Οπότε ότι και να λέμε είναι σε μεγάλο ποσοστό εκτιμήσεις και εικασίες.
Προσπάθειες να προβλέψουμε τι θα γίνει, με βάση στατιστικές αναλύσεις του παρελθόντος χωρίς σαφή γνώση των μηχανισμών της Γης. -
Ο χρήστης grc πανος έγραψε:
και κάτι άσχετο.. δεν νομίζετε ότι ξοδεύονται πάρα πολλά χρηματα ούτως η άλλως σε διάφορες έρευνες για να χαλάτε κι άλλα τόσα για να τις βγάλετε άκυρες και μετα να πάρετε σειρά εσείς για να τσεπώσετε μέχρι κάποιοι άλλοι να ξαναρχισουν τον ίδιο κύκλο???Άσχετα από το ποιος τσεπώνει τι, αυτό που περιέγραψες είναι η ουσία της έρευνας και της προόδου της επιστήμης. Κάποιος ανακαλύπτει κάτι. Το θεμελιώνει με σοβαρά επιχειρήματα και ενίοτε (όταν είναι δυνατόν) το αποδεικνύει. Έτσι γίνεται αποδεκτό. Μετά από λίγο καιρό, κάποιος άλλος ανακαλύπτει ότι κάποια παράμετρος δεν είχε ληφθεί υπόψη (π.χ. οι έντονες καταιγίδες που ανέφερε ο φίλος νωρίτερα) και ανατρέπει όλο το σενάριο. Αναγκαστικά ψάχνουμε από την αρχή μια άλλη ερμηνεία-αιτιολογία. Και η επιστήμη προχωράει-προχωράει-....
-
ελπίζω και εύχομαι αυτή η πρόοδος να γίνεται προς όφελος όλων μας όμως και να μην αναλώνεται σε ΜΜΕ-κόντρες μεταξύ των μεγαλο-επιστημόνων... σαφώς και αυτό που λες το ασπάζομαι...
-
...αντε, κολοφαρδοι ημασταν παλι..
-
wrong
-
Διπλή δημοσίευση ...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Προσπάθειες να προβλέψουμε τι θα γίνει, **με βάση στατιστικές αναλύσεις του παρελθόντος **χωρίς σαφή γνώση των μηχανισμών της Γης.Οι στατιστικές αναλύσεις για τους σεισμόυς υπάρχουν για τα τελευταία 100 χρόνια περίπου και όχι με λεπτομέρεια όπως τα τελευταία 30. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μηδαμινά στατιστικά σε σχέση με την ηλικία της γης και της μεταβολές της. Ελπίζουμε στο να μαζεύουμε data έτσι ώστε να τα εκμεταλλευτούν οι επόμενες γενιές και μάζι με την περαιτέρω εξέλιξη της γεωμηχανημάτων, να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Τα λέω αυτά, επειδή τα συστήματα προβλέψεων βασίζονται κατά κανόνα σε στατιστικά στοιχεία. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Απόδειξη ότι τελικά συζητάμε για το νόημα της δημοσίευσής μου, που είναι το πολιτικό παιχνίδι του Παπαζάχου και όχι οι γνωσεις του (που ούτε μπορώ ούτε θέλω να κρίνω).Σε πολιτικό λοιπόν επίπεδο, παιζόταν επι χρόνια ένα παιχνίδι σχετικά με το ποιός θα πάρει χρήματα και για ποιά εργασία.
Και ξαναλέω, ο ίδιος άνθρωπος έβγαινε στα κανάλια (τότε) και έλεγε ότι πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει! Και τώρα υποστηρίζει ότι έκανε πρόβλεψη.
Αρα, η διαφορά είναι ότι τώρα η 'πρόβλεψη' γίνεται με την δική του μέθοδο και όχι με το ΒΑΝ.
.
O Βασίλης Παπαζάχος έχει υποστηρίξει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη σεισμών και στα βιβλία που μοιραζόταν -δημοσία δαπάνη - στους φοιτητές Γεωλογίας του ΑΠΘ . Δεν μπορώ να κρίνω το ΒΑΝ αλλά θυμάμαι - φίλε GREO -ότι η λέξη BAN ήταν απαγορευμένη στον δεύτερο όροφο της σχολής μας . Ισως τα δεδομένα να έχουν αλλάξει από τότε αλλά επειδή τα γραπτά μένουν αν κάποιος θέλει μπορώ να σκανάρω και να παραθέσω αποσπάσματα από το 'ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ' που εγώ διδάχθηκα .
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Όποιος ξέρει ας μου πει παρακαλώ σε τι διαφέρει- Ο γεωφυσικός από τον σεισμολόγο ? και
- Ο αστροφυσικός από τον αστρολόγο ?????
Γεωφυσικη ειναι πιο ευρεια εννοια απο τη σεισμολογια. Μελεταει τα φυσικα φαινομενα που συμβαινουν στο εσωτερικο της γης, οπως επισης και εφαρμοζει τροπους πρακτικης εκμεταλλευσης τους (διασκοπισεις λχ). Σεισμολογια ειναι μονο η μελετη των σεισμικων φαινομενων. Ειπες τους σεισμολογους στατιστικολογους και δεν εχεις και πολυ αδικο. Μια εξισωση Γεωφυσικη+στατιστικη=Σεισμολογία δεν απεχει και πολυ απο την αληθεια.
Το βασικότερο όμως είναι το να ξέρει κανείς να συζητάει!
Και να μην θεωρεί τον ευατό του υπεράνω των υπολοίπων. Ειδικά αν θεωρεί ότι γνωρίζει κάτι παραπάνω.Το να αποκαλέσεις, λοιπόν, κάποιον ηλίθιο και κάποιον άλλο άσχετο επειδή αναφέρουν την άποψή τους μόνο θετικό στοιχείο δεν είναι.
Οσον αφορά στο αν δεν περιμένεις από 'σοβαρούς' χρήστες να έχουν τέτοιες απόψεις, κάνεις λάθος και μάλιστα μεγάλο.
Γιατι αυτόματα θεωρείς ασόβαρο ότι δεν είναι σύμφωνο με τα δικά σου πιστεύω.Απόδειξη ότι τελικά συζητάμε για το νόημα της δημοσίευσής μου, που είναι το πολιτικό παιχνίδι του Παπαζάχου και όχι οι γνωσεις του (που ούτε μπορώ ούτε θέλω να κρίνω).
Σε πολιτικό λοιπόν επίπεδο, παιζόταν επι χρόνια ένα παιχνίδι σχετικά με το ποιός θα πάρει χρήματα και για ποιά εργασία.
Ο Βαρώτσος (με την υποστήριξη ατόμων) διεκδικούσε (και έπαιρνε) για αρκετά χρόνια επιδοτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου ΒΑΝ.Ο Παπαζάχος φρόντισε να κοπούν αυτές οι επιδοτήσεις και να στραφούν το δικής του εμπνεύσεως σύστημα πρόβλεψης.
Οσον αφορά στις έρευνες, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλες τόσες έρευνες που θα λένε ότι το ΒΑΝ ήταν μια χαρά.
Αλλά στην γεωλογία δεν υπάρχουν σταθερές, απλούστατα γιατι δεν γνωρίζουμε πως αντιδρά ο πλανήτης.
Προσπάθειες να προβλέψουμε τι θα γίνει, με βάση στατιστικές αναλύσεις του παρελθόντος χωρίς σαφή γνώση των μηχανισμών της Γης.Πρωτα στα επι προσωπικου: Δεν θεωρησα τον εαυτο μου υπερανω κανενος. Υπαρχουν ομως ορισμενα πραγματα που για μενα ειναι βασικη γνωση, ενω για τους αλλους ειναι σχεδον μυστικιστικου περιεχομενου. Αν θελετε να κανουμε συζητηση να σας λυθουν καποιες βασικες αποριες, να την κανουμε. Αν νομιζετε οτι το κανω για επιδειξη, πασο.
Ηλιθιο δεν αποκαλεσα κανεναν απροκλητα. Οταν ομως καποιος αποκαλει ηλιθιο εναν ανθρωπο που δεν ειναι αξιος να τον κρινει τοτε ναι αντιδρω. Προσοχη οτι δεν εκρινα αποψη.Στα υπολοιπα (πολιτικα ερευνητικα κλπ) θα σε πειραζε πριν απαντησω να ρωτησω για τις πηγες σου και για τις προσωπικες σου γνωσεις (να που αναρωτηθηκα τελικα )
dea@735 δεν ειναι και ακριβως ετσι. Και διπλωματικες και διδακτορικα εχουν δωθει πανω στη μεθοδο ΒΑΝ. Κανεις και εσυ τα ιδια 2 λαθακια. Αλλο προβλεψη και αλλο ακριβης προβλεψη. Ο Βαρωτσος ισχυριζονταν οτι εκανε το δευτερο. Επισης πραγματα που δε γινοταν τη δεκαετια του 80 που εμεις περασαμε στο Γεωλογικο, πλεον μπορουν να γινουν. (Η ακριβης προγνωση σεισμων παντως δεν ειναι ενα απο αυτα)
-
Υπαρχει κανεις μηχανικος στο φορουμ να μας πει τι προβλεπει ο αντισεισμικος κανονισμος σε οτι αφορα την αντοχη των κτιριων? Ενοοω ποιο μεγιστο σεισμο πρεπει να μπορει να αντεξει ενα κτιριο χωρις να καταρρευσει? Επισης η ποιο γερη κατασκευη των κτισματων στο Ιονιο... σε τι ακριβως επικεντρωνεται? Απλα σε περισσοτερο οπλισμο, η αλλαζει και κατι στα δεσιματα?
Παντως οι τσιγγουνιες στον οπλισμο και στα δεσιματα ειναι τραγικο σφαλμα. Μπορει να γλυτωσεις λιγα φραγκα στα μπετα, αλλα να χασεις κοπους μιας ζωης σε καποια στραβη... Τουλαχιστον ετσι σκεφτηκα στο σπιτι μου, και ενισχυθηκε περαιτερω η κατασκευη.
-
Και για να συνεχίσω έξω τα λαμόγια σεισμολόγοι που κάνουν παιχνιδάκια με το φόβο του κόσμου!!!!!
Αυτοί που μου αρέσουν προσωπικά είναι ο Τσελέντης από την Πάτρα και ο Καρύδης στο κομμάτι των κατασκευών ...... από τους άλλους θεωρώ ότι ακούω ψιλοπ@@@ριές ... το μόνο που έμαθα από την ιστορία είναι ότι το σημαντικό βάθος δεν δίνει μετασεισμούς......
Επίσης όπως υπάρχουν οι σεισμολόγοι υπάρχουν και οι οικονομολόγοι και οι οικολόγοι, οι γυρολόγοι κλπ κλπ που ερμηνεύουν καταστάσεις.Οι οικονομολόγοι το 1999 πήραν το κεφάλι του κοσμάκι.... όποιος θέλει τους ακούει όποιος θέλει όχι!!!!! Το ίδιο γίνεται και με τους σεισμολόγους όποιος θέλει τους ακούει όποιος θέλει όχι!!!
Και όταν ξανακάνει 6,5 στην Κεφαλλονιά ποιος θα το έχει πρωτοπροβλέψει????? Οοεεοο......
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Και για να συνεχίσω έξω τα λαμόγια σεισμολόγοι που κάνουν παιχνιδάκια με το φόβο του κόσμου!!!!!
Αυτοί που μου αρέσουν προσωπικά είναι ο Τσελέντης από την Πάτρα και ο Καρύδης στο κομμάτι των κατασκευών ...... από τους άλλους θεωρώ ότι ακούω ψιλοπ@@@ριές ... το μόνο που έμαθα από την ιστορία είναι ότι το σημαντικό βάθος δεν δίνει μετασεισμούς......
Επίσης όπως υπάρχουν οι σεισμολόγοι υπάρχουν και οι οικονομολόγοι και οι οικολόγοι, οι γυρολόγοι κλπ κλπ που ερμηνεύουν καταστάσεις.Οι οικονομολόγοι το 1999 πήραν το κεφάλι του κοσμάκι.... όποιος θέλει τους ακούει όποιος θέλει όχι!!!!! Το ίδιο γίνεται και με τους σεισμολόγους όποιος θέλει τους ακούει όποιος θέλει όχι!!!
Και όταν ξανακάνει 6,5 στην Κεφαλλονιά ποιος θα το έχει πρωτοπροβλέψει????? Οοεεοο......
Συμφωνω μαζι σου και για τους 2 σεισμολογους νομιζω ειναι οι πιο σοβαροι,αν και δεν τους ακουω, ειναι εντελως απροβλεπτο φαινομενο που να ξερουν αυτοι ποτε και που?.Εχω ακουσει και κατι αλλους παπαρες, οχι σεισμολογους, χαζους πολιτες που με τις μαλακιες τους τρομαζουν τους φουκαραδες ασχετους οτι οταν π.χ. εχει ζεστη και υγρασια ειναι πιθανο να κανει σεισμο και τετοιες λοιπες μαλακιες
Ελεος
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?