-
Παιδιά γειά σας και πάλι,
Μιας και έφτασε ο καιρός να αλλάξει η κοπέλα μου αμορτισέρ στο 1.4 8V 206 της θα ήθελα τα φώτα σας.Φίλος μου με Bilstein μου είπε ότι είναι πολύ σκληρά.
Πείρα μια προσφορά για Kayaba Αέρα-λαδιού 290 ευρώ τοποθετημένα.
Τα Peugeot Sport είναι πολύ σκληρά για .... γυναικεία χρήση.
Το αυτοκίνητο είναι λίγο παιχνιδιάρικο από μόνο του δεν θα ήθελα να το χειροτερέψω μιας και οδηγάει η κοπέλα και οχι εγω....
Τα φώτα σας παρακαλώ.
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Τα Record είναι γαλλικά αμορτισέρ και αυτά που πήρα ήταν για 206 (το γράφανε πάνω). Τα έχουν βάλει πολλοί γνωστοί (οι περισσότεροι εκ των οποίων με 306) μου και μείνανε πολύ αυχαριστημένοι, τόσο ως προς την σφικτή απόσβεσή τους, όσο και ως προς την μακροζωία τους.
Παλιότερα είχα ακούσει όχι και τόσο καλά λόγια για τα Record, ιδίως ως προς τη μακροζωία τους. Να υποθέσω πως αυτό έχει αλλάξει? Είσαι σίγουρος πως οι θετικές γνώμες δεν οφείλονται στο φαινόμενο 'είχα αμορτισέρ-βάρκα και με την αλλαγή έπαθα την πλάκα μου, αλλά σε 20000χλμ θα λέω άλλα!';
Μακάρι βέβαια να είναι όπως τα λες, γιατί από άλλες γνωστές μάρκες δε μπορώ να πω πως έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος- ιδίως στον παράγοντα μακροζωία...
-
Τα Record Sp Maxigaz είναι αυτά ποθ φοράμε 3-4 άτομα σε 206.Προσωπικά έψω κάνει 40.000χλμ και δεν έχει ακόμα κανένα πρόβλημα.Η ίδια η εταιρία λέει ότι είναι πιο σκληρά από τα μαμά και μπορόυν να μπούν σε χαμηλωμένο αυτοκίνητο μέχρι 3 πόντους.
Τώρα για τα Bilstein ξέρω ότι τα μαύρα θα βγουν off πολύ γρήγορα και τα κίτρινα κοπανάνε.
Για τα Kayaba δεν ξέρω.
Τα PeugeotSport είναι για άλλες καταστάσεις.
Αν θες ρίξε και μια ματιά για deCarbon Comfort.
-
Για KONI έχετε κάποια γνώμη?
-
Εγώ πάντως δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα και δεν μπορώ μα εκφέρω άποψη!
-
Και 'γω τα Record με γνώμονα την μακροζωϊα τους και την σχετικά σφικτή ρύθμισή τους τα έβαλα. Είναι σκληρά, αλλά το αμάξι δεν κοπανάει καθόλου.
Εξάλλου, το σε ποιες ταχύτητες (δηλαδή συχνότητες διέγερσης) θα κοπανήσει, εξαρτάται πολύ λίγο από τα αμορτισέρ. Κυρίως από τα ελατήρια και την μάζα που αυτά φέρουν επηρεάζεται...
Αυτό γίνεται αφού η ιδιοσυχνότητα του όλου συστήματος εξαρτάται ελάχιστα από την απόσβεση που αυτό έχει.Στην εθνική έκανα μερικά σλάλομ στα 140Km/h και δείχνανε να κάνουν καλή απόσβεση της επαναφοράς. Το αμάξι δεν τραμπάλιαζε. Το ίδιο πήγα να κάνω και στα 170Km/h αλλά δεν το έκανα πολύ, αφού φοβόμουνα. Οπότε μένω στα συμπεράσματα των 140km/h.
Τα αμορτισέρ αυτά είναι σίγουρα για το 206. Εξάλλου ο αρχιμάστορας στο μαγαζί τα αναγνώρισε αμέσως, αφού για άλλο αμάξια η εταιρία βγάζει μόνο το καλάμι του αμορτισέρ (φυσίγγι το είπε). Για το 206 βγάζει ολόκληρο τον αποσβεστήρα.
-
Ο χρήστης felleas έγραψε:
Για KONI έχετε κάποια γνώμη?Εγώ πάντως θα πήγαινα στην σίγουρη και δοκιμασμένη επιλογή : DeCarbon Comfort.
-
Mετά απο 80.000χλμ θα χρειαστούν και ελατήρια?
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Εξάλλου, το σε ποιες ταχύτητες (δηλαδή συχνότητες διέγερσης) θα κοπανήσει, εξαρτάται πολύ λίγο από τα αμορτισέρ. Κυρίως από τα ελατήρια και την μάζα που αυτά φέρουν επηρεάζεται...
Αυτό γίνεται αφού η ιδιοσυχνότητα του όλου συστήματος εξαρτάται ελάχιστα από την απόσβεση που αυτό έχει.Όσο εξαρτάται από τα ελατήρια τόσο εξαρτάται και από τα αμορτισέρ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όσο εξαρτάται από τα ελατήρια τόσο εξαρτάται και από τα αμορτισέρ.Όχι. Αυτό δεν είναι σωστό. Το κάναμε στο μάθημα των ταλαντώσεων.
Υπάρχουν δύο ιδιοσυχνότητες για ένα σύστημα (με 1 β.ε.). Αυτή με απόσβεση (ωd) και αυτή χωρίς απόσβεση (ωo).Αυτά τα δύο μεγέθη συνδέονται με το μέτρο απόσβεσης (ζ), το οποίο φυσικά εξαρτάται από τον συντελεστή απόσβεσης (c) των αμορτισέρ.
Επειδή το ζ είναι αρκετά μικρότερο της μονάδος (υποκρίσιμη απόσβεση), τελικά βγάνει το ωd περίπου ίσο με το ωο
(όσο πιο μικρό το ζ, τόσο μικρότερη η απόκλιση μεταξύ των δύο ω). -
Νέα από το μέτωπο!
Τελικά, λέει, φταίει το top mount και για τα δύο είδη θορύβων. Θα το αλλάξουμε λέει (με δικό μου κόστος ανταλλακτικού, απαλλάσσομαι από το κόστος εργασίας) και θα είναι όλα εντάξει.
Προφανώς δεν έγινε κάτι σωστά κατά την τοποθέτηση και δεν έκατσε σωστά το top mount. Τώρα μπορεί και να καταστράφηκε. Τέλος πάντων, θα ελέγξουν και γενικότερα την ανάρτηση, μήπως ξεχάσαν και κάτι άλλο.
Άντε να δούμε...
(ελπίζω να μην μου βγει ξινό...) -
Το top mount καταστράφηκε επειδή δεν έκατσε καλά το αμορτισέρ και δούλεψε έτσι. Κανονικά δεν πρέπει να πληρώσεις τίποτα αλλά δεν πρόκειται να βρεις άκρη (πλήρωσε να ξεμπερδεύεις).
Ξαναδιάβασε τις ταλαντώσεις, τη συχνότητα του συστήματος τη ρυθμίζεις με τον αποσβεστήρα (δεδομένη μάζα και ελατήριο).
Πιο σκληρό ελατήριο = μεγαλύτερη συχνότητα
Πιο μεγάλη απόσβεση αμορτισέρ = μικρότερη συχνότητα
Ένας υπολογιστής ταλαντώσεων
http://www.efunda.com/formulae/vibratio ... l.cfm#calc -
Ο χρήστης felleas έγραψε:
Για KONI έχετε κάποια γνώμη?Εγω εβαλα τα κονι κιτρινα, και το αμαξι πλεον ειναι τρενο μετα απο τις δοκιμες και ρυθμισεις που του εκανα.
Βεβαια ειναι μια ακριβη λυση, αλλα αν δεν αλλαξεις ελατηρια μπορεις να βαλεις τα κονι κοκκινα που ειναι εξισου σπορτιφ και σφιχτα.
Πλεονεκτηματα κονι:Αξιοπιστια,μεγαλο ονομα,επισκευαζομενα,ρυθμιζομενα,σπορτιφ
Μειονεκτηματα:τιμη,κοπανημα σε σχεση με αλλα. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ξαναδιάβασε τις ταλαντώσεις, τη συχνότητα του συστήματος τη ρυθμίζεις με τον αποσβεστήρα (δεδομένη μάζα και ελατήριο).
Πιο σκληρό ελατήριο = μεγαλύτερη συχνότητα
Πιο μεγάλη απόσβεση αμορτισέρ = μικρότερη συχνότητα
Ένας υπολογιστής ταλαντώσεων
http://www.efunda.com/formulae/vibratio ... l.cfm#calcΜα και το πρόγραμμα που μου προτείνεις, αυτό που λέω υποστηρίζει...
Παράδειγμα : Για m=10Kg, c=120Nm/s, Κ=1000N/m, το ωο ισούται με 10rad/sec, ενώ το ωd ισούται με 8rad/sec. Η διαφορά είναι μεγαλούτσικη (20%), αλλά μιλάμε για ένα ζ ίσο με 0,6 (Πάρα πολύ μεγάλο! Στις αναρτήσες των οχημάτων πολύ σπάνια ξεπερνάει το 0,5. Συνήθως είναι στο 0,25 με 0,35.)
Για όλα τ' άλλα ίδια, αλλά με c=105Nm/s, βγαίνει ζ=0,521. Η απόκλιση μεταξύ του ωο και του ωd είναι της τάξης του 15%.
Επίσης, όσο μικρότερο είναι το ζ, τόσο μικρότερη είναι και αυτή η απόκλιση. Δηλαδή για ζ=0.4 φαντάσου ότι η διαφορά είναι κάτω του 10%. Με την συνεχή μείωση του c (άρα και του ζ), το ωd ανεβαίνει και τείνει να ταυτιστεί με το σταθερό ωο (το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από τα m,K). Βέβαια, αυτό που μας ενδιαφέρει στους υπολογισμούς είναι το ωd και όσο σκληραίνει ο αποσβεστήρας, τόσο αυτό κατεβαίνει (όπως το λες). -
Αυτό λέω και 'γω. Θα πληρώσω (φαντάζομαι ότι δεν θα είναι ακριβό), για να ξεμπερδεύω...
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Ãéá KONI Ý÷åôå êÜðïéá ãíþìç?
Åãù åâáëá ôá êïíé êéôñéíá, êáé ôï áìáîé ðëåïí åéíáé ôñåíï ìåôá áðï ôéò äïêéìåò êáé ñõèìéóåéò ðïõ ôïõ åêáíá.
Âåâáéá åéíáé ìéá áêñéâç ëõóç, áëëá áí äåí áëëáîåéò åëáôçñéá ìðïñåéò íá âáëåéò ôá êïíé êïêêéíá ðïõ åéíáé åîéóïõ óðïñôéö êáé óöé÷ôá.
Ðëåïíåêôçìáôá êïíé:Áîéïðéóôéá,ìåãáëï ïíïìá,åðéóêåõáæïìåíá,ñõèìéæïìåíá,óðïñôéö
Ìåéïíåêôçìáôá:ôéìç,êïðáíçìá óå ó÷åóç ìå áëëá.Må ÷áìÞëùìá Þ ÷ùñßò????
...ãéáôß ôá óêÝöôïìáé áñêåôÜ ÷ùñßò âÝâáéá íá '÷áìçëþóù'
-
Mε HR 3 ποντους χαμηλωμα.
-
Λοιπόν εντάξει!
Τοποθετήθηκε το top mount στον θόλο του οδηγού και όλα είναι ΟΚ.
Το αμάξι δεν κάνει τσικ!Κόστος : 8,15 ευρώ!
-
Χρειάστηκε να κάνει πάλι την ίδια εργασία ε?Αντε με το καλό να χαρείς να αμορτισέρ σου!
-
Ο χρήστης GIANNIS206 έγραψε:
Χρειάστηκε να κάνει πάλι την ίδια εργασία ε?Αντε με το καλό να χαρείς να αμορτισέρ σου!Ακριβώς η ίδια. Ξαναχύθηκαν οι βαλβολίνες, μου ξανάβαλαν καινούργιες. Αυτή την φορά όμως ταλαιπωρηθήκανε πολύ λιγότερο. Όλα ΟΚ!
Μου τοποθετήσανε και τα φρένα (εμπρός δίσκοι, εμπρός τακάκια) δωρεάν!Εκτός αυτών βέβαια, πρέπει να πω, ότι, επειδή την προηγούμενη φορά χρησιμοποιούσαν έναν μοχλό για να κατεβάσουν το ψαλίδι βάσης πιο κάτω, μου τραυμάτισαν το δάπεδο από κάτω (στο σημείο που πατούσε ο μοχλός). Βέβαια όλες τις ουλές εγώ τις μπογιάτισα με πινελάκι (αφού έβγαλα το κατεστραμένο μονωτικό από πάνω), αλλά δεν μου αρκεί. Σκέφτηκα να βάλω από πάνω και σιλικόνη.
Αμορτισέρ σε 206