-
Έψαξα και το ξαναείδα το επισόδιο είναι το 09-11-2003 (τρίτο της 3ης σεζόν).
Τελικά στην πρώτη προσπάθεια ο τύπος καταφέρνει να ανοίξει την πόρτα μόνο όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε στον πάτο της πισίνας (θα είχε πνιγεί προφανώς μέχρι τότε...)
Η εξήγηση που έδωσε ήταν 'Because as it sinks there's always greater pressure on the outside, basicaly it doesnt catch up until it stays at one place...' -
Ας σκεφτουμε επισης οτι με το χτυπημα του αυτοκινητου στη θαλασσα, μπορει να ανοιξουν και οι αεροσακκοι οι οποιοι μπορει να ειναι απο 0 μεχρι και 10. Αντε τωραεισαι μεσα στο αμαξι, να πρεπει να βγαλεις ζωνη, αν φορας, να ανοιξεις περασμα απο τους αεροσακκους που θα σε εμποδιζουν για αρκετα πολυτιμα δευτερολεπτα, να προσπαθεις να ανοιξεις πορτα ή παραθυρα ηλεκτρικα ή οχι. Βαλε και το πανικο μεσα...
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
Στο Top Gear είχαν κάνει ένα παρόμοιο πείραμα με αυτοκίνητο να πέφτει στο νερό!
Ρίχνουν το αυτοκίνητο από περίπου 1 μέτρο ύψος σε μια μεγάλη πισίνα (υπήρχαν μέσα δύτες με μπουκάλες και οξυγόνο σε περίπτωση που χρειαστει...)
Πέφτει το αυτοκίνητο και ο τυπάς προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα ενώ το αυτοκίνητο έχει μισόβουλιάξει (όχι αμέσως δηλαδή) και η πόρτα δεν ανοίγει με ΤΙΠΟΤΑ! όταν γεμίζει το αυτοκίνητο με νερό που θα περίμενε κανείς πως εξισώνονονται οι πιέσεις του νερού από μέσα και από έξω πάλι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα με τπτ και του δίνουν οξυγόνο οι δύτες...
Στην δεύτερη απόπειρα με το που πέφτει το αυτοκίνητο στο νερό ανοίγει την πόρτα με μεγάλη δυσκολία και 'σώνεται' ...
Που σημαίνει αν δεν προλάβεις να ανοίξεις πόρτα ή παράθυρο και δεν τα παίξεις από την είσοδο του νερού είναι δύσκολα τα πράγματα ........υπηρξε καποια εξηγηση γιατι με την εξισορροπιση της πιεσης δεν ανοιγε η πορτα;;;;;;;
Νομίζω ότι οφείλεται στον ογκο και την μάζα του νερού που πρέπει να μετατοπιστεί για να ανοίξει η πόρτα!
μα με την εξισορροπιση της πιεσης μεσα και εξω γιατι θα πρεπει να μετακινηθει μεγαλος ογκος νερου;;
Κατι παει να πει ο kouk, νομιζω οτι μπορω να βοηθησω αν ειναι σωστο αυτο που σκεφτομαι. Η υδροδυναμικη αντισταση ειναι τεραστια! Αρκει να σκεφτουμε τη δυναμη που βαζουμε κωπηλατοντας με 2 κουπια που τα πτερυγια τους ειναι οσο 2-3 παλαμες.
-
Παίδες για σκεφτείτε και αυτό...
Έστω πως έχουμε ένα μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό (βάλτε εσείς μάρκα ) το οποίο είναι κλειστό και έστω πως είναι γεμάτο τελείως!
Έτσι και το ρίξουμε στην θάλλασα σε μεγάλο βάθος η πίεση από έξω προς τα μέσα και από μέσα προς τα έξω θα είναι η ίδια..?
Όσο μεγαλώνει το βάθος η υδροστατική πίεση αυξάνεται σε ένα σώμα μέσα στο υγρό έτσι δεν είναι? Η πίεση από μέσα προς τα έξω όμως γιατί να αυξάνεται?
Εγώ νομίζω πως η πίεση από έξω είναι μεγαλύτερη από ότι μέσα...Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχουμε ένα μπουκάλι με μια μικρή τρύπα...?? Όταν το μπουκάλι είναι στον πάτο ή σε οποιοδήποτε βάθος σταθερό προφανώς οι πιέσεις είναι μέσα έξω ίσες... Τι γίνεται όμως όταν το μπουκάλι πέφτει...?(το μπουκάλι το θεωρώ πάντα γεμάτο με νερό όχι να γεμίζει εκείνη την ώρα...) Μήπως είναι αυτό που είπε πολύ απλοϊκά ο τύπος στο TOP GEAR? οτι δεν προλαβαίνει να εξισωθεί η πίεση μέσα και έξω...?
Προφανώς θα παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα βουλιάζει-μπαίνει νερό στο αυτοκίνητο (η τρύπα που έλεγα..) και το πόσο μεγάλη επιφάνεια-βάρος έχει η πόρτα...(κάτι ξέρω που πήρα 5πορτο )
Αυτο για να εξηγήσουμε γιατί δεν άνοιξε η πόρτα ενώ ήταν γεμάτο το αυτοκίνητο με νερό ενώ πήγαινε προς τον πάτο και άνοιξε όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε στον πυθμένα....
Τι λέτε και σεις...?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μα για να ανοίξει η πόρτα,θα πρέπει να μετακινήσει το νερό που βρίσκεται από την έξω μεριά!
Δεν είναι θέμα πίεσης αφου και το εσωτερικό είναι γεμάτο!ναι, πρέπει. Αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο. Φαντάσου την πόρτα σαν το πηδάλιο ενός μέσου σκάφους μέσα στο νερό (δεν διαφέρουν και πολύ σε εμβαδό). Αν και μόνο αν η πίεση και στις δύο μεριές της πόρτας είναι ίδια, θεωρητικά την ανοίγεις σχετικά εύκολα.
Αλλά: για να γίνει αυτό, πρέπει το εσωτερικό του οχήματος να γεμίσει εντελώς με νερό. Και ποιος έχει την ψυχραιμία και την αναπνοή ν'αντέξει ως τότε???
-
Σπύρο το πηδάλιο δέχεται δυνάμεις στην μικρή του πλευρά και η κίνησή του επιφέρει την στροφή ολόκληρου του σκάφους!!
Η πόρτα πρέπει να μετακινήσει τεράστιες ποσότητες νερού!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σπύρο το πηδάλιο δέχεται δυνάμεις στην μικρή του πλευρά και η κίνησή του επιφέρει την στροφή ολόκληρου του σκάφους!!Η πόρτα πρέπει να μετακινήσει τεράστιες ποσότητες νερού!!!
Είναι το ίδιο. Σκέψου σκάφος εντελώς ακίνητο, πηδάλιο με εμβαδό όσο η πόρτα. Βουτάς από κάτω, το στρίβεις. Δεν είναι δύσκολο, ακριβώς γι'αυτό: η υδροστατική πίεση δεξιά και αριστερά του πηδαλίου είναι ίσες
-
Θα ηθελα να κανω και εγω μια υποθεση εδω περα.Αν θυμαμαι καλα η δυναμη που ασκειται απο το νερο ειναι ιση με γ*Η οπου γ για θαλασσινο νερο ειναι γυρω στο 1.025 ενω για γλυκο γυρω στο 1 και Η η υψομετρικη διαφορα απο την επιφανεια της θαλασσας μεχρι το επιθυμητο σημειο.Αυτο ισχυει για την εξωτερικη μερια της πορτασ ενω απο την εσωτερικη η υψομετρικη διαφορα ειναι απο τον ουρανο του αυτοκινητου μεχρι το επιθυμητο σημειο.Δηλαδη αν υποθεσουμε οτι το αμαξι εχει καθισει στα 5 μετρα η δυναμη που ασκειται απο εξω ειναι πενταπλασια της εσωτερικης.
-
Ο χρήστης keny έγραψε:
Θα ηθελα να κανω και εγω μια υποθεση εδω περα.Αν θυμαμαι καλα η δυναμη που ασκειται απο το νερο ειναι ιση με γ*Η οπου γ για θαλασσινο νερο ειναι γυρω στο 1.025 ενω για γλυκο γυρω στο 1 και Η η υψομετρικη διαφορα απο την επιφανεια της θαλασσας μεχρι το επιθυμητο σημειο.Αυτο ισχυει για την εξωτερικη μερια της πορτασ ενω απο την εσωτερικη η υψομετρικη διαφορα ειναι απο τον ουρανο του αυτοκινητου μεχρι το επιθυμητο σημειο.Δηλαδη αν υποθεσουμε οτι το αμαξι εχει καθισει στα 5 μετρα η δυναμη που ασκειται απο εξω ειναι πενταπλασια της εσωτερικης.όχι. Αν το αμάξι έχει γεμίσει εντελώς με νερό, η πίεση μέσα και έξω είναι ίδια.
αντιπαράδειγμα: μπουκάλι πλαστικό γεμάτο με νερό εντελώς, αν το ρίξεις πάει στον πάτο της θάλασσας. Αν ίσχυε αυτό που λες, θα τσαλακωνόταν λόγω της μεγαλύτερης εξωτερικής πίεσης.
-
Ο χρήστης keny έγραψε:
Θα ηθελα να κανω και εγω μια υποθεση εδω περα.Αν θυμαμαι καλα η δυναμη που ασκειται απο το νερο ειναι ιση με γ*Η οπου γ για θαλασσινο νερο ειναι γυρω στο 1.025 ενω για γλυκο γυρω στο 1 και Η η υψομετρικη διαφορα απο την επιφανεια της θαλασσας μεχρι το επιθυμητο σημειο.Αυτο ισχυει για την εξωτερικη μερια της πορτασ ενω απο την εσωτερικη η υψομετρικη διαφορα ειναι απο τον ουρανο του αυτοκινητου μεχρι το επιθυμητο σημειο.Δηλαδη αν υποθεσουμε οτι το αμαξι εχει καθισει στα 5 μετρα η δυναμη που ασκειται απο εξω ειναι πενταπλασια της εσωτερικης.keny
Αυτό που λες θα ισχύει στην περίπτωση που ανέφερα με το σφραγισμένο μπουκάλι όταν δηλαδή το 'έξω' δεν επηρεάζει το 'μέσα'... Στην περίπτωση του αυτοκινήτου όμως αυτό δεν ισχύει γιατί αλλιώς δε θα έμπαζε νερά
Όταν το αυτοκίνητο είναι στον πάτο ας πούμε και για κάποιο χρονικό διάστημα οι πιέσεις μέσα έξω εξισώνονται. Μετά για να ανοίξεις την πόρτα δεν απαιτείται και ιδιαίτερη δύναμη.... το ίδιο φαίνεται και στο video ο Αγγλάρας ανοίγει την πόρτα σχεδόν με το ένα χέρι.... -
Εγω παιδια δεν μπορω να το εξηγησω επιστημονικα αλλα το συμπερασμα που βγηκε απο το πειραμα (και το ειδαμε με τα ματακια μας οσοι το ειδαμε) ειναι οτι αμα περιμενεις να γεμισει το αυτοκινητο με νερο, τελειωσες. Οταν το εκαναν αυτο, η πορτα ανοιξε μονο οταν το αυτοκινητο πατησε στον πυθμενα. Αντιθετα, οταν προσπαθησαν να την ανοιξουν αμεσως, με δυσκολια αλλα ανοιξε.
Συμπερασμα, αμα πεσετε σε νερο ΑΜΕΣΩΣ προσπαθειτε με ολη σας την δυναμη να ανοιξετε εστω και μια πορτα
-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Θα ηθελα να κανω και εγω μια υποθεση εδω περα.Αν θυμαμαι καλα η δυναμη που ασκειται απο το νερο ειναι ιση με γ*Η οπου γ για θαλασσινο νερο ειναι γυρω στο 1.025 ενω για γλυκο γυρω στο 1 και Η η υψομετρικη διαφορα απο την επιφανεια της θαλασσας μεχρι το επιθυμητο σημειο.Αυτο ισχυει για την εξωτερικη μερια της πορτασ ενω απο την εσωτερικη η υψομετρικη διαφορα ειναι απο τον ουρανο του αυτοκινητου μεχρι το επιθυμητο σημειο.Δηλαδη αν υποθεσουμε οτι το αμαξι εχει καθισει στα 5 μετρα η δυναμη που ασκειται απο εξω ειναι πενταπλασια της εσωτερικης.
keny
Αυτό που λες θα ισχύει στην περίπτωση που ανέφερα με το σφραγισμένο μπουκάλι όταν δηλαδή το 'έξω' δεν επηρεάζει το 'μέσα'... Στην περίπτωση του αυτοκινήτου όμως αυτό δεν ισχύει γιατί αλλιώς δε θα έμπαζε νερά
Όταν το αυτοκίνητο είναι στον πάτο ας πούμε και για κάποιο χρονικό διάστημα οι πιέσεις μέσα έξω εξισώνονται. Μετά για να ανοίξεις την πόρτα δεν απαιτείται και ιδιαίτερη δύναμη.... το ίδιο φαίνεται και στο video ο Αγγλάρας ανοίγει την πόρτα σχεδόν με το ένα χέρι....Λέω εγώ τώρα...
λες να μην ήταν αγγλάρας αλλά ο Sado; λέω εγώ...Εγώ αν είχα την ατυχία να πέσω στη θάλασσα... πάει πάπαλα, ούτε για αστείο...
Δεν ξέρω και κολύμπι παπαλα ο Θανάσης...Αλλά εγώ ξέρω το άλλο από την δουλειά μου (πρώην παρμπριζάς) ότι για να σπάσουμε ένα κρύσταλλο αυτοκινήτου δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο (είναι ρε παιδία μα τον Θεό ορισμένες φορές που να τραβάς τα μαλλιά σου... να βαράς με βαριά το κρύσταλλο και αυτό να μην σπάει με τίποτα! και άλλες να το ακουμπάς απλά στο πάτωμα και να διαλάει)... για να σπάσει εύκολα ένα κρύσταλλο απλά το βαράμε με ένα μπουζί... και αυτό έχει γίνει θρύψαλα για πλάκα.
Τώρα... αν πούμε ότι ήμαστε μέσα στην θάλασσα και λόγο της διαφοράς της πίεσης δεν ανοίγει η ριμάδα η πόρτα.... δεν είναι πιο εύκολο να σπάσουμε το κρύσταλλο ; και εξηγούμαι... έξω έχουμε μεγάλη πίεση, μέσα λιγότερη. Συνεπώς πάνω στο κρύσταλλο ασκείται μεγάλη πίεση από έξω προς τα μέσα. Αν βρούμε κάποιο αντικείμενο να το σπάσουμε που θα είναι το πρόβλημα... ίσως τότε να σπάσει και πιο εύκολα διότι θα μας βοηθά η εξωτερική πίεση,... ναι μεν θα πέσουν τα κομματάκια επάνω μας ίσως με κάποια δύναμη, αλλά αυτό πιστεύω είναι το λιγότερο... -
αν εχεις ηλιοροφη ειναι καλυτερα ε?
η μηπως με cabrio ? -
Δεν ειναι καθολου ευκολο να σπασεις το τζαμι, ειδικα αμα εχει νερο απο την αλλη μερια...
Κατι ασχετο αλλα σημαντικο:
htanso21:
Το να ξερεις κολυμπι δεν εχει καμμια σχεση. Στην θαλασσα το σωμα επιπλει (εκτος αν εχει τρελλη τρικυμια οπου και εκει παλευεται). Το μονο που πρεπει να κανεις ειναι **να εισαι ηρεμος **και απλα να επιπλεεις -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στο Top Gear είχαν κάνει ένα παρόμοιο πείραμα με αυτοκίνητο να πέφτει στο νερό!
Ρίχνουν το αυτοκίνητο από περίπου 1 μέτρο ύψος σε μια μεγάλη πισίνα (υπήρχαν μέσα δύτες με μπουκάλες και οξυγόνο σε περίπτωση που χρειαστει...)
Πέφτει το αυτοκίνητο και ο τυπάς προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα ενώ το αυτοκίνητο έχει μισόβουλιάξει (όχι αμέσως δηλαδή) και η πόρτα δεν ανοίγει με ΤΙΠΟΤΑ! όταν γεμίζει το αυτοκίνητο με νερό που θα περίμενε κανείς πως εξισώνονονται οι πιέσεις του νερού από μέσα και από έξω πάλι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα με τπτ και του δίνουν οξυγόνο οι δύτες...
Στην δεύτερη απόπειρα με το που πέφτει το αυτοκίνητο στο νερό ανοίγει την πόρτα με μεγάλη δυσκολία και 'σώνεται' ...
Που σημαίνει αν δεν προλάβεις να ανοίξεις πόρτα ή παράθυρο και δεν τα παίξεις από την είσοδο του νερού είναι δύσκολα τα πράγματα ........υπηρξε καποια εξηγηση γιατι με την εξισορροπιση της πιεσης δεν ανοιγε η πορτα;;;;;;;
Νομίζω ότι οφείλεται στον ογκο και την μάζα του νερού που πρέπει να μετατοπιστεί για να ανοίξει η πόρτα!
Έστω και αργά αργά θα έπρεπε να ανοίγει.
Παράξενο ακούγεται.
Τότε τα βατραχοπέδιλα δεν θα πρέπει να κουνιούνται! (εξάλλου ο ρόλος τους αυτός είναι, να μετατοπίζεται όγκος νερού) -
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ, ώστε να μην ανοίγει η πόρτα, είναι να βρισκόμαστε στην περίπτωση που ενώ μπαίνει νερό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, παράλληλα βγαίνει αέρας από αυτό. Έτσι μέσα στο αυτοκίνητο θα επικρατεί μια πίεση ελάχιστα μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική.* Η εξωτερική πίεση θα είναι μεγαλύτερη και θα μας δυσκολεύει να ανοίξουμε την πόρτα. Αν μπαίνει νερό αλλά δεν βγαίνει καθόλου αέρας από μέσα, μετά από κάποιο σημείο οι πιέσεις θα εξισωθούν και η πόρτα θα ανοίξει εύκολα σχετικά.
- Αυτό μπορεί να υπολογιστεί εύκολα με τον τύπο p=ρgh όπου p η 'επιπλέον' πίεση, ρ η πυκνότητα του νερού, g=9.81 και h το ύψος της στάθμης του νερού μέσα στο αυτοκίνητο.
-
Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου είναι τοποθετημένο από έξω. Το μόνο που το κρατάει στη θέση του είναι τα λάστιχα και η κόλλα. Με δύναμη (πχ κλοτσιά και με τα δύο πόδια) θεωρητικά μπορείς να το σπρώξεις ολόκληρο προς τα έξω. Αυτό (ή το σπάσιμό του με ένα αιχμηρό αντικείμενο) είναι θεωρητικά η απλούστερη λύση.
Στα χάτσμπακ που μπορεί να ανοίξει με εσωτερικό μοχλό το πορτ-μπαγκάζ υπάρχει και αυτή η διέξοδος. Το πίσω μέρος (λόγω βάρους) θα είναι πιο ψηλά.
Πάντως όταν προτοεμφανίστηκαν τα ηλεκτρικά παράθυρα, υπήρχε εφεδρική μανιβέλα. Τώρα πια όχι...Έτσι κι αλλιώς, το βασικό είναι να μην μείνεις αναίσθητος από το χτύπημα. Τότε την έβαψες πραγματικά.
-
Σπαμε το παραθυρο (με τα πόδια π.χ.) και βγαινουμε εξω,συνηθως ειναι η ιδανικη λύση.Αν προσπαθουμε να ανοίξουμε την πόρτα θα χασουμε πολυ χρόνο πιστεύω.
Σε καθε περιπτωση,καλο ειναι να μην οδηγουμε μεθυσμένοι και βράδυ στο λιμανι -
Δεν θέλω να φανεί πως κάνω τον πονηρό.......αλλά πως τα καταφέρνουν και πέφτουν στη θάλασσα ,στα λιμάνια......δεν εξετάζω την περίπτωση μέθυσμένου,άρρωστου (γενικά) ή κάτι τέτοιο.Τώρα να πέσω έτσι απο λάθος στο λιμάνι της περιοχής που μένω μου φαίνεται χοντρό.Να πέσω σε κάποιο ποτάμι γιατί μπήκα με χίλια στη στροφή και μου έφυγε πάει στο καλό.
Βέβαια καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι πνίγεσαι ότι και να κάνεις οταν δεν έχεις τις αισθήσεις σου.Οπότε ή καλύτερη λύση είναι ..............μην πέφτεται μέσα... -
Ο χρήστης ANGEL13 έγραψε:
αλλά πως τα καταφέρνουν και πέφτουν στη θάλασσα ,στα λιμάνια......
Θυμάμαι μια είδηση που είχα διαβάσει στους 4Τ ότι στην Ιαπωνία επιβλήθηκε διά νόμου τα αμάξια να παίρνουν μπρος ΜΟΝΟ με πατημένο συμπλέκτη, μετά από μερικά ατυχήματα που κάποιοι οδηγοί προσπάθησαν να βάλουν μπροστά με ταχύτητα μέσα και το αμάξι από το τράνταγμα έπεσε στο νερό (παρκαρισμένα σε προβλήτες)...
Οπότε ή καλύτερη λύση είναι ..............μην πέφτεται μέσα...
Εννοείται!!!
Βύθιση αυτοκινήτου σε νερό και ασφαλής έξοδος