-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εγώ θα το παίξω σκεπτικιστής και θα αναρωτηθώ: εδώ και χρόνια προσπαθούν να φτιάξουν στη Χαλανδρίτσα πίστα. Εχει συσταθεί εταιρία, έχουν βγει μετοχές, υπάρχει το οικόπεδο και έχει καταρχήν χαραχθεί η διαδρομή (σε χώμα) αλλά έχει κολλήσει (μακάρι να ξεκολλήσει). Για ποιό λόγο ?Δίνω μια καταρχήν απάντηση χάριν συζήτησης: διότι ένα τέτοιο (προδιαγραφών Φόρμουλα 1) αυτοκινητοδρόμιο στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι καλή επένδυση και ΔΕΝ είναι βιώσιμο. ΑΝ ήταν είμαι σίγουρος πως κάποιος θα το είχε κάνει.
Ως αντίστοιχο παράδειγμα αυτοκινητοδρόμιου σε υψηλής ανεργίας περιοχή με άριστες προδιαγραφές αναφέρω το Lausitzring στη Γερμανία, το οποίο χρεωκόπησε...
Νάσο καλημέρα,
Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για το θέμα της πίστας, εντός της επόμενης εβδόμαδας, θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη με το Αυτοκινητοδρόμιο Αχαίας (project κατασκευής πίστας στην Χαλανδρίτσα), καθώς θα υπογραφεί προσύμφωνο με σοβαρό επενδυτή για την ανάληψη του project. Υπενθυμίζω, ότι η Χαλανδρίτσα διαθέτει εκτός των άλλων (χωροταξική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σχετικές άδειες από αρμόδιους φορείς) και άδεια κατασκευής πίστας. Εκτός της συνολικής δεσμευμένης έκτασης, θα αγοραστούν επιπλέον 2.500 στρέμματα για παράπλευρες δραστηριότητες, για τα οποία σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχουν εξασφαλισθεί τα 1250 στρέμματα. Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι ένα όνειρο αρκετών ετών πολύ σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Τέλος, αναμένεται να έλθει εντός τη επόμενης εβδόμαδας ο κ. Αβραμόπουλος στην Πάτρα, για εξελίξεις με το θέμα.
-
Μακάρι! Ας δούμε βέβαια πρώτα τις υπογραφές...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μακάρι! Ας δούμε βέβαια πρώτα τις υπογραφές...Καλημέρα παίδες!Λυπάμαι που το λέω αλλά όσα ακούγονται για Χαλανδρίτσα (εννοώ για τις υπογραφές με επενδυτή) μου μοιάζουν με αντιπερισπασμό στον Αβραμό...
-
Σε περίπτωση που γίνει στην πάτρα... τι να πω...
Μονο που σκεφτομαι τον κολ@δρομο κορινθου πατρών...
Και χωρις να παρεξηγηθω απο τους φιλους της πατρας, αλλα δεν θα ειναι και η πιο ευκολη προσβαση, θα μου πειτε εχουμε και την γεφυρα, συμφωνοι, μετα την γεφυρα τι γινεται; απο την αλλη η βοιοτια δεν εχει τουριστικες υποδομες καταλληλες για τετοιου ειδους τουρισμου, οποτε... τα σχολια δικα σας. -
μαρέσει που φτάσαμε να μιλάμε για την Αθηνών Πατρών λες και είναι σίγουρο ότι θα γίνει ή πίστα...
-
Κι είναι και μαλάκες... Να πω ότι έχουμε έλλειψη από ξενοδοχεία, πάει στα κομμάτια. Η Ελλάδα βρωμάει από ξενοδοχεία, τα οποία είναι σε κάθε σαιζόν από άδεια ως μισοάδεια.
-
Ο μόνος τρόπος για να γίνει πίστα προδιαγραφών F1 στην Ελλάδα λογικά είναι η αναβάθμιση μίας εκ των δύο υπαρχόντων. Μέγαρα ή Σέρρες.
Προσωπική εκτίμηση , θεωρώ τα Μέγαρα σαν πιο καλή βάση , δεδομένου ότι η υπάρχουσα υποδομή (Ε.Ο Αθηνών - Κορίνθου , Προαστιακός) πιο εύκολη απολοτρίωση γαιών (μπορεί να γίνει επέκταση και απορόφηση της βάσης των ελικοπτέρων που είναι δίπλα με μικρό σχετικά κόστος), κοντά στο μεγαλύτερο Αστικό κέντρο με τεράστια Ξενοδοχειακή υποδομή , μικρότερο κόστος επένδυσης δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος ανήκει ήδη στον φορέα.
Από την άλλη οι Σέρρες έχουν πολύ καλίτερη τεχνική υποδομή στην πίστα , αλλά η απόσταση και οι προσβάσεις υστερούν σημαντικά το δε συνολικό κόστος δεν θα καλύψει περαιτέρω αναπτυξιακές ανάγκες.
Η Χαλανδρίτσα , έχει δεσμεύσει ήδη τις απαραίτητες εκτάσεις , έχουν γίνει μελέτες αλλά επίσης υστερεί σημαντικά σε υποδομές πρόσβασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και από τις αεροπορικές πύλες εισόδου της χώρας. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί κάποιο τοπικό αεροδρόμιο καθώς και το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Η Ξενοδοχειακή υποδομή της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστεί σημαντική αναβάθμιση. Το μόνο πλεονέκτημα με βάση τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι η λιμενική υποδομή. Θα μπορούσε να έχει ένα δεύτερο πλεονέκτημα το οποίο απώλεσε η μικρόνοια των πολιτικών της περιοχής και όχι μόνο (το εργοστάσιο της Pirelli)
Ο Ορχομενός είναι για μένα μία χαμένη υπόθεση. Στην μέση του πουθενά με ανύπαρκτη Ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και με εξ ίσου προβληματικές προσβάσεις (ακόμη χειρότερες και από Σέρρες και από Πάτρα).
Άλλες πιθανές περιπτώσεις θα ήταν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού , το Τατόϊ και το Αιγίνιο (άν υπάρξει η πολιτική βούληση να αντιπαρατεθεί με τους 'δήθεν' οικολόγους - χλωμό)
Τέλος θα συμφωνήσω απόλυτα με τον nass ότι μία τέτοια επένδυση είναι κακή για οποιονδήποτε ιδιώτη γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει απόσβεση! Είναι όμως πιθανό εφ'όσον γίνει με οικονομικά/αναπτυξιακά κριτήρια να φέρει μία σχετική ανάπτυξη στην οικονομία ενός τόπου , συνδυαζόμενη με παράλληλες ενέργειες αλλά και κοινωνικά ωφέλη.
-
Όταν λες 'αναβάθμιση' τι ακριβώς εννοείς; Γιατί η μόνη περίπτωση να αναβαθμιστούν τα Μέγαρα σε πίστα προδιαγραφών F1 είναι να γκρεμιστούν όλα, να μην μείνει τίποτα, και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν. Η περίπτωση μου θυμίζει γήπεδο της ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφια...
-
Ο χρήστης msamaro έγραψε:
Όταν λες 'αναβάθμιση' τι ακριβώς εννοείς; Γιατί η μόνη περίπτωση να αναβαθμιστούν τα Μέγαρα σε πίστα προδιαγραφών F1 είναι να γκρεμιστούν όλα, να μην μείνει τίποτα, και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν. Η περίπτωση μου θυμίζει γήπεδο της ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφια...Ακριβώς , από τα μεγαλύτερα κόστη στην κατασκευή πίστας είναι το γήπεδο. Στα Μέγαρα μόνο αυτό αξίζει! Συνδυαζόμενο με κρατική έκταση ακριβώς δίπλα μπορεί να γλυτώσεις τεράστια ποσά.
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Ο μόνος τρόπος για να γίνει πίστα προδιαγραφών F1 στην Ελλάδα λογικά είναι η αναβάθμιση μίας εκ των δύο υπαρχόντων. Μέγαρα ή Σέρρες.Προσωπική εκτίμηση , θεωρώ τα Μέγαρα σαν πιο καλή βάση , δεδομένου ότι η υπάρχουσα υποδομή (Ε.Ο Αθηνών - Κορίνθου , Προαστιακός) πιο εύκολη απολοτρίωση γαιών (μπορεί να γίνει επέκταση και απορόφηση της βάσης των ελικοπτέρων που είναι δίπλα με μικρό σχετικά κόστος), κοντά στο μεγαλύτερο Αστικό κέντρο με τεράστια Ξενοδοχειακή υποδομή , μικρότερο κόστος επένδυσης δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος ανήκει ήδη στον φορέα.
Από την άλλη οι Σέρρες έχουν πολύ καλίτερη τεχνική υποδομή στην πίστα , αλλά η απόσταση και οι προσβάσεις υστερούν σημαντικά το δε συνολικό κόστος δεν θα καλύψει περαιτέρω αναπτυξιακές ανάγκες.
Η Χαλανδρίτσα , έχει δεσμεύσει ήδη τις απαραίτητες εκτάσεις , έχουν γίνει μελέτες αλλά επίσης υστερεί σημαντικά σε υποδομές πρόσβασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και από τις αεροπορικές πύλες εισόδου της χώρας. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί κάποιο τοπικό αεροδρόμιο καθώς και το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Η Ξενοδοχειακή υποδομή της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστεί σημαντική αναβάθμιση. Το μόνο πλεονέκτημα με βάση τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι η λιμενική υποδομή. Θα μπορούσε να έχει ένα δεύτερο πλεονέκτημα το οποίο απώλεσε η μικρόνοια των πολιτικών της περιοχής και όχι μόνο (το εργοστάσιο της Pirelli)
Ο Ορχομενός είναι για μένα μία χαμένη υπόθεση. Στην μέση του πουθενά με ανύπαρκτη Ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και με εξ ίσου προβληματικές προσβάσεις (ακόμη χειρότερες και από Σέρρες και από Πάτρα).
Άλλες πιθανές περιπτώσεις θα ήταν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού , το Τατόϊ και το Αιγίνιο (άν υπάρξει η πολιτική βούληση να αντιπαρατεθεί με τους 'δήθεν' οικολόγους - χλωμό)
Τέλος θα συμφωνήσω απόλυτα με τον nass ότι μία τέτοια επένδυση είναι κακή για οποιονδήποτε ιδιώτη γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει απόσβεση! Είναι όμως πιθανό εφ'όσον γίνει με οικονομικά/αναπτυξιακά κριτήρια να φέρει μία σχετική ανάπτυξη στην οικονομία ενός τόπου , συνδυαζόμενη με παράλληλες ενέργειες αλλά και κοινωνικά ωφέλη.
Λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.
Τα λέμε από εβδομάδα.
Κ.Βλασταράς -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Κι είναι και μαλάκες... Να πω ότι έχουμε έλλειψη από ξενοδοχεία, πάει στα κομμάτια. Η Ελλάδα βρωμάει από ξενοδοχεία, τα οποία είναι σε κάθε σαιζόν από άδεια ως μισοάδεια.Ελλειψη απο ξενοδοχεία δεν εχουμε απο πλευρας ποσοτητας, αλλα απο πλευρας ποιοτητας! γιαυτο αλλωστε ειναι και μισοάδεια.
-
Ο χρήστης Longhi έγραψε:
Ο μόνος τρόπος για να γίνει πίστα προδιαγραφών F1 στην Ελλάδα λογικά είναι η αναβάθμιση μίας εκ των δύο υπαρχόντων. Μέγαρα ή Σέρρες.
Προσωπική εκτίμηση , θεωρώ τα Μέγαρα σαν πιο καλή βάση , δεδομένου ότι η υπάρχουσα υποδομή (Ε.Ο Αθηνών - Κορίνθου , Προαστιακός) πιο εύκολη απολοτρίωση γαιών (μπορεί να γίνει επέκταση και απορόφηση της βάσης των ελικοπτέρων που είναι δίπλα με μικρό σχετικά κόστος), κοντά στο μεγαλύτερο Αστικό κέντρο με τεράστια Ξενοδοχειακή υποδομή , μικρότερο κόστος επένδυσης δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος ανήκει ήδη στον φορέα.
Τα λέμε από εβδομάδα.
Κ.Βλασταράςκαλα κανεις και δεν συμφωνεις, αλλα μετα απο 800 χρονια ψευτικων υποσχεσεων, επετρεψε μας να εχουμε καποιες επιφυλαξεις!!!!
μεχρι και εγκαινια πιστας ειχαμε δει....
-
Ο χρήστης Longhi έγραψε:
Τα λέμε από εβδομάδα.
Κ.ΒλασταράςΟύτε εγώ θα συμφωνήσω με την διαφωνία σου!
Θα μου άρεσε βέβαια να μου εξηγήσεις πώς και πόσο θα κοστίσουν διάφορα πράγματα για να φτειαχτεί η κατάλληλη υποδομή αλλά ούτως ει άλλως είναι ανευ ουσίας δεδομένου ότι δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις αλλά μόνο στις 'πληρωμές' μέσω των φόρων δημόσιων είτε δημοτικών!
-
Πήραμε την poll!
http://www.patrastoday.gr/News/article. ... d=18&id=59 -
Ãéá íá äïýìå èá ñßîïõí êáìéá õðïãñáöÞ íá îåêéíÞóïõí ôá Ýñãá Þ èá áñ÷ßóïõí íá êïêïñïìáëþíïõí ãéá ôï ðïõ èá ãßíåé ôåëéêÜ áõôÞ ç ðßóôá !
-
ενα πραγμα εχω να πω...
το οθωμανικο τελικα δεν ανοιγει, σφιγγει τους κ....ς
ας μην επαιρνε η τουρκια F1 και motoGP και ο καγκελοπουλος θα κοιταταν ακομα τον υπνο του δικαιου. βεβαια για να σφιχτει λιγο ακομα θα πρεπει καποιος να του δειξει ποσοι ελληνες θα πανε το καλοκαιρι 21 αυγουστου στην κωνσταντινουπολη να δουνε την F1, ποσοι θα πανε τον οκτωβριο να δουνε motoGP και να κατσει με ενα απλο Κομπιουτερακι να δει ποσα θα ακουμπησουμε στους τουρκους. για τους υπολοιπους ευρωπαιους δεν το συζητω, τα εισητηρια τα φτηνοτερα εχουν 80 ευρω το τριημερο και με τους μισθους που εχουν θα ειναι ακομα φτηνοτερα για αυτους σε σχεση με την ιταλια
ηδη με παρεα το κανονιζουμε για αυγουστο και μπορει αι οκτωβριο αν μπορεσουμε να παρουμε κανα δυο μερες αδεια -
Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Θα έιναι πάρα πολύ καλό, ως προς τα έμμεσα οφέλη κυρίως!
Τουρισμός, προβολή της χώρας, ανάπτυξη της περιοχής, συμβολή στην αυτοκινητιστική-οδηγική παιδεία κ.τ.λ...
-
Υπόθεση Εργασίας.
Έστω κόστος κατασκευής 20δις. Έστω ένας ιδιώτης και το Κράτος.
Μοιράζονται τα έξοδα (50-50, 40-60, 60-40 ή ότι βγαίνει μαθηματικά) συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων λειτουργίας - συντήρησης.
Παίρνουμε αγώνα F1 και τουλάχιστον άλλους 2 γνωστούς (DTM, WTCC, ΜΟΤΟ GP, και άλλα τέτοια) + Ελληνικοί αγώνες + TD + διαφημίσεις + εμπορικά καταστήματα + ότι άλλο προκύψει.Αν όλα τα έσοδα πάνε στον ιδιώτη προκειμένου να βγάλει την επένδυσή του + κάποιο κέρδος (θα βγάλει;) και το κράτος κερδίσει από τον τουρισμό (με όσα λεφτά αφήσει) και από τη διαφήμιση της χώρας, δε βγαίνει το project με σοβαρή μελέτη?
-
Εγώ νομίζω ότι η πίστα F1 δεν βγαίνει. Σιγά μην πάρουμε αγώνα F1. Γιατί έχουμε μεγάλη αγορά ή αυτοκινητοβιομηχανία; Εδώ κοντεύουν να τον χάσουν οι άγγλοι. Όσο για άλλα οφέλη, εδώ δεν καταφέραμε να γεμίσουμε με τουρίστες με τους Ολυμπιακούς. Προσωπικά δεν θέλω τα χρηματά μου από τους φόρους να πάνε σε κατασκευή πίστας. Ούτε σε 'μητροπολιτικό πάρκο'. Θέλω το Ελληνικό να παραμείνει (εεε, να ξαναγίνει) αεροδρόμιο.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Προσωπικά δεν θέλω τα χρηματά μου από τους φόρους να πάνε σε κατασκευή πίστας.Kαι να συνεχίσουν να σκοτώνονται δεκάδες νέοι κάθε χρόνο στις κόντρες;; Το προτιμάς αυτό;;;
Πίστα θέλετε?Πάρτε βίλες και ξενοδοχεία