-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Μην μου το χαλάτε βρε παιδιά. Εδώ κάνουμε αμάν να αποτινάξουμε αυτή τη νοοτροπία που διαιωνίζουν μερικοί δυστυχώς ακόμα και εσείς μου λέτε ότι μάλλον έτσι πρέπει να είναι ο στρατιωτικός; Όπως όλοι έτσι και εμείς πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και τις απαιτούμενες γνώσεις για να φέρνουμε εις πέρας το έργο που μας έχει αναθέσει η πατρίδα (δηλαδή όλοι σας) για να μην ξανά γίνουμε ποτέ έρμαιο κανενός και να συμβάλουμε όπως όλοι οι άλλοι πολίτες για τη διατήρηση και υπεράσπιση του συντάγματος μας. Πρώτα εξασφαλίζουμε την πατρίδα μας από τους εσωτερικούς εχθρούς και όταν το χρέος μας καλέσει θα είμαστε όλοι μαζί στα ίδια χαρακώματα. Απλά εμείς θα έχουμε φροντίσει να είναι όλα όσα πρέπει έτυμα για να μην πάνε οι θυσίες μας χαμένες. Όχι στους ανόητους στρατιωτικούς που μετράνε μέχρι το δυο αλλά στους καταρτισμένους επαγγελματίες που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν στην κοινωνία μας από πολλά μετερίζια.
Μανώλη,ή δέν με έχεις καταλάβει εσύ,ή δέν σέ καταλαβαίνω εγώ.
Διαφωνούμε κάπου;Εκτός καί δέν κατάλαβες πώς εννοώ τόν 'στρατόγκαβλο' διότι δέν ήσουνα ποτέ φαντάρος;(έτσι νομίζω τουλάχιστον,άν κάνω λάθος διόρθωσέ με)
Στρατόγκαβλο εννοώ τόν στρατιωτικό ο οποίος βαδίζει 'μέ τό βιβλίο' τού στρατού,πού επιθυμεί καί επιβάλει τήν πειθαρχεία,άσχετα άν ο στρατιώτης τόν καταλαβαίνει (καί τόν 'ταμπελιάζει' σάν στρατόγκαβλο) -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μήπως όμως έβγαλες τό συμπέρασμα λόγω του ότι τό βλέπεις αυτή τη στιγμή από τή σκοπιά τού πολίτη Σπύρο;
Πολλές φορές σκέφτομαι,ότι,όπως είναι καλύτερο γιά τόν οποιονδήποτε επαγγελματία να είναι 'πορωμένος' μέ τό αντικείμενο τής εργασίας του (γιά να αποδίδει τα μέγιστα) κάπως έτσι θα πρέπει να ισχύει καί γιά τούς επαγγελματίες τών ενόπλων δυνάμεων (τό ίδιο πιθανά καί γιά τούς οπλίτες)
Τό ότι είναι αρωστημένη ή όλη υπόθεση τού πολέμου,μάλλον τό συμμερίζομαι,αλλά,μήπως αυτόν πού κατηγορούσαμε όλοι μας σάν 'στρατόγκαυλο' είναι ο καλύτερος γιά αυτή τή θέση;Aκριβώς ετσι είναι HUNTER !
-
Διαβάζοντας τις 19 τελευταίες σελίδες του θέματος αυτού διέκρινα ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στο θεσμό των ΔΕΑ. Κακώς κατά τη γνώμη μου..
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Διαβάζοντας τις 19 τελευταίες σελίδες του θέματος αυτού διέκρινα ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στο θεσμό των ΔΕΑ. Κακώς κατά τη γνώμη μου..Xε χε κάτι θα ξέρεις...
Συμφωνώ μπορεί να κάνεις λίγο παραπάνω αλλά 25-26 μέρες είσαι έξω από το στρατόπεδο μετά το μεσημέρι, μεγάλη υπόθεση...! -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Διαβάζοντας τις 19 τελευταίες σελίδες του θέματος αυτού διέκρινα ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στο θεσμό των ΔΕΑ. Κακώς κατά τη γνώμη μου..
Xε χε κάτι θα ξέρεις...
Συμφωνώ μπορεί να κάνεις λίγο παραπάνω αλλά 25-26 μέρες είσαι έξω από το στρατόπεδο μετά το μεσημέρι, μεγάλη υπόθεση...!Εχεις και ενα εισοδημα(οσο χαμηλο και αν ειναι αυτο)
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Xε χε κάτι θα ξέρεις...
Συμφωνώ μπορεί να κάνεις λίγο παραπάνω αλλά 25-26 μέρες είσαι έξω από το στρατόπεδο μετά το μεσημέρι, μεγάλη υπόθεση...!Εχεις και ενα εισοδημα(οσο χαμηλο και αν ειναι αυτο)
...έχεις και σπίτι εάν είσαι σε άλλη πόλη άρα νοίκι, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό...
-
Το εισόδημα είναι κάτι παραπάνω από 600 ευρώ σε μονάδες παραμεθωρίου και κάτι παραπάνω από 500 ευρώ σε μονάδες του εσωτερικού. Αν λοιπόν μένεις μόνιμα στο 'εσωτερικό' οπωσδήποτε κατά τους 6 μήνες που θα βρίσκεσαι στην παραμεθώριο πρέπει να νοικιάσεις σπίτι. Και επειδή είναι μάλλον χλωμό σήμερα να τη βγάζεις με 600 το μήνα, σίγουρα για τους μήνες αυτούς πρέπει να έχεις κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα. Το πλέον σύνηθες είναι να σε βοηθούν οι γονείς σου οι οποίοι βέβαια επιβαρύνονται σαφώς λιγότερο από το αν ήσουν φαντάρος. Επί πλέον με όλο τον ελεύθερο χρόνο που έχεις μπορείς να ημιαπασχοληθείς κάπου και να συμπληρώσεις έτσι το όποιο εισόδημα.
Πάντως τους τελευταίους 6 μήνες είσαι κατά πάσα πιθανότητα σπίτι σου και βγάζεις και 500 το μήνα συν επιπλέον περίπου 200-250 τον τελευταίο μήνα που γίνεσαι Ανθλγος συν δώρα Χριστουγέννων Πάσχα κλπ...Not Bad at all.
Όσο για τους 5 επιπλέον μήνες είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος πως ο ΔΕΑ του 17μηνου περνάει πολύ λιγότερες ώρες συνολικά μέσα στο στρατόπεδο από ότι ο ΣΤΡ του 12 μηνου. -
Σαφώς και συμφωνώ!
-
Έχω φίλο που δεν με άκουσε και πήγε ΔΕΑ. Βρίζει τη στιγμή που το έκανε. 13 μηνών ΔΕΑ, έκανε Πάσχα σε φυλάκειο. Ακόμα και τώρα, κάνει περίπου 12 υπηρεσίες το μήνα, επειδή δεν έχουν κόσμο. Είναι εκπαιδευτής, άρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη μένει μέχρι αργά μέσα γιατί έχουν νυκτερινές. Λιώνει στην κούραση συνεχώς και έχει αφήσει 16 μέρες κανονική άδεια για να τις πάρει στο τέλος να έρθει να παρακολουθήσει Μεταπτυχιακό στα Χανιά. Ούτε τιμητικές, ούτε απολύσεως ούτε τίποτα.
Εγώ ήμουν φαντάρος, οκ; Έκανα 5,5 μήνες στο Ηράκλειο, στη ΣΕΑΠ. Κοιμήθηκα 4 φορές μέσα στο στρατόπεδο (οι 3 επειδή βαριόμουν να γυρίσω σπίτι, η μία λόγω της μοναδικής υπηρεσίας που έκανα (οδηγός ασθενοφόρου)) και πήρα και ένα μήνα άδεια απολύσεως. Ομοίως, στο τάγμα έκατσα 4,5 μήνες, έκανα έναν μήνα κανονικά υπηρεσίες και μετά κάθε μέρα έξω, οδηγός Διοικητή γαρ. Βρείτε μου ΕΝΑΝ ΔΕΑ που να έχει περάσει καλύτερη θητεία από εμένα και σας βγάζω καπέλο! Πάντως οι δικοί μας ΔΕΑ με ζήλευαν!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ημουν στη μαλουντα ως το φεβρουαριο...Εγώ Αθαλάσσα ως Μάρτιο... (του 1997 )
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Έχω φίλο που δεν με άκουσε και πήγε ΔΕΑ. Βρίζει τη στιγμή που το έκανε. 13 μηνών ΔΕΑ, έκανε Πάσχα σε φυλάκειο. Ακόμα και τώρα, κάνει περίπου 12 υπηρεσίες το μήνα, επειδή δεν έχουν κόσμο. Είναι εκπαιδευτής, άρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη μένει μέχρι αργά μέσα γιατί έχουν νυκτερινές. Λιώνει στην κούραση συνεχώς και έχει αφήσει 16 μέρες κανονική άδεια για να τις πάρει στο τέλος να έρθει να παρακολουθήσει Μεταπτυχιακό στα Χανιά. Ούτε τιμητικές, ούτε απολύσεως ούτε τίποτα.Εγώ ήμουν φαντάρος, οκ; Έκανα 5,5 μήνες στο Ηράκλειο, στη ΣΕΑΠ. Κοιμήθηκα 4 φορές μέσα στο στρατόπεδο (οι 3 επειδή βαριόμουν να γυρίσω σπίτι, η μία λόγω της μοναδικής υπηρεσίας που έκανα (οδηγός ασθενοφόρου)) και πήρα και ένα μήνα άδεια απολύσεως. Ομοίως, στο τάγμα έκατσα 4,5 μήνες, έκανα έναν μήνα κανονικά υπηρεσίες και μετά κάθε μέρα έξω, οδηγός Διοικητή γαρ. Βρείτε μου ΕΝΑΝ ΔΕΑ που να έχει περάσει καλύτερη θητεία από εμένα και σας βγάζω καπέλο! Πάντως οι δικοί μας ΔΕΑ με ζήλευαν!
...δεν είσαι αντιπροσωπευτικό δείγμα ...βυσματάκι...
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Έχω φίλο που δεν με άκουσε και πήγε ΔΕΑ. Βρίζει τη στιγμή που το έκανε. 13 μηνών ΔΕΑ, έκανε Πάσχα σε φυλάκειο. Ακόμα και τώρα, κάνει περίπου 12 υπηρεσίες το μήνα, επειδή δεν έχουν κόσμο. Είναι εκπαιδευτής, άρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη μένει μέχρι αργά μέσα γιατί έχουν νυκτερινές. Λιώνει στην κούραση συνεχώς και έχει αφήσει 16 μέρες κανονική άδεια για να τις πάρει στο τέλος να έρθει να παρακολουθήσει Μεταπτυχιακό στα Χανιά. Ούτε τιμητικές, ούτε απολύσεως ούτε τίποτα.Εγώ ήμουν φαντάρος, οκ; Έκανα 5,5 μήνες στο Ηράκλειο, στη ΣΕΑΠ. Κοιμήθηκα 4 φορές μέσα στο στρατόπεδο (οι 3 επειδή βαριόμουν να γυρίσω σπίτι, η μία λόγω της μοναδικής υπηρεσίας που έκανα (οδηγός ασθενοφόρου)) και πήρα και ένα μήνα άδεια απολύσεως. Ομοίως, στο τάγμα έκατσα 4,5 μήνες, έκανα έναν μήνα κανονικά υπηρεσίες και μετά κάθε μέρα έξω, οδηγός Διοικητή γαρ. Βρείτε μου ΕΝΑΝ ΔΕΑ που να έχει περάσει καλύτερη θητεία από εμένα και σας βγάζω καπέλο! Πάντως οι δικοί μας ΔΕΑ με ζήλευαν!
Η τοποθέτησή σου δεν λέει απαραίτητα κάτι. Ο ΕΣ έχει άπειρες μονάδες. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με οποιαδήποτε κατάσταση. Υπάρχουν φαντάροι που περνάνε τέλεια, υπάρχουν και φαντάροι που λιώνουν για 4συνεχόμενους μήνες σε φυλάκια χωρίς εξόδους μόνο με κάποιο υπηρεσιακό στο που και που και αν ο Λγος έχει κέφια.....
Τα ίδια σε άλλο επίπεδο ισχύουν και για τους δόκιμους.
Η γενική μου διαπίστωση μέχρι τώρα είναι πως οι δόκιμοι σε μονάδες παραμεθωρίου κάνουν κατά ΜΟ 5 υπηρεσίες το μήνα ενώ οι φαντάροι περίπου 20.
Σε μονάδες εσωτερικού ο συνηθέστερος αριθμός υπηρεσιών για δόκιμους είναι 2-3 ενώ για φαντάρους δύσκολα πέφτει κάτω από 15.
Φυσικά η ύπαρξη βύσματος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα αλλά σε αυτό δεν έχει σημασία αν είσαι ΣΤΡ ή ΔΕΑ.
Αυτά σε γενικές γραμμές γιατί αν πάρουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις τότε ο κάθε ένας μπορεί να υποστηρίζει το όποιο κοντό ή μακρύ του....
Και φυσικά μιλάω για σημερινά στοιχεία. Πριν λίγα μόλις χρόνια όταν η θητεία ήταν μεγαλύτερη η κατάσταση των υπηρεσιών ήταν διαφορετική.
Όσο για τον αριθμό των δικαιούμενων αδειών ο ΔΕΑ έχει συνολικά 27 μέρες κανονικής, 27 ειδικής και 12 παραμεθωρίου (αν κάτσει εκεί 6 μήνες)
Ο φαντάρος έχει 18 κανονική 18 ειδική και 8 παραμεθωρίου. (αν κάτσει εκεί 4.5 μήνες)
Οι πάσης φύσεως τιμητικές εξαρτώνται από πολλούς (.....) παράγοντες. -
Ωραία, ας το πάμε αλλιώς. Πες ότι είσαι 26 ετών, επιστήμονας που περιμένεις να τελειώσει ο βραχνάς του στρατού για να ξεκινήσεις να δουλεύεις και να παράγεις. Τι είναι προτιμότερο; Να μείνεις 5 μήνες επιπλέον μέσα, κάνοντας επί της ουσίας ΤΙΠΟΤΑ ή να ζοριστείς περισσότερο (αν δεχτούμε ότι ζορίζεσαι περισσότερο) για 5 μήνες λιγότερους και να βγεις σαν άνθρωπος στην ώρα σου, να πας στη δουλειά σου;
Προφανώς έχεις δίκιο ότι παραπάνω δεν είπα τίποτα, απλά ήταν για να σου δείξω ότι στο στρατό είναι 'ότι σου κάτσει'. Εγώ ας πούμε, μπήκα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ βύσμα! Άσε το πως βγήκα, είναι άλλη ιστορία! Πάντως μπαίνοντας, πήγα Ναύπλιο ΚΕΜΧ και έφαγα χοντρό ζόρι.
Λοιπόν, η ουσία είναι στο πως σταθμίζεις τα πράγματα. Αν τους 5 επι πλέον μήνες θεωρείς ότι θα έκανες κάτι πιο σημαντικό αν ήσουν πολίτης, είναι λάθος να πας ΔΕΑ. Αν είσαι 19 ετών και απλά πας για χαβαλέ, τότε πήγαινε, να κάνεις και το κομμάτι σου ως 'Αξιωματικός'. Έτσι το έχω δει εγώ, είναι απλά τα πράγματα.
-
Δεν έχεις κανένα άδικο στο οτι στον στρατό είναι 'ότι σου κάτσει' και αυτό ισχύει από όποια σκοπιά και αν το βλέπεις.
Επίσης δεν θα συμβούλευα κανέναν να πάει για δόκιμος εαν τον περιμένει μια στρωμένη δουλειά μια σίγουρη καριέρα μια επιχείρηση κλπ και σε τελική ανάλυση οτιδήποτε μπορει να του δώσει αμέσως μετά το στρατό περισσότερα απο 500 ευρώ.
Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να τελειώσει ο στρατός προκειμένου να ξεκινήσουν από το μηδέν να ψάχνουν για δουλειά στέλνοντας βιογραφικά κλπ κλπ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες ίσως και πολύ περισσότερους από 5....
Το να είσαι δόκιμος σημαίνει πως έχεις όλη την άνεση τους τελευταίους μήνες της θητείας σου να ψάξεις για δουλειά χωρίς να έχεις το αίσθημα οτί είσαι ξεκρέμαστος. Ουσιαστικά λοιπόν κερδίζεις κάποιο χρόνο βγάζοντας και ένα όχι και τόσο ασήμαντο 'χαρτζιλίκι'.
Άλλωστε σαν δόκιμος η διαδικασία των βιογραφικών των συνεντεύξεων κλπ είναι πολύ ποιο εύκολη από το αν ήσουν φαντάρος αφού μπορείς με πολύ μεγαλύτερη ευκολία να λείψεις από το στρατόπεδο ανα πάσα στιγμή. (Έτσι και αλλιώς μετά τις 14:30 είσαι free..)Τώρα στο θέμα του τι κάνεις μέσα όσο υπηρετείς σαν δόκιμος είναι γεγονός πως αποκτάς μια όχι και τόσο ασήμαντη εμπειρία σε πολλά θέματα, αφού είναι γεγονός πως σε διάφορες περιπτώσεις αναλαμβάνεις υψηλές ευθύνες, διοικείς άλλους ανθρώπους, συναναστρέφεσαι και ίσως αντιπαρατίθεσαι σε πρώτο επίπεδο με αυτή την άθλια φάρα των καραβανάδων κλπ κλπ. Όλα αυτά είναι γεγονός πως συμβαίνουν. Δεν ξέρω αν αποτελούν κάποιο προσόν στο βιογραφικό όμως είναι εμπειρίες που τις παίρνεις μαζί σου και τις αξιοποιείς ανά πάσα στιγμή. ( Είμαι σίγουρος πως μετράει σαν προσόν σε χώρες όπως η Αγγλία, δεν ξέρω όμως τι γίνεται εδώ)
Η μεγάλη διαφορά στο θέμα αυτό μεταξύ φαντάρου και δόκιμου είναι πως στη δεύτερη περίπτωση μπορείς αν το επιδιώξεις να κερδίσεις πράγματα από την όλη κατάσταση.Φυσικά σε τελική ανάλυση το όλο θέμα έχει να κάνει με το πως ο καθε ένας σταθμίζει τα πράγματα, καλό είναι όμως να ξέρει όλες τις απόψεις. Η επιλογή δεν είναι σε καμία περίπτωση μονόδρομος και γιαυτό έγραψα εξ'αρχής γιατί είδα ένα αδικαιολόγητα αρνητικό κλίμα απέναντι στο θεσμό αυτό.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
ημουν στη μαλουντα ως το φεβρουαριο...
Εγώ Αθαλάσσα ως Μάρτιο... (του 1997 )
Και εγώ μέχρι τον Απρίλιο...του 93!
Κάτι πήρε το μάτι μου για νέα κτίρια, ΚΨΜ, γήπεδα και άλλα τέτοια εξωπραγματικά στο στρατόπεδο. Εμείς είχαμε τουαλέτες με πόρτες απο μπαμπού (no kidding!) και ταβάνι απο ελλενίτ .
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
και ταβάνι απο ελλενίτ .Οροφές από Ελλενίτ υπάρχουν πολλές ακόμα και σήμερα σε πολλά στρατιωτικά κτίρια συμπεριλαμβανομένων μαγειρίων εστιατορίων κλπ...
-
2ο ταγμα?
οι εγκαταστασεις ειναι πολυ καλες πλεον,ειδικα στη μαλουντα...ταλαιπωρηθηκατε εσεις,εγω δεν ημουν πεζικαριος...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
2ο ταγμα?οι εγκαταστασεις ειναι πολυ καλες πλεον,ειδικα στη μαλουντα...ταλαιπωρηθηκατε εσεις,εγω δεν ημουν πεζικαριος...
Η θητεία μου στην ΕΛΔΥΚ είχε τρελλό τρέξιμο, φοβερή πίεση απο τους παλιούς (ευτυχώς έγινα λοχίας, γιατί οι φαντάροι...) και λίγες άδειες (πρώτη άδεια μετά απο 186 μέρες).
Αλλά είχε και καλές στιγμές.
Επίσης, είμαι απο ο μόνος στην παρέα μου που μπορώ να πώ οτι δεν έχασα εντελώς 1.5 χρόνο απο την ζωή μου (μια και η θητεία στην Κύπρο είχε νόημα και περιεχόμενο - τότε) και γνώρισα μια ενδιαφέρουσα πολ...εεε, χώρα.
-
και γω δεν το μετανιωνω,ασε που εγω πηγα και με καλυτερες συνθηκες...αφου οδηγουσα αριστεροτιμονο σε δεξιο συστημα και δε παθαμε τιποτα,ολα οκ!!!
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μην μου το χαλάτε βρε παιδιά. Εδώ κάνουμε αμάν να αποτινάξουμε αυτή τη νοοτροπία που διαιωνίζουν μερικοί δυστυχώς ακόμα και εσείς μου λέτε ότι μάλλον έτσι πρέπει να είναι ο στρατιωτικός; Όπως όλοι έτσι και εμείς πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και τις απαιτούμενες γνώσεις για να φέρνουμε εις πέρας το έργο που μας έχει αναθέσει η πατρίδα (δηλαδή όλοι σας) για να μην ξανά γίνουμε ποτέ έρμαιο κανενός και να συμβάλουμε όπως όλοι οι άλλοι πολίτες για τη διατήρηση και υπεράσπιση του συντάγματος μας. Πρώτα εξασφαλίζουμε την πατρίδα μας από τους εσωτερικούς εχθρούς και όταν το χρέος μας καλέσει θα είμαστε όλοι μαζί στα ίδια χαρακώματα. Απλά εμείς θα έχουμε φροντίσει να είναι όλα όσα πρέπει έτυμα για να μην πάνε οι θυσίες μας χαμένες. Όχι στους ανόητους στρατιωτικούς που μετράνε μέχρι το δυο αλλά στους καταρτισμένους επαγγελματίες που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν στην κοινωνία μας από πολλά μετερίζια.
Μανώλη,ή δέν με έχεις καταλάβει εσύ,ή δέν σέ καταλαβαίνω εγώ.
Διαφωνούμε κάπου;Εκτός καί δέν κατάλαβες πώς εννοώ τόν 'στρατόγκαβλο' διότι δέν ήσουνα ποτέ φαντάρος;(έτσι νομίζω τουλάχιστον,άν κάνω λάθος διόρθωσέ με)
Στρατόγκαβλο εννοώ τόν στρατιωτικό ο οποίος βαδίζει 'μέ τό βιβλίο' τού στρατού,πού επιθυμεί καί επιβάλει τήν πειθαρχεία,άσχετα άν ο στρατιώτης τόν καταλαβαίνει (καί τόν 'ταμπελιάζει' σάν στρατόγκαβλο)Τι να πω τον στρατοκαυλο τον καταλαβαίνω διαφορετικά ίσως. Για μένα είναι αυτός που λόγω άγνοιας και σοβαρών ελλείψεων όχι μόνο σε γνώσεις άλλα και σε στοιχεία του χαρακτήρα περιχαρακώνεται πίσω από τις διαταγές και γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως. Καλός ή κακός ο στρατιωτικός εκτός των άλλων προσόντων πρέπει να έχει και ηγετικές ικανότητες εφόσον του έχει ανατεθεί η φροντίδα στρατεύσιμων ή άλλων μονίμων. Το ποιο εύκολο είναι να τηρείς κατά γράμμα τις διαταγές. Καταφέρνεις τον επιθυμητό σκοπό έτσι όμως; Για μένα ο έφεδρος ή ο μόνιμος είναι πρώτα και πάνω από όλα συνεργάτης που η πυραμίδα της ιεραρχίας τον βάζει σε διαφορετικά καθήκοντα και υποχρεώσεις. Αν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους και τους αξιολογούμε ανάλογα με με τα γαλόνια έχουμε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Ο στρατόκαυλος όπως τον αναγνωρίζω εγώ και δεν ξέρω αν τελικά έχουμε διαφορά στα κριτήρια είναι επιρρεπής σε ακραίες και ιδιότροπες συμπεριφορές όταν του δοθεί εξουσία γιατί νοιώθει να υπάρχει μόνο μέσω της στολής του. Έξω από τα σύρματα συχνά δεν έχει και πολλά να πει και νοιώθει μειονεκτικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα επικίνδυνοι να κάνουν πολλές παραχωρήσεις αρκεί να διατηρήσουν την όποια εξουσία τους.
Θητεία? Ωχωχωχ...