-
πεϊνιρλια
συνταγη και διαδικασια απο εδω
-
Ωραία δείχνουν. Το κάτω-κάτω τι έχει;
-
Κοκκινη σαλτσα, κομματιασμενος κεφτες + κασερι.
-
ρε παιδια, γινεται πουρες με στραγγιστο γιαουρτι; (αντι για γαλα δηλαδη)
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
ρε παιδια, γινεται πουρες με στραγγιστο γιαουρτι; (αντι για γαλα δηλαδη)Είναι αρκετά πηχτό για αυτό που θές να κάνεις οταν φτιάχνεις πουρέ. Να βάλεις λίγο μαζί με γάλα για τη γεύση μάλλον θα δουλέψει.
Εγω καμιά φορά βάζω κρέμα γάλακτος.
Μια και καλοκαίριασε.
BTW έφαγα παγωτό μετά απο χρόνια και θυμήθηκα γιατί το είχα κόψει.
-
Θέμη έχεις δοκιμάσει; Αρκετά καλός.
-
Περνάω απο εκεί και θα το ρίξω μια δοκιμή αν κάτσει. Άμα με πιάσει η όρεξη για παγωτό ξανά μάλλον θα φτιάξω μόνος μου.
-
Την περασμένη εβδομάδα είδα την συκιά μου να έχει γεμίσει μικρά άγουρα σύκα και είπα να φτιάξω γλυκό συκαλάκι. Σε όποιον το έλεγα, μου απαντούσε ότι είναι δύσκολο και δεν πετυχαίνει. Σαν χαρακτήρας έχω μια αναποδιά...δεν μου αρέσουν όλοι αυτοί που όταν τους ανακοινώνεις ότι θα κάνεις κάτι, αρχίζουν να καταστροφολογούν και να σε αποτρέπουν... Έχω άποψη γιαυτούς, αλλά δεν είναι του παρόντος topic τα ψυχολογικά θέματα...
Γιαυτό λοιπόν πάω κόντρα...
Έψαξα όλα τα site με συνταγές. Κάποια (αρκετά) είχαν συνταγές με γαλαζόπετρα, κάποια άλλα έβαζαν γλυκόζη μαζί με ζάχαρη, αλλά και κάποια άλλα είχαν αγνή παρασκευή του γλυκού προσθέτοντας λεμόνι και ξυνό.
Κράτησα λοιπόν απο κάθε συνταγή ό,τι νόμιζα και έκανα μία δική μου.
Με όοοοοολη την μετριοφροσύνη που με κατέχει, σας λέω ότι έκανα την πιο τέλεια και πιο αγνή συνταγή γλυκού 'συκαλάκι' και σας πληροφορώ ότι είναι εύκολη και σας προτρέπω να την κάνετε...Πάμε λοιπόν!
Πρώτα απο όλα κόβουμε 65 σύκα μικρά και άγουρα...
Κατόπιν τους κόβουμε το κοτσάνι και βγάζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι τον αφαλό. Έτσι:
Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μία λεκάνη ή κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Στο νερό έχουμε ρίξει και 4 κουταλιές ξυνό και το έχουμε ανακατέψει:
Κατόπιν σκεπάζουμε με ένα πιάτο τα σύκα διότι έχουν την τάση να επιπλέουν και τα αφήνουμε για 3 ώρες:
Συνεχίζεται...
ΥΓ Η συνταγή γίνεται σε πραγματικό χρόνο, οπότε θα είναι καλύτερα μα μην παρεμβληθούν ποστς, ώστε να φανεί ολοκληρωμένη, Άλλωστε ή το βράδυ ή αύριο το πρωί θα έχει τελειώσει...
-
Μέρος β'
- Χρήσιμη οδηγία για την αποφυγή παντόφλας: Αν έχετε ένα πετρογκάζ κάπου έξω, καλύτερα να το κάνετε εκεί, γιατί τα σιρόπια και τα υπόλοιπα δημιουργούν μισή ώρα με τρία τέταρτα δουλειάς για την νοικοκυρά...Εκτός αν δεν είσαστε σαν και εμένα...
Πάμε:
Βάζουμε τα σύκα σε μία κατσαρόλα και την γεμίζουμε μέχρι πάνω νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και συνεχίζουμε για 8 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας στο κρύο νερό ένα κουταλάκι ακόμα ξυνό και ανακατεύουμε...Βράζουμε για 8 λεπτά και στραγγίζουμε.
Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά (χωρίς ξυνο) και στραγγίζουμε...
Βάζουμε τα σύκα στραγγισμένα πλέον σε ένα μπόλ και έχοντας στο χέρι ένα καλαμάκι απο σουβλάκι τα τρυπάμε έτσι:
Κατόπιν πιέζοντας απαλά και τινάζοντας ταυτόχρονα, αδειάζουμε απο την τρύπα που δημιουργήσαμε κάποιες σταγονίτσες:
Μην ανησυχήσετε που θα είναι μαραζωμένα, με το βούτηγμα στο σιρόπι θα ξαναφουσκώσουν:
Τα αφήνουμε και ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι...
Συνεχίζεται
-
Μέρος γ'
Για το σιρόπι θα χρειαστεί να βάλουμε στην κατσαρόλα 1400 ml νερό και 1700 γραμ. ζάχαρη...
Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε 7-8 αποξηραμένα γαρύφαλλα και κατόπιν τα σύκα.
Τα αφήνουμε να βράσουν συνολικά 15 λεπτά, αλλά στα 10 λεπτά προσθέτουμε δύο βανίλιες και τον χυμό απο ένα λεμόνι...
Στα 15 λεπτά σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στο τσουκάλι για όλο το βράδυ. Το πρωί θα πρέπει να έχει σφίξει το σιρόπι...αν όχι τότε του δίνουμε μία βράση ακόμα και όταν κρυώσει είναι έτοιμο...
Δεν χρειάζεται να αφήσω το θέμα ανοιχτό...η συνταγή αυτή ήταν. Εμπειρικά όμως σας λέω ότι σε ένα συνηθισμένο βαζάκι του εμπορίου (450 ή 500 γραμ.) βάζουμε 12 συκαλάκια και το γεμίζουμε με σιρόπι. Φααντάζομαι ότι αν είναι του λίτρου (δεν το έχω κάνει) θα είναι τα διπλάσια.
Τα βαζάκια τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα στον φούρνο μας για 10 λεπτά απο τότε που θα πιάσει 100 βαθμούς και έτσι αποστειρώνονται. Τα αποθηκεύουμε ανάποδα ώστε να μην πάρουν αέρα και όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο γιατί δεν υπάρχουν συντηρητικά (που είναι και το ζητούμενο) -
Μερος δ' και τελευταίο:
ΥΛΙΚΑ
65 σύκα μικρά άγουρα
5 κουταλιές ξυνό
1400 ml νερό
1700 γραμμάρια ζάχαρη
7-8 γαρύφαλα αποξηραμένα
2 βανίλιες
Χυμό απο ένα λεμόνιΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Κουζίνα ή πετρογκάζ
Μια τρυπητή κουτάλα
Μια κουτάλα σούπας με χειλάκι
Ένα καλαμάκι απο σουβλάκι
Βαζάκια συνολικής χωρητικότητας 2,5 με 3 λίτραΚαλή επιτυχία...ό,τι χρειαστείτε και το ξέχασα, ρωτήστε...
-
-
για μια γρηγορη επιβεβαιωση:
στη ξηρη αποστειρωση -> φουρνιζω τα πλυμενα & γεμισμενα με μαρμελαδα βαζα για ενα μισαωρο. τα βγαζω, κλεινω καπακι και ετοιμα;
(τζεϊμαρρ, ωραια η ροδακινο-βασιλικος-πιπερι. ωραια βγαινει και η ακτινιδιο-βανιλια -τα κουκουτσια δινουν μια ωραια υφη)
-
Εγώ (βάσει κάποιων τεχνικών που διάβασα) τα έπλυνα καλά(τα βαζάκια χωρίς το καπάκι), τα άφησα να στεγνώσουν, προθέρμανα τον φούρνο στους 100 + κάτι βαθμούς και τα άφησα μέσα για 10 λεπτά ανάποδα σε ένα ταψί. Μετά τα έβγαλα (με προσοχή) και τα γέμισα-σφράγισα.
Μόλις κλείσεις καπάκι τα αποθηκεύεις ανάποδα και όταν τα ανοίξεις τα συντηρείς στο ψυγείο... -
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
για μια γρηγορη επιβεβαιωση:στη ξηρη αποστειρωση -> φουρνιζω τα πλυμενα & γεμισμενα με μαρμελαδα βαζα για ενα μισαωρο. τα βγαζω, κλεινω καπακι και ετοιμα;
Οχι ρε. Αποστείρωση κάνεις πρίν βάλεις τη μαρμελάδα. Δεν θέλει μισή ώρα.
Φουρνίζεις τα βάζα, τα βγάζεις και γεμίζεις με καυτή μαρμελάδα. Καπακώνεις και γυρνάς ανάποδα.
-
ωραια
-
Φαγητό στο ΠΕΡΑΝ, χθές βράδυ.
Πολύ καλό φαγητό, καλές αν και οχι τεράστιες οι μερίδες, αρκετά καλό service, καλές τιμές.
Δοκιμάσαμε :
Σαλάτες 'Περαν' και 'Τσοπάν'.
Ορεκτικά : Κοτόπουλο με κάρυ-σταφίδες-μέλι, Μελιτζάνες σαγανάκι, Τυροπιτάκια πολίτικα.
Κυρίως : Ούρφα κεμπάπ, Χωριάτικο μπειτί, και Γιαουρτλού σις κοτόπουλο
Γλυκά :Κιουνεφέ με παγωτό καϊμάκι και μπακλαβαδάκια.
Κόστος για 4 άτομα, με 1 κιλό κρασί κόκκινο και 1νερό εμφιαλωμένο : 75€. -
-
Έχει κάποιος να προτείνει δοκιμασμένα μέρη για φαγητό σε χωριά της ΒΔ Χαλκιδικής;
Από Βαρβάρα, Αρναία, Μ. Παναγιά μέχρι χαμηλότερα προς Στατώνι, Ιερισσό;Επίκειται εξόρμηση προς τα εκεί, οπότε κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη!
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Φαγητό στο ΠΕΡΑΝ, χθές βράδυ.Κατά τη γνώμη μου έχει καλύτερο φαγητό ο Μπαρμπα-Αλέξης (15-18€) στη Νέα Χαλκηδόνα από το Πέραν.
Θετικό για μένα ότι η παραγγελία είναι προτυπωμένη, συμπληρώνεις μερίδες και έχεις όσο χρόνο θέλεις να αποφασίσεις
Επίπλέον κέρασμα πάντα στο τέλος γλυκάκι πολίτικο. (Καζάν ντιπί ή μπακλαβά ή κιουνεφέ)
Είχα ρωτήσει 'Πολίτη' ράφτη και μου το είχε προτείνει και από τότε το προτιμάω.
Αν σου αρέσουν οι πολίτικες γεύσεις δοκίμασέ το.
Κατά τη γνώμη μου Γιαουρτλού το καλύτερο πιάτο του.
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)