-
Εκεί που οδηγούσα σήμερα, ένιωσα το στομάχι μου να γυρίζει και θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να φάω το βράδυ και δεν πρόλαβα να τσιμπήσω τίποτα το πρωί. Σκέφτομαι λοιπόν: 'Καλά τα μοτόρια, τα ABS/EBD, τα συστήματα ασφαλείας, υποβοήθησης της πέδησης κλπ, όμως που πας βρε κακομοίρη νηστικός ή με ψευτοφαγητά να οδηγήσεις; Χάνεις σε δυνατότητες, προσοχή, ηρεμία και αντανακλαστικά. Δεν λέμε να σκάμε στο φαϊ, παν μέτρον άριστον, αλλά πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση από πλευράς φυσικής κατάστασης όταν οδηγούμε.
Άρα μια σημαντική βελτίωση της οδήγησης περνάει όχι από τις πολλαπλές και τα φίλτρα της μηχανής αλλά από το στομάχι. Φαγητό αρκετό αλλά κυρίως δυναμωτικό και ποιοτικό είναι απαραίτητο για βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς.
Όμωςςςςςςςς όπως δεν γίνεται να βάζουμε στη μηχανή λάδια και καύσιμα-χαρμάνι κάποιου μαστρο-Μήτσου, έτσι δεν μπορούμε, εφόσον δεν ευκαιρεί η μαμά/σύζυγος/κοπέλα να μας ετοιμάσει σπιτικό φαγητό, να εμπιστευτούμε με κλειστά μάτια τον κάθε χλέμπουρα εστιάτορα.
Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Μαγειρεύετε;
Edit:
Κατόπιν παλλαϊκής απαίτησης, το θέμα «Τα καύσιμα του οδηγού» μετονομάστηκε αρχικά σε «Οι Συνταγές του Φόρουμ» και κατόπιν σε «Συνταγές και Φαγάδικα». Κοιλιόδουλοι... -
Εκεί που οδηγούσα σήμερα, ένιωσα το στομάχι μου να γυρίζει και θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να φάω το βράδυ και δεν πρόλαβα να τσιμπήσω τίποτα το πρωί. Σκέφτομαι λοιπόν: 'Καλά τα μοτόρια, τα ABS/EBD, τα συστήματα ασφαλείας, υποβοήθησης της πέδησης κλπ, όμως που πας βρε κακομοίρη νηστικός ή με ψευτοφαγητά να οδηγήσεις; Χάνεις σε δυνατότητες, προσοχή, ηρεμία και αντανακλαστικά. Δεν λέμε να σκάμε στο φαϊ, παν μέτρον άριστον, αλλά πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση από πλευράς φυσικής κατάστασης όταν οδηγούμε.
Άρα μια σημαντική βελτίωση της οδήγησης περνάει όχι από τις πολλαπλές και τα φίλτρα της μηχανής αλλά από το στομάχι. Φαγητό αρκετό αλλά κυρίως δυναμωτικό και ποιοτικό είναι απαραίτητο για βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς.
Όμωςςςςςςςς όπως δεν γίνεται να βάζουμε στη μηχανή λάδια και καύσιμα-χαρμάνι κάποιου μαστρο-Μήτσου, έτσι δεν μπορούμε, εφόσον δεν ευκαιρεί η μαμά/σύζυγος/κοπέλα να μας ετοιμάσει σπιτικό φαγητό, να εμπιστευτούμε με κλειστά μάτια τον κάθε χλέμπουρα εστιάτορα.
Edit:
Κατόπιν παλλαϊκής απαίτησης, το θέμα «Τα καύσιμα του οδηγού» μετονομάστηκε αρχικά σε «Οι Συνταγές του Φόρουμ» και κατόπιν σε «Συνταγές και Φαγάδικα». Κοιλιόδουλοι... -
Edit:
Χαχαχαχαχα!!!! Μετά απο όλη αυτή την διαλεξη έπεσε και το καίριο ερώτημα!!!!
Δεν έχω και την καλύτερη σχέση με την μαγειρική αλλά τα καταφέρνω καλά με ζυμαρικά,πατάτες, αυγά κλπ κλπ!
Φταίω τώρα εγώ να ζητήσω νύφη σαν ολοκληρωμένος νοικοκύρης???
Α και στις δύσκολες περιστάσεις χτυπάμε και κανα καλαμάκι κοτόπουλο!!! Απο τα αγαπημένα μου!!! Αλλά θα πρεπει να αναθεωρήσω μετά απο αυτά που είδα στην εκπομπή του Ευαγγελάτου σε οτι αφορά τα ετοιμα φαγητά. -
Σπεσιαλιτέ μου τα βραστά αυγά,το ψήσιμο έτοιμων φαγητών και η ανακάλυψη καλών σουβλατζίδικων!!!Σοβαρά τώρα επειδή λόγω του σχετικά νεαρού της ηλικίας μου μένω με τους γονείς μου δεν με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα!!!Αργότερα βλέπουμε
-
Συμφωνω απολυτα στην αποψη σου περι σχεσεως καλης φυσικης καταστασεως και αποδοσης στην οδηγηση αλλα δεν μας ειπες αν εσυ μαγειρευεις...!
Eγω, σαν φοιτητης που ειμαι, εχω μαθει να μαγειρευω αλλα αποφευγω να το κανω γιατι εχω εντονη κλιση προς φαγητα με απειρα τριγλυκεριδια και λιπη. Οποτε, μια φορα την ημερα που τρωω κανονικο γευμα προτιμω σαλατες, πολυ ψωμι για να χορταινω (οχι οτι δεν μου αρεσει) και ας ειναι καλα η tupperware που χρησιμοποιω τα προϊοντα της για την μεταφορα σπιτικου φαγητου Λαμια-Λαρισα! Δυσκολο να απεξαρτηθεις απο τη μητερα ή τη συζυγο(αναλογα την περιπτωση)!
-
Περίμενα να δω τι έχουν να πουν οι φίλοι του φόρουμ πρώτα.
Προσωπικά μαγειρεύω μάλλον τα πάντα όσο γίνεται πιο υγιεινά, εκτός από γλυκά (δεν έχει τύχει ν'ασχοληθώ ιδιαίτερα, όμως κάτι λουκουμάδες, κέικ και γλυκά ψυγείου έχω φτιάξει).Το πρόβλημα είναι να μπορείς να φτιάξεις κάτι γρήγορο και καλό όταν δεν έχεις χρόνο για κάτι πιο χρονοβόρο.
Ορίστε δύο γρήγορες συνταγές:
Σκορδομακάρονα (δικής μου έμπνευσης)
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα αδειάζουμε στο σουρωτήρι. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε (δεν καίμε, είναι ανθυγιεινό) ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, το οποίο το αφήνουμε να ψιλοτσιγαριστεί για 2 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε γρήγορα για να μην πιάσουν στον πάτο, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά.. Στο πιάτο ρίχνουμε στα μακαρόνια μπόλικο τυράκι και, αν θέλουμε, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.Τυροκαυτερή (δικής μου έμπνευσης)
Για συνοδεία σε ένα σωρό φαγητά ή και για αντικατάσταση της μαγιονέζας σε τοστ/σάντουιτς, τα οποία με την τυροκαυτερή γίνονται εκλεκτό έδεσμα.
Παίρνουμε μια-δυο καυτερές πράσινες πιπεριές 'κέρατο' και τις ρίχνουμε στο μιξεράκι με μισό ποτηράκι ελαιόλαδο. Τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν χυλός και μετά ρίχνουμε μέσα καμιά 200αριά γραμμάρια φέτα σε κομμάτια και προσθέτουμε λίγο αλεσμένο μαύρο πιπέρι για άρωμα. Τα αλέθουμε ώσπου να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και το αποθηκεύουμε κατά προτίμηση σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Χωρίς τα συντηρητικά και τις αηδίες κρατάει τουλάχιστον 4-5 μέρες.Σάλτσα σπιτικής πίτσας
Το παν στη σπιτική πίτσα είναι η σάλτσα. Βάση προτείνω Κανάκη αν βαριέστε (όπως εγώ) ν'ανοίξετε ζύμη. Αλέθουμε ένα κρεμμύδι στο μιξεράκι και το ρίχνουμε να τσιγαριστεί λίγο με ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι. Ρίχνουμε μέσα χυμό ντομάτας (500 γρ. φτάνουν για τουλάχιστον 5 πίτσες), αλατοπίπερο, μια χουφτίτσα ψιλοκομμένη ρίγανη και (αν μας αρέσει) ένα κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό, πάπρικα και (αν θέλουμε λίγο πικάντικη γεύση) κόκκινο καυτερό πιπέρι. Όταν πιει το νερό, είναι έτοιμη.
Για λαδερά κάνουμε το ίδιο χωρίς ρίγανη-βασιλικό-καυτερό πιπέρι συν μαϊντανό και δεν περιμένουμε να πιει το νερό, αντιθέτως προσθέτουμε άλλα 2 ποτήρια ρίχνοντας τα λαχανικά και προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι ελαιόλαδο μετά τη μέση του μαγειρέματος (δηλαδή μετά από 15 λεπτά περίπου) για να μη γίνει βαρύ το φαγητό.Και μια που θέλει 30-45 λεπτά:
Σπεντζοφάι
Δύο μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, μια πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά κομμένες σε φέτες και 2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες ρίχνονται σε ελαιόλαδο και τσιγαρίζονται με κλειστό το καπάκι (προσοχή στη λεπτομέρεια) για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά (ανοίγουμε το καπάκι τακτικά και ρίχνουμε ένα ανακάτεμα να πάνε τα πάνω κάτω). Μετά ρίχνουμε ένα ποτήρι κρασί (λευκό ή κόκκινο, αν έχετε κόκκινο ημίγλυκο είναι το ιδανικό) και τ'αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Τέλος ρίχνουμε αλατοπίπερο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, ένα κουτάκι 500 γρ. χυμό ντομάτας ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι με μια-δυο κουταλιές πελτέ, άλλο ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και τ'αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά (πάντα, μόνο τα τηγανητά θέλουν δυνατή φωτιά) με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αυτό θα κάνω σήμερα μου φαίνεται, μου μύρισε . Παρεμπιπτόντως η γυναίκα μου είναι αστέρι στην κουζίνα, έτσι εναλλασσόμαστε στο ρόλο του μάγειρα ανάλογα με το ποιος είναι λιγότερο απασχολημένος ή έχει περισσότερη όρεξη για μαγείρεμα). -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τυροκαυτερή (δικής μου έμπνευσης)
Σάλτσα σπιτικής πίτσας
Σπεντζοφάι
Προτιμω γιδα βραστη και ειναι και πιο ευκολη!!!
-
ΤΟ θέμα του Φόρουμ!!!
Πέρα από ψητά (βεβαίως,βεβαίως!)....εχω ειδικότητα σε γαρίδες σαγανάκι με φέτα,τονοσαλάτα (μαγιονέζα,κέτσαπ,μουστάρδα,πιπεριές,ντομάτα, αγούρι) και....βραστά αυγά!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΤΟ θέμα του Φόρουμ!!!Πέρα από ψητά (βεβαίως,βεβαίως!)....εχω ειδικότητα σε γαρίδες σαγανάκι με φέτα,τονοσαλάτα (μαγιονέζα,κέτσαπ,μουστάρδα,πιπεριές,ντομάτα, αγούρι) και....βραστά αυγά!!!
Αυτό έλλειπε να μην γράψεις σε αυτό το θέμα....
Προσωπικά μαγιρεύω τα πάντα, χωρίς τσελεμεντέδες και σέα, χρόνο δεν έχω. Ειδικότητα τα κρέατα γενικά, πάστες και τα γλυκά!
Νομίζω ότι θέμα είναι κάλα εδώ στα τεχνικά!
-
Σπεσιαλίστας στά εξής:
-Τηγανητές μπριζόλες
-Ψητές παλτσέτες (δώσε κι'άλλο κάρβουνο!!!)ΑΥΤΑΑΑΑΑΑ!!!
-
Ειδικότητα μου τα ψητά ..... στο κάρβουνο βεβαίως-βεβαίως
Και , σούπερ ομελέτες , σαγανάκια ....... για μεζεδάκια
Πάντως πολύ καύσιμο καταναλώνουμε .....
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Νομίζω ότι θέμα είναι κάλα εδώ στα τεχνικά!
Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω...
Προσωπικά, μαγειρεύω μερικά απλά φαγητά (μπριζόλες, μακαρόνια, πατάτες, ψάρια, κτλ). Με παστίτσια, μουσακάδες και τα λοιπά δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, εξάλλου οι γονείς μένουν 10 λεπτά με τα πόδια...
Το Σάββατο έκανα ένα πολύ καλό πιάτο, υγιεινό, εύκολο και φτηνό:
Σολομός (1-2 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους και την όρεξή σας), του βάζουμε λίγο αλατάκι και ρίγανη. Παίρνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε απειροελάχιστο λαδάκι (ίσα ίσα να καλύψει κάπως την επιφάνειά του...). Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι και τοποθετούμε τις φέτες του ευγενούς ψαριού εκ Νορβηγίας. Τις γυρνάμε συχνά και σε κάποια φάση ρίχνουμε ντομάτα ψιλοκομένη (κατά προτίμηση φρέσκια, αλλιώς καμια κονσέρβα). Ρίχνουμε και πάλι αλάτι και ρίγανη και σε 10-15 λεπτάκια έχουμε ένα υγιεινό (ο σολομός κάνει πολύ καλό ιδίως στους καρδιοπαθείς), νόστιμο και εύκολο φαγητό, με κόστος περί τα 3 ευρώ
(EDIT: Ούτε η Βέφα δεν μιλάει έτσι... )
Εναλλακτικά, αν είμαστε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου (καλή ώρα) αγοράζουμε ένα σάντουιτς με διπλό σουτζουκάκι από την καντίνα που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του πανεπιστημίου, με κόστος 1,80 ευρώ και κάτι ψιλά από χοληστερίνη...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Σολομός (1-2 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους και την όρεξή σας), του βάζουμε λίγο αλατάκι και ρίγανη. Παίρνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε απειροελάχιστο λαδάκι (ίσα ίσα να καλύψει κάπως την επιφάνειά του...). Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι και τοποθετούμε τις φέτες του ευγενούς ψαριού εκ Νορβηγίας. Τις γυρνάμε συχνά και σε κάποια φάση ρίχνουμε ντομάτα ψιλοκομένη (κατά προτίμηση φρέσκια, αλλιώς καμια κονσέρβα). Ρίχνουμε και πάλι αλάτι και ρίγανη και σε 10-15 λεπτάκια έχουμε ένα υγιεινό (ο σολομός κάνει πολύ καλό ιδίως στους καρδιοπαθείς), νόστιμο και εύκολο φαγητό, με κόστος περί τα 3 ευρώ
Ωραία και για κυρίως πιάτο?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ωραία και για κυρίως πιάτο?
Εχμ... Αυτό ήταν το φαγητό μου για το Σάββατο...
Μερικές μέρες τρώμε και φυσιολογικές ποσότητες...
-
Kaθοτι φοοιτητης στη Μυτιλήνη (μεχρι πριν 4 μηνες-τωρα ειμαι....ανεργος) εμαθα να μαγειρευω γιατι αν περιμενα να ερθει το φαγητο μου απο την αθηνα....ζησε Μαι!!!
Πάντως οφειλω να ομολογησω πως οταν ανακοινωνα οτι θα μαγειρεψω σπιτι μου, μαζευοταν αρκετος κοσμος.....
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Πάντως οφειλω να ομολογησω πως οταν ανακοινωνα οτι θα μαγειρεψω σπιτι μου, μαζευοταν αρκετος κοσμος.....Και στο δικό μου...
Τώρα που το σκέφτομαι, καιρό έχω να το κάνω...Σαν να ήρθε ο καιρός...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τυροκαυτερή (δικής μου έμπνευσης)
Σάλτσα σπιτικής πίτσας
Σπεντζοφάι
Φίλε Μάνο, πραγματικά, μου άνοιξες την όρεξη!! Ιδίως με τα σκορδομακάρονα μου τρέξανε τα σάλια!!!
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Πάντως οφειλω να ομολογησω πως οταν ανακοινωνα οτι θα μαγειρεψω σπιτι μου, μαζευοταν αρκετος κοσμος.....
Και στο δικό μου...
Εγω πλέον δεν μένω μόνος μου...μένω με γονείς...αντίο φοιτητική ζωή... κλαψ
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Και στο δικό μου...
Εγω πλέον δεν μένω μόνος μου...μένω με γονείς...αντίο φοιτητική ζωή... κλαψ
Με το καλό και μία δουλειά λοιπόν φίλε μου!!!
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)