-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ρε παιδιά δεν είναι τηγανόλαδο το λάδι να το αλλάζουμε συνέχεια! Και έχουν εξελιχτεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια.... Εγώ ακολουθώ το , αλλαγή κάθε 10.000 και λάδι ό,τι προτείνει το .
Στην τελική και να κάψει λίγο, δεν με ενδιαφέρει, σπάνια θα το κοιτάξω (υπάρχει και το λαμπάκι...). Από ό,τι έχω δει, μόνον προς το τέλος των 10.000 ίσως να καίει, αλλά κανένα μοτέρ δεν έπαθε κάτι...και 10000 φανταζομαι δεν ειναι υπερβολικο όμως ακουω κατι αλλες εταιρειες που μιλουν για 30000χλμ με τα ιδια λαδια...για μενα ειναι λαθος αυτο και εφοσον πληρωνω θελω να γινονται οι αλλαγες συχνοτερα...Αν το αυτοκινητο θα το αλλαξεις σε μια 5ετια τοτε καταλαβαινω αν ομως το παιρνεις για...10 χρονια ναι τοτε καλο ειναι να σκεφτεσαι οπως εγω. Ολα οσα γραφω ειναι αποτελεσμα της εμπειριας μου κατι που ενδεχομενα να μην γινεται αποδεκτο απο ολους. Η εμπειρια αυτη ειναι παντα σε σχεση με ιδια αυτοκινητα γνωστων.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
Ρε παιδιά δεν είναι τηγανόλαδο το λάδι να το αλλάζουμε συνέχεια! Και έχουν εξελιχτεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια.... Εγώ ακολουθώ το , αλλαγή κάθε 10.000 και λάδι ό,τι προτείνει το .
Στην τελική και να κάψει λίγο, δεν με ενδιαφέρει, σπάνια θα το κοιτάξω (υπάρχει και το λαμπάκι...). Από ό,τι έχω δει, μόνον προς το τέλος των 10.000 ίσως να καίει, αλλά κανένα μοτέρ δεν έπαθε κάτι...και 10000 φανταζομαι δεν ειναι υπερβολικο όμως ακουω κατι αλλες εταιρειες που μιλουν για 30000χλμ με τα ιδια λαδια...για μενα ειναι λαθος αυτο και εφοσον πληρωνω θελω να γινονται οι αλλαγες συχνοτερα...Αν το αυτοκινητο θα το αλλαξεις σε μια 5ετια τοτε καταλαβαινω αν ομως το παιρνεις για...10 χρονια ναι τοτε καλο ειναι να σκεφτεσαι οπως εγω. Ολα οσα γραφω ειναι αποτελεσμα της εμπειριας μου κατι που ενδεχομενα να μην γινεται αποδεκτο απο ολους. Η εμπειρια αυτη ειναι παντα σε σχεση με ιδια αυτοκινητα γνωστων.
Έχεις κάνει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι όταν αλλάζεις λάδια σύμφωνα με τον κατασκευαστή το αυτοκίνητο χαλάει ή υπολειτουργεί?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Έχεις κάνει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι όταν αλλάζεις λάδια σύμφωνα με τον κατασκευαστή το αυτοκίνητο χαλάει ή υπολειτουργεί?
Γιατί έχεις κάνει εσύ κάποια που να λέει το αντίθετο;
Σοβαρά τώρα, στα 30Κ χλμ ΑΝ ελέγχει ο ανύποπτος οδηγός το λάδι συχνά, θα έχει αλλαχθεί όλο, δια της μεθόδου της συμπληρώσεως.
100ml/1000χλμ να καίει (που αυτό δεν είναι 'καίει' αλλά 'τσιμπάει λίγο') κάντε υπολογισμούς. Ένα συνηθισμένο 4κύλινδρο αυτοκίνητο παίρνει γύρω στα 3 λίτρα λάδι, σωστά;
-
Δεν μπορω επομενως να αποκλεισω το ενδεχομενο ο κατασκευαστης να προτεινει αλλαγες ανα 10000χλμ και ο σαρακακης για δικους του λογους να επιμενει στα 7500χλμ. Ομως πρεπει πρωτα να το ψαξω...επιφυλασσομαι λοιπον.Και το φυλλάδιο και η αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης μιλάνε γιά 10.000 χιλ. Κανένας δεν μίλησε γιά 7.500 χιλ. Εκτός ότι το ακούω γιά πρώτη φορά αυτά τα νούμερα μας γυρνάνε 10 χρόνια πίσω στην ποιότητα των λαδιών. Στα 7.500 άλλαζα το lancia είχα το 1996. Μάλιστα είχα μαλώσει με τον αντιπρόσωπο γιατί μου είπε ότι θα πρέπει να αλλάζουν κάθε 5.000 χιλ. Όταν του είπα ότι άλλα γράφει το βιβλίο του κατασκευαστή έκανε την πάπια.
Το BMW 1 που κοιτούσα αλλάζει κάθε 20.000 χιλ. ...και δεν χρειάζεται να προσθέσεις ενδιάμεσα. ...έτσι λένε. Η δε toyta που έχω αλλάζει κάθε 15.000 χιλ και δεν έχω συμπληρώσει ποτέ εδώ και 5 χρόνια. -
Ο χρήστης gxaral έγραψε:
Δεν μπορω επομενως να αποκλεισω το ενδεχομενο ο κατασκευαστης να προτεινει αλλαγες ανα 10000χλμ και ο σαρακακης για δικους του λογους να επιμενει στα 7500χλμ. Ομως πρεπει πρωτα να το ψαξω...επιφυλασσομαι λοιπον.
Και το φυλλάδιο και η αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης μιλάνε γιά 10.000 χιλ. Κανένας δεν μίλησε γιά 7.500 χιλ. Εκτός ότι το ακούω γιά πρώτη φορά αυτά τα νούμερα μας γυρνάνε 10 χρόνια πίσω στην ποιότητα των λαδιών. Στα 7.500 άλλαζα το lancia είχα το 1996. Μάλιστα είχα μαλώσει με τον αντιπρόσωπο γιατί μου είπε ότι θα πρέπει να αλλάζουν κάθε 5.000 χιλ. Όταν του είπα ότι άλλα γράφει το βιβλίο του κατασκευαστή έκανε την πάπια.
Το BMW 1 που κοιτούσα αλλάζει κάθε 20.000 χιλ. ...και δεν χρειάζεται να προσθέσεις ενδιάμεσα. ...έτσι λένε. Η δε toyta που έχω αλλάζει κάθε 15.000 χιλ και δεν έχω συμπληρώσει ποτέ εδώ και 5 χρόνια.Φυλλαδιο σημαινει 7ετης δυναμικη Σαρακακη ?Γιατι αυτη αλλα λεει......
Σημειωση και το HRV που ειχα πριν απ αυτο ο κατασκευαστης ελεγε 10000 και 20000 η 7ετης του Σαρακακη 7500 και 15000.Τελικα αν σου αλλαξαν στα 10000 και σου σφραγισαν την 7ετη κανενα προβλημα. -
Ο χρήστης Kid έγραψε:
φίλε kid τα ισοπεδώνεις όλα τώρα...εγώ είπα ότι είναι καλύτερο να τα αλλάζεις νωρίτερα ως μια θετική κίνηση για την μακροζωία του κινητήρα σου. Αν τα αλλάζεις κανονικά δεν σημαίνει ότι θα χαλάσει. Τα συμπεράσματα σου είναι αφελή και δεν το συνηθίζεις...
Όταν για παράδειγμα ο κατασκευαστής του fsi θεωρούσε φυσιολογική την κατανάλωση μέχρι ενός λίτρου λαδιού για τον κινητήρα αν κάποιος προχωρούσε σε συχνότερες αλλαγές από το προτεινόμενο δεν θα ήταν το αυτοκίνητο του πάντα με επαρκή λάδια; Αν το σκεφτείς αξίζει τον κόπο να επισπεύσεις την αλλαγή λαδιών ότι αυτοκίνητο και αν έχεις.(666 δημοσιεύσεις...απεταξαμην το σατανα... )
-
Άλλο ο τακτικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται και στα FSi και σε όλα τα αυτοκίνητα, και άλλο οι συνεχείς αλλαγές λαδιών. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ο κατασκευαστής να μην συστήνει το καλύτερο δυνατό για τον κινητήρα του αυτοκινήτου του..
-
Για τον ίδιο λόγο που δεν βάζει το καλύτερο ηχοσύστημα, δεν έχει τα καλύτερα πλαστικά, την καλύτερη δυνατή ποιότητα συναρμογής, τα κλύτερα δυνατά φρένα κ.ο.κ.
Γιατί θέλει να προσφέρει ένα συγκεκριμένο επίπεδο κόστους στο οποίο θα υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία.
Γιατί ο κατασκευαστής στατιστικά ξέρει πόσο θα κρατήσεις το κινητήρα σου. Και ξέρει πόσο είναι το 'κόστος' εξ αιτίας όσων τον κρατήσουν περισσότερο σε σχέση με το 'κόστος' του να προτείνει κάτι ακριβότερο.
Δεν είπε κανείς ότι ο κινητήρας θα χαλάσει αν τηρείς το προτεινόμενο schedule.
Αυτό που λένε ορισμένοι είναι πως υπάρχει κάτι να κερδίσεις αν κάνεις συχνότερες αλλαγές. Π.χ. να υπάρχει μικρότερη πτώση απόδοσης.Αν δεν έχεις πρόβλημα να διαβάζεις Αγγλικά, πέρασε μια βόλτα από εδώ
Αν έχεις όρεξη και χρόνο έχει πολλά να διαβάσεις περί λιπαντικών... -
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Άλλο ο τακτικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται και στα FSi και σε όλα τα αυτοκίνητα, και άλλο οι συνεχείς αλλαγές λαδιών. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ο κατασκευαστής να μην συστήνει το καλύτερο δυνατό για τον κινητήρα του αυτοκινήτου του..αν σκεφτείς λόγους μάρκετινγκ...ανταγωνισμού και θεωρητικά μείωσης του κόστους συντήρησης όσο καιρό το αυτοκίνητο είναι στην εγγύηση ίσως συμφωνήσεις μαζί μου. Καλό είναι να μην πολυβλέπουμε τον πελάτη όσο καιρό το αυτοκίνητο έχει εγγύηση διότι αυτος θα έχει απαιτήσεις...Τώρα αν το αυτοκίνητο βγάλει ζημιές εκτός εγγύησης...καλά να είναι οι αντιπροσωπίες για να το φτιάξουν...με το αζημίωτο φυσικά. Το τελευταίο αφορά εμάς τους έλληνες περισσότερο διότι ακόμη δεν έχουμε την δύναμη να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε 3-5 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι που μπορούν δεν τους νοιάζει ούτε καν να τα...στρώσουν. Τα βλέπουν όπως εμείς αλλάζουμε ...κινητό κάθε χρόνο το πολύ 2 χρόνια.
-
Άλλο ο τακτικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται και στα FSi και σε όλα τα αυτοκίνητα, και άλλο οι συνεχείς αλλαγές λαδιών. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ο κατασκευαστής να μην συστήνει το καλύτερο δυνατό για τον κινητήρα του αυτοκινήτου του..
αν σκεφτείς λόγους μάρκετινγκ...ανταγωνισμού και θεωρητικά μείωσης του κόστους συντήρησης όσο καιρό το αυτοκίνητο είναι στην εγγύηση ίσως συμφωνήσεις μαζί μου. Καλό είναι να μην πολυβλέπουμε τον πελάτη όσο καιρό το αυτοκίνητο έχει εγγύηση διότι αυτος θα έχει απαιτήσεις...Τώρα αν το αυτοκίνητο βγάλει ζημιές εκτός εγγύησης...καλά να είναι οι αντιπροσωπίες για να το φτιάξουν...με το αζημίωτο φυσικά. Το τελευταίο αφορά εμάς τους έλληνες περισσότερο διότι ακόμη δεν έχουμε την δύναμη να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε 3-5 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι που μπορούν δεν τους νοιάζει ούτε καν να τα...στρώσουν. Τα βλέπουν όπως εμείς αλλάζουμε ...κινητό κάθε χρόνο το πολύ 2 χρόνια.
Δηλαδή η εταιρία θέλει να χαλάσει το αυτοκίνητο της για να πάει κάποιος να το κάνει service & να πληρωθεί επιπλέον μετά από τα 4-5-6 χρόνια της εγγύησης? Και ο πελάτης δεν θα απογοητευτεί αν το αυτοκίνητο του χαλάσει?
Το κόστος συντήρησης γιατί επηρεάζεται από τις αλλαγές λαδιών? Ίσα ίσα οι κατασκευάστριες εταιρίες όταν προτείνουν πιο αραιές αλλαγές λαδιών χάνουν λεφτά γιατί δεν πας να αγοράσεις λάδια..
-
οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν κατασκευάζουν λάδια.
Δηλαδή ρε Kid εσύ δεν υπάρχει τίποτα που να φροντίζεις περισσότερο απ'όσο απαιτείται; Αν ναι γιατί το κάνεις, γιατί αλλιώς θα χαλάσει; Αν όχι τότε ξέχνα το whole thing...
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν κατασκευάζουν λάδια.Δηλαδή ρε Kid εσύ δεν υπάρχει τίποτα που να φροντίζεις περισσότερο απ'όσο απαιτείται; Αν ναι γιατί το κάνεις, γιατί αλλιώς θα χαλάσει; Αν όχι τότε ξέχνα το whole thing...
πουλάνε όμως λάδια κι έχουν συνεργασίες
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
αν σκεφτείς λόγους μάρκετινγκ...ανταγωνισμού και θεωρητικά μείωσης του κόστους συντήρησης όσο καιρό το αυτοκίνητο είναι στην εγγύηση ίσως συμφωνήσεις μαζί μου. Καλό είναι να μην πολυβλέπουμε τον πελάτη όσο καιρό το αυτοκίνητο έχει εγγύηση διότι αυτος θα έχει απαιτήσεις...Τώρα αν το αυτοκίνητο βγάλει ζημιές εκτός εγγύησης...καλά να είναι οι αντιπροσωπίες για να το φτιάξουν...με το αζημίωτο φυσικά. Το τελευταίο αφορά εμάς τους έλληνες περισσότερο διότι ακόμη δεν έχουμε την δύναμη να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε 3-5 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι που μπορούν δεν τους νοιάζει ούτε καν να τα...στρώσουν. Τα βλέπουν όπως εμείς αλλάζουμε ...κινητό κάθε χρόνο το πολύ 2 χρόνια.
Δηλαδή η εταιρία θέλει να χαλάσει το αυτοκίνητο της για να πάει κάποιος να το κάνει service & να πληρωθεί επιπλέον μετά από τα 4-5-6 χρόνια της εγγύησης? Και ο πελάτης δεν θα απογοητευτεί αν το αυτοκίνητο του χαλάσει?
Το κόστος συντήρησης γιατί επηρεάζεται από τις αλλαγές λαδιών? Ίσα ίσα οι κατασκευάστριες εταιρίες όταν προτείνουν πιο αραιές αλλαγές λαδιών χάνουν λεφτά γιατί δεν πας να αγοράσεις λάδια..
το πρόβλημα είναι στην ελλάδα...στο εξωτερικό το αυτοκίνητο αλλάζεται συχνά και δεν έχουν πρόβλημα. Η φίρμα δεν χάνει τον πελάτη. Εννοώ ότι όσο εσύ πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία τόσο τους ζαλίζεις για μικροπροβλήματα και αλλαγές που περιμένεις να βελτιωθούν ή να φτιαχτούν στην εγγύηση που υποχρεούνται να τα ελέγξουν. Για παράδειγμα έχεις έναν τριγμό... αν το αυτοκίνητο έχει εγγύηση τότε απαιτείς να φτιαχτεί.. αν δεν έχει το ανέχεσαι αλλιώς πληρώνεις. Στο θέμα των λαδιών το χρησιμοποιούν και σαν διαφήμιση αξιοπιστίας...'ο τάδε κινητήρας αντέχει 30000χλμ με τα ίδια λάδια'. Τόσα χρόνια η χόντα έχει από τα μικρότερα διαστήματα σέρβις και αλλαγής λαδιών αλλά είναι παράλληλα η πλέον αξιόπιστη...θεωρείς τα παραπάνω άσχετα μεταξύ τους;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Δηλαδή ρε Kid εσύ δεν υπάρχει τίποτα που να φροντίζεις περισσότερο απ'όσο απαιτείται; Αν ναι γιατί το κάνεις, γιατί αλλιώς θα χαλάσει; Αν όχι τότε ξέχνα το whole thing...Δεν νομίζω όμως ότι υπερφροντίζοντας κάτι του κάνω παραπάνω καλό απότι αν έκανα την τακτική συντήρηση. Εκεί είναι η διαφωνία μας, όχι αν είναι κακό να αλλάζεις λάδια όποτε θες.
-
το πρόβλημα είναι στην ελλάδα...στο εξωτερικό το αυτοκίνητο αλλάζεται συχνά και δεν έχουν πρόβλημα. Η φίρμα δεν χάνει τον πελάτη.Μετά τα 2 χρόνια καταστρέφονται τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό?
Εννοώ ότι όσο εσύ πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία τόσο τους ζαλίζεις για μικροπροβλήματα και αλλαγές που περιμένεις να βελτιωθούν ή να φτιαχτούν στην εγγύηση που υποχρεούνται να τα ελέγξουν. Για παράδειγμα έχεις έναν τριγμό... αν το αυτοκίνητο έχει εγγύηση τότε απαιτείς να φτιαχτεί.. αν δεν έχει το ανέχεσαι αλλιώς πληρώνεις.
Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει αυτό με τα λάδια.
Στο θέμα των λαδιών το χρησιμοποιούν και σαν διαφήμιση αξιοπιστίας...'ο τάδε κινητήρας αντέχει 30000χλμ με τα ίδια λάδια'. Τόσα χρόνια η χόντα έχει από τα μικρότερα διαστήματα σέρβις και αλλαγής λαδιών αλλά είναι παράλληλα η πλέον αξιόπιστη...θεωρείς τα παραπάνω άσχετα μεταξύ τους;
Αν η αξιοπιστία έχει σχέση με την συχνότητα των διαστημάτων των service & των αλλαγών των λαδιών, τότε γιατί δεν τα μειώνουν όλες οι εταιρίες?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Δηλαδή ρε Kid εσύ δεν υπάρχει τίποτα που να φροντίζεις περισσότερο απ'όσο απαιτείται; Αν ναι γιατί το κάνεις, γιατί αλλιώς θα χαλάσει; Αν όχι τότε ξέχνα το whole thing...
Δεν νομίζω όμως ότι υπερφροντίζοντας κάτι του κάνω παραπάνω καλό απότι αν έκανα την τακτική συντήρηση. Εκεί είναι η διαφωνία μας, όχι αν είναι κακό να αλλάζεις λάδια όποτε θες.
Αν δεν του κάνεις περισσότερο καλό τότε γιατί το κάνεις;
EDIT: Π.χ. διάβαζα σε ένα thread για το πως πρέπει να περιποιείται κανείς το αυτοκ΄νητο για το χρώμα του. Διάβαζα κα το πως και πόσο συχνά πρέπει να το κερώνεις και με τι κεριά και με τι εργαλεία κλπ κλπ.
Ο κατασκευαστής κάθε πότε λέει να το κερώνεις;
Τον αγοραστή θα τον δυσαρεστήσει ένα χαλασμένο χρώμα;
Το χρώμα όντως θα χαλάσει αν δεν το κερώνεις τόσο συχνά;
Το χρώμα θα διατηρηθεί καλύτερα αν τα κάνεις όλα αυτά;Δικές μου απαντήσεις:
Κάθε ποτέ.
Φυσικά και θα τον δυσαρεστήσει και θα πικραθεί με τη χαμηλή ποιότητα.
Πιθανότατα δεν θα χαλάσει στο διάστημα που θα κρατήσεις το αυτοκίνητο. Αναλόγως της χρήσης.
Σίγουρα όμως αν τα κάνεις όλα αυτά θα μείνει πιο γυαλιστερό και λαμπερό.Γιατί τότε δεν προτείνει κέρωμα στην τακτική συντήρηση;
ΓΙατί αν άκουγες ότι πρέπει να το κερώνεις κάθε τόσο (ενώ όλα τα άλλα όχι) μάλλον θα δεν θα σου άρεσε το xtra έξοδο.Εγώ θα τα έκανα όλα αυτά;
Όχι γιατί δεν με ενδιαφέρει τόσο η πλήρης διατήρηση του χρώματος, σε σχέση με τον χρόνο (κυρίως) και τα χρήματα που απαιτεί.Ε λοιπόν, οι ακριβώς ίδιες απαντήσεις είναι και για τα λάδια, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Δεν νομίζω όμως ότι υπερφροντίζοντας κάτι του κάνω παραπάνω καλό απότι αν έκανα την τακτική συντήρηση. Εκεί είναι η διαφωνία μας, όχι αν είναι κακό να αλλάζεις λάδια όποτε θες.
Για κάποιο ανούσιο κόλλημα που έχω. Γιατί να πλύνω το αυτοκίνητο που έπλυνα κ πριν από 3 μέρες?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Για κάποιο ανούσιο κόλλημα που έχω. Γιατί να πλύνω το αυτοκίνητο που έπλυνα κ πριν από 3 μέρες?
ΓΙατί θα είναι ακόμα πιο καθαρό; Ακόμα πιο όμορφο;
(έκανα και ένα edit παρπάνω... chat το έχουμε κάνει )
-
Στο εξωτερικό δεν τους νοιάζει για ένα αυτοκίνητο που έχει βγει εκτός εγγύησης αν θα είναι γερό και αξιόπιστο έκτοτε ή όχι. Αυτό διότι ο μέσος πελάτης έχει ήδη αγοράσει το επόμενο. Η φίρμα δεν χάνει...
Η σχέση που έχει με τα λάδια είναι ότι δεν φέρνουμε τον πελάτη στην αντιπροσωπεία για μια πρόωρη αλλαγή...που παράλληλα θα έβρισκε κάτι για αλλαγή...
τον αφήνουμε να έρθει εκτός εγγύησης...που πληρώνει...και δεν απαιτεί -
Το πιό απλό, ότι δηλ αντί να τους τα πέρνουμε μιά φορά το χρόνο (7500) να τους τα πέρνουμε τρεις φορές το χρόνο (23000), δεν το σκέφτηκε κανείς? Και οταν πας γιά λάδια θα αλλάξεις φίλτρα.. θα σου πουν οτι προσθέσανε και διάφορα άλλα υγρα κλπ και θα σου ερχεται ένα 100σταρικάκι την φορά (συνολο ~300).
Άντε και καλημέρα.
Ηonda Civic 2005