-
Ο χρήστης svradelis έγραψε:
Για το θέμα των ερευνών.Ανούσια θεωρώ μια έρευνα που θα εφαρμοστεί για το κέρδος όπως συνήθως γίνεται. Μου λες για τα εκατομύρια σε έρευνα κλπ. Η αφέλεια είναι γνώρισμά σας ως έθνος;Πόσοι μπορούν να αγοράσουν ας πούμε το τελευταίο φάρμακο για το AIDS;Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα θεραπευτικά κέντρα όπως το memorial αν δεν έχουν τεράστια οικονομική επιφάνεια;Τα αποτελέσματα των ερευνών διατίθενται στο ευρύ κοινό δωρεάν η φθηνά;Αν μου πεις ναι τότε τα ΜΜΕ στη χώρα σας κάνουν καλά τη δουλεία τους.Δεν ξέρω την οικονομική σου επιφάνεια αλλά εύχομαι να μη χρειαστείς ποτέ να μπεις για κάτι πολύ σοβαρό σε νοσοκομείο. Τότε θα καταλάβεις ότι η έρευνα 'πληρώνεται ακριβά'. ¨Οπως και σε όλους τους τομείς.Εδώ θα διαφωνήσω. Πάντα όταν γίνεται μια τεχνολογική πρόοδος αρχικά η εφαρμογή της είναι ακριβή γιατί οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες δεν ασχολήθηκαν ακόμα με τον περιορισμό του κόστους αλλά με την τελειοποίηση της εφαρμογής ασχέτως κόστους. Έτσι είναι μοιραίο να καρπώνονται πρώτοι οι οικονομικά εύρωστοι τα οφέλη της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αργότερα δε μειώνεται το κόστος ώστε να γίνει διαθέσιμη η εφαρμογή σε μεγαλύτερο εύρος αποδεκτών. Πολλά παραδείγματα της αυτοκινητοβιομηχανίας έρχονται στο μυαλό τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν σε ακριβά αυτοκίνητα και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλες τις κατηγορίες, π.χ. το ABS που πρωτοεμφανίστηκε σε Mercedes.
Αν απαιτήσουμε κάθε νέα τεχνολογία να είναι προσιτή οικονομικά σε όλους με την πρώτη εμφάνισή της θα αυξήσουμε υπερβολικά την αρχική επένδυση με αποτέλεσμα κανείς πια να μην τολμάει να κάνει τέτοια επένδυση με αμφίβολο κέρδος. Έτσι θα χάσουμε όλοι.
-
svradelis,μόνο μια παρατήρηση!
Σχετικά με τα βιβλία που αναφέρεις.Φαντάζομαι ότι δέχεσαι πως υπάρχουν άλλα βιβλία που υποστηρίζουν ακριβώς το αντιθετο από ότι ο Moore!
Οπότε είναι στην κρίση μας το τι θα πιστέψουμε!Σαν βαση πάντως εγω θεωρώ ότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει σε μία χώρα!Γι αυτό προτιμώ να κάνω τις παρατηρήσεις μου,να λέω την γνώμη μου και να επιμένω σε ότι με αφορά!
Και όχι,δεν ενοχλείς!Προς Θεού!Συζήτηση κάνουμε!Χθές στην ΝΕΤ είχε εκπομπή ο Κούλογλου!
Ουτε λίγο ούτε πολύ 'απεδείκνυε' (έμμεσα) μέ μαρτυρίες Αμερικανών πολιτικών και δημοσιογράφων ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ήξερε για το χτύπημα στους Πύργους αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αποφύγει!
Αντίθετα κάλυψε τις πληροφορίες σχετικά με αυτό ώστε να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία σαν δικαιολογία για να επιτεθεί στο Ιράκ!!!!Το πιστεύετε?!
Εγω δυσκολεύομαι!Γιατι πρώτον δεν είπε για ποιό λόγο έγινε κάτι τέτοιο και δεύτερον γιατι φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που θα μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο αλλά δεν ήταν στην εκπομπή!!Γκρίζο δηλαδή!
Διαφωνώ με τον πόλεμο στο Ιράκ (και όπου αλλού).Ομως προσπαθώ να καταλάβω γιατι γίνεται απο μια υπερδύναμη κάτι τέτοιο.Αν το καταλάβω θα μπορέσω να προβλέψω τι άλλο ακολουθεί.Αντίστοιχα λοιπόν θα μπορώ να καταλάβω που στέκεται η δικιά μου χώρα!
-
Το ότι η Αθήνα έγινε Απώρθητο Κάστρο για να γίνουν οι Ολυμπιακοί δεν σου λέει τίποτα kouk;Το ότι ο νέος 'αντι'τρομοκρατικός νόμος άρει το απόρρητο από παντού δε σου λέει τίποτα;Οι κάμερες που θα σε βλέπουν νύχτα μέρα δε σου λένε τίποτα;Οι ίδιοι οι αμερικανοί πολίτες παραδέχονται ότι μετά το χτύπημα περιορίστηκαν οι ατομικές ελευθερίες τους. Το ίδιο πάει να γίνει παντού. Το 'είστε μαζί μας οι εναντίον μας' δε σου λέει τίποτα;Τα δυο μέτρα και δυο σταθμά(άλλο ιράκ, άλλο κύπρος-άλλο κουβέϊτ). Ξαναείπα ότι αυτοί οι άνθρωποι στα βιβλία μιλάν με επιχειρήματα και δεν εκφράζουν άποψη, ούτε κάνουν εικασίες.Πείσε με φέρνοντάς μου αντεπιχειρήματα. Πιστεύω ότι απλά είσαι αμφισβητίας,πράγμα υγειές, αλλά όχι ενημερωμένος.Πες μου αντεπιχείρημα και όχι γενικολογίες. Το 'υπάρχει και αντίλογος' το ξέρω. Τα επιχειρήματα δεν βλέπω.
Θες έναν 'εύκολο' λόγο για το χτύπημα. Πως αλλιώς θα επιβαλλόταν περιορισμός στις ατομικές ελευθερίες με την συγκατάθεση των πολιτών;Πως θα δικαιολογούνταν οι προληπτικοί πόλεμοι; Πώς θα δικαιολογούσε ο 'πρόεδρος' τους νεκρούς στρατιώτες στην άλλη άκρη του πλανήτη;Αν σου σκάσει όμως μια βόμβα στο σπίτι σου ξέρεις τι εύκολα στήνεις κ..λο στους 'προστάτες'για να ζήσεις. Ανέχεσαι πολλά απαράδεκτα.
Δεύτερο απλό.50% της παγκόσμιας παραγωγής όπλων προέρχεται από τις Η.Π.Α. Αν δεν έχουμε 'θερμές περιοχές', 'τρομοκράτες' , 'προληπτικούς πολέμους'κλπ πώς θα ζήσουν αυτές οι βιομηχανίες; Κλέφτες θα γίνουνε; Ξέρετε το τζίρο και τα ποσά που παίζονται στην βιομηχανία όπλων. Λέτε όλοι αυτοί να θέλουν την παγκόσμια ειρήνη;Λέτε οι πετρελαιάδες να θέλουν το υδρογόνο;Λέτε οι αλφιστι να θέλουν audi;Αν με θεωρείτε 'γραφικό' εξηγήστε μου γιατί συμβαίνουν όλα τα παραπάνω! -
Ωπα!
Είπα εγω ότι δεν με προβληματιζουν τα όσα αναφέρεις?!!
Βεβαίως και προβληματίζομαι,βεβαίως και δεν συμφωνώ!!
βεβαίως και πιστεύω ότι όλα είναι θέματα συμφερόντων!Και οι πόλεμοι από καταβολής κόσμου,οικονομικά αίτια είχαν!!Αυτό που είπα είναι...ότι δέχομαι πως κάποιος μπορεί να έχει άλλη άποψη για τα ίδια πράγματα!!!
Και ότι περισσότερο με ενδιαφέρει να βρω το 'Γιατί' παρά το 'Πως'!!!Ενας σύμβουλος π.χ. χθές έλεγε ότι στα 7 λεπτά που ο Μπους δεν έκανε τίποτα...δεν θα μπορούσε νά κάνει και πολλά ετσι κι αλλοιώς!!Γνώμη του!
Δεν συμφωνώ...αλλά γνώμη του!κατάλαβα πως μπορεί να σκεφτεί κάποιος για κάτι που εγω θεωρώ αυταπόδεικτη υστεροβουλία ή βλακεία!!!
Και ούτως ή άλλως,η εμπλοκή μου στην συζήτηση αφορούσε την 'επίθεση' που δέχονται συνήθως οι χρήστες απο τις ΗΠΑ όταν εκφέρουν μια άποψη!
Ακόμα και να πιστευεις ότι οι Αμερικανοί είναι ηλίθιοι,δεν μπορείς να το υποστηρίξεις για όλους αλλά και οταν κάποιος σου πει κάτι δεν μπορείς να το απορρίψεις επι τη βάσει αυτής σου της θεώρησης!!
Εχω ζήσει στην Αμερική και σε διαβεβαιώ ότι οι Αμερικανοί είναι τόσο ηλίθιοι όσο κάθε λαός στον πλανήτη!
Προβληματίζονται,αντιδρούν,σκέφτονται,περνούν δύσκολες στιγμές!!Η διαφορά τους είναι ότι ζουν σε ενα κράτος-υπερδύναμη!με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται!!!
Οσο λοιπόν μπορεί κάποιος να πει τους Ελληνες τεμπέληδες άλλο τόσο μπορούμε εμείς να πούμε τους Αμερικανούς ηλίθιους!!
-
Και 'γω συφωνώ με τον Svradelis.
Το χτύπημα στους δύδιμους πύργους ήταν το μάνα εξ ουρανού για τον Μπους. Δεν ξέρω αν το άφησε να περάσει έτσι, ή όχι. Αυτό θα μας το πει μια ανεξάρτητη έρευνα.
Αλλά κανένας από τους διακαείς πόθους των των 'γερακιών' δεν θα πραγματώνονταν.
Το Ιρακ ήτανε από τις πιο φιλύσηχες περιοχές στον πλανήτη και τώρα σφίζει από τρομοκράτες. Ό,τι ακριβώς θέλανε δηλαδή!!! Να ξέραμε μόνο τι λεφτά έχει βγάλει ο Tseney από τις business στο Ιρακ!!!
Όσο για τα φάρμακα, τα πράγματα δεν ακολουθούν την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και υπάρχουν διαφορές!
Εδώ μιλάμε για ολιγοπώλειο! Δεν υπάρχει ανταγωνισμός (πολύ μικρότερος απ' ότι στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών). Συνεπώς το τραστ που έχει δημιουργηθεί μπορεί να καθορίζει τις τιμές.
Πιστεύω ότι :
Εφόσον μια ασθένεια είναι επίκαιρη δεν θα πέσει ΠΟΤΕ η τιμή του προϊόντος (προσφορά και ζήτηση).
Η τεχνογνωσία του ABS έχει φθηνύνει μιας και ήδη είναι banal...Έχω ακούσει και το εξής : Κάποιες βιοτεχνίες στην Αφρική θέλανε να παράγουνε imitation φάρμακα (έναντι κάποιου αντιτίμου) που περιορίζουν τις συνέπειες του Aids και άλλων σοβαρών ασθενειών, αλλά οι μεγάλες εταιρίες (που έχουν και τα royalities) δεν τους αφήσανε. Θαρρείς ότι οι Αφρικανοί έχουν την αγοραστική δύναμη να αγοράσουνε τα πανάκριβα φάρμακά τους. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ο δυτικός κόσμος στην ρημαγμένη (εξαιτίας του) Αφρική!
Βέβαια δεν γνωρίζω λεπτομέρειες επί του θέματος!Επίσης τι πιστεύω σε ό,τι αφορά τις πηγές μας.
Όταν κάποιος συγγραφέας - επιστήμονας (π.χ. Noam Tsomski, Gore Vidal κ.α.) δεν έχει την λάμψη άλλων συγγραφέων (γιατί άραγε; ) και ανήκει σε μια κυνηγημένη μειοψηφία, όταν έχει γυρίσει όλον το κόσμο (κάτι που πολλοί από τους λαμπερούς δεν το έχουν κάνει), **είναι πολύ λογικό κατ' εμέ να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψή του.**΄
Είχα πάει στην διάλεξη που είχε δώσει ο Noam Tsomski στο Α.Π.Θ. και πραγματικά ο άνθρωπος χωρίς υπερβολές και κορώνες, με μειλίχιο τρόπο εξέθεσε την κατάσταση ως έχει. Μήλισε για πολλά πράγματα όπως για το θέμα του Ισραήλ, για τις 'φιλανθρωπίες' των μεγάλων εταιριών, και για την σημερινή πολιτική των Η.Π.Α.
Οι εγνωσμένες δυνατότητες και τα απίστευτα προσόντα αυτού του ανθρώπου μου είναι αρκετά για να πάρω πάρα πολύ στα σοβαρά την άποψή του! Ειδικά όταν αυτή πλησιάζει προς την άποψη που έχω διαομορφώσει και εγώ, βάσει των προσλαμβάνουσών μου (έχω και εγώ κρίση και αντίληψη και μάλιστα αρκετά καλή! Δόξα τω Θεώ!) -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ωπα!
Εχω ζήσει στην Αμερική και σε διαβεβαιώ ότι οι Αμερικανοί είναι τόσο ηλίθιοι όσο κάθε λαός στον πλανήτη!
Προβληματίζονται,αντιδρούν,σκέφτονται,περνούν δύσκολες στιγμές!!Η διαφορά τους είναι ότι ζουν σε ενα κράτος-υπερδύναμη!με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται!!!
Οσο λοιπόν μπορεί κάποιος να πει τους Ελληνες τεμπέληδες άλλο τόσο μπορούμε εμείς να πούμε τους Αμερικανούς ηλίθιους!!
Δεν είναι τόσο απλό!
Οι γενικότερη νοοτροπία, που έχει ένας λαός, καθώς και οι γενικότερες συλλογικές του αντιδράσεις, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πολιτιστική του και ιστορική του διαδρομή...
Οι διαφορές σε συλλογικές αντιλήψεις και συλλογικές νοοτροπίες είναι εμφανείς και όχι αναιπέσθητες, όσος εκσυγχρονισμός και αν περάσει από πάνω τους!!!Εσύ θεωρείς ότι αν κάποια στιγμή ο Έλληνας προθυπουργός πει 'Η Αλβανία είναι εστία της αλβανικής μαφίας που δρα στην χώρα μας. Κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μιας στρατιωτικής επέμβασης για την εξολόθρευση των στελεχών της μαφίας' , θα έβρισκε πολλούς υποστηρικτές;
(έμμεσα σχετικό)
Επίσης ο Νοαμ Τσόμσκι είχε πει 'Στην Ευρώπη πόσοι πολίτες πιστεύουν ότι ο Σαντάμ αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη; Σχεδόν κανείς! Στην Αμερική πόσοι πιστεύουν το ίδιο πράγμα; Πολλοί! Ε! εδώ έγκειται η διαφορά στην ενημέρωση και η παοτελεσματικότηατα της προπαγάνδας! (δεν ξέρω αν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό ήταν το νόημα) -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ωπα!
Δεν είναι τόσο απλό!
Οι γενικότερη νοοτροπία, που έχει ένας λαός, καθώς και οι γενικότερες συλλογικές του αντιδράσεις, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πολιτιστική του και ιστορική του διαδρομή...
Οι διαφορές σε συλλογικές αντιλήψεις και συλλογικές νοοτροπίες είναι εμφανείς και όχι αναιπέσθητες, όσος εκσυγχρονισμός και αν περάσει από πάνω τους!!!κανείς δεν είπε ότι είναι απλό!
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε την 'ιστορική μνήμη' ενός λαού...οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν πλεονέκτημα,αφου εχουν απορροφήσει τις κουλτούρες από όλους τους λαούς που μετοίκησαν εκει για μια καλύτερη ζωή!
Και σε κάθε περίπτωση,δεν είπα ότι οι Αμερικανοί είναι ηλίθιοι ή οι Ελληνες τεμπέληδες!!...Είπα ότι ετσι μπορεί να βλέπει ο ένας λαός τον άλλο,στηριζόμενος σε στερεότυπα και προκαταλήψεις!Πράγμα με το οποίο δεν συμφωνώ!!Ακόμα και αν πιστεύω στην Ψυχολογία του Οχλου!! -
Δεν είναι τόσο απλό!
Οι διαφορές σε συλλογικές αντιλήψεις και συλλογικές νοοτροπίες είναι εμφανείς και όχι αναιπέσθητες, όσος εκσυγχρονισμός και αν περάσει από πάνω τους!!!Μά,οι Αμερικάνοι δέν έχουνε τήν Ευρωπαική(καί όχι μόνο) κουλτούρα;Οι περισσότεροι από αυτούς,δέν κουβαλούν τήν πολιτιστική κληρονομιά,τής χώρας από τήν οποία κατάγεται ο πρώτος τής οικογένειας πού μετανάστευσε;
Εκτός καί άν θέλουμε νά τούς χαρακτηρίσουμε ώς 'γνήσιους' Αμερικάνους πιά,χωρίς κάποιον πολιτιστικό δεσμό μέ τό παρελθόν τους. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
κανείς δεν είπε ότι είναι απλό!
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε την 'ιστορική μνήμη' ενός λαού...οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν πλεονέκτημα,αφου εχουν απορροφήσει τις κουλτούρες από όλους τους λαούς που μετοίκησαν εκει για μια καλύτερη ζωή!
Και σε κάθε περίπτωση,δεν είπα ότι οι Αμερικανοί είναι ηλίθιοι ή οι Ελληνες τεμπέληδες!!...Είπα ότι ετσι μπορεί να βλέπει ο ένας λαός τον άλλο,στηριζόμενος σε στερεότυπα και προκαταλήψεις!Πράγμα με το οποίο δεν συμφωνώ!!Ακόμα και αν πιστεύω στην Ψυχολογία του Οχλου!!Ε όχι! Εδώ διαφωνώ κάθετα!
Το γεγονός ότι η κοινωνία της Αμερικής είναι πολυπολιτισμική δεν νομίζω να κάνει τα αισθητήριά της πιο εύαισθητα!΄
Ούτε βέβαια προμετράται στην ιστορική μνήμη της!!! Μην τα πλέκουμε! -
Μα αυτό Δημήτριος είναι σωστό εξ ορισμού!
Ο κάθε λαός προσθέτει στην συλλογική κουλτούρα το δικό του πετραδάκι!
Επικρατεί σε μεγάλο βαθμό βέβαια η κουλτούρα του πλειοψηφούντος πληθυσμού,αλλά όλοι έχουν συμμετοχή!Και δεν αυτό δεν κάνει τα αισθητήρια πιο ευαίσθητα!Κάνει τους ενθρώπους αυτού του λαού πιο προσαρμοστικούς σε διάφορες συνθήκες!
Οι Αμερικανοί του σήμερα είναι σαφώς πολυπολιτισμικοί!
Οι αλλαγές που παρατηρούνται σε αυτούς οφείλονται κυρίως στην απόσταση που τους χωρίζει απο τις πατρίδες-μητέρες και τους δύο ωκεανούς που έχουν ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη!Αυτά δε που προσλαμβάνουν είναι τα ίδια (σε ποιότητα) με αυτά που προσλαμβάνουν όλοι οι λαοί απο τα ΜΜΜ και τις άλλες διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης!
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μά,οι Αμερικάνοι δέν έχουνε τήν Ευρωπαική(καί όχι μόνο) κουλτούρα;Οι περισσότεροι από αυτούς,δέν κουβαλούν τήν πολιτιστική κληρονομιά,τής χώρας από τήν οποία κατάγεται ο πρώτος τής οικογένειας πού μετανάστευσε;
Εκτός καί άν θέλουμε νά τούς χαρακτηρίσουμε ώς 'γνήσιους' Αμερικάνους πιά,χωρίς κάποιον πολιτιστικό δεσμό μέ τό παρελθόν τους.Σύμφωνοι!
Αλλά πρώτον : Αυτοί που πρωτοπήγανε εκεί δεν ήτανε και το απάνθισμα των ευρωπαίων, ούτε ήταν άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με την παρανομία (αυτό παίζει ρόλο). Πολλοί ήταν απλά τυχοδιώκτες...
Δεύτερον : Πολλοί από τους ανθρώπους που πήγανε εκεί μετέπειτα, απλά κυνηγούσανε το αμερικάνικο όνειρο. Έτσι ενσωματώθηκαν.
Σχεδόν όλοι κουβάλησαν και τις πολιτιστικές τους κληρονομιές δημιουργώντας ένα όμορφο σύνολο. Αλλά αυτό δεν δημιούργησε 'ιστορική μνήμη' στον εκεί πληθυσμό για το καινούργιο τους έθνος! Είχε ο καθένας την δικιά του ιστορική μνήμη, αλλά για το δικό του έθνος και μόνο. Δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να την προσαρτήσει στο νέο του έθνος! Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα αυτό, αλλά μου φαίνεται εντελώς λάθος!Τέλος πάντων! Αυτή η συζήτηση είναι λίογ άτοπη. Δεν θα δικάσω τις Η.Π.Α. για την έλλειψη ή μή της ιστορικής της μνήμης!!
Απλά νομίζω ότι τα ερεθίσματα των νέων Αμερικανών (που έχουν λίγη σχέση με τους μακρυνούς προγόνους τους) δεν είναι τα ίδια και είναι (ας το πούμε έτσι υπεραπλουστευτικά) πιο λίγα σε σχέση με αυτά των νέων Κινέζων, των νέων Ελλήνων, των νέων Ρώσων κ.τ.λ.Και μην απαντάτε ΤΟΣΟ γρήγορα!!!
-
Σύμφωνοι!
Αλλά πρώτον : Αυτοί που πρωτοπήγανε εκεί δεν ήτανε και το απάνθισμα των ευρωπαίων, ούτε ήταν άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με την παρανομία (αυτό παίζει ρόλο).
Δεύτερον : Πολλοί από τους ανθρώπους που πήγανε εκεί μετέπειτα, απλά κυνηγούσανε το αμερικάνικο όνειρο. Έτσι ενσωματώθηκαν.
Σχεδόν όλοι κουβάλησαν και τις πολιτιστικές τους κληρονομιές δημιουργώντας ένα όμορφο σύνολο. Αλλά αυτό δεν δημιούργησε 'ιστορική μνήμη' στον εκεί πληθυσμό για το καινούργιο τους έθνος! Είχε ο καθένας την δικιά του ιστορική μνήμη, αλλά για το δικό του έθνος και μόνο. Δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να την προσαρτήσει στο νέο του έθνος! Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα αυτό, αλλά μου φαίνεται εντελώς λάθος!Και μην απαντάτε ΤΟΣΟ γρήγορα!!!
Και όμως: σήμερα στις ΗΠΑ αν πεις σε κάποιον (όχι σε όλους αλλά σε μια σημαντική πλειονότητα) πως είναι 'American' ή αν σου πει πως είναι 'American' καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοεί και η λέξη έχει και παραέχει νόημα. Και δεν εννοεί 'American αλλά με καταγωγή από την Ελλάδα / Ιταλία / Ιρλανδία / Κίνα ...' αλλά 'American - American'. Αυτό υποδηλώνει κάποια ιστορική και εθνοτική μνήμη, μια συνειδητοποίηση κοινής πολιτισμικής, ιστορικής, γλωσσικής πορείας. Νομίζω αντίστοιχο στην Ευρώπη έχουμε τους Ελβετούς αλλά όχι πχ. τους Βέλγους.
-
Οι Αμερικανοί,όπως και οι Αυστραλοί,είναι κατά βάση Αγγλοσάξονες (Γερμανοί δηλαδή)!
Ομως υπάρχουν ακόμα Σκανδιναβοί,Μεσογειοι,Αραβες,Ασιάτες και Αφρικανοί!Ολοι αυτοί αποτελούν πια έναν λαό!Με κάποια χαρακτηριστικά!
Οσον αφορά στην ποιότητα των ανθρώπων που μετοίκησαν...πως μπορείς να πεις τι επιπέδου ήταν?Το σωφρονιστικό σύστημα της εποχής έβαζε στην φυλακή κάποιον για ψύλλου πήδημα και η φτώχεια ήταν τόσο μεγάλη που ο κόσμος αναγκαζοταν να κλέβει ψωμί για να φάει!
Υπήρχαν βεβαίως και οι μαζικές μετακινήσεις κατάδικων για να ανοίξουν χώρο στις φυλακές αλλά αυτό σε καμμιά περιπτωση δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε ενας λαός εγκληματιών!! (εκ των προτέρων συγγνώμη αν δεν κατάλαβα καλά αυτό που έγραψες!!)
Καλά...καλά!!..Θα καθυστερούμε!!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και όμως: σήμερα στις ΗΠΑ αν πεις σε κάποιον (όχι σε όλους αλλά σε μια σημαντική πλειονότητα) πως είναι 'American' ή αν σου πει πως είναι 'American' καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοεί και η λέξη έχει και παραέχει νόημα. Και δεν εννοεί 'American αλλά με καταγωγή από την Ελλάδα / Ιταλία / Ιρλανδία / Κίνα ...' αλλά 'American - American'. Αυτό υποδηλώνει κάποια ιστορική και εθνοτική μνήμη, μια συνειδητοποίηση κοινής πολιτισμικής, ιστορικής, γλωσσικής πορείας. Νομίζω αντίστοιχο στην Ευρώπη έχουμε τους Ελβετούς αλλά όχι πχ. τους Βέλγους.
Συμφωνώ απόλυτα!
Αλλά μήπως αυτή η ιστορική πορεία (που μια ιστορική πορεία ΔΕΝ κρίνεται από την ποσότητα) δεν έχει δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις στους πολίτες των Η.Π.Α. που έχουν οι πολίτες της Ελλάδας, Κίνας, Αλγερίας, Ρωσίας, Συρίας κ.τ.λ...
Η ποσότητα έχει να κάνει πιο πολύ με την χώνεψη κάποιων έντονων γεγονότων και επίσης όταν μια ιστορική πορεία είναι μακραίωνη, είναι πιο πιθανό να συμβούν κάποια συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία με το χώνεμα περνάνε στο συλλογικό υποσυνείδητο ενός λαού.Τώρα εγώ απάντησα πολύ γρήγορα!!!
-
Συμφωνώ απόλυτα!Αλλά μήπως αυτή η ιστορική πορεία (που μια ιστορική πορεία ΔΕΝ κρίνεται από την ποσότητα) δεν έχει δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις στους πολίτες των Η.Π.Α. που έχουν οι πολίτες της Ελλάδας, Κίνας, Αλγερίας, Ρωσίας, Συρίας κ.τ.λ...
Η ποσότητα έχει να κάνει πιο πολύ με την χώνεψη κάποιων έντονων γεγονότων και είσης όταν μια ιστορική πορεία είναι μακραίωνη, είναι πιο πιθανό να συμβούν συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία με το χώνεμα περνάνε στο συλλογικό υποσυνείδητο ενός λαού.Τώρα εγώ απάνντησα πολύ γρήγορα!!!
Δεν είμαι σίγουρος πως κατάλαβα τι εννοείς... Θέλεις μήπως να πεις πως οι άνθρωποι που απαρτίζουν το 'Αμερικάνικο έθνος' δεν έχουν τα αντανακλαστικά που έχουν οι πρόγονοί τους ? Πχ. οι Ελληνες έχουν μια 'ιστορικά τεκμηριωμένη' επιφυλακτικότητα προς τους Τούρκους ή οι Αραβες με τους Εβραίους ? Κάτι τέτοιο ?
Αν είναι έτσι, τότε αυτό έχει και καλά και κακά. Αν πχ. έρθει ένας Τούρκος να ζητήσει δουλειά από έναν Ελληνα, ίσως να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα απ΄ ό,τι σε έναν Αμερικανό Ελληνικής καταγωγής.
-
Ενα παράδειγμα.
Η Λιβερία (Liberia από το Liberty) δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τους μαύρους που απελευθερώθηκαν μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο και αποφάσισαν να επιστρέψουν εκει,κυρίως για τα διαμάντια και το εμπόριο!Οι μαύροι που επέστρεψαν δεν δέχθηκαν ποτέ τους αυτόχθονες μαύρους σαν ομοίους τους αλλά αντίθετα τους χρησιμοποίησαν σαν εργάτες και 2ης κατηγορίας πολίτες και αυτοί έγιναν η αρχουσα τάξη! (Americaners!)
Οταν πλέον οι αυτόχθονες 'ξύπνησαν' έγινε επανάσταση και η Λιβερία καταστράφηκε!Ακόμα ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει!!!
Εκει λοιπόν εμφανίστηκε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θέλησε να επιβάλει την θέλησή της για να απολαύσει εκείνη μονο τα οφέλη!
Στις ΗΠΑ όμως έχουμε την (συνολικά) οικοιοθελή μετακίνηση πλυθησμών προκειμένου να βελτιώσουν την ζωή τους από την φτώχεια που βιωναν στην πατρίδα τους!
Είναι τελείως διαφορετικό!Και μην ξεχνάς ότι οι Αμερικανοί έχουν Σύγχρονη Ιστορία σχεδόν ίδια με εμάς!Το 1830 απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους!!!
-
Ο χρήστης svradelis έγραψε:
Προτείνω** να διαβάσετε τα βιβλία του Μoore 'Ηλίθιοι Λευκοί' και του Gore Vidal 'Διαρκής Πόλεμος για Διαρκή Ειρήνη'** αν θυμάμαι καλά για το δεύτερο. Τα επιχειρήματα που παραθέτω τα λένε αμερικανοί και όχι εγώ φίλε dimitrios2004.Αν τα διαβάσετε και απορρίψετε αυτά που γράφουν με επιχειρήματα τότε θα μιλήσουμε ξανά.Συγνώμη για την συμπεριφορά μου. Όσο για την σύγκριση χωρών ενα θα πώ.Αλλιώς επηρεάζει η Ελλαδίτσα τον πλανήτη και αλλιώς το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο.
Για το θέμα των ερευνών.Ανούσια θεωρώ μια έρευνα που θα εφαρμοστεί για το κέρδος όπως συνήθως γίνεται. Μου λες για τα εκατομύρια σε έρευνα κλπ. **Η αφέλεια είναι γνώρισμά σας ως έθνος;**Πόσοι μπορούν να αγοράσουν ας πούμε το τελευταίο φάρμακο για το AIDS;Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα θεραπευτικά κέντρα όπως το memorial αν δεν έχουν τεράστια οικονομική επιφάνεια;**Τα αποτελέσματα των ερευνών διατίθενται στο ευρύ κοινό δωρεάν η φθηνά;**Αν μου πεις ναι τότε τα ΜΜΕ στη χώρα σας κάνουν καλά τη δουλεία τους.Δεν ξέρω την οικονομική σου επιφάνεια αλλά εύχομαι να μη χρειαστείς ποτέ να μπεις για κάτι πολύ σοβαρό σε νοσοκομείο. Τότε θα καταλάβεις ότι η έρευνα 'πληρώνεται ακριβά'. ¨Οπως και σε όλους τους τομείς.
Όλοι χάλια είμαστε δεν διαφωνώ. Ας μη μιλήσουμε για τη χώρα μας γιατί για φούντο είμαστε, αλλά όπως είπα άλλο Η.Π.Α. και άλλο Ελλάδα.Οι νοοτροπία η δική μας όμως ευθύνεται για ότι συμβαίνει γι'αυτο αφήστε το 'δεν φταίω για ότι κάνει η κυβέρνηση'. Το λέμε όλοι για να μην αισθανόμαστε ενοχές.Δυστυχώς!
Συγνώμη και πάλι αν παραφέρθηκα.Αγαπητέ Svradelis,
Τα βιβλια αυτά μου είναι γνωστά. Γιατί όμως αποδέχεσαι την την άποψη των βιβλίων αυτών και όχι τόσο άλλων που υπάρχουν και έρχονται σε αντίφαση με τα παραπάνω;
Ρωτάς άν είναι γνώρισμα η αφέλειά μας ώς έθνος. Επίσης λές ανούσια μία έρευνα που γίνεται με αρχικό στόχο το κέρδος. Προσωπικά δεν θεωρώ την αφέλεια γνώρισμά μας παραπάνω απο όσο γνώρισμα είναι όλων των άλλων ανθρώπων σε άλλα κράτη. Μία έρευνα να συμπληρώση είναι αποτέλεσμα χρηματικών επενδύσεων και προφανώς αποσκοπεί στο να βγάλει χρήματα. Πως πιστεύεις οτι μπορεί να γίνει μια έρευνα άν κάποιος δεν την χρηματοδοτήσει; Και το τελικό προιόν φυσικά κια θα είναι πολύ ακριβό μέχρι να γίνει ευραίος διαδεδομένο.
Ρωτάς πόσοι μπορούνε να μπούνε σε ακριβά θεραπευτικά κέντρα. Σε ορισμένα θα μπούνε λίγοι. Αλλά εκεί που μπορεί να μπεί η πλειοψηφία, είναι ήδη θεραπευτικά κέντρα που ένας Ευρωπαίος πολλές φορές θα ήθελε να είχε στην Ευρώπη.
Για τα φάρμακα της συγκεκριμένης ασθένειας δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν γνωρίζω.Έχουμε 7 ώρες διαφορά και όταν ξυπνάω είναι δεκάδες οι απαντήσεις που βρίσκω εδώ
Φιλικά,
Δημήτρης -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν είμαι σίγουρος πως κατάλαβα τι εννοείς... Θέλεις μήπως να πεις πως οι άνθρωποι που απαρτίζουν το 'Αμερικάνικο έθνος' δεν έχουν τα αντανακλαστικά που έχουν οι πρόγονοί τους ? Πχ. οι Ελληνες έχουν μια 'ιστορικά τεκμηριωμένη' επιφυλακτικότητα προς τους Τούρκους ή οι Αραβες με τους Εβραίους ? Κάτι τέτοιο ?Αν είναι έτσι, τότε αυτό έχει και καλά και κακά. Αν πχ. έρθει ένας Τούρκος να ζητήσει δουλειά από έναν Ελληνα, ίσως να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα απ΄ ό,τι σε έναν Αμερικανό Ελληνικής καταγωγής.
Όχι. Αλλά επειδή οι Έλληνες, αλλά και άλλοι πολλοί λαοί έχουν ζήσει στο έδαφός τους πολλούς πολέμους καταστροφές κ.τ.λ. έχουν μια διαφορετική αντίληψη σε τέτοια θέματα.
Επίσης σε ότι αφορά τον Τούρκο που θα ζητήσει δουλειά από Ελληνοαμερικάνο, ναι, θα συναντήσει πολύ λιγότερες δυσκολίες. Αν και στην Ελλάδα δεν νομίζω να υπάρχει πια και τόσο μίσος. Η ιστορία είναι για την θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από αυτήν. Όχι για να αγκιστρωνόμαστε από αυτήν...
Τέλος πάντων είναι σωστό αυτό το παράδειγμα. Ισχύει γιατί η όλη αντίληψη, όταν το αμερικάνικο όνειρο 'έβραζε', ήταν τελείως διαφορετική. Πήγαινες εκεί και ήσουν ελεύθερος σε ένα νέο έθνος, ανεξάρτητα από την εθνικότητά σου, την πολιτιστική σου διαδρομή και τον τρόπο σκέψης σου, να δημιουργήσεις αυτό που ήθελες. Έτσι, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, χτίστικε ο σημερινός γίγαντας. Υπήρχε σε αυτό μια εκρηκτική δυναμική.Σε άλλες χώρες αυτό δεν μπορούσε να γίνει (τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό), λόγω πολιτιστικών διαφορών, διαφορετικού τρόπου σκέψης, αντιλήψεων, κολλημάτων (που θέλανε χρόνια για να ξεπεραστούν) κ.α. Πράγματα που απορρέουν από την μακραίωνη ιστορική πορεία.
Επίσης η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στον Β' Π.Π. (άσχετο!!!)
-
........
Όταν κάποιος συγγραφέας - επιστήμονας (π.χ. Noam Tsomski, Gore Vidal κ.α.) δεν έχει την λάμψη άλλων συγγραφέων (γιατί άραγε; ) και ανήκει σε μια κυνηγημένη μειοψηφία, όταν έχει γυρίσει όλον το κόσμο (κάτι που πολλοί από τους λαμπερούς δεν το έχουν κάνει), **είναι πολύ λογικό κατ' εμέ να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψή του.**΄
Είχα πάει στην διάλεξη που είχε δώσει ο Noam Tsomski στο Α.Π.Θ. και πραγματικά ο άνθρωπος χωρίς υπερβολές και κορώνες, με μειλίχιο τρόπο εξέθεσε την κατάσταση ως έχει. Μήλισε για πολλά πράγματα όπως για το θέμα του Ισραήλ, για τις 'φιλανθρωπίες' των μεγάλων εταιριών, και για την σημερινή πολιτική των Η.Π.Α.
Οι εγνωσμένες δυνατότητες και τα απίστευτα προσόντα αυτού του ανθρώπου μου είναι αρκετά για να πάρω πάρα πολύ στα σοβαρά την άποψή του! Ειδικά όταν αυτή πλησιάζει προς την άποψη που έχω διαομορφώσει και εγώ, βάσει των προσλαμβάνουσών μου (έχω και εγώ κρίση και αντίληψη και μάλιστα αρκετά καλή! Δόξα τω Θεώ!)O Chomsky είναι ερευνητής στο Linguistics. Τα βιβλία του συνολικά είναι πανεπιστημιακά. Δεν νομίζω οτι μπορείς να τον κρίνεις ώς συγγραφέα, αλλά αυτό δεν μειώνει το άν έχει τη λάμψη που αναφέρεις.
Σαν του Chomsky πολλοί ακόμα έχουν κοινές απόψεις μαζί του. Αυτό και μόνο δείχνει οτι αρκετοί δεν συμφωνούν με τις πολιτικές επιλογές του κράτους που ζούνεΓράφεις οτι στην ομιλία που άκουσες ειπώθηκε η πρόταση:
Επίσης ο Νοαμ Τσόμσκι είχε πει 'Στην Ευρώπη πόσοι πολίτες πιστεύουν ότι ο Σαντάμ αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη; Σχεδόν κανείς! Στην Αμερική πόσοι πιστεύουν το ίδιο πράγμα; Πολλοί! Ε! εδώ έγκειται η διαφορά στην ενημέρωση και η παοτελεσματικότηατα της προπαγάνδας! (δεν ξέρω αν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό ήταν το νόημα)
Η ερώτηση που θέτω εγώ είναι οτι άν στην Ευρώπη γινόταν η ίδια προπαγάνδα οτι ο Σαντάμ αποτελεί κίνδυνο, τι θα πίστευε ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων;
Χωρίς να έχω παρακολουθησει την ίδια ομιλια με εσένα κάνω την υποθέση οτι ο Chomsky προσπαθούσε να δείξει οτι οι άνθρωποι επηρρεάζονται γενικά και δεν το συγκεκριμενοποιούσαι σε Αμερικάνους.Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
dimitrios2004 θα ηθελα να σε ρωτησω κατι...μιας και σε πετυχα !!!
Στην Ευρώπη αν συμβει ενα γεγονός πχ στο Λονδίνο, μεσα σε 5-10 λεπτα θα μαθευτεί σε ολη την Ευρώπη, τουλαχιστον στην ΕΕ.
Η ροή πληροφοριών ειναι μεγαλη & απροσκοπη ,αλλα και το ενδιαφερον του κοσμου για το τι γινεται γυρω, του θεωρώ, οτι ειναι επισης σημαντικό.Απο την δική σου εμπειρεία και οπτική γωνία, οσο αντικειμενικός μπορει να εισαι, συμβαινει το ιδιο στην Αμερική???
Αν συμβεί κατι πχ στην Ντακοτα ποσο γρηγορα θα μαθευτεί στον υπολοιπο κοσμο, και επισης υπαρχει το αντιστοιχο ενδιαφερον για πληροφορηση στο μεσο Αμερικανό πολιτη για το τι γινεται στη χωρα του και εξω απο αυτή???Δεν μπαινω στην λογική των αντιπαραθεσεων, απλα προσπαθώ να εχω οσον το δυνατό περισσοτερες αποψεις!!
Περί ΗΠΑ και Αμερικανών (αντε πάλι!!!)