-
Ο χρήστης miataman έγραψε:
Το body roll Θέμη, παίζει σημαντικότατο ρόλο στο πόσο βάρος θα μεταφερθεί στους εξωτερικούς τροχούς.
Η μεταφορά βάρους εξαρτάται από το ύψος του CG, ΑΛΛΑ οι περιθώριο μεταβολής της μεταφοράς βάρους είναι πολύ μικρό - όχι αμεληταίο, αλλά αρκετά μικρής σημασίας!!!
Η μεταφορά βάρους ΔΕΝ εξαρτάται μόνο από το ύψος του CG. Εξαρτάται και από τη διαφορά απόστασης μεταξύ CG και RC. Εξαρτάται και από το απόβαρο, καθώς και από το μετατρόχιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις.
Δηλαδή οι διαφορές για τις οποίες μιλάς δεν υφίστανται!!!
Και το βάρος (σαν τιμή) που μεταφέρεται δεν εξαρτάται ΟΥΤΕ από τα ελατήρια, ΟΥΤΕ από τα αμορτισέρ, ΟΥΤΕ από τις αντιστρεπτικες...Σαν άθροισμα η τιμή της κατακόρυφης φόρτισης δεν μεταβάλλεται. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η κατανομή της, κατά την αλλαγή της δυναμικής κατάστασης, όπως εξήγησα και παραπάνω.
Και η κατανομή της - όχι το άθροισμα- μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα ΚΑΙ με τα ελατήρια, ΚΑΙ με τις αντιστρεπτικές (Ηerb Adams, Chassis Engineering).
Ειδικότερα, ο ρόλος τους είναι να αυξήσουν το roll stiffness, για καλύτερο έλεγχο του camber, το οποίο τείνει να λάβει θετικές τιμές, λόγω του body roll.Ανάλογο ρόλο, παίζουν και οι υπόλοιποι παράγοντες που έχω αναφέρει αρκετές φορές, μέχρι τώρα. (Βλ. δύο προηγούμενα ποστ μου).
Τέλος, στο ΜΚ3 μου έχω δοκιμάσει την SS από 3εκ κάτω από μαμά ως σχεδόν το μαμά ύψος (0.5εκ χαμηλότερος) και η οδηγική συμπεριφορά ήταν σχεδόν ίδια.
E, OK, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε τότε. Αυτό τα λέει όλα. Ειδικά, εφόσον η διαφορά ήταν μετρήσιμη, όπως προσδιορίζεται από το 'σχεδόν'...
Σημειωτέον, ότι για να μιλήσεις για διαφορές με επιστημονικό τρόπο, για το αν η διαφορά ήταν ΜΙΚΡΗ, ή μικρότερη ή μεγαλύτερη (μικρή σε σχέση με τι αλήθεια; Διότι και 0,6'' διαφορά στο γυρολόγιο των Μεγάρων, μπορεί να είναι σημαντική σε επίπεδο οριακών χρόνων), θα χρειαστείς τηλεμετρία και όχι 'μου φάνηκε ότι πρέπει να είναι ελάχιστα καλύτερο, ε, εφόσον μου φάνηκε, θα είναι...' -
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Το Miata μπορεί και τα κάνει όλα. Και ξεκούραστες βολτίτσες και υπερχρόνους και δε σπάει-δε χαλάει-δεν καίει!
Έτσι που τα λες μπορεί να σε κατηγορήσει κανείς για υπεροψία.
Δεν είπε πουθενά κανείς ότι το miata κάνει 'υπερχρόνους'. Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις λέξεις
Ίσως να ακούστηκε λίγο υπερβολικό, αλλά μήπως οι χρόνοι που κάνουν τα Miata στις δύο ελληνικές πίστες δεν είναι υπερχρόνοι, αναλογικά με την αναλογία κιλών ανά ίππο που έχουν; Θυμάμαι σε παλιότερα τεύχη των 4Τροχών, το EVO 8 να κάνει 1.12 και το 350Ζ να κάνει 1.13+. Ξαφνικά, ένα 1.6άρι Μκ2.5 (σύμφωνοι, με κομπρέσορα στους 190 ίππους και ημισλίκ) κάνει 1.11.4 και λέμε ότι μπορεί να πέσει στο 1.10. Συμφωνώ ότι αυτός ο χρόνος προήλθε σταδιακά με μπόλικο ψάξιμο, που δεν έχει την ευχέρεια και τη διάθεση να κάνει ένας δημοσιογράφος, αλλά **προσωπικά **μού λέει πολλά για την ικανότητα αυτού του μοντέλου να κάνει και χρόνους, κάτι το οποίο έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς από πολλούς (κι από μένα, για να είμαι ειλικρινής.... Σχόλια του τύπου: Αν θες παντιλίκια, πάρε ΜΧ, αν θες χρόνους, τότε MR2)...
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
και γιατι πουληθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ήταν μια χαρά όλα?
Ρωτάω εγω τώρα με το φτωχό μου το μυαλό...γιατι δεν με καλυπτε πλεον σαν αυτοκινητο φιλε miatagreece!κ γιατι πηρα κατι πολυ καλυτερο οδηγικα(λεγε με mr2)
Να υποθέσω ότι είχες 1600 κ.εκ ΜΧ5,ε?
-
Ο Βαγγέλης είχε ένα Μκ1 1.6, 15 ετών, με 190-200.000 χλμ! Η σύγκριση με το πολύ νεότερο κι ισχυρότερο MR2 είναι άδικη. Σύγκρινε το MR2 με το Μκ2.5 Sporty, να πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη!
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
γιατι δεν με καλυπτε πλεον σαν αυτοκινητο φιλε miatagreece!κ γιατι πηρα κατι πολυ καλυτερο οδηγικα(λεγε με mr2)
ok.Περί ορέξεως ουδείς λόγος.
Υ.Γ. Με κάλυψε απόλυτα ο dimsabbas
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Χαμηλώνοντας, **μεταβάλεται το roll center **& CG, οπότε μπορεί να μεταβληθεί το βάρος που μεταφέρεται, αλλά όχι σημαντικά.
Ο λόγος για τον οποίο χαμηλώνεις το CG είναι για να μικρύνεις την απόσταση μεταξύ RC και CG, καθώς όσο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ τους, τόσο εντονότερο το body roll.
Στα περισσότερα κυρίως μπροστινά συστήματα, χαμήλωμα του CG μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερο roll couple όμως, αφού το roll center παίρνει μεγαλύτερο χαμήλωμα, λόγω γεωμετρίας. Δηλαδή ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται, αντίθετα το πρόβλημα επιδεινώνεται, και πολλές φορές προσπαθεί να καλυφθεί από προχωρημένες συμπιέσεις και επαναφορές στα αμορτισέρ. Στο MX-5 δεν ισχύει δηλαδή η μείωση του ύψους του roll center;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Χαμηλώνοντας, **μεταβάλεται το roll center **& CG, οπότε μπορεί να μεταβληθεί το βάρος που μεταφέρεται, αλλά όχι σημαντικά.
Ο λόγος για τον οποίο χαμηλώνεις το CG είναι για να μικρύνεις την απόσταση μεταξύ RC και CG, καθώς όσο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ τους, τόσο εντονότερο το body roll.
Στα περισσότερα κυρίως μπροστινά συστήματα, χαμήλωμα του CG μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερο roll couple όμως, αφού το roll center παίρνει μεγαλύτερο χαμήλωμα, λόγω γεωμετρίας. Δηλαδή ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται, αντίθετα το πρόβλημα επιδεινώνεται, και πολλές φορές προσπαθεί να καλυφθεί από προχωρημένες συμπιέσεις και επαναφορές στα αμορτισέρ. Στο MX-5 δεν ισχύει δηλαδή η μείωση του ύψους του roll center;
Tα πάντα είναι θέμα συμβιβασμών funky. Και εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που θέτει κανείς αναφορικά με τα dynamics.
Μία γενική αρχή είναι ότι η απόσταση μεταξύ CG και RC καθορίζει και το ποσό του body roll.
Δεν ξέρω, αν υπάρχει τρόπος, στα ΜΧ, να παραμείνει το CG σταθερό και να υψωθεί το RC, ώστε να μειωθεί η απόστασή τους, αλλά δεν ξέρω και τι παρενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό.
Πάντως, ένα αποδεκτά καλό φάσμα ύψους RC είναι μεταξύ 2,5εκ. κάτω από το επίπεδο του οδοστρώματος έως περίπου 7,5εκ. πάνω. Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι να διατηρηθεί το RC σταθερό τη στιγμή που οι τροχοί περνούν πάνω από εξόγκωμα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν διατάραξη της σταθερότητας.Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση έχει γίνει αρκετά θεωρητική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον που θέλει να κάνει το NC του να στρίβει καλύτερα...
-
Aς δούμε όμως, τι άλλο γράφηκε μέχρι τώρα, αναφορικά με το θέμα του body roll και του ρόλου της ανάρτησης στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των τεσσάρων πελμάτων.
Ανάμεσα στα άλλα, που έγραψα και στην αρχή, ήταν και το εξής: '(...) το ζητούμενο είναι μία αποτελεσματικότερη διαχείριση της μεταφοράς φορτίου που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τεσσάρων πελμάτων'. Στα επόμενα ποστ, εξήγησα ποιά θετικά αποτελέσματα, μπορούμε να έχουμε σε επίπεδο πρόσφυσης, μέσω του ίχνους.Εν τω μεταξύ, διατυπώθηκε, ως αντίλογος και η εξής θέση:
Ο χρήστης miataman έγραψε:
Σε μια δεδομένη στροφή, είτε έχεις ανάρτηση φορτιγού είτε αγωνιστική, η μεταφορά βάρους είναι η ίδια!!Πέραν της προφανούς άγνοιας ότι η μεταφορά βάρους, εξαρτάται και από τα γεωμετρικά σημεία των CG και RC, που μεταβάλλουν το μέγεθος του body roll, αγνοείται και το υψίστης σημασίας θέμα της αξιοποίησης του ελαστικού.
Για περαιτέρω μελέτη, ειδικά ως προς τον ρόλο των αντιστρεπτικών στην διατήρηση του camber, μπορεί να κοιτάξει κανείς τα εξής:
http://www.turnfast.com/tech_handling/h ... roll.shtml
At rest, the car's suspension has a particular geometric relationship to the road surface. Body roll changes that relationship, and reduces the suspension's ability to keep the tire parallel to the road.
Και βέβαια εξίσου σημαντική είναι και αυτή η παρατήρηση:
As with all good things, more is better only to a point. Because the anti-roll bar connects the left and right sides, this reduces the independence of independent suspension. Too stiff a bar, and you can cause too much loss in the ability of the left or the right wheel to independently respond to road surface imperfections.
Κι ένας πίνακας, διαφωτιστικός σχετικά με τις γενικές διαβαθμίσεις και τους συμβιβασμούς:
http://www.turnfast.com/tech_handling/h ... able.shtml
-
Ρε παίδες,δεν υπάρχει κανένα θέμα γεωμετρίας ή καλύτερα πάτε μια βόλτα απο το trackday-special.Εδώ για μχ είπαμε να πούμε καμια κουβέντα.
-
Μας διώχνεις λοιπόν;
Υπάρχει ένα θέμα 'Αναρτήσεις' που έχει σκονιστεί...
-
-
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά?
-
Ο χρήστης supreme έγραψε:
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά? -
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά?που και που θελουν κι αυτά τον αερα τους
-
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά?Oτι θελει χαμηλωμα γιατι εχει πολυ κενο ο θολος
-
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά?Απλώς καταδείχνει ότι ένα Miata κι ένα RX-8 έχουν ακριβώς την ίδια χρησιμότητα. Σε ανεβάζουν **λιιιιίγο **ψηλότερα...
-
Η πρώτη φωτογραφία τι αναπαριστά?Απλώς καταδείχνει ότι ένα Miata κι ένα RX-8 έχουν ακριβώς την ίδια χρησιμότητα. Σε ανεβάζουν **λιιιιίγο **ψηλότερα...
-
ok
αν κ απλά υπέθεσα ότι το πατάς, διότι ειναι πραγματικά κατάσχημο/κανγκουριά το πορτοκαλί σε miata. -
Τι λες ρε μεγάλε...
Το πιο elegant χρώμα για Μκ2 το αποκαλείς καγκουριά;...
Που το είχε επιλέξει η ίδια η Mazda για τα εξώφυλλα των φυλλαδίων της και των CD της;
Αφού πρόκειται για κάτι τόσο υποκειμενικό, γιατί είσαι τόσο απόλυτος; Για μένα, καγκουριά είναι το ασημί, που είναι τελείως άοσμο και μυρίζει ναφθαλίνη...ΥΓ. Κι όχι, το δικό μου Miata είναι μαύρο.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Αφού πρόκειται για κάτι τόσο υποκειμενικό, γιατί είσαι τόσο απόλυτος; Για μένα, καγκουριά είναι το ασημί, που είναι τελείως άοσμο και μυρίζει ναφθαλίνη...Τον κακό σου τον καιρό...
Mazda MX-5