-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Α, το άλλο που παρατήρησα είναι πως η Delta είναι ένα μεγάλο Bravo, ενώ η Mazda, όταν παίρνει πλαίσιο της Ford, το αλλάζει τόσο, που πια δεν είναι τη Ford... Πολλές φορές, η Mazda, που σε μέγεθος είναι το 1/20 της Ford, της δίνει και πατώματα της μαμάς της... Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, δεν ξέρω μόνον αν είναι έστω και λίγο αληθή.
Προς τι η ειρωνία? Διαφωνείς κάπου? Η Ford εκτός από μηχανικά μέρη της mazda πχ χρησιμοποιεί κατα κόρον και μηχανικά μέρη Volvo, από κινητήρες έως πλαίσια κ.α. Τα περισσότερα επιβατικά μοντέλα της Ford σε ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κάποια βασικά μηχανικά μέρη Volvo. Σου φαίνεται και αυτό παράλογο ή λες να είμαι volvisti?
Πιο πριν, έγραψες αυτό:
Όσο για το ότι τα mazda βασίζονται σε πλαίσια Ford είναι ανακριβές σαν γενικότητα. Κοινά μηχανικά μέρη έχουν ενίοτε αλλά ειδικά σε πλαίσιο/αναρτήσεις συνήθως τα μέρη αυτά έχουν προέλευση mazda και χρησιμοποιούνται σε ford και όχι το ανάποδο.
Αν έγραφε κάποιος άλλος, πχ έγω 'Το πάτωμα του Punto, βασίζεται στο πάτωμα της Ypsilon, καθώς η Lancia χάρη στην εμπειρία της στους αγώνες με την Stratos την 037 και βέβαια την Deltona, είναι σαφώς ικανότερη της Fiat στην εξέλιξη πατωμάτων', εσύ θα μου απαντούσες σοβαρά;
Εγώ απ' όσο έχω διαβάσει, όλα τα πατώματα που χρησιμοποιεί η Mazda στα καθημερινά της αυτοκίνητα, είναι προέλευσης Ford. Και μου φαίνεται λογικό, αφού το ίδιο ισχύει και για τις Audi, Seat, Skoda, όλα τα πατώματα είναι της VW, τα ίδια και για τους Ιταλούς κλπ κλπ... Ο μεγάλος, δανείζει στους μικρούς και θυγατρικούς. Εντάξει, η Ford θα παρει ένα μοτέρ από την Volvo αν λέει κάτι, ή η Fiat λίγη alcadara από την Lancia, αλλά αυτά είναι ψιλά πράγματα...
Τώρα γιατί η Mazda να είναι ξεχωριστή περίπτωση, θα ήθελα να μας το εξηγήσεις, γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω. Την ίδια ξεχωριστή περίπτωση για σένα, διακρίνω στην ερμηνεία της εξίσωσης διαφορετικό μετατρόχιο-μεταξόνιο=διαφορετικό πάτωμα... -
Τι δεν καταλαβαίνεις? Η Ford χρησιμοποιεί πολλά μηχανικά μέρη που εξελίχθηκαν από την mazda ή από την Volvo επειδή προφανώς έτσι τη συμφέρει και πολύ καλά κάνει. Το Focus mk1 είχε πολλά μηχανικά μέρη σε πλαίσιο και αναρτήσεις εξελιγμένα για τα αντίστοιχα mazda. Ομοίως και το νέο Fiesta βασίζεται στο 2. Υπάρχει και το ανάστροφο παράδειγμα με τον κλώνο του maverick από την mazda και σε άλλα μοντέλα υπάρχει μία ενδιάμεση κατάσταση. Το 6 πχ δεν είναι κλώνος του Mondeo (που έχει πολύ DNA από volvo), υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές σε πλαίσιο και αναρτήσεις αλλά και κοινοί κινητήρες.
Η Ford δεν έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της mazda και δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση με τις VW/Fiat όπου οι εταιρίες που ανέφερες έχουν (αντίστοιχα) ουσιαστικά κοινή τεχνολογικά βάση. Ακόμα και αν υπάρχει πλήρης εξαγορά (όπως πχ Seat - VW) δεν είναι κανόνας καθολικής ισχύς αυτό που αναφέρεις, δηλαδή πως οι μικρές εταιρίες/θυγατρικές χρησιμοποιούν εξαρτήματα των μεγαλύτερων και ποτέ το ανάποδο.
Πάρε και ένα παράδιεγμα που μου έρχεται στο μυαλό, η αμερικάνικη GM χρησιμοποιεί σχεδόν ατόφια τεχνολογία (πλην κινητήρα) της μικρής αυστραλιανής Holden για το Pontiac G8.
Δεν ξέρω αν θεωρείς πως αυτά που έγραψα μειώνουν την Ford, την mazda την Fiat ή το Βάζελο, τα έγραψα σαν απάντηση σε μία ανακρίβεια και τίποτα άλλο.
ΥΓ. Απο περιέργεια, τι ταμπέλα έχω στην κατάταξή σου, mazdisti? (ή -world premiere- Holdenisti)?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Η 335 μπορεί να είναι πιο ολοκληρωμένη σαν αυτοκίνητο αλλά πχ δεν έχει ούτε την ανάρτηση, ούτε την κατανομή βάρους του RX8. Δεν έχει καν μπλοκέ διαφορικό (αυτά είναι για drift βέβαια..) . Τα μόνα αυτοκίνητα που μπορώ να σκεφτώ είναι τα MX5 / S2000 / elise αλλά είναι -πολύ- πιο εξειδικευμένα και τα 3.Επίσης το κιβώτιο του RX8 ακόμα και αν ήταν σχεδιασμένο από τους ΕΛ το 2000π.Χ. δεν το λες απλά επαρκές με τίποτα.
Η κατανομή βάρους 50:50(που στην περίπτωση μάλιστα της BMW είναι και υποτιθέμενη, αφού στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερο ποσοστό βάρους στον μπροστινό άξονα),παρότι πολυδιαφημισμένη,έτσι και αλλιώς δεν είναι η ιδανική για ένα πισωκίνητο με τον κινητήρα μπροστά.
Τα αυτοκίνητα που παραθέτεις,πέρα από εξειδικευμένα δεν ανήκουν καν στην κατηγορία των coupe.Kαι επειδή μάλλον........ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις,ζήτησε από το κιβώτιο του RX8 να διαχειριστεί ροπές της τάξης των 350+ΝΜ.
-
Μα γιατί να το κάνει αυτό; Έχει μοτέρ που βγάζει τόση ροπή;
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Πάρε και ένα παράδιεγμα που μου έρχεται στο μυαλό, η αμερικάνικη GM χρησιμοποιεί σχεδόν ατόφια τεχνολογία (πλην κινητήρα) της μικρής αυστραλιανής Holden για το Pontiac G8.Δεν είναι όπως τα παρουσιάζεις.Η αυστραλέζικη Holden Motors αποτελεί θυγατρική της GM από το 1931.Το γεγονός ότι η πλατφόρμα Zeta,στην οποία βασίζεται το G8,δημιουργήθηκε από τους αυστραλούς τεχνικούς της Holden,δεν την καθιστά αυτομάτως προϊόν δικής της πνευματικής ιδιοκτησίας,δεδομένου ότι το research center που την εκπόνησε,όπως και η ίδια η Holden ανήκει στην μητρική GM.Απλά η GM πρωτοεισάγει αυτή την πλατφόρμα,την οποία δημιούργησε για χρήση του ομίλου στην Αυστραλία - Ασία,για πρώτη φορά στην βορειοαμερικανική αγορά.Στην ουσία μάλιστα πρόκειται για μετονομασία του Holden Commodore σε Pontiac G8 και λανσάρισμά του στην βορειοαμερικανική αγορά.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Τι δεν καταλαβαίνεις? Η Ford χρησιμοποιεί πολλά μηχανικά μέρη που εξελίχθηκαν από την mazda ή από την Volvo επειδή προφανώς έτσι τη συμφέρει και πολύ καλά κάνει. Το Focus mk1 είχε πολλά μηχανικά μέρη σε πλαίσιο και αναρτήσεις εξελιγμένα για τα αντίστοιχα mazda. Ομοίως και το νέο Fiesta βασίζεται στο 2. Υπάρχει και το ανάστροφο παράδειγμα με τον κλώνο του maverick από την mazda και σε άλλα μοντέλα υπάρχει μία ενδιάμεση κατάσταση. Το 6 πχ δεν είναι κλώνος του Mondeo (που έχει πολύ DNA από volvo), υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές σε πλαίσιο και αναρτήσεις αλλά και κοινοί κινητήρες.Δεν ξέρω ποιος δεν καταλαβαίνει κάτι εδώ, εγώ ή εσύ;
Το νέο Fiesta ΔΕΝ βασίζεται στο 2. Το νέο Fiesta και το 2 βασίζονται στο κοινό πλαίσιο της Ford. Όπως πχ και το νέο Polo ΔΕΝ θα βασίζεται στο Ibiza... Θα βασίζονται ΚΑΙ τα δύο στο κοινό πλαίσιο. Παρόμοια, το Maverick και το Tribute, βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο, που εξελίχθηκε από κοινού, για την Ford και τη Mazda. To 6 δεν είναι κλώνος του Mondeo, όπως και κλώνος του Golf δεν είναι το Leon. Δεν καταλαβαίνω, γιατί στην περίπτωση της Mazda, λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.Η Ford δεν έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της mazda και δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση με τις VW/Fiat όπου οι εταιρίες που ανέφερες έχουν (αντίστοιχα) ουσιαστικά κοινή τεχνολογικά βάση. Ακόμα και αν υπάρχει πλήρης εξαγορά (όπως πχ Seat - VW) δεν είναι κανόνας καθολικής ισχύς αυτό που αναφέρεις, δηλαδή πως οι μικρές εταιρίες/θυγατρικές χρησιμοποιούν εξαρτήματα των μεγαλύτερων και ποτέ το ανάποδο.
Δεν βλέπω και τι σχέση έχει το ποσοστό της Mazda που κατέχει η Ford... Είδες σε άλλες περιπτώσεις να παίζει ρόλο; Στην Nissan δεν κάνει κουμάντο πλήρως η Renault και ο Ghosn, παρόλο που δεν έχει το 100%; Και δεν είπα πως η αντίδραση είναι...μονόδρομη! Είπα πως σε επιμέρους εξαρτήματα, γίνεται. Αλλά ένα πάτωμα, είναι προϊόν συνήθως κοινής εξέλιξης και προορίζεται εξαρχής και για τους δύο. Αρα το να λες πως το Fiesta βασίζεται στο 2, είναι άτοπο. Δεν κάνει outsourcing για την Ford η Mazda, είναι μέρος του ομίλου. Αυτό μπορείς να το πεις για την περίπτωση του νέου KA , το οποίο το μόνο κοινό που έχει με τα άλλα Ford, είναι το σήμα, μιας και πατόκορφα είναι Fiat. Αλλά, αυτή είναι διαφορετική περίπτωση.
Πάρε και ένα παράδιεγμα που μου έρχεται στο μυαλό, η αμερικάνικη GM χρησιμοποιεί σχεδόν ατόφια τεχνολογία (πλην κινητήρα) της μικρής αυστραλιανής Holden για το Pontiac G8.
Ναι και λοιπόν; Μιλάμε για μικρά μεγέθη. Και στο παρελθόν συνέβαιναν και θα συμβαίνουν. Άλλο αυτό, άλλο ένα πάτωμα για ένα αυτοκίνητο που θα πουληθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια.
Δεν ξέρω αν θεωρείς πως αυτά που έγραψα μειώνουν την Ford, την mazda την Fiat ή το Βάζελο, τα έγραψα σαν απάντηση σε μία ανακρίβεια και τίποτα άλλο.
Αδιαφορώ αν μειώσουν τον οποιονδήποτε κατασκευαστή, αν και δεν νομίζω πως οτιδήποτε κι αν πούμε εδώ μέσα, εγώ , εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο. Απλά θεωρώ πως στρέφεις τα βέλη σου μόνον σε συγκεκριμένους κατασκευαστές, συνήθως με το λεγόμενον heritage, ενώ κάτι άλλους νεότερους και με λιγότερο βαρύ όνομα, τους κρίνεις ας πούμε επιεικέστερα . Θα ήθελα η εγκαθετίλα να είναι προς όλους, αν αυτό είναι δυνατόν, ευχαριστώ!
ΥΓ. Απο περιέργεια, τι ταμπέλα έχω στην κατάταξή σου, mazdisti? (ή -world premiere- Holdenisti)?
Δεν υπάρχει κατάταξη. Αλλά επειδή γενικά μ'αρέσουν αυτά που γράφεις, θα έλεγα non-premiumisti, egathetisti. Πάνω κάτω...
Επίσης, δείχνεις μια ανοχή σε κατασκευάσματα της Suzuki που θα έπρεπε να τους απαγορευτεί η κυκλοφορία σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους...Αλλά αυτό δεν ξέρω πως να το βγάλω σε -isti ...
-
Άντε πάλι... Για μια ακόμα φορά η εκεχειρία έσπασε και τα αντίπαλα στρατόπεδα άρχισαν τους κανονιοβολισμούς...
Θυμίζω ένα τεστ από το αρχείο των 4Τ. (GTV 2,0 TB vs BMW 320 Ci).
http://library.techlink.gr/4t/article.a ... ticle=6774
Σημειώνω πολύ επιγραμματικά 2 σημεία:
Για BMW: ** Δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν τον τίτλο του σπορ αυτοκινήτου**. Όπως η τετράθυρη 320, έτσι και η κουπέ παραμένει ουδέτερη και φιλική, παρά την πίσω κίνηση, χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας. Όμως, το μεγάλο βάρος και η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης δεν κρύβουν τους περισσότερο οικογενειακούς προσανατολισμούς.
Για GTV: H GTV πιστοποιεί, σε κάθε περίπτωση, πως πρόκειται για μια πραγματική Aλφα Pομέο. Παρά τη μεγάλη ιπποδύναμη μόνο στους εμπρός τροχούς όχι μόνο δεν προβληματίζει, αλλά αντιθέτως, παραδίδει μαθήματα ιδανικού συνδυασμού πλαισίου και ανάρτησης. H ελαφριά και εύκολα ελεγχόμενη υποστροφή θα εμφανιστεί μόνο σε πολύ ολισθηρό οδόστρωμα, ενώ, σε κάθε άλλη περίπτωση, θα κινηθεί ουδέτερα και μόνο μετά από επιλογή του οδηγού θα γλιστρήσει προοδευτικά με τα τέσσερα. Tο εξαιρετικό πακέτο ολοκληρώνουν το ακριβές και γρήγορο τιμόνι, καθώς και τα φρένα που παραμένουν κορυφαία κάτω από όλες τις συνθήκες
Θυμίζω λίγο και επιδόσεις (0-100):
GTV 7,6'
320 10,1'Ακόμα και η ατμοσφαιρική δίλιτρη GTV είναι πολύ πιο γρήγορη από την 320 αλλά παράλληλα και πολύ πιο φτηνή.
Βάσει του τεστ και των κριτηρίων που έθεσε το λαϊκό δικαστήριο η 320 θα πρεπε να έχει πατώσει σε πωλήσεις και η GTV να έχει μοσχοπουλήσει. Τελικά συνέβη το αντίθετο επειδή 'σε αυτά τα χρήματα θέλεις ποιότητα'...
Τώρα που η Alfa έριξε (κακώς επειδή δεν έγινε ομαλά) το βάρος στην ποιότητα ξαφνικά οι αντικειμενικοί κριτές έριξαν το βάρος στις επιδόσεις. Εκεί δε που ο τυπικός αγοραστής BMW έλεγε ότι δεν τον νοιάζει που μια Alfa τον περνάει επειδή αυτός οδηγεί 'μπέμπα' ξαφνικά άρχισε να μετράει δέκατα δευτερολέπτου για να ξέρει πόσο πιο γρήγορος είναι από μια Brera.Η Brera για μένα είναι ένα πανέμορφο και ξεχωριστό κουπέ αλλά λίγο λάθος. Από τη μια δεν έχει χώρους και από την άλλη δεν είναι αμάξι επιδόσεων. Ανταγωνιστής της Brera δεν είναι το ΤΤ αλλά το Α5 (και κατά συνέπεια CLK coupe, 3 coupe κλπ). Σε αυτή τη σύγκριση μπορεί κανείς να πει ότι ναι μαλακία των Ιταλών που δεν έδωσαν μεγαλύτερους χώρους πίσω. Όχι όμως να λέμε γιατί είναι 1' πιο αργή από το ΤΤ.
Αν είναι να μπαίνει το ΤΤ απέναντι στη Brera τότε να βάλουμε και τη Mito απέναντι στο ΤΤ... -
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Kαι επειδή μάλλον........ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις,ζήτησε από το κιβώτιο του RX8 να διαχειριστεί ροπές της τάξης των 350+ΝΜ.Τα κιβώτια τα μετράμε με βάση την ισχύ που μπορούν να διαχειριστούν και όχι τη ροπή. Σε ένα ντήζελομηχανο με 45kgm ροπής στις 2000σαλ σε διαβεβαιώνω ότι δε θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ροπή, εν προκειμένω, είναι παράγωγο μέγεθος και εξαρτάται από τις μέσες ταχύτητες στους άξονες του κιβωτίου (εξαρτάται δλδ τόσο από τις σχέσεις όσο και από τον ίδιο τον κινητήρα). Στην περίπτωση του ροχι λόγω ιδιομορφίας κινητήρα δε θα έπρεπε να περιμένει κανείς μεγάλες τιμές ροπής στρέψεως μιας και το μοτέρ είναι ιδιαίτερα πολύστροφο. Αυτό δε σημαίνει τίποτα απολύτως, ωστόσο, για τις επιδόσεις του. Απλώς έχει διαφορετική φιλοσοφία χειρισμού.
Επίσης, το ίδιο κιβώτιο μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικές προδιαγραφές για να διαχειριστεί πολλαπλάσια ισχύ. Αυτό γίνεται εύκολα επιλέγοντας πιο αγνά υλικά (ρουλεμαν, γρανάζια κλπ κλπ) που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερες καταπονήσεις (π.χ. γραναζια sand-blasted ή με κάποια επιπλέον στοιχεία κραμάτωσης, ρουλεμάν διαφορετικών προδιαγραφών, πολύσφηνα με άλλο μοντούλ κλπ κλπ). Θα σου θυμίσω τα δύστυχα κιβώτια της ρενώ που τα κοτσάρανε στις λότους των 300 ίππων...Όσο αφορά τη brera, νομίζω ότι είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σχολής...
Αντικειμενικά (που να χτυπιέστε) δεν είναι καλό αυτοκίνητο για την κατηγορία στην οποία πλασάρεται και το αγοραστικό κοινό το γνωρίζει, ακόμα και οι φανατικοί της φίρμας το γνωρίζουν. Είναι μέτριο σε επιδόσεις για την κατηγορία του, καταπίνει τη μαμά του και το μπαμπά του σε βενζίνη και είναι πολύ αργό στις αντιδράσεις του λόγω της χοντρομπαλούδικης μάζας του. Είναι πολύ προβλέψιμο και ασφαλές στη συμπεριφορά του, σίγουρα, αλλά δε θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς (έτσι αργοκίνητο που είναι). Κυρίως δε, είναι βαρετό στο δρόμο, αναλογικά με τα χρήματα που εκταμιεύεις και ακόμα και η άλφα ρομέο η ίδια έχει καλύτερες προτάσεις για τα χρήματά σου αυτά(δεν πρόκειται όμως ποτέ να παραδεχθούν την πατάτα που τους βγήκε και προσπαθούν να πλασάρουν τις παραξενιές του ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά).
Προσωπικά θεωρώ οτι ο πιο χαρακτηριστικός της αντίπαλος είναι η εξίσου χοντρομπαλού clk με τη διαφορά οτι η μερσεντές παίζει εντός έδρας στην κατηγορία. Και η clk μπορεί να είναι κρυόμπλαστρο σαν σχέδιο και εκτέλεση αλλά δεν παύει (όσο και να μου είναι αντιπαθής) να είναι εξαιρετικό αυτοκίνητο, δυστυχώς ή ευτυχώς καλύτερο σαν gt από τη brera, ειδικά με τις μοτεράρες που διαθέτει αν ξεφύγεις από τις βασικές εκδόσεις. Και γνωρίζεις πολύ καλά, αγαπητή alba μου, πως δύσκολα θα μπορούσε άλλωστε να χαρακτηριστεί πραγματικό gt με ένα αναιμικό 2.2 τετρακύλινδρο και ένα εξακύλινδρο 3.2 που με το ζόρι το κινεί αξιοπρεπώς ως gt... (μη μου πεις για τα ντήζελ, δεν έχουν καμμία δουλειά σε ένα αυτοκίνητο gt ) .
Αν υπήρχε η επιλογή για ένα καταλληλότερο μοτερ (ακούγαμε τόσο καιρό για το μικρό V8;;; ) με την τετρακίνηση έστω, ποιος θα τολμούσε να πει κακή κουβέντα;
Η αλήθεια είναι οτι δυσκολεύεστε να βρείτε αντίπαλο για τη brera, επειδή είναι τόσο ατσούμπαλη και χωρίς προδιαγραφές που δε χωρά σε καμμία κατηγορία.
Δίνει την αίσθηση ότι οι Ιταλοί επένδυσαν πολλά χρήματα στην αρχή αλλά μετά τους τελείωσαν και το ολοκλήρωσαν όπως όπως, ενώ επειδή είδαν ότι δε θα τους έβγαινε (και δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτό), για την εξέλιξη που του είχαν κάνει, να το πλασάρουν στη μεγαλύτερη κατηγορία, το κουτσουρέψανε για να μπορεί να το πάρει και ένας μέσος οδηγός (o gt sportsman του 2007 είναι αυτός;;;; ).Και από την άλλη...
έχεις ένα απίστευτο σχέδιο που σε κάνει σαν παιδάκι να την χαζεύεις όταν την πετύχεις στο δρόμο. Αγοράζεις τη μοναδικότητά της και μαζί με αυτό και μια γερή δόση απαξίωσης για τους άλλους κατασκευαστές που αν και ακριβότεροι τελικά φτιάχνουν πιο λαϊκής αποδοχής αυτοκίνητα. Ο μέσος αγοραστής της μπρέρα μπορεί να έχει ένα σκασμό λεφτά αλλά θα κοιτάζει με μισό μάτι τους γερμανούς και τους γιαπωνέζους και στο τέλος θα πάρει την ελεφαντίνα αδιαφορώντας απαξιωτικά για τον δίπλα του που μπορεί να είναι δ/υ και να τα βγάζει με το ζόρι πέρα, αλλά θα βάλει 500 δόσεις και θα πάρει την 316κουπέ (με σήματα και λουκ πακ 335ι) μτχ από τη γερμανία. Αυτή είναι η διαφορά και διαλέγετε και παίρνετε!
Επιπλέον, έχουν πάντοτε την ικανότητα, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να φτιάγνουν μια αίγλη γύρω από τα αυτοκίνητά τους, οι μπαγάσες οι Ιταλοί, που είτε τη δέχεσαι και την υπηρετείς (διότι πιθανώς και γενικότερα έχεις κάτι παρόμοιο σαν τρόπο ζωής) είτε σου φαίνεται γελοίο και το αντιπαθείς με όλη σου τη μανία. Τα χαρακτηριστικά ψευτοαλουμινένια πλαστικά καπάκια της 147 που τα θυμάμαι ακόμα από την πρώτη φορά που την είδα σκέφτομαι (εκεί που άλλοι σάλιωναν και άλλοι έλεγαν ήμαρτον, επειδή τα βαψατε μεταλιζέ κάτι τρέχει στα γύφτικα) και φυσικά το ανεκδιήγητο χρώμα με χρυσό στη μίτο (μπορεί να είναι ένα καρακοινό αμαξάκι για φτωχαδάκια που λιγουρεύονται την αίγλη της μάρκας αλλά δε φτάνει που κάποτε κερδίζαμε λεμαν, σήμερα, κοίτα, έχουμε χρώμα από χρυσάφι!!!)... εκεί ο καθένας παίρνει μια σαφή θέση ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και για το λόγο αυτό, αγαπητοί φίλοι, τα αυτοκίνητα της ιστορικής άλφα γίνονται πάντοτε η αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις. Δεν έχει κανένας δίκιο ή άδικο τελικά...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μπρέρα δεν είναι η καλύτερη άλφα αν και είναι από τις ομορφότερες.
Ακόμα δε, η ντηζελάτη ίσως είναι και καλό αυτοκίνητο αλλά δεν είναι ούτε αυτό που δείχνει, ούτε αυτό που ήθελαν να φτιάξουν αυτοί που το πουλάνε, ούτε αυτό που ήθελαν να αγοράσουν αυτοί που την αγοράζουνε κλπ κλπ!IMHO, πάντοτε...
ΥΓ Αλμπα, τελικά το σ/κ το φάγαμε στα νοσοκομεία για το γνωστό πρόβλημα που σου έλεγα... ο κίνδυνος πέρασε προς το παρόν (και θα φύγουμε κανονικά τη Δευτέρα) αλλά ακόμα θα έχουμε αρκετή φασαρία...
-
Είναι μέτριο σε επιδόσεις για την κατηγορία του
Τι 0-100 έχει το Α5 1,8 Τ ή η CLK που αναφέρεις πιο κάτω;
Ακόμα χειρότερα η 320 Ci τι 0-100 έχει...;είναι πολύ αργό στις αντιδράσεις του λόγω της χοντρομπαλούδικης μάζας του
Βασικά αυτό είναι το πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και από την μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά της Brera S.
Κυριακή κοντή γιορτή επειδή τέλος του χρόνου έρχεται ο 1,8Τ που σε συνδυασμό με τη δίαιτα του ΜΥ 2008 θα φέρει το 0-100 της Brera κοντά στα 7,5'.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Κυριακή κοντή γιορτή επειδή τέλος του χρόνου έρχεται ο 1,8Τ που σε συνδυασμό με τη δίαιτα του ΜΥ 2008 θα φέρει το 0-100 της Brera κοντά στα 7,5'.
καιρος ηταν!
βεβαια τα ΜΥ2008 δεν ειναι -34235364 κιλα που ελεγαν καποιοι, αλλα τουλαχιστον ειναι κατι.
παντως υπαρχει το θεμα του ποσο αναντικαταστατα ειναι τα πολλα κυβικα (3200), μαζι με τους υμνους που εχουμε γραψει αυτα, και ποσο 'πετσινα' ειναι τα τουρμπο-αλογα...
εχει ο καιρος γυρισματα... (αυτο δεν αναφερεται σε σενα)
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Η κατανομή βάρους 50:50(που στην περίπτωση μάλιστα της BMW είναι και υποτιθέμενη, αφού στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερο ποσοστό βάρους στον μπροστινό άξονα),παρότι πολυδιαφημισμένη,έτσι και αλλιώς δεν είναι η ιδανική για ένα πισωκίνητο με τον κινητήρα μπροστά.
Τα αυτοκίνητα που παραθέτεις,πέρα από εξειδικευμένα δεν ανήκουν καν στην κατηγορία των coupe.Kαι επειδή μάλλον........ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις,ζήτησε από το κιβώτιο του RX8 να διαχειριστεί ροπές της τάξης των 350+ΝΜ.
Προφανώς δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη 'κατανομή' γιατι την ευτελίζεις στο ποσοστό φόρτισης του κάθε άξονα. Προφανώς η κατανομή βάρους δεν είναι μόνο αυτό, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, η πολική ροπή αδράνειας στους 3 άξονες, η οποία είναι στο RX8 (και στους άξονες εκτροπής και περιστροφής) πολύ μικρότερη απο αυτόν της σειράς 3.
Το καλύτερο είναι πως μετά τον ευτελισμό της κατανομής βάρους σε ποσοστό φόρτισης αναφέρεις και την περίφημη 'ιδανική' κατανομή. Θα είναι κάτι σαν το φ μάλλον και αυτό..
Αυτά για το κιβώτιο του RX8 είναι απλώς αστεία, το κιβώτιο είναι ένα από τα καλύτερα της αγοράς, το ότι δεν μπορεί (πιθανώς) ισχύ πολλαπλάσια από όση του απαιτείται είναι κατα φαντασία πρόβλημα. Και άλλωστε ποιό κιβώτιο μπορεί να αντέξει πολλαπλάσια ισχύ της απαιτούμενης και ποιο το ώφελος? Εκτός αν αναφέρεσαι σε καγκουρομετατροπές αλλά δεν νομίζω να ταιριάζει με το προφίλ 'Μανταμ Σουσου' που προβάλεις.
Δεν είναι όπως τα παρουσιάζεις.Η αυστραλέζικη Holden Motors αποτελεί θυγατρική της GM από το 1931.Το γεγονός ότι η πλατφόρμα Zeta,στην οποία βασίζεται το G8,δημιουργήθηκε από τους αυστραλούς τεχνικούς της Holden,δεν την καθιστά αυτομάτως προϊόν δικής της πνευματικής ιδιοκτησίας,δεδομένου ότι το research center που την εκπόνησε,όπως και η ίδια η Holden ανήκει στην μητρική GM.Απλά η GM πρωτοεισάγει αυτή την πλατφόρμα,την οποία δημιούργησε για χρήση του ομίλου στην Αυστραλία - Ασία,για πρώτη φορά στην βορειοαμερικανική αγορά.Στην ουσία μάλιστα πρόκειται για μετονομασία του Holden Commodore σε Pontiac G8 και λανσάρισμά του στην βορειοαμερικανική αγορά.
Τι διαφορετικό λες από αυτό που είπα (εκτός του 'Δεν είναι όπως τα παρουσιάζεις').
Δεν ξέρω ποιος δεν καταλαβαίνει κάτι εδώ, εγώ ή εσύ;
Το νέο Fiesta ΔΕΝ βασίζεται στο 2. Το νέο Fiesta και το 2 βασίζονται στο κοινό πλαίσιο της Ford. Όπως πχ και το νέο Polo ΔΕΝ θα βασίζεται στο Ibiza... Θα βασίζονται ΚΑΙ τα δύο στο κοινό πλαίσιο. Παρόμοια, το Maverick και το Tribute, βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο, που εξελίχθηκε από κοινού, για την Ford και τη Mazda. To 6 δεν είναι κλώνος του Mondeo, όπως και κλώνος του Golf δεν είναι το Leon. Δεν καταλαβαίνω, γιατί στην περίπτωση της Mazda, λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.Δεν ισχύουν όσα λες. Το Ibiza με το Polo έχουν εξελιχθεί απο κοινού μέσα στο group VW, το πλαίσιο και τα βασικά μηχανικά μέρη του 2 έχουν εξελιχθεί στην ιαπωνία από τη mazda που ανήκει σε κάποιο σημαντικό ποσοστό στην Ford. To Golf και το Leon μηχανικά είναι σχεδόν ίδια, το 6 και το Mondeo δεν είναι (πχ ανάρτηση με διπλά ψαλίδια στο 6, γόνατα McPherson στο Mondeo κλπ). Οπότε είτε ένας από τους δύο μας λέει βλακείες είτε υπάρχει πρόβλημα διατύπωσης ή μετατασιακής παράκρουσης.
Και για όσα λες πιο κάτω ισχύει το ίδιο, αν αγοράσει αύριο η Ford την Fiat, το νεο Ka θα είναι εξελιγμένο απο την Ford? Αν αγοράσει η Fiat τη Suzuki το Sedici θα είναι εξελιγμένο από την Fiat? κ.ο.κ.
Επίσης, δείχνεις μια ανοχή σε κατασκευάσματα της Suzuki που θα έπρεπε να τους απαγορευτεί η κυκλοφορία σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους...
Αλλά αυτό δεν ξέρω πως να το βγάλω σε -isti ...
Αυτό με τα Suzuki δεν το έχω πιάσει ακριβώς.
-
IKE, έχεις πάλι δίκιο.
Προφανώς λέω ΕΓΩ βλακείες, που είναι αποτέλεσμα προβληματικής διατύπωσης , προερχομένης εξ μετατασιακής παράκρουσης.Το ίδιο μου είπε και ο γιατρός μου που πήγα το πρωί!
Suzuki, ποια Suzuki; Υπάρχουν τέτοια αυτοκίνητα;
-
εχει ο καιρος γυρισματα...
Αν τα turbo μοτέρ της Alfa δεν ικανοποιήσουν σε θέματα όπως ήχος και γραμμική απόδοση (πέρα από αυτό των επιδόσεων) τότε ένα και το αυτό.
-
Τι 0-100 έχει το Α5 1,8 Τ ή η CLK που αναφέρεις πιο κάτω;
Ακόμα χειρότερα η 320 Ci τι 0-100 έχει...;
Βασικά αυτό είναι το πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και από την μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά της Brera S.
Κυριακή κοντή γιορτή επειδή τέλος του χρόνου έρχεται ο 1,8Τ που σε συνδυασμό με τη δίαιτα του ΜΥ 2008 θα φέρει το 0-100 της Brera κοντά στα 7,5'.Eddie, πέφτεις μόνος σου στην παγίδα... δεν έχει σημασία τι δίνουν στις βασικές τους εκδόσεις οι γερμανοι.. Σημασία έχει πως αν θέλεις μπορείς να πάρεις και τις αντίστοιχες αμαξάρες (π.χ. την clk 350 ή το S5) που δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτή τη στιγμή η AR. Αυτός που ξέρει τι του γίνεται (αυτός τον οποίο έπρεπε να έχει στόχο η μπρέρα, αλλιώς) και έχει να σκάσει 45χιλιάρικα για το 1800κ.εκ. ΜΒ θα κολλήσει λες να ρίξει αλλα 10 για να πάρει το 6κύλινδρο;;(ειδικά έξω-μην κοιτάς το ελλαδιστάν)
Το κακό με τη Μπρέρα (και ο σχετικός τζέρτζελος- ο οποίος δεν έχει γίνει σε τόση έκταση για άλλα μοντέλα της) είναι ότι βγήκε λέγοντας μεγάλα λόγια, ότι θα τρέμουν οι καϋμαν και τα ζητοντάτσουνα κλπ κλπ, ενώ στην πορεία μας βγήκε χλιαρή (με καλύτερη επιλογή τη ντήζελ!!_τη στιγμή π.χ. που το αντιπαθέστατο και κρυόκωλο νέο ΤΤ, μας προέκυψε δέκα βήματα πιο μπροστά από εκεί που το υπολογίζαμε). Το ακόμα χειρότερο δε είναι ότι, εκ του αποτελέσματος στην πράξη, έφτιαξαν μια νοητή κατηγορία οι 'Ιταλοί' για να 'παίζει' από μόνη της η Μπρέρα, δικαιολογώντας μαρκετινίστικα τις παραξενιές της ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. GT δε σημαίνει σώνει και καλά βούβαλος, αλλά οπωσδήποτε κινητήρας και πλαίσιο για μεγάλα ταξίδια με 'ποιότητα λειτουργίας' , εξαιρετικές επιδόσεις και καλή αίσθηση. Σε μια άλλη εποχή ίσως να είχε νόημα ένα τέτοιο 'gt' (αναιμικό βουβάλι), σήμερα όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι διαθέσεις του αγοραστικού κοινού σαφείς: όποιος τα'χει και θέλει gt, τα χώνει και υπάρχουν καλύτερες περιπτώσεις στην κατηγορία (και θα σου ζητήσει και ιδιαίτερα χαρκατηριστικά ακόμα και σχεδιαστικά, όχι μούρες από φτηνά 1800ρια με έκπτωση 1000 ευρώ οικογενειακά και εσωτερικά καθημερινά, έτσι; όχι μόνο στα μηχανικά που τα κοιτάζει ο ένας στους 10, αγαπητοί μου, σιγά μην κάθονται όλοι οι αγοραστές να ψειρίζουν την μαϊμού όπως εμείς εδωπέρα! - και προτού βιαστείς να μου φωνάξεις, τα ΜΒ σεντάν ΔΕΝ είναι τα καθημερινά επιβατικά, όπως και να το κάνουμε, έτσι; ) ενώ όποιος δεν τα'χει κατεβαίνει κατηγορία και παίρνει το καλύτερο από την αμέσως μικρότερη για να απολαμβάνει ένα εξίσου ολοκληρωμένο αυτοκίνητο.
Η μπρέρα, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να στοχεύει στον πρώτο αγοραστή και όχι στον δεύτερο (τη στιγμή που δεν μπορούν να της αλλάξουν τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδίασης έτσι εύκολα) και ας πουλούσε ακόμα λιγότερα αυτοκίνητα. Π.χ. με 150 κιλά λιγότερα (και ας κάνουν επιτέλους και μια τομή, τα +2 τι τα θέλουν αφού δεν μπορούν; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτο...) και 'ενα 4λιτρο V8, έστω και αν έκανε 65χιλιάρικα έξω, υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι δεν θα την έπιανε κανείς στο στόμα του, ακόμα και αν πουλαγε τα μισά από ο,τι τώρα (είναι επικερδής άραγε τώρα; Αλμπα; ) ;Θα ήταν τότε κάτι πραγματικά ξεχωριστό...Brera S ακούω και brera S δε βλέπω..
Παρόλα αυτά, προσωπικά θα την αγόραζα (και την 2.2 ακόμα) αλλά μόνο ως μτχ για να έχει φάει την απαξίωση ο πρώτος... στα μάτια μου είναι ιδιαίτερο ακόμα και αν είναι αποτυχημένο (με την έννοια της απόκλισης από τις αρχικές προσδοκίες σχεδιαστών και αγοραστών-αυτό το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο στα μάτια μου!!! ) και αυτό με έλκει (άσε που μελλοντικά θα πέσει και σε τιμή μεταπώλησης)! Δε θα το πλήρωνα καινούργιο όμως ποτέ για την πλαστική, βαμμένη με χρώμα χρυσού ή μεταλιζέ πριμιουμοποίηση σε κανέναν κερατά! Το αφήνω για τους ματαιόδοξους ιταλόφιλους και αγοράζω απαξιωμένο μτχ (και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό! ). Οπότε για την Brera S θα πρέπει να περιμένω άλλα 2 χρόνια τουλάχιστον (δεν είναι ότι δεν έχω τα χρήματα, έτσι; )και τότε μάλλον θα πρέπει να ξανα-περιμένω για τη Brera Hybrid διότι από το 2010 και μετά θα σε κοιτάζουν σα να πας να πάρεις τσόντες από περίπτερο έξω από εκκλησία κάθε φορά που θα πας να βάλεις βενζίνη σε βενζινάδικο!
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
καιρος ηταν!
βεβαια τα ΜΥ2008 δεν ειναι -34235364 κιλα που ελεγαν καποιοι, αλλα τουλαχιστον ειναι κατι.
παντως υπαρχει το θεμα του ποσο αναντικαταστατα ειναι τα πολλα κυβικα (3200), μαζι με τους υμνους που εχουμε γραψει αυτα, και ποσο 'πετσινα' ειναι τα τουρμπο-αλογα...
εχει ο καιρος γυρισματα... (αυτο δεν αναφερεται σε σενα)
Ετοιμάζεται και ολοφρεσκος V6 (για τη FL)!
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εχει ο καιρος γυρισματα... (αυτο δεν αναφερεται σε σενα)Κανονικά, στην κατηγορία αυτή δεν πρέπει να απειλούνται ιδιαίτερα τα πολλά κυβικά... αυτό που μετράει εκεί έχει περισσότερο να κάνει με τον τρόπο που βγαίνουν τα άλογα (λέγε με ποιότητα) παρά με το πόσες φάρμες γεμίζουν. Στα GT ένας πιο αδύναμος 6κύλινδρος είναι 10 φορές καλύτερος από έναν σούπερ ντούπερ τουρμπάτο 4 κύλινδρο με τα μισά κυβικά.
(ναι...καλά το φαντάστηκες... γμ τη BMW μου γμ!!!!)
-
Το κακό με τη Μπρέρα (και ο σχετικός τζέρτζελος- ο οποίος δεν έχει γίνει σε τόση έκταση για άλλα μοντέλα της) είναι ότι βγήκε λέγοντας μεγάλα λόγια, ότι θα τρέμουν οι καϋμαν και τα ζητοντάτσουνα κλπ κλπ, ενώ στην πορεία μας βγήκε χλιαρή (με καλύτερη επιλογή τη ντήζελ!!_τη στιγμή π.χ. που το αντιπαθέστατο και κρυόκωλο νέο ΤΤ, μας προέκυψε δέκα βήματα πιο μπροστά από εκεί που το υπολογίζαμε).
Τα λές όλα εδώ.
και ας κάνουν επιτέλους και μια τομή, τα +2 τι τα θέλουν αφού δεν μπορούν; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτο
Ούτε εγώ. Γι αυτό ανέφερα περί λάθους στο αυτοκίνητο
Brera S ακούω και brera S δε βλέπω..
Ούτε πρόκειται. Είναι έκδοση της Prodrive για την αγγλική αγορά.
Για να πω και κάτι σχετικό-άσχετο. Τις προάλλες πέτυχα δίπλα μου μια μαύρη GT. Τι απίστευτο σχήμα; Καμμία σχέση με τις φωτογραφίες... Και παρά το ότι είναι 4+ χρόνια στο κουρμπέτι και η βάση της άλλα 8 φωνάζει από μακρυά 'ΔΙΑΦΕΡΩ'. Μετά ήρθε το γνωστό αγγελάκι από τον άλλο ώμο που ψυθίρισε: ' Μηχανικά μέρη και εσωτερικό από 147 8ετίας... 5άρι κιβώτιο... ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό...'
Οπότε καταλήγεις στο συμπέρασμα μπαααα... μαζεύεις άλλα λίγα και πας για το ΤΤ 1,8...
Μέχρι την επόμενη φορά που θα την πετύχεις έξω ή ακόμα χειρότερα σε αντιπροσωπεία...Κάπως έτσι είναι και η περίπτωση της Brera αν και επειδή βρίσκεται σε άλλη τιμολογιακή κλίμακα βάζεις πολλά κριτήρια στο μυαλό σου με την παράμετρο των επιδόσεων να χαλάει την εξίσωση.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
εχει ο καιρος γυρισματα... (αυτο δεν αναφερεται σε σενα)Κανονικά, στην κατηγορία αυτή δεν πρέπει να απειλούνται ιδιαίτερα τα πολλά κυβικά... αυτό που μετράει εκεί έχει περισσότερο να κάνει με τον τρόπο που βγαίνουν τα άλογα (λέγε με ποιότητα) παρά με το πόσες φάρμες γεμίζουν. Στα GT ένας πιο αδύναμος 6κύλινδρος είναι 10 φορές καλύτερος από έναν σούπερ ντούπερ τουρμπάτο 4 κύλινδρο με τα μισά κυβικά.
(ναι...καλά το φαντάστηκες... γμ τη BMW μου γμ!!!!)
σχετικα ειναι ολα. Ακομη καλυτερος μπορει να ειναι ενας 2λιτρος V6 με 1-2 turbo.
Αλλωστε τα αλογα απο τα turbo μοτερ σημερα πλεον βγαινουν υποδειγματικα, θυμιζοντας κατασκευες πολλων κυβικων. -
Brera S ακούω και brera S δε βλέπω..
Ούτε πρόκειται. Είναι έκδοση της Prodrive για την αγγλική αγορά..
Την 159 με τη δίαιτα την παράτησαν από ότι κατάλαβα; Αναφερόμουν στην αντίστοιχη ελαφρύτερη έκδοση της μπρέρα, από το ίδιο το εργοστάσιο, που ακουγόταν καιρό... δε θα βγει τελικά;
Για να πω και κάτι σχετικό-άσχετο. Τις προάλλες πέτυχα δίπλα μου μια μαύρη GT. Τι απίστευτο σχήμα; Καμμία σχέση με τις φωτογραφίες... Και παρά το ότι είναι 4+ χρόνια στο κουρμπέτι και η βάση της άλλα 8 φωνάζει από μακρυά 'ΔΙΑΦΕΡΩ'. Μετά ήρθε το γνωστό αγγελάκι από τον άλλο ώμο που ψυθίρισε: ' Μηχανικά μέρη και εσωτερικό από 147 8ετίας... 5άρι κιβώτιο... ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό...'
Οπότε καταλήγεις στο συμπέρασμα μπαααα... μαζεύεις άλλα λίγα και πας για το ΤΤ 1,8...
Μέχρι την επόμενη φορά που θα την πετύχεις έξω ή ακόμα χειρότερα σε αντιπροσωπεία...Κάπως έτσι είναι και η περίπτωση της Brera αν και επειδή βρίσκεται σε άλλη τιμολογιακή κλίμακα βάζεις πολλά κριτήρια στο μυαλό σου με την παράμετρο των επιδόσεων να χαλάει την εξίσωση.
Εντελώς μεταξύ μας τώρα...
Η GT είναι αμαξάρα, αλλά και πάλι αξίζει μόνο ως μεταχειρισμένο.
Σκέψου αυτή τη στιγμή ότι με λιγότερα από 27-28 χιλιάρικα μπορείς να βρεις μια ωραιότατη 3.2 με ήχο που ανασταίνει και πεθαμένους και ξεχωριστή εμφάνιση (πέρα από τα φώτα που μοιάζουν με 147 , απέξω είναι εντελώς ξεχωριστή) έστω και αν είναι 8 χρόνων σχέδιο (από πλευράς δυναμικής μια χαρά είναι η 147... σιγά την αλματώδη ανάπτυξη στην τεχνολογία των αυτοκινήτων που θα νιώθεις και πίσω οδηγώντας τη!!!).
Άσε και ένα 5χίλιαρο για μαζέματα και πες μου με 30 χιλιάδες τι gt-οειδές παίρνεις σε αντίστοιχο πακέτο μτχ ή καινούργιο... clk200 με τετρακύλινδρο ντούρμπο, καλομεταχειρισμένη από πορτιέρη νυχτερινού;
Αλλά και η μικρούλα που παίζει κοντά στα 20 είναι αντίστοιχο σενάριο...Νομίζω έχει σαφέστατα περισσότερο νόημα από τη brera, ειδικά στην ελληνική αγορά... -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
σχετικα ειναι ολα. Ακομη καλυτερος μπορει να ειναι ενας 2λιτρος V6 με 1-2 turbo.
Αλλωστε τα αλογα απο τα turbo μοτερ σημερα πλεον βγαινουν υποδειγματικα, θυμιζοντας κατασκευες πολλων κυβικων.Ωραίο θα ήταν αυτό...θυμίζουν κατασκευές πολλών κυβικών αλλά όχι και πολλών κυλίνδρων! Δεν έχω τίποτα ενάντια στο turbo...
Αlfa Romeo Brera/Spider