-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα 5 δεν είναι ασύμβατα με το σύστημα των φρένων, δηλαδή δεν θα πειράξουν λαστιχάκια, μέταλλα κλπ.Δεν ξέρω αν το διαφορετικό ιξώδες επηρεάζει το ABS, ESP κλπ.
Τα 5 είναι ασύμβατα με όλα τα άλλα υγρά και δεν μπορείς απλά να τα αλλάξεις.
Αν δεν ΠΛΥΝΕΙΣ ΚΑΛΑ το σύστημα για την αλλαγή, τα λίγα υγρά που παραμένουν θα αντιδράσουν μεταξύ τους και θα γεμίσει το σύστημα των φρένων με βρωμιές.Παίζεις με τις λέξεις, κανείς δεν ανέφερε ασυμβατότητα στα υλικά, αλλά ασυμβατότητα στα υγρά αφού δεν ανακατεύονται
( σαν το λάδι με το νερό ).Το ιξώδες επηρεάζει τα ABS / ESP στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του -10.
Δεν καταλαβαίνω την εμμονή στα dot 5.0 επειδή αντέχουν 15-20c περισσότερο τη στιγμή που όταν μιλάμε για καμπανάτους δίσκους που στην καθημερινή λειτουργία του αυτοκινήτου αποδεδειγμένα έχουν λόγω ύπαρξης, αμέσως προβάλεται το επιχείρημα ότι δεν κάνουμε αγώνες, άρα λοιπόν τι χρειάζονται στην καθημερινότητα τα DOT 5.0 που αντέχουν λίγο περισσότερο από τα dot 4.0 και dot 5.1 αφού δεν κάνουμε αγώνες ?
Γιατί επιμένουμε στα μαμά τακάκια που τις περισσότερες φορές είναι άθλια θερμοκρασιακά και όχι σε ένα καλύτερο τακάκι με πολύ μεγαλύτερη αντοχή ?
Γιατί δεν θέλουμε να καταλάβουμε τον μηχανοσμό του στραβώματος των δίσκων και ακόμα επιμένουμε στα νερά που περάσαμε προχτές ?
Άρα το πρόβλημα είναι το οικονομικό, ακριβοί οι καμπανάτοι δίσκοι που λύνουν όλα τα προβλήματα θερμοκρασίας, στραβώματος, ραγίσματος, ακριβά τα καλά τακάκια, ακριβά τα μαρκούτσια υψηλής που βελτιώνουν την αίσθηση του πεντάλ και όχι μόνο, είναι όμως φτηνά τα υγρά, οπότε ας πουλήσουμε μούρη ότι έχουμε γνώσεις.
Όσα γράφουμε εδώ μέσα εδώ τόσα χρόνια, είναι γραμμένα στο net από τους τεχνικούς όλων των εταιριών που κατασκευάζουν φρένα και υλικά τριβής, δεν κομίζει κανείς γλαύκα εις Αθήνας που έλεγαν και οι παλαιότεροι, όταν μεταφράζουν ένα κείμενο και το πασάρουν χωρίς να γνωρίζουν το θέμα φρένα σε βάθος, το θέμα είναι πόσοι από τους εδώ επαϊοντες έχουν θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ύλων, δηλαδή να σπάσουν δίσκους, να φτιάξουν φρένα, να λιώσουν υλικά τριβής, να δοκιμάσουν διαφορετικά υλικά, να δημιουργήσουν fade στα τακάκια και στα υγρά οδηγώντας στις ερημιές τη μαύρη νύχτα σε τρελλά κατηφόρια, να δούν πρόσκαιρα τα ραδίκια ανάποδα γιατί τους πρόδωσαν τα φρένα τους, και άλλα πολλά χαριτωμένα που συμβαίνουν όταν εξωθούμε τα υλικά στα όρια τους και πέρα από αυτά.
Πόσους μπορείς να μου δείξεις από εδώ που δίνουν καθημερινά οδηγίες για φρένα που να έχουν ίδια γνώση του θέματος ?
Αλλάζουμε τακάκια, άντε κάνουμε και καμμιά εξαέρωση και γνωρίζουμε τα πάντα για τα φρένα, μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά και μαύρη θα μείνει.Κάπου υπάρχει σύγχιση με τις πραγματικές ανάγκες, με τη θεωρία και με το κόστος, με πορδές δεν βάφονται αυγά, κατανοούμε τις ανάγκες μας πρώτα και τις απαιτήσεις που έχουμε από το όχημα μας και μετά πράττουμε τα δέοντα, η υπερπληροφόρηση προς κάποιον που ρωτάει να μάθει τα βασικά, φέρνει σύγχυση και δεν βοηθάει.
Mάλλον η παρέα με τον G60 με κάνει πιο επιθετικό.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
! ! !
A.Δλδ δεν το ήξερες πως τα 5αρια είναι ασύμβατα με τα κυκλώματα φρένων των σύγχρονων αυτοκινήτων
@nosferatu
Για ρώτα αν είναι 5 ή 5,1 και αν είναι 5 σου χρωστάει μια δωρεάν αλλαγή με 5,1 χτές
Όταν συμφωνείς με κάποια γραφόμενα εσύ τι κάνεις?.
Πως θα δήξεις την ευχαρίστηση σου?.
Α. -
3πλο αξελ τολουπ.
Sent from my MB525 using a vodka burner with retro livery
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
3πλο αξελ τολουπ.Sent from my MB525 using a vodka burner with retro livery
….στην ηλικία μου?…..
-
καλησπερα! την επομενη εβδομαδα παω για αλλαγη σε τακακια για accent του 2001. υγρα φρενων αλλαξα την προηγουμενη εβδομαδα... τι αλλο μου προτεινετε να του πω να κοιταξει ή να αντικαταστησει? υποψην οτι δεν εχω ασχοληθει με τα φρενα χρονια τωρα... το ξερω λαθος μου
-
Ο χρήστης akis8607 έγραψε:
καλησπερα! την επομενη εβδομαδα παω για αλλαγη σε τακακια για accent του 2001. υγρα φρενων αλλαξα την προηγουμενη εβδομαδα... τι αλλο μου προτεινετε να του πω να κοιταξει ή να αντικαταστησει? υποψην οτι δεν εχω ασχοληθει με τα φρενα χρονια τωρα... το ξερω λαθος μουΑν αλλάξεις τώρα τακάκια, η στάθμη του υγρού φρένων θα υψωθεί πάνω από το max!
-
Συνδυάζουμε πάντα, την αλλαγή υγρών με αλλαγή τακάκια. Ο λόγος: mini & max, επάνω στο μπουκάλι, δεν είναι για να κυνηγάμε με ένα μπουκαλάκι το max!.... Είναι για να καταλαβαίνουμε την φθορά των φρενών και πιθανές διαρροές!. Είναι υπολογισμένες οι αποστάσεις που έχουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις!. Εάν κατέβει μέχρι το min ελέγξτε άμεσα φρένα. Μην συμπληρώνετε ποτέ, εκτός εάν είναι κάτω από αυτήν την ένδειξη, και άμεσα συνεργείο…..
Α. -
Α δεν το ηξερα αυτο.... οποτε με την αλλαγη παω και για αλλαγη υγρων παλι??
-
Δεν θα αλλάξεις πάλι υγρά... Για να μην παίζεις(αφαίρεση υγρών) με την στάθμη του max σου έγραψε να αλλάζεις τα υγρά μαζί με τα τακάκια.
-
Ο χρήστης plokami έγραψε:
Δεν θα αλλάξεις πάλι υγρά... Για να μην παίζεις(αφαίρεση υγρών) με την στάθμη του max σου έγραψε να αλλάζεις τα υγρά μαζί με τα τακάκια.
Και σίγουρα κάθε δυο χρόνια.
Α. -
ΜαστροΑντωνη, γιατι να μην συμπληρωνεις? Με υγρα ιδιου dot εννοειται ( μη σου πω και ιδια μαρκα ) Απωρεια ημιμαθους...
-
Για να μην ξεχειλίσει οοοοταν αλλάξεις τακάκια.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Μπορείς να συμπληρώσεις.
Όμως όταν πρόκειται να αλλάξεις τακάκια, για να ανοίξεις τα έμβολα, πρέπει να ξεβιδώσεις το εξαεριστηράκι ώστε τα υγρά να φύγουν από εκεί και να μην επιστρέψουν στην αντλία και στο δοχείο.
Αυτή είναι και η σωστή διαδικασία αλλά κανένας δεν την ακολουθεί (γιατί παίρνει αέρα το σύστημα).
Είναι σωστό γιατί οι σκουριές και βρωμιές μαζεύονται στη δαγκάνα και ανοίγοντας τα έμβολα όλες οι βρωμιές θα περάσουν από την αντλία και μπορεί να βουλώσει κάποια βαλβίδα της αντλίας.Ούτε στο αμάξι μου ακολουθώ την σωστή διαδικασία γιατί (ελπίζω) οι τακτικές αλλαγές των υγρών να διατηρούν τις δαγκάνες καθαρές χωρίς σκουριές.
-
λογω χρησης εχω το χουι καθε χρονο να αλλαζω υγρα ετσι κι αλλιως καθοτι το 'πλατσουρισμα' του αυτοκινητου σε ποταμακια δεν ειναι κατι αγνωστο.
Η ερωτηση ηταν γιατι νομισα οτι υπαρχει καποιο 'χημικο' να το πω προβλημα..
-
Από πού το παίρνουμε αυτό;
Sent from my GNex using smoke signals.
-
καλό φαίνεται
-
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
ΜαστροΑντωνη, γιατι να μην συμπληρωνεις? Με υγρα ιδιου dot εννοειται ( μη σου πω και ιδια μαρκα ) Απωρεια ημιμαθους...Όταν έχεις καινούργια τακάκια η στάθμη είναι στο MAX, όσο φθείρονται και κλείνει η δαγκάνα πέφτει η στάθμη οπότε βλέπεις και την φθορά των φρένων. Όταν φαγωθουν πολύ και πέσει κάτω από το min θα σου ανάψει το λαμπάκι στο ταμπλώ, στην αρχή στιγμιαία στις ανηφόρες - κατηφόρες και στις γρήγορες στροφές και αν το αγνοήσεις μόνιμα. Αν συμπληρώνεις κάθε φορά που πέφτει χάνεις την πληροφορία ότι τα τακάκια είναι τελειωμένα. Είναι αρκετά χρήσιμο για αυτοκίνητα (τα περισσότερα κοινά ) που δεν έχουν καλωδιακι στο τακάκι να ανάψει το λαμπάκι λόγω φθοράς ή όταν δεν φάινεται οπτικά η κατάσταση από το τακάκι σε κλειστή ζάντα και ίσως με τάσι. Κοινός εφόσον δεν έχεις διαρροές και δεις την στάθμη στον πάτω είσαι για τακάκια.
-
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
ΜαστροΑντωνη, γιατι να μην συμπληρωνεις? Με υγρα ιδιου dot εννοειται ( μη σου πω και ιδια μαρκα ) Απωρεια ημιμαθους...
Αχ ρε φίλε μου Φωκίωνα, δεν με διαβάζεις!!!.....
Σε όλα τα αυτοκίνητα η περιεκτικότητα μετάξι min &max δεν είναι ίδια!. Εξαρτάτε από την διατομή στα εμπρός εμβολα κυρίως. Έτσι όταν αλλάζουμε φρένα συμπληρώνουμε μετά την εξαέρωση, που ΠΑΝΤΑ κάνουμε μέχρι το max. Παρακολουθώντας το μπουκαλάκι μας, όταν θα φτάσει στο min, σίγουρα χρειάζονται αλλαγή τα τακάκια……
Εσύ οπωσδήποτε θα τα αλλάζεις κάθε χρόνο!!!!.
Μετά το εικοσιτετράωρο ετήσιο πήδημα που του κάνεις, όχι μόνον άλλαγμα χρειάζονται όλα, μα και μάνικα με πίεση!!!!!......
Και σίγουρα δεν το έγραψα για τον παράγοντα χημικής αντίδρασης!. Όσο για το «ημιμαθής»…. Άστο ξέρω που πίνεις καφέ!!!!!...... μα καλά είναι να το ακούσουν και άλλοι γιατί είναι μια υπολογισμένη αλήθεια..
Α. -
Και μια αυτοσυμπλήρωση!. Σίγουρα και το πάχος της πάστας που ορίζει ο κατασκευαστής. Αλλιώς στον τύπο του κυλινδρικού όγκου θα μας έλειπε το ύψος.
Εάν είχα διαβάσει την προηγούμενη από εμένα παράθεση δεν θα χρειαζόταν να παραθέσω. Μα το είχα γράψει νωρίτερα και δεν το ανέβασα λόγο επίσκεψης.
Α. -
Τα μεταλλικά σωληνάκια (εννοώ με περίβλημα από μεταλλικό πλέγμα) είναι ένα ακόμα επιπλέον στάδιο που θα προσφέρει το κάτι παραπάνω σε οριακές χρήσεις και εφόσον όλα τα άλλα λειτουργούν σωστά. Ιεραρχικά λοιπόν πρέπει να είναι μετά από την βελτίωση των υπολοίπων (και αμορτισέρ όπως αναφέρθηκε).
Και βέβαια έχουν και μειονεκτήματα. Που ίσως άλλοι να μην το καταλάβουν αλλά έχουν. Μειώνουν τους τζόγους άρα μπορεί να κάνουν το αρχικό δάγκωμα των κρύων φρένων πιο απότομο. Σε ήπιο φρενάρισμα αυτή η αμεσότητα μπορεί να ενοχλεί. Και δεν είναι μόνο το πάτα αλλά και το άσε. Το λαστιχένιο μαρκούτσι μπορεί στο δυνατό φρενάρισμα να υστερεί αλλά δίνει επιπλέον φιλικότητα στο απαλό ως μέτριο φρενάρισμα. Στο καθημερινό οδήγημα στην πόλη με πολλά σταμάτα ξεκίνα η όλη κατάσταση μπορεί να γίνεται κουραστική με μεταλλικά. Επίσης στο απότομο φρενάρισμα ο εμπρός τροχός μπλοκάρει πιο γρήγορα και ενεργοποιείται το ABS νωρίτερα χειροτερεύοντας το φρενάρισμα. Στα πισώβαρα το φαινόμενο γίνεται πολύ εμφανές αν δεν το έχει προβλέψει ο κατασκευαστής με τις κατάλληλες επιλογές σε αντλίες, έμβολα κλπ.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις