-
Οι δισκόπλακες της Brembo για το Volvo V40 T5 που μου έφερε ο Κωνσταντίνος ( volvozeus ) και εβαλα καμπάνες, ήταν βαμμένη η καμπάνα ( όχι εσωτερικά εκεί που πατάει στο μουαγέ ) και ο δίσκος περιμετρικά, με μπογιά γκρί μεταλλική, δεν το έχω ξαναδεί αυτό πουθενά.
-
Τα ferodo DS perfomance μπορούν να συνδιαστούν με απλούς δίσκους της brembo;
-
προφανως
και απλους να βαλεις. μην πληρωσεις για διατρητους, δεν εχει κανενα νοημα.
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
προφανωςκαι απλους να βαλεις. μην πληρωσεις για διατρητους, δεν εχει κανενα νοημα.
Βασικά απλούς brembo έχω τώρα με ferodo premier τακάκι. Εντάξει σε νορμάλ καταστάσεις δεν
αντιμετωπίζεις πρόβλημα, αλλά κανα δυό φορές θυμάμαι στο κατέβασμα το χειμώνα απο τα 3-5 πηγάδια, χωρίς να τα έχω πιέσει ιδιαίτερα(προσπαθούσα να φρενάρω συνεχώς με κατέβασμα ταχύτητας) ένιωσα σε κάποιο σημείο ότι απλά πατούσα
φρένο και επιβράδυνση γιοκ.
Κάτι πάει στραβά λέω. Κάνω στην άκρη και απο ότι μύρισα πρέπει να είχαν ψιλοαρπάξει.
Λέω στην επόμενη να βάλω τα DS για δοκιμή. -
Ο χρήστης piii έγραψε:
προφανως
και απλους να βαλεις. μην πληρωσεις για διατρητους, δεν εχει κανενα νοημα.
Βασικά απλούς brembo έχω τώρα με ferodo premier τακάκι. Εντάξει σε νορμάλ καταστάσεις δεν
αντιμετωπίζεις πρόβλημα, αλλά κανα δυό φορές θυμάμαι στο κατέβασμα το χειμώνα απο τα 3-5 πηγάδια, χωρίς να τα έχω πιέσει ιδιαίτερα(προσπαθούσα να φρενάρω συνεχώς με κατέβασμα ταχύτητας) ένιωσα σε κάποιο σημείο ότι απλά πατούσα
φρένο και επιβράδυνση γιοκ.
Κάτι πάει στραβά λέω. Κάνω στην άκρη και απο ότι μύρισα πρέπει να είχαν ψιλοαρπάξει.
Λέω στην επόμενη να βάλω τα DS για δοκιμή.Τα DS Performance είναι το επόμενο τακάκι από άποψη βελτίωσης στη σειρά της Ferodo, βάλτο χωρίς ενδοιασμούς, το επόμενο ανεβαίνοντας είναι το DS 2500 που ικανοποιεί και σε track-day.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τα carbone Lorraine του φίλου είναι καθαρά μεταλλικό τακάκι, είναι τακάκι sintered.Σ' ευχαριστω Παναγιωτη
-
Ψιλο-άσχετη τεχνική απορία:
Η κόλλα σπειρωμάτων που μπαίνει (?) στις βιδίτσες με τις οποίες βιδώνονται οι αλουμινένιες καμπάνες στους δίσκους τι προδιαγραφών είναι? Δε βράζει από τις τρελές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται? -
οχι δεν βραζει,εαν δεις οταν εχει στεγνωσει ειναι ενα πραγμα που θυμιζει γυαλι.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ψιλο-άσχετη τεχνική απορία:
Η κόλλα σπειρωμάτων που μπαίνει (?) στις βιδίτσες με τις οποίες βιδώνονται οι αλουμινένιες καμπάνες στους δίσκους τι προδιαγραφών είναι? Δε βράζει από τις τρελές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται?Οι θερμοκρασίες δεν είναι τρελές, είναι απόλυτα διαχειρίσιμες από όλα τα υλικά που αποτελούν το σύστημα ( δίσκος - καμπάνα - βίδες - παξιμάδια με μεταλλική ασφάλεια - κόλλα σπειρωμάτων ) τα όποια προβλήματα τα έχει μόνο ο δίσκος που αν υπερθερμανθεί είναι τόσο μεγάλη η διαστολή του που αρκετές φορές σπάει όταν ξεπεραστούν τα θερμοκρασιακά του όρια
όπως πχ με τακάκια υψηλής θερμοκρασιακής αντοχής με μειωμένο συντελεστή τριβής και επιμονή του οδηγού συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα όπως πχ σε μια πίστα, λέγε με πχ RedStuff ή ανάλογα κεραμικά τακάκια.Λόγω πολύ υψηλής θερμοκρασίας το χρώμα του δίσκου γίνεται λευκό, περνώντας πρώτα από το κόκκινο στο κίτρινο και καταλήγει στο λευκό, αυτή η ηψηλή θερμοκρασία επηρρεάζει πολύ την διαμέτρο, και το πάχος και αλλοιώνει τη δομή της βάνας και έρχεται η κατάρρευση του δίσκου, δεν συμβαίνει σπάνια, αλλά συμβαίνει πιο συχνά από ότι νομίζουμε, πχ το ράγισμα που βλέπουμε στους τρυπητούς δίσκους προέρχεται από την μεγάλη διαστολή του δίσκου, όπως και η κωνικότητα που αποκτά με τα χλμ, το πάχος του στην εξωτερική του διάμετρο είναι μεγαλύτερο από ότι στην εσωτερική ( εννοώ στην περιοχή που πατάει το τακάκι )
Όσον αφορά αυτό που ρώτησες, υπάρχουν διάφοροι τύποι κόλλας σπειρωμάτων για διαφορετικά αποτελέσματα, μέτριας συγκράτησης, ισχυρής συγκράτησης, μόνιμης συγκράτησης που έχει να κάνει και με το μέγεθος της βίδας, για εξαρτήματα αέρα, για υδραυλικά, για άξονες ρουλεμάν, για την εξωτερική διάμετρο των ρουλεμάν στη φωλιά τους κλπ, από αρκετές εταιρίες, η κόλλα μόνιμης συγκράτησης πχ θέλει θερμοκρασία πάνω από 260c για να λύσει, αλλά για να λύσουν θέλουν και την ανάλογη δύναμη, που είναι μεγαλύτερη από τη ροπή σύσφιξης, τελικά όχι δεν βράζουν οι κόλλες, όπως είπε ο Δημήτρης όταν στεγνώσουν γίνονται στέρεο υλικό, είναι υλικά εναερόβια που στεγνώνουν μόνο όταν τους αφαιρεθεί το οξυγόνο, αυτό συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή τα σπειρώματα με το σφύξιμο της βίδας.
-
Ευχαριστώ Παναγιώτη (& Δημήτρη).
-
Και μια ερώτηση σε εσάς ως πλέον ειδικούς. Σε corolla e12 1.6 με ζάντες μαμά 15αρες τι συνδιασμο δαγκάνες δισκοπλακες τακάκια προτείνετε για έμπροσθεν; 75000 στραβωσαν οι μαμά οπότε λέω με ένα κόστος όχι πάνω από 200~250 να βάλω κάτι καλύτερο μιας και με πρόδωσαν πολλές φορές από θέρμανση.
-
Ο χρήστης christosjr1 έγραψε:
Και μια ερώτηση σε εσάς ως πλέον ειδικούς. Σε corolla e12 1.6 με ζάντες μαμά 15αρες τι συνδιασμο δαγκάνες δισκοπλακες τακάκια προτείνετε για έμπροσθεν; 75000 στραβωσαν οι μαμά οπότε λέω με ένα κόστος όχι πάνω από 200~250 να βάλω κάτι καλύτερο μιας και με πρόδωσαν πολλές φορές από θέρμανση.Δαγκάνες δεν μπορείς να αλλάξεις με αυτά τα χρήματα, τακάκια μπορείς να ταιριάξεις κάποιο ημιμεταλλικό, όσο για το στράβωμα μόνο οι δίσκοι με καμπάνες θα σε σώσουν, οι δίσκοι που φοράει το αμάξι σου είναι και μικροί και αδύνατοι, άρα προσφέρουν μικρό μοχλό ως προς τη δύναμη του φρεναρίσματος, κάτι που μεταφράζεται σε δυνατές δαγκάνες αλλά και μεγάλο χρόνο φρεναρίσματος που όμως ανεβάζει πολύ τη θερμοκρασία στους δίσκους, και λόγω στενότητας του δίσκου δεν υπάρχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα στο υλικό τους για να την απορροφήσουν, έτσι φτάνουμε σε μη διαχειρίσιμες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την υπερβολική διαστολή των δίσκων που καταλήγει σε στράβωμα.
-
Και πόσο κοστίζει κάτι τέτοιο; Ημιμεταλλικο τακακι και νέοι δίσκοι;
Δαγκάνες 2πιστονες από ταξί αβεβσις με τους δίσκους τους και αποστάτες μου προτάθηκε σαν λύση στα 280€. Ποια η γνώμη σου; -
Ο χρήστης christosjr1 έγραψε:
Και πόσο κοστίζει κάτι τέτοιο; Ημιμεταλλικο τακακι και νέοι δίσκοι;
Δαγκάνες 2πιστονες από ταξί αβεβσις με τους δίσκους τους και αποστάτες μου προτάθηκε σαν λύση στα 280€. Ποια η γνώμη σου;Tα avensis φοράνε και 296 οπότε δεν κάνουν για 15άρες και 276 που σου κάνουν, αν σου ταιριάζουν πάρτα, θα έχεις πιο δυνατό φρένο λόγω 2πίστονης δαγκάνας, θα έχεις μεγαλύτερο μη φερόμενο βάρος λόγω βαρύτερης δαγκάνας, αυτό επηρεάζει το κράτημα και τη λειτουργία της ανάρτησης προς το χειρότερο, και λόγω μεγαλύτερης και βαρύτερης δαγκάνας, αυτή θα έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, που ναι μεν θα αργεί να ζεσταθεί, αλλά όταν ζεσταθεί δεν θα κρυώνει εύκολα και θα ταλαιπωρεί τακάκια και υγρά, εκτός και αν αυτές οι 2πίστονες είναι αλουμινένιες και όχι από μαντέμι, οπότε είναι ότι καλύτερο μπορούσες να βρείς και τις πέρνεις άμεσα.
Όμως το πρόβλημα του στραβώματος θα παραμείνει γιατί οι δίσκοι θα εξακολουθήσουν να έχουν το ίδιο πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες και θα εξακολουθήσουν να στραβώνουν, θα έχεις πολύ καλύτερα φρένα αλλά οι θερμοκρασίες ως προς τους δίσκους θα εξακολουθούν να μην είναι διαχειρίσιμες, άσχετα με τις δαγκάνες και από τι υλικό είναι αυτές.
-
Δε θυμαμαι αν το εχω ξαναρωτησει εδω, τουλαχιστον τωρα εχω δεδομενα απο πρωτο χερι γιατι οδηγησα εγω:
Ford Focus II 1600 του 2004, με λιγοτερα απο 20Κ χλμ.
- Αν βρισκεται σε σταση, πχ φαναρι σε ελαφρια κατηφοριτσα, την ωρα που αφηνεις το φρενο για να πατησεις γκαζι να φυγεις, ακουγεται ενα μικρο τριξιμο απο τα φρενα τη στιγμη ακριβως που ελευθερωνονται.
- Αν βρισκεται σταματημενο σε εντονη κατηφορα, αν αφησεις ανεπαισθητα το φρενο, φτανεις σε μια ενδιαμεση κατασταση στην οποια ουτε ειναι σταματημενο εντελως ουτε κυλαει ελευθερα, ουσιαστικα μετακινειται με ταχυτητα σαλιγκαριου, και ακουγεται πλεον το τριξιμο παρατεταμενο οσο θελεις.
Το τριξιμο ειναι χαμηλης συχνοτητας, σα να σερνεις ντουλαπα βαρια σε πατωμα, οχι υψίσυχνο τσίριγμα. Σιγουρα ειναι απο τα φρενα, γιατι μπορω να το προκαλεσω κατα βούληση. Η υποψια μου ειναι οτι ειναι απο τα δισκοφρενα μπροστα, δεν αποκλειω τα ταμπουρα πισω. Προφανως τακακια δεν εχουν αλλαχτει ποτε, εχουν ΚΑΡΓΑ ψωμια ακομα, 20Κ χλμ μονο γαρ.
Ο μηχ. (αντιπροσωπεια) λεει στον ιδιοκτητη οτι 'τα καθαρισε τα φρενα' στο τελευταιο σερβις. Γενικα στο φρεναρισμα δεν εχει καποιο προβλημα.
Ετσι κανει και το δικο μου, αλλα ειναι μπουρδελο οποτε δε με νοιαζει τοσο.
Σκεφτομαι αν πρεπει να ανησυχει ο ιδιοκτητης: Μπορει/πρέπει να κανει κατι για το θεμα (και τι να ειναι αυτο) ή να το αφησουμε ως εχει, δεν τρεχει τιποτα?
-
Tα τακάκια δεν επιστρέφουν πίσω όταν αφήνουμε το φρένο, απλά δεν σφίγγουν τον δίσκο οπότε ακουμπάνε πολύ ελαφριά με τις ανοχές που υπάρχουν στη βάση υποδοχής τους.
Υπάρχουν βοηθητικά ελατήρια για πολλά αυτοκίνητα που μπαίνουν εξωτερικά από τα τακάκια και τα πιέζουν ελαφρά προς τα πίσω για να μην ακουμπούν στον δίσκο.
Eίναι κάτι τέτοιο
-
Παναγιωτη σε σεβομαι πολυ τις αποψεις και τις γνωσεις σου αλλα εδω θα διαφωνησω, αν το τακακι ακουμπαγε πανω στον δισκο οταν δεν παταμε φρενο τοτε θα ειχαμε θερμοκρασιες μεγαλες απο αυτη τη μικρη τριβη που θα υπηρχε μεταξυ δισκου και υλικου τριβης, το λαστιχακι στεγανοποιησης του εμβολου του φρενου οταν παταμε φρενο και ανεβαινει η πιεση των υγρων κατα καποιο τροπο παραμορφωνεται, οταν αφησουμε το φρενο και ερχεται στο σωστο του σχημα (ορθογωνιο) τοτε παρασερνει και το τακακι προς τα πισω ελαχιστα ετσι ωστε να μην ακουμπα αυτο πανω στην δισκοπλακα.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Παναγιωτη σε σεβομαι πολυ τις αποψεις και τις γνωσεις σου αλλα εδω θα διαφωνησω, αν το τακακι ακουμπαγε πανω στον δισκο οταν δεν παταμε φρενο τοτε θα ειχαμε θερμοκρασιες μεγαλες απο αυτη τη μικρη τριβη που θα υπηρχε μεταξυ δισκου και υλικου τριβης, το λαστιχακι στεγανοποιησης του εμβολου του φρενου οταν παταμε φρενο και ανεβαινει η πιεση των υγρων κατα καποιο τροπο παραμορφωνεται, οταν αφησουμε το φρενο και ερχεται στο σωστο του σχημα (ορθογωνιο) τοτε παρασερνει και το τακακι προς τα πισω ελαχιστα ετσι ωστε να μην ακουμπα αυτο πανω στην δισκοπλακα.Tα περισσότερα τακάκια ( όχι όλα ) παίζουν στις φωλιές τους και τίποτα δεν τα συγκρατεί ακίνητα αυτός ο μικρός τζόγος τα κάνει με την κίνηση του αυτοκινήτου να ακουμπάνε στο δίσκο να επιστρέφουν κλπ, το διάκενο αυτό είναι της τάξης 0.1- 0.15mm, εκτός από τα τακάκια που έχουν ελατήριο στο κέντρο τους το οποίο - καρφώνεται - στην υποδοχή του εμβόλου.
Τα τακάκια που δονούνται ελαφρώς στις υποδοχές τους δεν ανεβάζουν θερμοκρασία και δεν υπάρχει επιπλέον φθορά, απλά ακουμπάνε χωρίς να ακουμπάνε, αυτό λέω και ακούγεται ο θόρυβος, αν διαφωνείς ότι δεν συμβαίνει τι να κάνω ?
Τα ελατήρια που συγκρατούν τα τακάκια να ακουμπάνε στα έμβολα και όχι στο δίσκο για τον λόγο αυτόν φτιάχτηκαν, αν δεν συνέβαινε αυτό που λέω δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης.Να ξέρεις ότι ειδικά με τα φρένα ποτέ δεν υποθέτω, και αν το κάνω το αναφέρω ότι το υποθέτω, έτσι αν λέω κάτι είναι με αποδείξεις,
Δες εδώ τι έχει το Mazda MX-5 και όχι μόνο αυτό αλλά και πολλά ακόμα.
το επάνω μέρος
upload pics
και το κάτω μέρος
picture share(D) is a spring that is present on the upper and lower portions of the caliper. The brake pads have small holes that have been drilled into the backing plates and accept small protrusions that are present on the springs.
The purpose of the springs is to push the pads out and away from the rotor after the driver has taken their foot off of the brake pedal. This prevents the pad from riding directly on the rotor during acceleration/cruising.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
...Tα avensis φοράνε και 296 οπότε δεν κάνουν για 15άρες....Εμένα (ΒΜW E39 520) με 15άρες ζάντες έχει 296 και 298 διαμέτρου δίσκους. Οπότε οι δίσκοι χωράνε από μόνοι τους, δεν ξέρω τι γίνεται με τις δαγκάνες και υποθέτω παίζει ρόλο και το σχήμα της ζάντας.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...Tα avensis φοράνε και 296 οπότε δεν κάνουν για 15άρες....
Εμένα (ΒΜW E39 520) με 15άρες ζάντες έχει 296 και 298 διαμέτρου δίσκους. Οπότε οι δίσκοι χωράνε από μόνοι τους, δεν ξέρω τι γίνεται με τις δαγκάνες και υποθέτω παίζει ρόλο και το σχήμα της ζάντας.
Έτσι είναι. Στην mercedes w211 είναι τόσο χροντροκομμένες οι δαγκάνες που στην 16αρα δεν χωράνε μεγαλύτεροι από 290χλ δίσκοι (οι οποίοι φαντάζομαι πως θα μπορούσαν να είναι και 305χλ, καθώς περισσεύει χώρος στη ζάντα)
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις