-
Προσωπικά έχω μείνει κατευχαριστημενος με τα premier στο tucson. Έχω κάνει ήδη 12000 χλμ. Έχουν φάει και το ξύλο τους στο βουνό , μέχρι το ρυθμο που εγώ επιθυμώ δεν μου έχουν δείξει κάποιο σημάδι κόπωσης.
Δεν θα χρειαστεί να επιλέξω ξανά τα γνήσια που εχουν διπλάσια τιμή αλλά και ίδια πολύ καλή αποδοση σαν τα premier .
-
Εγώ πάλι με DS2500 δεν είχα μείνει καθόλου ευχαριστημένος γιατί το bite τους ήταν τραγικό, κρύο ή ζεστό. Το θετικό ήταν ότι δεν έκαναν καθόλου θόρυβο σε αντίθεση με τα ΧΡ10 τώρα που ανασταίνουν νεκρούς. Βέβαια τα ΧΡ10 είναι φοβερά και σε σχέση με τα 2500 νομίζεις ότι έχεις 6πίστονα αντί για 4πίστονα. Το δάγκωμα και η αίσθηση είναι αλλού.
Όμως παρατήρησα ότι τα ΧΡ10 τρώνε δίσκο (αρκετά μάλιστα) οπότε θα τα βγάλω με τη πρώτη ευκαρία από τη νέα χρονιά και θα βάλω PF 01 που διαβάζω ότι είναι πολύ καλά.
-
Τα DS2500 δεν σφυράνε πάντα και δεν σφυράνε σε όλα τα αυτοκίνητα. Οι λόγοι είναι πολλοί.
- κατάσταση της δαγκάνας από φθορές, βρώμες, υπολείμματα τακακιού, σκόνη τακακιών κλπ.
- σχεδίαση της δαγκάνας, μονοπίστονη, πολυπίστονη, φθορά στους πείρους, στα έμβολα / χιτώνια, διάβρωση των εμβόλων, φθαρμένα O;Ring εμβόλων κλπ.
- Τρόπος στήριξης των τακακιών στην δαγκάνα, με φουρκέτες, με φουρκέτες και ελατήρια,
- Κράμα μαντεμιού του δίσκου, στην αγορά των κοινών εμπορικών δίσκων υπάρχουν 4 διαφορετικά κράματα
- Είδος στήριξης τακακιού, απλού ή Hammer στις μονοπίστονες.
- Φθορά των τακακιών, τα μισοφαγωμένα τακάκια που έχουν ψηθεί και σκληρύνει συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι όταν είναι καινούργια και φρέσκα.
Από αυτές τις βασικές περιπτώσεις γιατί υπάρχουν και υποπεριπτώσεις, μόνο η 4 έχει να κάνει με την πάστα του τακακιού, οι άλλες περιπτώσεις είναι παράγοντες που δεν αφορούν την πάστα, ή είναι συνδυαστικοί παράγοντες που μια σκληρή πάστα θα φέρει τα όποια προβλήματα στην επιφάνεια που ήταν κρυμμένα με το μαλακό τακάκι, γιατί πολλές φορές τα φρένα R90 τρίζουν και αυτά, όχι τόσο συχνά αλλά τρίζουν. Δεν αναφέρω την υγρασία γιατί πρακτικά εξαφανίζεται πολύ σύντομα από τους δίσκους και τα τακάκια.
Δεν κάνουν όλα τα τακάκια για όλες τις χρήσεις, θα το επαναλαμβάνω συνεχώς, αν θέλουμε το κάτι παραπάνω θα πρέπει να δεχθούμε συμβιβασμούς, όπως η τιμή, και κάποιες φορές ο θόρυβος, άλλοτε η μεγαλύτερη φθορά του δίσκου κλπ, αν η προτεραιότητα είναι όλα τα άλλα εκτός από την ασφάλεια σε μια κακή στιγμή που έτυχε η στραβή ή σε συνθήκες πίεσης τότε δεν πρέπει κανείς να ξεφεύγει από τα γνήσια μαμά τακάκια που είναι τα πλέον κατάλληλα.
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί στα συνεργεία λένε στον πελάτη αυτό φοράει το δικό σου ή αυτό φοράει το μεγαλύτερο μοντέλο και είναι καλύτερο, ή αυτό το φοράει και πχ η Porsche και ψαρώνει ο πελάτης αλλά ποτέ δεν είναι η ίδια πάστα που έχει το original του εργοστασίου. Δεν είναι δυνατόν πχ το premier μια και το έφερε η κουβέντα που φοράει το Panda να έχει την ίδια σύνθεση πάστας με την πχ Cayenne ή με το Fiat Ducato φορτωμένο με 5 τόνους παρόλο που έχουν την ίδια εμπορική ονομασία ( Premier )
Σημ: Και εγώ τα φόρεσα τα Premier αλλά φυλαγόμουνα γιατί πχ στην Πεντέλη σε γρήγορη κατάβαση ήταν για μόνο 3-4 στροφές μετά έπρεπε να κόψω ρυθμό γιατί έμενα από fade στο τακάκι, όχι στα υγρά.
Υπάρχουν και τα fake σε κουτί που είναι σαν το original κατά 90%,
Οι δαγκάνες όπως και όλο το αυτοκίνητο είναι σχεδόν καινούργιες. Τα τακάκια μπήκαν στα 8000χλμ μαζί με δίσκους Zimmerman τρυπητούς και βγήκαν στα 9600χλμ. Οι δαγκάνες είναι 4πίστονες brembo. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα φθοράς. Σαφώς και δεν κάνουν όλα τα τακάκια για όλες τις χρήσεις και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που και η ίδια η ferodo για πολιτική χρήση προτείνει τακάκια με προδιαγραφές R90. Βασικά ήθελα να βάλω τα ds performance που είναι η κορυφαία επιλογή που πληροί την εν λόγω προδιαγραφή, αλλά λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας στον δικό μου κωδικό και λόγω βιασύνης εξαιτίας του έντονου σφυρίγματος προτίμησα τα premier. Εξίσου καλό φρένο με αναμενόμενη μειωμένη απόδοση στην συνεχή πίεση.
-
Xτες είχα μια επίσκεψη στο μηχανουργείο, όλα αυτά τα χρόνια με έχουν ονομάσει με διάφορα ονόματα, όπως Κύρο γρανάζι και διάφορα άλλα παρεμφερή, ο χτεσινός επισκέπτης μου είπε ότι είμαι σαν σύγχρονος Ήφαιστος, τον ευχαριστώ και θα το προσθέσω και αυτό στη συλλογή μου.
Καλή χρονιά να έχετε.
-
Τελικά οφείλω να αναθεωρήσω μερικώς την άποψή μου για τα Ferodo premier. Καλό τακάκι για ...πολιτική αλλά όχι για σπορ χρήση. Με 4πίστονα brembo, σωληνάκια υψηλής και motul RBF 660, fade στο τάκακι μόλις μετά από 3-4 φρεναρίσματα. Οκ δεν έμεινα από φρένα αλλά δεν είναι και για πολλά πολλά. Το θέμα είναι ότι δεν βγάζει κάτι άλλο για τα δικά μου φρένα η ferodo.
-
Τελικά οφείλω να αναθεωρήσω μερικώς την άποψή μου για τα Ferodo premier. Καλό τακάκι για ...πολιτική αλλά όχι για σπορ χρήση. Με 4πίστονα brembo, σωληνάκια υψηλής και motul RBF 660, fade στο τάκακι μόλις μετά από 3-4 φρεναρίσματα. Οκ δεν έμεινα από φρένα αλλά δεν είναι και για πολλά πολλά. Το θέμα είναι ότι δεν βγάζει κάτι άλλο για τα δικά μου φρένα η ferodo.
Ήρθες στα λόγια μου, ψάξε σε άλλη μάρκα, πχ Hawk
https://www.hawkperformance.com/street
Carbotech AX6 ή ΧΡ8
https://ctbrakes.com/brakeanswers/friction-compounds/
Τα περισσότερα τακάκια δεν γράφουν τι πάστα είναι, είναι όμως υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές τους από τον νόμο R90 που αφορά τα νόμιμα εγκεκριμένα υλικά τριβής για κυκλοφορία να γράφουν στο πίσω μέρος τους το είδος της πάστας, δες εδώ τους κωδικούς DOT κάθε πάστας και τους συντελεστές τριβής τους
-
Κ.Παναγιώτη,αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση και τον πίνακα. Δεν είχα ποτέ πρόθεση να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου, απλά η πρώτη εντύπωση από τα premier ήταν καλή. Βέβαια καινούργια φρένα δεν τα πιέζεις από την αρχή, οπότε δεν θέλει και πολύ να ξεγελαστείς. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα premier είναι πολύ καλά για πολιτική και ήπια σπορ οδήγηση,αλλά μέχρι εκεί( FF είναι). Για πολλά ζόρια δεν είναι.
Τώρα για τα τακάκια ούτε η Hawk ούτε η Carbotech έχουν. Ομοίως δεν έχει η brembo παρά μόνο τα νορμάλ. Γενικά έχω βγάλει τα μάτια μου μέρες τώρα και η μόνη στην οποία έχω επιλογές είναι η EBC, η οποία έχει τα ultimax (ΟΕ αντικατάστασης) τα greenstuff και τα yellowstuff. Στο προηγούμενο προσωπικό μου αμάξι είχα τα greenstuff και δεν είχα κανένα θέμα με σφυρίγματα και τα συναφή. Βέβαια ήθελαν ένα -δυό πατηματάκια στην αρχή αλλά ήταν και το αυτοκίνητο περίεργο και δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό των greenstuff αυτό. Ήταν και κάποια χρόνια πριν.. Πάντως και αντοχή είχαν και καλό γκριπ.
Τα Yellowstuff δεν τα ξέρω. Πάντως όλοι λένε ότι η EBC έχει 'μαλακώσει' τις πάστες της και ότι τα κίτρινα θα είναι οκ. Έχεις κάποια εμπειρία επι αυτού ή κάτι άλλο να προτείνεις? -
Δεν είπα ότι με αμφισβήτησες, είπα ότι συμφώνησες μαζί μου πως είναι για πολιτική χρήση.
Προσωπική εμπειρία έχω μόνο για τα κόκκινα της, τα redstuff τα οποία δεν με άκουσε και τα φόρεσε φίλος στη Laguna του στα Μέγαρα και έσπασε τους δίσκους του. Το γιατί το έχω εξηγήσω πολλές φορές, τα κίτρινα της έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα DS3000, αν σφυρίζουν δεν το γνωρίζω, παιδιά που τα φόρεσαν πρίν 2 χρόνια είπαν ότι τρώνε τους δίσκους για κολατσό, τα πράσινα πάλι σε Laguna τα έβγαλαν την 1η εβδομάδα.
Ποιές δαγκάνες φοράς και δεν βρίσκεις τακάκια ?
-
Αυτο με τα φρενα ρε παιδια ειναι λιγο απογοητευτικο για οποιον δεν εχει γνωσεις για το αντικειμενο..
Δηλαδη θελω εγω να ψαξω τι επιλογες εχω για το Fiesta και πραγματικα δεν ξερω αν μπορω ολες τις διαθεσιμες επιλογες που εχω.. Πχ βλεπω μεσω Autodoc ας πουμε ή οποιοδηποτε αλλο site.. αλλα εχω την εντυπωση οτι οι επιλογες ειναι πραγματικα πολυ λιγες.
Υπαρχει καποιο αλλο site που να μας βγαζει πραγματικα τα παντα απο επιλογες και πληροφοριες? ή πρεπει να παμε στα site του καθε brand να δουμε τις επιλογες του??
-
Δεν είπα ότι με αμφισβήτησες, είπα ότι συμφώνησες μαζί μου πως είναι για πολιτική χρήση.
Προσωπική εμπειρία έχω μόνο για τα κόκκινα της, τα redstuff τα οποία δεν με άκουσε και τα φόρεσε φίλος στη Laguna του στα Μέγαρα και έσπασε τους δίσκους του. Το γιατί το έχω εξηγήσω πολλές φορές, τα κίτρινα της έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα DS3000, αν σφυρίζουν δεν το γνωρίζω, παιδιά που τα φόρεσαν πρίν 2 χρόνια είπαν ότι τρώνε τους δίσκους για κολατσό, τα πράσινα πάλι σε Laguna τα έβγαλαν την 1η εβδομάδα.
Ποιές δαγκάνες φοράς και δεν βρίσκεις τακάκια ?
Φοράω σε Abarth 595 τα 4πιστονα brembo από Alfa 159, brera, spider, με δίσκο 305 mm. Ο κωδικός από το τακάκι σε Ferodo premier είναι FDB4206.
-
Αυτο με τα φρενα ρε παιδια ειναι λιγο απογοητευτικο για οποιον δεν εχει γνωσεις για το αντικειμενο..
Δηλαδη θελω εγω να ψαξω τι επιλογες εχω για το Fiesta και πραγματικα δεν ξερω αν μπορω ολες τις διαθεσιμες επιλογες που εχω.. Πχ βλεπω μεσω Autodoc ας πουμε ή οποιοδηποτε αλλο site.. αλλα εχω την εντυπωση οτι οι επιλογες ειναι πραγματικα πολυ λιγες.
Υπαρχει καποιο αλλο site που να μας βγαζει πραγματικα τα παντα απο επιλογες και πληροφοριες? ή πρεπει να παμε στα site του καθε brand να δουμε τις επιλογες του??
Το autodoc έχει πολλές επιλογές αλλά μόνο σε νορμάλ η σε ΟΕ τακάκια. Για πιό ειδικά τακάκια στους ιστότοπους της κάθε εταιρείας.
-
Έκανα και εγώ μια αναβάθμιση με DS2500 εμπρός στα 6p Brembo Z18 κ τα ίδια πάλι πίσω, DS2500 στα 310χ22 .
Τώρα στρώνω, οπότε οι εντυπώσεις μετά...
-
Πάντως τα ΧΡ10 που φοράω αν και είναι εκπληκτικά, τρώνε δίσκο και θα τα αλλάξω για τα Performance Friction PF01.
-
πρόταση για δισκόπλακες-τακάκια σε leon 1p 1.8 tsi?
-
Πάντως τα ΧΡ10 που φοράω αν και είναι εκπληκτικά, τρώνε δίσκο και θα τα αλλάξω για τα Performance Friction PF01.
Και τα AX6 το ίδιο. Με τα μαμά στο 206RC ήταν πάνω-κάτω 1 σετ δίσκοι = 2 σετ τακάκια, με αυτά είναι 2 σετ δίσκοι = 1 σετ τακάκια.
-
καλησπερα 21 Quadra ηθελα να ρωτησω αν 'τεριαζει' τακακι ferodo ds2500 με δισκοπλακες ατε power disk σε wv scirocco 240hp 312x25 διαστασεις μαζι με σωληνακια αεροπορικου τυπου και αν θα εχει αρκετη διαφορα σε σχεση με τα μαμα φρενα??
-
καλησπερα 21 Quadra ηθελα να ρωτησω αν 'τεριαζει' τακακι ferodo ds2500 με δισκοπλακες ατε power disk σε wv scirocco 240hp 312x25 διαστασεις μαζι με σωληνακια αεροπορικου τυπου και αν θα εχει αρκετη διαφορα σε σχεση με τα μαμα φρενα??
Γιατί να μην ταιριάζει ? ίσως κάποιες φορές στο απαλό φρενάρισμα να σφυρίζει λίγο αλλά ΟΚ, όταν ζεσταθεί είναι τελείως διαφορετικό από τα μαμά, όσο πιο ζεστά τόσο καλύτερο φρένο θα έχεις, είναι για μέτρια μέχρι αρκετή πίεση, δεν είναι για οδήγηση του στύλ πάω στο σούπερμαρκετ και δεν πατάω γκάζι για να μην ανέβει η κατανάλωση, είναι τακάκια για να τρώνε ξύλο.
Με τα μαμά τακάκια τι πρόβλημα είχες ? Είχες θέμα και με τα μαρκούτσια ? Έμεινες ποτέ από φρένα με το πεντάλ να είναι κούτσουρο και να μη σταματάει το αμάξι ? Πήγε το πόδι σου στο πάτωμα ποτέ ? Πάταγες ποτέ δυνατά το φρένο και το πεντάλ είχε ελαστική αίσθηση και επανερχόταν η αίσθηση κανονικά όταν κρύωναν τα φρένα ?
-
ειχα τους ate power disk με ate ceramic τακακι για 20.000χλ....ηταν τραγικο... {λαθος επιλογη για τετοια χρηση} 200-0 δυνατο ...και μετα εμενα απο φρενα...η 2-3 δυνατα φρεναρισματα αναμεσα σε στροφες και παλι τα ιδια το πεταλι τερματιζε σχεδον και δεν σταματαγε το αμαξι οποτε εκοβα ρυθμο......εβγαλα τα ατε πριν 2 μερες ηταν σχεδον στην μεση απο γομα με ρωγμες....και οι δισκοι ειναι λες και ειναι καινουργοι δεν εχουν καθολου νυχι...εβαλα τα ds2500 και εχω κανει 100χλ αρκετα χαλαρα... θορυβο δεν εχω καθολου μεχρι στιγμης ευτυχως.... και οπως βλεπω εχουν πατησει 85 με 90% ...μονο τερμα εξω δεν εχουν πατησει γιατι βλεπω οτι 'παει να σκουριασει ο δισκος'οι ate power disk θεωρουνται σκληροι δισκοι? απο αντοχη σε θερμοκρασιες και στραβωματα πως τα πανε?στρωσιμο στα ds2500 ποσα χλ να κανω ακομα?
-
Τα DS2500 σύμφωνα με την πείρα μου θέλουν 500 χλμ για να πατήσουν σωστά, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι καινούργιοι, μέσα στο κουτί είχε οδηγίες για το Bedding των τακακιών, υπάρχει όμως και διαδικασία από την Ferodo, δες την
https://www.ferodoracing.com/products/car-tuning/nuova-pagina/
Στρώσιμο θέλουν πάντα και οι καινούργιοι δίσκοι, αυτό γίνεται για να έλθουν τα μόρια του χυτού στη σωστή τους θέση που έχουν από την χύτευση και την μετέπειτα επεξεργασία, αν οι δίσκοι ήταν μιας ακριβής σειράς κίτ με κόστος γύρω στα 800-1200€ η δουλειά αυτή θα είχε γίνει με θερμική επεξεργασία από τον κατασκευαστή, ή μπορεί κανείς να το κάνει με κρυογενική επεξεργασία, επειδή όμως όλα αυτά ξεφεύγουν από την συνήθη πρακτική των απλών αυτοκινήτων, θερμαίνουμε προοδευτικά τους καινούργιους δίσκους ταυτόχρονα με το στρώσιμο των τακακιών για να γίνει η επαναδιάταξη των μορίων, όσο μπορεί να γίνει.
Το πρόβλημα με τα κεραμικά που ανέφερες είναι ότι εκτός τον χαμηλό συντελεστή τριβής αυτός μειώνεται όσο θερμαίνονται, επίσης η μέγιστη θερμοκρασία πρίν γίνει αυτό είναι περίπου 300-350 C, στα DS2500 ανεβαίνει συνεχώς ο συντελεστής τριβής τουλάχιστον 010-0.12 από τα κεραμικά που είχες και μέχρι τους 550% φτάνοντας στο 0.45 και μετά μειώνεται σταδιακά, δες στο διάγραμμα ότι ακόμα και στους 600c έχουν Mu 0.40 όταν το κεραμικό που είχες σε αυτή τη θερμοκρασία που σίγουρα την έπιανες, ίσως και παραπάνω, ο συντελεστής ήταν κάτω από το 0.10, πρακτικά 0, τα τακάκια είχαν ψηθεί και είχαν βγάλει αέρια που μεσολαβούσαν ανάμεσα στα τακάκια και τους δίσκους γιαυτό και το πεντάλ ήταν κούτσουρο και δεν σταματούσε το αυτοκίνητο, εξ ού και τα ραγίσματα και τα κομμάτια που είχαν αποκολληθεί.
0.55 είναι και ο συντελεστής τριβής των μαντεμένιων δίσκων.
-
Nikos- wrote:
Και τα AX6 το ίδιο. Με τα μαμά στο 206RC ήταν πάνω-κάτω 1 σετ δίσκοι = 2 σετ τακάκια, με αυτά είναι 2 σετ δίσκοι = 1 σετ τακάκια.
Εξαρτάται βέβαια από τους δίσκους, φοράω pfc v3 floating που λογικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τους εργοστασιακούς αλλά βλέπω να πάει να κάνει μικρό 'νύχι' οπότε θα τα βγάλω άμεσα. Ευκαιρία γιατί και τα πίσω θέλουν αλλαγή. Κακώς δε τα πήρα από την αρχή ρε γμτ.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις