-
Μεταλλικά είναι και το χρυσαφί χρώμα είναι απο τα σωματίδια χαλκού που έχουν. Έτσι είναι και τα γνήσια της Honda πχ.
Κανονικά μόνο μεταλλικά τακάκια συνεργάζονται με το υλικό των δίσκων που βάζουν στις μοτοσυκλέτες, δέν είναι ίδιοι με των αυτοκινήτων. Αν βάλεις τα κλασσικά οργανικά μαύρα τακακια δέν φρενάρει με τίποτα.
Όμως είναι περίεργο που έφαγε τους δίσκους, μήπως ήταν ημιτασιόν?
Γενικά αυτό που έχω διαπιστώσει είναι οτι στις μηχανές και ειδικά τις γρήγορες, οι πειραματισμοί με τα φρένα δέν βγαίνουν σε καλό. Προσωπικά βάζω μόνο γνήσιους δίσκους και τακάκια και ας είναι πολύ ακριβώτερα απο τα aftermarket.
-
Φυσικά, ιμιτασιόν ήταν. Τέτοιο χάλι σε διάρκεια ζωής πάντως δεν έχω ξαναδεί, αλλά το φρενάρισμα ήταν φανταστικό.
-
Γενικά οι δίσκοι στα μηχανάκια δέν φαγώνονται, αλλά τα τακάκια θέλουν αρκετά συχνές αλλαγές, πχ κάθε 10-15 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δέν έχουν και πολύ πάστα πάνω τους.
Αυτά βέβαια για γνήσιους δίσκους και τακάκια. Με τα ημιτασιόν είναι ότι να ναι.
-
Τα τακάκια στις μοτό είναι sintered, δηλαδή μεταλλική σκόνη διαφορετικών στοιχείων πιεσμένη σε πρέσα με 2000 τόνους σε θερμοκρασία 1100c.
Οι δίσκοι είναι ανοξείδωτοι και όχι μαντεμένιοι όπως των αυτοκινήτων. Το ανοξείδωτο δεν έχει τον ίδιο συντελεστή τριβής με το μαντέμι, είναι χαμηλότερος αλλά ισοφαρίζεται μπορεί να πεί κανείς με τον πολύ υψηλό βαθμό που έχουν τα sintered τακάκια, τα οποία στο μαντέμι τρίζουν αφάνταστα ( υπάρχουν όμως για αγωνιστικά αυτοκίνητα, όλα τα τακάκια της Carbon Lorraine είναι sintered http://www.cl-brakes.com/en/ )
Tο ανοξείδωτό συνεργάζεται πολύ καλά με τα μεταλλικά τακάκια ( sintered ) τα οποία έχουν την ιδιότητα να πιάνουν το ίδιο κρύα - ζεστά, ή με πολύ συνεχή βροχή επάνω στους δίσκους.
-
Αυτοί οι δίσκοι θα καθαρίσουν σωστά με μια βολτούλα με αρκετά φρεναρίσματα?
Η σκουριά είναι αρκετά έντονη στο κάτω μισό, που έτρωγε επί ένα χρόνο νερά από βροχές, κλπ, κλπ.
(το αμάξι είναι του φίλου που θα μου φέρει τα τακάκια μου από Carbotech USA και ήταν σκεπασμένο έξω στο δρόμο από πέρυσι το καλοκαίρι) -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Αυτοί οι δίσκοι θα καθαρίσουν σωστά με μια βολτούλα με αρκετά φρεναρίσματα?
Η σκουριά είναι αρκετά έντονη στο κάτω μισό, που έτρωγε επί ένα χρόνο νερά από βροχές, κλπ, κλπ.
(το αμάξι είναι του φίλου που θα μου φέρει τα τακάκια μου από Carbotech USA και ήταν σκεπασμένο έξω στο δρόμο από πέρυσι το καλοκαίρι)Θα φύγουν πολύ γρήγορα, σε 2-3 χλμ απόσταση με λίγα φρεναρίσματα ανάλογα την κίνηση θα καθαρίσουν.
-
Ευχαριστώ Παναγιώτη!
-
Ήρθαν τα τακάκια μου από Carbotech.
Ελπίζω ν' αξίζουν τον κόπο τελικά, γιατί είχαν δεν είχαν την έκαναν τη βλακεία τους οι Αμερικάνοι και τα πίσω είναι λάθος -- συνολικό πάχος 12.0 αντί 11.0mm, λάθος 'ύψος' πάστας, 54 αντί 43mm, παρότι τον έχουν τον κωδικό μοντέλου στο site, και με ρώτησε ο άνθρωπος αν θυμάμαι αν είναι 12 ή 17 και του έγραψα ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο, 11 είναι, και του έστειλα links και κωδικό από 2 εταιρείες, FERODO & TEXTAR, για να πάρει τα backing plates που δεν τα φτιάχνουν οι ίδιοι... Τα οποία έχουν και λάθος πάχος 5.0 αντί 4.0mm...
(το αριστερό είναι που μου έστειλαν, το δεξί ένα παλιό μου)Τα μπροστινά είναι σωστά σύμφωνα με τα σχέδια της AP, ΟΚ κι επάνω στους δίσκους, ενώ είναι εντυπωσιακά 'μαζεμένα' με μικρότερη επιφάνεια από τα μαμά, σε σημείο να φαίνεται και λίγο το ένα πιστόνι....
(τα συνηθίζουν κάτι τέτοια?! ) -
Eντάξει, δεν θα τα πετάξεις, ή την πάστα θα κατεβάσουμε ή το backing plate από το οποίο προέρχεται και το μεγαλύτερο πάχος του 1mm.
Όσο για το περίγραμμα του τακακιού θα το φτιάξουμε στη φρέζα να είναι ίδιο με το μαμά, ούτε το 1ο θα είναι ούτε το τελευταίο που προσαρμόζω. Μη μου αγχώνεσαι, έχεις και κάποια ηλικία.
Πιο πολύ με απασχολεί το μέγεθος του εμπρός τακακιού που κάνει εκείνο το κόψιμο που αφαιρεί λειτουργική επιφάνεια τριβής, γιατί είναι έτσι ?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Eντάξει, δεν θα τα πετάξεις, ή την πάστα θα κατεβάσουμε ή το backing plate από το οποίο προέρχεται και το μεγαλύτερο πάχος του 1mm.Όσο για το περίγραμμα του τακακιού θα το φτιάξουμε στη φρέζα να είναι ίδιο με το μαμά, ούτε το 1ο θα είναι ούτε το τελευταίο που προσαρμόζω. Μη μου αγχώνεσαι, έχεις και κάποια ηλικία.
Πιο πολύ με απασχολεί το μέγεθος του εμπρός τακακιού που κάνει εκείνο το κόψιμο που αφαιρεί λειτουργική επιφάνεια τριβής, γιατί είναι έτσι ?
Α, ρε Παναγιώτη!
Έστειλα email στον Αμερικάνο να δούμε τι θα μου πει... Μ' αρέσει που ρωτούσε εμένα για το πάχος, του απάντησα το σωστό, και πάλι λάθος το έκαναν... Κάποιο κενό στη συνεννόηση μεταξύ KNS brakes & Carbotech υποθέτω...
Για τα εμπρός θα στείλω στα επόμενα λεπτά τη φωτό στην AP Racing, να μου πουν.
Το εμβαδόν της επιφάνειας που θα έπρεπε να έχουν φαίνεται παρακάτω, από περιέργεια θα περάσω το περίγραμμά αυτών που μου έστειλαν στο autocad (φωτογραφία ως background, ρύθμιση κλίμακας, και σχεδίαση επάνω της), να μου το μετρήσει... -
Το μέτρησα.... Πρακτικά σωστό (διαφορά ~1.5%)...
O φίλος στην AP έχει out of office reply, και επιστρέφει στις 26/8 οπότε θ'αργήσει λίγο ν' απαντήσει.
-
Και να σου απαντήσει τι θα αλλάξει ? Το πολύ να σου επιβεβαιώσει ότι έχεις δίκηο.
Έχεις τα πράγματα στα χέρια σου, θα τα στείλεις πίσω ? θα περιμένεις ακόμα 1+ μήνα ? -
Ο λόγος που δε με πειράζει και τόσο είναι ότι περιμένω κι άλλα πράγματα που θα μπουν μαζί με τα φρένα, οπότε ακόμα κι αν τα φρένα είναι έτοιμα μέσα Σεπτέμβρη (π.χ.) ή νωρίτερα, δε θα μπουν κατευθείαν.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν υπάρχει λύση και έχεις όλη την καλή διάθεση ν'ασχοληθείς, καλό είναι να ξέρουμε και τι παίζει με σχήμα τακακιών για τα AP μια που ούτε εσύ έχεις ξαναδεί τακάκι να μην καλύπτει τελείως τα πιστόνια (εγώ είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα πουν πάντως).Θα σε πάρω Σ/Κ να τα πούμε τηλεφωνικώς, ή και από κοντά αν ευκαιρείς.
[EDIT]
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που βρήκα σχετικά με το πόσο ανομοιόμορφα θερμαίνονται & καταπονούνται οι δίσκοι από διαφορετικού σχήματος τακάκια: http://www.ijerd.com/paper/vol8-issue9/J08096267.pdf
-
Ήρθαν τα ανταλλακτικά
Και ακολούθησε η αλλαγή
ο μηχανικός τα μέτρησε 21,3 mm...
και πάνω στο αμάξι μπήκαν τα εξής:
-
Αλήθεια, γιατί προτιμούν οι περισσότεροι κατασκευαστές οι μαντεμένιοι one-piece αεριζόμενοι δίσκοι να 'αναπνέουν' από την εξωτερική τους πλευρά, όπου βιδώνει η ζάντα (αριστερό σχεδιάκι από τους μαμίσιους δικούς μου 283χ26), αντί της εσωτερικής (δεξί σχεδιάκι)?
-
πιο κρυος αερας απο την εξω μερια?
-
Δεν συμβαίνει σε όλους, υπάρχουν δίσκοι από διαφορετικές εταιρίες που ενώ οι μαμά αερίζονται εξωτερικά κάποιοι aftermarket αερίζονται για το ίδιο αυτοκίνητο εσωτερικά.
Πχ σε ορισμένα μοντέλα της Renault οι δίσκοι είναι Brembo και αερίζονται εξωτερικά, για τα ίδια αυτοκίνητα υπάρχουν δίσκοι της Γαλλικής Sasic που αερίζονται εσωτερικά.
Σε άλλα μοντέλα η Renault με διαφορετικές ζάντες τοποθετεί την ψύξη των δίσκων από το εσωτερικό τους.Αυτό έχει να κάνει με την σχεδίαση της εργοστασιακής αλουμινένια ζάντας αν η σχεδίαση των ακτίνων τους απάγουν ή σπρώχνουν το αέρα, όπως και με τους στροβίλους που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων στα σημεία της γέφυρας και των μπιλιοφόρων, γενικά είναι θέμα μελέτης και όχι τυχαίας τοποθέτησης, τουλάχιστον στα Renault που τα παρακολουθώ περισσότερο στενά.
Ο αέρας μέσα στον δίσκο φυγοκεντρίζεται από το εσωτερικό του δίσκου πρός την εξωτερική του περιφέρεια, εκεί πρέπει να βρεθεί σε ρεύμα αέρα που θα τον βοηθήσει να απομακρυνθεί, αν η σχεδίαση της ζάντας δεν βοηθά, και τα δύα ρεύματα του δίσκου και της ζάντας συγκρούονται στην κορυφή της περιφέρειας του δίσκου, η ροή μέσα από τον δίσκο δεν είναι αρκετή για να τον ψύξει το ίδιο ικανοποιητικά.
Αυτά είναι πολύ ψηλά γράμματα όμως, και ο κάθε ένας αλλάζει ζάντες γιατί του αρέσει κάποιο σχήμα αδιαφορώντας ( δεν τους περνάει καν από το μυαλό ) αν το σχέδιο της ζάντας που επιλέγουν συμβαδίζει με την σχεδίαση του δίσκου ή όχι.
Τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αεραγωγούς ψύξης των φρένων από τον προφυλακτήρα τους έχουν πάντα την εισαγωγή του αέρα από το εσωτερικό του δίσκου, όπως και οι δίσκοι motosport που είναι έτοιμοι να δεχτούν καμπάνες.
Αν παρατηρήσεις τους απλούς δίσκους που αερίζονται εξωτερικά και τους ίδιους δίσκους σε μέγεθος που αερίζονται εσωτερικά, θα δείς ότι το άνοιγμα για την διέλευση του αέρα είναι πολλαπλάσιο.
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Ήρθαν τα ανταλλακτικάΚαι ακολούθησε η αλλαγή
ο μηχανικός τα μέτρησε 21,3 mm...
Αυτούς τους δίσκους γιατί τους αλλάζεις; Το όριο δεν είναι τα 20χιλ;
Δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο δόντι! -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
O φίλος στην AP έχει out of office reply, και επιστρέφει στις 26/8 οπότε θ'αργήσει λίγο ν' απαντήσει.
Επέστρεψε χθες και μου απάντησε σήμερα:
Hi Nick
Because these pads have the cut away sections, this can occur in some calipers.
The important details are where the pad sits relative to the disc and the centre of pressure from the pistons onto the pad.
Also, you will only see it οn one side if the pistons are different sizes or they are offset to one end of the caliper to help reduce pad wear. -
Noίζω ότι έχει ίδιο μέγεθος έμβολα μετατοπισμένα πρός την άκρη, έτσι δεν έιναι ?
Άρα το έμβολο που φαίνεται από το τακάκι ( που δεν καλύπτεται όλο από το τακάκι ) πρέπει να πηγαίνει 1ο.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις