-
Όμορφα, όπως είπε κι ο Δημήτρης κράτα μας ενήμερους!
Μια ερώτηση που μου είχε έρθει τις προάλλες:
Βάζοντας λίγο φαρδύτερες καμπάνες (ή και λεπτούς αποστάτες) ίσα-ίσα να μη βρίσκουν οι δαγκάνες των 4πίστονων/6πίστονων/κλπ στις ζάντες, μειώνεται κατά κάποια χιλιοστά το 'χειλάκι' [του μουαγιέ] που εξέχει από την επιφάνεια της καμπάνας που βιδώνεται στο μουαγιέ, το οποίο ['χειλάκι'] φωλιάζει στο εσωτερικό της ζάντας, και μπορεί να μείνουν να εξέχουν από την καμπάνα (ή τον αποστάτη) μόλις 2-3 χιλιοστά. Πέρα από το να δυσκολεύει λίγο την τοποθέτηση του τροχού (που δε θα στηρίζεται τόσο εύκολα όσο βάζεις τις βίδες) υπάρχει κάποιο άλλο, σοβαρό, μείον? -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Όμορφα, όπως είπε κι ο Δημήτρης κράτα μας ενήμερους!Μια ερώτηση που μου είχε έρθει τις προάλλες:
Βάζοντας λίγο φαρδύτερες καμπάνες (ή και λεπτούς αποστάτες) ίσα-ίσα να μη βρίσκουν οι δαγκάνες των 4πίστονων/6πίστονων/κλπ στις ζάντες, μειώνεται κατά κάποια χιλιοστά το 'χειλάκι' [του μουαγιέ] που εξέχει από την επιφάνεια της καμπάνας που βιδώνεται στο μουαγιέ, το οποίο ['χειλάκι'] φωλιάζει στο εσωτερικό της ζάντας, και μπορεί να μείνουν να εξέχουν από την καμπάνα (ή τον αποστάτη) μόλις 2-3 χιλιοστά. Πέρα από το να δυσκολεύει λίγο την τοποθέτηση του τροχού (που δε θα στηρίζεται τόσο εύκολα όσο βάζεις τις βίδες) υπάρχει κάποιο άλλο, σοβαρό, μείον?Οι ζάντες ( όχι όλες και δεν παίζει αν είναι μαμά ή aftermarket ) έχουν ένα μικρό ράδιο ( ένα φάλτσο ) στην είσοδο όπου μπαίνει το μουαγιέ, σε άλλες είναι μικρό περίπου 2mm και σε άλλες είναι μεγάλο, περίπου 4mm.
To χείλος του μουγιέ είναι στα Peugeot 106 16μμ και στα Renault 20mm, στα Nissan Micra 13mm, ενώ το πάχος της καμπάνας είναι πάλι συνήθως 7mm, οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι μια γενική απάντηση, η σωστή απάντηση διαφέρει από αμάξι σε αμάξι και δίνεται αφού μετρηθούν όλα σε κάθε συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Να πω ότι πρέπει το ελάχιστο καθαρό μήκος μετά το φάλτσο της ζάντας που πρέπει να μπεί το χειλάκι του μουαγιέ στη ζάντα είναι 3mm για να την κεντράρει και να μην της επιτρέπει να κουνιέται, οι ζάντες δεν γίνεται και δεν πρέπει να κεντράρωνται από τα μπουλόνια γιατί τρέμουν
-
Ευχαριστώ Παναγιώτη. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντική πληροφορία που πρέπει να ενδιαφέρει όλους όσους μπαίνουν σε τέτοιες 'περιπέτειες'.
Εδώ φαίνεται το φάλτσο στο εσωτερικό των δικών μου ζαντών:
Με έναν πρώτο -πρόχειρο- υπολογισμό, μετρώντας επάνω στη ζουμαρισμένη φωτογραφία στην οθόνη μου και συγκρίνοντας το φάλτσο με τη διάμετρο που έχουν οι τρύπες για τα μπουλόνια, το φάλτσο βγαίνει ~4mm (υποτείνουσα ορθογωνίου τριγώνου), άρα 'κλέβει' ~3mm κατά μήκος από το χειλάκι του μουαγιέ.
Το χειλάκι και στο δικό μου μουαγιέ είναι 16mm και το πάχος της επιφάνειας του 13mm, με το σπείρωμα στα μπουλόνια των τροχών 20mm και το πάχος τnς μαμά 'καμπάνας' 7mm (13+7=20).
Αν χάνει 3mm από το φάλτσο της ζάντας μας μένουν 16-3=13mm, μείον άλλα 3mm που πρέπει να μείνουν για κεντράρισμα = 10mm μέγιστο πάχος καμπάνας. Δηλ. με μαμά καμπάνες 7mm => μας παίρνει να αυξήσουμε το πάχος μόνο 3mm (θα ήθελα να ήταν 5.5-6.0mm).
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Σίγουρα όμως ο πίσω άξονας θα έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά στα στραμπουλήγματα και στις ανωμαλίες με 3kg ελαφρύτερο το κάθε άκρο, και εγώ περιμένω το ρεπόρτο με αγωνία.Αυτά τα 3+3 κιλά νομίζεις ότι θα κάνουν αντιληπτή διαφορά; Για να το λές θα κάνουν αλλά τι ακριβώς θα καταλάβει ο σχετικά έμπειρος οδηγός, τι θα αλλάξει στη συμπεριφορά στα στραμπουλήγματα όπως λες;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Σίγουρα όμως ο πίσω άξονας θα έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά στα στραμπουλήγματα και στις ανωμαλίες με 3kg ελαφρύτερο το κάθε άκρο, και εγώ περιμένω το ρεπόρτο με αγωνία.
Αυτά τα 3+3 κιλά νομίζεις ότι θα κάνουν αντιληπτή διαφορά; Για να το λές θα κάνουν αλλά τι ακριβώς θα καταλάβει ο σχετικά έμπειρος οδηγός, τι θα αλλάξει στη συμπεριφορά στα στραμπουλήγματα όπως λες;
3 kg είναι πολύ μεγάλο βάρος, ο οδηγός δεν χρειάζεται να είναι έμπειρος για να το καταλάβει, όταν είναι φορτωμένος ο πίσω τροχός σε στροφή και περάσει από μια απότομη ανωμαλία και χάσει από μετατόποιση το πίσω μέρος θα το καταλάβει ακόμα και ο επιβάτης, πόσο μάλλον ο οδηγός.
Τα αυτοκίνητα αυτά είναι sport oriented, δεν είναι μαλακά αυτοκίνητα που ότι συμβαίνει το αντιλαμβάνεσαι σε 2-3ο χρόνο ή δεν το αντιλαμβάνεσαι καθόλου, το αντιλαμβάνεσαι άμεσα
-
Ψαχνόμαστε με ένα γνωστό μου για πίσω δίσκους για πεζό 307 1.4. Στο mister-auto βλέπω δίσκους με δαχτυλίδι αβς και ενσωματωμένο ρουλεμάν (σαν τις βίδες τορξ ένα πράμα!!!!) καθώς και σκέτους! Τι παίζει;
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Ψαχνόμαστε με ένα γνωστό μου για πίσω δίσκους για πεζό 307 1.4. Στο mister-auto βλέπω δίσκους με δαχτυλίδι αβς και ενσωματωμένο ρουλεμάν (σαν τις βίδες τορξ ένα πράμα!!!!) καθώς και σκέτους! Τι παίζει;Μουαγιέν βλέπεις ή δίσκο;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ψαχνόμαστε με ένα γνωστό μου για πίσω δίσκους για πεζό 307 1.4. Στο mister-auto βλέπω δίσκους με δαχτυλίδι αβς και ενσωματωμένο ρουλεμάν (σαν τις βίδες τορξ ένα πράμα!!!!) καθώς και σκέτους! Τι παίζει;
Μουαγιέν βλέπεις ή δίσκο;
Θεωρητικά για δίσκο ψάχνω! Αλλά έχει με ρουλεμάν και χωρίς!!!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
**Μουαγιέν **βλέπεις ή δίσκο;
Μουαγιέν = Μέση ωριαία ταχύτητα
Μουσγιέ = άκρο μπροστινού συστήματος
-
Σωστά ,δεν είναι μουαγιέν αλλά μουαγιέ.
-
Αλλαξα που λέτε τα μπροστινα τακακια με pagid και απο τότε που τα έβαλα μόλις ζεσταθουν ακούω σφυριγμα στις χαμηλές ταχύτητες και πρίν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.Τα τακακια εχουν βγει και ελεγχθει δύο φορές απο διαφορετικους μάστορες,ο ένας φρενάς.Εχουν τροχιστει δύο φορές και έχει μπει και πάστα ,το πρόβλημα όμως παραμένει.Σημειώνω ότι το φρεναρισμα είναι παρα πολυ καλό,καλυτερο απο τα μαμα τακακια.
Τη μόνη λογική εξήγηση την έδωσε ένας ειδικός μάστορας στα Audi .Αυτός λεει λοιπόν οτι το Α5 έχει συνεχη ηλεκτρονικό έλεγχο της κατανομής της πέδησης και ότι τα πίσω φρένα παιζουν μεγάλο ρόλο στο φρενάρισμα .Λεει λοιπόν οτι αλλαζοντας εγω το συντελεστη τριβής μπροστα επιβαρύνω τα πίσω τακακια τα οποια μιας και δεν τα έχω αλλαξει ακόμα και είναι και προς το τέλος τους ζεσταίνονται και σφυρίζουν τα πίσω! ¨οποτε σε 5-6000 χιλιομετρα θα αλλαξω τα πίσω με γνήσια και μετα τα μπροστα επίσης με γνήσια!
Αυτα...Τώρα δε ξέρω αν έχει δίκιο θα φανει απο το αποτελεσμα.
Τι λέτε εσείς? -
**Η φθορά των δίσκων.
**
Οι δίσκοι που έχουν φτάσει στο κατώτερο όριο φθοράς τους, είναι μια καλή βάση για υπερθέρμανση.Οι φθαρμένοι πέρα από το όριο δίσκοι είναι επικίνδυνοι, αναγκάζουν το / τα έμβολα της δαγκάνας να βγουν πολύ έξω από την φωλιά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την ευθυγράμμιση τους, να συντονίζονται και να τρέμουν καταστρέφοντας τη φωλιά αλλά και τα πλευρά τους με αποτέλεσμα συν τω χρόνο να υπάρχει και διαρροή των υγρών των φρένων.
Γενικά μια επικίνδυνη κατάσταση.Σκληρά ή μαλακά τακάκια, ένας ακόμα μύθος.
Για να ονομάσουμε ένα τακάκι αν ανήκει στον ένα ή τον άλλο τύπο πρέπει να κάνουμε σκληρομέτρηση σε κατάλληλο μηχάνημα που μας δείχνει την συμπιεστικότητα της πάστας του κάθε τύπου τακακιού, οτιδήποτε άλλο είναι απολύτως αυθαίρετο.
Τα τακάκια χρησιμοποιούν δυο τρόπους για να δημιουργήσουν τριβή με τον δίσκο. Τα σκληρά τακάκια έχουν άγρια υφή και δημιουργούν και στον δίσκο άγρια υφή για να επιτύχουν τριβή μεταξύ δίσκου / τακακιού.
Τα μαλακά τακάκια δημιουργούν ένα φίλμ υλικού επάνω στον δίσκο δημιουργώντας την απαραίτητη πρόσφυση μεταξύ δίσκου τακακιού. ( ** Friction vs Adhesion** )
Βρεγμένοι δίσκοι
Οι βρεγμένοι δίσκοι λένε ότι αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος. Μύθος, η φυγόκεντρος που αναπτύσσεται στον δίσκο με την περιστροφή του διώχνει άμεσα τα νερά από τον δίσκο.
Άλλος ένα μύθος είναι ότι οι δίσκοι στραβώνουν όταν βραχούν, η μόνη περίπτωση για να βραχούν σε αυτό τον βαθμό οι δίσκοι είναι να είναι πολύ ζεστοί, πάνω από 400c και το αυτοκίνητο να βυθισθεί σε νερό με μεγάλο βάθος πάνω από 50 εκ. κινούμενο με μικρή ταχύτητα κάτω από 5 χλμ, σε κάθε άλλη περίπτωση δεν γίνεται να βραχούν οι δίσκοι αφού όταν κινείται το αυτοκίνητο το λάστιχο ανοίγει το νερό δεξιά / αριστερά για να περάσει, οι δίσκοι στραβώνουν μόνο από την μεγάλη θερμοκρασία.
Τα τακάκια θέλουν ζέσταμα
Τα τακάκια θέλουν ζέσταμα για να φρενάρουν ? Μύθος. Τα τακάκια για αυτοκίνητα street πιάνουν ακόμα και από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα τακάκια που χρειάζονται ζέσταμα για να αναπτύξουν τον υψηλό συντελεστή τριβής τους, είναι τακάκια που προορίζονται για τους διάφορους αγώνες.
Τακάκια και θόρυβος
Είναι τα τακάκια πηγή θορύβου ? Είναι αλήθεια και ψέματα.
Όλα τα τακάκια έχουν κραδασμούς όταν φρενάρουμε, το θέμα είναι πως μεταφέρονται αυτοί οι κραδασμοί στο αυτοκίνητο προκαλώντας θόρυβο.
Οι διάφορες πάστες των τακακιών παράγουν περισσότερους ή λιγότερους κραδασμούς ανάλογα με την παραγόμενη ροπή φρεναρίσματος σε περιβάλλοντα από – 40 έως 260c.
Tυπικά η υψηλή συχνότητα θορύβου προέρχεται από τους δίσκους, τις δαγκάνες, και τις βάσεις τους, και η χαμηλή συχνότητα θορύβου κατά το φρενάρισμα προέρχεται από τα άκρα, τα γόνατα της ανάρτησης ή από την καρότσα.Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν λιπαντικά, λαμάκια ανάμεσα στα τακάκια και τα έμβολα, ελατήρια συγκράτησης των τακακιών, ή καινούργια υλικά τριβής και δίσκους για να εξαλείψουν τον θόρυβο, αυτό απαιτεί μια σωστή διάγνωση πρώτα που θα δείξει στον μηχανικό από πού προέρχεται ο θόρυβος.
Οι κύκλοι θέρμανσης / ψύξης των φρένων αδυνατούν τα ελατήρια που συγκρατούν τα τακάκια, τα αντικραδασμικά λαμάκια δημιουργώντας διάφορα προβλήματα ακόμα και ζημιές στα υλικά τριβής και τους δίσκους.
Κάποια λαμάκια ή ελατήρια είναι δύσκολο να τοποθετηθούν, αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να αφαιρεθούν από το σύστημα των φρένων
-
Μας λες πολλά ωραία πράγματα και διώχνεις κάτι μύθους απίστευτους!!!! Μπράβο!
ΥΓ: Μετά τις διακοπές βλέπω έναν οίστρο! Προτείνω να κάνουμε ένα ταμείο εδώ στο φόρουμ και να σε στέλνουμε διακοπές πιο συχνά!
-
Μας λες πολλά ωραία πράγματα και διώχνεις κάτι μύθους απίστευτους!!!! Μπράβο!ΥΓ: Μετά τις διακοπές βλέπω έναν οίστρο! Προτείνω να κάνουμε ένα ταμείο εδώ στο φόρουμ και να σε στέλνουμε διακοπές πιο συχνά!
Ντεν έκω παει ντιακοπες καρντιά μου, μονο βουτιες κανω το πρωί και μετα ντουλειά.
-
Πως θα γίνει να φέρουμε εκεί κοντά μια θάλασσα!
-
Πως θα γίνει να φέρουμε εκεί κοντά μια θάλασσα!Δεν θέλω θάλασσα κοντά, θέλω να οδηγάω κιόλας μέχρι εκεί, πάω Πόρτο-Ράφτη, 30+30=60 χλμ, είναι μια καλή κοντινή καθημερινή βόλτα.
Ευχαριστώ για τη διάθεση. -
κε Παναγιώτη τη λέτε για το δικό μου το θέμα?Υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτο που μου είπε ο τελευταίος μηχανικός?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Πως θα γίνει να φέρουμε εκεί κοντά μια θάλασσα!
Δεν θέλω θάλασσα κοντά, θέλω να οδηγάω κιόλας μέχρι εκεί, πάω Πόρτο-Ράφτη, 30+30=60 χλμ, είναι μια καλή κοντινή καθημερινή βόλτα.
Ευχαριστώ για τη διάθεση.Το πάω για βολευτής!!!
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
κε Παναγιώτη τη λέτε για το δικό μου το θέμα?Υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτο που μου είπε ο τελευταίος μηχανικός?Όχι, δεν ισχύει.
Όλα τα αυτοκίνητα με ESP έχουν συνεχή έλεγχο των φρένων από αισθητήρες απώλειας ελέγχου του αυτοκινήτου
( επιταχυνσιόμετρα, ταχύτητα στο σαζμάν, στρίψιμο τιμονιού, πάτημα γκαζιού κλπ ανάλογα τον κατασκευαστή ) στην πράξη τα φρένα ενεργοποιούνται μόνα τους και ανεξάρτητα για να κρατήσουν το αυτοκίνητο στον δρόμο όταν το παρακάνει ο οδηγός του.Άρα τα πίσω φρένα φθείρονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στα παλαιότερα αυτοκίνητα χωρίς ESP.
Δεν ξέρω τι πάστα είναι τα τακάκια που έβαλες, για το Α5 υπάρχουν διαφορετικές πάστες.
H Τ1748 είναι Low metallic και δουλεύει στον δίσκο με την μέθοδο του adhesion.
H D 81322P είναι semi metallic και δουλεύει στον δίσκο με τη μέθοδο του friction
Υπάρχει και η RS 29 που είναι για track-day, ίσως υπάρχουν και άλλες για το αμάξι σου από την pagid, θεωρώ ότι το πρόβλημα σου είναι από την πάστα, αυτός είναι και ο λόγος που έχεις καλύτερο φρενάρισμα από τα μαμά, πρέπει να είναι ημιμεταλλική η πάστα που φοράς τώρα. -
Για να ρωτήσω κι εγώ.
Είχα βάλει κάποτε στη μηχανή μου (όταν είχα) τακάκια χρώματος χρυσού που έδειχναν όπως τα παρακάτω
Ακόμα και η πάστα ήταν χρυσαφένιου χρώματος, ακόμα και φαγωμένη (δεν ήταν επιφανειακή βαφή). Είχα λοιπόν πολύ ωραίο φρενάρισμα με τρομερή αίσθηση και μεγάλη δύναμη. Εξαιρετικό. Τα τακάκια όμως φαγώθηκαν σε 3000χλμ και μαζί πήραν και τους δίσκους!!!
Τι τακάκια ήταν αυτά, εννοώ μεταλλικά ημιμεταλλικά ή τι τέλος πάντων.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις