-
Παναγιωτης POWER
Ωραιο το τεστακι σου !!! -
Ίδιους δίσκους πρέπει να έχουμε. Σε τι mm είναι οι δικοί σου? Μέχρι στιγμής δεν ξέρω αν είμαι 100% ευχαριστημένος. Δεν ξέρω αν φταίει η συνεργασία με το τακάκι (Pagid) ή αν δεν γίναν όλα όπως έπρεπε στην τοποθέτηση. Θα δοκιμάσω άλλη μια εξαέρωση κάποια στιγμή.
-
320x25 Στεφανε. Το συστημα ειναι της ΑΤΕ, και υπηρχε και μικροτερη δαγκανα σε καποιες εκδοσεις..
-
Χμμ οι δικοί μου είναι ίδια σειρά της Brembo αλλά 320χ30.
-
Ευχαριστώ για τις φωτό, μπήκαν στο αρχείο ήδη, ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη.
Να κάνω μια παρατήρηση, αν δείτε στην 1η φωτό που είναι οι μαμά δίσκοι, ο αερισμός της δισκόπλακας γίνεται από την εξωτερική πλευρά, από την πλευρά της ζάντας, όμως η ζάντα με τον αφαλό της και τη μικρή απόσταση από την δισκόπλακα δεν αφήνει να περάσει ελεύθερα ο αέρας και να φυγοκεντριστεί μέσα στη δισκόπλακα, αυτό που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γυρίζω ανάποδα τη δισκόπλακα και ο αερισμός της να γίνεται από την εσωτερική πλευρά, φαίνεται καθαρά στις επόμενες φωτό ότι δεν υπάρχει το άνοιγμα του αερισμού στη βάση της καμπάνας, αλλά από την πλευρά που είναι ο μπιλιοφόρος οπότε το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, ο αέρας κυκλοφορεί στο σημείο εκείνο με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε ποσότητα, αν υπάρχει και αεραγωγοί τότε μιλάμε για μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες.
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Μετα απο μεγαλο διαστημα, επαναφερω το θεμα...Στο spoiler παιζει πολυ μπλα-μπλα για τους λογους που πηγα σε μια τετοια κατασκευη, πραγμα το οποιο μπορει να παρακαμφθει..[spoiler=Οι λογοι για τους οποιους κατεληξα στην κατασκευη αυτη μπορουν να παρακαμφθουν:14wltdsm]Μεχρι τωρα δεν ειχα ποτε προβλημα με τα φρενα, ουτε αντοχης ουτε υπερβολικης φθορας. Βεβαια περαν απο γρηγορες καταβασεις, γενικα δεν ειμαι ο τυπος που θα τα καταπονησει πηγαινοντας ταπα απο τη μια στροφη στην αλλη - θα στριψω γρηγορα θα βγω με τα οσα, αλλα μεχρι την επομενη στροφη μπορει να παω και με τη φορα - οποτε γενικως στη βολτα δεν καταπονω τα φρενα. Ουτε παταει πιστα το αυτοκινητο.
Αντιθετα σε ταξιδια με απαγορευτικες ταχυτητες ή πολλαπλες προσπερασεις τους δινω αναγκαστηκα και καταλαβαινουν. Καποτε αχρηστευσα δισκοπλακες σε φρεναρισμα απο τα 200+ μετα απο πολλαπλη προσπεραση πριν το Δομοκο προς Λαμια, επειδη ο μακακας μηχανικος, ενω του ειχα παει καινουρια τακακια, volvo (ie Ferodo) στο κουτι, θεωρησε οτι εχουν ακομα ψωμι, οποτε και δεν τα αλλαξε, χωρις να υπολογισει το νυχι που ειχαν κανει οι δισκοπλακες....Τωρα πια ολα τα παραπανω ειναι λιγο περασμενα μεγαλεια...Πλεον οι μετακινησεις γινοντε με τα ορια, οποτε το ζητουμενο ειναι ενα φρεναρισμα παρατεταμενο πριν απο πχ τα διοδια απο τα 120-140km/h (ζεσταμα), μετα καμια χρηση μεχρι τα επομενα ταξιδευοντας με αυτα τα χιλιομετρα (ψυξη)...Παραδοξως αυτη η χρηση φαινεται να μην ταιριαζει στο συστημα!
Λιγα χιλιομετρα μετα την πληρη επισκευη του συστηματος (δισκοι, τακακια all round, υγρα), αρχισε να ερχεται τρεμουλο στο τιμονι κατα το φρεναρισμα καπου στα 100km/h. Αυτο σαφως επιδεινωθηκε, μεχρι που πηγα παλι στο φρενα μου, και αποφασισαμε να τορναρουμε τους δισκους μιας και ηταν ολοκαινουριοι. Αυτο φυσικα ελυσε προσωρινα το προβλημα και σε συντομο χρονικο διαστημα το τρεμουλο εμφανιστηκε ξανα.
Ετσι αποφασισα να ξεφυγω λιγο απο τα υλικα του κατασκευαστη. Για τα τακακια αν και η σκεψη φυσικα ηταν για DS2500, το γεγονος οτι ειχα ενα σετ στοκ στην αποθηκη, αλλα και οτι ο φρενας μου αλλα και ο Παναγιωτης οταν τα ειδε, τους φανηκαν καλη παστα αποφασιστηκε να κρατηθουν. Για τις δισκοπλακες, απο την πρωτη στιγμη ο φρενας οταν του τις ειχα παει δεν του ειχαν φανει τοσο καλης ποιοτητας οποτε και αρχισα την αναζητηση για κατι aftermarket. Βεβαια τα δυο προηγουμενα σετ δεν ειχαν παρουσιασει τετοιο προβλημα με την τοτε χρηση..
Enter Παναγιωτης λοιπον που με τη συμβουλη του καταληξαμε στις HC Brembo με προσαρμογη πανω σε αλουμινενιες custom καμπανες.[/spoiler:14wltdsm]
Σε μολις μια εβδομαδα λοιπον ο Παναγιωτης κατασκευασε τις καμπανες και προσαρμοσε τις δισκοπλακες πανω σε αυτες. Η τοποθετηση εγινε στο φρενα μου, οπου μετρηθηκε η αποκλιση του μουαγιε, και η αποκλιση της φορεμενης δισκοπλακας, χωρις να προκυπτει καποιο θεμα.
Οι προηγουμενοι
Οι νεοι
Πριν καθαριστει η δαγκανα..
Και οπως φαινεται στον τροχο..
Μετα λοιπον απο τοσους μηνες, καταφερα να κανω μια σβελτη βολτουλα. Σε διαδρομη λοιπον απο Βουλιαγμενη μεχρι τον Αγιο Δημητριο στο Λαγονησι, με αρκετη πιεση, εσκεμμενα ακομα κι αν δεν χρειαζοταν φρεναρισμα, με εξωτερικη 25 βαθμους πηρα τις παρακατω τιμες..
..για δισκοπλακα
..για καμπανα
Αρχικα να πω οτι οι τιμες ειναι αρκετα χαμηλες με δεδομενο οτι μεσολαβησε ενα διαστημα οδηγησης χωρις καταπονηση και οι δισκοι ψυχονταν ωραιοτατα (100-120km/h), και φυσικα μεχρι να παρθουν και οι τιμες κτλ.. με λιγα λογια δεν μιλαμε και για επιστημονικο πειραμα .. Το ξεκαθαρο παντως ειναι οτι η καμπανα εχει σχεδον τη μιση θερμοκρασια, πραγμα ευεργετικο για τα ρουλεμαν! Φυσικα και στο φρεναρισμα δεν παρατηρηθηκε καποια κοπωση, και τα φρενα διατηρησαν την καλη τους αισθηση σε ολη τη διαδρομη...
Δία,σε τί διάσταση φοράς τα 002;...205/50/17;......Καταπληκτική η δουλειά του Παναγιώτη!!!!
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ευχαριστώ για τις φωτό, μπήκαν στο αρχείο ήδη, ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη.Να κάνω μια παρατήρηση, αν δείτε στην 1η φωτό που είναι οι μαμά δίσκοι, ο αερισμός της δισκόπλακας γίνεται από την εξωτερική πλευρά, από την πλευρά της ζάντας, όμως η ζάντα με τον αφαλό της και τη μικρή απόσταση από την δισκόπλακα δεν αφήνει να περάσει ελεύθερα ο αέρας και να φυγοκεντριστεί μέσα στη δισκόπλακα, αυτό που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γυρίζω ανάποδα τη δισκόπλακα και ο αερισμός της να γίνεται από την εσωτερική πλευρά, φαίνεται καθαρά στις επόμενες φωτό ότι δεν υπάρχει το άνοιγμα του αερισμού στη βάση της καμπάνας, αλλά από την πλευρά που είναι ο μπιλιοφόρος οπότε το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, ο αέρας κυκλοφορεί στο σημείο εκείνο με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε ποσότητα, αν υπάρχει και αεραγωγοί τότε μιλάμε για μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες.
Παναγιώτη, στη φωτό δεν φαίνεται καλά αλλά και από το σχέδιο στο site της Brembo, ο αερισμός είναι από την εσωτερική πλευρά και στις ΟΕΜ. Δεν ξέρω γιατί έχει αυτό το αυλάκι από έξω, πάντως είναι τυφλό. Άλλωστε έχει και αεραγωγο για να στέλνει τον αέρα εκεί, κάτι το οποίο δεν είχα προσέξει παλαιότερα.
Δία,σε τί διάσταση φοράς τα 002;...205/50/17;
Ναι....δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένος πάντως....παραδόξως περισσότερο touring μου κάνουν από sport, πιο αθόρυβα, καλύτερη απόσβεση και πολύ καλύτερα στο βρεγμένο από τα 050...δείχνουν και πιο ανθεκτικά. Στο στεγνό πάντως πολύ ανώτερο το 050...
-
δισκοπλακες για Suzuki Swift 1.3 του 2006.
Εχω βρει ενα site που εχει Bendix, Brembo, Bosch, Delphi, Ferodo, Mintex απο τις γνωστες. Τι παιρνουμε (και απο που, αν εχετε αλλες πηγες)? Ολα εχουν 33-41 ευρω εκτος απο τη Delphi που παει στα 60. Τους ειπα να ρωτησουν και στην αντιπροσωπεια τωρα που θα πανε για σερβις, αλλα κατι μου λεει οτι θα γελασω με τις τιμες.
Το αυτοκινητο ειναι των γονιων (χρηση 'παω στη λαικη κλπ'), αλλα εντρομος συνειδητοποιησα οτι οι μπροστα δισκοι εχουν ενα νυχι που ταιριαζει καλυτερα σε κιθαριστα κλασσικης...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
δισκοπλακες για Suzuki Swift 1.3 του 2006.Εχω βρει ενα site που εχει Bendix, Brembo, Bosch, Delphi, Ferodo, Mintex απο τις γνωστες. Τι παιρνουμε (και απο που, αν εχετε αλλες πηγες)? Ολα εχουν 33-41 ευρω εκτος απο τη Delphi που παει στα 60. Τους ειπα να ρωτησουν και στην αντιπροσωπεια τωρα που θα πανε για σερβις, αλλα κατι μου λεει οτι θα γελασω με τις τιμες.
Το αυτοκινητο ειναι των γονιων (χρηση 'παω στη λαικη κλπ'), αλλα εντρομος συνειδητοποιησα οτι οι μπροστα δισκοι εχουν ενα νυχι που ταιριαζει καλυτερα σε κιθαριστα κλασσικης...
takakia.gr αν σου κάνουν οι τιμές τους.
-
kacey, πρόσεξε μήπως οι τιμές που δίνουν είναι ανά τεμάχιο κι όχι ανά ζεύγος, εξ ου και οι χαμηλές τιμές. Στο takakia.gr και το nt.gr είναι ανά τεμάχιο πάντως.
-
Να κάνω μια παρατήρηση, αν δείτε στην 1η φωτό που είναι οι μαμά δίσκοι, ο αερισμός της δισκόπλακας γίνεται από την εξωτερική πλευρά, από την πλευρά της ζάντας, όμως η ζάντα με τον αφαλό της και τη μικρή απόσταση από την δισκόπλακα δεν αφήνει να περάσει ελεύθερα ο αέρας και να φυγοκεντριστεί μέσα στη δισκόπλακα, αυτό που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γυρίζω ανάποδα τη δισκόπλακα και ο αερισμός της να γίνεται από την εσωτερική πλευρά, φαίνεται καθαρά στις επόμενες φωτό ότι δεν υπάρχει το άνοιγμα του αερισμού στη βάση της καμπάνας, αλλά από την πλευρά που είναι ο μπιλιοφόρος οπότε το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, ο αέρας κυκλοφορεί στο σημείο εκείνο με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε ποσότητα, αν υπάρχει και αεραγωγοί τότε μιλάμε για μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες.
Το 'κόλπο' (ας το πούμε έτσι) που περιγράφεις Παναγιώτη έχω την εντύπωση ότι είναι ο συνηθέστερος τρόπος τοποθέτησης για τις 'καμπανάτες' δισκόπλακες σε αυτοκίνητα παραγωγής, ώστε να αερίζονται σωστά (εκτός κι αν απλά τυχαίνει οι περισσότερες που έχω δει εγώ να είναι έτσι, με την αλουμινένια καμπάνα βιδωμένη στην εξωτερική πλευρά της δισκόπλακας)...
Και τις δικές μου έτσι τις βάζει πάντως η AP στο κιτάκι που δίνει για το 206GTi/RC, από το οποίο είχα παραγγείλει το Μάιο μόνο τις δαγκάνες που φαίνονται παρακάτω, οι οποίες μου ήρθαν χθες.Το καλό με τι συγκεκριμένες (εκτός του ότι είναι απίστευτα ελαφριές) όπως έχουν διαπιστώσει κάποιοι φίλοι που τις δοκίμασαν είναι ότι δε χρειάζεται να πειράξεις τίποτα σε τρόμπα και σέρβο για να έχεις 'σωστή' διαδρομή στο πεντάλ & modulation. Κάτι που νομίζω πως εξηγείται κι από τον παρακάτω πρόχειρο υπολογισμό:
- Τα πιστονάκια τους είναι Φ38.1mm (*) και τα 4, άρα η συνολική τους επιφάνεια είναι 4 χ 3.14 χ (38.1/2)^2 = 4560 τετρ.χιλ.
- Τα πιστόνια στις μαμά (μαντεμένιες) δαγκάνες είναι Φ54mm (*) άρα η συνολική επιφάνεια τους είναι 3.14 χ (54/2)^2 = 2290 τετρ.χιλ. Καθότι διανύουν διπλάσια απόσταση (πρόκειται για 1 πιστόνι που πρέπει να τραβήξει και το δεξί και το αριστερό μέρος της δαγκάνας) για λόγους σύγκρισης είναι σαν να επρόκειτο για 2πίστονα με συνολική επιφάνεια 2 χ 2290 = 4580 τετρ.χιλ. -- πρακτικά όση υπολογίσαμε και για τα 4πίστονα.
Αυτό σημαίνει ότι θες το ίδιο 'πάτημα' με πριν στο πεντάλ (δηλ. μετατόπιση ίδιας ποσότητας υγρού στο κύκλωμα φρένων) για συγκεκριμένη κίνηση των τακακιών προς τη δισκόπλακα (προφανώς από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο κι άλλα για το τι φρενάρισμα & αίσθηση θα έχουμε).
Όσον αφορά τακάκια, καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτά που παράγγειλα θα έρθουν τέλη Αυγούστου (με φίλο που έρχεται 21/8 από USA καθότι τραγικά φθηνότερα εκεί). Κατέληξα στο ΑΧ6 το οποίο έχει μ=0.5 αντί 0.58 που έχει το ΧP8 και πιστεύω ότι θα με καλύψει πλήρως σε πόλη, βουνό & πίστα (στο τελευταίο συμφωνεί και ο Ian της Carbotech Europe, που τον άφησαν ικανοποιημένο με αυτοκίνητο αρκετά βαρύτερο και δυνατότερο απ' το δικό μου).
(*) Σύμφωνα με τα διαθέσιμα specs από AP & Peugeot (τα οποία επιβεβαίωσα με μια γρήγορη μέτρηση στις νέες δαγκάνες & στα σημάδια που είχε αφήσει το πιστόνι στο backplate των παλιών μου μαμίσιων τακακιών)
-
Νίκο ( Nidosan ) τα άκρα του αμαξιού σου που βιδώνουν οι δαγκάνες τι απόσταση έχουν από κέντρο σε κέντρο ? Οι δαγκάνες έχουν 130mm
-
-
Νίκο ( Nidosan ) τα άκρα του αμαξιού σου που βιδώνουν οι δαγκάνες τι απόσταση έχουν από κέντρο σε κέντρο ? Οι δαγκάνες έχουν 130mmΜια χαρά είναι.
-
Βγάζει και η AP αντάπτορες για τις συγκεκριμένες για να μπουν στα άκρα μου (ως μέρος του CP5100-1034 κιτ, το οποίο δεν έπαιζε να δώσω 2.500+ και να πάρω κομπλέ, με καμπανάτες δισκόπλακες, σωληνάκια, τακάκια, υγρά, κλπ). Δυστυχώς δεν τους δίνουν ξεχωριστά (ρώτησα, να δω και πόσο κάνουν αν τους δίνουν). Αλλά έχω και κάποια σχεδιάκια με διαστάσεις που μου έστειλαν (που δεν υπάρχουν on-line) για να μην παιδευόμαστε τόσο με μετρήσεις για τους αντάπτορες & τις καμπάνες.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Βγάζει και η AP αντάπτορες για τις συγκεκριμένες για να μπουν στα άκρα μου (ως μέρος του CP5100-1034 κιτ, το οποίο δεν έπαιζε να δώσω 2.500+ και να πάρω κομπλέ, με καμπανάτες δισκόπλακες, σωληνάκια, τακάκια, υγρά, κλπ). Και έχω και κάποια σχεδιάκια με διαστάσεις που μου έχουν στείλει (που δε βρήκα on-line) για να μην παιδευόμαστε τόσο με μετρήσεις για τους αντάπτορες & τις καμπάνες.Για να τα ταιριάξω χρειάζομαι το άκρο, τη ζάντα, και τη δαγκάνα με τακάκια, και τους δίσκους φυσικά. Αν έχεις σχέδια θα βοηθήσουν να τα διασταυρώσουμε, γιατί η ΑΡ δεν γνωρίζει τις ζάντες θα βάλεις ώστε να σου πεί το συγκεκριμένο offset της καμπάνας, που μπορεί να ταιριάζει αλλά μπορεί να να βρίσκει η δαγκάνα στις ακτίνες της ζάντας και να χρειαστείς αποστάτες, ενώ πριν γίνει η καμπάνα μπορούμε να αποφασίσουμε το πάχος της προς την πλευρά της ζάντας ή να μεταφέρουμε με διαφορετικό offset της καμπάνας τον δίσκο προς το άκρο, και κατά συνέπεια και τη διαμόρφωση του αντάπτορα, άρα τα σχέδια της ΑΡ έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, ακολουθούμε όσο μας ταιριάζουν και τροποποιούμε ανάλογα.
Θέλω να πω ότι η ΑΡ δεν μπορεί να βοηθήσει στα πάντα γιατί δεν ξέρει την διαμόρφωση στο εσωτερικό της ζάντας σου και το offset της.
-
Indeed.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κιτ είναι σχεδιασμένο να μπαίνει 'plug-n-play' στο GTi που έχει 16άρες, και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με τις 17άρες του RC (τσεκαρισμένο από Άρη 'Ghost_Dog' στο PSclub που το φοράει χωρίς αποστάτες κλπ). Κάτι που θέλω να διπλο-τσεκάρω είναι πόσο κοντά έρχεται το εσωτερικό των εμπρός τροχών στις μπουκάλες των αμορτισέρ με το μεγαλύτερο κάμπερ που δίνουν τα άκρα της Peugeot Sport αλλάζοντας μόνο τη γωνία του μουαγιέ & της βάσης της δαγκάνας, διότι με μαμά άκρα δε μπαίνει ούτε δάχτυλο ανάμεσα στον τροχό και στη μπουκάλα οπότε ενδέχεται για να χωράνε χιονο-κάλτσες [αν χρειαστεί] να πρέπει να δώσουμε ένα 'κλικ' απόσταση με καμπάνες.
-
...αλήθεια Νίκο; τόσο στενά εκεί κάτω;;; λόγω μεγέθους ζάντας φαντάζομαι, ε;
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Indeed.Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κιτ είναι σχεδιασμένο να μπαίνει 'plug-n-play' στο GTi που έχει 16άρες, και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με τις 17άρες του RC (τσεκαρισμένο από Άρη 'Ghost_Dog' στο PSclub που το φοράει χωρίς αποστάτες κλπ). Κάτι που θέλω να διπλο-τσεκάρω είναι πόσο κοντά έρχεται το εσωτερικό των εμπρός τροχών στις μπουκάλες των αμορτισέρ με το μεγαλύτερο κάμπερ που δίνουν τα άκρα της Peugeot Sport αλλάζοντας μόνο τη γωνία του μουαγιέ & της βάσης της δαγκάνας, διότι με μαμά άκρα δε μπαίνει ούτε δάχτυλο ανάμεσα στον τροχό και στη μπουκάλα οπότε ενδέχεται για να χωράνε χιονο-κάλτσες [αν χρειαστεί] να πρέπει να δώσουμε ένα 'κλικ' απόσταση με καμπάνες.
Από κοντά με τα εξαρτήματα στο χέρι για οριστικές αποφάσεις, γιατί έτσι είναι μόνο ασκήσεις επί χάρτου.
Πληροφοριακά στο Quadra μου για να βάλω αλυσίδες πρέπει να βάλω τροχό 145 πλάτος ( σαν τη ρεζέρβα ανάγκης ) Τώρα απέχει 5 mm ο τροχός από την μπουκάλα.
Και εγώ στα δικά μου τα καινούργια που ακόμα δεν έχω φτιάξει τις καμπάνες, πάω για φαρδύτερες, ευτυχώς που είναι τετρακίνητο και βοηθάει η όλη κατάσταση αν χρειαστεί με χειμερινά λάστιχα. -
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
...αλήθεια Νίκο; τόσο στενά εκεί κάτω;;; λόγω μεγέθους ζάντας φαντάζομαι, ε;
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις