-
Aν δεν έχει νύχι ο δίσκος και είναι ακόμα εντός των ορίων φθοράς μπορείς να τον τορνίρεις, αν και οι τάσεις που έχει ο δίσκος επανέρχονται όταν ζεσταθεί αρκετά, και σαν παλιός δίσκος θέλει καθάρισμα από την εσητερική πλευρά που πατάει στο μουαγιέ γιατί θα έχει σκουριές όπως και το μουαγιέ.
Να τους βάζεις μετά το καθάρισμα να βάζουν ένα πολύ λεπτό στρώμα γράσου στο μουαγιέν που πατάει ο δίσκος. -
Παναγιωτη καλημερα, ειχες γραψει πριν 2-3 σελιδες, λιγο να μου εξηγεις τι εννοεις
βέβαια στο ράγισμα τους μεγάλο ρόλο έπαιξε και **το λάθος τακάκι που ήταν μεγάλης αντοχής σε θερμοκρασίες αλλά με μικρό συντελεστή τριβής **και στην επιμονή του οδηγού να σταματήσει το αυτοκίνητο των 290ΗΡ στην ευθεία για να στρίψει πατούσε πολύ ώρα το φρένο και κοκκίνιζαν τα πάντα, με αποτέλεσνα στον 3ο γύρο να βγούν off τα φρένα.
- ποιος θα πρεπει να ηταν ο σωστο συνδιασμος (τακακι - δισκος) για να μην προκυψει το προβλημα;;;;
- οπως ποια τακακια ειναι με μικρο συντελεστη τριβης αλλα με αντοχη σε θερμικα φορτια και ποια τοτε η χρησιμοτητα τους ;;;;;
-
Ο χρήστης B.M-SPORT έγραψε:
Παναγιωτη καλημερα, ειχες γραψει πριν 2-3 σελιδες, λιγο να μου εξηγεις τι εννοειςβέβαια στο ράγισμα τους μεγάλο ρόλο έπαιξε και **το λάθος τακάκι που ήταν μεγάλης αντοχής σε θερμοκρασίες αλλά με μικρό συντελεστή τριβής **και στην επιμονή του οδηγού να σταματήσει το αυτοκίνητο των 290ΗΡ στην ευθεία για να στρίψει πατούσε πολύ ώρα το φρένο και κοκκίνιζαν τα πάντα, με αποτέλεσνα στον 3ο γύρο να βγούν off τα φρένα.
- ποιος θα πρεπει να ηταν ο σωστο συνδιασμος (τακακι - δισκος) για να μην προκυψει το προβλημα;;;;
- οπως ποια τακακια ειναι με μικρο συντελεστη τριβης αλλα με αντοχη σε θερμικα φορτια και ποια τοτε η χρησιμοτητα τους ;;;;;
Καλημέρα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη γιατί αφορά τα φρένα,
τα τακάκια αυτά που συζητάμε έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα όσον αφορά την πολύ απλή χρήση τους και μόνο, και εξηγώ, έχουν πολύ καλό συντελεστή τριβής σαν κρύα, δηλαδή όταν ένα κρύο πρωϊνό, ή ένα πρωϊ με κρύο και υγρασία ξεκινήσεις για τη δουλειά σου, θέλεις στο 1ο φανάρι να έχεις φρένα και όχι να πρέπει να έχεις κάνει μερικά πατήματα πρίν για να ζεσταθούν κάπως.Μετά θέλεις τα τακάκια να μη βγάζουν πολύ σκόνη και κάνουν μαύρες τις ακριβές σου ζάντες, τα τακάκια αυτά δεν βγάζουν σκόνη, όμως τα συστατικά της πάστας τους δεν έχουν σταθερό συντελεστή τριβής όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία τους, δεν μιλάω για χρήση πόλης ούτε για ένα μόνο φρενάρισμα από τα 150 χλμ και τελειώσαμε, εννοώ ότι μειώνεται ο συντελεστής τριβής τους σε πιο βαριά χρήση, σε μια ζωηρή κατάβαση από βουνό που φρενάρουμε συνεχώς, μετά από μερικά φρεναρίσματα αρχίζουν προβλήματα, το ίδιο και σε χρήση πίστας.
Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν ESP και ειδικά στα SUV την μεγάλη φθορά των πίσω φρένων, που μπορεί ένα αυτοκίνητο αυτού του τύπου να μείνει από υπερθέρμανση των φρένων χωρίς ο οδηγός να τα έχει ζορίσει ιδιαίτερα, αλλά αυτά να υπερλειτουργούν με τη χρήση του ESP και να υπερθερμανθούν με όλες τις γνωστές συνέπειες.
Επειδή λοιπόν τα κεραμικά συστατικά της πάστας αυτών των τακακιών αντέχουν στη θερμοκρασία χωρίς όμως τον υψηλό συντελεστή τριβής των μεταλλικών στοιχείων που έχουν οι πάστες των τακακιών πιο βαριάς χρήσης, δεν έχουμε την επιβράδυνση που αναζητούμε, οπότε επιμένουμε περισσότερο στα φρένα μας, ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία στα φρένα, τα τακάκια δεν παθαίνουν fade γιατί αντέχουν, πλήν όμως δεν λειτουργούν πια γιατί ο συντελεστής τριβής τους είναι κάτω από το 50% του αρχικού συντελεστή.
Οπότε οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουν συσσωρευτεί από την πίεση μας επηρεάζουν τους δίσκους και τα υγρά ενώ τα τακάκια είναι σαν την καλή χαρά, αυτό είναι το ασυμβίβαστο με τα κεραμικά τακάκια, δεν είναι για χρήση σκληρότερη από την χρήση πόλης, το αποτέλεσμα της επιμονής σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα με κεραμικά τακάκια είναι οι ραγισμένοι και ίσως σπασμένοι δίσκοι από υπερβολική διαστολή.
Άλλωστε και οι κατασκευαστές τους δεν τα προτείνουν για άλλη χρήση, προτείνουν στα φυλλάδια τους τα πλεονεκτήματα που ανέφερα, χρήση πόλης και απουσία σκόνης, δεν τους κατηγορώ ότι δεν φτιάχνουν καλά τακάκια γιατί δεν μας λένε ότι είναι τα καλύτερα για όλες τις χρήσεις, για άλλες χρήσεις οι ίδιοι κατασκευαστές έχουν άλλες πάστες, και δεν έχουν διαφορετικές πάστες για να μας τα πέρνουν, αλλά γιατί δεν είναι όλες οι πάστες για όλες τις χρήσεις, αυτό που προσπαθώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι εμείς οι οδηγοί κάνουμε λανθασμένες επιλογές πολλές φορές με την προτροπή των συνεργείων που δεν εμβαθύνουν περισσότερο στα υλικά τριβής.
Εγώ προτιμώ ένα τακάκι με καλό συντελεστή τριβής που όμως θα μένει σταθερός ή θα αυξάνεται έστω ελάχιστα μέχρι τους 550-600c, μετά θα ήθελα να με προειδοποιήσει ότι έρχεται fade, το καταλαβαίνω όταν αρχίζει να σκληραίνει το πεντάλ μου οπότε και κόβω ρυθμό, έτσι προστατεύω τα υγρά και τους δίσκους μου πριν αρχίσουν να αποκτούν τάσεις από υπερβολική διαστολή όπου μετά δεν θα μπορούν να επανέλθουν στη γεωμετρική τους διάσταση ( θα στραβώσουν ) οι καμπάνες βοηθούν πολύ σε αυτή τη διαδικασία.
Υπάρχουν τακάκια που δεν παθαίνουν ποτέ fade λεοτουργούν ακόμα και στους 1200c, πολύ επάνω δηλαδή από την αντοχή των υλικών των δίσκων, όμως αυτά τα τακάκια πάνω από τους 700c έχουν συντελεστή τριβής κοντά στο 0.70, αυτή σημαίνει ότι σε δυνατό φρενάρισμα θα σηκωθεί η άσφαλτος, θα φύγουν τα σφραγίσματα από τα δόντια μας και θα στρίψουν τα ψαλίδια της ανάρτησης, έτσι αφού υπάρχει η μεγάλη και άμεση επιβράδυνση τα φρένα χρησιμοποιούνται για μικρότερο χρόνο και δεν προλαβαίνουν οι θερμοκρασίες να κορυφωθούν, δεν αναφέρωμαι βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι καθημερινές και δεν μας αφορούν.
Εμείς θέλουμε ένα τακάκι που να είναι λειτουργικό από τους 50-80c μέχρι τους 500-550c, αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν μόνο τα ημημεταλλικά τακάκια, τα λεγόμενα και fast road, τώρα αν καμμιά φορά κάνουν και λίγο θόρυβο ή τρώνε και 10-20% περισσότερο τους δίσκους δεν με πειράζει, αρκεί να έχω φρένο πάντα και παντού.
Ένα μεσαίο σετ δίσκων κοστίζει 100-130€, ένα ημιμεταλλικό τακάκι που μειώνει έως και 40% την απόσταση φρεναρίσματος στα 150χλμ από ένα απλό οργανικό ή από ένα κεραμικό ειδικά αν έχουν προηγηθεί 2-3 φρεναρίσματα λίγα λεπτά πρίν, μεταφράζεται σε κάποια μέτρα μικρότερης απόστασης σταματήματος, η οποία απόσταση μπορεί να μας γλυτώσει από τη μισή πρόσοψη έως και από πολύ σοβαρότερη κατάσταση, και όλα αυτά γιατί επιμένουμε ότι τα καλά τακάκια τρώνε τους δίσκους ( 20% μεγαλύτερη φθορά σε πχ 40.000 χλμ, δηλαδή σε αξία 20-30€ ) ενώ μπορεί και να γλυτώσουμε την άσχημη κατάσταση που θα μας τύχει 1-2 φορές μόνο, αλλά θα έχουμε γλυτώσει πολλά περισσότερα αν έχουμε πάντα τα σωστά φρένα και δεν μπούμε στη διαδικασία της κακώς εννοούμενης οικονομίας που απλά παρασυρόμαστε χωρίς να σκεφτούμε περισσότερο αναλυτικά τι είναι ακριβώς τα φρένα μας και τι ζημιά μπορούμε να πάθουμε χωρίς να το επιδιώκουμε, απλά γιατί δεν έχουμε κατανοήσει τη λειτουργία τους.
Και χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, τα λάθη τα κάνουν συνήθως τα συνεργεία γιατί δεν ασχολούνται περισσότερο πέρα από τα βασικά, ας μου πει κάποιος πότε τον ρώτησε ο μηχανικός του τη χρήση κάνει στα φρένα του, εγώ είμαι σίγουρος ότι σχεδόν κανείς δεν έχει ερωτηθεί, και αν ο ίδιος έτυχε να ρωτήσει δεν θα πήρε τις σωστές απαντήσεις.
Ένας άλλος τρόπος να προφυλάξουμε τα φρένα μας είναι να μάθουμε να φρενάρουμε, οι περισσότεροι φρενάρουν με λάθος τρόπο που επιφέρει πρόωρες φθορές στα υλικά τριβής.
Πολλοί μου λένε, εντάξει να βάλω ημιμεταλλικά αλλά έχουν 140€ και τα άλλα τα απλά έχουν 40€, τους λέω ΟΚ, βάλτε απλά τακάκια, αλλά να θυμάστε ότι 2 μέτρα αν σταματήσετε μακρύτερα την στιγμή που θα σας τύχει η κακιά στιγμή, σημαίνει όλη η μούρη κάτω, ίσως ολική το αμάξι, ίσως να παραφυλάει και κανένα γκρέμι πιο κάτω, τι βαραίνει λοιπόν στην κοστολογική σας αξιολόγηση ?
Μόνο εσείς μπορείται να απαντήσετε. -
Σημειώση, είναι μουαγιέ.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
-
Σωστά, μουαγιέν είναι άλλη έννοια.
-
Παναγιωτη εχεις δοκιμασει ποτε σε δικο σου αυτοκινητο ή πελατη,carbotech σε παστα xp10-12 σε χρηση fast road εως και πιστα?
-
Ναί, για κάθε μέρα και κάτι παραπάνω την xp6 και την xp8, από xp10-16 πάμε για πιο ειδικές χρήσεις, στο δικό μου όχι, γιατί το τακάκι της τετραπίστονης δαγκάνας μου που έφτιαξα είναι πολύ μεγάλο, όταν έρθει η ώρα για καλύτερη πάστα ( αυτή τη στιγμή στις δοκιμές δεν με ενδιαφέρει η πάστα αλλά η λειτουργία τους σε υψηλές θερμοκρασίες, πχ ανοχές στα έμβολα, flex σε μεγάλη πίεση ) όταν λοιπόν έρθει η ώρα της καλύτερης πάστας θα ψάξω να βρώ το μεγαλύτερο τακάκι σε xp12 πάστα και θα το προσαρμόσω.
Πάντος για τα carbotech έχω την καλύτερη εντύπωση.
-
και εγω εκει κατεληξα μετα απο δεκαετιες ψαξιμο ,για κατι που φρεναρει παντα ακουραστα,οτι και να του κανεις,οσα χλμ και να ειναι η κατηφορα,οση κλιση και να εχει,οσους γυρους και να κανεις σε πιστα,φρενα απο τελικες κλπ με 1600+ κιλα αυτοκινητο.
Ακομα και οταν οι δισκοι ειχαν γινει κοκκινοι,το πενταλ τουμπανο χωρις fade,και σωστη αισθηση.Το μοναδικο με αυτα τα χαρακτηριστικα που δεν τρωει δισκους.
Φοραω xp 10 εμπρος και xp8 πισω.
Μερικες φορες υπαρχει θορυβος,αλλα στρωνει με 2-3 δυνατα φρενα με καμποσα χλμ.Βρωμα βγαζουν,αλλα δεν τραυματιζει τις ζαντες τα πυρωμενα κομματακια οπως σε καποια αλλα,που χωνονται μεσα στο βερνικι της ζαντας.υγ Παναγιωτη οταν φθασει η ωρα μην διαστασεις να πας και παραπανω σε 12-14-16.Εχω φιλο με 16 παστα σε εβο που δεν ειναι χειροτερα απο την 10αρα την δικια μου στο κρυο.Υπερβολη ισως μιας και η 10αρα δεν καταφερα ποτε να την φερω σε δυσκολη κατασταση,απλα ετσι για την ιστορια.Ισως σε πιο μικρους δισκους? χειροτερη ψυξη? και σε καποιο αλλο αυτοκινητο? να χρειαζεται.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Φοραω xp 10 εμπρος και xp8 πισω.
Αυτό είναι το σωστό, η πίσω πάστα ένα κλίκ κάτω.
πχ με τα Ferodo που είναι πιο κοινά στον πολύ κόσμο, η Ferodo λέει
Εμπρός DS 2500 πίσω 4003
Εμπρός DS 3000 πίσω DS 2500μετά ανεβαίνει σε πάστες, έχει DS 3000plus - DS 3000E - DS 1.11 - DS 2.11 - DSUNO
-
Πολύ αργεί η HiSpec να μου απαντήσει για δίσκους....
Πάει πάνω από μια βδομάδα που τους έστειλα email, και 2 μέρες που τους το ξανάστειλα...
Αντιθέτως, στην AP σε ό,τι τους έχω στείλει μου έχουν απαντήσει ή την ίδια μέρα (ακόμα και ώρα!) ή το αργότερο την επόμενη...Παναγιώτη, για το άλλο θέμα δεν υπάρχει καμία βιασύνη, έτσι κι αλλιώς απ' ότι φαίνεται θ' αργήσω να τα φορέσω...
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Πολύ αργεί η HiSpec να μου απαντήσει για δίσκους....
Πάει πάνω από μια βδομάδα που τους έστειλα email, και 2 μέρες που τους το ξανάστειλα...
Αντιθέτως, στην AP σε ό,τι τους έχω στείλει μου έχουν απαντήσει ή την ίδια μέρα (ακόμα και ώρα!) ή το αργότερο την επόμενη...Παναγιώτη, για το άλλο θέμα δεν υπάρχει καμία βιασύνη, έτσι κι αλλιώς απ' ότι φαίνεται θ' αργήσω να τα φορέσω...
Tελειώνω κάτι και θα τα πιάσω, άλλωστε δεν είναι πολύ δουλειά.
-
Ευχαριστώ Παναγιώτη (αλλά μην αφήσεις άλλες δουλειές για να τα πιάσεις!).
-
Μου απάντησαν από HiSpec για δίσκους, μπορούν να μου στείλουν αυτούς που θέλω (AP Racing compatible) είτε 'σκέτους' είτε με χάραξη της επιλογής μου (ακόμα και J-hook) χωρίς πρόσθετο κόστος. Ενδιαφέρον, ασχέτως αν έχει νόημα για καθημερινό αυτοκίνητο που θα βλέπει πίστα μια στις τόσες...
-
Τι ιδιαιτερότητες έχει η χάραξη j-hook πέραν του ορατού, τι πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τι ιδιαιτερότητες έχει η χάραξη j-hook πέραν του ορατού, τι πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα;πατεντα της AP αν καταλαβα καλα...
δαγκωνει πιο καλα, ενδεχεται ομως να δημιουργει καποιους κραδασμους στο συστημα, τα μονα που μου εμειναν.
-
Εδώ αναφέρει λεπτομέρειες για όποιον ενδιαφέρεται:
http://apradical.stillen.com/brake-tech ... ake-rotors -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Εδώ αναφέρει λεπτομέρειες για όποιον ενδιαφέρεται:
http://apradical.stillen.com/brake-tech ... ake-rotorsτο μειονεκτημα που αναφερει στο τελος σχετικα με ενα σαν ''βουισμα'' που ακους σε δυνατα φρενα (μαλλον δεν το ακους,το νιωθεις στο πενταλ),συμβαινει και στις απλες χαρακτες.To κανουν και τα δικα μου.Μαλλον αυτος ειναι και ο λογος που κατασκευαστες προτιμουν τους τρυπητους,εχοντας ομως το μειονεκτημα των ραγισματων.
-
Καλησπέρα, πριν λίγες μέρες και μετά από 80000 χλμ έκανα την πρώτη μου αλλαγή στα τακάκια. Τα εμπρός αν και είχαν ακόμη ψωμί, αλλάχτηκαν πακέτο με τα πίσω που είχαν φαγωθεί. Εχω κάνει λοιπόν 500 χλμ αλλά τα τακάκια δεν έχουν καθήσει και η αίσθηση τους δεν είναι και η καλύτερη ενώ πρέπει να πατάω κάπως δυνατά για να πιάσουν καλά. Να μην τοποθετήθηκε κάτι σωστά η θέλουν ακόμη για να πατήσουν? Υγρά είχα αλλάξει πέρυσι. Εξαέρωση δε γνωρίζω αν έγινε.
ΕΜΠΡΟΣ
ΠΙΣΩ
-
προφανως δεν εχουν πατησει καλα ακομα.Μην τα πιεζεις,περιμενε λιγο ακομα.Εαν δεν στρωσει στα 1000 χλμ μαλλον σου εχει βαλει σκατα παστα.
-
ή σκληρη παστα οπως λεει και ο dim8 ή οι δαγκανες δεν δουλευουν ελευθερα πανω στους οδηγους τους.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις