-
Άν και εφόσον,περνάς τόρνο...αλλιώς τους αλλάζεις.....
-
Μαντέμια είναι όλα, ή μήπως έχουν διαφορές ?
Η αφορμή για τούτο το σημείωμα είναι ένα ζευγάρι δισκόπλακες που μου έφεραν για να γίνουν διαιρούμενες με καμπάνες.
Πρόκειται για δισκόπλακες που φοράει το Hyundai Tucson, και είναι οι original, οι μαμά που λέμε, Κορεάτικες που τις φτιάχνει το εργοστάσιο **Mobis **που φτιάχνει όλα τα ανταλλακτικά της Hyundai / ΚΙΑΠαρατήρησα ότι το υλικό τους που φυσικά είναι μαντέμι, έχει διαφορές από τα μαντέμια των άλλων εργοστασίων όπως Brembo, Zimmerman, Sassic, Comline που έχω δουλέψει κατά κόρον.
Το βρήκα σκληρότερο και περισσότερο ομοιογενές, η βάνα του δίσκου είναι 48άρα αν και είναι μικρός ο δίσκος, 280Χ26, και φτηνός, συνήθως σε αυτό το μέγεθος και κόστος η βάνα είναι 36άρα, επίσης είναι και ελαφρύς,** 100 gr** ελαφρύτερος από τον Brembo 280Χ24 των Clio / Megane που έχει 36άρα βάνα και είναι λεπτότερος κατά 2mm. Αυτό είναι εντυπωσιακό.
Άνοιξα λοιπόν το αρχείο μου, άρχισα και το ψάξιμο στο net να δω τι παίζει με τα μαντέμια γενικότερα.
Να πω εδώ ότι δεν διαθέτω ούτε τα εργαστηριακά όργανα αλλά ούτε και τη γνώση για να προχωρήσω σε ανάλυση των διάφορων μαντεμιών που έχουν οι δισκόπλακες, όμως όταν με ένα κοπτικό φτιάχνω 2 ζευγάρια Brembo, ή Zimmerman, ή Sassic, ή Comline, και για τον Hyundai της Mobis χρειάστηκα ένα κοπτικό για κάθε δισκόπλακα, μάλλον κάτι τρέχει.Για να δούμε λοιπόν τι υπάρχει.
Με τον γενικό όρο χυτοσίδηρος ( **Cast Iron **) περιγράφονται τα σιδηρούχα κράματα ανάμεσα στους χάλυβες και στα καρβίδια του σιδήρου (Σεμενίτης Fe3c) σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε άνθρακα.
Έτσι κάθε κράμα σιδήρου με περιεκτικότητα άνθρακα 2 – 4 % κατά βάρος, είναι χυτοσίδηρος, δηλαδή μαντέμι.**Γκρίζος χυτοσίδηρος ( Grey Cast Iron ) **
Είναι ο πλέον κλασικός και συνηθισμένος χυτοσίδηρος, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται στα μάτια της κουζίνας, στις σόμπες, και σε όποια αντικείμενα η αντοχή και το βάρος δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο.
Ο Γκρίζος Χυτοσίδηρος κατασκευάζεται με διαδικασίες χαμηλού κόστους, αφού απαιτεί το λιώσιμο απλού σιδήρου μαζί με ποσότητα σκράπ. Επιπλέον στο λιωμένο σίδηρο προστίθενται χημικές ουσίες που βοηθούν να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες προσμίξεις φωσφόρου και ενώσεις θείου καθώς και σημαντική ποσότητα πυρίτιου 1-3 % κατά βάρος.
Προσθέτοντας πυρίτιο απελευθερώνεται σημαντική ποσότητα άνθρακα από το τήγμα με τη μορφή γραφίτη, οπότε το υπόλοιπο τήγμα αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από καθαρό σίδερο έχοντας και μια μικρή ποσότητα άνθρακα κάτω όμως από **2% **κατά βάρος.
Οι δεσμοί των διάσπαρτων στο τήγμα μορίων άνθρακα σε συνδυασμό με τη σταδιακή ψύξη του χυτού κομματιού αναγκάζουν τον άνθρακα να διαταχθεί σε μορφή που θυμίζει φλοίδες (** λέπια** ) στο ειδικό μικροσκόπιο ο άνθρακας φαίνεται διάσπαρτος μέσα στο χυτό διασκορπισμένος με τυχαία μορφή λεπτών επιφανειών, κάτι σαν λέπια σκορπισμένα εδώ και εκεί.
Η προσθήκη του γραφίτη και η ανάπτυξη στου στο χυτό σε φλοίδες δίνουν στον Γκρίζο Χυτοσίδηρο ορισμένες μοναδικές ιδιότητες.
- Καλή θερμική αγωγιμότητα
- Μεγάλη αντοχή στην τριβή ( ο γραφίτης λειτουργεί σαν λιπαντικό )
- Εύκολη κατεργασία στις εργαλειομηχανές
Έχει όμως και μειονεκτήματα που δεν είναι και αμελητέα.
- Είναι πολύ εύθραυστος γιατί οι φλοίδες του γραφίτη ευνοούν τη δημιουργία, ανάπτυξη και εξάπλωση των ρωγμών, προσδίδοντας του μικρή μηχανική αντοχή.
Λευκός Χυτοσίδηρος ( White Cast Iron )
H διαδικασία για την παραγωγή του Λευκού Χυτοσίδηρου διαφέρει στις λεπτομέρειες, αλλά δίνει ένα τελείως διαφορετικό προϊόν.
Προσθέτοντας στο λιωμένο μίγμα σιδήρου λιγότερο πυρίτιο και επιταχύνοντας την ψύξη του χυτού εγκλωβίζεται μεγαλύτερη **ολική ** ποσότητα άνθρακα.Με αυτό τον τρόπο, την ταχύτερη ψύξη, αποτρέπεται η δημιουργία φλοιδών γραφίτη και ο άνθρακας βρίσκεται στο εσωτερικό του σιδήρου με τη μορφή σφαιρικών καρβιδίων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός – εύθραυστου – χυτού με χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο όμως έχει μεγάλη επιφανειακή σκληρότητα. Στα χυτά από Λευκό Χυτοσίδηρο καλό είναι να αποφεύγεται η μηχανουργική κατεργασία γιατί η υψηλή επιφανειακή σκληρότητα καταπονεί ιδιαίτερα τα κοπτικά εργαλεία των Εργαλειομηχανών.
Ένα χυτό από Λευκό Χυτοσίδηρο είναι εύθραυστο και έχει περιορισμένη χρήση, όμως λόγω της υψηλής του επιφανειακής σκληρότητας είναι ιδανικό για την κατασκευή ορισμένων ρουλεμάν, αλλά και για βαριά εξαρτήματα όπως είναι τα νύχια των εκσκαφέων. Με τον Λευκό Χυτοσίδηρο δεν μπορούμε να φτιάξουμε χυτά μεγάλου μεγέθους αφού είναι αδύνατο να ψυχθεί ακαριαία η μάζα ενός χυτού αντικειμένου μεγάλου όγκου.
Ωστόσο το πρόβλημα αυτό της ακαριαίας ψύξης δημιουργεί ένα άλλο **σύνθετο ** τύπο Λευκού Χυτοσίδηρου με Γκρίζο πυρήνα, προσδίδοντας στα χυτά αντικείμενα μηχανική αντοχή και υψηλή επιφανειακή σκληρότητα, ότι καλύτερο δηλαδή για τα εξαρτήματα των εκσκαφέων.
**Ελατός και Όλκιμος Χυτοσίδηρος ( Malleable & Ductile Cast Iron ) **
Kαι οι δύο αυτές κατηγορίες δημιουργούνται μετά από ειδική επεξεργασία του Λευκού Χυτοσίδηρου. Ο Ελατός χυτοσίδηρος δημιουργείται όταν η θερμοκρασία του Λευκού Χυτοσίδηρου διατηρηθεί για αρκετή ώρα στους 900ο, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πολύ μικρές συγκεντρώσεις άνθρακα στο εσωτερικό του σιδήρου, έτσι οι ιδιότητες του χυτοσίδηρου πλησιάζουν τις ιδιότητες του χάλυβα.
Προσθέτοντας επιπλέον Μαγνήσιο ή Κέριο ( Ce58 ) στο λιωμένο μέταλλο δημιουργείται ο Όλκιμος χυτοσίδηρος με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του Ελατού, μόνο που αυτός ο τύπος χυτοσίδηρου επιτρέπει την εύκολη χύτευση μεγάλων και πολύπλοκων χυτών αντικειμένων.Υπάρχει και άλλος ένα τύπος μαντεμιού, παλιός στα χρόνια, αλλά μόνο πρόσφατα μπόρεσαν να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την ποιότητα του και άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως στα μπλόκ των ντίζελ μηχανών για επιβατικά αυτοκίνητα λόγω των πολύ ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Ο Χυτοσίδηρος αυτός είναι ο Συμπακτωμένος Γραφιτούχος Χυτοσίδηρος ή CGI ( Compacted Graphite Iron )Αλλά επειδή δεν αφορά τις δισκόπλακες τον αφήνω στην άκρη για άλλη φορά, όχι δηλαδή πως κατάλαβα από ποιόν τύπο χυτοσίδηρου φτιάχνονται οι δισκόπλακες αφού κανείς δεν αναφέρει αυτές τις λεπτομέρειες, ή αν κάποιο εργοστάσιο χρησιμοποιεί ένα τύπο ή περισσότερους ανάλογα με τις ιδιότητες που θέλει να προσδώσει στις δισκόπλακες ή αν το κάνει για το κόστος, ή και για τα δύο μαζί, υπάρχουν βέβαια οι νόρμες που προδιαγράφουν τους τύπους των μαντεμιών, αν και άλλαξαν τελευταία, θα τις βρω κάποια στιγμή και θα ξεκαθαρίσω τι γίνεται, προς το παρόν αυτά.
-
Πολύ ωραία ανάλυση, θενξ!
Χμμ..Δύναμη δηλαδή οι mobis/Hyundai δισκοπλακες ε; 8-)
Στάλθηκε από το LG 4X HD μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
-
Εμένα με ξάφνιασε ευχάριστα, δεν ξέρω αν είναι όλα έτσι ή μόνο για αυτό το μοντέλο, αλλά μου αρέσει το υλικό και η διάσταση για κάποια άλλα που φτιάχνω και το σκέφτομαι να αλλάξω προμηθευτή, θα κοιτάξω και για μεγαλύτερες που χρειάζομαι.
-
Μήπως μπορεί να με συμβουλέψει κάποιος για το πώς θα αλλάξω τα υγρά φρένων? Δεν το έχω ξανακάνει...
-
Ο χρήστης kws έγραψε:
Μήπως μπορεί να με συμβουλέψει κάποιος για το πώς θα αλλάξω τα υγρά φρένων? Δεν το έχω ξανακάνει...Αφού δεν το έχεις ξανακάνει μήπως να πήγαινες σε μάστορα να το κάνει και εσύ να παρατηρείς για να 'μαθαίνεις' ;
-
Ο χρήστης kws έγραψε:
Δεν το έχω ξανακάνει...Να μην τα αλλάξεις πατώντας το πεντάλ* αλλά με κιτ που τα ρουφάει.
- μπορεί να χαλάσει η αντλία των φρένων
Αν τα έχεις ξαναλλάξει έτσι τότε δεν πειράζει, η αντλία αντέχει.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν το έχω αυτό μηχάνιμα. Λέτε να μη το προσπαθήσω? Στα ταμπούρα που είναι η βαλβίδα εξαέρωσης?
-
Ο χρήστης kws έγραψε:
Δεν το έχω αυτό μηχάνιμα. Λέτε να μη το προσπαθήσω? Στα ταμπούρα που είναι η βαλβίδα εξαέρωσης?
αφου δε γνωριζεις με τα φρενα μην παιζεις, πηγαινε σε καποιο συνεργειο για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.
-
Ο χρήστης kws έγραψε:
Μήπως μπορεί να με συμβουλέψει κάποιος για το πώς θα αλλάξω τα υγρά φρένων? Δεν το έχω ξανακάνει...http://www.youtube.com/playlist?list=PLC13ECF5B9944E180
βιντεο 28
το κριμα στο λαιμο σου. -
Ο χρήστης kws έγραψε:
Μήπως μπορεί να με συμβουλέψει κάποιος για το πώς θα αλλάξω τα υγρά φρένων? Δεν το έχω ξανακάνει...Όχι να μην το κάνεις, όπως υποστηρίζουν όλοι.....
Μήπως ρωτάς για να σαμποτάρεις τα φρένα κάποιου 'περίεργου';;;..... -
Αν θεσ να κάνεις κάτι απλό , με μια σύριγκα τράβα απο πάνω απο το παγουρι όσο παλιό υγρό φρένων μπορείς και συμπλήρωσε με φρέσκο ώστε να ανανεωθεί εν μέρη αλλά και να μην χρειάζεσαι εξαέρωση.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Μήπως μπορεί να με συμβουλέψει κάποιος για το πώς θα αλλάξω τα υγρά φρένων? Δεν το έχω ξανακάνει...
http://www.youtube.com/playlist?list=PLC13ECF5B9944E180
βιντεο 28
το κριμα στο λαιμο σου.Αυτό το βιντεάκι το είδα. Εμένα που έχει πίσω ταμπούρα τι κάνω? Δίκιο έχετε παιδιά και εγώ το σκέφτομαι μη κάνω καμιά πατάτα.
-
Πάνε σε έναν φρενά-μηχανικό-γνώστη......μη τρώγεσε με τα πίτουρα!!!!!!
-
Ο χρήστης kws έγραψε:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLC13ECF5B9944E180
βιντεο 28
το κριμα στο λαιμο σου.Αυτό το βιντεάκι το είδα. Εμένα που έχει πίσω ταμπούρα τι κάνω? Δίκιο έχετε παιδιά και εγώ το σκέφτομαι μη κάνω καμιά πατάτα.
Εχει και αλλα βιντεο η λιστα, η διαδικασια ειναι η ιδια.
Εχεις τις εξης 2 επιλογες:
- αμα δεν βρεξεις κωλο δεν τρως παπί
- πηγαινε σε μαστορα
Ψηφιζω το 2
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Αυτό το βιντεάκι το είδα. Εμένα που έχει πίσω ταμπούρα τι κάνω? Δίκιο έχετε παιδιά και εγώ το σκέφτομαι μη κάνω καμιά πατάτα.
Εχει και αλλα βιντεο η λιστα, η διαδικασια ειναι η ιδια.
Εχεις τις εξης 2 επιλογες:
- αμα δεν βρεξεις κωλο δεν τρως παπί
- πηγαινε σε μαστορα
Ψηφιζω το 2[/quote]
Μάλλον θα ακολουθήσω τη δεύτερη επιλογή να παρακολουθήσω και πως το κάνει και να το προσπαθήσω την επόμενη φορά...
-
11.4 kg τα ταψιά για το Audi, 6.3 kg για το Hyundai, πολύ μεγάλες διαφορές σε μη φερόμενο βάρος και σε αδράνεια, σταμάτα / ξεκίνα, και σε γυροσκοπικά φαινόμενα, και όλα αυτά για τη διαχείρηση της θερμοκρασίας κυρίως.
-
Παναγιωτη του Αουντι ειναι σιγουρα 30 στο παχος? σαν λιγο δεν ειναι?
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Παναγιωτη του Αουντι ειναι σιγουρα 30 στο παχος? σαν λιγο δεν ειναι?Και εμένα μου έκανε εντύπωση όταν τους πήρα στα χέρια μου να του φτιάξω τις καμπάνες, αλλά έτσι είναι. Δες και το μηχανολογικό σχέδιο του δίσκου πρίν κοπεί για την καμπάνα.
-
Τα φρενα του hyundai tucson ειναι δικα μου. Εχω κανει 500κμ με αυτα ως τωρα. Εβαλα και καινουριο τακακι ημιμεταλικο γνησιο hyundai. Τα πρωτα αποτελεσματα μετα απο καταβαση μονο θετικα. Κανενα σημαδι κοπωσης. Το αμαξι συνηθως κινηται με συνολικο βαρος πανω απο 2 τονους.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις