-
Εχθρός του καλού,το καλύτερο.
-
Ο χρήστης Tzakos έγραψε:
Εχθρός του καλού,το καλύτερο.Γνήσιο τακάκι όμως δεν το πληρώνει ο κόσμος,σε σωληνάκια και μαλακίες εκεί τα δίνει τα λεφτά.
-
Σωστό κι αυτό που λές.
Δεν γνωρίζω όμως τι κάνει ο καθένας,εγώ απλά σου μιλάω για τον εαυτό μου.
Όπου τα χρησιμοποίησα τα αυτοκίνητα άλλαξαν τελείως συμπεριφορά.
Δουλεύω όμως και πολύ το φρένο. -
Ο χρήστης Tzakos έγραψε:
Σωστό κι αυτό που λές.
Δεν γνωρίζω όμως τι κάνει ο καθένας,Επειδή το γνωρίζω εγώ ξέρω τι λέω.
εγώ απλά σου μιλάω για τον εαυτό μου.
Όπου τα χρησιμοποίησα τα αυτοκίνητα άλλαξαν τελείως συμπεριφορά.
Δουλεύω όμως και πολύ το φρένο.Αν κι εγώ διαφωνώ σ ' αυτό που λες οι απόψεις μας είναι καθαρά υποκειμενικές.
Εκεί που εστιάζω εγώ στον παράγοντα φρένα είναι κατά πρώτον γνήσιο τακάκι.Πανάκριβο μεν αλλά οι διαφορές στο φρένο είναι θεαματικά αισθητές σε σχέση με του εμπορίου που σε αρκετές περιπτώσεις (πχ LPR) πατάς φρένο δίχως αύριο,κι εκεί δε σε σώνει κανένα σωληνάκι,έχει αποκοληθεί η πάστα κι έχεις σκοτωθεί.
Οσο αναφορά τις εταιρίες πρώτης τοποθέτησης τα περισσότερα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι Β και Γ κατηγορίας,κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος,τα Α κατηγορίας έχουν σχεδόν ίδια τιμή με τα γνήσια και δεν τα παίρνει κανείς.
Οι διαφορές είναι εμφανεις και στον ποιό αδαή,στο φινίρισμα,την πάστα,τα μαξιλάρια κλπ.
Κατά δευτερον υγειής δισκόπλακες και πάντα καινούρια υγρά φρένων.Ολα τα άλλα είναι πολυτέλειες. -
Συγγνώμη, αλλά όποιος δεν έχει λιώσει τα φρένα του, όποιος δεν έχει μείνει με το πεντάλ στο πάτωμα από fade, όποιος δεν έχει δει το χάρο να του κουνάει μαντήλι σε κατηφόρια επειδή 'έβρασε τα φρένα του, μιλάει εκ του ασφαλούς από τον καναπέ του.
Τα πάντα παίζουν ρόλο σε ένα σύστημα φρένων, τα πάντα μπορούν να βελτιωθούν, τα πάντα μπορούν να μεταμορφωθούν προς το πολύ καλύτερο, χρειάζεται γνώση, χρήματα, και κυρίως ανοιχτό μυαλό, γιατί πολλά που διαβάζω εδώ είναι της πλάκας και βρίθουν ασχετοσύνης, όποιος δεν έχει βάλει τον δάκτυλο επί των τύπων των ύλων περί άλλα τυρβάζει.
Έτσι έπρεπε να είναι όλα τα φρένα σε όλα τα αυτοκίνητα, όποιος έχει φορέσει καμπανάτους δίσκους το ξέρει, οι υπόλοιποι πριν εκφέρουν τις γνώμες τους ας τελειώσουν τα φρένα τους μια φορά και τα ξαναλέμε.
-
Πάνο δε μιλάμε για αγωνιστικές καταστάσεις.
Και που να τα λιώσεις τα φρένα εδώ που τα λέμε,είναι σα να βάζει κάποιος σε 1400άρι λάστιχα με δείκτη ταχύτητας Υ!! -
Ο χρήστης ___ έγραψε:
Τα εργοστάσια και οι φίρμες να πουλάνε θέλουν. Αν λοιπόν έβαζαν στον κατάλογο με τα έξτρα τα σωληνάκια υψηλής ή κάποιο σουπερντουπερΣμπορ πακέτο που να τα περιλαμβάνει θα πουλούσαν και θα είχαν κέρδος. Δεν το κάνουν όμως. Άρα.....Δεν έχεις δίκιο. Βλέπεις μονοδιάστατα το θέμα.
Σε όλα τα αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως κόστους, πληρώνεις στην 'στάνταρ' έκδοση ένα κόστος που αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα να μπορείς να βάλεις έξτρα κάποια πράγματα.
Μην νομίζεις δηλαδή ότι όλες αυτές οι επιλογές στο εσωτερικό-εξωτερικό του αυτοκινήτου δεν τις πληρώνουμε με το παραπάνω. (ακόμα και στα πιο φτηνά αυτοκίνητα που πουλιούνται σήμερα). Πχ υφάσματα ή xenon φώτα ή ηλεκτρικό κουρτινάκι ή...δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.Και για να σου δώσω ένα extreme παράδειγμα, θα μπορούσε για παράδειγμα να υπήρχε στη λίστα των έξτρα του i10 ακόμα και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα στα πίσω καθίσματα, αλλά η στάνταρ έκδοση του i10 θα είχε μεγάλη αύξηση τιμής γιατί μέρος του κόστους αυτής της επιλογής, θα μεταφερθεί και στο βασικό μοντέλο (αφού σασί, εγκέφαλοι κτλ πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την πισίνα). Το ίδιο ισχύει με ΟΛΑ τα έξτρα που υπάρχουν στον κατάλογο του αυτοκινήτου σου. Μέρος αυτών το έχεις ΗΔΗ πληρώσει.
Τώρα στη θέση της πισίνας ( ), βάλε τα μεγαλύτερα φρένα στη λίστα των extras. Το 'κοτσάρω ένα τεράστιο κιτ φρένων πάνω στο αμάξι', δε σημαίνει ότι αυτό το κιτ θα δουλεύει καλά (πόσο μάλλον καλύτερα από το 'απλό' κιτ που είχε το αμάξι).
Για να μην μιλήσουμε για την μη-αναρτόμενη μάζα στον τροχό.
Ποιό λοιπόν το όφελος για τον μέσο αγοραστή (90+ %) του αυτοκινήτου ή πόσο αυτός θα το εκτιμήσει και θα 'μετρήσει' ώστε να το επιλέξει εναντι του ανταγωνισμού??Και πέραν των παραπάνω, η επιλογή των υλικών στα αυτοκίνητα γίνεται με βάση την ασφάλεια ΚΑΙ το κόστος αυτών των υλικών.
Ξέρει τα καλά υλικά το εργοστάσιο,αλλά δεν βάζει καλύτερα γιατί απλά δεν δίνει αυτή την επιπλέον αξία στο αμάξι (ή τελοσπάντων δεν του δίνει την απαραίτητη σημασία ο μέσος αγοραστής που 'στοχεύει' το εκάστοτε μοντέλο) και γι' αυτό δεν επιλέγονται/τοποθετούνται (είτε στάνταρ είτε έξτρα).
Νομίζεις ότι το εργοστάσιο είναι χαζό και δε βάζει έστω και στα έξτρα πχ PSS10 ή καμιά 'τούμπανο' ανάρτηση που ρυθμίζεται από μέσα (σκληρότητα ή/και ύψος) και στα πιο 'ταπεινά' μοντέλα (μέχρι εργοστασιακή αξία 40.000€)
Όλα είναι θέμα κόστους τελικά και αν θα προσδώσει αυτή η επιπλέον επιλογή κάποιο επιπλέον 'βάρος' στα κριτήρια του μέσου αγοραστή.Κλείνοντας λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και με τα σωληνάκια αεροπορικού τύπου.
Ειδικά σε φάσεις έντονης πίεσης, τα σωληνάκια κάνουν δουλειά. Στην καθημερινή οδήγηση ή στην λίγο γρήγορη οδήγηση, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως (κατά τη γνώμη μου).
Προσωπικά εγώ γι'αυτό δεν τα έχω βάλει (καλύτερα να φάω τα 150-200€ σε βενζίνες και βόλτες )
Άλλος το πιέζει πολύ το αμάξι του,ανεβάζουν θερμοκρασία τα υγρά, διαστάλλονται τα 'ελαστικά' σωληνάκια, και χάνουν πίεση στο έμβολο/έμβολα των φρένων του. Οπότε θεωρεί ότι αξίζει να δώσει τα 200€ εκεί.Το εργοστάσιο όμως δεν σκέφτεται/σχεδιάζει/πουλάει το αμάξι έχοντας υπόψη του αυτόν τον οδηγό (που ανήκει στο 1-2% των αγοραστών και ΑΝ). Προφανώς κοιτάει το 98-99%. Γι' αυτό και δεν τα βάζει εξαρχής ή δεν στα δίνει ΚΑΝ στα έξτρα.
ΥΓ: τουλάχιστον αυτά είναι η δική μου οπτική πάνω στο θέμα.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Και που να τα λιώσεις τα φρένα εδώ που τα λέμε,είναι σα να βάζει κάποιος σε 1400άρι λάστιχα με δείκτη ταχύτητας Υ!!Μάκη κατέβα γρήγορα έναν Χολομώντα και θα δεις πως θα βράσουν τα πάντα όλα αν τα φρένα δεν είναι σωστά! Δεν λέω ότι χρειάζεσαι πάντα μεταλλικά μαρκούτσια, απλά ότι φρένα από φρένα έχουν διαφορά!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Και που να τα λιώσεις τα φρένα εδώ που τα λέμε,είναι σα να βάζει κάποιος σε 1400άρι λάστιχα με δείκτη ταχύτητας Υ!!Μάκη κατέβα γρήγορα έναν Χολομώντα και θα δεις πως θα βράσουν τα πάντα όλα αν τα φρένα δεν είναι σωστά! Δεν λέω ότι χρειάζεσαι πάντα μεταλλικά μαρκούτσια, απλά ότι φρένα από φρένα έχουν διαφορά!
Σωστά,το είπα και ποιό πάνω άλλωστε περί κακού εργοστασιακού σχεδιασμού,κι ένα καλό παράδειγμα είναι τα φρένα του ΖΧ που είναι ότι χειρότερο έχω οδηγήσει από πλευράς πέδησης,κι ερωτώ τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα τραγικά φρένα του ΖΧ θα μεταμορφωθούν με τα σωληνάκια αεροπορικού τύπου?
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Και που να τα λιώσεις τα φρένα εδώ που τα λέμε,είναι σα να βάζει κάποιος σε 1400άρι λάστιχα με δείκτη ταχύτητας Υ!!που ειναι το λιβανιστηρι;;;
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Σωστά,το είπα και ποιό πάνω άλλωστε περί κακού εργοστασιακού σχεδιασμού,κι ένα καλό παράδειγμα είναι τα φρένα του ΖΧ που είναι ότι χειρότερο έχω οδηγήσει από πλευράς πέδησης,κι ερωτώ τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα τραγικά φρένα του ΖΧ θα μεταμορφωθούν με τα σωληνάκια αεροπορικού τύπου?
Δεν είπα ότι θα μεταμορφωθεί κάτι. Αλλά κάθε ξεχωριστό εξάρτημα βοηθάει. Τώρα αν φταίει κάτι άλλο, δεν θα σε σώσει το μαρκούτσι.
-
Δεν χρειάζεται ούτε να κατέβεις τον Χολομώντα ούτε και την Πάρνηθα, στην Εθνική για το εξοχικό με την οικογένεια και 5 συμπράκαλα αν πατήσεις 2-3 φορές το φρένο γερά γιατί κάποιος ανόητος σε έκλεισε και πηγαίνεις με 130-140 χλμ και τα τακάκια είναι μισοφαγωμένα και οι δίσκοι πλησιάζουν σε αλλαγή έχοντας μέσα υγρά Dot 3 ή Dot 4 2ιετίας - 3ετίας, το έχασες το παιγνίδι, τα φρένα θα πιάσουν για τα πρώτα 50-70 μέτρα και μετά θα πιάνουν όλο και λιγότερο μέχρι να μην πιάνουν καθόλου, και καλά να αδειάσει ο δρόνμος, αν πρέπει να σταματήσεις τελείως απλά δεν θα σταματήσεις εσύ το αυτοκίνητο γιατί θα σταματήσει μόνο του επάνω στο άλλο.
Τα steel braded σωληνάκια ( τα μεταλλικά υψηλής πίεσης ) σε αυτό το σενάριο δεν θα βοηθήσουν πολύ έως και καθόλου, γιατί πρίν φουσκώσουν τα μαμά σωληνάκια θα έχουν βράσει τα γνήσια τακάκια που είναι για θερμοκρασίες 250-350 κελσίου γιατί ο δίσκος θα έχει 450-500>, τα υλικά των τακακιών θα έχουν βγάλει καπνούς, αυτοί θα είναι ανάμεσα στο τακάκι και στον δίσκο φτιάχνοντας ένα ωραίο μαξιλάρι που δεν θα επιτρέπει στα τακάκια να πατήσουν στο δίσκο, άρα δεν θα υπάρχει τριβή.
Έστω ότι οι δίσκοι είναι τρυπητοί ή χαρακτοί, δεν θα έχουμε το μαξιλάρι των αερίων ανάμεσα στα τακάκια και τους δίσκους να μας μειώσει την τριβή, θα έχουμε όμως τη θερμοκρασία στα υγρά πολύ ανεβασμένη, τα παλαιά υγρά έχοντας υγρασία συγκεντρωμένη με τα χρόνια θα ατμοποιηθεί και θα πάει το πεντάλ στο πάτωμα.
Έστω ότι δεν γίνεται ούτε αυτό το κακό σενάριο και καταφέρνει το τουτού μας να σταματήσει στο παρά 5', θα πάρουμε τους δίσκους στο χέρι αφού θα πετσικάρουν μετά από τέτοια υψηλή θερμοκρασία.
Βλέπουμε λοιπόν όσοι από εμάς θέλουμε τελικά να δούμε, ότι δεν χρειάζεται να γυρνάς όλη μέρα στα Μέγαρα ή στις Σέρρες για να μείνεις από φρένα, αρκεί μια άσχημη στιγμή με φρένα στο 50% της ζωής τους για να σε στείλουν εκεί που πάνε τα αυτοκίνητα που έμειναν από φρένα.
Συμπέρασμα: Τα φρένα να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση, τακάκι ποιοτικό με πάστα ανώτερης θερμοκρασίας από τα μαμά τακάκια, ένα τακάκι με πάστα fast road είναι υπέρ ικανοποιητικό σε όλες τις περιπτώσεις, το αποκορύφωμα δε είναι οι καμπανάτοι δίσκοι στο ίδιο μέγεθος, αυτοί θα επιτρέπουν στο δίσκο να μην στραβώνει ποτέ, να μην υπερθερμένεται εύκολα άρα ο δίσκος τα υγρά και τα τακάκια αφού δεν ταλαιπωρούνται από υψηλές θερμοκρασίες αντέχουν έως και 3 φορές περισσότερο και δεν θα μείνουμε από φρένα ακόμα και αν γυρίζουμε όλη μέρα στα Μέγαρα, οι καμπάνες είναι η σωτηρία των φρένων, το λέω μετά λόγου γνώσης, τις χρησιμοποιώ εδώ και 4 χρόνια που φτιάχνω σε αρκετά αυτοκίνητα φίλων, ιδίως στο δικό μου που δεν είχε ποτέ φρένα ( με 2 πατήματα από 200 χλμ στην εθνική ράγιζαν οι γνήσιοι Brembo δίσκοι από την Renault, κάθε 5.000 χλμ ήθελα δίσκους αφού ράγιζαν και τράνταζε και όλο το αυτοκίνητο) μόνο με τις καμπάνες έχει πια φρένο από κρύα στην πόλη μέχρι επανειλημένα φρεναρίσματα από 220 χλμ στην Εθνική με φορτίο και 4 άτομα, οι καπνάνες είναι φτηνές γιατί σώζουν ζωές και βγάζουν τα λεφτά τους από τη μεγάλη μείωση της φθοράς των φρένων.
Επειδή ότι λέω το έχω ζήσει, για του λόγου το αληθές,
Μάκη μια και είπες για τα φρένα του ΖΧ, ψάξε και βρές τα τακάκια της Bendix Metal 40, είναι σε μπλέ κουτί, όταν βρεθούμε θα σου πω τον κωδικό δεν τον θυμάμαι τώρα, είναι τακάκι που τα κάνει όλα και συμφέρει, είναι φιλικό με τους δίσκους, πιάνει από κρύο μέχρι το πολύ ζέσταμα, και κυρίως όταν βράσει επανέρχεται πολύ γρήγορα, μακάρι να το εύρισκα και για κωδικούς της Renault για τα δικά μου, το φοράω μόνο στο απλό R21 χωρίς καμπάνες στους δίσκους, που φοράει τις ίδιες δαγκάνες με του ΖΧ.
Στο τετρακίνητο τούρμπο που είναι και βαρύ αλλά έχει μικρά φρένα, μόλις 285mm X 21 έχω καμπάνες με απλά σωληνάκια που όμως θέλουν αλλαγή γιατί πάλιωσαν, έχω τακάκια της Ferodo, τα Thermoquiet, η πάστα τους είναι μεταξύ του DS 2000 και DS 2500, είναι αρκετά καλά σαν πάστα ( γύρω στους 500c ) αλλά επειδή δεν ζεσταίνονται πολύ λόγω των καμπανών είναι ικανοποιητικά, δουλεύουν σαν να είναι τα DS 2500.
Αυτά με τα φρένα.
Σημείωση. σήμερα τα χλμ με τις καμπάνες είναι περίπου 25.000, στη φωτό λέει 12.000 χλμ αλλά είναι 10 μήνες πρίν.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν χρειάζεται ούτε να κατέβεις τον Χολομώντα ούτε και την Πάρνηθα, στην Εθνική για το εξωχικό με την οικογένεια και 5 συμπράκαλα αν πατήσεις 2-3 φορές το φρένο γερά γιατί κάποιος ανόητος σε έκλεισε και πηγαίνει ς με 130-140 χλμ και τα τακάκια είναι μισοφαγωμένα και οι δίσκοι πλησιάζουν σε αλλαγή έχοντας μέσα υγρά Dot 3 ή Dot 4 2ιετίας - 3ετίας, το έχασες το παιγνίδι, τα φρένα θα πιάσουν για τα πρώτα 50-7- μέτρα και μετά θα πιάνουν όλο και λιγότερο μέχρι να μην πθιάνουν καθόλου, και καλά να αδειάσει ο δρόνμος, αν πρέπει να σταματήσεις τελείως, απλά δεν θα σταματήσεις εσύ το αυτοκίνητο, θα σταματήσει μόνο του επάνω στο άλλο.Επειδή αυτό γίνεται σχεδόν κάθε Σ/Κ (του χειμώνα) στο αμάξι μου και σε άλλα αμάξια, πάντα αυτό που φταίει είναι το τακάκι που υπερθερμαίνεται και δεν πιάνει. Τα φρένα καπνίζουν, βρωμάνε απίστευτα, και από το δικό σου αμάξι αλλά και από το μπροστινό σε σημείο που έχεις ανοιχτά παράθυρα και ο καπνός και η βρώμα σε ενοχλεί πολύ - ιδίως στις φουρκέτες που πέφτει η ταχύτητα εκεί βλέπεις το σύννεφο καπνού να βγαίνει από τις ρόδες του μπροστινού.
Δεν θέλει πολύ, μετά από 3 κατηφορικές φουρκέτες με τέρμα γκάζι βγαίνουν σύννεφα καπνού και μετά από 1-2 ακόμα, αν δεν κόψεις ρυθμό δεν θα έχεις φρένο - σηκώνεσαι όρθιος πάνω στο πεντάλ και δεν φρενάρει.
(Το πρώτο σημάδι είναι ότι όσο και να πατάς το πεντάλ δεν ενεργοποιείται το ABS)Πάντα το πεντάλ είναι σκληρό, δεν κατεβαίνει αλλά το αμάξι δεν φρενάρει.
Ποτέ δεν μαλάκωσε το πεντάλ, δεν κατέβηκε κάτω που να δείχνει πρόβλημα με υγρά.
Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά). -
εχω το αυτοκινητο δυομισι χρονια και εχω κανει 19k χλμ χρειαζωμαι αλλαγη υγρων;
Ο χρήστης leonp έγραψε:
[...]Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).γι αυτο υπαρχει το κλαπετο
-
Ο χρήστης umaga έγραψε:
εχω το αυτοκινητο δυομισι χρονια και εχω κανει 19k χλμ χρειαζωμαι αλλαγη υγρων;[...]Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).
γι αυτο υπαρχει το κλαπετο
και retarder
-
Eγώ αντίθετα είχα δει στο saxo διαφορά με τα σωληνάκια. Μιλάμε για αρκετά σκληρή χρήση βεβαίως και για φρένα (τακάκια κυρίως) ήδη αναβαθμισμένα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν χρειάζεται ούτε να κατέβεις τον Χολομώντα ούτε και την Πάρνηθα, στην Εθνική για το εξωχικό με την οικογένεια και 5 συμπράκαλα αν πατήσεις 2-3 φορές το φρένο γερά γιατί κάποιος ανόητος σε έκλεισε και πηγαίνει ς με 130-140 χλμ και τα τακάκια είναι μισοφαγωμένα και οι δίσκοι πλησιάζουν σε αλλαγή έχοντας μέσα υγρά Dot 3 ή Dot 4 2ιετίας - 3ετίας, το έχασες το παιγνίδι, τα φρένα θα πιάσουν για τα πρώτα 50-7- μέτρα και μετά θα πιάνουν όλο και λιγότερο μέχρι να μην πθιάνουν καθόλου, και καλά να αδειάσει ο δρόνμος, αν πρέπει να σταματήσεις τελείως, απλά δεν θα σταματήσεις εσύ το αυτοκίνητο, θα σταματήσει μόνο του επάνω στο άλλο.
Επειδή αυτό γίνεται σχεδόν κάθε Σ/Κ (του χειμώνα) στο αμάξι μου και σε άλλα αμάξια, πάντα αυτό που φταίει είναι το τακάκι που υπερθερμαίνεται και δεν πιάνει. Τα φρένα καπνίζουν, βρωμάνε απίστευτα, και από το δικό σου αμάξι αλλά και από το μπροστινό σε σημείο που έχεις ανοιχτά παράθυρα και ο καπνός και η βρώμα σε ενοχλεί πολύ - ιδίως στις φουρκέτες που πέφτει η ταχύτητα εκεί βλέπεις το σύννεφο καπνού να βγαίνει από τις ρόδες του μπροστινού.
Δεν θέλει πολύ, μετά από 3 κατηφορικές φουρκέτες με τέρμα γκάζι βγαίνουν σύννεφα καπνού και μετά από 1-2 ακόμα, αν δεν κόψεις ρυθμό δεν θα έχεις φρένο - σηκώνεσαι όρθιος πάνω στο πεντάλ και δεν φρενάρει.
(Το πρώτο σημάδι είναι ότι όσο και να πατάς το πεντάλ δεν ενεργοποιείται το ABS)Πάντα το πεντάλ είναι σκληρό, δεν κατεβαίνει αλλά το αμάξι δεν φρενάρει.
Ποτέ δεν μαλάκωσε το πεντάλ, δεν κατέβηκε κάτω που να δείχνει πρόβλημα με υγρά.
Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).Αφού ακόμα δεν έχεις αλλάξει τακάκια με πάστα μεγαλύτερης αντοχής στη θερμοκρασία είναι λογικό να καπνίζουν και να μυρίζουν, το φαινόμενο να είναι όρθιος στο φρένο και να μην πιάνουν τα τακάκια λέγεται fade τακακιών ( το πεντάλ κατεβαίνει στο πάτωμα από το fade των υγρών ) δηλαδή υπάρχει εγκλωβισμένος καπνός ανάμεσα στα τακάκια και στους δίσκους και δεν υπάρχει τριβή, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω, το είχα περιγράψει και στο προηγούμενο κείμενο, μου λες ότι το παθαίνεις και μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί ακόμα το μηχανισμό της κατάρρευσης των φρένων, δεν ξέρω πως αλλιώς να τα εξηγήσω, ίσως να φταίω εγώ. Τα τακάκια υπάρχουν σε πληθώρα θερμοκρασιών ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέγει ανάλογα με τη χρήση των φρένων του, αν υπάρχουν προβλήματα και δεν κάνουμε τίποτα επιμένοντας στα υγρά Dot 3 και στα απλά μαμά τακάκια, δεν φταίει κανείς άλλος παρά μόνο ο οδηγός που δεν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές γιατί νομίζει ότι οι άλλοι δεν ξέρουν και ότι όλοι κοιτάνε να του τα πάρουν.
Tα υγρά δεν σου έχουν βράσει ακόμα γιατί αφού δεν υπάρχει τριβή από τα τακάκια η θερμοκρασία του δίσκου δεν είναι τόση ώστε να μεταφερθεί στη δαγκάνα και να βράσει τα υγρά, αν άντεχαν τα τακάκια τότε θα ανέβαινε η θερμοκρασία στα υγρά, τα οποία πρέπει να είναι Dot 4 πολύ καλής ποιότητας, πχ Μοtul 600, Castrol SRF, η Dot 5.1 μιας επώνυμης μάρκας.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
[...]Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).
και retarder
Οτι και να κάνεις τα υγρά του φορτηγού δέν θα βράσουν........γιατι δέν έχει
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
[...]Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).
και retarder
Οτι και να κάνεις τα υγρά του φορτηγού δέν θα βράσουν........γιατι δέν έχει
στα ταμπουρα ομως θα ψηνεις γουρουνοπουλα
-
Και επειδή διάβασα άψογες παραθέσεις επεξηγηματικότατες…….
Συνοψίζοντας:- Οι βελτιωτές δεν είναι επάγγελμα άνευ αντικειμένου!!!!.....
- Εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια, δεν υπάρχουν γνήσια – μαμά περιφερικά ανταλλακτικά όπως πχ τα φρένα!. Η λέξης ‘γνήσια’ αντικατασταθεί από της λέξεις ‘πρώτης τοποθέτησης’. Και αυτό είναι αμετάκλητο διεθνώς. Υπάρχουν τα πρώτης τοποθέτησης που βάζει η ‘μαμά’, και υπάρχουν και στο after market, μα και άλλα καλύτερα όπως και αλλά χειρότερα.
- Μια αυτοκινητοβιομηχανία έχει στόχο να παράγει ανεκτά αυτοκίνητα, στην καλύτερη τιμή, για να μπορέσει να πουλήσει συναγωνιζόμενη.
- Ένα αυτοκίνητο των 25000ε όταν βελτιωθεί απόλυτα, μπορεί να φτάσει και τα 150000ε. μα δεν θα ‘πουλούσε’ με τίποτα!.
- Ένα αυτοκίνητο μιας μάρκας, οδηγούμενο από 10 ανθρώπους που θα ρωτήσεις, θα πάρεις 10 γνώμες. Κατά συνέπεια λίγοι είναι αυτοί που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτό που ψώνισαν!.
- Και εκεί ρωτάς τον πελάτη. Πως το πηγαίνεις?. Η απάντηση είναι καθοριστική πριν όποια παρέμβαση. Θέλεις καλύτερα φρένα όταν πηγαίνεις το παιδί στο σχολείο, βάζεις το αντίστοιχο τακάκι. Και απέναντι!. Παίζεις σε κατάβαση στον Χολωμόντα η την Πάρνηθα?. Τότε και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ενεργείς. «τα μεταξωτά βρακιά, είναι για τους επιδέξιους κόλους». Και μην παπαρολογούμε λέγοντας ότι «….μια χαρά τα φτιάχνει η ‘μαμά’ και δεν χρειάζονται τίποτα…».
- Μεταλλικά μαρκούτσια. Ιδικοί δίσκοι με όχι κλασική ανάρτηση στο μουαγιέ. Δαγκάνες τετραπίστονες + . υγρά με υψηλό δίκτυ βρασμού. Κατάλληλες τρόμπες φρένων. Κατάλληλα servo. Αντίστοιχα τακάκια. Ιδικές βάσεις για να ‘σηκώσουν’ της μεγαλύτερες δαγκάνες, η για να αλλάξεις τα πίσω ταμπούρα με δίσκους. Μεγαλύτερες ζάντες με χαμηλότερου προφίλ λάστιχα, για να χωρέσουν όλα αυτά. Μα εάν τα αμορτισέρ δεν είναι καλά δεν κάνεις τίποτα, θα έχεις συνεχώς πρόβλημα με το ABS, και θα πηγαίνεις από γλίστρα σε γλίστρα. Ρουλεμάν ΖΖ με μεταλλικές καλύπτρες, για να αντέχουν στην θερμοκρασία και να μην στεγνώσουν από τον βρασμό του γράσου. Και όλα αυτά για να πιάσεις το 1000%!.
Και θα μου γράψετε ότι αυτό το κάνουμε στα αγωνιστικά, χάσατε!. Ο κλάδος των αγωνιστικών σχεδόν ψόφησε. Μα έχει μετακυλήσει στα ΙΧ με πελάτες που μπορούν ακόμη να διαθέσουν, και που παίρνουν μεσαία αυτοκίνητα και τα βελτιώνουν όσο κρατεί η τσέπη τους. - Σίγουρα με όλα μαζί που περιέγραψα, πιάνεις το 1000%, μα υπάρχει και το 100%, που κοστίζει κραυγαλέα φθηνότερε!.
- Προσωπικά ανήκω στην κατηγορία που επιλέγω αυτοκίνητα για τα προσόντα τους. Έτσι δεν κάνω παρεμβολές, και σίγουρα 4 κοντές μπιέλες και ένας μακρύς στρόφαλος δεν τον χρεώνω στης παρεμβολές, συμφωνείς 21??? !!!!!!........
Α.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις