-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
δηλαδη στην καθημερινη χρηση δεν βλεπεις διαφορα με τα σωληνακια υψηλης,παρα μονο οταν πιεσεις τα φρενα και ανεβασεις θερμοκρασιες;;;;;Ακριβώς. Λογικό άλλωστε είναι.
-
21 Quadra όπως πάντα
IMHO κατά σειρά σημαντικότητας είναι:
(1) Tακάκια (σε μερικά αυτοκίνητα πχ. στο δικό μου τα μαμά είναι πολύ υποδεέστερα των σωστών aftermarket και πολλές φορές και πολύ ακριβότερα)
(2) Δίσκοι με καμπάνα (για όσους βαρέθηκαν πέτσικους δίσκους στο πρώτο γερό φρενάρισμα ή νερά)
(3) (πολύ πίσω αλλά μηδενικού κόστους δεδομένου ότι μπορείς να τ΄αλλάξεις στα 2 χρόνια που έτσι και αλλιώς θα τα άλλαζες) υγρά (Motul, Castrol... αυτά)
(4) (τελευταίο καταϊδρωμένο απλά είναι πολύ φτηνό και εύκολο) σωληνάκια (προσοχή μόνο να μη μπερδεύουν το ABS )Πανάκριβες λύσεις στυλ 6-8-10-12-πίστονα, 400 mm δίσκοι (με πίσω τους μαμά 200 mm και ίδια τρόμπα ) και άλλα εξωτικά είναι νομίζω πολύ κακό value for money (αλλά δείχνουν ωραία )
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
21 Quadra όπως πάνταIMHO κατά σειρά σημαντικότητας είναι:
(1) Tακάκια (σε μερικά αυτοκίνητα πχ. στο δικό μου τα μαμά είναι πολύ υποδεέστερα των σωστών aftermarket και πολλές φορές και πολύ ακριβότερα)
(2) Δίσκοι με καμπάνα (για όσους βαρέθηκαν πέτσικους δίσκους στο πρώτο γερό φρενάρισμα ή νερά)
(3) (πολύ πίσω αλλά μηδενικού κόστους δεδομένου ότι μπορείς να τ΄αλλάξεις στα 2 χρόνια που έτσι και αλλιώς θα τα άλλαζες) υγρά (Motul, Castrol... αυτά)
(4) (τελευταίο καταϊδρωμένο απλά είναι πολύ φτηνό και εύκολο) σωληνάκια (προσοχή μόνο να μη μπερδεύουν το ABS )Πανάκριβες λύσεις στυλ 6-8-10-12-πίστονα, 400 mm δίσκοι (με πίσω τους μαμά 200 mm και ίδια τρόμπα ) και άλλα εξωτικά είναι νομίζω πολύ κακό value for money (αλλά δείχνουν ωραία )
Όλα σωστά, μόνο μια παρατήρηση, ποτέ νερό δεν στράβωσε δίσκο, οι δίσκοι στραβώνουν από τις απότομες μεταβολές τις θερμοκρασίας και από τη μη επαναφορά τους στις διαστάσεις τους γιατί το κέντρο τους είναι άκαμπτο, αυτή η λεπτομέρεια είναι η διαφορά με τους καμπανάτους, το κέντρο τους και η ευκαμψία του.
Για να γίνω πιο κατανοητός, στο 2.23΄ στο βιντεάκι που παραθέτω φαίνεται καθαρά τι εννοώ.
-
Και αλουμινένιες καμπάνες να έχεις, κάνοντας αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=3J8zzWDR ... re=related
δεν στραβώνεις τους δίσκους σου?
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Και αλουμινένιες καμπάνες να έχεις, κάνοντας αυτό:http://www.youtube.com/watch?v=3J8zzWDR ... re=related
δεν στραβώνεις τους δίσκους σου?
Εννούσα σε χρήση στο δρόμο, αν και με τις καμπάνες μένει να κάνουμε δοκιμή για να σου απαντήσω γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι θα στραβώσουν ακόμα και έτσι, την οποία δοκιμή θα κάνω όταν έρθει η ώρα να αλλάξω τους δίσκους μου, υποθέτω όμως και έτσι μπορείς να τους στραβώσεις.
http://www.youtube.com/watch?v=g4fQUMT0 ... re=relatedαυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όλοι είναι κατά της καμπάνας αφού δεν έχουν οι ίδιοι παραστάσεις για να έχουν άποψη επί του θέματος, δεν κατανοώ την άρνηση χωρίς να τις έχουν δοκιμάσει.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
εχω το αυτοκινητο δυομισι χρονια και εχω κανει 19k χλμ χρειαζωμαι αλλαγη υγρων;
[...]Ποτέ δεν είδα αμάξι που να βράζει τα υγρά σε γρήγορη κατάβαση (ίσως να συμβαίνει σε φορτωμένα φορτηγά).
γι αυτο υπαρχει το κλαπετο
και retarder
Οτι και να κάνεις τα υγρά του φορτηγού δέν θα βράσουν........γιατι δέν έχει
Aκριβως . Με αερα λειτουργουν .
-
Απολύτως σωστός και πληρέστατος ο Quadra 21, όπως πάντα.
Αλλά, δεν νομίζω ότι υπάρχει αρνητισμός κατά των διαιρούμενων ('καμπανάτων') δίσκων, μεταξύ νοημόνων ανθρώπων.Είναι πράγματι το αποφασιστικότερο θετικό χαρακτηριστικό του όλου συστήματος πέδησης.
Μαζί με κορυφαία υγρά και σωστά τακάκια - τα δε σωληνάκια δεν σώζουν, αλλά βοηθούν.
Τα λοιπά (κάτι τρύπες ή χαρακιές στους δίσκους, δίσκοι διαμέτρου ταψιού φούρνου, πολυπίστονες χρωματιστές δαγκάνες) είναι σαν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες για αγρίους (επ' ευκαιρία, ντροπή στη Μπεμβέ που εμπορεύεται τέτοια σκατά, ως δήθεν περφόρμανς).
Το μεγάλο ζήτημα είναι πού τις βρίσκεις τις διαιρούμενες δισκόπλακες, εάν υπάρχουν δηλαδή οπουδήποτε στον κόσμο, για το μοντέλο του νορμάλ αυτοκινήτου σου...
Εγώ αναγκάστηκα να πάρω αμάξι μη-νορμάλ, με διαιρούμενες δισκόπλακες απ' τη μάνα του, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχω να φάω...
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Αλλά, δεν νομίζω ότι υπάρχει αρνητισμός κατά των διαιρούμενων ('καμπανάτων') δίσκων, μεταξύ νοημόνων ανθρώπων.Είναι πράγματι το αποφασιστικότερο θετικό χαρακτηριστικό του όλου συστήματος πέδησης.
Μαζί με κορυφαία υγρά και σωστά τακάκια - τα δε σωληνάκια δεν σώζουν, αλλά βοηθούν.
Τα λοιπά (κάτι τρύπες ή χαρακιές στους δίσκους, δίσκοι διαμέτρου ταψιού φούρνου, πολυπίστονες χρωματιστές δαγκάνες) είναι σαν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες για αγρίους (επ' ευκαιρία, ντροπή στη Μπεμβέ που εμπορεύεται τέτοια σκατά, ως δήθεν περφόρμανς).
Το μεγάλο ζήτημα είναι πού τις βρίσκεις τις διαιρούμενες δισκόπλακες, εάν υπάρχουν δηλαδή οπουδήποτε στον κόσμο, για το μοντέλο του νορμάλ αυτοκινήτου σου...
Εγώ αναγκάστηκα να πάρω αμάξι μη-νορμάλ, με διαιρούμενες δισκόπλακες απ' τη μάνα του, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχω να φάω...
Εγώ για τα δικά μου αμάξια και για των φίλων μου τις φτιάχνω μόνος μου, κοστίζουν τα μισά από τις έτοιμες και το αλουμίνιο που βάζω είναι καλύτερης ποιότητας αεροπορικού τύπου 7075 από του τις διαιρούμενες δισκόπλακες του εμπορίου + βίδες 12.9 grade, δισκόπλακες χρησιμοποιώ του εμπορίου αφαιρώντας το κέντρο, οπότε βρίσκω για όλα τα αυτοκίνητα, 5 χρόνια και πάνω από 10 αυτοκίνητα μόνο καλά λόγια έχουμε όλοι να λέμε για τις διαιρούμενες δισκόπλακες που κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά από ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί, στην πράξη είναι πολύ καλύτερες από την θεωρία.
Σήμερα τελειώνω ένα σετ εμπρός - πίσω για το 106 του γιού μου.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Εγώ για τα δικά μου αμάξια και για των φίλων μου τις φτιάχνω μόνος μου, κοστίζουν τα μισά από τις έτοιμες και το αλουμίνιο που βάζω είναι καλύτερης ποιότητας αεροπορικού τύπου 7075 από του τις διαιρούμενες δισκόπλακες του εμπορίου + βίδες 12.9 grade, δισκόπλακες χρησιμοποιώ του εμπορίου αφαιρώντας το κέντρο, οπότε βρίσκω για όλα τα αυτοκίνητα, 5 χρόνια και πάνω από 10 αυτοκίνητα μόνο καλά λόγια έχουμε όλοι να λέμε για τις διαιρούμενες δισκόπλακες που κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά από ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί, στην πράξη είναι πολύ καλύτερες από την θεωρία.
Σήμερα τελειώνω ένα σετ εμπρός - πίσω για το 106 του γιού μου.
….και από Σεπτέμβριο θα περάσω να τα πούμε!.
Α. -
Όποτε θέλεις μάστορα.
-
Θα θελα καποιος να μου πει τι παιζει αν βαλεις DOT 5 σε αυτοκινητο που περνει DOT 4(οχι συμπληρωμα,κανονικη αντικατασταση) σε συγχρονο αμαξι,εβαλα χθες μετα απο παροτρυνση του μηχανικου οτι δεν βραζουν ευκολα κλπ διαφορα δεν ειδα,αλλωστε δεν το πιεσα αλλα διαβαζω στο νετ διαφορες ιστοριες με δρακους,παρακαλω εμπεριστατομενη απαντηση καθως με αυτα τα θεματα δεν ειναι να παιζεις
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Θα θελα καποιος να μου πει τι παιζει αν βαλεις DOT 5 σε αυτοκινητο που περνει DOT 4(οχι συμπληρωμα,κανονικη αντικατασταση) σε συγχρονο αμαξι,εβαλα χθες μετα απο παροτρυνση του μηχανικου οτι δεν βραζουν ευκολα κλπ διαφορα δεν ειδα,αλλωστε δεν το πιεσα αλλα διαβαζω στο νετ διαφορες ιστοριες με δρακους,παρακαλω εμπεριστατομενη απαντηση καθως με αυτα τα θεματα δεν ειναι να παιζειςΣχετο 5 ή 5,1 ;Εχει διαφορα.
-
Αντικατάσταση με 5 σημαίνει πρώτα ΠΛΥΣΙΜΟ του συστήματος και μετά υγρά.
Τα υγρά 5 δεν είναι συμβατά με 3,4, 5.1 αλλά δεν έχουν πρόβλημα με λαστιχάκια κλπ. του συστήματος φρένων.Πρέπει να εξαερώνεις συχνά γιατί τυχόν υγρασία που μπει στο σύστημα δεν ανακατεύεται με τα υγρα 5 (όπως με τα άλλα) και πηγαίνει στον πάτο (συνήθως στη δαγκάνα) και σκουριάζει.
-
Ωραια εστω οτι τα εξαερωνω συχνα,περαν τουτου δεν εχουμε αλλα προβληματα, με αντλιες ΑΒS,ξεραμενα τσιμουχακια που ξερναν τα υγρα κλπ και αλλα χαριτωμενα που διαβασα?
Αν ναι(δεν εχει θεματα και απλα θες συχνη εξαερωση) γιατι δεν βαζουν ολοι? -
Ωραια εστω οτι τα εξαερωνω συχνα,περαν τουτου δεν εχουμε αλλα προβληματα, με αντλιες ΑΒS,ξεραμενα τσιμουχακια που ξερναν τα υγρα κλπ και αλλα χαριτωμενα που διαβασα?
Αν ναι(δεν εχει θεματα και απλα θες συχνη εξαερωση) γιατι δεν βαζουν ολοι?Γιατί υπάρχουν τα Castrol SRF (προδιαγραφών 5.1 και με υγρό σημείο βρασμού στο Θεό - όχι μόνο το ξηρό σημείο βρασμού που είναι κάπως θεωρητικό) που έχουν λήξει το ζήτημα 'υγρά φρένων' στην ανθρώπινη ιστορία.
Είναι μία Φερράρι που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει, γιατί τιμάται μόλις 50 Ευρώ το μπουκαλάκι, αν θυμάμαι καλά.
Δηλαδή, 3πλάσια τιμή από τα καλύτερα των υπολοίπων, αλλά αν θες το απολύτως καλύτερο, στα υγρά μπορείς. -
Αν ναι(δεν εχει θεματα και απλα θες συχνη εξαερωση) γιατι δεν βαζουν ολοι?
Πάντα στο καλό υπάρχει το καλύτερο!. Μα η σκοπιμότητα παίζει τον βασικό ρόλο. Δεν θα σου συνιστούσα ένα υγρό που βάζω στα αγωνιστικά, διότι θα ήταν για εσένα άνευ αντικειμένου. Ίσως και ο προβληματισμός σου είναι και αυτός άνευ αντικειμένου….
Πάντως στο συνέστησε ο μηχανικός σου, που εάν δεν είναι ‘πιπίνι’ έχει βαρύτητα ο λόγος του. κάθε αλλαγή τακάκια, ότι και υγρά να έχεις, κάνουμε εξαέρωση. Δεν κάνουμε κάθε εβδομάδα!. Να περάσεις καλά το καλοκαίρι!. Άσε να σκεπτόμαστε για εσένα πριν από εσένα!.
Α. -
Θα θελα καποιος να μου πει τι παιζει αν βαλεις DOT 5 σε αυτοκινητο που περνει DOT 4(οχι συμπληρωμα,κανονικη αντικατασταση) σε συγχρονο αμαξι,εβαλα χθες μετα απο παροτρυνση του μηχανικου οτι δεν βραζουν ευκολα κλπ διαφορα δεν ειδα,αλλωστε δεν το πιεσα αλλα διαβαζω στο νετ διαφορες ιστοριες με δρακους,παρακαλω εμπεριστατομενη απαντηση καθως με αυτα τα θεματα δεν ειναι να παιζειςα υγρά διαβαθμίζονται με τα ακόλουθα DOT.
DOT 3.0
DOT 4.0
DOT 5.1
Τα ανωτέρω υγρά φρένων είναι απόλυτα συμβατά μεταξύ τους, μπορούν να αναμιχθούν σε συμπλήρωμα, οι διαφορές τους είναι στην αντοχή τους στο χρόνο ( απορρόφηση υγρασίας ) και στη θερμοκρασία. Τα υγρά αυτά είναι υγροσκοπικά, δηλαδή απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον.
Μετρώνται με 2 τρόπους, που αναφέρονται σαν Dry και Wet.
Dry όταν ανοίξουμε τη συσκευασία, και Wet μετά από 1 χρόνο παραμονής τους στο αυτοκίνητο.
DOT 3, Dry 250o – Wet 150o
DOT 4, Dry 260o - Wet 165o
DOT 5.1 Dry 285 – Wet 185oΥπάρχουν και ειδικοί τύποι υγρών μεγαλύτερης αντοχής, όπως της ΑΡ
AP Racing PRF 660 Dry 325o – Wet 204o
AP Racing 600 Dry 312ο – Wet 204ο
Πρέπει όμως για να μπουν αυτά τα υγρά να αδειάσει τελείως το κύκλωμα το φρένων από τα προηγούμενα υγρά.Όταν βράσουν τα υγρά μια φορά πρέπει να αλλαχτούν γιατί όταν κρυώσουν ερχόμενα σε επαφή με τα μεταλλικά στοιχεία του κυκλώματος των φρένων δημιουργούνται υδρατμοί που χαμηλώνουν το σημείο βρασμού των υγρών, δημιουργούνται φυσαλίδες και το πεντάλ του φρένου αποκτά ελαστικότητα αφού οι φυσαλίδες συμπιέζονται και δεν μεταφέρεται η δύναμη του πεντάλ στα τακάκια.
**Tα υγρά τύπου DOT 5.1 είναι ειδικά σχεδιασμένα για λειτουργία με ABS έχοντας για το λόγο αυτό χαμηλότερο ιξώδες ώστε να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία στις μικροβαλβίδες του συστήματος, ειδικά στα ψυχρά κλίματα με πολλούς βαθμούς κάτω από τους 0c. **
**Τα DOT 5.0 είναι σιλικονικής βάσης, μόνο για μοτοσικλέτες και για καθαρά αγωνιστικά αυτοκίνητα, δεν αναμειγνύονται με τα παραπάνω υγρά, δεν μαζεύουν υγρασία όπως τα προηγούμενα γιατί το νερό δεν ανακατεύεται με την σιλικόνη αλλά κατακάθεται και οξειδώνει όλα τα μεταλλικά μέρη του κυκλώματος των φρένων, ως εκ τούτου δεν είναι συμβατά με τα υπόλοιπα υγρά φρένων DOT 3 / DOT 4 / DOT 5.1 και δεν πρέπει να τοποθετούνται σε καθημερινά αυτοκίνητα **
-
! ! !
A. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
! ! !
A.Δλδ δεν το ήξερες πως τα 5αρια είναι ασύμβατα με τα κυκλώματα φρένων των σύγχρονων αυτοκινήτων
@nosferatu
Για ρώτα αν είναι 5 ή 5,1 και αν είναι 5 σου χρωστάει μια δωρεάν αλλαγή με 5,1 χτές -
Τα 5 δεν είναι ασύμβατα με το σύστημα των φρένων, δηλαδή δεν θα πειράξουν λαστιχάκια, μέταλλα κλπ.
Δεν ξέρω αν το διαφορετικό ιξώδες επηρεάζει το ABS, ESP κλπ.
Τα 5 είναι ασύμβατα με όλα τα άλλα υγρά και δεν μπορείς απλά να τα αλλάξεις.
Αν δεν ΠΛΥΝΕΙΣ ΚΑΛΑ το σύστημα για την αλλαγή, τα λίγα υγρά που παραμένουν θα αντιδράσουν μεταξύ τους και θα γεμίσει το σύστημα των φρένων με βρωμιές.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις