-
Σε προσθιοκίνητο πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο ο κατασκευαστής να μην αλλάζει τα πίσω φρένα, παρά μόνο τα μπροστά όσο ανεβαίνουν οι ιπποδυνάμεις.
-
Ναι γιατί το δυνατό φρενάρισμα επιβαρύνει κυρίως τα μπροστινά φρένα.
Τα πίσω φρένα φρενάρουν όταν πατάς ελαφρά το πεντάλ.Όμως έχεις διαφορετική αντλία φρένων και διαφορετικό κατανεμητή.
-
Κατανεμητή όχι πλέον, λόγω ebd.
Αντλία εξαρτάται από τις διαφορές. Αν θέλετε μπορώ να επιστρέψω με παραδείγματά αύριο.
Sent from my Atrix using smoke signals.
-
@Kabouras. Από περιέργεια , έχει αλλάξει καθόλου η αίσθηση στο πετάλι?
Οκ , συμφωνω σε αυτά που λες, θέλει πολύ ψάξιμο και συνήθως η προσαρμογή του αμέσως μεγαλύτερου μοντέλου δεν προκαλεί μεγάλες αλλαγές. Αλλά όταν όμως μιλάμε για τελειως διαφορετικής φιλοσοφίας δαγκάνες τότε αλλάζουν τα πράγματα. Μια καλή ενδειξή να δεις τις διαφορές ειναι να ΄δωσεις 30 -35 ευρώ σε κάποιο ΙΚΤΕΟ (προετοιμασία για ελεγχο το λένε και στην ουσία βλέπεις τις αδυναμίες πριν πας να το περάσεις) ώστε στην φρενομέτρηση να δεις πραγματικά την κατανομή.Κάποιες αδυναμίες τέτοιου είδους τις καλύπτουν τα τελευταίας γενιάς ABD EDB ASR brake assist κλπ κλπ αλλά από κάποια χιλιόμετρα και πάνω ίσως δεν φτάσουν. Επειδή όμως μιλάμε για αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας και ηλικίας καλό ειναι να το λέμε οτι θα τύχει.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
@Kabouras. Από περιέργεια , έχει αλλάξει καθόλου η αίσθηση στο πετάλι?φυσικά και άλλαξε.
Βασικά πλέον το πεντάλ του φρένου 'υπακούει' πιο άμεσα από παλιά (γιατί τα νέα ίσως -μάλλον σίγουρα- έχουν πιο δυνατό 'δάγκωμα').
Κατανομή πέδησης έχω κάνει (για άλλο λόγο) και δεν έχει εμφανιστεί κάτι ασυνήθιστο.Ίσως όπως έγραψες κι εσύ, καλύπτουν τα ηλεκτρονικά (το EBD για την ακρίβεια) την ασύμμετρη (αν υπάρχει) κατανομή.
Να σημειώσω εδώ ότι ψάχνοντας στο ΕΤΚΑ, βρήκα ότι τα Α3 της δικής μου γενιάς τυχαίνει να έχει το ίδιο servo-φρένο με του Α3 3.2lt (του οποίου και τα φρένα φοράω μπροστά), οπότε ίσως σοβαρός λόγος να είναι και το γεγονός ότι η αντλία των φρένων είναι 'Συμβατή' με το μέγεθος των εμβόλων των δαγκανών.Σκεφτόμενος την αλλαγή και των πίσω φρένων να πω την αλήθεια, θεωρώ ότι δε θα δω σχεδόν καμία διαφορά όταν θα βάλω τα πίσω (256x22 -> 288x25), παρά μόνο σε ταξίδια και όταν (σε κάποια από τα ταξίδια) είναι το αμάξι φορτωμένο (πχ πολλές αποσκευές).
Μακάρι να βγω 'ψεύτης' βέβαια...Κάποιες αδυναμίες τέτοιου είδους τις καλύπτουν τα τελευταίας γενιάς ABD EDB ASR brake assist κλπ κλπ αλλά από κάποια χιλιόμετρα και πάνω ίσως δεν φτάσουν. ** Επειδή όμως μιλάμε για αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας και ηλικίας καλό ειναι να το λέμε οτι θα τύχει.**
σωστός.
Δεν λέω ότι η λύση που έκανα εγώ είναι πανάκεια και μπορεί ο οποιοσδήποτε χωρίς καμία έρευνα για το αμάξι του να την κάνει αυτή τη μετατροπή. Απλώς την ανέφερα σαν την πιο... 'safe' επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος.Από κει και πέρα, η brembo πχ (τυχαίο παράδειγμα! θα μπορούσα να πω hispec ή tarox ή XYZ ή....ή...) προσφέρει ολοκληρωμένο κιτ (δαγκάνες-δίσκους-τακάκια-σωληνάκια κτλ) για κάθε αμάξι.
Θεωρώ ότι μία επώνυμη εταιρία που σέβεται τον εαυτό της έχει κάνει τις ανάλογες κινήσεις (έρευνα πχ?) ώστε να βρει το μέγεθος των εμβόλων που μπορεί να υποστηρίξει το servo-φρενο καθώς και τη διαφορά πέδησης (να σου προτείνει -όχι δεσμευτικά- και την αλλαγή των πίσω λόγω ασυμβατότητας του EBD του αυτοκινήτου με τις μεγάλες διαφορές εμπρός-πίσω)Για να το κάνω πιο...λιανά και συγκεκριμένα.
Βγάζει η brembo performance brake kit για το Α3 μου (συγκεκριμένα βγάζει 2 κιτ για εμπρός φρένα χωρίς να αναφέρει λύση για πίσω ή ότι έστω προτείνεται ως λύση).
Αν είχε πρόβλημα συμβατότητας η τρόμπα φρένων (servo-φρενο) ή ο κατανεμητής πέδησης (EBD) δεν θα έγραφε 'κάτι'? (πχ έστω κάτι αόριστο του στυλ 'προτείνεται και η αλλαγή του πίσω συστήματος φρένων με το Χ κιτ'),Πιστεύω λάθος?
ΥΓ: βασικά η σκέψη μου πίσω από αυτό που έγραψα είναι ότι ίιιισως παρα-διυλίζουμε το κουνούπι και χάνουμε την ουσία που είναι ότι στην πράξη αυτό που 'φοβόμαστε' δεν μπορεί να συμβεί (εκτός κι αν μιλάμε για αμάξι 20-ετίας και πάνω)
-
@Καβουρας>Θεωρώ ότι μία επώνυμη εταιρία που σέβεται τον εαυτό της έχει κάνει τις ανάλογες κινήσεις (έρευνα πχ?) ώστε να βρει το μέγεθος των εμβόλων που μπορεί να υποστηρίξει το servo-φρενο καθώς και τη διαφορά πέδησης (να σου προτείνει -όχι δεσμευτικά- και την αλλαγή των πίσω λόγω ασυμβατότητας του EBD του αυτοκινήτου με τις μεγάλες διαφορές εμπρός-πίσω)
Για να το κάνω πιο...λιανά και συγκεκριμένα.
Βγάζει η brembo performance brake kit για το Α3 μου (συγκεκριμένα βγάζει 2 κιτ για εμπρός φρένα χωρίς να αναφέρει λύση για πίσω ή ότι έστω προτείνεται ως λύση).
Αν είχε πρόβλημα συμβατότητας η τρόμπα φρένων (servo-φρενο) ή ο κατανεμητής πέδησης (EBD) δεν θα έγραφε 'κάτι'? (πχ έστω κάτι αόριστο του στυλ 'προτείνεται και η αλλαγή του πίσω συστήματος φρένων με το Χ κιτ'),Πιστεύω λάθος?
Οι εταιρείες δεν πρόκειται να αναφέρουν κάτι τέτοιο γιατί πέρα από την τεράστια γκάμα που πρέπει να καλύψουν ακόμα και σε ένα μοντέλο ανάλογα την γενιά , μιλάμε και για πατέντες ή τρομερές προσαρμογές σε συστήματα που δεν μπορούν να φανταστουν. Συνήθως αυτό γίνεται στον μηχανικό (ιδανικά σε κάποιον που έχει εξειδικευτεί στα συστήματα πέδησης) όπου αυτός θα υπολογίσει τι επιπλέον μετατροπές θα χρειαστουν . Ακούγεται λογικό και ειναι καθώς συμβαίνει και σε άλλα ανταλακτικά όπως πχ τουρμπίνες όπου οκ μπορείς να βάλει Τ3 σε 1300κκ αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδόσει αλλά και σίγουρο οτι θα χρειαστεί να αλλαχτου ένα σωρό πράγματα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έχω να θυμιθώ είναι ένος φίλου που έβαλε στην 33 του μπροστά 4 πίστονα από πισινά Πόρσε τα οποία βρήκε μεταχειρισμένα σε τιμή ευκαιρίας. Και ενω εκ πρώτης όψεως φαίνεται εξαιρετική κίνηση τελικά το φρενάρισμα ήταν χειρότερο. Αυτό γιατί χειροτέρεψε πολύ η αίσθηση στο πετάλι με αποτέλεσμα να θέλει μεγάλη διαδρομή για να κινήσει τις δαγκάνες και οταν αυτό συνέβαινε , αυτές δάγκωναν άσχημα και σχεδόν κλείδωναν τα μπροστινά φρένα. Χρειάστηκε τελικά να βάλει λίγο μεγαλύτερο σεβρό αλλα και να παίξει με τον πίσω κατανεμητή για να το φέρει στα ίσα , αν το κατάφερε ποτε.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Οι εταιρείες δεν πρόκειται να αναφέρουν κάτι τέτοιο γιατί πέρα από την τεράστια γκάμα που πρέπει να καλύψουν ακόμα και σε ένα μοντέλο ανάλογα την γενιά , μιλάμε και για πατέντες ή τρομερές προσαρμογές σε συστήματα που δεν μπορούν να φανταστουν. Συνήθως αυτό γίνεται στον μηχανικό (ιδανικά σε κάποιον που έχει εξειδικευτεί στα συστήματα πέδησης) όπου αυτός θα υπολογίσει τι επιπλέον μετατροπές θα χρειαστουν . Ακούγεται λογικό και ειναι καθώς συμβαίνει και σε άλλα ανταλακτικά όπως πχ τουρμπίνες όπου οκ μπορείς να βάλει Τ3 σε 1300κκ αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδόσει αλλά και σίγουρο οτι θα χρειαστεί να αλλαχτου ένα σωρό πράγματα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έχω να θυμιθώ είναι ένος φίλου που έβαλε στην 33 του μπροστά 4 πίστονα από πισινά Πόρσε τα οποία βρήκε μεταχειρισμένα σε τιμή ευκαιρίας. Και ενω εκ πρώτης όψεως φαίνεται εξαιρετική κίνηση τελικά το φρενάρισμα ήταν χειρότερο. Αυτό γιατί χειροτέρεψε πολύ η αίσθηση στο πετάλι με αποτέλεσμα να θέλει μεγάλη διαδρομή για να κινήσει τις δαγκάνες και οταν αυτό συνέβαινε , αυτές δάγκωναν άσχημα και σχεδόν κλείδωναν τα μπροστινά φρένα. Χρειάστηκε τελικά να βάλει λίγο μεγαλύτερο σεβρό αλλα και να παίξει με τον πίσω κατανεμητή για να το φέρει στα ίσα , αν το κατάφερε ποτε.
στο θέμα των εταιριών που πουλάνε κιτ φρένων για συγκεκριμένο μοντέλο κάθε φορά, δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λες (ασχέτως αν ισχύει), γιατί πληρώνεις ακριβά αυτό το κιτ γιατί κάποιος έχει κάτσει και έχει μελετήσει αν κάνει στο αμάξι σου και όχι αν απλώς...κουμπώνει-βιδώνει πάνω (το οποίο μπορεί να το κάνει και ο μαστρομίτσος της γειτονιάς - no offence).
Τέλοσπάντων, καταλαβαίνω το point της σκέψης σου. Απλώς δεν μπορώ να 'χωνέψω' αυτή τη στιγμή αυτό που σου έγραψα (αν όντως ισχύει αυτό που λες )
ΥΓ: στην δική μου περίπτωση ίσως είναι 'τυχαίο' και το γεγονός ότι ΚΑΙ ΤΟ S3/A3 3.2lt/Cupra/R20/R32 έχουν μονοπίστονο εμπρός σύστημα πέδησης, οπότε και γι΄ αυτό δεν υπήρξε 'πρόβλημα' σαν αυτό που περιέγραψες παραπάνω.
-
στο θέμα των εταιριών που πουλάνε κιτ φρένων για συγκεκριμένο μοντέλο κάθε φορά, δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λες (ασχέτως αν ισχύει), γιατί πληρώνεις ακριβά αυτό το κιτ γιατί κάποιος έχει κάτσει και έχει μελετήσει αν κάνει στο αμάξι σου και όχι αν απλώς...κουμπώνει-βιδώνει πάνω (το οποίο μπορεί να το κάνει και ο μαστρομίτσος της γειτονιάς - no offence).
+1
Στο δικό μου αμάξι (golf gti V) αλλαξα το 2008 τα μπροστινα φρένα με το big brake kit της ap racing (330 X 28 6 pots) έκανα ερώτηση με mail στην εταιρεία αν χρειάζεται να αλλάξω και τα πίσω, η απάντηση ηταν αρνητική. Μάλιστα αν ήθελα οπωσδήποτε
να αλλάξω και τα πίσω είχαν λύση την οποία δεν πρότειναν για αυτοκίνητο που κινείται κατα 99% σε καθημερινούς δρόμους.
Και η λύση ήταν βγάλε - βάλε κι οχι πατέντες και διπλές δαγκάνες για χειρόφρενο. -
Και ξαναλέω , το πρόβλημα ειναι οταν δεν παίρνεις έτοιμο κιτ για συγκεκριμένο μοντέλο και τυπο. Ευχαριστώ πολύ , και το tuning kit της ΑΒΤ αν βάλεις δεν χρειάζεται να ανυσηχεις για τίποτα , στην ουσία ειναι βάλε βγάλε. Αλλα αμα όμως βρεις μεταχείρα μια τουρμίνα απο ένα κολλήτο , εξάτμιση απο ένα γείτονα , μια εισαγωγή απο golden deals και τα βάλεις πάνω σίγουρα θα χρειαστεί να κοιτάξεις και αν ταιριάζουν. Για αυτές τις περιπτώσεις λέμε .....
-
Ναι ρε συ Greek (ελπιζω να μου επιτρεπεις το 'ρε' της οικειοτητας), αλλα το 'αρπα-κολλα' δεν ειναι σωστο tuning, εκτις κι αν εσυ υποκαταστησεις τον μηχανικο εξελιξης που πληρωνεις εμμεσα οταν αγοραζεις ενα ετοιμο κιτ για το αμαξι σου.
-
Όλοι όσοι σκέφτονται ή βάζουν τεράστιες δισκόπλακες και πολυπίστονες δαγκάνες πιθανόν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του οχήματος λόγω του αυξημένου βάρους >> αύξηση αδράνειας του μη αναρτώμενου βάρους >> κακό πράμα για την μόνιμη επαφή του τροχού με την άσφαλτο ειδικά σε ανωμαλίες....
-
Μια επισήμανση. Οι μεγάλες δισκόπλακες ναι, είναι βαριές, εκτός αν πρόκειται για 'εξωτικά' υλικά. Πολλές πολυπίστονες δαγκάνες, όμως, που έχω δει και πιάσει είναι έως και ελαφρύτερες από τις εργοστασιακές, λόγω αλουμινίου, ή άλλου κράματος, που δεν ξέρω.
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Μια επισήμανση. Οι μεγάλες δισκόπλακες ναι, είναι βαριές, εκτός αν πρόκειται για 'εξωτικά' υλικά. Πολλές πολυπίστονες δαγκάνες, όμως, που έχω δει και πιάσει είναι έως και ελαφρύτερες από τις εργοστασιακές, λόγω αλουμινίου, ή άλλου κράματος, που δεν ξέρω.Ντάξει...για να μειώσεις βάρος μπορείς να βάλεις δισκόπλακες με αλουμινένια κέντρα...
Λύσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσο διατεθημένος είσαι να πληρώσεις για αυτό το 'παραπάνω'.Πάντως όντως οι δικές μου δισκόπλακες (345x30) ήταν πάμβαρες όταν τις σήκωσα (ακόμα και σε σχέση με τις 'παλιές' 288x25).
Θα ήθελα να τις μετρήσω την επόμενη φορά έτσι από περιέργεια. -
Yπ όψιν ότι, και αν ακόμη λόγω ανώτερης μεταλλουργικής τεχνολογίας, μεγαλύτερες δισκόπλακες (κατά διάμετρο) έχουν το ίδιο ακριβώς βάρος με μικρότερες κατώτερης τεχνολογίας, το ίδιο βάρος αυτό θα είναι κατανεμημένο μακρύτερα από το ιδεατό κέντρο του τροχού, και άρα θα δημιουργεί μεγαλύτερες πολικές ροπές αδράνειας, ώστε το αμάξι να αρνείται περισσότερο και να επιταχύνει, και να επιβραδύνει.
Δεν θυμάμαι που είχα δει τεστ after market ταψιών, όπου, από ένα βαθμό και μετά, το μέγεθος των δισκοπλακών επιδρούσε αρνητικά επί της απόστασης ακινητοποίησης, ceteris paribus.
Οι σοβαροί κατασκευαστές (Πόρσε, Φερράρι) δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στο μέγιστο φάρδος των διπλών (αεριζόμενων) δισκοπλακών που μπορούν να προσαρμόσουν στα οχήματά τους (για απαγωγή θερμικών φορτίων), παρά στη μέγιστη διάμετρο.
Λογικό επίσης είναι ότι, όσο και αν χρησιμοποιούνται διαστημικά υλικά για τις δαγκάνες, ένα κοτζάμ εργοστάσιο με άπειρα (8, 12 και λοιπές μαλακίες) έμβολα θα ζυγίζει αναπόφευκτα πολύ, όντας μάλιστα μη ανηρτημένο βάρος.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ακόμη και η Πόρσε δεν βάζει από το εργοστάσιο σωληνάκια κυκλώματος φρένων 'αεροπορικού τύπου' (μεταλλικά).
Τα αναλώσιμα (υγρά, τακάκια) καταλαβαίνω γιατί είναι ¨πολιτικά' και πολιτισμένα εξ εργοστασίου - ΟΚ. -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Οι σοβαροί κατασκευαστές (Πόρσε, Φερράρι) δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στο μέγιστο φάρδος των διπλών (αεριζόμενων) δισκοπλακών που μπορούν να προσαρμόσουν στα οχήματά τους (για απαγωγή θερμικών φορτίων), παρά στη μέγιστη διάμετρο.
Λογικό επίσης είναι ότι, όσο και αν χρησιμοποιούνται διαστημικά υλικά για τις δαγκάνες, ένα κοτζάμ εργοστάσιο με άπειρα (8, 12 και λοιπές μαλακίες) έμβολα θα ζυγίζει αναπόφευκτα πολύ, όντας μάλιστα μη ανηρτημένο βάρος.Για να είναι στιβαρή μια δαγκάνα και να έχει μεγάλη δύναμη πρέπει να έχει μεγάλο φάρδος.
Αλλά μετά δεν χωράει στις ζάντες.
Έτσι χρησιμοποιείς δαγκάνες με πολλά έμβολα που έχουν μεγάλο μήκος αλλά χωράνε στις ζάντες.Το μειονέκτημα είναι ότι έχεις χειρότερο αερισμό του δίσκου γιατί το μεγάλο μήκος της δαγκάνας σκεπάζει μέρος του δίσκου και έτσι έχεις μικρότερη επιφάνεια του δίσκου εκτεθειμένη στον αέρα.
Δοκιμάζεις και βλέπεις ποια φρένα έχουν καλύτερες επιδόσεις.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Μια επισήμανση. Οι μεγάλες δισκόπλακες ναι, είναι βαριές, εκτός αν πρόκειται για 'εξωτικά' υλικά. Πολλές πολυπίστονες δαγκάνες, όμως, που έχω δει και πιάσει είναι έως και ελαφρύτερες από τις εργοστασιακές, λόγω αλουμινίου, ή άλλου κράματος, που δεν ξέρω.
Ντάξει...για να μειώσεις βάρος μπορείς να βάλεις δισκόπλακες με αλουμινένια κέντρα...
Λύσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσο διατεθημένος είσαι να πληρώσεις για αυτό το 'παραπάνω'.Πάντως όντως οι δικές μου δισκόπλακες (345x30) ήταν πάμβαρες όταν τις σήκωσα (ακόμα και σε σχέση με τις 'παλιές' 288x25).
Θα ήθελα να τις μετρήσω την επόμενη φορά έτσι από περιέργεια.Ιδια διασταση, περι τα 8,5kg η μια σε εμενα εαν θυμαμαι καλα! Δισκοι της ΑΤΕ
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ακόμη και η Πόρσε δεν βάζει από το εργοστάσιο σωληνάκια κυκλώματος φρένων 'αεροπορικού τύπου' (μεταλλικά).
Η τσιγκουνιά είναι μαγκιά,που λέει και η ηλίθια διαφήμιση φίλε μου κογιότη.
-
Ε, δεν νομίζω Ταύρε μου να σώζεται η Πόρσε απ' τα σωληνάκια που δεν βάζει στις 911, Καϋμάν και Μπόξτερ, ή έστω στις S και άνω εκδόσεις αυτών.
Τη στιγμή που βάζει αεριζόμενες ΚΑΙ διαιρούμενες δισκόπλακες και τετραπίστονες δαγκάνες, μπρος-πίσω, σε όλα τα ανωτέρω μοντέλα της.
Πλάκα - πλάκα δεν το ξέρω από εργοστασιακή πηγή ότι δεν είναι μεταλλικά τα σωληνάκια, αλλά για να πωλούνται ως άφτερ μάρκετ...Το θετικό σχόλιο - επισήμανση που θα είχα να κάνω ως προς τις δισκόπλακες της Πόρσε είναι ότι για τους λόγους που εξήγησα πιο πριν δεν εξαντλεί τη διάμετρο που θα χωρούσε στις 18άρες / 19άρες ζάντες (και τώρα και 20άρες!) των σπορ μοντέλων της, αλλά κρατά λογική τη διάμετρο, μεγιστοποιώντας το συνολικό φάρδος της αεριζομενης δισκόπλακας.
Οι μπροστινές της Carrera S / GTS (πχ) είναι 330Χ36 μμ, ενώ οι πίσω 330Χλιγότερα (δεν θυμάμαι τώρα) μμ. -
παιδια σορρυ, να ρωτησω εγω κατι πολυ noob-ικο:
τα τακακια δεν εχουν φθαρει, αλλα στο φρεναρισμα κανει ενα (πολυ απαλο) φςςςςς
δεν ειναι αυτος ο μεταλικος θορυβος που κανει οταν τελειωσουν τα τακακια, καμμια σχεση,
ουτε υπαρχει προβλημα στο φρεναρισμα.
αλλα αν εχω ανοιχτο το παραθυρο, το ακουω αυτο το φςςεχουν φθαρει οι δισκοι ή ειναι κατι αλλο?
-
Ιδιας διάστασης 'ταψιά' δισκόπλακες αλλά οι after market διαιρούμενες: κέρδος βάρους 1 κιλό (αν θυμάμαι καλά 9.5 αντί 10.5).
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις