-
Αν η λίπανση λειτουργεί κανονικά στα κουζινέτα δεν υπάρχει επαφή μέταλλο με μέταλλο, δεν ακουμπάνε μεταξύ τους γιατί υπάρχει λάδι μεταξύ τους οπότε δεν τίθεται και θέμα φθοράς των μετάλλων εκεί..... λένε κάποιοι....οπότε αν ισχύει αυτό τότε τα περί κουζινέτων που λέει ο Αντώνης δεν παίζουν...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο Βασίλης δεν τα είπε ανάποδα.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ* τα πρώτα χιλιόμετρα, μετά κανονικό οδήγημα για 500 χιλιόμετρα και μετά ξέσκισμα.Συγγνώμη αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά από τα γραφόμενά του : ήταν σαφές αυτό που έγραψε, αν το ξαναδιαβάσεις θα το δεις, άλλωστε και σε περαιτέρω διευκρινιστικά που ρώτησα δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μου έλεγε : τα πρώτα 500 χλμ νορμάλ με 10 heat cycles και μετά italian tuning με τη διαδικασία που έγραψε.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ τα πρώτα χλμ δεν αναφέρει πουθενά, ούτε τι εστί ΣΤΡΩΣΙΜΟ
ΣΤΡΩΣΙΜΟ είναι τα (τουλάχιστον) 10 ανοίγματα που σου γράφει.
Και 'ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως' δηλαδή τα πρώτα χιλιόμετρα.Όσο αφορά το στρώσιμο, μετά από 500 χιλιόμετρα δεν έχει καμία σημασία ότι και να κάνεις στο αμάξι.
Για να μην έχεις ενδοιασμούς για το αμάξι σου, αν τα πρώτα χιλιόμετρα το οδηγούσες κανονικά και όχι πολύ σιγά, έστρωσε μια χαρά (μπορεί να αργήσει λίγο να στρώσει εντελώς). Απλά θα μπορούσες να το στρώσεις λίγο καλύτερα.
Στα βιβλιαράκια του αυτοκινήτου δεν αναφέρουν τίποτε για στρώσιμο και υποθέτω ότι το κάνουν για να μην οδηγούν πολύ σιγά και μαλακά για πολλά χιλιόμετρα τα αμάξια - τότε δεν στρώνουν καλά. -
Θα προσπαθήσω να συμβιβάσω τις τάσεις λέγοντας ότι μοιάζει να υπάρχουν 2 φάσεις, η άγρια και σύντομη στην αρχή και η πιο ήπια στη συνέχεια.
Η άγρια πρέπει να γίνει σε ζεστό κινητήρα και νωρίς για να στρώσει καλά το πάνω κυρίως ελατήριο που θα εξασφαλίζει την στεγανότητα και καλύτερη συμπίεση. Τα πλεονεκτήματα έχουν ήδη αναφερθεί.
Η άγρια φάση δύσκολα αντικαθίσταται από την ομαλή. Όπως ήδη αναφέρθηκε, μόνο νωρίς που υπάρχει μεγαλύτερη αγριότητα των τοιχωμάτων του κυλίνδρου μπορούν να τριφτούν και να κάτσουν καλά τα σκληρά ελατήρια.
Η ήπια φάση είναι στη συνέχεια για την ομαλή λείανση των τριβόμενων μερών γενικότερα.
Μόνο μετά την ολοκλήρωση και των δύο σταδίων θα επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία και μέγιστη απόδοση του κινητήρα. Και οι δύο φάσεις χρειάζονται. Ούτε η πρώτη φάση πρέπει να παραλειφθεί ούτε η ολοκλήρωση της πρώτης καταντά περιττή την δεύτερη, δηλαδή μετά την πρώτη φάση ο κινητήρας δεν είναι στρωμένος κι έτοιμος για παρατεταμένα ζόρια, οι τριβές μπορεί να είναι σχετικά αυξημένες οπότε και οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν. -
Ισχυει τελικα αυτο που λεγαμε παλιοτερα,δλδ οτι κατα τη μεταφορα τους μερικα αυτοκινητα (BMW & Volvo) ειναι σε 'transport mode' Και δεν ανεβαζουν πανω απο 3000σαλ ?
-
Όλα αυτά τα περί στρωσίματος Ιταλικού τρόπου και άλλων τρόπων και δεν ξέρω τι άλλο αναφέρονται μόνο στα ελατήρια / έμβολα. Τα κουζινέτα πλέουν λόγω της σφηνοειδούς λίπανσης, εκεί έτσι και ακουμπήσουν έχασες πριν ακόμα πάρει εμπρός το μοτέρ, το ίδιο συμβαίνει και με τις εδράσεις των εκκεντροφόρων που είναι και μακρυά από την αντλία λαδιού, παρόλα αυτά επειδή γυρίζουν με τις μισές στροφές του κινητήρα και το μόνο φορτίο που έχουν είναι αυτό των ελατηρίων και μάλιστα δεν είναι συνεχές και ούτε ταυτόχρονα σε όλο το μήκος τους κατορθώνουν να επιζούν.
Σε νορμάλ καταστάσεις τα έμβολα και τα ελατήρια φθείρονται δεν σπάνε. Για τα σπασίματα τους ευθύνονται οι βενζίνες, ο λάθος χρονισμός, ο λάθος θερμικός αριθμός των μπουζί, οι αυταναφλέξεις, οι προαναφλέξεις, και ότι άλλο έχει να κάνει με την λάθος καύση, τίποτα δεν σπάει εκεί από λάθος στρώσιμο, μόνο φθείρεται.
Τα μπλόκ επίσης φθείρωνται από κακό στρώσιμο, αλλά δε σπάνε, σπάνε μόνο από κόλλημα κουζινέτου / κουζινέτων.
Η όποια φυσιολογική φθορά προκύπτει συνήθως δεν φαίνεται πριν από τις 100.000 χλμ, ακόμα και τα λάδια που τόσο θέμα γίνεται εδώ συνέχεια δεν δείχνουν τι είναι αν δεν περάσουν χιλιάδες χλμ. όταν διαβάζω ότι άλλαξα αυτό το λάδι και έβαλα ένα άλλο και σε 5.000 χλμ είδα ότι δεν είναι καλό το θεωρώ αστείο γιατί σήμερα όλα τα λάδια είναι κατάλληλα για όλους τους καθημερινούς κινητήρες, οι λεπτομέρειες που αναφέρονται σε διάφορες αναλύσεις έχουν κατά την γνώμη μου μόνο εργαστηριακό ενδιαφέρον για τους χημικούς του χώρου και ακαδημαϊκό για τους καθημερινούς οδηγούς.
-
Για τις επισκευές συμφωνώ αλλά στους νέους κινητήρες οι ανοχές είναι πάρα πολύ μικρές.
Σε εργοστασιακό κινητήρα δεν έχεις κάποιο κουζινέτο χαλαρό (και να θέλει λάδι 20W50) ή κάποιο άλλο σφικτό και να θέλει 3.000 χλμ ροντάρισμα. -
Θυμαμαι το clio III προπερσι, οταν το πηρε η κοπελια μου με το που το εβαλε μπρος, εκανε ενα θορυβο σαν απο ωστηρια με ηχο ντιζελ. Αφου καναμε το γυρο της Ευβοιας, καμια 500αρια χλμ απο δω κι απο κει, μετα στο ταξιδι προς Θεσσαλονικη το ανοιξα προοδευτικα μεχρι την τελικη του. Ο ηχος -ταριφα επεμενε μεχρι τα 2000κμ οποτε και σταματησε, προφανως θα ηταν τα ωστηρια που στρωνανε. Το μοτερ πλεον με 55000 χλμ δεν εχει παθει το παραμικρο, ουτε λαδια ουτε τπτ. Αλλα οπως ειπε και ο quadra ειναι πολυ νωρις ακομα..
-
Τάδε έφη ο Richard Hugggins χημικός με προϋπηρεσία στη F1 και τη Ralliart Αυστραλίας.
viewtopic.php?f=6&t=6656&p=817304&hilit=expanding#p817304
-
καλησπέρα,πηρα πριν 2 βδομαδες το corsa 1.4. Αν και στην αρχη το εφερα Αθηνα με cruise control ( μιας και δεν ειχα δει εδώ αλλα και σε αλλα φορουμ για το οτι δεν θέλει να πηγαινεις με σταθερή ταχύτητα αλλα πρέπει να κανεις ρολαρίσματα) το στρώσιμο συνεχίζεται κανονικα και τωρα έχει 1.300 m στο κοντέρ.
Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι πότε πρέπει να αλλάξω τα πρώτα λάδια;
Από την Opel μου είπαν να παω για αλλαγή στα 30.000 ... αλλά μου φαίνεται λίγο μούφα.
Πρέπει να πάω να τα αλλάξω στα 2.500 και μετά να πάω στα 30.000;
Αν τα αλλάξω τώρα, μπορώ να πάω και σε κανέναν γνωστό μου μάστορα και στα υπόλοιπα να πάω στην Opel, χωρίς να έχω πρόβλημα με εγγυήσεις κλπ . Έτσι δεν είναι; -
Ο χρήστης panos3162 έγραψε:
καλησπέρα,πηρα πριν 2 βδομαδες το corsa 1.4. Αν και στην αρχη το εφερα Αθηνα με cruise control ( μιας και δεν ειχα δει εδώ αλλα και σε αλλα φορουμ για το οτι δεν θέλει να πηγαινεις με σταθερή ταχύτητα αλλα πρέπει να κανεις ρολαρίσματα) το στρώσιμο συνεχίζεται κανονικα και τωρα έχει 1.300 m στο κοντέρ.
Από την Opel μου είπαν να παω για αλλαγή στα 30.000 ... αλλά μου φαίνεται λίγο μούφα.
Αν τα αλλάξω τώρα, μπορώ να πάω και σε κανέναν γνωστό μου μάστορα και στα υπόλοιπα να πάω στην Opel, χωρίς να έχω πρόβλημα με εγγυήσεις κλπ . Έτσι δεν είναι;7500km περίπου είναι η επικρατέστερη άποψη από όσους έχω ρωτήσει, ρώτα και την opel του στυλ 'για μια πρώτη αλλαγή λαδίων είναι καλό να έρθω κάπως νωρίτερα?', δεν νομίζω να επιμείνουν στα 30000km.
Επίσης δες τι λάδι παίρνει το αμάξι, 10-40 κλπ, να βάλεις το προτεινόμενο για να είσαι καλλυμένος και από εκεί.
-
Για να μην ανησυχείς για το αμάξι σου, όταν φτάσεις τα 5-6.000 χλμ πήγαινε στην αντιπροσωπεία και άλλαξε λάδια-φίλτρο.
Θα δώσεις 50-100 ευρώ αλλά θα κοιμάσαι ήσυχος. -
Αν τα αλλάξω τώρα, μπορώ να πάω και σε κανέναν γνωστό μου μάστορα και στα υπόλοιπα να πάω στην Opel, χωρίς να έχω πρόβλημα με εγγυήσεις κλπ . Έτσι δεν είναι;Κάνε πρώτη αλλαγή στο έτος ή στα 15.000 χλμ, μετά πήγαινε όπως λέει το πρόγραμμα (2 χρόνια ή 30.000 χλμ ή όταν βγάλει ένδειξη ο εγκέφαλος - το συνηθέστερο θα είναι να βγάζει ένδειξη ο εγκέφαλος αρκετά νωρίτερα από τις άλλες δύο περιπτώσεις, που μάλλον ισχύουν μόνο αν δεν κινείς το αυτοκίνητο ή κάνεις χαλαρά ταξίδια σε εθνικές οδούς). Αν ανησυχείς, μπορείς να αλλάζεις κάθε χρόνο, αλλά θα είναι για ψυχολογικούς λόγους.
-
Ωραιος ο ανωθεν!
Και τα λαδακια με το φιλτρο τα αλλαζω max 8000km και ειμαι ησυχος τα βραδια!! Αλλωστε κη αντιπροσωπεια τόσ περιπου δινει για αλλαγη λαδιων (10000km) για συνθετικο 5-30W σε βενζινοκινητα ( ακα z1.2xe). Τα 20000 και 30000 ειναι παραπολλα νομιζω για τις συνθηκες οδηγησης των περισσότερων ελληνων! -
Αν τα αλλάξω τώρα, μπορώ να πάω και σε κανέναν γνωστό μου μάστορα και στα υπόλοιπα να πάω στην Opel, χωρίς να έχω πρόβλημα με εγγυήσεις κλπ . Έτσι δεν είναι;στα 30000χλμ φιλαρακο θα εχει φυγει και το καρτερ.......μην ξεχνας οτι το λαδι ειναι η ζωη του κινητηρα και οτι με αλλαγες λαδιων καθε 10000χλμ θα κοιμασαι ησυχος,φροντισε να μαθεις ομως τι ειξωδες βαζει η οπελ και την εγγυηση δεν την χανεις για κανενα λογο
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Γ) το λάδι που χρειάζεται ο φίλος είναι τοGenuine GM Semi Synthetic 10w-40. Τα 5 liter 17ε
Παντως , τα αναλωσιμα (λαδια κτλ) πρεπει να φερνουν αρκετο κερδος στον εμπορο.
Να μη πω ως και 150% ... -
λάδια? τι λάδια? μπαίνουν και λάδια στο κάρτερ?
παααατααααα τοοοο!
άκου στρώσιμο!?
-
Ε το έστρωσε για 1300 μέτρα (αυτό δεν εννοείς με m??? ) τώρα είσαι έτοιμος για τη συνέχεια!
Όσο κι αν σέβομαι την εμπειρία του Antonis-team και πολύ πιθανόν να έχει δίκιο για τις επιλογές και τις προτάσεις του (για το είδος του αυτοκινήτου, του κινητήρα και της προβλεπόμενης χρήσης του) εγώ στο δικό μου καινούργιο αγαπημένο κλπ αυτοκίνητο δεν θα μπορούσα να του βάλω ημισυνθετικά. Θα του έβαζα πάντα προδιαγραφών κατάλληλων για τον κινητήρα αλλά πλήρως συνθετικά και μάλλον όσο πιο λεπτά επιτρέπονται (για λόγους που συζητάμε στο θέμα των λιπαντικών).... άρα μάλλον κάτι σε 0 ή 5W-30.. Αλλαγές σίγουρα κάθε χρόνο και αν έχει πολλή πόλη τότε σε όχι πάνω από 10.000χλμ και πάντα αλλαγή φίλτρου (με όχι φίλτρο της πλάκας, δεν είναι ακριβό πράμα ας είναι καλό). -
Β) από εκεί και πέρα βάζω το λαδί που προτείνει ο κατασκευαστής, και το βαστάω 6 μήνες. Για την Ελλάδα δεν συστήνω πάνω από 10000κμ.
Γ) το λάδι που χρειάζεται ο φίλος είναι τοGenuine GM Semi Synthetic 10w-40. Τα 5 liter 17ε + 3,5ε το φίλτρο Λ, από κατάστημα ανταλλακτικών opel.Αυτά τα λάδια βάζει αντιπροσωπεία της Οπελ για 20-30.000 χλμ;
Δηλαδή με καλά λάδια θα αντέχουν 50.000 χλμ -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Β) από εκεί και πέρα βάζω το λαδί που προτείνει ο κατασκευαστής, και το βαστάω 6 μήνες. Για την Ελλάδα δεν συστήνω πάνω από 10000κμ.
Γ) το λάδι που χρειάζεται ο φίλος είναι τοGenuine GM Semi Synthetic 10w-40. Τα 5 liter 17ε + 3,5ε το φίλτρο Λ, από κατάστημα ανταλλακτικών opel.Αυτά τα λάδια βάζει αντιπροσωπεία της Οπελ για 20-30.000 χλμ;
Δηλαδή με καλά λάδια θα αντέχουν 50.000 χλμAυτο το 10-40 ειναι semi αρα με κανεναν τροπο για 20.000χλμ. Για μεχρι 10.000 το πολυ ομως ειναι μια χαρα για τετοια τιμη.
Αυτοι στην οπελ θα βαζουν το φουλ συνθετικο 5-30 για τοσα πολλα χλμ....οχι βεβαια οτι ειναι σωστο για τοσα χλμ....μεχρι 15.000 θα τα κραταγα.
-
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
Γ) το λάδι που χρειάζεται ο φίλος είναι τοGenuine GM Semi Synthetic 10w-40. Τα 5 liter 17ε + 3,5ε το φίλτρο Λ, από κατάστημα ανταλλακτικών opel.6 μηνες δηλαδή ή 10.000 km ? μου φαίνεται λίγο δύσκολο να κάνω στην Αθήνα 10.000, οπότε μετά τον Αυγουστο αλλαγή λαδιών πάλι.(θα τα αλλάξω και τώρα)
Επειδή δεν ξέρεις να αμυνθείς, στης κουταμάρες που πολλές φορές λένε οι συνάδελφοι ‘προτεινόμενοι’, βγάλε μια φωτοτυπία της απόδειξης, και μαζί με ένα αυτοκόλλητο που έχει πίσω το κουτί των λαδιών, βαλτά στο ‘βιβλίο συντήρησης, σημειώνοντας και τα χιλιόμετρα ακριβώς.
Antonis-team.Αυτό να το κάνω γενικά ή σε περίπτωση που μια από τις δύο αλλαγές λαδιών που θα κάνω το χρόνο,δεν την κάνω στην Opel ?
Τελικά μου είχαν πει αλλαγή στον χρόνο ή στα 15,000
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....