-
Καθε φορα που αλλαζουμε τακακια στα φρενα, πρεπει να περασουν καποια χιλιομετρα για να 'στρωσει' το νεο υλικο τριβης, καθως το πενταλ ειναι πολυ σπογγωδες στην αρχη & το φρεναρισμα δεν αποδιδει. Σωστα; Εχει ποτε σκεφτει κανεις σας γιατι οταν παραλαμβανουμε το εκαστοτε νεο μας αυτοκινητο, αυτο φρεναρει κανονικα; Δε θελουν στρωσιμο τα τακακια του; Εμενα αυτο μου γεννα την απορια οτι μηπως τελικα καπως τα στρωνουν μολις βγει το οχημα απο την παραγωγη ετοιμο;Και μαζι με τα φρενα, μηπως τελικα & ο κινητηρας στρωνεται καπως απο το εργοστασιο, οπως πολλοι λενε για τα συγχρονα αυτοκινητα;
Ρε τι καθομαι & σκεφτομαι νυχτιατικα...
-
Καθε φορα που αλλαζουμε τακακια στα φρενα, πρεπει να περασουν καποια χιλιομετρα για να 'στρωσει' το νεο υλικο τριβης, καθως το πενταλ ειναι πολυ σπογγωδες στην αρχη & το φρεναρισμα δεν αποδιδει. Σωστα; Εχει ποτε σκεφτει κανεις σας γιατι οταν παραλαμβανουμε το εκαστοτε νεο μας αυτοκινητο, αυτο φρεναρει κανονικα; Δε θελουν στρωσιμο τα τακακια του; Εμενα αυτο μου γεννα την απορια οτι μηπως τελικα καπως τα στρωνουν μολις βγει το οχημα απο την παραγωγη ετοιμο;Και μαζι με τα φρενα, μηπως τελικα & ο κινητηρας στρωνεται καπως απο το εργοστασιο, οπως πολλοι λενε για τα συγχρονα αυτοκινητα;
-
-
Μη νομίζεις...και τα εργοστασιακά φρένα θέλουν στρώσιμο,όπως και οι αναρτήσεις.Βασικά στρώσιμο θέλουν οποιαδήποτε αντικείμενα έρχονται σε επαφή τριβόμενα μεταξύ τους.
Όσον αφορά τους κινητήρες,μη νομίζεις ότι κάθεται κανείς στο εργοστάσιο και στρώνει τον κινητήρα σου.Απλά η νέα τεχνολογία στην κατασκευή των κινητήρων (εργαλειομηχανές κλπ) κάνει την εσωτερική επιφάνεια του κινητήρα πολύ πιο ομαλή απ' ότι πριν 30 χρόνια,για παράδειγμα, και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να λειανθούν οι τριβόμενες επιφάνειες.
'Οπου κάνω λάθος,παρακαλώ διορθώστε με. -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Μη νομίζεις...και τα εργοστασιακά φρένα θέλουν στρώσιμο,όπως και οι αναρτήσεις.Βασικά στρώσιμο θέλουν οποιαδήποτε αντικείμενα έρχονται σε επαφή τριβόμενα μεταξύ τους.
Όσον αφορά τους κινητήρες,μη νομίζεις ότι κάθεται κανείς στο εργοστάσιο και στρώνει τον κινητήρα σου.Απλά η νέα τεχνολογία στην κατασκευή των κινητήρων (εργαλειομηχανές κλπ) κάνει την εσωτερική επιφάνεια του κινητήρα πολύ πιο ομαλή απ' ότι πριν 30 χρόνια,για παράδειγμα, και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να λειανθούν οι τριβόμενες επιφάνειες.
'Οπου κάνω λάθος,παρακαλώ διορθώστε με.Σωστά.
Οσο για το παράδειγμα με τα τακάκια μην ξεχνάς ότι όταν αλλάζεις τακάκια πρέπει να στρωθούν πάνω στα αυλάκια του παλιού δίσκου. -
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
...πρέπει να στρωθούν πάνω στα αυλάκια του παλιού δίσκου...Πολύ σωστά!
Έχετε διαβάσει τις οδηγίες που περιέχει η συσκευασία των υλικών τριβής; Ανάλογα με τον τύπο συνιστά 100-200 χλμ. προσεκτική χρήση ακριβώς γι αυτό το λόγο: Να 'πατήσουν' ομαλά και προοδευτικά. Το ίδιο ισχύει και σε αλλαγή υλικών τριβής στα ταμπούρα.
-
Παιδιά μην πάτε μακρυά...
Αν διαβάζετε το 'ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ' των Τεχνικών εκδόσεων,θα δείτε οτι πέρα απο τα ηχεία που γενικώς θέλουν στρώσιμο λόγω κινούμενων μερών,απαιτούν στρώσιμο οι ενισχυτές ,τα DVD ακόμη και τα καλώδια!!!!!
Φανταστείτε τωρα το αυτοκίνητό σας που βρίθει κινούμενων και τριβώμενων μερών πόσο στρώσιμο θέλει...
Αλλωστε και οι κατασκευαστές το λένε σαφώς:Π.χ. η VW στο εγχειρίδιο του νέου Golf,μιλάει για υποχρεωτικό στρώσιμο ελαστικών και υλικών τριβής φρένων για τα πρώτα 300 χλμ (αν θυμάμαι καλά),διότι έτσι θα αποδόσουν τα μέγιστα. -
Άλλαξα σήμερα δισκόπλακες και τακάκια μπροστινών φρένων. Το πρόβλημα που είχα αποκαταστάθηκε και ευτυχώς πολύ φτηνότερα από όσο περίμενα (134Ε ανταλλακτικά+42Ε εργασία).
Όπως γύρναγα σπίτι λοιπόν χρειάστηκε να φρενάρω λίγο πιο βαθιά και πιο δυνατά, ένιωσα το πόδι μου σαν να βυθίζεται σε αφρολέξ και το αυτοκίνητο να μη σταματάει εκεί που το ήθελα... Ευτυχώς δεν έγινε τίποτα κακό!!!
Πάει κι αυτό το έξοδο, να δούμε τώρα τι έχει σειρά! -
Μία φορά που είχα βάλει μια μάρκα της πλάκας τακάκια....πάω να φρενάρω και μέχρι που από τη μία μεριά φρέναρε λιγότερο και έστριβε το αμάξι...
Νόμιζα ότι οδηγούσα τανκ!
Σαφώς κατάλαβα την βλακεία και πήρα μάρκα της προκοπής
Σε εμένα τουλάχιστον τα TEXTAR σφυράνε πάρα πολύ (ακόμα και καινούργια) ενώ με τα Ferodo είμαι μια χαρούλα
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Σε εμένα τουλάχιστον τα TEXTAR σφυράνε πάρα πολύ (ακόμα και καινούργια) ενώ με τα Ferodo είμαι μια χαρούλαΕμένα αντίθετα όταν έβαλα Textar ξαφνικά απέκτησα φανταστικά φρένα ακούραστα (ενώ πριν είχα συγκεκριμέμη δοκιμασία που τελειώναν). Σφυράγανε ίσως αλλά όχι πολύ, το πρόβλημα ήταν ότι βρωμάγανε(!!) σαφώς ειδικά τα πρώτα 500+ χλμ μετά λιγότερο. Τα Ferodo που τα διαδέχτηκαν δεν με έχουν πείσει καθόλου, ίσως θέλει ψάξιμο το σύστημα ίσως θέλουν λίγο ξέσκισμα (δεν πρέπει να έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί όπως συνήθιζα τα άλλα) για να κάτσουν ή απλά δεν ταιριάζουν με τους δίσκους.... Και ίσως είναι και θέμα μοντέλου και όχι μάρκας...
-
Θυμάμαι μια φορά είχα πάρει το Golf για να του αλλάξουμε τακάκια...
Στα πρώτα χλμ από το συνεργείο το αμάξι φρέναρε ελάχιστα...όπως αναφέρθηκε ήδη, σαν να πατάς σφουγγάρι. Αλλά αυτό διορθώθηκε από μόνο του σε καμιά 15-20χλμ...Από εκεί και πέρα το φρενάρισμα (σαν αίσθηση τουλάχιστον) ήταν το ίδιο με πριν.
-
Εγώ πάλι εβαλα καινούρια τακάκια,έφερα τα πίσω λάστιχα μπροστά και vice versa,και στα πρωτα μετρα αφού αφησα το συνεργείο είδα τεράστια διαφορά στο φρενάρισμα,φανταστείτε σε τι χάλι ήμουνα πριν
-
ta kainourgia takakia den theloun kapoia xiliometra gia na strothoun theloun to poly 2 me 3 xiliometra.kai ektos apo ayto otan to perneis apo tin antiprosopia oi diskoplakes einai kainourgies . otan allazeis takakia oi diskoplakes exoun paliosei kai prepei ta takakia na strothoun epano ( sta aylakia ) ton palion diskon.
Φίλε stathikas, καλώς ήλθες στο 4Τ Forum. Σε παρακαλώ να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες, από σεβασμό στα ...ματάκια των υπόλοιπων μελών , στις επιθυμίες των οικοδεσποτών μας 4Τ (βλ. και τις οδηγίες χρήσης) και βέβαια και στην Ελληνική γλώσσα
(Moderator) -
Έτσι για αλλαγή σε Golf IV έβαλα σε έναν μαστρο Μήτσο κολλητό κολλητού
Zimermann δισκόπλακες μπρος πίσω
Ferodo τακάκια εμπρός και textar πισω με 370 euro όλα...Με κορόϊδεψε?
Το Golf πάει για πούλημα οπότε δεν πολυ πεθαίνω αλλά μετά από 1,000 χλμ με τα νέα κόλπα έιναι μικρή ακόμα η διαδρομή του πενταλ.... και υπάρχει ψιλοσπογγώδης αίσθηση.
τα φρένα είναι πολύ δυνατά αλλά δεν μπορώ να τα συγκρίνω (η μάλλον δεν θυμάμαι) πως είναι σε σχέση με του εξουσιοδοτημένου που έβαζα εδώ και 100,000 χλμ...Να του ρίξω ενα φρενάρισμα πανικού από 180 να στρώσουν να ξεμπερδεύουμε?
-
Χρήστο πριν 3 χρόνια είχα βάζει Zimmermann μπρος-πίσω (οι εμπρός τρυπητοί) και Textar τακάκια με 70.000 Δρχ (205€)!!!!
Βέβαια η τιμή αυτή είναι απολύτως χονδρική και δεν περιλαμβάνει τοποθέτηση!!Οπότε μάλλον καλά σου πήρε!Παρεπιμπτόντως...έμεινα πολύ ευχαριστημένος!
-
Εγώ όταν άλλαξα τακάκια είχα στην αρχή περίεργη αίσθηση στο πεντάλ αλλά γρήγορα πάτησαν καλά και όλα ξανάεγιναν όπως παλιά. Πρόσφατα άλλαξα κυλινδράκια στα πίσω ταμπουρα και όταν πρωτοπάτησα το φρένο έπαθα κυριολεκτικά την πλάκα της ζωής μου. Το πεντάλ έμοιαζε με βούτυρο που μέσα του βυθίζεις ζεστό μαχαίρι. Αίσθηση μηδέν διαδρομή στο maximum και απόδοση στο minimum. Αυτά για καμιά 5-6 φρεναρίσματα η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται σιγά σιγά και τα φρένα επανήλθαν στα φυσιολογικά τους μετά από 200 περίπου χλμ.
-
Στο ibiza γραφει το manual οτι για 300 klm πρέπει να στρωθούν τακάκια-δίσκοι και γενικά όλα τα μηχανικά μέρη.
Στο Uno που είχα όταν άλλαζα τακάκια / ή και δίσκους τα πρώτα χιλιόμετρα το φρένο ήταν σαν να πατάς συμπλέκτη
-
Τα καινούργια τακάκια θέλουν μια μικρή περίοδο πατήματος κατά την οποία καλό είναι να αποφύγουμε την έντονη καταπόνηση. Ίσως αρκούν περίπου 20-30 χλμ επαρχιακού δρόμου. Αν είμαστε άγριοι από την αρχή, εκτός από το ότι τα φρένα δεν θα είναι αρκετά αποτελεσματικά μέχρι να πατήσουν... καθώς δεν είναι ολήρης και σωστή η επαφή τακακίων-δίσκου κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ανομοιογενή κατανομή θερμοκρασιών σε δίσκους και τακάκια με πιθανή δημιουργία θερμών σημείων που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή των τακακίων (κάψιμο ή ράγισμα) και αστοχία ή στράβωμα των δίσκων.
Έχω την εντύπωση ότι με φρέσκα-καλύτερα μάλλον μαλακότερα τακάκια μπορεί να μαλακώνει το πεντάλ (ενώ πριν ήταν ντουβάρι) αλλά αποκτά αίσθηση και γίνεται πολύ ακριβέστερο με αποτέλεσμα να ελέγχεις καλύτερα το φρενάρισμα και να μην μπλοκάρεις τροχούς.
Επίσης είναι πολύ ωραία η αίσθηση ενώ φρενάρεις και καθώς φτάνει σε καλή θερμοκρασία λειτουργίας το τακάκι να αρχίζει να πιάνει περισσότερο ενώ δεν πατάς περισσότερο το πεντάλ! -
Για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας, με ψυχαγωγία και μάθηση:
http://www.stoptech.com/products/high_p ... pads.shtml
και
http://www.zeckhausen.com/StopTech/ST40_pads.htmΕγώ τα Φερόντο 2500 τα έχω υπερθερμάνει με την Οκτάβια στις Σέρρες (μπράβο μαλάκα, θα μπορούσατε να μου πείτε).
Πιθανόν αυτό να οφειλόταν όχι στο εμπροσθόβαρον και γενικώς το βάρος του κάρου, αλλά σε δική μου κουλαμάρα ή ακριβέστερα κουτσαμάρα, εν προκειμένω.Για κάτι ανθεκτικότερο, χωρίς να είναι επικίνδυνο σε χρήση δρόμου, ώστε να πρέπει να αλλάζεις από δρόμο σε πίστα και τούμπαλιν, τι θα διαλέγατε από τα ανωτέρω εκτιθέμενα;
-Το Φερόντο 3000 ακόμη και ως Endurance λέει ότι αντενδείκνυται για δρόμο.
-Το Hawk Blue είναι θάνατος για τους δίσκους στις χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να έχει σημαντικά μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας από το Φερόντο 2500 (1050 Φαρενάιτ έναντι 1000). Το ΗΤ-10 μάλιστα, αλλά δεν νομίζω η ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας του (αμ, δεν τη γράφει) να κάνει για δρόμο.
-Το Pagid Orange, ενδιαφέρον
-Το πλέον ενδιαφέρον δείχνει το ΒΗΡ, με μέγιστη θερμοκρασία τους 1130 Φαρενάιτ. Με απασχολεί όμως ότι το κατατάσσει σε ομάδα κατώτερη των Φερόντο 2500 ή Πάτζιντ πορτοκαλιών (καθαρά δρόμου - ίσως να έχει να κάνει με το μέγιστο συντελεστή τριβής του).Για πείτε...
-
Τα τακάκια δεν θέλουν μόνο στρώσιμο για να πατήσουν καλά στον δίσκο αλλά θέλουν και χρόνο να ψηθεί το υλικό τους και όχι μόλις πατήσουν καλά τα λιώνουμε, γιατί έτσι σκληραίνουν απότομα και τσιρίζουν κάνοντας και ζημιά στον δίσκο. Υπομονή λοιπόν 5-6 ημέρες με κανονικές ταχύτητες για να πολυμεριστεί το υλικό τους με την βοήθεια της θερμοκρασίας.
ΑΠΟΡΙΑ...ΓΙΑ ΤΑΚΑΚΙΑ