-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
το είχαμε ξανασυζητήσει αυτό [αρχικά είχα την ίδια εντύπωση με 'σένα], αλλά τελικά φαίνεται πως βάσει ενός ψιλοαρχαίου νόμου (η αρίθμησή του περιείχε και το σούπερ σύγχρονο γράμμα 'σαμπί' γάμμα-σαμπί-νι ) δυστυχώς 'τεκμαίρεται' ευθύνη στον ιδιοκτήτη και αν δεν υποδείξει άλλον υπαίτιο τότε θεωρείται αυτομάτως ο ίδιος υπαίτιος.Επίσης, από τότε που άλλαξε από ποινικό σε διοικητικό (or smthng) δεν παίζει και το ζήτημα του να μην μπορείς να καταθέσεις εναντίον μέλους οικογενείας και εαυτού.
Οπότε, ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην δηλώσει, να δηλώσει άγνοια κλπ, αλλά τότε θα θεωρηθεί ο ίδιος υπέυθυνος χωρίς να χρειάζεται να αποδειχτεί ότι όντως αυτός ήταν ο οδηγός.
Ο νομος είναι ο ΓΠΝ'/1911 και είναι βασικός νόμος που ρυθμίζει την αντικειμενική ευθύνη στα αυτοκινητικά ατυχήματα. Λέγεται Γ σαν Π Ν γιατί κατά την εκτύπωση το Π εκτυπώθηκε πλάγια οπότε επικράτησε να λέγεται σαν Π
Σε περίπτωση ατυχήματος ο ιδιοκτήτης ευθύνεται μέχρι την αξία του οχήματός του και όχι για το υπερβάλλον ποσό.
Η ευθύνη προκύπτει δικαιοπολιτικά από το σκεπτικό του νόμου που αντιμκετωπίζει το αυτοκίνητο σαν μία εν δυνάμει πηγή κινδύνων και ορθώς αφού σκεπτικό του νομοθέτη είναι η προστασία του θιγόμενου τρίτου. -
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Λέγεται Γ σαν Π Ν γιατί κατά την εκτύπωση το Π εκτυπώθηκε πλάγια οπότε επικράτησε να λέγεται σαν Πέχω την εντύπωση, πάντως, πως ήταν (ή υποτίθεται ότι ήταν) κανονικό γράμμα και όχι λάθος 'π' :
Η ονομασία σαμπί που προήλθε από τη φράση Ὡσὰν πῖ (σαν το γράμμα πι) είναι πολύ μεταγενέστερη, των όψιμων βυζαντινών χρόνων, όταν το γράμμα εξελισσόμενο προς τη μορφή κεκλιμένου Π (Ϡ) χρησιμοποιήθηκε στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης για να δηλώσει τον αριθμό 900.
-
Δε βρήκα πιο σχετικό θέμα για το παρακάτω άρθρο:
Πλήρωσαν €280.000 τον αερόσακο!
Δεν άνοιξε σε δυστύχημα όπου σκοτώθηκε 22χρονος οδηγόςΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010Με μία πρωτοποριακή απόφασή του ο Αρειος Πάγος επιδίκασε συνολική αποζημίωση 280.000
ευρώ στην οικογένεια ενός 22χρονου οδηγού, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ο αριστερός πλευρικός αερόσακος κατά την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του.
Το κοντέρ μετρούσε μόλις 21.762 χιλιόμετρα, αλλά το αυτοκίνητο είχε και στο παρελθόν παρουσιάσει πρόβλημα στη λειτουργία των αερόσακων. Μόλις ο νεαρός οδηγός αντιλήφθηκε την ελαττωματική λειτουργία στους αερόσακους απευθύνθηκε στο συνεργείο της εταιρείας από την οποία είχε αγοράσει το αυτοκίνητό του και ύστερα από σχετικό έλεγχο τον διαβεβαίωσαν ότι η βλάβη είχε αποκατασταθεί.Μόνο που στην κρίσιμη στιγμή αποδείχθηκε ότι το σύστημα δεν λειτούργησε. Σύμφωνα μάλιστα με όσα δέχονται στο σκεπτικό της απόφασής τους οι αρεοπαγίτες, το ελάττωμα στους αερόσακους ήταν εργοστασιακό. Ετσι, μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις με τη «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου πλέον, οι υπεύθυνοι του συνεργείου της αντιπροσωπείας καλούνται να καταβάλουν αποζημίωση για ψυχική οδύνη ύψους 200.000 ευρώ στους γονείς του 22χρονου και επιπλέον 80.000 ευρώ στην αδελφή του.
Οπως προκύπτει από την υπ΄ αριθμόν 500/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 22χρονος, μεταξύ Σίνδου και Χαλάστρας, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, εκτράπηκε από την πορεία του, προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά σε δέντρο και στη συνέχεια ανατράπηκε.
Αμέσως ο νεαρός διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου διαγνώστηκε εσωτερική αιμορραγία, αλλά εξέπνευσε πριν προλάβουν οι γιατροί να τον βάλουν στο χειρουργείο. Μετά την εκτροπή του αυτοκινήτου και την τρελή πορεία που ακολούθησε στους αγρούς, δεν ενεργοποιήθηκε ο αριστερός πλευρικός αερόσακος, όπως επίσης δεν λειτούργησε ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, που αποτελεί συμπληρωματικό σύστημα με τους αερόσακους.
Τους είχε ειδοποιήσει
Η βλάβη, όπως διαγνώστηκε από τους δικαστές, ήταν εργοστασιακή. Για τη θεμελίωση μάλιστα του σκεπτικού τους επικαλούνται το παλαιότερο λάθος στη λειτουργία του συστήματος των αερόσακων που είχε εντοπίσει ο οδηγός του οχήματος. Τότε, όταν είχε απευθυνθεί στο συνεργείο της αντιπροσωπείας οι υπεύθυνοι τον διαβεβαίωσαν ότι αποκατέστησαν τη βλάβη, λέγοντάς του ότι ένα φις δεν έκανε καλή επαφή με τον δεξιό αερόσακο, αλλά δεν προχώρησαν σε ευρύτερο έλεγχο όλου του συστήματος, ώστε εγκαίρως να διαπιστώσουν και τη βλάβη στον αριστερό πλευρικό αερόσακο.Η πραγματογνωμοσύνη
Από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι στη «μνήμη» των ηλεκτρονικών ελέγχων του αυτοκινήτου την επίδικη μέρα του δυστυχήματος δεν έχουν καταγραφεί βλάβες ή σφάλματα στη λειτουργία των αερόσακων και του προεντατήρα της ζώνης ασφαλείας. Επικαλέστηκαν μάλιστα και σχετική πραγματογνωμοσύνη της εταιρείας Siemens, αλλά και μαρτυρία ειδικού για να καταδείξουν ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε 25 λεπτά μετά το ατύχημα και ως εκ τούτου δεν συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.Οι ισχυρισμοί όμως της εταιρείας έπεσαν στο κενό, καθώς δεν έγιναν δεκτοί από τον Αρειο Πάγο. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι δικαστές για τον υπολογισμό της αποζημίωσης συνεκτίμησαν και την αμέλεια που επέδειξε ο 22χρονος κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου, αφού αυτό εξετράπη της πορείας του.
-
Το εβαλα χθες στο viewtopic.php?f=6&t=34935&p=1904209#p1904048
-
Δεν καταλαβατε. Κατ'αρχας ισχυουν τα εξης:
α) στον ΚΟΚ οντως τεκμαιρεται ενοχη του ιδιοκτητη για την τροχαια παραβαση εφ'οσον δεν δηλωνει ποιος οδηγουσε.
β) κανεις δεν μπορει να σε υποχρεωσει να δωσεις ενοχοποιητικα στοιχεια εναντιον ΣΟΥ ή συγγενων σου. Το οτι ειναι διοικητικο το θεμα δεν νομιζω να αλλαζει κατι σε αυτο.Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης ομως:
α) Αν ο ιδιοκτητης δηλωσει οτι οδηγουσε ο ΤΑΔΕ ΚΑΙ μπορει να αποδειξει οτι δεν οδηγουσε αυτος (φωτογραφια αυτοκινητου στην Αττικη ενω ο ιδιοκτητης αποδεικνυει οτι ηταν στην Αραχωβα πχ), αλλα ο ΤΑΔΕ πει οτι ο ιδιοκτητης λεει ψεμματα, τοτε τι γινεται?
β) Αν ο ιδιοκτητης μπορει να αποδειξει οτι δεν οδηγουσε αυτος[/u] (φωτογραφια αυτοκινητου στην Αττικη ενω ο ιδιοκτητης αποδεικνυει οτι ηταν στην Αραχωβα πχ), κ πει 'δεν λεω ποιος οδηγουσε γιατι δεν μπορειται να με υποχρεωσετε να ενοχοποιησω συγγενη μου', τοτε τι?
Εγω θεωρω οτι η αστυνομια θα κανει του κεφαλιου της (φορτωμα στον ιδιοκτητη), ο ιδιοκτητης θα αρνηθει να παραδωσει διπλωμα κλπ κ η συνεχεια στο δικαστηριο. Για να μην πληρωσει κ τα χρηματα του προστιμου θα πρεπει ΕΚΕΙΝΟΣ να κυνηγησει την διαδικασια του διοικητικου δικαστηριου.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Δε βρήκα πιο σχετικό θέμα για το παρακάτω άρθρο:Πλήρωσαν €280.000 τον αερόσακο!
Δεν άνοιξε σε δυστύχημα όπου σκοτώθηκε 22χρονος οδηγός.
10 χρονια δικαστηριο...αν δεν ηταν δικηγορος ο πατερας ή συγγενης .μαλλον αρκετα πηγαν στον δικηγορο...
τι γινετε σε περιπτωση που ο αγοραστης δεν εκανε μεταβιβαση αδειας αυτοκ.αφου πειρε την εξουσιοδοτηση για να την κανει?
ΚΟΚ'Αρθρο 94,παράγραφος 5
Όποιος οδηγεί αυτοκίνητο ή τρίτροχο όχημα ή μοτοσικλέτα χωρίς να έχει εκδοθεί νόμιμα στο όνομά του η κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν άρθρο,** τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200,00) ευρώ.** **Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος οδηγεί ενώ η άδειά του έχει αφαιρεθεί ή ανακληθεί για οποιονδήποτε λόγο. **Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν.3446/2006.
ολα αυτα προυποθετουν αυτοφορο και μετα να του δωσουν ημερ.νια δικης απο εισαγγελεα-ανακριτη,πως γινετε?
οι μηνες φυλακισης δεν ειναι με αναστολη?
τα 200ε πανε σαν κληση να υποθεσω?
Edit:συμφωνα με το λινκ απο 10ε το εκαναν απο 3ε-1ε την μερα για εξαγορα ποινης φυλακισης.Αρα max βγαινει 1095e η ποινη.
edit:
αρθρο 98 παρ.5- Αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί οδικό όχημα, κατά το διάστημα
που του έχει αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για οποιονδήποτε λόγο, εκτός των
λοιπών προβλεπόμενων ποινών, στερείται, με απόφαση του δικαστηρίου, του
δικαιώματος επαναχορήγησης της άδειας οδήγησης για τρία (3) επιπλέον
έτη, ενώ αν γίνει υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό ή θάνατο, το
δικαστήριο δύναται να επιβάλλει και την ποινή της οριστικής στέρησης του
δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιουδήποτε οδικού οχήματος.
τελικα τι απ ολα ισχυει?
- Αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί οδικό όχημα, κατά το διάστημα
-
Αναρωτιέμαι ποιος θα ήταν ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για την αγορά ενός αυτοκινήτου για ανταλλακτικά από ιδιώτη. Ξέρω έναν τύπο με μια GS σε ακινησία εδώ και μερικά χρόνια που θα μπορούσε να ήταν καλός δότης για την δικιά μου. Έχει καταθέσει τον τελευταίο χρόνο πινακίδες (ή απλά τις έχει βγάλει από το αυτοκίνητο). Θυμάμαι όμως ότι είχε να πληρώσει σήμα για κάμποσα χρόνια και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που δεν το αγόρασα όταν έψαχνα για GS για κυκλοφορία. Σκέφτομαι να του κάνω μια προσφορά για τα ανταλλακτικά αλλά δεν θα ήθελα να φορτωθώ τα έξοδα μεταβίβασης, παράβολα, σήματα, κτεο κτλ. Υπάρχει τρόπος?
Ευχαριστώ
Σ ταύρος -
Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα; viewtopic.php?p=1931142#p1931142
-
Καλημέρα σας!
Να κάνω & γω την ερώτησή μου με τη σειρά σου & θα ήθελα κάποια βοήθεια.,
Λοιπόν,πριν 4 περίπου χρόνια κάναμε μια μεταβίβαση σε ένα παλιό αυτ/το της γυναίκας μου.Συμπληρωθήκε το χαρτί πήραμε τα χρήματα,ρωτήσαμε αν χρειάζεται κάτι άλλο μας είπαν όχι & φύγαμε.Μέχρι στιγμής όλα καλά & ωραία.
Εδώ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα !
Μας έρχεται σπίτι ένα χαρτί ότι το αμάξι τράκαρε σε κάποια περιοχή, & δεν είχε ασφάλεια.Παίρνουμε κάποια τηλέφωνα στο ΚΕΠ που κάναμε την μεταβίβαση & τι μας είπαν όταν ζητήσαμε πληροφορίες;;;Ότι μετά από ένα χρόνο δεν έχουν αρχεία διότι επειδή είναι πολύς ο φόρτος εργασίας συν τη χαρτούρα που μαζεύουν δεν έχουν που να τα αποθηκευσουν!!Αν είναι δυνατόν,αν κάποιος χριστιανός χρειαστεί κάτι από αυτούς είναι στο έλεός του!!
Μιλάω με μια κοπέλα πάνω από μια ώρα στο τηλέφωνο & δεν καταλάβαινε τι της έλεγα.
Στο τέλος μου είπε να της στείλω ένα fax του χαρτιού που έχω.Της το στέλνω & μου λέει ότι & δικαστήριο να γίνει & ότι άλλο είμαστε καλλυμένοι με αυτό.
Πήρα την τροχαία τηλέφωνο τους τα είπα ακριβώς & μου είπαν ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Δεν κάθομαι όμως.Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον ιδιοκτήτη & δεν μπορώ να τον βρω πουθενά(άφαντος).
Πάιρνω τηλέφωνο στο Υπουργείο & μου λένε ότι δεν έχουν καμμία μεταβίβαση στα χέρια τους & ότι ακόμα το αμάξι είναι στο όνομα της γυναίκας μου!!!! Δεν έχουν από τα ΚΕΠ κάποιο χαρτί περί μεταβίβασης.
Τους είπα ότι το μόνο χαρτί που έχω στα χέρια μου είναι η υπ.δήλωση των ΚΕΠ που αναγράφονται τα στοιχεία μας & το γνήσιο της υπογραφής,ούτε αριθμό προτωκόλλου,ούτε κάποιος φάκελλος έχει ανοιχτεί.
Μου λένε ότι είναι λάθος των ΚΕΠ & ότι αυτοί ευθύνονται...
Τέλη κυκλοφορίας δεν μας έρχονται εκτός από την πρώτη χρονιά που ήδη το είχαμε δώσει,αλλά πήραμε στην εφορία τηλέφωνο & μας είπαν να τα αγοήσουμε.Γίνονται πολλές φορές κάτι τέτοια.
Από τότε το δηλώσαμε στην εφορία το αμάξι ότι δεν υπάρχει σε μας,& ηρεμήσαμε & αυτά που μας είχαν πει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε σπίτι μια δικάσιμος για του χρόνου από το επικουρικό να παραστούμε & ότι ζητάνε κάποια χρήματα συν τους νόμιμους τόκους!!!
Τώρα τι γίνεται;;
Μπλέξαμε άσχημα ή όχι;;
Μάλλον να το αναθέσουμε σε κάποιον δικηγόρο μη βρούμε & κανά μπελά.
Όσους όλους ρωτησα μου είπαν ότι δεν έχω πρόβλημα από τη στιγμή που υπάρχει η ημερομηνία που δόθηκε το αμάξι & ότι έχει δηλωθεί ότι δεν υπάρχει
Το μόνο που με παραξενεύει είναι τι να έγινε ο φάκελος
Άκρη θα βρεθεί θέλω να πιστεύω αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία.
Ζητώ συγνώμμη για το μεγάλο μύνημα! -
Οτι έχεις μπλέξει είναι γεγονός , το θέμα είναι ποιος ευθύνεται.
Μερικές ερωτήσεις:
_ Στα ΚΕΠ κάνατε την μεταβίναση και δώσατε την άδεια στο ΚΕΠ ή απλά κάνατε εξουσιοδότηση στο νέο ιδιοκτήτη οτι θα την κάνει αυτός ( και για να πληρώσει το παράβολο ) ?
- Για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να ειναι ασφαλισμένο το όχημα οπότε ρώτα μια τον ασφαλιστή σου αν μπορεί να δεί στην συσκεκριμένη πινακίδα αν είναι ασφαλισμένο το αμάξι έστω και για κάνα 6μηνο μετα την μεταβίβαση .
Τώρα , για να εισαι καλυμένος οχι μόνο για το τωρινό αλλα και ότι άλλο σκάσει καλύτερα να βρεις έναν δικηγόρο να βρει μια ακρη. Προσπάθησε επίσης να βρεις όσα περισσότερα μπορείς , πχ να πας στην αστυνομία/τροχαία και να ζητήσεις αντιγραφο της ΤΟΤΑ για το ατύχημα και τα στοιχεία των εμπλεκομένων. ΕΠίσης στο Υπουργείο ή νομαρχία να ρωτήσεις αν στο ονομά σου φαίνεται το όχημα και αν δυνατόν πότε το έχουν τελευταία φορά. Δεν ξέρω επίσης από τα ΚΕΠ αν μπορείς να ζητήσεις να κάνουν το ίδιο , πχ ζήτα από περιέργεια αντιγραφό της αδειας του οχήματος να δεις αν όνω σου έρθει.
Το πιο πιθανό είναι οτι ο φάκελος της Μεταβίβασης δεν ενημερώθηκε παντού και το Επικουρικό έχει εσένα σαν ιδιοκτήτη εκτός και αν εχεις κάνει π@π@ρι@ και εχεις κανει μόνο εξουσιοδότηση οπότε δεν την τελείωσε ο αλλος άρα δύσκολα τα πράγματα.
-
Τις υπευθυνες δηλωσεις αγορας/πωλησης δεν τις κανατε;Αυτες που αναφερουν το ποσο που αγοραστηκε/πουληθηκε το αμαξι;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Τις υπευθυνες δηλωσεις αγορας/πωλησης δεν τις κανατε;Αυτες που αναφερουν το ποσο που αγοραστηκε/πουληθηκε το αμαξι;Ναι,την υπ.δήλωση την κάναμε που αναφέρουν τα παραπάνω.
Αυτό το χαρτί έχω μόνο. -
.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Οτι έχεις μπλέξει είναι γεγονός , το θέμα είναι ποιος ευθύνεται.
Έλα ντε....Μερικές ερωτήσεις:
_ Στα ΚΕΠ κάνατε την μεταβίναση και δώσατε την άδεια στο ΚΕΠ ή απλά κάνατε εξουσιοδότηση στο νέο ιδιοκτήτη οτι θα την κάνει αυτός ( και για να πληρώσει το παράβολο ) ?
Λοιπόν,κάναμε την μεταβίβαση,συγκεκριμένα ήταν η γυναίκα μου εκεί που είναι & στο όνομά της γραμμένο,πλήρωσε αυτός τα παράβολα & τελειώσανε
- Για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να ειναι ασφαλισμένο το όχημα οπότε ρώτα μια τον ασφαλιστή σου αν μπορεί να δεί στην συσκεκριμένη πινακίδα αν είναι ασφαλισμένο το αμάξι έστω και για κάνα 6μηνο μετα την μεταβίβαση .
Με το που από μας το αμάξι,πήραμε τον ασφαλιστή μας τηλέφωνο να κόψει την ασφάλεια αφού δεν μας ανήκε,& έτσι & έγινε
Απ'ότι όμως είδα όταν ο νέος ιδιοκτήτης τράκαρε το αμάξι ήταν ανασφάλιστο
Τώρα , για να εισαι καλυμένος οχι μόνο για το τωρινό αλλα και ότι άλλο σκάσει καλύτερα να βρεις έναν δικηγόρο να βρει μια ακρη.Αυτό είναι το μόνο σίγουρο φίλε μου
Προσπάθησε επίσης να βρεις όσα περισσότερα μπορείς , πχ να πας στην αστυνομία/τροχαία και να ζητήσεις αντιγραφο της ΤΟΤΑ για το ατύχημα και τα στοιχεία των εμπλεκομένων.
Στην αστυνομία που πήρα τηλέφωνο & τους τα είπα αναλυτικά μου είπαν ότι είμαι καλυμμένος & δικαστήριο να γίνειΕΠίσης στο Υπουργείο ή νομαρχία να ρωτήσεις αν στο ονομά σου φαίνεται το όχημα και αν δυνατόν πότε το έχουν τελευταία φορά.
Στο υπουργείο που πήραμε τηλέφωνο μας είπαν ότι το αμάξι είναι ακόμα στο όνομα της γυναίκας μου.Τώρα παίρνω τηλέφωνο 2 μέρες & δεν το σηκωνει κανείς.Τώρα με τις άδειες & που κλείνει το Υπουργείο τον Αύγουστο βλέπω από τον Σεπτέμβριο τρεξίματα
Δεν ξέρω επίσης από τα ΚΕΠ αν μπορείς να ζητήσεις να κάνουν το ίδιο , πχ ζήτα από περιέργεια αντιγραφό της αδειας του οχήματος να δεις αν όνω σου έρθει.
Στα ΚΕΠ που πήρα τηλέφωνο μας είπαν ότι δεν έχουν στα χέρια τους τίποτα & ούτε αρχείο κρατάνε.Το πιο πιθανό είναι οτι ο φάκελος της Μεταβίβασης δεν ενημερώθηκε παντού και το Επικουρικό έχει εσένα σαν ιδιοκτήτη εκτός και αν εχεις κάνει π@π@ρι@ και εχεις κανει μόνο εξουσιοδότηση οπότε δεν την τελείωσε ο αλλος άρα δύσκολα τα πράγματα.
Εξουσιοδότηση όπως είπα πιο πάνω δεν υπάρχει γιατί ήταν εκεί η γυναίκα μου
Τώρα .....τρεχάτε ποδαράκια μου!!!
συν ότι δυστυχώς θα μας φάει καμμιά 300αριά€ ο δικηγόρος:( - Για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να ειναι ασφαλισμένο το όχημα οπότε ρώτα μια τον ασφαλιστή σου αν μπορεί να δεί στην συσκεκριμένη πινακίδα αν είναι ασφαλισμένο το αμάξι έστω και για κάνα 6μηνο μετα την μεταβίβαση .
-
Αληθινό περιστατικό που με κάνει να αναρωτιέμαι για την προστασία του πολίτη από το κράτος.
Πετυχαίνω σε μονόδρομο αντίθετα κινούμενο αυτοκίνητο.
Γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις απλά σταματάω χωρίς να πολυμιλήσω πέραν του αρχικού 'πάτε ανάποδα στο μονόδρομο, είναι επικίνδυνο, παρακαλώ να πάτε πίσω' και κλείνω παράθυρα, κλειδώνω, τραβάω δυνατά χειρόφρενο, σβήνω και περιμένω. Ο άλλος βρίζει λίγο, βλέπει ότι έχω μπαστακωθεί και μετά βαριέται και υποχωρεί. Βοηθάει αν στο μεταξύ έρθει κι άλλος από πίσω μου.
Σήμερα σταμάτησα, του λέω ότι είναι μονόδρομος και είναι παράνομος γιατί πάει ανάποδα. Αυτός λέει ότι θέλει να πάει λίγο πιο κάτω και να τον αφήσω. Στο μεταξύ έρχεται κι άλλος πίσω μου (γυναίκες) που επίσης του φωνάζει ότι είναι παράνομος. Ο τύπος φορτώνει λιγάκι και βγαίνει έξω και μου έρχεται κοντά και από τη δική μου μεριά και από της γυναίκας μου, άσε με να περάσω, η γυναίκα μου τη λέει και επίσης λέει θα φωνάξω την αστυνομία, να την φωνάξεις, παίρνει τηλέφωνο και αρχίζει να δίνει πληροφορίες οπότε ο τυπάς σιγά σιγά υποχωρεί και λέγοντας ότι είμαι παλιάνθρωπος κάνει όπισθεν ενώ οι από πίσω συνεχίζουν να του φωνάζουν. Δεν ξέρω αν βαρέθηκε ή τον φόβισε το ότι υπήρχαν μάρτυρες ή η αστυνομία ή κάτι άλλο. Γενικά οι γυναίκες φωνάζανε αλλά αυτός με εμένα προσπαθούσε να τα βάλει...
Το 100 όταν του είπα ότι άρχισε να υποχωρεί μου είπε ότι τότε δεν χρειάζεται να έρθει και αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε καταγγελία. Πάμε στο αστυνομικό τμήμα όπου μας λέει ότι πρέπει να πάμε σε άλλο τμήμα που αντιστοιχεί στην περιοχή του συμβάντος (κι ας ήταν αυτοί πολύ πιο κοντά) αλλά ήταν πολύ επεξηγηματικός.
Όπως κατάλαβα μπορώ να κάνω:- μήνυση (στην αστυνομία ή μέσω δικηγόρου). Άρα να πας σε δικηγόρο, να πληρώσεις. Να τρέχεις κάθε τόσο στα δικαστήρια για να δίνεις κατάθεση κλπ κλπ και κάποτε μετά από 2+ χρόνια θα γίνει δικαστήριο και θα του δώσουν 15 μέρες με αναστολή.... Και φυσικά από τη μήνυση θα ξέρει ποιος είσαι και που μένεις και μπορεί να έρθει να σου σπάσει και τα μούτρα.... ή
- μπορώ να πάω στη ΓΑΔΑ (απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μου με το 100) θα βοηθήσει στην εκδίκαση ή
- απλά πάω στον εισαγγελέα (Ευελπίδων) και να τον πείσω ότι απειλήθηκα και φοβήθηκα για να του κάνει κλήτευση για να του κάνει ντα....
Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά σημαίνουν ταλαιπωρία για μένα και χαμένες μέρες δουλειάς και αυτός το μόνο που θα πάθει είναι να του πούνε να είναι καλό παιδί. Ο νομοθέτης λοιπόν βασικά σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς την ταλαιπωρία και να κάνεις τόπο στην οργή, να το καταπιείς και να κάτσεις στα αυγά σου! Δεν προστατεύεσαι, το κράτος δεν κάνει κάτι για να τιμωρήσει τον παραβάτη που ατιμώρητος θα συνεχίσει την επίδειξη ισχύος και βέβαια ισχύει ο νόμος της ζούγκλας όπου ο ισχυρότερος δηλαδή ο πιο τσαμπουκαλεμένος, ο πιο τραμπούκος επιβιώνει ατιμώρητος. Το όλο σύστημα δυσκολεύει τον νόμιμο πολίτη και αδιαφορεί για αυτόν που παρανομεί και απειλεί. Στην Αγγλία όμως που έχω ζήσει αν γίνει παρόμοιο περιστατικό η αστυνομία μάλλον θα τον προλάβαινε. Αν όχι όταν πήγαινα στην αστυνομία θα ασχολούντο πραγματικά (road rage και γενικά αντικοινωνική συμπεριφορά τα κυνηγάνε πολύ) και χωρίς να του κοινοποιήσουν τα στοιχεία μου θα του την έλεγαν, πιθανότατα αν δεν λάμβανε κλήση, θα λάμβανε προειδοποίηση (warning) που σε επόμενη ατασθαλία του θα προστίθετο οπότε θα το σκεφτόταν λιγάκι.
Στην Ελλάδα όμως τί πρέπει να κάνει ο πολίτης; Πώς προστατεύεται σε αυτή τη χώρα; Φοβάμαι πως πρέπει είτε να γίνουμε τραμπούκοι κι εμείς και να λύνουμε τις διαφορές μας επί τόπου, όποιος φάει τις πιο πολλές υποχωρεί ή να πάρουμε ένα όπλο κι όποιος προλάβει ρίχνει πρώτος στον άλλον....
Κατάλαβα ότι γενικά συμφέρει να έρθει η αστυνομία επί τόπου. Δεν ξέρω τι θα κάνουν αν αυτός φύγει μέχρι να έρθουν.
Ποιος θα λέγατε είναι ο προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων ανθρώπων και καταστάσεων;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Όπως κατάλαβα μπορώ να κάνω:
- μήνυση (στην αστυνομία ή μέσω δικηγόρου). Άρα να πας σε δικηγόρο, να πληρώσεις. Να τρέχεις κάθε τόσο στα δικαστήρια για να δίνεις κατάθεση κλπ κλπ και κάποτε μετά από 2+ χρόνια θα γίνει δικαστήριο και θα του δώσουν 15 μέρες με αναστολή.... Και φυσικά από τη μήνυση θα ξέρει ποιος είσαι και που μένεις και μπορεί να έρθει να σου σπάσει και τα μούτρα.... ή
- μπορώ να πάω στη ΓΑΔΑ (απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μου με το 100) θα βοηθήσει στην εκδίκαση ή
- απλά πάω στον εισαγγελέα (Ευελπίδων) και να τον πείσω ότι απειλήθηκα και φοβήθηκα για να του κάνει κλήτευση για να του κάνει ντα....
Πως φαίνεται ο παρθένος από μηνύσεις...
Αστειεύομαι. Το 1 είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Αλλά δεν είναι και τόσο τρέξιμο. Βέβαια μιλάω εγώ που είμαι κάπως αθλητής του είδους... -
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται το τρακάρισμα μου (εγώ οδηγώ το ΗΜΖ-4628).
Σταμάτησα έλεγξα τον δρόμο Ανοίξεως. Από τα αριστερά δεν έρχονταν αυτοκίνητο από τα δεξιά έρχονταν το ΗΜΑ-χχχχ. Ξεκίνησα να στρίψω και το ΗΜΑ-χχχχ έστριψε και τρακάραμε. Οι δρόμοι έχουν το απαραίτητο πλάτος (6,5 μετρά τουλάχιστον).
Ανεφερα στην ασφαλιστικη εταιρια για το αρθρο 23 του Κ.Ο.Κ. :Άρθρo 23
Aλλαγή κατεύθυνσης- O oδηγός, πρoκειμένoυ να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα δεξιά, υπo-
χρεoύται να κινηθεί έγκαιρα πρoς τo δεξιό άκρo τoυ oδoστρώματoς και να
πραγματoπoιήσει τη στρoφή κατά τo δυνατόν κλειστή. - Πρoκειμένoυ o oδηγός να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα αριστερά, υπo-
χρεoύται να πλησιάσει πρooδευτικά πρoς τoν άξoνα τoυ oδoστρώματoς, αν
είναι διπλής κατεύθυνσης και πρoς τo αριστερό άκρo αυτoύ, αν είναι μoνής
κατεύθυνσης (μoνόδρoμoς). Για να εισέλθει στην κάθετη oδό πρέπει να πραγ-
ματoπoιήσει τη στρoφή στo κέντρo της διασταύρωσης, ώστε τo όχημα να ει-
σέλθει στη δεξιά πλευρά τoυ oδoστρώματoς αυτής της oδoύ. Kατά την κίνη-
ση αυτή o oδηγός υπoχρεoύται να επιτρέπει τη διέλευση των oχημάτων πoυ
κινoύνται αντίθετα στo oδόστρωμα πoυ πρόκειται να εγκαταλείψει
Απάντησαν ότι δεν παίζει ρόλο γιατί εγώ εχω STOP. Ρίχνουν το φταίξιμο σε έμενα.
Τελικά ποιος φταίει; - O oδηγός, πρoκειμένoυ να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα δεξιά, υπo-
-
Ο χρήστης apoveria έγραψε:
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται το τρακάρισμα μου (εγώ οδηγώ το ΗΜΖ-4628).Σταμάτησα έλεγξα τον δρόμο Ανοίξεως. Από τα αριστερά δεν έρχονταν αυτοκίνητο από τα δεξιά έρχονταν το ΗΜΑ-χχχχ. Ξεκίνησα να στρίψω και το ΗΜΑ-χχχχ έστριψε και τρακάραμε. Οι δρόμοι έχουν το απαραίτητο πλάτος (6,5 μετρά τουλάχιστον).
Aλλαγή κατεύθυνσης- O oδηγός, πρoκειμένoυ να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα δεξιά, υπo-
πραγματoπoιήσει τη στρoφή κατά τo δυνατόν κλειστή. - Πρoκειμένoυ o oδηγός να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα αριστερά, υπo-
Τελικά ποιος φταίει;Ο άλλος. Εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα.
- O oδηγός, πρoκειμένoυ να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα δεξιά, υπo-
-
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται το τρακάρισμα μου (εγώ οδηγώ το ΗΜΖ-4628).
Σταμάτησα έλεγξα τον δρόμο Ανοίξεως. Από τα αριστερά δεν έρχονταν αυτοκίνητο από τα δεξιά έρχονταν το ΗΜΑ-χχχχ. Ξεκίνησα να στρίψω και το ΗΜΑ-χχχχ έστριψε και τρακάραμε. Οι δρόμοι έχουν το απαραίτητο πλάτος (6,5 μετρά τουλάχιστον).
Τελικά ποιος φταίει;Ο άλλος. Εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα.
Από τη στιγμή που έχεις το σήμα STOP στο δρόμο σου οφείλεις να ακινητοποιήσεις εντελώς το όχημα σου και να παραχωρήσεις την προτεραιότητα στον άλλον...
Επίσης από το σχήμα που έκανες φαίνεται πως δεν είχες εισέλθει εντελώς στο ρεύμα που ήθελες να κινηθείς. (αν είχε γίνει αυτό και το όχημα σου είχε μπεί ολόκληρο και κανονικά στην λωρίδα κυκλοφορίας του κύριου δρόμου τότε το φταίξιμο θα ήταν του ΗΜΑ)Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση φταίει ο apoveria, βάση του ΚΟΚ.
- O oδηγός, πρoκειμένoυ να αλλάξει κατεύθυνση πρoς τα δεξιά, υπo-
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Από τη στιγμή που έχεις το σήμα STOP στο δρόμο σου οφείλεις να ακινητοποιήσεις εντελώς το όχημα σου και να παραχωρήσεις την προτεραιότητα στον άλλον...
Επίσης από το σχήμα που έκανες φαίνεται πως δεν είχες εισέλθει εντελώς στο ρεύμα που ήθελες να κινηθείς. (αν είχε γίνει αυτό και το όχημα σου είχε μπεί ολόκληρο και κανονικά στην λωρίδα κυκλοφορίας του κύριου δρόμου τότε το φταίξιμο θα ήταν του ΗΜΑ)Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση φταίει ο apoveria, βάση του ΚΟΚ.
Άν ο άλλος έπερνε σωστά την στροφή, δεν θα χρειαζόταν να παραχωρήσει κανείς την προτεραιότητα σε κανέναν.
Άν ο δρόμος είχε και διπλή διαχωριστική με ανοίγματα για κάθε στενό, κάνει μπαμ πότε παραβιάζεις την προτεραιότητα των αντίθετα ερχόμενων οχηματων.Βέβαια κατά πάσα πιθανότητα αυτός που έχει το STOP θα την πληρώσει, γιατί άντε να το αποδείξεις ότι ο άλλος έστριψε ουσιαστικά πάνω σου, απλά το θεωρώ βλακεία
Νομικές ερωτήσεις