-
Γιατί κάποιοι επιχειρηματίες δεν θέλουν ούτε καν υπάλληλο χωρίς ΙΚΑ γιατί δεν θέλουν μπλεξίματα?
Όποιος δουλέυει χωρίς ΙΚΑ δεν έχει παρά να καταγγείλει τον εργοδότη του. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
...Όποιος δουλέυει χωρίς ΙΚΑ δεν έχει παρά να καταγγείλει τον εργοδότη του....και να χάσει και αυτή τη δουλειά που έχει... (γιατί μην μου πείτε ότι αν έβρισκε καλύτερη θα καθόταν εκεί...). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... Δυστυχώς τα πράματα είναι πολύ άσχημα για πολύ κόσμο....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...Όποιος δουλέυει χωρίς ΙΚΑ δεν έχει παρά να καταγγείλει τον εργοδότη του.
...και να χάσει και αυτή τη δουλειά που έχει... (γιατί μην μου πείτε ότι αν έβρισκε καλύτερη θα καθόταν εκεί...). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... Δυστυχώς τα πράματα είναι πολύ άσχημα για πολύ κόσμο....
Aς πλουτίσουν τα λαμόγια τότε και αφήστε τους να παίρνουν όλες τις δουλειές στον ανταγωνισμό λόγω πιο χαμηλού κόστους!
ΩΡΑΙΑ
-
Μάλλον κάνεις πλάκα για άλλη μια φορά.
Η απάντηση από το φουκαρά που ζει με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης είναι πολύ απλή :
'Φυσικά και να πάει να γ@μηθεί ο κόσμος όλος και τα λαμόγια κι εσύ που τα καταγγέλεις. Όχι θα κάτσω να πάρω ρίσκο να ψοφολογήσω της πείνας επειδή εσύ βγάζεις δεκάρικους καταγγελτικούς λόγους για τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή'.
Πες του εσύ για το αμερικάνικο IRS, θα συγκινηθεί βαθύτατα...Με 2 λόγια δεν προτείνεις σε κάποιον που έχει προβλήματα να βγάλει το μήνα με τα ψίχουλα που παίρνει να μπει μπροστά και να εκτεθεί σε κίνδυνο (ενώ είναι ήδη μέσα στα σκ@τα), προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής...Βρες κάτι άλλο...
-
Ακόμα και καταγγελία να κάνει κάποιος για ένσημα στην Επιθεώρηση εργασίας δεν κερδίζει κάτι γιατι αυτή δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να τα καταβαλει ώς ώφειλε. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βεββαιώσει την παράλειψη και να του κόψει πρόστιμο το οποίο αναλογα με τις επαφες του παραβατη και το τι συγγενεια έχει με την Καλαματα (και το καλό λάδι) να μην εφαρμοστει καθόλου. Ετσι μόνο με δικαστήριο μπορεί να δικαιωθεί κάποιος.
-
Aς κάτσει λοιπόν τώρα στο σπίτι για ξεκούραση χωρίς Ταμείο Ανεργίας, χωρίς αποδεδειγμένη προϋπηρεσία, χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη από τα Δημόσια Νοσοκομεία και μετά απο χρόνια αν δεν καταφέρει να βγάλει σύνταξη με τα ένσημα που θα έχει (αν έχει), αν δεν έχει περιουσία, παίζει πρόνοια για συσίτειο.
Αυτο συμβάινει 90% σε όσους δουλέυουν ανασφάλιστοι -
...και χωρίς να μπορει να πάει Ταμείο ανεργείας...
-
Κ γενικα χωρις να γκρινιαζει εκ των υστερων (οχι η συγκεκριμενη γιατι δεν ξερω αν γκρινιαζει η κοπελα), κ κυριως ας μην ρωταει φιλους τι μπορει να κανει για την απολυση.
ΥΓ Φαινοταν καπου σε οποιοδηποτε χαρτι οτι δουλευε εκει? Γιατι αμα ειναι χωρις ενσημα μαλλον δεν φαινεται πουθενα, κ αν δεν ειναι πουθενα τοτε την μια μερα δουλευε κ την επομενη εφυγε. Τοσο απλα.
-
Αν και είμαστε ελαφρώς off topic, πιστεύω οτι η πηγή του προβλήματος είναι οτι υπάρχει υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού και λίγες θέσεις εργασίας. Όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στην αγορά εργασίας αυτό αναγκαστικά πιέζει τις αποδοχές προς τα κάτω.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Αν και είμαστε ελαφρώς off topic, πιστεύω οτι η πηγή του προβλήματος είναι οτι υπάρχει υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού και λίγες θέσεις εργασίας. Όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στην αγορά εργασίας αυτό αναγκαστικά πιέζει τις αποδοχές προς τα κάτω.Ε, μα φυσικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ και επιλέγει μέσα από μεγάλο σωρό. Άρα αυτός βρίσκεται σε θέση ισχύος, αυτός θα πιέσει.
Τι άμυνες έχει ο εργαζόμενος; Μόνο τους προστατευτικούς θεσμούς και τα αρμόδια όργανα. Αυτά χρειάζονται ενίσχυση.
Ακόμα και καταγγελία να κάνει κάποιος για ένσημα στην Επιθεώρηση εργασίας δεν κερδίζει κάτι γιατι αυτή δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να τα καταβαλει ώς ώφειλε. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βεββαιώσει την παράλειψη και να του κόψει πρόστιμο το οποίο αναλογα με τις επαφες του παραβατη και το τι συγγενεια έχει με την Καλαματα (και το καλό λάδι) να μην εφαρμοστει καθόλου. Ετσι μόνο με δικαστήριο μπορεί να δικαιωθεί κάποιος.
Η Επιθεώρηση Εργασίας κόβει πρόστιμο που πρέπει να πληρωθεί κατά 20% αμέσως και το υπόλοιπο μετά από δίκη (αυτό καθυστερεί).
Ο εργαζόμενος μπορεί με ειδική, ΣΧΕΤΙΚΑ ταχεία δικαστική διαδικασία (επίλυσης εργατικών διαφορών) να λάβει όσα δικαιούται.
Το λάδι δεν πιάνει τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αν ακούσεις για λαδώματα και τέτοια, τις περισσότερες φορές θα πρόκειται για πικραμένους μεν, άσχετους δε εργαζόμενους που ήλπιζαν ότι ο επιθεωρητής θα κάνει κεφαλοκλείδωμα στον εργοδότη και θα του πάρει το πορτοφόλι για να τους πληρώσει. Δεν είναι έτσι, υπάρχουν διαδικασίες σχετικά χρονοβόρες στις οποίες εμπλέκονται τα δικαστήρια. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το λάδι δεν πιάνει τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αν ακούσεις για λαδώματα και τέτοια, τις περισσότερες φορές θα πρόκειται για πικραμένους μεν, άσχετους δε εργαζόμενους που ήλπιζαν ότι ο επιθεωρητής θα κάνει κεφαλοκλείδωμα στον εργοδότη και θα του πάρει το πορτοφόλι για να τους πληρώσει. Δεν είναι έτσι, υπάρχουν διαδικασίες σχετικά χρονοβόρες στις οποίες εμπλέκονται τα δικαστήρια.
τωρα να μιλησω εγω για μεγαλη πολυεθνικη που πληρωνε επι χρονια, πτυχιουχους με λιγοτερα λεφτα απο τη συμβαση τους?
να μιλησω για τις καταγγελιες που εγιναν? Για το προστιμο που επεβληθη?
δε ξερω αν επεσε 'λαδι', παντως υπηρξε μεγαλη απροθυμια απο τη πλευρα της ΕΕ, και μονο με το ακουσμα του ονοματος της εταιριας.
-
Να μιλήσεις, μυστικό είναι;
-
το ονομα δεν εχει μεγαλη σημασια, η νοοτροπια και οι πρακτικες εχουν σημασια.
αμα θες σου στελνω pm
-
Η Επιθεώρηση Εργασίας κόβει πρόστιμο που πρέπει να πληρωθεί κατά 20% αμέσως και το υπόλοιπο μετά από δίκη (αυτό καθυστερεί).
Ο εργαζόμενος μπορεί με ειδική, ΣΧΕΤΙΚΑ ταχεία δικαστική διαδικασία (επίλυσης εργατικών διαφορών) να λάβει όσα δικαιούται.Μπα , δε το νομίζω , έχω πέσει σε περίπτωση να ειμαι μεσα στην επιθεωρηση εργασίας όπου έχω ακουσει την συνομιλία υπαλληλου και καταγγελοντος όπου του έλεγε οτι δεν μπορεί αν τον υποχρεώσει αν πληρώσει τα ένσημα , μόνο να του βάλει πρόστιμο γιατι δεν το έκανε.
Ασε , που έχω ακουσει για να μην πω έχω πεσει και σε ώρα εφόδου που απο την μία έμπαινα οι ελεκτές και απο την πίσω πόρτα και τα παράθυρα πήδαγαν οι υππαλληλοι γιατι είχαν περάσει 2 ώρες από την ώρ απου θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Το κάρφωμα βεββαια είχε γίει απο υπ΄΄αλληλο που δεν αντεξε το φόρτο εργασίας .
Και μην πάτε μακρυά , για να μη με λέτε υπερβολικο , πρίν κάποιους μήνες είχε δείξει η τηλεόραση για την έφοδο σε ένα εργοστάσιο κρέατος όπου είχαν κκλείσει καμμια ώρα του υπάλληλους στα ψυγεία για αν μην τους βρουν οι ελεγκτες.
-
Σε γνωστό αμερικανοεστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε κάποια φάση εξαφανίστηκαν όλοι οι σερβιτόροι. Ψάχναμε από δω, ψάχναμε από κει, τπτ...
Μετά από κανένα μισάωρο έρχεται ο δικός μας και όπως είναι φυσικό τον ρωτάμε τι έγινε....
Επιθεώρηση εργασίας μας λέει, και τους είχαν κρύψει στις αποθήκες. -
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Ο εργαζόμενος μπορεί με ειδική, ΣΧΕΤΙΚΑ ταχεία δικαστική διαδικασία (επίλυσης εργατικών διαφορών) να λάβει όσα δικαιούται.Μπα , δε το νομίζω , έχω πέσει σε περίπτωση να ειμαι μεσα στην επιθεωρηση εργασίας όπου έχω ακουσει την συνομιλία υπαλληλου και καταγγελοντος όπου του έλεγε οτι δεν μπορεί αν τον υποχρεώσει αν πληρώσει τα ένσημα , μόνο να του βάλει πρόστιμο γιατι δεν το έκανε.
Προσοχή, άλλο τα ένσημα (που είναι θέμα του ΙΚΑ) και άλλο οι αποδοχές και οι όροι εργασίας, που είναι θέμα της Επιθεώρησης Εργασίας (αν και η τελευταία μπορεί να κάνει παρεμπιπτόντως και ελέγχους για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).
Και πάλι επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εργοδότη να πληρώσει κάτι που χρωστάει, παρά μόνο τα δικαστήρια. Οι διοικητικές υπηρεσίες μπορούν να βεβαιώσουν παραβάσεις και να επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα, αποστέλλοντας τις υποθέσεις μη καταβολής νομίμων αποδοχών ή ενσήμων στον εισαγγελέα.Ασε , που έχω ακουσει για να μην πω έχω πεσει και σε ώρα εφόδου που απο την μία έμπαινα οι ελεκτές και απο την πίσω πόρτα και τα παράθυρα πήδαγαν οι υππαλληλοι γιατι είχαν περάσει 2 ώρες από την ώρ απου θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Το κάρφωμα βεββαια είχε γίει απο υπ΄΄αλληλο που δεν αντεξε το φόρτο εργασίας .
Πολύ συνηθισμένο αυτό. Και πίσω πόρτες υπάρχουν και σάλτα μορτάλε και σκυλιά που κυνηγάνε τους 'παρείσακτους' και πολλά ακόμα.Και μην πάτε μακρυά , για να μη με λέτε υπερβολικο , πρίν κάποιους μήνες είχε δείξει η τηλεόραση για την έφοδο σε ένα εργοστάσιο κρέατος όπου είχαν κκλείσει καμμια ώρα του υπάλληλους στα ψυγεία για αν μην τους βρουν οι ελεγκτες.
Αυτά βέβαια δείχνουν κάτι, έτσι; Αν ήταν διεφθαρμένοι όσο κάτι εφοριακοί, υπάλληλοι πολεοδομίας κλπ, τίποτα τέτοιο δεν θα γινόταν. Φακελάκι και σκασμός στη γαλέρα. Εντάξει, παντού υπάρχουν σάπια μήλα, πέφτουν και πιέσεις σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, δουλειά γίνεται. -
Και μια ερώτηση από μενα.
Εδώ και πολύ καιρό (2 χρόνια?) με καλούν στο κινητό, ζητώντας μου τον κ. Τάδε. Η απάντησή μου ήταν η πάντα η ίδια (λάθος κάνετε, κλπ). Μέχρι που προ μηνών, στην απάντησή μου αυτή διέκρινα κάποιον, ειρωνικό να τον πώ? τόνο αμφισβήτησης. Την επόμενη φορά που με ξαναπήραν, τους ρώτησα τι ζητούν (μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί) και μου είπαν ότι είναι από κάποια τράπεζα....Ωπα, λέω τα πιάσαμε. Σημειωτέον δε ότι οι κλήσεις γίνονται με απόκρυψη αριθμού. Οταν τους ρώτησα, τι σόι τράπεζα είναι αυτή που καλεί με απόκρυψη, μου το 'σκασαν: 'ξερετε, παίρνουμε εκ μέρος της τράπεζας, είμαστε η Χ εταιρία'. Τους τραβαω ένα ευγενικό χέσιμο και νόμισα ότι ησύχασα από δαύτους. Αμ δε. Μετά από μια βδομάδα, φτου κι' απ την αρχή. Για να μην αρχίσω τα μπινελίκια τον φουκαρά τον υπάλληλο, ζητάω τον προϊστάμενο/διευθυντή, κάποιον τέτοιο τελος πάντων. Με βάζουν στην αναμονή....και τίποτα. Ξανανόμισα ότι ησύχασα. Ξανα αμ δε! Χτές με ξαναπήραν. Τους ξαναρωτάω ποιοι είναι και με διαβεβαίωσε η κα ΜηΧέσω ότι τηλεφωνούν από το Τμήμα Ληξιπρόθεσμων Χρεών της ΧεσωΜπανκ. Της επαναλαμβάνω το γνωστό παραμύθι (με την πίεσή μου στα 25) και το κλείνουμε. Καπάκι ψαχνω και βρίσκω το τηλέφωνο του ΤΛΧ της ΧΜ. Μιλάω με κάποιον Ταδόπουλο και του εξηγώ την κατάσταση. Ο τύπος κάνει το κουνέλι 'τι να σας πω, εμείς δεν έχουμε εικόνα' και τέτοια μπουρμπούτσαλα. Απειλώ με αγωγές, μηνύσεις, εξώδικα και ότι μου΄ρχεται στο κεφάλι. Φοβάμαι όμως ότι μεθαύριο θα μου τα ξανασπάσουν.
Τι μπορώ να κάνω?? -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Και μια ερώτηση από μενα.
Εδώ και πολύ καιρό (2 χρόνια?) με καλούν στο κινητό, ζητώντας μου τον κ. Τάδε. Η απάντησή μου ήταν η πάντα η ίδια (λάθος κάνετε, κλπ). Μέχρι που προ μηνών, στην απάντησή μου αυτή διέκρινα κάποιον, ειρωνικό να τον πώ? τόνο αμφισβήτησης. Την επόμενη φορά που με ξαναπήραν, τους ρώτησα τι ζητούν (μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί) και μου είπαν ότι είναι από κάποια τράπεζα....Ωπα, λέω τα πιάσαμε. Σημειωτέον δε ότι οι κλήσεις γίνονται με απόκρυψη αριθμού. Οταν τους ρώτησα, τι σόι τράπεζα είναι αυτή που καλεί με απόκρυψη, μου το 'σκασαν: 'ξερετε, παίρνουμε εκ μέρος της τράπεζας, είμαστε η Χ εταιρία'. Τους τραβαω ένα ευγενικό χέσιμο και νόμισα ότι ησύχασα από δαύτους. Αμ δε. Μετά από μια βδομάδα, φτου κι' απ την αρχή. Για να μην αρχίσω τα μπινελίκια τον φουκαρά τον υπάλληλο, ζητάω τον προϊστάμενο/διευθυντή, κάποιον τέτοιο τελος πάντων. Με βάζουν στην αναμονή....και τίποτα. Ξανανόμισα ότι ησύχασα. Ξανα αμ δε! Χτές με ξαναπήραν. Τους ξαναρωτάω ποιοι είναι και με διαβεβαίωσε η κα ΜηΧέσω ότι τηλεφωνούν από το Τμήμα Ληξιπρόθεσμων Χρεών της ΧεσωΜπανκ. Της επαναλαμβάνω το γνωστό παραμύθι (με την πίεσή μου στα 25) και το κλείνουμε. Καπάκι ψαχνω και βρίσκω το τηλέφωνο του ΤΛΧ της ΧΜ. Μιλάω με κάποιον Ταδόπουλο και του εξηγώ την κατάσταση. Ο τύπος κάνει το κουνέλι 'τι να σας πω, εμείς δεν έχουμε εικόνα' και τέτοια μπουρμπούτσαλα. Απειλώ με αγωγές, μηνύσεις, εξώδικα και ότι μου΄ρχεται στο κεφάλι. Φοβάμαι όμως ότι μεθαύριο θα μου τα ξανασπάσουν.
Τι μπορώ να κάνω??Βάλε κάποιον άλλο να απαντήσει το τηλέφωνο και να ζητήσει πολλές κάρτες σε ψεύτικα ονόματα και σε ανύπαρκτες διευθύνσεις, να τους λέει ότι δεν μπορεί να τις παραλάβει γιατί είναι 'προσωρινά' στην φυλακή κ.α.
-
ή εναλλακτικά κάνε το τηλ. σου 090-τσόντα να χρεώνονται όταν σε καλούν
-
Δεν σε πιστεύουν ότι δεν είσαι εσύ ο οφειλέτης.
Να παρεις την Τράπεζα και να τους πει ότι κατα λάθος έχουν στην βάση δεδομένων το κινητό σου τηλέφωνο στο όνομα κάποιου ο φειλέτη τους (ξέρεις και το όνομα του).
Νομικές ερωτήσεις