-
Ο χρήστης etsii έγραψε:
Καλημέρα. Είναι εξακριβωμένο το φαινόμενο με το ταχύμετρο και τη δυσκολία να ανεβάσει στροφές για τα τελευταία 2 χρόνια. Σε χαμηλότερες στροφές και με λιγότερα χλμ/ώρα πάντως είναι άψογο. Με καθαρισμένα μπεκ, ρελαντί γλύκα, σωστά καυσαέρια(δεν ξέρω αν παίζει ρόλο), δεν κάνει τίποτε ύποπτα κοψίματα, δεν καίει λάδι. Έχω καθαρίσει MAF, αισθητήρα θερμοκρασίας εισαγωγής, γενικά είναι προσεγμένο για αυτό δεν πάει ο νους μου σε κάτι μηχανικό όσον αφορά τον κινητήρα. Εκτός αν έπεσα ξαφνικά λόγω ''γηρατειών''Αυτό με την υποπίεση πρακτικά πως μπορώ να το κάνω; Υπάρχει άλλος τρόπος να ερευνήσω για βουλωμένη εξάτμιση;
Τώρα για τον λ τι να πω. Και ο ''γνήσιος'' πάντως Bosch ήταν, τον μέτρησα και με πολύμετρο και δουλεύει ρολόι τούτος εδώ.
Αν μπορείς βρες ένα όργανο για turbo που διαβάζει και υποπίεση, σύνδεσε το με σωληνάκι σε ένα από τα σωληνάκια της μηχανής με ένα Τ και κάνε το τεστ που σου έγραψε ο leonp.
Toν 'λ' πρέπει να τον μετρήσεις με φουλ γκάζι και ψηλές στροφές >4000 (WOT) και να δεις ότι βγαίνει εκτός.
Επίσης πρέπει να μετρήσεις και το avance τι τιμές παίρνει σε ψηλές στροφές.
Το μεσαίο καζανάκι αν βγαίνει εύκολα (χωρίς κοψίματα) μπορείς να το βγάλεις να το τσεκάρεις ? -
-
Καλημέρα και πάλι. Κατάλαβα τι σόι όργανο είναι αυτό και νομίζω έχω ξαναδεί ένα σε λειτουργία σε παλιό καρμπυρατεράτο Audi και δεν είχα ιδέα τι ήταν (έχει να κάνει με την κατανάλωση κάτι;). Ευχαριστώ για την φωτό leonp. Θα πεταχτώ να ψάξω εντός της ημέρας.
Είναι σε αποσπώμενα κομμάτια όλη η εξάτμιση, οπότε μπορεί να βγει το μεσαίο. Το θέμα είναι πως θα το ελέγξω. Να το κουνήσω να δω αν ακούγεται τίποτε κομμάτια να πηγαινοέρχονται; γίνεται να ''ρίξω'' αέρα με κάνα κομπρεσέρ;
Τον λ τον είχα δοκιμάσει ρελαντί και στις 2500-3000σ.α.λ. και έπαιζε κανονικά μεταξύ 0,3-,09 volt. Και ο καινούριος και ο προηγούμενος, απλά τον άλλαξα μιας και είχε γράψει 190,000χλμ. Θα τεστάρω όμως και με 4000σ.α.λ. και WOT.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...δυσκολεύεται να ανεβάσει στροφές πάνω από τις 4,000 και εκεί που παλαιότερα έβλεπες άνετα 170 στο ταχύμετρο. τώρα με το ζόρι να βγάλει 130-140.
Μέτρα την υποπίεση του κινητήρα όταν το αμάξι κινείται με 3η και 5.000 σαλ. Πάτησε τέρμα το γκάζι για λίγο και μετά πάρε το πόδι σου από το γκάζι. Αν η υποπίεση δεν τιναχθεί ΑΜΕΣΩΣ τέρμα, αλλά ανέβει σιγά-σιγά, η εξάτμισή σου είναι βουλωμένη.
Έφτιαξα ένα τέτοιο όργανο και το συνέδεσα. Ρελαντί δείχνει κάποια τιμή μείον και πατώντας γκάζι ανεβαίνει προς το μηδέν. Leonp η υποπίεση πρέπει να τιναχθεί στο τεστ που μου προτείνεις τέρμα προς το μείον έτσι όχι προς το μηδέν. Κάνω το τέστ και επανέρχομαι με αποτελέσματα.
-
Έφτιαξα το όργανο για μέτρηση κενού:
http://i359.photobucket.com/albums/oo39 ... 100906.jpg
http://i359.photobucket.com/albums/oo39 ... 100910.jpgΥποπίεση στο ρελαντί δείχνει 0,65 bar περίπου. Κάνοντας το τεστ με 3η και 5000σαλ., τέρμα γκάζι και άφημα τελείως μετά, η υποπίεση τινάχτηκε στο 0,1 στο τέρμα γκάζι και στο κλείσιμο πήγε αμέσως στο 0,8 και μετά σταδιακά στο 0,65 όπως και στο ρελαντί. Βγαίνει κάποιο συμπέρασμά; Βρήκα και κάποιες οδηγίες για έλεγχο και το αμάξι φαίνεται να δουλεύει σωστά με τις μετρήσεις περί υποπίεσης.
http://www.visn2.com/UsingVacumeGauge.h ... ed_Exhaust' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank:
-
Με την υποπίεση και τα μπαρ δεν είμαι εξοικειωμένος, εγώ μετράω με ίντσες υδραργύρου.
Φαίνεται να δουλεύει μια χαρά. Αν αυτή τη δοκιμή την κάνεις εν στάσει (χωρίς φορτίο) μπορεί να μην αντιληφθείς κάποιο πρόβλημα (περιορισμό) στην ροή της εξάτμισης αλλά αφού την έκανες με πλήρες φορτίο, ο κινητήρας σου αναπνέει μια χαρά. Αν βλέπεις μείωση απόδοσης πρέπει να κοιτάξεις αλλού (αντλία βενζίνης, βουλωμένο φίλτρο κλπ).
Με τέρμα γκάζι μηδένισε ο δείκτης = κανένας απολύτως περιορισμός στην εισαγωγή αέρα (βουλωμένο φίλτρο αέρα κλπ).
Μόλις άφησες το γκάζι, η βελόνα τινάχθηκε ΑΜΕΣΩΣ τέρμα ψηλά = κανένας περιορισμός στην εξάτμιση.
-
Μόλις έκανα το τεστάκι και σε ένα άλλο αμάξι και η βελόνα στο άφημα του πεντάλ από τέρμα γκάζι υπό πλήρες φορτίο ανέβηκε όχι και τόσο γρήγορα στο τέρμα, δεν τιχάχθηκε, τουλάχιστον όχι τόσο όσο στο άλλο αμάξι. Μιας και μεσαίο και πίσω καζανάκια είναι καινούρια να υποθέσω πως υπάρχει κάποιος περιορισμός στον καταλύτη;
Διαβάζοντας στο διαδίκτυο λέω να πάρω υλικά (μετρητή 0-1 bar + αντάπτορες, ρακόρ, σωληνάκι) και για ένα μετρητή πίεσης καυσαερίων με το σκεπτικό να παίρνει μέτρηση από το σπείρωμα του ''λ''. Θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων; Σχεδόν αδύνατον βέβαια να βρεθούν τιμές ''εργοστασιακές'' για backpressure εξαγωγής καυσαερίων.
-
AN ΒΡΕΙΣ, θα είναι μόνο για μεγάλους ντίζελ (που αγοράζεις τον κινητήρα για να τον βάλεις σε μια δική σου κατασκευή) και θα είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο. Το εργοστάσιο δεν δίνει ελάχιστο, όσο μικρότερο τόσο καλύτερα.
Η υποπίεση δείχνει τα πάντα, αν δεν έφευγαν ελεύθερα τα καυσαέρια, δεν θα ανέβαινε αμέσως η βελόνα.
Μπορεί η ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα να μην αφήνει την υποπίεση να ανέβει ΑΜΕΣΩΣ - στιγμιαία δημιουργούνται ρύποι μέχρι να ενεργοποιηθεί το fuel-cutoff.Μην ασχολείσαι με μέτρηση πίεσης στην εξάτμιση.
-
Ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις επεξηγήσεις. Άλλη μια ερώτηση όμως. Έχει σημασία που στη φάση με πλήρες φορτίο, τέρμα γκάζι και απότομα άφημα η βελόνα πιάνει το μέγιστο πιο αργά σε σχέση με το μηδένισμα μόλις πατηθεί πάλι τέρμα το γκάζι; Παρατηρώ πως μόλις πατώ γκάζι η βελόνα μηδενίζει ακαριαία, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο στο άφημα του πεντάλ. Η εξήγηση μπορεί να είναι σε αυτό που ανέφερες περί ηλεκτρονικής διαχείρισης. Θα το δοκιμάσω και με το καρμπυρατεράτο ''αγροτικό'' να δω αν υπάρχει διαφορά.
-
παίδες, στο πόλο, πήγε χθες για παραδοσιακό σέρβις, και στον έλεγχο αποφάνθηκαν ότι θέλει αλλαγή η εξάτμηση γιατί σκούριασε και έφυγε μια φλούδα. το τελικό. προς το παρόν το αμάξι είναι μαμά και καλά προσεγμένο, ευλαβικά στην ετεα και σε έναν πρώην αρχιμηχανικό της ετεα. τα τελικά του εμπορίου με τα μαμά τί διαφορές έχουν?
προσοχή, δε θέλω να ακούγεται καθόλου, να μη γίνω και κάγκουρας. απλώς θέλω να μάθω διαφορές μεταξύ μαμά και άλλων. -
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
παίδες, στο πόλο, πήγε χθες για παραδοσιακό σέρβις, και στον έλεγχο αποφάνθηκαν ότι θέλει αλλαγή η εξάτμηση γιατί σκούριασε και έφυγε μια φλούδα. το τελικό. προς το παρόν το αμάξι είναι μαμά και καλά προσεγμένο, ευλαβικά στην ετεα και σε έναν πρώην αρχιμηχανικό της ετεα. τα τελικά του εμπορίου με τα μαμά τί διαφορές έχουν?
προσοχή, δε θέλω να ακούγεται καθόλου, να μη γίνω και κάγκουρας. απλώς θέλω να μάθω διαφορές μεταξύ μαμά και άλλων.Υπαρχουν τελικα που αντικαθιστουν τα εργοστασιακα κατασκευατων οπως walker και Ansa klp.
οποτε πας σε εναν εξατμισα και ζητας αντικατασταση με ενα τετοιο που ισως κρατησει και περισσοτερο απο το ΟΕΜ. -
Εγω συγνωμη αλλα θα αλλαξω λιγο το στιλ της συζητησης και θελω να ρωτησω.Σε μικρομεσαιο αυτοκ. συμφερει οταν αλλαζεις εξατμηση να αλλαξεις και χταποδι η θα χασεις σε χαμιλομεσαιες ? μηλαω για βελτιωση ΦΠΕ.
Αληθευει αυτο που ειχα διαβασει οτιτο4-2-1 ειναι καλυτερο σε αυτο το θεμα απο το 4-1?
Ευχαριστω ! -
Ο χρήστης Ασπρουλης έγραψε:
...Αληθευει αυτο που ειχα διαβασει οτιτο4-2-1 ειναι καλυτερο σε αυτο το θεμα απο το 4-1?....Ναι. Γενικά ότι κερδίζεις κάπου το χάνεις αλλού.... δεν μπορείς να έχεις και πίτα ολόκληρη και σκύλο χορτάτο...
-
Ακούω ένα θόρυβο όταν κινείται το αυτοκίνητο που γίνεται πιο έντονος στις λακούβες.... Υποψιάζομαι το μεσαίο καζανάκι, ήταν εδώ και κάνα χρόνο στα τελευταία του ούτως ή άλλως: όταν είχαμε ανεβάσει κάποια στιγμή το αυτοκίνητο , αν το χτύπαγες, έκανε σαν...κουδουνίστρα!
Βέβαια, έχω παρατηρήσει και κάποιες...μυρωδιές που ίσως δείχνουν πρόβλημα και στον καταλύτη... Αυτό θα ήταν ιδιαιτέρως κακό, αφού είναι...σαφώς ακριβότερος!
Καμιά πρόταση για κάποιο καλό εξατμισάδικο στα νότια προάστια; Δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο από μια απλή αντικατάσταση αυτού που χάλασε. Δεν θέλω με τίποτε θόρυβο, ούτε θα πληρώσω για ανοξείδωτη...
Παίζει βέβαια να μην είναι η εξάτμιση , αλλά μάλλον αυτή είναι η πηγή του θορύβου... Θα δούμε!
-
Πριν αρκετά χρόνια στο Fiat Tipo της οικογένειας ακουγόταν ένας θόρυβος (τικ-τικ ή κάπως έτσι, μεταλλικής φύσεως πάντως) κατά διαστήματα (δε θυμάμαι αν ήταν στις λακούβες, ο αδελφός μου - aserf - θα θυμάται καλύτερα). Αφού το πήγαμε 3-4 φορές σε συνεργεία για εντοπισμό της πηγής του θορύβου, μας άλλαξαν εξάτμιση αλλά ο ήχος ΔΕ σταμάτησε. Τελικά κάποια στιγμή - τυχαία - ανακαλύψαμε στην ανάρτηση ένα κομμάτι προστατευτικού υλικού (δε θυμάμαι ακριβώς τι) το οποίο είχε κρεμάσει. Το αφαιρέσαμε και ως δια μαγείας ο ενοχλητικός θόρυβος χάθηκε.
Υ.Γ.: Στείλε ένα μήνυμα στον aserf να σου πει ακριβώς τα συμπτώματα και τον 'ένοχο'
-
Οταν βαζω 1η και ξεκιναω αποτομα ακουγεται ενα γκρρρρρ,απο την εξατμιση ,οχι πολυ δυνατο αλλα ακουγεται με κλειστο παραθυρο
προχτες χωθηκα κατω απο το αμαξι και χτυπησα με τπο χερι την εξατμιση σε καποια σημεια
ο θορυβος ακουγεται και παλι,σαν να μην ειναι δεμενη σωστα σε καποιο σημειο,αλλα επειδη δε μπορουσα να δω καλα,(δεν το πηγα σε ραμπα)αλλα οσο μπορεσα να μπω απο κατω
το θορυβο τον εντοπιζω πριν το τελικο καζανι.η εξατμιση οπτικα φαινεται οκ,τα καζανια ειναι ανοξειδωτα,οι σωληνωσεις εχουν ποιασει επιφανειακη σκουρια(οχι ανοξειδωτες)η εξατμιση(τελικο και μεσαιο ειναι powerfull 3 ετων (δε κανει σαματα,βαβουρα,την αγοροσα απο φιλο )τα υπολοιπα μαμα
τι μπορει να ειναι? -
Ο χρήστης doom1983 έγραψε:
Οταν βαζω 1η και ξεκιναω αποτομα ακουγεται ενα γκρρρρρ,απο την εξατμιση ,οχι πολυ δυνατο αλλα ακουγεται με κλειστο παραθυροπροχτες χωθηκα κατω απο το αμαξι και χτυπησα με τπο χερι την εξατμιση σε καποια σημεια
ο θορυβος ακουγεται και παλι,σαν να μην ειναι δεμενη σωστα σε καποιο σημειο,αλλα επειδη δε μπορουσα να δω καλα,(δεν το πηγα σε ραμπα)αλλα οσο μπορεσα να μπω απο κατω
το θορυβο τον εντοπιζω πριν το τελικο καζανι.η εξατμιση οπτικα φαινεται οκ,τα καζανια ειναι ανοξειδωτα,οι σωληνωσεις εχουν ποιασει επιφανειακη σκουρια(οχι ανοξειδωτες)η εξατμιση(τελικο και μεσαιο ειναι powerfull 3 ετων (δε κανει σαματα,βαβουρα,την αγοροσα απο φιλο )τα υπολοιπα μαμα
τι μπορει να ειναι?ανεβασα το αμαξι σε ραμπα σε ενα βενζιναδικο,ο θορυβος προερχεται απο μεσαιο καζανακι,οταν το χτυπας ακουγεται(μαλλον εχει κρεμασει ο υαλοβαμβακας απο μεσα μαζι με το σπιραλ
λεω να το αντικατασταστησω με το μαμα καζανακι το οποιο και εχω κρατησει
ειναι ευκολη δουλεια να το αλλαξ μονος?δε θελει κολλησεις και τα σχετικα,βγαζεις το ενα βαζεις το αλλο
το μονο που θα χρειατω ειναι εκεινη η κολλα που βαζουν?γρασσο?
πως το λενε?
το καζανακι παιρνει γιατρια το χαλασμενο ειναι παει για πεταμα? -
δεν εχει κοψιματα κολληματα
ειναι βγαλε το ενα ,βάλε το αλλο
ενα σφιγκτήρα εχεις να δουλεψεις ,απο οτι υποθετω -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Πάντα παίρνω ένα τρυπανάκι 2 χιλιοστά, και ανοίγω μια τρυπά από κάτω μικρή εμπρός, και μια τρυπά πίσω, στο κάθε καζανάκι.Μόνο αν κάνεις διαδρομές κάτω από 1 χλμ.
μετά ζεσταίνεται η εξάτμιση και φεύγει το νερό. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πάντα παίρνω ένα τρυπανάκι 2 χιλιοστά, και ανοίγω μια τρυπά από κάτω μικρή εμπρός, και μια τρυπά πίσω, στο κάθε καζανάκι.
Μόνο αν κάνεις διαδρομές κάτω από 1 χλμ.
μετά ζεσταίνεται η εξάτμιση και φεύγει το νερό.και μαζι με την υγρασια φευγουν και τα καυσαερια αφιλτραριστα...αλλιωνεται η αποδοση...και η γυρω περιοχή απο την τρυπα που ανοιξες οξειδωνεται...κλπ κλπ
εμεις δεν ξερουμε...
οι κατασκευαστες δεν ξερουν?
Περι εξατμισεων...