-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...μερικοί ρίσκαραν επένδυσαν και ξεχρεώνουν δάνεια ελπίζοντας σε κέρδος...Αν αυτό το θεωρείτε ρίσκο, τότε ο κλάδος του risk management θα ήταν επιστήμη ισάξια της φυσικής και των μαθηματικών. Θα το δίδασκαν από το δημοτικό...
Με εξασφαλισμένη ανταποδοτικότητα το μόνο που ρίσκαραν ήταν το να μην πάρουν το έργο (και να το πάρει μία άλλη κατασκευαστική που θα λάδωνε καλύτερα).Ο μηδενισμός του 'όλα είναι χάλια' είναι ακριβώς ίδιος με το 'μηδενισμό' του 'μη γκρινιάζετε γιατί έχει και την καλή του πλευρά το πράγμα'.
Δικαίωμα και υποχρέωση του πολίτη, μαζί με τους φόρους του και τη συμμετοχή του στη λειτουργία της δημοκρατίας είναι και η... γκρίνια!
-
Γενικά νομίζω πως ο onyx έχει δίκιο. Μην ξεχνάμε όμως πως,παρά τα υψηλά διόδια, η ΑΟ σε ώρες αιχμής είναι γεμάτη. 'Οποιος δεν θέλει να την χρησιμοποιήσει δεν τη χρησιμοποιεί-όποιο δρόμο και να επιλέξει όμως επωφελείται τα μέγιστα από αυτή (αφού απορροφά ήδη όσο μέρος της κυκλοφορίας μπορεί). Όσο για τα διόδια όσο υπάρχουν υπηρεσίες οδικής βοήθειας κλπ. μάλλον και αυτά θα υπάρχουν.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
.....Μην ξεχνάμε όμως πως,παρά τα υψηλά διόδια, η ΑΟ σε ώρες αιχμής είναι γεμάτη.Φαντάζομαι ότι η τιμή των διοδίων θα αυξάνεται αν χρειάζεται (ίσως να είναι πιο ακριβά τις ώρες αιχμής) τόσο ώστε να διατηρεί το σωστό αριθμό αυτοκινήτων στην ΑΟ. Αν πάνε όλοι από εκεί τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα για το οποίο πληρώνεις, αυξάνουν τα ατυχήματα και η φθορά του δρόμου, αν πάνε λίγοι τότε είναι χαμένα λεφτά και μειωμένη κοινωνική προσφορά!
(που έχει σημασία για όλους όπως εξήγησα πιο πρίν) -
Συμφωνων με το να πληρωνουμε (γιατι αμα δεν πληρωναμε = δεν ειχε την εκμεταλλευση επι Χ χρονια η Αττικη Οδος ΑΕ = δεν θα γινοταν ποτε τετοιος δρομος απο το ελληνικο κρατος) αλλα διαφωνω καθετα με το να πληρωνουν ολοι το ιδιο ποσο ανεξαρτητως διανυομενης αποστασης.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Γκρινιαζουμε για τη ΑΟ και δεν ακουω (μεχρι τωρα) κανενα σχόλιο για τα διοδια Κορινθο-Πατρα που επρεπε να μας 'πληρωνουν' για να τον περπαταμε!!!!!!!!!!!Ελευσίνα Κόρινθος από την νέα εθνική οδό 1,60 ευρώ (νομίζω, ποτέ δεν τα έχω πληρώσει... ) και μία ώρα δρόμος, 60 χιλιομέτρων.
Ελευσίνα Κόρινθος από παλιά Εθνική Οδό, τσάμπα και μιάμιση ώρα δρόμος, 65 χιλιομέτρων.
Ελ Βενιζέλο Ελευσίνα από Α.Ο., 2 ευρώ και μισή ώρα δρόμος, 65 χιλιομέτρων.
Ελ Βενιζένο Ελευσίνα από την συντομότερη δωρεάν οδό, τσάμπα και τρία τέρμινα δρόμος, σωστός Γολγοθάς.
Συμπέρασμα: Η Α.Ο. είναι αναλογικά φτηνή, αλλά από την άλλη με σχετικά ΛΙΓΟ κόπο παραπάνω την Αθηνών - Κορίνθου την ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ, ενώ την Α.Ο. ΣΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ πρακτικά να την χρησιμοποιήσεις.
Επίσης η Α.Ο. κοστίζει εξίσου 2 ευρώ και από την μέση της διαδρομής της (Μαρούσι-Γέρακας), ενώ η Αθηνών - Κορίνθου είναι ΤΖΑΜΠΑ στα μισά της διαδρομής της (Μέγαρα - Κινέττα).
Οπότε και γκρινιάζω, αφού πρακτικά εξαναγκάζομαι να την χρησιμοποιήσω, ενώ με ΛΙΓΟ κόπο παραπάνω ποτέ δεν πληρώνω στην Αθηνών Κορίνθου. Νομίζω πως ένα δημοκρατικό πολίτευμα οφείλει να σου αφήνει ΕΥΛΟΓΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το σημαντικό είναι ότι με τη βοήθεια ιδιωτικών (ή περίπου) κεφαλαίων φτιάχνεται ο δρόμος προσφέροντας δουλειά σε μερικές χιλιάδες εργαζόμενους (το ότι κάποιοι θα κερδίσουν είναι δεδομένο, οι εργαζόμενοι τα μεροκάματα ή το μισθό τους και ο επιχειρηματίας που ρισκάρει ότι μπορεί και μερικοί άλλοι τις προμήθειες...) και εξυπηρετώντας όσους το επιλέγουν. Γιατί αλλιώς θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να επωμιστούν μέσω φορολογίας το έξοδο... Το κράτος λοιπόν δεν προσφέρει δρόμο, προσφέρει επιλογή. Και επιπλέον προσφέρει σε όποιον δεν πάει από ΑΟ μειωμένο κυκλοφοριακό, εφόσον αρκετοί πήγαν από ΑΟ, δωρεάν. Αυτή είναι η κοινωνική προσφορά!Επιλογή του στυλ τα λεφτά σου ή τη ζωή σου... Αντί να μου λύσουν το κυκλοφοριακό το βελτίωσαν επειδεινώνοντάς μου το ήδη βεβαρυμένο οικονομικό...
Νιώσε την κοινωνική προσφορά πηγαίνοντας από την Ελευσίνα στο Αεροδρόμιο χωρίς διόδια.
Νιώσε την επιλογή πηγαίνοντας ακόμα και από το Γέρακα στο αεροδρόμιο δωρεάν.Προσωπικά βρίσκω περισσότερη κίνηση στις δωρεάν διαδρομές από τότε που άρχισε η κατασκευή της ΑΟ στην περιοχή μου, και δεν διορθώθηκε ούτε μετά την λειτουργία της. Κυρίως οφείλεται στους πολλούς Μαρουσιώτικους δρόμους που απλά έπαψαν να υπάρχουν λόγω της ΑΟ...
-
Αν ποτέ φτιάξουν -ή χαλάσουν- την παραλιακή μέχρι το Σούνιο, που είναι περίπου 70 χλμ. Θα πρέπει να πληρώσω διόδια για τη διαδρομή... Π.Φάληρο-Γλυδάδα;
-
[list:1garfb8k]Επειδη βαριεμε να κανω quote, θα πω κι εγω δυο κουβεντες σχετικα με τα οσα ειπωθηκαν.[/list:u:1garfb8k][list:1garfb8k]Η Αττικη οδος, πρεπει να καταλαβουμε οτι εξυπηρετει τους πολιτες και απο καπου πρεπει να γινει η αποσβεση του.Εκτος απ τη νοοτροπια του να ζηταμε μονιμως (και καλα κανουμε) και να γκρινιαζουμε, πρεπει καποτε να καταλαβουμε οτι εχουμε και υποχρεωσεις, και ολα δε γινονται με αερα κοπανιστο.Οποιος θελει να τον συγκρινει ως εξοδο με τον μεσο μισθο του Ελληνα, ας κανει τον υπολογισμο του σε σχεση με τον μεσο μισθο της επαρχιας.Ενας δρομος οπου μας προσφερει κατα πολυ μικροτερο χρονο μετακινησης, περισσοετερες ωφελιμες προσωπικες ωρες, λιγοτερα καυσιμα γιατι γλυτωνουμε το μποτιλιαρισμα και μικροτερες φθορες στο αυτοκινητο μας, εαν δεν μας συμφερει, κανουμε τον υπολογισμο μας και παμε απ την κινηση και τα πληρωνουμε σε καυσιμα και ταλαιπωρια.Εμ η πιτα ολοκληρη εμ ο σκυλος χορτατος δεν γινετε.Δεν ακουσα ομως κανεναν εδω μεσα να διαμαρτυρετε γιατι καφες πχ στην παραλιακη εχει οσο ο μισος μισθος ενος εργατη στην επαρχια.Δεν ακουσα απο κανεναν παραπονο γιατι ειναι ακριβα τα ζαντολαστιχα η το look του αυτοκινητου του που εκταμιευει καποιος σε ετησια βαση συνεχως για λογους επιδειξης.Φυσικα θα μου πειτε, δικαιωμα μας.Φυσικα.Υποχρεωση σας (και μας) ειναι ομως να πληρωνουμε και αυτα που μας αναλογουν.Ειδικα στην Αθηνα, εχω παρατηρησει το εξης.Βλεπω αυτοκινητα (κυριως χατσμπακ αρα μιλαμε για μεση οικονομικη κατασταση) με απειρα αλογα, και απειρο χρημα πανω τους για καθε λογης αξεσουαρ στο βωμο της μοστρας τα οποια στην κυριολεξια πηζουν απο φαναρι σε φαναρι και καταναλωνουν ενα βυτιο την εβδομαδα.Αυτοκινητα τα οποια ξεδιπλωνουν τις χαρες τους μια η το πολυ δυο μερες τον μηνα.Δεν ακουω ομως κανεναν να παραπονιετε για τα 'επιπλεον' προσωπικα του εξοδα τη στιγμη που θα μπορουσε να κανει τη δουλεια του με ενα μικρο, ευελικτο και προπαντων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ αυτοκινητο.Δικαιωμα του καθενος να επιλεγει αυτο που νομιζει οτι ειναι σωστο (ασχετα αν τις περισσοτερες φορες τους δεσμευει οικονομικα) πρεπει ομως ολοι να καταλαβουμε οτι δυο καρπουζια σε μια μασχαλη, δε γινετε.[/list:u:1garfb8k]
-
Δύο points:
- Γιατί να πρέπει ο Έλληνας να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά standards? Δηλαδή: από τη μία, αυτός που χρησιμοποιεί την Αθηνών-Λαμίας να πληρώνει χ διόδια, και να έχει μία κατεστραμμένη, επικίνδυνη άσφαλτο. Από τη άλλη, αυτός που μπαίνει στην Αττική οδή, να πληρώνει y>x διόδια, να έχει καλή άσφαλτο, δωρεάν οδική βοήθεια (λες και τη ζήτησα, που την 'πληρώνω', χμφ), σωστή σήμανση.
Δε θα έπρεπε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το κράτος, όλοι οι δρόμοι μας να είναι σαν την Αττική Οδό;;;; (Κάτι που θα ήταν αυτονόητο αν ζούσαμε σε 'Ευρωπαϊκή' χώρα;)
- Στο αεροδρόμιο των Σπάτων, κλείστηκε ένα deal με την Ελληνική κυβέρνηση το οποίο συνέφερε και διευκόλυνε το κράτος, αλλά έφερε μειονεκτήματα στον Έλληνα, δηλ. το ίδιο το deal δεν ήταν συμφέρον στον Έλληνα. Τι εννοώ; Οι ΠΟΛΥ υψηλοί φόροι που επιβάλλει το Ελευθέριος Βενιζέλος αποτρέπουν πολλές εταιρίες budget airlines από το να προσφέρουν φτηνές γραμμές στην Αθήνα, και τις λίγες που έρχονται να έχουν αρκετά πιο ακριβά εισιτήρια.
Αντίστοιχα και στην Α.Ο.... συμφώνησαν Α.Ο. και κράτος αυτό κι αυτό, 'θα σας φτιάξουμε φοβερό δρόμο, με τόσα και τόσα features, αλλά θα χρεώνουμε τον πολίτη τόσο.'. Νά'μαστε τώρα με τον καινούριο μας δρόμο, με αντίτιμο που πολλοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.
Θέλω να καταλήξω ότι τεράστια ευθύνη έχει το κράτος που επιτρέπει τέτοια ακρίβεια ('αισχροκέρδια' για κάποιους) και που δεν δουλεύει με το μυαλό στο συμφέρον του πολίτη.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
πρεπει καποτε να καταλαβουμε οτι εχουμε και υποχρεωσεις, και ολα δε γινονται με αερα κοπανιστο.Απόλυτα σύμφωνοι σε αυτό.
Δεν ακουσα ομως κανεναν εδω μεσα να διαμαρτυρετε γιατι καφες πχ στην παραλιακη εχει οσο ο μισος μισθος ενος εργατη στην επαρχια. Δεν ακουσα απο κανεναν παραπονο γιατι ειναι ακριβα τα ζαντολαστιχα η το look του αυτοκινητου του που εκταμιευει καποιος σε ετησια βαση συνεχως για λογους επιδειξης.
Εδώ νομίζω ότι είναι ατυχής η αναλογία. Αφ'ενός παραπονιόμαστε που ο καφές έχει φτάσει τόσο πολύ. Αφ'ετέρου δε μπορείς να συγκρίνεις κάτι που επιλέγουμε να πληρώνουμε για τη διασκέδαση/ψυχαγωγία μας (άσχετα από το πόσο 'ποιοτική' είναι αυτή), με κάτι που αποτελεί δημόσιο αγαθό / κοινωνική ανάγκη και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής μας. Και οι δρόμοι μας είναι αγαθό (ή πόρος αν θες) που απευθύνεται σε όλους.
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Δεν ακουσα ομως κανεναν εδω μεσα να διαμαρτυρετε γιατι καφες πχ στην παραλιακη εχει οσο ο μισος μισθος ενος εργατη στην επαρχια. Δεν ακουσα απο κανεναν παραπονο γιατι ειναι ακριβα τα ζαντολαστιχα η το look του αυτοκινητου του που εκταμιευει καποιος σε ετησια βαση συνεχως για λογους επιδειξης.
Εδώ νομίζω ότι είναι ατυχής η αναλογία. Αφ'ενός παραπονιόμαστε που ο καφές έχει φτάσει τόσο πολύ. Αφ'ετέρου δε μπορείς να συγκρίνεις κάτι που επιλέγουμε να πληρώνουμε για τη διασκέδαση/ψυχαγωγία μας (άσχετα από το πόσο 'ποιοτική' είναι αυτή), με κάτι που αποτελεί δημόσιο αγαθό / κοινωνική ανάγκη και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής μας. Και οι δρόμοι μας είναι αγαθό (ή πόρος αν θες) που απευθύνεται σε όλους.
[list:218g3gw9]Aκριβως, εδω ηθελα να καταληξω.Στη μια περιπτωση (Αττικη οδος) εχουμε ενα ειδος πρωτης αναγκης, και στην αλλη ( ο καφες στην παραλια πχ) ενα ειδος πολυτελειας.[/list:u:218g3gw9][list:218g3gw9]Το να επιλεξει τωρα καποιος (ασχετα με τα γουστα και τις προτιμησεις, κι εγω θελω μια πορσε αλλα δε φτανει το ρημαδι!) σε μια πολη με κυκλοφοριακο παραληρημα ενα αυτοκινητο για τις περιστασεις ειναι ηθικη υποχρεωση και προσωπικη ευκολια.Αν τα μαζεψεις αυτα και αλλα τοσα προσωπικα μας εξοδα η τσεπη μας επι μονιμου βασεως ειναι αδεια και αντιδρουμε για αυτα που πας εξυπηρετουν και πρεπει να πληρωσουμε.[/list:u:218g3gw9][list:218g3gw9]Επισης, να πω και κατι ακομα.Ειμαστε η γενια που τα θελουμε ολα, με βασικη εργασια και χωρις θυσιες.Αυτο ειναι το μεγαλυτερο μας προβλημα.Δεν εχουμε μαθει τι θα πει 'στερουμε'.Η γενια των παπουδων μας και των πατεραδων μας στερηθηκαν παρρα πολλα για ειναι η κοινωνια μας οπως ειναι σημερα και εμεις με τις ευκολιες μας.Που θελω να καταληξω?Οτι για τα οποια εργα γινονται καποιοι πρεπει να πληρωσουν.Δε γινετε να καταριομαστε ενα εργο επειδη θελουμε και τα λουσα μας η δεν ξερω γω τι αλλο.Ε ας μη βγουμε ρε παιδια και 5 φορες το μηνα εξω.Δε θα παθουμε και τιποτα[/list:u:218g3gw9]
-
Μάκη, συμφωνώ μαζί σου για το ότι οι τιμές στις καφετέριες είναι όχι απλά τσιμπημένες, αλλά σκέτη ληστεία. Όμως, δεν είναι μόνον εκεί: η τιμή της γης σε πολλές περιοχές είναι παράλογα υψηλή, ενώ και η χώρα μας έχει γίνει η πιο ακριβή της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, θα φτάσουμε σύντομα στο σημείο που Rolls-Royce πενταετίας θα στοιχίζει πενταροδεκάρες (όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη), αλλά θα σκεφτόμαστε αν θα πάρουμε 500 γραμμάρια ή 550 γραμμάρια πορτοκάλια.
Για τους δρόμους τώρα, το θέμα είναι - κατά πολύ μεγάλο βαθμό - στη διαφθορά και στις μίζες. Οι διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες δεν αρκούνται να πάρουν 10 δις, θέλουν 15. Αν και, για να λέμε την αλήθεια, οι εργολάβοι βάζουν Αλβανούς να δουλεύουν σε τραγικές συνθήκες και συχνά διακόπτουν την εκτέλεση των έργων ή τα καθυστερούν, γιατί το κράτος είναι τελείως ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντί τους.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον. Και το αποτέλεσμα πιο είναι; Πονάει η τσέπη μας...
-
Το ΑΝ και ΠΟΥ θα πιω καφέ είναι επιλογή, όπως και το αν θα βγω από το σπίτι για διασκέδαση. Το να χρησιμοποιώ δρόμους για να πάω στη δουλειά μου είναι υποχρεωτικό, όπως και για να πάω στο αεροδρόμιο για επαγγελματικό ταξίδι, ή διακοπές.
Πόσες εναλλακτικές διαδρομές -σε λογικά χρονικά πλαίσια- υπάρχουν για το αεροδρομιο;
-
Για το αεροδρομιο υπαρχει ενναλακτικη διαδρομη και δεν πληρωνεις διοδια. Αμα πας απο παραλια-βαρη κλπ κλπ, βγαινεις μεν στην ΑΟ αλλα δεν πληρωνεις διοδια, αυτο ΜΟΝΟ για το αεροδρομιο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Για το αεροδρομιο υπαρχει ενναλακτικη διαδρομη και δεν πληρωνεις διοδια. Αμα πας απο παραλια-βαρη κλπ κλπ, βγαινεις μεν στην ΑΟ αλλα δεν πληρωνεις διοδια, αυτο ΜΟΝΟ για το αεροδρομιο.Γι'αυτό και έγραψα σε λογικά χρονικά πλαίσια. Από την παραλιακή-Βάρης-Κορωπίου το ξέρω ότι υπάρχει δρόμος, αφού παραλία μένω. Τον χαρακτηρίζεις δρόμο αυτόν; Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου μόνο δρόμος δεν είναι
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Το παράδειγμα της ΕΟ είναι το λιγότερο άτοπο διότι ελάχιστοι την χρησιμοποιούν καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους...
Έχω την εντύπωση ότι οι μετακινήσεις των περισσότερων από τις 250-350.000 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν την ΑΟ τις καθημερινές σχετίζονται με δουλειά.
Τα νούμερα είναι τρομακτικά. 50.000 το μήνα, 600.000 το χρόνο...
Ακριβώς! Αυτό είπα κι εγώ!
GFON έγραψε
ξερω καποιον που δουλεει Χαλκίδα και μενει Αθήνα, αρα ειναι αστικη και η Αθηνων-Λαμίας
Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα
GFON έγραψε
Αλλαξε τροπος που γινονται πλεον τα εργα
Τι εννοείς?
GFON έγραψε
Ξεχνας οτι υπαρχουν και εκπτωσεις για οσους την χρησιμοποιούν καθημερινά
Μάλιστα, άρα από τις 100000 δρχ βγάζουμε τις 20000, πάλι είναι 80000 το μήνα ΜΟΝΟ για διόδια...
GFON έγραψε
Γκρινιαζουμε για τη ΑΟ και δεν ακουω (μεχρι τωρα) κανενα σχόλιο για τα διοδια Κορινθο-Πατρα που επρεπε να μας 'πληρωνουν' για να τον περπαταμε!!!!!!!!!!!
Σε παραπέμπω στο παράδειγμα που αναφέρει πως το 98% (το λιγότερο) των χρηστών της ΑΟ την χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΟ είναι ίσως χαμηλότερο και από 2%...
Petros έγραψε
Έλα όμως που η κατασκευή της Α.Ο. έκλεισε τους μισούς από τους δρόμους που χρησιμοποιούσα για να έρθω Μαρούσι, και διοχέτευσε την περιφερειακή κίνηση που περνάει την Κηφισίας σε ένα και μόνο φανάρι
Μα πώς αλλιώς θα σε υποχρέωναν (έμμεσα πάντα) να την χρησιμοποιείς?
Onyx έγραψε
Το κράτος λοιπόν δεν προσφέρει δρόμο, προσφέρει επιλογή. Και επιπλέον προσφέρει σε όποιον δεν πάει από ΑΟ μειωμένο κυκλοφοριακό, εφόσον αρκετοί πήγαν από ΑΟ, δωρεάν. Αυτή είναι η κοινωνική προσφορά!
...περι επιλογών το παραπάνω post είναι ενδεικτικό...
...περί κοινωνικής προσφοράς νομίζω πως ζούμε σε μια χώρα που έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα... Πχ. το να έχουμε ένα χιλιόμτερο δρόμου χωρίς λακούβες το θεωρούμε επίτευγμα μερικών κι όχι υποχρέωσή τους που την χρυσοπληρώνουμε... Κρίμα...Onyx έγραψε
Φαντάζομαι ότι η τιμή των διοδίων θα αυξάνεται αν χρειάζεται (ίσως να είναι πιο ακριβά τις ώρες αιχμής) τόσο ώστε να διατηρεί το σωστό αριθμό αυτοκινήτων στην ΑΟ
Άρα χρέωση χωρίς όρια είναι η λύση για την ΑΟ? Ένας δρόμος που προσφέρει τα μέγιστα σε ΟΛΟΥΣ (σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού)?
kacey έγραψε
Συμφωνων με το να πληρωνουμε (γιατι αμα δεν πληρωναμε = δεν ειχε την εκμεταλλευση επι Χ χρονια η Αττικη Οδος ΑΕ = δεν θα γινοταν ποτε τετοιος δρομος απο το ελληνικο κρατος) αλλα διαφωνω καθετα με το να πληρωνουν ολοι το ιδιο ποσο ανεξαρτητως διανυομενης αποστασης.
Ίσως σ'αυτά τα λόγια 'κρύβεται' η πιο αποδεκτή λύση για όλους μας...
Ο φίλος G60POWER, έγραψε πως δεν ακούγονται παράπονα για την ακρίβεια στον καφέ κλπ, ή για 'φτιαγμένα' αυτοκίνητα που από φανάρι σε φανάρι χαλάνε σε βενζίνη τα αντίστοιχα του κόστους της ΑΟ...
Μα αυτά αποτελούν επιλογή του καθενός, η χρήση της ΑΟ είναι μονόδρομος (για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί) -
Η ΑΟ είναι ένας πολύ χρήσιμος δρόμος για όλους μας, το να την χρεώνουν τόσο πολύ όμως την κάνει ασύμφορη για τους περισσότερους από εμάς. Με μια χαμηλώτερη χρέωση τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα, το να μας χρεώνουν όμως με 2 χιλιάδες δρχ (πήγαινε-έλα) μόνο και μόνο για να πάμε στη δουλειά μας είναι υπερβολικό...
-
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
GFON έγραψεΓκρινιαζουμε για τη ΑΟ και δεν ακουω (μεχρι τωρα) κανενα σχόλιο για τα διοδια Κορινθο-Πατρα που επρεπε να μας 'πληρωνουν' για να τον περπαταμε!!!!!!!!!!!
Σε παραπέμπω στο παράδειγμα που αναφέρει πως το 98% (το λιγότερο) των χρηστών της ΑΟ την χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΟ είναι ίσως χαμηλότερο και από 2%...
Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό το επιχείρημα. Εχει σημασία στο να χαρακτηρίζουμε ακριβά ή φτηνά τα διόδια ενός δρόμου το αν τον χρησιμοποιούμε πολύ ? Για ποιό λόγο ? Δεν υποτίθεται πως είναι ανταποδοτικό το τέλος των διοδίων, ανάλογα με την ποιότητα δηλ. των υπηρεσιών που προσφέρει ? Γιατί έχει σημασία η συχνότητα χρήσης ?
Χώρια που έχεις λάθος και στα ποσοστά που αναφέρεις (ως ένδειξη της χρησιμότητας του δρόμου) διότι παραγνωρίζεις πως (α) η Κορίνθου-Πατρών είναι η κύρια αρτηρία σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας (Ηπειρος, Πάτρα, Δυτ. Στερεά, Δυτ. Πελοπόννησος) με την υπόλοιπη Ελλάδα και άρα, από 'στρατηγική' άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικός δρόμος (β) χρησιμοποιείται πάρα πολύ από εμπορευματικές μεταφορές (φορτηγά) (γ) είναι η κύρια οδική σύνδεση της Ελλάδας με τη Δυτ. Ευρώπη και, κακά τα ψέμματα, η πρώτη εικόνα των ξένων από τους Ελληνικούς δρόμους. Για να κάνω το παράδειγμα ακραίο, πόσοι χρησιμοποιούν το δρόμο του αεροδρομίου για να πάνε στη δουλειά τους ? 1%, 2% ? Και όμως, κανείς δεν διανοείται να μην είναι ένας άριστος δρόμος.
Κατά συνέπεια, συμφωνώ με το φίλο GFON πως αν τα 2 ευρώ για την ΑΟ είναι σκάνδαλο, τα 1.8 ευρώ για την Κορίνθου-Πατρών είναι, σε σχέση με την ποιότητα και τη σημαντικότητα του δρόμου (που θα έπρεπε να είναι και το μοναδικό κριτήριο), σκάνδαλο.
-
Το ελληνικό κράτος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσφέρει περιφερειακό Αθηνών στους πολίτες του ή έκρινε σωστό να χρησιμοποιήσει τα λεφτά σε άλλα θέματα πιο υψηλής προτεραιότητας (πχ νοσοκομεία, γέφυρες, δρόμους αλλού κλπ). Το σημαντικό είναι ότι με τη βοήθεια ιδιωτικών (ή περίπου) κεφαλαίων φτιάχνεται ο δρόμος προσφέροντας δουλειά σε μερικές χιλιάδες εργαζόμενους (το ότι κάποιοι θα κερδίσουν είναι δεδομένο, οι εργαζόμενοι τα μεροκάματα ή το μισθό τους και ο επιχειρηματίας που ρισκάρει ότι μπορεί και μερικοί άλλοι τις προμήθειες...) και εξυπηρετώντας όσους το επιλέγουν. Γιατί αλλιώς θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να επωμιστούν μέσω φορολογίας το έξοδο... Το κράτος λοιπόν δεν προσφέρει δρόμο, προσφέρει επιλογή. Και επιπλέον προσφέρει σε όποιον δεν πάει από ΑΟ μειωμένο κυκλοφοριακό, εφόσον αρκετοί πήγαν από ΑΟ, δωρεάν. Αυτή είναι η κοινωνική προσφορά!
Άλλωστε όπως το βλέπω εγώ όλα είναι καλά για όλους! Αρκετοί βρήκαν δουλειά και πληρώθηκαν, μερικοί ρίσκαραν επένδυσαν και ξεχρεώνουν δάνεια ελπίζοντας σε κέρδος, μερικοί λαδώθηκαν και βολεύτηκαν, η πολιτεία μοιάζει να δείχνει ενδιαφέρον για τον πολίτη, οι ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν κοινωνική προσφορά ελπίζοντας έτσι σε νέα συμβόλαια με το δημόσιο, πολλοί εξυπηρετούνται πληρώνοντας και όλοι εξυπηρετούνται λιγότερο και μάλιστα μη πληρώνοντας!
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν το κράτος μπορούσε να φτιάξει ΑΟ μόνο του (και παρασύρθηκε σε συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες λόγω λαδωμάτων) ή όχι, ούτε λέω ότι δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα, ούτε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα αλλά με λυπεί που πάντα μερικοί βλέπουν την κακή πλευρά χωρίς να εκτιμούν τα ωφέλη.**ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ**
Αυτή η θεση ειναι νομιζω η αληθεια και ας μην κηνηγαμε φαντασματα...
Εξαλλου μην ξεχνα με οτι οποιος δρομος εχει κατασκευαστή απο το κρατος,ειναι για γελια.. (βλεπε αθηνα-κορινθο-τριπολη...)
-
- τα διόδια για την ΑΟ σύντομα θα είναι 3 (τρία) ευρώ
- Τώρα αν έχω λάθος για την σύγκριση στα ποσοστά που αναφέρω επιμένω πως η ΑΟ είναι ΑΣΤΙΚΗ οδική αρτηρία και η ΕΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΗ άρα το ποσοστό αυτών που μένουν πχ Αθήνα και δουλεύουν Πάτρα είναι μικρότερο αυτών που μένουν πχ. Αγ. Παρασκεύη, Χαλάνδρι και δουλεύουν Γλυφάδα, κέντρο κλπ. ή μήπως διαφωνείς?
Επίσης ποτέ δεν είπα ότι η ΕΟ αξίζει το 1.80, αλλά είμαι σίγουρος για το ότι η ΑΟ δεν αξίζει τα 3 Ευρώ.
Όσο για το αν παραγνωρίζω το ότι η ΕΟ είναι η κύρια αρτηρία σύνδεσης της Αθήνας με την Δυτική Ελλάδα το ξέρω μόνο εγώ και τα άπειρα χιλιόμετρα που έχω κάνει πάνω της και σίγουρα όχι εσύ...
...και τέλος πόσοι άραγε από το 98% που χρησιμοποιούν την ΑΟ καθημερινά για την εργασία τους, θα την χρησιμοποιούσαν αν οι περιφερειακοί της είχαν μείνει ανέπαφοι?
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, έχουν δίκιο που παραπονιούνται για τα διόδια??