-
Ρε παιδια ΕΛΕΟΣ!
Είστε offtopic...Σπύρο καθάρισε το γιατί χάσαμε την μπάλα.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Γεγονός: Η Αγγλία είναι ίσως η χώρα που έχει εγκατεστημένες τις περισσότερες κάμερες ελέγχου ταχύτητας στον κόσμο ανά χιλιόμετρο δρόμων.
Γεγονός: Η Αγγλία έχει μαζί με την Ολλανδία τους ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεγονός: Το «σταλινικού τύπου» καθεστώς της Αγγλίας έχει καταφέρει να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τους θανάτους από τα τροχαία.
Γεγονός: Ο αστυνομικος ειναι οργανο.
Γεγονός: Το κλαρινο (μπουζουκι, τρομπονι) ειναι οργανο.
Γεγονός: Ο αστυνομικος ειναι κλαρινο (μπουζουκι, τρομπονι).
Μιλησα με στοιχεια. Ουγκ.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ρε παιδια ΕΛΕΟΣ!Είστε offtopic...Σπύρο καθάρισε το γιατί χάσαμε την μπάλα.
+1
-
είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση.Τι πίνεις και δεν μας δίνεις...???
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Με μια μικρή διαστρέβλωση αυτών που λέω και ΝΑΙ, έχεις δίκιο, το παραδέχομαι, είμαι τιποτένιος.Έγραψα εγώ πουθενά κάτι τέτοιο; Υπονόησα στην απάντηση μου στο προηγούμενο μήνυμα σου κάτι για το πρόσωπο σου; Με αυτά που διαβάζω θα μου φύγουν και τα ελάχιστα μαλλιά που μου έχουν απομείνει.
Θα σου πω πολύ απλά, λοιπόν, πώς η τροχαία (χωρίς τις αγαπημένες σου κρίσεις από το πρόσωπο του άλλου) μπορεί να ξεχωρίζει τον καλό και συνειδητοποιημένο οδηγό από τον απρόσεκτο. Όταν υπάρχει περιπολικό που κυκλοφορεί και όχι στατικό μπλόκο που μετράει υπέρβαση ορίου και γράφει. Γιατί ο παππούς στην αριστερή λωρίδα δεν τρώει ποτέ κλίση, αλλά είναι ο πρόξενος του ατυχήματος, ενώ πηγαίνει αργά, ενώ εσύ που προσπερνάς τον παππού με +10 από το όριο θεωρείσαι πρόξενος ατυχήματος. Αυτό πιστεύω κι εσύ να το καταλαβαίνεις, έστω και όντας τελείως αρνητικός απέναντι σε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.
Τα κρυφά περιπολικά που κυκλοφορούν και καταγράφουν παραβάσεις ήταν μια εξαιρετική ιδέα και δεν γνωρίζω γιατί κρίθηκε ότι το μέτρο δεν απέδωσε.
Όταν υπάρχει μια διαφορετική άποψη από την δική μου, Πιπίνο, προσπαθώ να την καταρρίψω με λογικά επιχειρήματα. Όταν βλέπω ότι αυτός με τον οποίο διαφωνώ έχει γράψει κάτι το οποίο είναι λογικό, το επισημαίνω. Μια ανάγνωση των προηγούμενων σελίδων θα σε πείσει.
Είναι πολύ απλό να λέμε κάποιους αφορισμούς μέσω 'χορατών' αλλά τελικά να ξέρεις τι λές, θέλει και νοημοσύνη ξέρεις.
Υπονοείς ότι δεν διαθέτω νοημοσύνη, Πιπίνο; Όχι ότι δίνω δεκάρα τσακιστή, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε ποιος επιχειρεί να προσβάλει τον άλλο σε αυτή την συζήτηση.
Όταν θα δεις κάποιον το βράδυ στην Ε.Ο. με άδειο το δρόμο να πηγαίνει όχι με 80, αλλά με 100 δεν πρόκειται να προκαλέσει ατύχημα. Όταν βλέπεις κάποιον το πρωί με την κίνηση, να προκαλεί χάος κάνοντας σφήνες τι με ενδιαφέρει εμένα που πάει με το όριο; Αυτός θα προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Άρα, η αστυνόμευση γενικότερα είναι η λύση, όχι να την στήνουμε στις πικροδάφνες από πίσω και απλά να γράφουμε για να λέμε ότι κάναμε τη δουλειά μας.
Και όσον αφορά σε εμένα, χωρίς να είμαι οδηγός αγώνων, ξέρω πού να τρέξω γιατί όταν τρέχω, τρέχω σε δρόμο που τον ξέρω και ελέγχω τις συνθήκες. Δε θα τρέξω ποτέ μέσα στον κόσμο, δε θα τραβάω χειρόφρενα στα στενά που τριγυρνάνε παιδάκια, θα το λιώσω όμως το αυτοκίνητο στο χώρο του ΕΚΠΑ τα απογεύματα που δεν υπάρχει κανείς. Θα τραβάω χειρόφρενα γιατί μόνο εγώ κινδυνεύω εκεί. Θα τρέξω στην ευθεία ανάμεσα στα 1α και 2α διόδια της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας όταν έχω μπροστά μου 3 λωρίδες που κινούνται 3-4-5 οχήματα, δε θα τρέξω όμως στον Κορίνθου - Πατρών όταν γυρνάνε όλοι από το Πάσχα και είμαστε κολλητά σε απόσταση 10 m με ταχύτητες 100 Km/h γιατί πολύ απλά ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ δε θέλω να σκοτωθώ και μετά δε θέλω να προκαλέσω ζημιά στον οποιονδήποτε άλλο που δεν τον ξέρω.Συμφωνούμε 100%.
Για την Αττική οδό, αποδείχθηκε ότι στον καλύτερο δρόμο της χώρας και έναν από τους καλύτερους της Ευρώπης οι Έλληνες οδηγοί τα πήγαν καλύτερα από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι Έλληνες οδηγοί όταν έχουν τα ίδια εφόδια με τους ξένους είναι ισάξιοί τους; Για σένα τι αποδεικνύει δηλαδή; Ότι έτυχε, δεν πέτυχε; Διαλέγεις ποιες στατιστικές να πιστέψεις και να ερμηνεύσεις όπως σε συμφέρουν; Γιατί δε δίνεις την ευκαιρία ίσης αντιμετώπισης μιας μέτρησης παρά την φέρνεις στα μέτρα σου; Επειδή σκοτώνονται στην Κορίνθου - Πατρών είναι τυχαία η Αττική οδός; Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι εκεί δεν σκοτώνονται ενώ εκεί που ο δρόμος είναι χάλια σκοτώνονται;
(από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων)
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των νεκρών από τα οδικά ατυχήματα κατά την εικοσαετία 1980 – 2000 παρουσίασε θεαματική πτώση της τάξης του 30% (1980: 61.800 νεκροί, 2000: 38.200 νεκροί) ως αποτέλεσμα συντονισμένων πολυετών προσπαθειών. Η μοναδική χώρα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτέλεσε εξαίρεση ήταν η Ελλάδα, όπου ο αριθμός των νεκρών για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 50%! τοποθετώντας την σταθερά στην τελευταία θέση…
…Σε αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαίους, οι έλληνες πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι μέσα στην πολυπλοκότητα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, ταχύτητα και ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν (εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς). Οδηγούν επιθετικά και με ταχύτητα ακατάλληλη για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, όπως και όλοι γύρω τους και είναι πεπεισμένοι ότι τα οδικά ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους.
Κατά την γνώμη μου, η «ποιότητα» των οδηγών δεν φαίνεται σε δρόμους όπου η κίνηση είναι ομαλή και οι προϋποθέσεις για ατύχημα είναι μικρές. Η ποιότητα των οδηγών και το σημαντικότερο ίσως μέτρο σύγκρισης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουν πότε οι κυκλοφοριακές συνθήκες απαιτούν μειωμένη ταχύτητα και να συμμορφώνονται για την ασφάλεια τους και των άλλων. Δυστυχώς, ακόμα και σε καλούς, αλλά κυκλοφοριακά φορτισμένους αυτοκινητόδρομους όπως το ποτάμι, ο Έλληνας οδηγός δείχνει σε καθημερινή βάση την «ποιότητα» του κινούμενος πάνω στην ΛΕΑ, χρησιμοποιώντας τις λωρίδες εξόδου και εισόδου για να κερδίσει λίγες δεκάδες μέτρα στην ευθεία και κάνοντας σφήνες μέσα σε πυκνή ροή αυτοκινήτων, όπως πάμπολες φορές έχει γραφτεί σε αυτό το forum.
Τέλος, ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να λές, και με ποιες μετρήσεις άραγε, ότι οι νέοι δεν είναι ενσυνείδητα χρήστες ζώνης ασφαλείας, αλλά τους το επιβάλουν;
(από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και πάλι.)
Το πρώτο πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα που ετοιμάστηκε από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, υιοθετήθηκε από την Πολιτεία και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2001. Την υλοποίησή του ανέλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης…
…Μέσα στο πλαίσιο του πενταετούς αυτού Στρατηγικού Σχεδίου πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων οδικής ασφάλειας, οι σημαντικότερες από τις οποίες συνοψίζονται παρακάτω:
• Η Τροχαία συνέχισε με επιτυχία την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για την οδική ασφάλεια (παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας και οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και στη συνέχεια ζώνες ασφαλείας και κράνη) που είχε ξεκινήσει από το 1998 και συστηματικά παρακολουθεί και δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.Θα μπορούσα να σου απαντήσω ότι το δικαίωμα μου το έδωσαν τα στοιχεία από την πλέον υπεύθυνη αρχή για την οδική ασφάλεια στην χώρα μας. Θα προτιμήσω όμως να παρατηρήσω ότι δεν χρειάζομαι την άδεια κανενός (και πολύ περισσότερο την δική σου) για να εκφράσω την άποψη μου. Αν διαφωνείς με αυτά που γράφω, είσαι ευπρόσδεκτος να αντιπαραθέσεις τα επιχειρήματα σου, και γιατί όχι, να με πείσεις ότι έχεις δίκιο.
Ξέρω όλους τους πρώην συμφοιτητές και νυν συναδέλφους που φοράνε ζώνη ακόμα και σε μέρη που ξέρουν ότι δεν τους πιάνει η αστυνομία. Δηλαδή το να φορέσεις ζώνη εντός ΕΜΠ ή ΕΚΠΑ το κάνεις για να μην σε γράψουν; Έχεις ακούσει τίποτε για το άσυλο ή μιλάω στο άερα; Οι νέοι σήμερα φοράνε ζώνη πολύ περισσότερο από ότι η παλαιότερη γενιά. Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά δεν πιστεύω να είσαι και τόσο μακριά που να μην το βλέπεις αυτό. Τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά είναι πολύ καλύτερα από παλαιότερα, αυτό πρέπει να το παραδεχθείς.
Ο αριθμός των ατυχημάτων, των νεκρών και των τραυματιών κατά την τελευταία τετραετία σημειώνει αξιοσημείωτη μείωση (Πίνακας 1.), η οποία οφείλεται αφενός σε ορισμένες νέες δράσεις (κυρίως στην εντατικοποίηση της αστυνόμευσης) και αφετέρου στη σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο της χώρας (και τη συνεπαγόμενη μείωση των ταχυτήτων)1. Επισημαίνεται πάντως ότι το 2004 παρατηρήθηκε ανάκαμψη του έως το 2003 εντυπωσιακού ρυθμού βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να διερευνηθούν αναλυτικά οι λόγοι της μείωσης των ατυχημάτων κατά την τελευταία εξαετία έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιτυχημένες δράσεις και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή τους.
Σε κάποιους τομείς τα πράγματα είναι όντως καλύτερα. Σε κάποιους άλλους είναι χειρότερα. Στο θέμα της ζώνης οι έλεγχοι και τα πρόστιμα είχαν ουσιαστικό μερίδιο στο να πειστούν οι οδηγοί να τις φορούν. Λάβε υπόψη επίσης, ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας μετά από λίγο καιρό γίνεται συνήθεια και δεν ενοχλεί. Συγκεκριμένα, στο θέμα της χρήσης ζωνών ασφαλείας είμαστε εκεί που προσπαθούμε να φτάσουμε και με την χρήση κράνους, καθώς και με την συνειδητή μείωση της ταχύτητας των οδηγών. Στην αρχή λειτουργεί μόνο η λογική του μπαμπούλα. Φοράς ζώνη επειδή κινδυνεύεις να σε γράψουν. Μετά από λίγο καιρό συνειδητοποιείς ότι δεν είναι πρακτικό να την φοράς μόνο κάθε φορά που περνάς από μπλόκο τροχαίας και στο τέλος σου γίνεται συνήθεια και την φοράς ακόμα και μέσα στο ΕΜΠ.
Το βράδυ θα ψάξω να σου βρω μια στατιστική που λέει ότι στην Αγγλία παρουσιάστηκε άνοδος στα ατυχήματα παρόλο που αυξήθηκαν οι κάμερες. Αυτό πώς το ερμηνεύεις αν ισχύει; Πρέπει να βάλεις όμως και άλλη μια παράμετρο και εδώ τελειώνω. Στην Αγγλία έχουμε τις περισσότερες πίστες στην Ευρώπη, οπότε όποιος θέλει μπορεί να πάει να εκτονωθεί με πολύ φιλικές τιμές σε άρτιες εγκαταστάσεις. Δεν είναι Ελλάδα που οι πολιτικοί σωτήρες μας δεν φτιάχνουν τίποτε και αναγκάζουν όσους έχουν πάθος με την ταχύτητα να τρέχουν στους δρόμους μιας και οι πίστες είναι κλεισμένες τις περισσότερες μέρες από περιοδικά, αγωνιζόμενους, συντήρηση κτλ
Προς το παρόν ευχαριστώ. Πάω να συνεχίσω τη δουλειά και τα λέμε από βραδάκι ή από αύριο αν δεν προλάβω.
Μόλις σιγουρευτούμε ότι όντως ισχύει, θα δω αν μπορώ να το ερμηνεύσω με τρόπο που να συμφωνεί με όσα έχω γράψει. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να έχεις δίκιο και να έχω άδικο, ή αυτό που έγραψες να μην ισχύει καν. Βρες το, και τότε το συζητάμε.
Γεγονός: Η Αγγλία είναι ίσως η χώρα που έχει εγκατεστημένες τις περισσότερες κάμερες ελέγχου ταχύτητας στον κόσμο ανά χιλιόμετρο δρόμων.
Γεγονός: Η Αγγλία έχει μαζί με την Ολλανδία τους ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεγονός: Το «σταλινικού τύπου» καθεστώς της Αγγλίας έχει καταφέρει να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τους θανάτους από τα τροχαία.
Αν αυτό που έγραψες σε ικανοποιεί ως επιχείρημα, δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Ελπίζω μόνο να θυμάσαι από το σχολείο πως αποκαλείται ο συγκεκριμένος συλλογισμός.
Αττικη οδος εχει τις περισσοτερες καμερεσ ταχυτητας?!?!??!
Απο ποτε???Εχει καποια κλασσικα μπλοκα που οι περισσοτεροι γνωριζουν και 0 σταθερες καμερες.
Και φυσικα ελαχιστοι τηρουν το οριο.... Αραγε γιατι δεν σκωτωθηκε κανεις εδω???? Αληθεια γιατι στην ΑΟ εχεις ακομα και οριο 80 σε ευθεια και στην Κορινθο εχεις 100ρικα??? Και γιατι συμπτωματικα στην ΑΟ το ρανταρ στηνεται στα σημεια με 80 και 70 οριο??? Φυσικα αφου εχεις περασει το σημειο....
Σωστή παρατήρηση ως προς τα φωτογραφικά ραντάρ. Παρόλα αυτά, η Αττική οδός έχει επανδρωμένα συνεργεία ελέγχου ταχύτητας και μάλιστα πάρα πολλά σε σχέση με το μήκος της.
Έχεις αναρωτηθεί όμως τι σημαίνει οδική παιδεία; Οδική παιδεία δεν είναι μόνο να μαθαίνεις τα σήματα από μικρός, να διδάσκεσαι ότι οι πεζοί ως πιο ευάλωτοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους οδηγούς με σεβασμό και όχι ως εμπόδια, ή να μαθαίνεις να σταματάς όταν το φανάρι είναι κόκκινο. Οδική παιδεία επίσης είναι να κατανοείς το γεγονός ότι οι δρόμοι της χώρας σου δεν είναι τέλειοι, ότι τους μοιράζεσαι με οδηγούς οι οποίοι δεν είναι τέλειοι, και ότι πολλοί από αυτούς οδηγούν οχήματα που δεν είναι τέλεια, άρα θα πρέπει να προσαρμόζεις τις οδηγικές σου ανησυχίες όχι μόνο στις επιταγές της αστυνομίας, αλλά κυρίως της ασφάλειας. Οδική παιδεία είναι και το να μαθαίνουμε στα παιδιά (που σε λίγα χρόνια θα γίνουν οδηγοί) ότι είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση. Οδική παιδεία είναι η προσπάθεια να κάνεις τους οδηγούς να κάνουν με την θέληση τους αυτό που τώρα τους αναγκάζεις να κάνουν με τον φόβο των προστίμων…
Τι πίνεις και δεν μας δίνεις...???
Θα είχες την καλοσύνη να εξηγήσεις σε ποιο ακριβώς σημείο διαφωνείς, Νάσο;
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Θα είχες την καλοσύνη να εξηγήσεις σε ποιο ακριβώς σημείο διαφωνείς, Νάσο;
Μια γραμμή quote έκανα ο άμοιρος, πόσο πιο ακριβές να κάνω το σημείο της διαφωνίας μου;
-
Αν αυτό που έγραψες σε ικανοποιεί ως επιχείρημα, δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Ελπίζω μόνο να θυμάσαι από το σχολείο πως αποκαλείται ο συγκεκριμένος συλλογισμός.
Το επιχειρημα μου και η λογικη του ειναι ακριβως ιδια με την δικια σου, και ειχε σκοπο ακριβως να δειξει ποσο γελοιο ειναι το συμπερασμα που βγαζεις.
αναφερεις 2 γεγονοτα (το α και το β), και μετα πετας ενα 3ο που
1ον:
δεν ειναι αληθες, οπως σου ειπα εχω ζησει 5 χρονια στην αγγλια και ξερω απο πρωτο χερι ποσο σταλινικο και αυστηρο καθεστως εχουν οι αγγλοι τροχομπατσοι με την ταχυτητα, εσυ ποσα χρονια εχεις περασει στην αγγλια για να το ξερεις αυτο? ), και2ον:
Δεν συνδεεται με καμμια λογικη, επιχειρημα και στατιστικη (αντιθετα οι στατιστικες δειχνουν αλλα πραγματα οταν σχετιζουν καμερες με ατυχηματα, στο ειπα 15 φορες αλλα εσυ απλα δεν με πιστευεις), αλλα ειναι ενα αυθαιρετο συμπερασμα που εβγαλες μονος σου. Το οτι η αγγλια εχει παρα πολλες καμερες ΚΑΙ μια απο τις καλυτερες στατιστικες οδικης ασφαλειας, απο που κι ως που προκυπτει απο μονο του οτι το δευτερο ειναι αποτελεσμα του πρωτου?Αν θελεις να νομιζεις οτι σε μια χωρα που τα radar detectors κανουν θραυση αλλα ΚΑΙ οπου η συντριπτικη πλειοψηφια των καμερων ειναι σταθερες και υπαρχουν σε database οπου ο καθενας μπορει να γνωριζει που υπαρχουν και με ενα GPS based detector ειναι 99% καλυμενος, αυτες οι καμερες ειναι ο λογος που εχουν ασφαλεια, τοτε μονο τον εαυτο σου κοροιδευεις...
Η αγγλια εχει οντως τους ασφαλεστερους δρομους στην ευρωπη, για τους εξης λογους:
α) Οι οδηγοι της εχουν ΠΑΙΔΕΙΑ
β) εχει απο τους καλυτερους δρομους της Ευρωπης
γ) Εχει τετοιες υποδομες που η περιθαλψη ενος τραυματια στον δρομο ειναι ΑΜΕΣΗ.
δ) Οι τροχαιοι της ασχολουνται με σοβαρες παραβασεις και οχι με ταχυτητα σε μεγαλους δρομους. -
Δεν θέλω να εμπλακώ στην διαμάχη σας, αλλά οι παραθέσεις από τη σελίδα των ελλήνων 'συγκοινωνιολόγων' χρησιμοποιούνται διότι αυτοί είναι αξιόπιστοι?
-
Οι ιερόδουλες δουλεύουν σε κωλάδικα...
Οι μπάτσοι δουλεύουν σε ''κωλάδικα''(περιπολικά)...
Άρα οι μπάτσοι είναι ιερόδουλες...Έχει κάποια λογική πάντως
-
Θα γράψω για Αγγλία λίγο μιας και αναφέρθηκε το καθεστώς. Μάζεψα μερικά στοιχεία στα γρήγορα και τα παραθέτω για όποιον ενδιαφέρεται.
- Για τα ατυχήματα στο Suffolk δεν ευθύνεται η ταχύτητα, αλλά τα προβλήματα στη σχεδίαση του οδικού δικτύου. Την ίδια στιγμή στο Norfolk που έλυσαν τα προβλήματα του οδικού δικτύου τα ατυχήματα μειώθηκαν κατακόρυφα. Την ίδια στιγμή σε όλη τη χώρα τα ατυχήματα που οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα είναι μόνο το 7,9% !!!
- Οι μελέτες έδειξαν ότι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου η κατανομή της ταχύτητας των διαφόρων οδηγών είναι κωδωνοειδής (κατανομή Gauss). Η κατανομή όμως των ατυχημάτων έχει ένα ελάχιστο που συμπίπτει με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το 85% του αριθμού των οδηγών. Εκεί πρέπει να τοποθετείται και το όριο ταχύτητας. Συνήθως τα περισσότερα ατυχήματα τα προκαλούν εξίσου οι γρήγοροι και οι αργοί οδηγοί, είτε λόγω απροσεξίας οι πρώτοι, είτε λόγο έλλειψης ικανοτήτων οι δεύτεροι.
http://www.abd.org.uk/speed_limits_85th.htm
- Χωρίς σχόλια. Διαβάστε απόψεις για το τι θα έρθει, για το πώς βλέπουν διάφοροι επίσημοι τα πράγματα για το μέλλον και για το τι ετοιμάζεται.
http://www.abd.org.uk/quotes.htm#cams
- Πονηρία Νο1. Βάζουμε κάμερες σε κάποιες περιοχές όπου τα ατυχήματα είναι στο μέγιστο του στατιστικά αναμενόμενου, οπότε την επόμενη χρονιά θα έχουμε αναγκαστικά μείωση που την χρεώνουμε στις κάμερες και έτσι βρίσκουμε δικαιολογία και για περισσότερες.
http://www.abd.org.uk/rigging_the_evidence.htm
- Πονηρία Νο2. Οι κάμερες στο Λονδίνο συμβάλλον στη μείωση των ατυχημάτων. Γιατί όμως το ’95 που δεν είχαμε κάμερες τα ατυχήματα ήταν λιγότερα; Μα για τον πολύ απλό λόγο ότι οι κάμερες μπήκαν σε κάποια χρονιά με υψηλό αριθμό ατυχημάτων. Ο αριθμός αυτό φυσιολογικά μειώθηκε την επόμενη και το χρεώνουμε στις κάμερες. Την αμέσως επόμενη όμως που ανέβηκαν πάλι τα ατυχήματα και δεν έφτασαν τα του ’95 γιατί δεν χρεώνουμε την αποτυχία στις κάμερες; Μα πολύ απλά γιατί είναι η καλύτερη και νομιμότερη μορφή έμμεσης φορολογίας.
http://www.abd.org.uk/london_camera_lie.htm
- Χρησιμοποιούμε τις εισπράξεις από τις κάμερες για νέες κάμερες που θα πιάνουν ακόμα περισσότερους παραβάτες ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τα όρια ταχύτητας για να έχουμε σίγουρα αύξηση όσο και να προσέχουν οι οδηγοί αφού στατιστικά όλο και κάποιος θα ξεχαστεί, ακόμα και αν γνωρίζει έναν δρόμο. Μήπως αυτό θυμίζει καθόλου Ελλάδα με γελοία όρια των 50 Km/h σε Ε.Ο. ή τους αστυνομικούς κρυμμένους πίσω από τις πικροδάφνες;
http://www.abd.org.uk/pyramid.htm
- Από το 1995 που άρχισαν να μπαίνουν οι κάμερες στην Αγγλία τα ατυχήματα άρχισαν να μειώνονται μόλις το 1998 και η μείωση είναι πολύ μικρή. Μάλιστα από το 1999 μέχρι το 2002 παρόλο που τοποθετήθηκαν τόσες κάμερες τα ατυχήματα έμειναν σταθερά ενώ το 2003 είχαμε και αύξηση πριν την εντυπωσιακή μείωση του 2004. Άραγε γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε μείωση παρά μόνο το 2004 παρόλο που οι κάμερες ήταν ήδη πάρα μα πάρα πολλές; Μα για τον απλό λόγο ότι τα ατυχήματα οφείλονται μόνο κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό στην υπερβολική ταχύτητα. (δες τελευταία παραπομπή).
- Χρησιμοποίησα τις μετρήσεις που αφορούν σε ατυχήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και όχι απόλυτα νούμερα που ουσιαστικά δε λένε τίποτε.
http://ec.europa.eu/transport/care/stat ... dex_en.htm
http://www.speedcameras.org/speed_camera_facts.php
http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/d ... 028073.pdf- Εκτός της απροσεξίας των οδηγών (δες παραπάνω παραπομπή) μεγάλη συνεισφορά στα ατυχήματα έχουν και οι δρόμοι. Εδώ μιλάει η πείρα: Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου, χιλιομετρική θέση 103 – 100 στην ευθεία που περνάει μπροστά από το βενζινάδικο της Shell. 3 λωρίδες, εκ των οποίων στη δεξιά είναι τα φορτηγά, στη μεσαία με τα τεράστια και προβληματικά μπαλώματα όσοι πάνε με το όριο και αριστερά οι γρήγοροι. Μόνο που δεν μπορείς να οδηγήσεις όταν είσαι στη μεσαία και αναγκάζεσαι να ξεπεράσεις το όριο κινούμενος αριστερά ή να σκοτωθείς στη μεσαία ή να σπάσεις το αυτοκίνητο.
Στην Ελλάδα ήταν φυσιολογικό να έχουμε αύξηση των ατυχημάτων μιας και ο στόλος των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικά. Σκεφθείτε μόνο οι μετανάστες που έχουν αγοράσει αυτοκίνητα πόσοι είναι και πόσοι είναι οι πιτσιρικάδες που μόλις μπούν σε μια σχολή ο μπαμπάς τους αγοράζει αυτοκίνητο (δεν τους μεμφομαί, ούτε τους μεν, ούτε τους δε, να εξηγούμαι, απλά αναφέρω το γεγονός). Έτσι, κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα και είναι αναμενόμενη η αύξηση των ατυχημάτων. Παρόλα αυτά οι θάνατοι μειώνονται λόγω καλύτερης ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα και λόγω χρήσης ζώνης από τη νεολαία που τη χρησιμοποιεί συνειδητά και όχι λόγω επιβολής. Τουλάχιστον αυτό έχω βιώσει αυτά τα 10 χρόνια που συναναστρέφομαι είτε με συνομήλικους, είτε με νεότερους.
Αυτά από εμένα από μια μικρή μελέτη που έκανα το μεσημέρι. Ελπίζω να αρκούν σαν στοιχεία μαζεμένα μέσα σε 1 ώρα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με το θέμα μιας και δεν υπάρχει λόγος. Η επιθυμία του κράτους για μάζεμα έμμεσων φόρων είναι γνωστή, οπότε τα πράγματα μόνο χειρότερα θα γίνουν, καλύτερα όχι. Φυσικά, ούτε λόγος για βελτίωση δρόμων και υποδομών που ουσιαστικά μειώνουν τα ατυχήματα. Αρκεί να σκεφθούμε ότι στην Αττική Οδό, πολλά περιοδικά έχουν κάνει δοκιμές και έχουν κινηθεί με ασφάλεια ακόμα και με 300 Km/h
Ευχαριστώ.
-
... Έχεις αναρωτηθεί όμως τι σημαίνει οδική παιδεία; Οδική παιδεία δεν είναι μόνο να μαθαίνεις τα σήματα από μικρός, να διδάσκεσαι ότι οι πεζοί ως πιο ευάλωτοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους οδηγούς με σεβασμό και όχι ως εμπόδια, ή να μαθαίνεις να σταματάς όταν το φανάρι είναι κόκκινο. Οδική παιδεία επίσης είναι να κατανοείς το γεγονός ότι οι δρόμοι της χώρας σου δεν είναι τέλειοι, ότι τους μοιράζεσαι με οδηγούς οι οποίοι δεν είναι τέλειοι, και ότι πολλοί από αυτούς οδηγούν οχήματα που δεν είναι τέλεια, άρα θα πρέπει να προσαρμόζεις τις οδηγικές σου ανησυχίες όχι μόνο στις επιταγές της αστυνομίας, αλλά κυρίως της ασφάλειας. Οδική παιδεία είναι και το να μαθαίνουμε στα παιδιά (που σε λίγα χρόνια θα γίνουν οδηγοί) ότι είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση. Οδική παιδεία είναι η προσπάθεια να κάνεις τους οδηγούς να κάνουν με την θέληση τους αυτό που τώρα τους αναγκάζεις να κάνουν με τον φόβο των προστίμων…Τι πίνεις και δεν μας δίνεις...???
Μήπως θα μπορούσες να αιτιολογήσεις την διαφωνία σου, Νάσο;
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι πηγές σου, Πιπίνο. Με μια πρώτη ματιά, θα έλεγα ότι συμφωνώ με το 85th percentile speed limit. Περισσότερα σχόλια μόλις βρω τον χρόνο να το μελετήσω πιο προσεκτικά. Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι ότι μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια χώρα με κακές οδικές υποδομές και ανύπαρκτη οδική κουλτούρα, δηλαδή στην δικιά μας.
Από περιέργεια, εσύ ποιό νομίζεις ότι θα είναι το 85th percentile speed limit στο σημείο της Πατρών - Κορίνθου που αναφέρεις; Και, αν θυμάσαι, ποιό είναι το όριο τώρα;
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Συγνώμη, αλλά ότι και να πίνει έχει δίκιο, ΟΛΟΙ αυτό κάνουμε, ειδικά στον Μαλιακό που έχει μια πινακίδα ΝΑ που σου λέει ότι έχει φωτογραφικό σε λίγα μέτρα, όλοι εκεί με φρένο και μετά το γκάζι στο πάτωμα!
-
Μερικά πράγματα είναι common sense, το τι θεωρείται ανοήτο και τι όχι. Sorry, αλλά νομίζω είναι άσκοπο να εξηγήσω το common sense.
-
Όπως νομίζεις, Νάσο.
-
Για να μην νομίζεις Χρήστο πως πετάω κάτι έτσι για να περάσει η ώρα...
Αν θεωρείται ανόητο να κόβεις στα ραντάρ και να το πατάς παρακάτω, τότε τι θεωρείς έξυπνο; Να το πατάς στα ραντάρ και να κόβεις παρακάτω που δεν έχει; Να τρως την κλήση μαζοχιστικά και όλο χαρά να πληρώνεις και να παραδίνεις το δίπλωμά σου; Να πηγαίνεις με τα όριο των 50 και 60 στην ΕΟ;
Και στην τελική αν όπως είπες τα επικίνδυνα σημεία είναι παρακάτω, γιατί τα ραντάρ είναι όχι στα επικίνδυνα σημεία; Και αφού δεν είναι στα επικίνδυνα σημεία γιατί υπάρχουν; Εσύ δεν έγραψες σε μια αποστολή αυτού του νήματος (δεν πιστεύω να θέλεις δεσμό ή καθολική τοποθεσία πόρου) πως καλά κάνουν και έχουν τα ραντάρ εκεί που τα έχουν επειδή είναι επικίνδυνα σημεία και φροντίζουν για την ασφάλειά μας και όχι για τα ταμεία τους; Αρα καλά κάνουμε και κόβουμε στα ραντάρ (300-400μ πριν) γλυτώνοντας την ηλίθια κλήση, και αν θέλουν να μας σώσουν στα επικίνδυνα σημεία ας ξηλώσουν τα ραντάρ από τα ακίνδυνα και ας τα βάλουν στα επικίνδυνα.
Μέχρι τότε όμως, άσε μας να είμαστε ανόητοι και να διαπαιδαγωγούμε το ίδο ανόητα και τα παιδιά μας. Κι εσύ που δεν είσαι ανοήτος, πέρνα αέρα τα ραντάρ και κόψε παρακάτω. Αλλά απορώ μιας και δεν είσαι ανόητος, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιά σημεία είναι επικίνδυνα και ποιά όχι;
-
Έξυπνο θεωρώ έναν οδηγό ο οποίος συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε κάποιους από τους χειρότερους δρόμους της Ευρώπης και ότι τους μοιράζεται με κάποιους από τους χειρότερους οδηγούς στον κόσμο (και πώς να μην είναι έτσι από την στιγμή που χιλιάδες οδηγοί πήραν το δίπλωμα στο σπίτι). Έξυπνο θεωρώ έναν οδηγό που αντιλαμβάνεται ότι η ζωή των παιδιών του είναι πολύτιμη και σίγουρα σημαντικότερη από την οδική απόλαυση, και ελαττώνει την ταχύτητα του στα επικίνδυνα σημεία, Νάσο.
-
βάλε και ένα κόμμα στο τέλος...
, και έτσι προσαρμόζει την ταχύτητά του αναλόγως των συνθηκών ως έξυπνος άνθρωπος που είναι, άσχετα αν έχει ραντάρ ή όχι.
,Χρήστο.
-
Νάσο, εσύ τηρείς το 85th percentile speed limit; Με άλλα λόγια, κινείσαι με την ταχύτητα του 85% των άλλων οδηγών στα επικίνδυνα σημεία;
-
Νάσο, εσύ τηρείς το 85th percentile speed limit; Με άλλα λόγια, κινείσαι με την ταχύτητα του 85% των άλλων οδηγών στα επικίνδυνα σημεία;Οχι, Χρήστο. Και όπως ίσως έχεις καταλάβει από άλλες δημοσιεύσεις μου σ'αυτό το forum, δεν ντρέπομαι να το πω, δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, και δεν ποστάρω για να κάνω 'φιγούρα' ή να προκαλέσω εντύπωση με τα παχιά λόγια.
Απλά μ'αρέσει να είμαι ρεαλιστής και να μην περπατάω στα σύννεφα.
-
Ο χρήστης miatagreece έγραψε:
Ρε παιδια ΕΛΕΟΣ!
Είστε offtopic...Σπύρο καθάρισε το γιατί χάσαμε την μπάλα.
+1
done! Και δεν ήταν καθόλου εύκολο
[mod]
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ