-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Να υποθέσω ότι το χαρτί που τις συνοδεύει δεν αναφέρει αυτό το '68% διαπερατότητα', σωστά?
Μπορώ αύριο να κοιτάξω το χαρτί και να σου πω. Είναι το πλέον εύκολο.
Πάντως ξαναλέω ότι υπάρχει έγκριση για τις συγκεκριμένες μεμβράνες για να περνάει από έλεγχο αστυνομίας (και ΚΤΕΟ κάποια στιγμή αργότερα).Όχι τίποτα άλλο Γιώργο αλλά αν το αναφέρει το χαρτί κι ο μπάτσος που θα τύχει να σε σταματήσει (λέμε τώρα ) ξέρει το νόμο και έχει μέρες να [μπιιιπ] μπορεί να έχεις πρόβλημα.. Βέβαια, μπορείς αντί να του δείξεις το χαρτί (που για εμένα δε λέει και πολλά γιατί το αποτέλεσμα θα έρεπε να είναι αυτό που μετράει, όχι το πόση 'σκουρότητα' έχεις προσθέσει...) να προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι ΔΕΝ έχεις βάλει μεμβράνες....
Ε, αν το καταλάβει ότι τον δουλεύεις, του πετάς ένα 'Βρε, λες? Καλά, ποιός π**στης μου έβαλε μεμβράνες στα παράθυρα ρε φιλαράκι???!!!!' (κατά προτίμηση αφού έχεις βάλει το κινητό να γράφει το σκηνικό...) και απολαμβάνεις τη συνέχεια. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Όχι τίποτα άλλο Γιώργο αλλά αν το αναφέρει το χαρτί κι ο μπάτσος που θα τύχει να σε σταματήσει (λέμε τώρα ) ξέρει το νόμο και έχει μέρες να [μπιιιπ] μπορεί να έχεις πρόβλημα.. Βέβαια, μπορείς αντί να του δείξεις το χαρτί (που για εμένα δε λέει και πολλά γιατί το αποτέλεσμα θα έρεπε να είναι αυτό που μετράει, όχι το πόση 'σκουρότητα' έχεις προσθέσει...) να προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι ΔΕΝ έχεις βάλει μεμβράνες....
Ε, αν το καταλάβει ότι τον δουλεύεις, του πετάς ένα 'Βρε, λες? Καλά, ποιός πστης μου έβαλε μεμβράνες στα παράθυρα ρε φιλαράκι???!!!!**' (κατά προτίμηση αφού έχεις βάλει το κινητό να γράφει το σκηνικό...) και απολαμβάνεις τη συνέχεια.όχι ρε συ...Είπαμε! Δε θα φτάσω και στο σημείο να τον πείσω ότι ΔΕΝ έχω βάλει μεμβράνες. Κάφρος δεν είμαι..
Απλά επειδή στην Ελλάδα όταν σε σταματάνε για έλεγχο, αν δεν είναι οπτικά εμφανές, θεωρούν (κακώς βέβαια) ότι είναι προβλεπόμενο και νόμιμο (και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), υποθέτω ότι δεν πρόκειται να μου ζητήσουν αυτοκολλητάκια ή τίποτε άλλο γιατί ΔΕΝ θα καταλάβουν ότι έχω μεμβράνες Ή και να το καταλάβουν, δε θα ασχοληθούν γιατί απλά είναι σχεδόν λευκές και φαίνομαι πεντακάθαρα από μέσα.
Ε...στην τελική και να με γράψει (γιατί η γυναίκα του η @@@@@ δεν του κάθεται εδώ και 6 μήνες ας πούμε), δίκιο θα έχει, οπότε θα κάνω πραγματικά τουμπεκί.
Εξάλλου κι εμένα προσωπικά δε μου λέει τίποτα το χαρτί, αφού ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα έχει σημασία και όχι ένα 'κωλόχαρτο' που στο κάτω-κάτω μπορεί οποιοσδήποτε βάζει μεμβράνες να το μαϊμουδέψει (αν θέλει).προσωπικά βλέπω ότι διακρίνω τα πάντα πεντακάθαρα μέσα στο αμάξι μου, φαίνομαι πεντακάθαρα κτλ, οπότε εγώ είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι έπραξα αυτό που με υποχρεώνει ο νόμος/κώδικας.ΥΓ:Το χαρτί δεν το κοίταξα ακόμα...Έτσι για τους τύπους θα σου πω και τι γράφει
-
Πάντως κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά....ακριβώς αυτή την αίσθηση μου δίνουν και εμένα τα πολωτικά γυαλιά- 'τετραγωνάκια' στα τζάμια. Κατά καιρούς το έβλεπα κοιτώντας κάποια αυτοκίνητα και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, αφού το τζάμι φαινόταν κανονικό.
Τελικά απ' ότι φαίνεται αυτά τα αυτοκίνητα είχαν μεμβράνες στα τζάμια, γι' αυτό και τα έβλεπα έτσι.
Βρε τι μαθαίνουμε στο φόρουμ
-
Όχι αναγκαστικά, εξαρτάται και από το κρύσταλλο μάλλον. Μου χει τύχει αυτό σε μερικά αμάξια τα οποία δεν φορούσαν μεμβράνες 100%.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Όχι αναγκαστικά, εξαρτάται και από το κρύσταλλο μάλλον. Μου χει τύχει αυτό σε μερικά αμάξια τα οποία δεν φορούσαν μεμβράνες 100%.+1
Το πίσω παρπρίζ φαίνεται έτσι (από έξω ακόμα και χωρίς μεμβράνη).Οι clima στα πλαϊνά παράθυρα βγάζουν αρκετές φορές (ανάλογα με τον φωτισμό) φαρδιά και αχνά ουράνια τόξα από την θέση του οδηγού φορώντας polarized oakley.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Όχι αναγκαστικά, εξαρτάται και από το κρύσταλλο μάλλον. Μου χει τύχει αυτό σε μερικά αμάξια τα οποία δεν φορούσαν μεμβράνες 100%.Τα τετραγωνάκια τα βλέπεις (με τα πολωτικά γυαλιά) αν το τζάμι έχει κάποια φίλτρα (από 'τη μάνα του').
Ουσιαστικά αυτά τα τετραγωνάκια που βλέπουμε, μας δείχνουν που πολώνεται το φως στο τζάμι και υπό ποιά διεύθυνση (του κύματος του φωτός) αν γνωρίζουμε ποιά από διεύθυνση πολώνουν τα γυαλιά μας (συνήθως οριζόντια ή κάθετη διεύθυνση).
Γενικά στα τζάμια του αυτοκινήτου (από όσο ξέρω) πολώνουν λίγο περίεργα το φως.
Τι εννοώ?
Ας πούμε ότι χωρίζεις το τζάμι σε τετραγωνάκια.Το 1ο (πάνω αριστερά) έστω ότι πολώνει την κάθετη διεύθυνση του φωτός.το ακριβώς δίπλα του πολώνει την οριζόντια.Το αμέσως επόμενο ξανά την κάθετη κοκ.
Αντίθετα τα πολωτικά γυαλιά ηλίου πολώνουν το φως μόνο σε μία διεύθυνση σε όλο το μήκος των φακών.Πώς μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό?Δες με τα πολωτικά γυαλιά μία LCD οθόνη και γύρε το κεφάλι σου αριστερά (κοιτώντας πάντα κάθετα την οθόνη) και μετά δεξιά.Θα δεις ότι υπό κάποια διεύθυνση εσύ βλέπεις την οθόνη ως σβηστή. Γι'αυτό πχ στις lcd οθόνες του αυτοκινήτου οι κατασκευαστές έχουν φτιάξει τις οθόνες ώστε το φως που βγάζουν να είναι σε 45 μοίρες, αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση.
Γι'αυτό και βλέπουμε αυτά τα τετραγωνάκια.
Δηλαδή πολώνει το τζάμι την κάθετη διεύθυνση, με τα γυαλιά μας εμείς πολώνουμε την οριζόντια, κι έτσι βλέπουμε τα τετραγωνάκια (που ουσιαστικά είναι οι περιοχές που δεν βλέπουμε καθόλου φως).Θεωρητικά αυτά τα τετραγωνάκια έπρεπε να είναι μαύρα, αφού θεωρητικά εμείς με τα γυαλιά δεν έπρεπε να βλέπουμε καθόλου φως.Το φίλτρο των τζαμιών (αλλά και των γυαλιών) δεν είναι απόλυτο, αφού λόγω κυρτότητας του τζαμιού μπορεί να μην μπορούν να πολώσουν όλο το φως που περνάει από μέσα, αφού και το φως δεν πέφτει κάθετα πάνωΤέλοσπάντων.Το θέμα καταντά πολύ επιστημονικό από κάποια στιγμή και μετά.(και βαριέμαι λίγο να κάτσω να τα γράψω συν του ότι θα γράψω σεντόνια ολόκληρα, πράγμα που το καθιστά αντι-πρακτικό για ένα forum)
ΠΡΑΚΤΙΚΑ λοιπόν γι'αυτούς τους λόγους βλέπουμε τα τετραγωνάκια.Αν έχετε αμάξι που βλέπετε αυτά τα τετραγωνάκια (με πολωτικά γυαλιά βέβαια), να χαίρεστε, αφού αυτό σημαίνει ότι το τζάμι του αυτοκινήτου σας δεν είναι 'σκέτο', αλλά περιέχει αρκετά φίλτρα για να σας προστατεύουν*.
Τέλοσπάντων.End of offtopic από μένα.Απλά ήθελα να εξηγήσω τι είναι αυτά τα τετραγωνάκια και γιατί τα βλέπουμε.Μη φανταστεί κανένας ότι θα βλέπει (με γυμνό μάτι ή με 'απλά' γυαλιά) τίποτα τετραγωνάκια στα τζάμια του αν βάλει μεμβράνες και τρελαίνεται.
*πλέον βέβαια αυτά τα φίλτρα τα έχουν σχεδόν όλα τα καινούρια αυτοκίνητα, απλά σε άλλα είναι καλύτερα και σε κάποια χειρότερα.
ΥΓ:για όσους δεν ξέρουν, 'πολώνω το φως' σημαίνει ότι ενώ το φως έχει 2 διευθύνσεις (οριζόντια και κάθετη διεύθυνση στην κυματική του μορφή - βλέπε και βιβλίο φυσικής Λυκείου), με τη βοήθεια κάποιων φίλτρων, εσύ αφήνεις να περάσει μόνο η 1 από τις 2 διευθύνσεις.Δηλαδή μετά το φίλτρο, το φως που πέρασε έχει μόνο 1 διεύθυνση.Πού 'μπάζει' αυτό το θέμα της πόλωσης όμως?Πολώνοντας την πχ κάθετη διεύθυνση, αν έρθει ένα κύμα (δηλαδή ακτίνα φωτός) με 45 μοίρες και 135 μοίρες στις διευθύνσεις του, το φίλτρο δε θα μπορεί να 'κόψει' καμία από τις 2 διευθύνσεις και θα περάσει κανονικά από μέσα χωρίς να αλλοιωθεί.Γι'αυτό και αυτό που έλεγα για τις οθόνες των αυτοκινήτων που εκπέμπουν σε 45-50 μοίρες.
-
Άσε τις επιστημονικές αναλύσεις και βάλε φωτό
-
Πολώνοντας την πχ κάθετη διεύθυνση, αν έρθει ένα κύμα (δηλαδή ακτίνα φωτός) με 45 μοίρες και 135 μοίρες στις διευθύνσεις του, το φίλτρο δε θα μπορεί να 'κόψει' καμία από τις 2 διευθύνσεις και θα περάσει κανονικά από μέσα χωρίς να αλλοιωθεί.Γι'αυτό και αυτό που έλεγα για τις οθόνες των αυτοκινήτων που εκπέμπουν σε 45-50 μοίρες.
Η δέσμη φωτός έχει 3 κατευθύνσείς, και τον άξονα z, πέρα από το x,y. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, απλώς το αναφέρω για να είναι ολοκληρωμένη η γνώση και να μην διμηουργηθούν λαθεμένες εντυπώσεις σε κάποιους.
Τώρα, αν το φως έρχεται με 45 μοίρες ή με 135, τότε το χωρίζεις σε 2 συνιστώσες, x,y, και στο παράδειγμά σου με την πόλωση στον άξονα y, λαμβάνεις υπόψιν μόνο τον άξονα χ της δέσμης.
νομίζω αυτό είναι το σωστό. διόρθωσέ με αν κάνω λάθος... -
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Άσε τις επιστημονικές αναλύσεις και βάλε φωτόΠω-πω ανυπομονησία...τστστς...Μην τάξω φωτογραφία και καθυστερήσω να την ανεβάσω!
Την τράβηξα την 1η μέρα που τις έβαλα...
(δεν είχα 'προλάβει' να βγάλω ούτε τα '3Μ' των μεμβρανών )
Επίτηδες έχω αφήσει ανοιχτή την πόρτα για να φανεί η διαφορά στην απόχρωση του φόντου μεταξύ πλαϊνού τζαμιού (πόρτας οδηγού) και εμπρός παρμπρίζ.Παρότι στη φωτογραφία φαίνεται έντονη η διαφορά, από κοντά είναι πιο ανεπαίσθητη.
Θα ανεβάσω κι άλλες το βράδυ που θα έχω τραβήξει μερικές απογευματινές πιο αναλυτικές, να δείξω και το πολύ μικρό κενό που αφήνουν πάνω-πάνω.Χθες που τις κατέβασα για λίγο, δεν το είδα.Οδηγούσα βέβαια κιόλας.ΥΓ:Δεν έχω βγάλει άλλες, γιατί δεν μπορούσα να κατεβάσω το παράθυρο.
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Η δέσμη φωτός έχει 3 κατευθύνσείς, και τον άξονα z, πέρα από το x,y. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, απλώς το αναφέρω για να είναι ολοκληρωμένη η γνώση και να μην διμηουργηθούν λαθεμένες εντυπώσεις σε κάποιους.
Τώρα, αν το φως έρχεται με 45 μοίρες ή με 135, τότε το χωρίζεις σε 2 συνιστώσες, x,y, και στο παράδειγμά σου με την πόλωση στον άξονα y, λαμβάνεις υπόψιν μόνο τον άξονα χ της δέσμης.
νομίζω αυτό είναι το σωστό. διόρθωσέ με αν κάνω λάθος...Σωστά τα λες αλλά άντε να το εξηγήσεις μέσα από forum.Σ'ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση.
θεωρώ απλώς στο παράδειγμά μου ότι η 'z' διεύθυνση είναι πάντα κάθετη στο μάτι (ή στο τζάμι) και απλά έχουν περιστραφεί (δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα) οι 2 άλλοι άξονες χ και y κατά 45 μοίρες.
Κάτι προσπάθησα να αναφέρω μέσες-άκρες ότι 'όταν το φως δεν πέφτει κάθετα στο τζάμι', αλλά είπα να το αφήσω εκεί και να μην το αναπτύξω παραπάνω, γιατί θα έμπλεκε πολύ το πράμα...
Πάντως πολύ καλά έκανες και το διευκρίνισες -
νομίζω αυτό είναι το σωστό. διόρθωσέ με αν κάνω λάθος...Σωστά τα λες αλλά άντε να το εξηγήσεις μέσα από forum.Σ'ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση.
θεωρώ απλώς στο παράδειγμά μου ότι η 'z' διεύθυνση είναι πάντα κάθετη στο μάτι (ή στο τζάμι) και απλά έχουν περιστραφεί (δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα) οι 2 άλλοι άξονες χ και y κατά 45 μοίρες.
Κάτι προσπάθησα να αναφέρω μέσες-άκρες ότι 'όταν το φως δεν πέφτει κάθετα στο τζάμι', αλλά είπα να το αφήσω εκεί και να μην το αναπτύξω παραπάνω, γιατί θα έμπλεκε πολύ το πράμα...
Πάντως πολύ καλά έκανες και το διευκρίνισεςκαι εμένα μου άρεσε όπως το είπες, γιατί δίνεις το βασικό νόημα σωστά, και αυτό είναι το ζητούμενο...
εγώ δεν έχω την υπομονή να γράψω τέτοια ανάλυση
κάπου κουράζομαι να εξηγώ μερικά πράγματα όταν γράφω, προτιμώ προφορικά...
χαρά στο κουράγιο σου -
Κι εγώ είμαι φίλος των πολωτικών γυαλιών (η μήπως πιο σωστά πολωμένων=polarized).
Σε παλιά αυτοκίνητα δημιουργούνται κάθετοι ατρακτοειδείς σχηματισμοί (artifacts?=τεχνουργήματα?) με ιριδίζοντα όρια τόσο στο πίσω όσο και στο εμπρός παρμπρίζ κάτι που καθιστά την οδήγηση με αυτά μάλλον επικίνδυνη. Στα πιο σύγχρονα όπως είπατε μόνο στα πίσω.
Επίσης ιριδίζοντα χρώματα αλλά χωρίς σχηματισμούς έχω προσέξει σε αυτά που έχουν αντιθερμική επίστρωση μετάλλου (κυρίως γαλλικά).
Δεν έχω προσέξει τετραγωνάκια σε κανένα αυτοκίνητο από έξω ούτε από μέσα, ίσως δεν έχω βρεθεί από μέσα σε αυτοκίνητο με μεμβράνες... -
ψαχνωντας για κατι αλλο βρηκα το εξης για τα κτεο
- Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να έχω αν το όχημα φέρει αντηλιακές μεμβράνες;
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών εσωτερικών και μεταφορών και επικοινωνιών [29039/2123/07 (Β’1069)] τα οχήματα με που φέρουν αντηλιακές μεμβράνες πρέπει να είναι εφοδιασμένα με βεβαίωση του εγκαταστάτη όπου θα αναφέρονται αναλυτικά η έγκριση τύπου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μεμβρανών.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον απαιτούμενο τύπο βεβαίωσης.
Σε περίπτωση που η εγκατάσταση των μεμβρανών γίνεται για ιατρικούς λόγους θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να είναι εφοδιασμένος με ιατρική γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο όπου θα αναφέρεται η αναγκαιότητα τοποθέτησης τους.
http://www.auteco.gr/site/index.php?opt ... d=34&lang= - Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να έχω αν το όχημα φέρει αντηλιακές μεμβράνες;
-
δύο λίγο πιο προσεκτικές φωτογραφίες μιας και υποσχέθηκα να δείξω και το μικρό κενό στην άκρη του παραθύρου.
Παρατηρείστε ότι λίγο-λίγο φαίνεται το μικρό κενό.Βέβαια έχω πάει και τη μηχανή πολύ κοντά στο τζάμι επίτηδες για να φανεί.
και μία ακόμα φωτογραφία που φαίνεται η διαφορά απόχρωσης με το παρμπρίζ:
-
Τζιτζιλόνι δικέ μου
Αρκετά πιο ανοιχτή απόχρωση από τις δικές μου! Οπότε φαντάζομαι 0 προβλήματα με το νόμο!
Καλοδούλευτες -
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
**Τζιτζιλόνι **δικέ μουκαι γ@μώ τις λέξεις
Αρκετά πιο ανοιχτή απόχρωση από τις δικές μου! Οπότε φαντάζομαι 0 προβλήματα με το νόμο!
ΚαλοδούλευτεςΕυχαριστώ πολύ
Γι'αυτό είπα κι εγώ 'δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα με το νόμο', αφού παραείναι διακριτικές.
(και κάνουν και την ίδια δουλειά που κάνουν πολύ πιο σκούρες μεμβράνες, οπότε για μένα, μέ ένα σμπάρο,2 τριγκόνια )Δυστυχώς ακόμα να πετύχω έντονο ήλιο, να πάω πχ μία διαδρομή αρκετή με ήλιο (βλέπε εκδρομή ) για να δω και τη διαφορά...
-
Νταξ ρε πελέ ( ) δεν είναι να παρακαλάς να έρθουν οι ζεστές μέρες! Θυμάμαι 1 χρόνο πριν τις βάλω να βλέπω κάτι αφόρητα 45άρια στην ένδειξη θερμοκρασίας στο αυτοκίνητο και να λιώνω στο μποτιλιάρισμα της αναβαθμισμένης περιφερειακής μας οδού!
Ο τηλεχειρισμός δεν επηρεάστηκε? Εμένα έκοψε αρκετά, το πολύ καμιά 20αρια μέτρα απο το αυτοκίνητο πιάνει πλέον εάν κοιτάω προς τα παράθυρα, ενώ εάν στοχεύω προς παρμπριζ κανονκά! Ραδιόφωνο και GPS κανένα πρόβλημα!
Για τους γνώστες...και οι Llumar αλλά και οι 3Μ είναι Metal-free?
-
Οι llumar αναφέρεται πως έχουν επίστρωση αλουμινίου ή τιτανίου αναλόγως τον τύπο..
-
Ενώ οι 3M είναι metal free, και πως προστατεύουν τότε το ίδιο ικανοποιητικά?
-
Κάτσε τώρα να στείλω τον Κάβουρα στο ανάλογο topic.
Ωραίες είναι, μάλλον θα βάλω και εγώ φέτος. Μεγιές!
ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ