-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
σε τι αμάξι τα έβαλες (και τι διάσταση?) Εγω εβαλα 205/45/17
Σιβίκ αλλά τώρα που βλέπω τη διάσταση, δεν έχουμε ίδια λάστιχα - θα μπορούσε να είναι και άλλη μάρκα
185/60/14αυτό σου λέω... εγώ τα έβαλα σε δυνατό αμάξι και δεν έχω πρόβλημα.
Λίγο παραπάνω κλίση έχω στις απότομες. -
Περι Run-Flat
1. Πώς λειτουργούν:
Τα λάστιχα run-flat έχουν πάνσκληρα πλαινά οπότε ακόμα και με μηδενική πίεση το λάστιχο δέν κάθεται και το αυτοκίνητο μπορεί να συνεχίσει την πορεία του με κάποιο περιορισμό στην μέγιστη ταχύτητα και τα χιλιόμετρα που μπορεί να διανύσει. Οι περιορισμοί αυτοί υπάρχουν γιατι απο τη μία αλλάζει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, απο την άλλη το πλαινό του σκασμένου ελαστικού σιγά-σιγά αρχίζει να φθείρεται μέχρι που να καταστραφεί εντελώς.
2. Μειονεκτήματα:
-Αυξημένος θόρυβος κύλισης
-Μειωμένη άνεση
-Μεγαλύτερο βάρος και ελαφρώς χειρότερα κρατήματα σε σχέση με λάστιχο ίδιου πέλματος και ίδιας διάστασης αλλά όχι run-flat.
-Επειδή είναι πολύ σκληρό το πλαινό, καμιά φορά δέν κάθεται καλά στη ζάντα και χάνει λίγο-λίγο αέρα. Η λύση είναι ξεζαντάρισμα και ζαντάρισμα πάλι. (μου έχει τύχει 2 φορές μεχρι τώρα σε λάστιχα πρώτης τοποθέτησης που δέν είχαν ανοιχτεί ποτέ σε βουλκανιζτέρ)3. Μπορούν να μπούν σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο?
Θεωρητικά ναι, στην πράξη θα υπάρχουν κάποια προβλήματα.
Πρώτα απ όλα οι ζάντες που είναι φτιαγμένες για run-flat είναι λίγο διαφορετικές απο τις απλές. Συγκεκριμένα έχουν λίγο πιό βαθύ και φαρδύ αυλάκι εσωτερικά, εκεί που κάθεται το λάστιχο. Αν μπεί σε απλή ζάντα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να ξεζανταριστεί αν το λάστιχο μείνει χωρίς πίεση. Επίσης οι ζάντες αυτές έχουν ένα ειδικό κύρτωμα εσωτερικά που κάνει το ζαντάρισμα του ελαστικού πιό εύκολο.Το άλλο πρόβλημα είναι οτι ακόμα και αν έχει σκάσει ένα λάστιχο, η συμπεριφορά του αυτοκινήτου δέν θα αλλάξει πολύ επομένως ο οδηγός δέν μπορεί να το καταλάβει ενώ οδηγεί. Γι αυτό το λόγο πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των πιέσεων μέσα στο αυτοκίνητο.
Τέλος, η ανάρτηση. Τα αυτοκίνητα που φοράνε run-flat απο το εργοστάσιο έχουν λίγο πιό μαλακές ρυθμίσεις στην ανάρτηση για να αντισταθμίσουν την σκληρότητα των ελαστικών. Αν μπουν run-flat σε αυτοκίνητο με κανονική ανάρτηση πιθανόν να κοπανάει πιό πολύ στις λακούβες.
4. Επισκευάζονται?
Εξαρτάται. Οι εταιρίες ελαστικών στην Ελλάδα είναι κάθετες σε αυτό το θέμα. Σου λένε ότι ζημιά και να πάθει ένα λάστιχο run-flat πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί με καινούριο.
Αυτό που έχω δεί όμως σε τεχνικά εγχειρίδια που έχω βρεί απο το internet είναι οτι μπορούν να επισκευαστούν με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά ελαστικά αρκεί πρώτα να γίνει έλεγχος της κατάστασης του ελαστικού. Όπως ανέφερα προηγουμένως τα run-flat όταν περπατιώνται με μειωμένη πίεση φθείρεται το πλαινό τους. Αυτό που πρέπει να κάνει ο λαστιχάς είναι να ανοίξει το λάστιχο και να το δεί εσωτερικά. Αν οπτικά το λάστιχο δέν έχει τίποτα τοτε μπορεί να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Αν έχει κάνει μια λεπτή γραμμή απο μέσα τότε αυτό σημαίνει οτι το λάστιχο έχει φάει κάποιο ζόρι και καλό θα ήταν να αλλαχτεί προληπτικά, αλλά προσωρινά μπορεί να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί. Αν έχει ξεφλουδίσει, υπάρχουν τρίμματα ελαστικού ή έχει κανει μεγάλη γραμμή τότε το λάστιχο είναι για πέταμα. (Αυτά βασικά ισχύουν και για τα συμβατικά ελαστικά).
Για παράδειγμα: Αν σου ανάψει η ένδειξη χαμηλής πίεσης, σταματάς στο πρώτο βενζινάδικο, το μετράς και έχει πχ 20-25 psi, συμπληρώνεις αέρα και το πάς αμέσως στο πιό κοντινό βουλκανιζατέρ τότε κατα 99% επισκευάζεται.
Αν πάς Θεσσαλονίκη και γυρίσεις με σκασμένο ελαστικό τότε είναι σίγουρο οτι θέλεις καινούριο. Πολλοί δυστυχώς έτσι κάνουν γιατι ενώ βλέπουν την ένδειξη χαμηλής πίεσης σκέφτονται αφού έχω run-flat θα το πάω όποτε έχω χρόνο στο βουλκανιζατέρ. Όταν τελικά μου το φέρνουν έχουν κάνει τα άπειρα χιλιόμετρα οπότε το λάστιχο είναι για πέταμα. Πρώτη κρυάδα. Και όταν τους λέω την τιμή για καινούριο εκεί τρώνε την δεύτερη κρυάδα και παθαίνουν και μια μίνι-συγκοπή
-
Πόσοι από εμάς ασχολούνται με τους δείκτες TRACTION TREADWARE και TEMPERATURE όταν επιλέγουμε ένα λάστιχο για το αυτοκίνητό μας; Μέχρι πρόσφατα δεν ήξερα καν τι αντιπροσωπεύουν και όμως ειδικά ο ΤΡΑCTION μας δείχνει σε μεγάλο βαθμό πόσο καλό είναι το λάστιχο που σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητό μας.
Περισσότερα εδώ:
http://www.glavopoulos.gr/arthra/tires/utqg_gr.htm
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τα Dueler 687 που φοράει το RAV4 μου και που έχω επανειλημμένα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για την απόδοσή τους, έχουν δείκτη TRACION B. -
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ρε govus θες να μας ξαποστειλεις?αυτα τα φαλκεν τσουτσου τι εταιρεια ειναι?
η αληθεια ειναι οτι τα νοκιαν σε μικροτερη διασταση δε μας απογοητευσαν προς το παρον..
Τα Falken είναι Ιαπωνικά (από τα πιό καλά αλλά όχι τόσο γνωστά) και τα έχει βάλει αρκετός κόσμος (και στο Mazda6 club). Είναι πολύ άνετα και αθόρυβα
-
τελικά μάλλον θα βάλω στα 350 ευρώ τα Continental PremiumContact2 205/60/15 με δείκτη Η σε BMW E36 316.
Υπάρχει καλύτερη λύση στα ίδια λεφτά?
κάτι άλλο να κοιτάξω? -
Ο χρήστης mario boni έγραψε:
τελικά μάλλον θα βάλω στα 350 ευρώ τα Continental PremiumContact2 205/60/15 με δείκτη Η σε BMW E36 316.Υπάρχει καλύτερη λύση στα ίδια λεφτά?
κάτι άλλο να κοιτάξω?Go for it!! Τα έχω σε Almera 1.5 115HP σε διάσταση παραπλήσια (195/60/15) και είναι σούπερ!!
-
πόσο σου βγήκαν?
γιατί πολλά ακούω για τις διαστάσειςένα νούμερο πάνω κάτω και αλλάζει τελείως η τιμή
-
πόσο σου βγήκαν?
γιατί πολλά ακούω για τις διαστάσειςένα νούμερο πάνω κάτω και αλλάζει τελείως η τιμή
Τα αγόρασα Γερμανία όπου είμαι, κόστισαν 340 euro
-
άρα 350 από Ελλάδα και ένα νούμερο πιο φαρδιά είναι καλή τιμή
Γιατί ένας γείτονας πάει κάθε βδομάδα Γερμανία και δεν μπορώ να τον πετύχω να τον ρωτήσω αν συμφαίρει να μου φέρει -
Conti2 premium σε 185/55/14 έχουν 350
-
δηλάδή ότι προφίλ είναι σε 5 είναι ακριβότερο?
-
δηλάδή ότι προφίλ είναι σε 5 είναι ακριβότερο?όχι, η συγκεκριμένη διάσταση είναι σπάνια & γι'αυτό ακριβή.
ΥΓ: Το ξέρω από 1ο χέρι, 8 χρόνια είχα Fiat Punto GT και άλλαξα 5 σετ λάστιχα σε αυτή τη διάσταση.
.....sorry για ο off topic
-
Έτσι είναι.
195/55/15: 420-480 -
[quote='n_olympios']Έτσι είναι.
195/55/15: 420-480 -
Μία οι βροχές, μία τα +40000χλμ που είχαν τα προηγούμενα, τελικά το πήρα απόφαση και πρωί πρωί βρέθηκα στον Λαστιχά μου με το εξής δίλημμα: Michellin Exalto2, Pirelli P6, ή Toyo T1-R ???
Με απέτρεψε απο το να βάλω TOYO (υπάρχουν άλλα καλύτερα αν θέλεις οικονομικά λάστιχα...) και η πρότασή του ήταν τα P6 με δείκτη Η, αντί για τα Exalto με δείκτη V. (χρηματική διαφορά 10€. 280 και 270€).
Τελικά δεν την έκανα την υπέρβαση. Έβαλα ξανά τα Γαλλικά. Δοκιμασμένη συνταγή...
Πρώτη εντύπωση -κατεβαίνοντας την Εθνική και ανεβαίνοντας την Συγγρού- αν και απάτητα, κρατάνε καλύτερα απο τα παλιά ....
Δεύτερη παρατήρηση, σίγουρα ακούγονται πολύ λιγότερο !!!
Αυτά έγραψα σαν πρώτη εντύπωση απο τα Exalto2 σε 195-50/15.
Μετά απο αρκετά χλμ μέσα στην Αθήνα και ένα ταξιδάκι το ΠΣΚ έχω κάποιες παρατηρήσεις ακόμα.
- Κρατάνε και είναι πολυ προοδευτικά στο όριο.
- Αθόρυβα σίγουρα.
- Τουλάχιστον 20% σκληρότερα πλαινά απο τα παλιά. (κοπανάει περισσότερο και δεν μου αρέσει, είχα βολευτεί πολύ τα παλιά)
- Αναγκαστικά με δείκτη V κάτι που σημαίνει ότι θα αργούν να ζεσταθούν σε καθημερινές συνθήκες (ακόμα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα ταξίδια είναι πολύ καινούρια).
- Πολύ καλή απόδοση στον βρεγμένο. Εμπνέουν εμπιστοσύνη.
- Απο αισθητικής άποψης, τελείως αδιάφορα. Ούτε συμμετρικό πέλμα, ούτε περίεργα κοψίματα, ούτε τετράγωνο προφίλ, τίποτα.
Γενικά είμαι ευχαριστημένος με την αγορά μου.
-
Ο χρήστης velissarios έγραψε:
Αυτά έγραψα σαν πρώτη εντύπωση απο τα Exalto2 σε 195-50/15.
Μετά απο αρκετά χλμ μέσα στην Αθήνα και ένα ταξιδάκι το ΠΣΚ έχω κάποιες παρατηρήσεις ακόμα.
- Κρατάνε και είναι πολυ προοδευτικά στο όριο.
- Αθόρυβα σίγουρα.
- Τουλάχιστον 20% σκληρότερα πλαινά απο τα παλιά. (κοπανάει περισσότερο και δεν μου αρέσει, είχα βολευτεί πολύ τα παλιά)
- Αναγκαστικά με δείκτη V κάτι που σημαίνει ότι θα αργούν να ζεσταθούν σε καθημερινές συνθήκες (ακόμα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα ταξίδια είναι πολύ καινούρια).
- Πολύ καλή απόδοση στον βρεγμένο. Εμπνέουν εμπιστοσύνη.
- Απο αισθητικής άποψης, τελείως αδιάφορα. Ούτε συμμετρικό πέλμα, ούτε περίεργα κοψίματα, ούτε τετράγωνο προφίλ, τίποτα.
Γενικά είμαι ευχαριστημένος με την αγορά μου.
Ήθελα πολλές φορές να γράψω τα παραπάνω αλλά αφού τα έγραψε ο velissarios, απλά θα συμφωνήσω μαζί του. Τα έχω εδώ και 1800 χιλ σε διάσταση 205/55/16 και έχω ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα, συν ότι έχω γλιτώσει πολλά άσκοπα σπινιαρίσματα στις εκκινήσεις που είχα με τα P7 αλλά και τα Bri 720. Όσο για τον δείκτη V, δεν έχω παρατηρήσει ακόμη αστοχία επειδή άργησαν να ζεσταθούν.
-
Είμαι κι εγώ σε αναζήτηση, μία επιλογή είναι βέβαια τα Exalto 2, μία άλλη επιλογή που μου προτάθηκε από το λαστιχά μου είναι τα νέα S-Drive της Yokohama (AS01).
Edit:
Να το Yoko:
Να και το Εxalto:
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Όσο για τον δείκτη V, δεν έχω παρατηρήσει ακόμη αστοχία επειδή άργησαν να ζεσταθούν.Ούτε γω δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα ζεστάματος και έχω μόνο 95 άλογα που προσπαθούν να τα ζεστάνουν.
Μοναδικό μου παράπονο είναι ότι τρώγονται εύκολα τα πλαϊνά τους, όταν τα πιέζω πολύ. Η προηγούμενη 4άδα μου (αλλάχτηκε λόγω ενός καρούμπαλου από κερμπ ) είχε ακόμα πολύ πέλμα στο κέντρο, αλλά τα πλαϊνά τους ήταν αρκετά φαγωμένα. Βέβαια, τα πιέζω αρκετά.
-
Με αυτό το Πιρέλλι Ρ6, τι γίνεται; Ακούω καλά λόγια, ενώ δεν πλασάρεται και για τίποτα ιδιαίτερο..
Παρεξηγημένο μήπως;;
-
Ο χρήστης velissarios έγραψε:
[
6. Απο αισθητικής άποψης, τελείως αδιάφορα. Ούτε συμμετρικό πέλμα, ούτε περίεργα κοψίματα, ούτε τετράγωνο προφίλ, τίποτα.ΔΕΙΧΝΟΥΝ φαρδιά πάντως! Είναι κάπως πιο τετράγωνα από τα υπόλοιπα στις ίδιες διαστάσεις νομίζω...
Πάντως εξαιρετικό λάστιχο και καθόλου δεν προβληματίζει ο δείκτης ταχύτητας , μια χαρά ζεσταίνονται στην Xsara που είναι και σχετικά ελαφριά... Η Michelin είναι εγγύηση στα λάστιχα, αρκεί να μην βάλεις τα Energy, ούτε να μου τα χάριζαν δεν θα τα έβαζα αυτά, τρελή απογοήτευση! Δεν ξέρω αν βελτιώθηκαν με τα χρόνια, αλλά οι προδιαγραφές τους μάλλον δεν τους το επιτρέπουν!
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια....