-
Πέτρο & Σάββα συμφωνώ κι εγώ μαζί σας. Επιπλέον για το ότι έργα 'κοινής ωφέλειας' σαν την Αττική Οδό δε θα γινόντουσαν ούτε σε χίλια χρόνια εάν για κάποιους δεν προέκυπτε το μεγάλο φαγοπότι δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Και διερωτώμαι: Τι σημαίνει ότι '3 ευρώ δεν είναι καθόλου πολλά για ένα τέτοιο καταπληκτικό δρόμο'? Το αν είναι ή όχι ο καθένας δεν θα το κρίνει ανάλογα με την τσέπη του? Αν θέλετε μέσο όρο ψάξτε να βρείτε πόσο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα (όχι μόνο του εργαζόμενου - βάλτε και άνεργους, σπουδαστές, συνταξιούχους, κλπ) και κάντε τη σύγκριση με την 'Ευρώπη'. Αλλά ας πάρουμε, εντελώς υποθετικά, την εξής (μη αντιπροσωπευτική) περίπτωση: Έστω ότι εργάζεσαι ως μισθωτός και βγάζεις 1000 ευρώ το μήνα, καθαρά. Βγάλε νοίκι, φαγητό, νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, δόσεις για το αμάξι, βενζίνες, κλπ, έστω ότι σου μένουν 300 ευρώ για τον 'κουμπαρά' (από τα οποία θα βγάλεις την ψυχαγωγία, τα χόμπι, τις 'αποδράσεις' από τη ρουτίνα, κλπ). Είναι λίγο για το κάθε πήγαινε-έλα στον 'υπερ-δρόμο' να σου φεύγει το 2% του 'κουμπαρά' με 3 ευρώ το πέρασμα?... Ένα 'πάσο' για πήγαινε-έλα (χωρίς τη βενζίνη) να ισοδυναμεί με ένα γεύμα στα ΜcDonalds, σχεδόν ένα εισιτήριο σινεμά, ή κάτι παραπάνω από ένα φρέσκο τεύχος των 4Τ!... Δεν ξέρω, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε άλλα πράγματα θα έπρεπε να μιμηθούμε τους 'Ευρωπαίους' πρώτα, ΟΧΙ στο κόστος 'ενοικίασης' των δρόμων τους...
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, το επόμενο βήμα σε μερικά ίσως χρόνια από σήμερα ίσως είναι να γραφόμαστε ως κανονικοί συνδρομητές σε υπηρεσία του κράτους (ή και κάποιου ξύπνιου ιδιώτη) για να έχουμε το 'δικαίωμα' να κυκλοφορούμε στους δρόμους της πόλης μας.
Υπερβολές? Ως συνήθως...
-
Ο καθένας σας εχει δικιο απο την πλευρά του αλλά δεν σκεφτήκατε κατι
απλό,όταν κατασκευάζεις μία περιφερειακή λεωφόρο για να αποσυμφοριστεί η κυκλοφορία στην πολη, στην Αθήνα στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να επιδοτεις τους οδηγούς να χρησιμοποιούνε τον δρομο
αυτό και οχι να βαζεις διόδια¨'πρόστιμο' αποτρέποντας τους.
Σε καμία ευρωπαική πρωτεύουσα απο όσο ξέρω δεν υπάρχουν διόδια σε τέτοιους δρόμους.Απεναντίας 'απαγορεύουν' την είσοδο των αυτοκινήτων
στο κέντρο της πόλης με διάφορους τρόπους όπως διόδια, δακτύλιο κτλ.
Οσο για το θέμα κόστος κατασκευής και απόσβεσης του έργου θα έπρεπε να καλυφθεί απο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και την Ε.Ε αποκλειστικά, χωρίς την συμετοχή ιδιωτών.
Είναι αδιανόητο κατα την άποψη μου να χρειάζεται καποιος έξι ευρώ ημερησίως για να πάει στην εργασία του χωρίς άγχος και μποτιλιαρίσματα όταν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 800 ευρώ καθιστώντας
έτσι την καθημερινή χρήση της Α.Ο. απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα
οδηγό.
Βέβαια, θα χρησιμοποιήσω την Α.Ο σε καποιες περιπτώσεις, αλλά όχι σε καθημερινή χρήση, και αυτο πιστεύω για την πλειοψηφία των μελών στο
FORUM.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις απλα και μόνο να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. -
Περί ποιότητας δρόμων στο εξωτερικό...Για την Γαλλία συγκεκριμένα:
Ο δρόμος που ενώνει Νίκαια-Μόντε Κάρλο είναι επαρχιακός με ωραιότατο στροφιλίκι,περνάει μέσα από χωριουδάκια-προάστια των δυο πόλεων και για περίπου 30 χιλιόμετρα απαιτούνται 30 λεπτά.Το οδόστρωμα είναι εφάμιλλο των δικών μας επαρχιακών δρόμων (από μέτριο έως χάλια),η διαδρομή επηρεάζεται από τα λεωφορεία που κάνουν ΚΑΙ στάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (σαν να μην έφτανε ότι στενεύει αρκετά,σε σημείο να βλέπεις σε γκρο πλαν τους αντίθετα διερχόμενους) και όλα αυτά σε διαδρομή Κυανής Ακτής,όχι Άνω Κατοχωρίου.Για να μην θεοποιούμε τα του εξωτερικού,χωρίς να πιστεύω ότι οι δρόμοι μας δεν είναι απαίσιοι!!!Τα διόδια όντως έπρεπε να λειτουργούν αυστηρά και μόνο για τη συντήρηση των 60 χιλιομέτρων και τους μισθούς των υπαλλήλων.Όχι για τις επαύλεις των εργολάβων...Άρα όχι 1,80-3 Ευρώ,αλλά 1 Ευρώ για παράδειγμα και αν γινόταν,και λιγότερο... -
αμα θελετε δρομους και ολα αυτα 2 πραγματα εχω να πω
- ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ
2.ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ 'ΤΡΩΝΕ' ΟΛΟΙ
και εξηγω.
1.πολλοι γκρινιαζουν μα φοροδιαφευγουν, ας μην μιλανε λοιπον.
2.ΜΟΝΟ στην ελλαδα τρωνε οι υποργοι, οι διευθηντες, και οι αλυσιδα παει μεχρι τον κλητηρα... στις αλλες χωρες ΠΑΛΙ ΤΡΩΝΕ, αλλα μονο οι υπουργοι και αλλοι σημαντικοι! οχι οτι δεν ειναι ΚΑΚΟ αλλα εδω ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ -
Παιδια τα απλοποιουμε πολυ και τα ωραιοποιουμε!
Επειδη εχω 'περπατησει' δρομους της Ιταλιας,Ελβετιας,Τσεχιας,Γερμανιας και Αυστριας ομολογω οτι ειμαστε ποοοοοολυ πισω!
Οι δρομοι τους απλα δεν συγκρινονται με τους δικους μας και σε θεματα ποιοτητας,χαραξης και σηματοδοτησης!
Ενα θα σας πω ερχομενος απο Ιταλια 'αναγκαστηκα' να παω μεσω της 'Ε.Ο.' Πατρων-Αθηνων.
Αισθανθηκα μετα απο 10 μερες στο εξωτερικο οτι μπηκα σε τριτοκοσμικη χωρα!!Νομιζω θα σας εχει τυχει κι εσας!
Τωρα καταλαβαινω τα βλεμματα των ξενων!Και μια απορια: αυτος ο δρομος δεν μπορουσε να καλυφθει απο τα διαφορα Κ.Π.Σ.???
ΚΑθε μερα ακουμε οτι ο ρυθμος απορροφησης του ειναι πολυ μικρος!
Δεν μπορουσε να κατασκευαστουν μεσω Ε.Ε. (+ γεφυρα Ριο κ.α.)? -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Και μια απορια: αυτος ο δρομος δεν μπορουσε να καλυφθει απο τα διαφορα Κ.Π.Σ.???
ΚΑθε μερα ακουμε οτι ο ρυθμος απορροφησης του ειναι πολυ μικρος!
Δεν μπορουσε να κατασκευαστουν μεσω Ε.Ε. (+ γεφυρα Ριο κ.α.)?[/b]Τι είπες μεγάλε τώρα,έχω γνωστό που είναι σε αυτό το πόστο(διαχείριση κονδυλίων των ΚΠΣ) και μου μίλησε για ΤΡΑΓΙΚΑ πράγματα. Επειδή δεν προλαβαίνουνε(κάποιοι δημ.υπάλ.και όχι μόνο) να έχουν έτοιμες τις μελέτες σε προκαθορισμένα από την ΕΕ χρονοδιαγράμματα χάνονται τα χρήματα(δεν απορροφούνται).
Ας μην μιλήσω για γεύματα με εργολάβους και έμεσους εκβιασμούς διευθυντάδων για έγκριση διαφόρων έργων γιατί θα ξεφύγουμε -
Αν κάποιος αισθάνεται πως τα διόδια είναι πολύ ακριβά, ας μην χρησιμοποιεί την ΑΟ, εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν (και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με λιγότερη κίνηση, λόγω της ύπαρξης της ΑΟ). Αν το κάνουν όλοι αυτό, τα έσοδα (και τα κέρδη -και εδώ είναι το καλό με τον ιδιώτη επενδυτή, το κράτος δεν ενδιαφέρεται για κέρδη, δηλ. για τη βελτίωση του λόγου τιμή / απόδοση) θα πέσουν κάτω από τα αναμενόμενα και θα αναγκαστούν είτε να αυξήσουν τις υπηρεσίες είτε να μειώσουν το κόστος.
Το λένε 'οικονομία της αγοράς'
Οσο για την επένδυση: λένε κάποιοι 'να την έκανε το κράτος'. Μα αν είχε λεφτά το κράτος θα την είχε κάνει! Απλά δεν υπάρχουν λεφτά για όλα (και η ΕΕ δεν μας δίνει συνέχεια... ) και μπαίνουν κάποιες προτεραιότητες. Σου λέει το κράτος 'φτιάχνω ΠΑΘΕ και Εγνατία, ελάτε ιδιώτες να φτιάξετε Ρίο-Αντίρριο, αεροδρόμιο, ΑΟ'. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα με τους 'κακούς ιδιώτες'...
-
Ναι ναι κακοι ιδιωτες!
Ετσι αδικα τους βγηκε το ονομα!
Οσο για την Ε.Ε. με καλυψε ο φιλος πιο πανω!
Σχεδον μηδενικος ρυθμος απορροφησης κονδυλιων οποτε τι να λεμε...! -
Ερώτηση προς όσους έχουν την εντύπωση ότι υπάρχουν εναλλακτικές, ή πως τα 3 ευρώ είναι λογικό ποσόν (!!!)
Θεωρείτε ότι 'χρωστάτε' κάτι που αποκτήσαμε αυτό το δρόμο (ως έξτρα διευκόλυνση), ή πως ούτως ή άλλως είναι αδιανόητο μία πόλη 4 εκατ. κατοίκων να μη διαθέτει έναν αξιοπρεπή περιφερειακό;
Αν είναι το δεύτερο τότε αναλογιστείτε για πόσους από τα 4 εκατ. κατοίκους τα 3 ευρώ είναι 'λογικό ποσόν' και πώς για μία ακόμη φορά δημιουργούμε πολίτες πρώτης και -μακάρι να ήταν- δεύτερης κατηγορίας. Και όλα αυτά με μία κυβέρνηση που -όπως υποστηρίζει- έχει κοινωνικό πρόσωπο...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ναι ναι κακοι ιδιωτες!
Ετσι αδικα τους βγηκε το ονομα!Αν το ψάξεις, όλοι έχουν 'κακό όνομα'. Και οι ιδιώτες και το κράτος και όλοι... Είναι προφανώς θέμα οπτικής γωνίας. Οταν όμως βλέπω την ποιότητα έργων ιδιωτών (αεροδρόμιο, μετρό, ΑΟ) σε σχέση με την ποιότητα έργων του κράτους (ΠΑΘΕ) αναρωτιέμαι ποιός είναι ο κακός...
Οσο για την Ε.Ε. με καλυψε ο φιλος πιο πανω!
Σχεδον μηδενικος ρυθμος απορροφησης κονδυλιων οποτε τι να λεμε...!Μισές αλήθειες, φίλε elteo. Μηδενικός ρυθμός σε κάποιες κατηγορίες, 100% σε άλλες. Οπως στα έργα υποδομής και μεταφορών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να πάρει κονδύλια μικρής απορρόφησης από άλλα υπουργεία (πχ. ΥΠΓΕ) για να τα κάνει δρόμους και τούνελ. Και η ΕΕ 'ό,τι έδωσε, έδωσε'. Ρώτα να μάθεις
-
Επικρίθηκε πολύ η αυτοχρηματοδότηση, επιτρέψτε μου να πω κι εγώ την άποψή μου.
Η αυτοχρηματοδότηση είναι ένας καλός τρόπος για να μετακυληθεί το κόστος κατασκευής του δρόμου στο χρήστη, πράγμα που είναι αρκετά δίκαιο πιστεύω, δεδομένων των οικονομικών της χώρας, καθώς έτσι εξοικονομούνται χρήματα και για άλλα έργα. Με τα χρήματα που κόστισε η Αττική οδός θα μπορούσε κανείς να πάρει 1-2 νομούς της Ηπείρου ή της Θράκης και να τους φτιάξει ξανά από την αρχή, με όλες τις υποδομές! Αντί γι αυτό, θα ήταν άδικο νομίζω να απαιτούμε από τον κάτοικο του νησιού που το χειμώνα πάει πλοίο μία φορά την εβδομάδα (αν έχει καλό καιρό) να πληρώσει για την Αττική Οδό επειδή εμάς μας πέφτουν ακριβά τα 2.5 ευρώ για τον γρήγορο δρόμο.
Από εκεί και πέρα, η χρήση του έργου διέπεται από κάποιες συμβάσεις, οι οποίες καταρτίζονται σε συμφωνία με το δημόσιο. Στις διαπραγματεύσεις βέβαια ο ιδιώτης έχει πλεονεκτικό ρόλο, γιατί διαχειρίζεται δικά του λεφτά, ενώ οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δε διαχειρίζονται δικά τους λεφτά, οπότε μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς προσωπικό κόστος (ούτε καν πολιτικό πολλές φορές).
-
Με καλυψε ο φιλος Πετρος!
Και κατι αλλο εσυ που τοσο υπερ εισαι εχει να δινεις καθημερινα 6 ευρω?
Γιατι οι περισσοτεροι 'Αθηναιοι' δεν εχουν!
Και αν τα δινουν στερουνται απο κατι αλλο!
Και μην μου πεις πηγαινε απο αλλου!..γιατι πολυ απλα αυτη τη λογικη δεν βγαζει πουθενα.. -
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Από εκεί και πέρα, η χρήση του έργου διέπεται από κάποιες συμβάσεις, οι οποίες καταρτίζονται σε συμφωνία με το δημόσιο. Στις διαπραγματεύσεις βέβαια ο ιδιώτης έχει πλεονεκτικό ρόλο, γιατί διαχειρίζεται δικά του λεφτά, ενώ οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δε διαχειρίζονται δικά τους λεφτά, οπότε μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς προσωπικό κόστος (ούτε καν πολιτικό πολλές φορές).
Εμένα αυτή η παραδοχή μου φτάνει και μου περισσεύει για την πολεμική μου στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα...
Καταλαβαίνεις βέβαια τι σημαίνει αυτό; Ότι ως -ριγμένος- πολίτης πληρώνεις το κράτος που **ΔΕΝ διαχειρίζεται καλά τα λεφτά σου **και στη συνέχεια ως χρήστης **πληρώνεις και πάλι **το ίδιο έργο και την ΥΠΕΡΑΞΙΑ του ιδιώτη!
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Ερώτηση προς όσους έχουν την εντύπωση ότι υπάρχουν εναλλακτικές,Υπάρχουν και το ξέρεις. Μέχρι πέρισι πως πήγαιναν όλοι αυτοί στη δουλειά τους ?
ή πως τα 3 ευρώ είναι λογικό ποσόν (!!!)
Δεν είναι, είναι υπερβολικά ακριβά!
Σκέψου όμως: τόσο κάνει και ο ίδιου περίπου μήκους ΔΗΜΟΣΙΟΣ αυτοκινητόδρομος της Τρίπολης, και δεν φαντάζομαι να συγκρίνουμε ποιότητα δρόμων...
Αλλά αυτό που σου λέω είναι: αν αποκτήσουμε συνείδηση αγοραστή και δεν πηγαίνουμε ως πρόβατα επί σφαγή εκεί όπου θεωρούμε ότι μας κλέβουν, αν δηλ. δεν ξαναμπούμε στην ΑΟ, ακριβώς επειδή είναι ιδιώτες θα το ξανασκεφτούν...
Θεωρείτε ότι 'χρωστάτε' κάτι που αποκτήσαμε αυτό το δρόμο (ως έξτρα διευκόλυνση), ή πως ούτως ή άλλως είναι αδιανόητο μία πόλη 4 εκατ. κατοίκων να μη διαθέτει έναν αξιοπρεπή περιφερειακό;
Αυτό που είναι αδιανόητο είναι να μη διαθέτει ένα εκτενές (βλ. Παρίσι ή, για ίδιο μέγεθος, Βαρκελώνη) δίκτυο δημόσιων μεταφορών, μετρό, τραμ κτλ.
Από εκεί και πέρα, το κόστος της ΑΟ είναι ίσως και απόρροια της καθυστέρησης κατασκευής της (έπρεπε να είχε γίνει το 1980), που εκτόξευσε τα κόστη απαλλοτριώσεων κτλ. Τώρα πια νομίζω το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΟ θα είναι ...το τρένο στη μέση
Αν είναι το δεύτερο τότε αναλογιστείτε για πόσους από τα 4 εκατ. κατοίκους τα 3 ευρώ είναι 'λογικό ποσόν' και πώς για μία ακόμη φορά δημιουργούμε πολίτες πρώτης και -μακάρι να ήταν- δεύτερης κατηγορίας. Και όλα αυτά με μία κυβέρνηση που -όπως υποστηρίζει- έχει κοινωνικό πρόσωπο...
Μα παντού ισχύει αυτό, στην υγεία, στην παιδεία... Οχι πως μ΄ αρέσει, αλλά ποιά ακριβώς είναι η ρεαλιστική (από άποψης κόστους) εναλλακτική ?
-
Μα παντού ισχύει αυτό, στην υγεία, στην παιδεία... Οχι πως μ΄ αρέσει, αλλά ποιά ακριβώς είναι η ρεαλιστική (από άποψης κόστους) εναλλακτική ?
Και αυτο τι σημαινει φιλε μου οτι δεν πρεπει να το κατακρινουμε?
Και να λεμε οτι τα 3 ευρω 1000 δρχ δεν ειναι υπερβολικα!!!
ΚΑι ποιος σου ειπε οτι δεν κατακρινουμε τα αλλα χαλια των δρομων μας,Ε.Ο.?????? -
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Η αυτοχρηματοδότηση είναι ένας καλός τρόπος για να μετακυληθεί το κόστος κατασκευής του δρόμου στο χρήστη, πράγμα που είναι αρκετά δίκαιο πιστεύω, δεδομένων των οικονομικών της χώρας, καθώς έτσι εξοικονομούνται χρήματα και για άλλα έργα.
Για να μην μακρυγορούμε, αυτή πιστεύω ότι είναι όλη η ουσία. Θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε ότι το συγκεκριμένο έργο υποδομής θα έπρεπε να είναι **δημόσιο **, αλλά, λαμβάνοντας υπόψιν τις δημοσιονομικές συνθήκες της τελευταίας εικοσαετίας, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει. Για σκεφτείτε αν η, οποιαδήποτε κυβέρνηση, αύξανε ακόμη περισσότερο τους φόρους για να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα.
Το μη χείρον, βέλτιστον.
Άλλο επίσης κλασσικό παράδειγμα είναι η Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου, θέμα το οποίο έχει ξανασυζητηθεί.
Το κόστος τέτοιων έργων, όχι μόνο για την κατασκευή αλλά και για τις απαλλοτριώσεις, όταν γίνεται σε κατοικημένες περιοχές, είναι τεράστιο.
Δεν θέλω να μπω σε σχολιασμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης γιατί το θέμα είναι εκτός ορίων του συγκεκριμένου forum.
Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα έργα, με όλα τα προβλήματα που έχουν, θα προσδώσουν στην χώρα εμπειρία και τεχνογνωσία για να αναπτυχθεί καλύτερα (σε 10 - 20 χρόνια, δεν ξέρω ) -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Και αυτο τι σημαινει φιλε μου οτι δεν πρεπει να το κατακρινουμε?
Και να λεμε οτι τα 3 ευρω 1000 δρχ δεν ειναι υπερβολικα!!!
ΚΑι ποιος σου ειπε οτι δεν κατακρινουμε τα αλλα χαλια των δρομων μας,Ε.Ο.??????Και που είπα πως δεν πρέπει να τα κατακρίνουμε ? Να τα κατακρίνουμε. Αλλά πέρα από την (εύκολη και προσφιλή όπως όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα...) κριτική, δεν βλέπω προτάσεις. Το κράτος είπε: 'τόσα λεφτά έχω (χωρίς να βάλω νέους φόρους ), αυτά μπορώ να κάνω, για τα υπόλοιπα καλώ ιδιώτες'. ΟΚ, λες, κάνει λάθος. Πες μου τι άλλο μπορούσε να γίνει.
-
Αγαπητε φιλε το απροσωπο κρατος διαχειριζεται τοσα χρονια τα δικα μας χρηματα,τους φορους μας,τα κονδυλια της ΕΕ!
**Εαν δεν ειναι ικανοι να κατασκευασουν στοιχειωδη πραγματα γιατι στοιχειωδη ειναι τοτε ας κατσουν σπιτακι τους!
Λαθη δικα τους δεν τα ξαναπληρωνω εγω με τα δικα μου ευρω! ** -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και που είπα πως δεν πρέπει να τα κατακρίνουμε ? Να τα κατακρίνουμε. Αλλά πέρα από την (εύκολη και προσφιλή όπως όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα...) κριτική, δεν βλέπω προτάσεις. Το κράτος είπε: 'τόσα λεφτά έχω (χωρίς να βάλω νέους φόρους ), αυτά μπορώ να κάνω, για τα υπόλοιπα καλώ ιδιώτες'. ΟΚ, λες, κάνει λάθος. Πες μου τι άλλο μπορούσε να γίνει.
Δε δέχομαι ότι οι παρατηρήσεις μου χαρακτηρίζονται απλώς ως γκρίνια.
Θες ρεαλισμό:
- Το έργο θα έπρεπε να γίνει όταν ξεκίνησε να σχεδιάζεται (ο πατέρας μου θυμάται ότι είχαν βγει τα σχέδια των απαλλωτριώσεων όταν ήταν εκείνος νέος).
- Οι όροι της ανάληψης από τους ιδιώτες είναι αν μη τι άλλο 'αποικιοκρατικοί' (άμεσο κέρδος, όχι κλιμακωτή χρέωση, κόστος διοδίου δυσανάλογο και προς το μέγεθος του δρόμου και προς τα οικονομικά δεδομένα των πολιτών).
- Όπως είπα παραπάνω, διαμπερείς δρόμοι κόπηκαν από την Α.Ο. και τη θέση τους πήραν άπειρες παρακάμψεις με άθλιο οδόστρωμα λόγω παντελούς απουσίας συντήρησης
Θες και προτάσεις:
- Ας καθυστερούσε πέντε χρόνια και ας γινόταν με πιο 'οικονομικές' προδιαγραφές (εν τω μεταξύ καλό είναι να κοπεί και το παραμύθι περί καταπληκτικού έργου, γιατί οι γνωρίζοντες ίσως θυμούνται πώς ήταν οι αρχικές προδιαγραφές με υπογειοποιήσεις, 11 μέτρα βάθος, μεγαλύτερα παραπέτα κ.λπ. και πώς τελικά υλοποιήθηκε).
- Να μη βγάλει ο ιδιώτης κέρδος στην πενταετία, να το βγάλει στην εικοσαετία.
- Να γίνει κλιμακωτή χρέωση ΤΩΡΑ (η δικαιολογία ότι το έργο δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή κίνηση ενδοαστικών μετακινήσεων αναιρεί και τη χρησιμότητά του στο κάτω-κάτω!).
- Τα λεφτά που πληρώνουμε στα διόδια να πηγαίνουν σε έργα οδοποιίας ΚΑΙ ΜΟΝΟ!
- Οι ευθύνες βαρύνουν ισόποσα και τους πολίτες, καθώς είναι στο χέρι τους να μη δεχτούν να πληρώσουν (είτε 'μαυρίζοντας' τις κυβερνήσεις του, είτε μποϋκοτάροντας τον ιδιώτη που θέλει να τα τσεπώσει εδώ και τώρα).
- Να συνδεθούν άμεσα οι διαμπερείς δρόμοι, επιτρέποντας να μετακινηθεί όποιος θέλει από 'συμβατικό' δίκτυο παράλληλα στην Α.Ο. (έχει δοκιμάσει κανείς να περάσει από τις εναλλακτικές 'παρακάμψεις' την Κηφισίας;;; )
-
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την γκρίνια που υπάρχει και εδώ και σε άλλα topic που αφορούν στα έργα.Στο συγκεκριμένο απ' ότι καταλαβαίνω υπάρχει διαφωνία ως προς το κόστος των διοδίων.Λοιπόν όσους δεν τους συμφέρει ας μην την χρησιμοποιούν!Εμένα με βάση την κατανάλωση της βενζίνης που κερδίζω (και έχω υπολογίσει με το trip computer), συν λάδια, λάστιχα κλπ. συν την αξία του χρόνου μου (που είναι υποκειμενική), με συμφέρει. Κάντε και σεις το ίδιο και σταματήστε την γκρίνια._
Aύξηση στα 2.5 ή και τα 2.8 ευρώ τα διόδια στην Αττική οδό