-
Καλως ηρθες στην παρεα.Σχετικα με τη σκουρια στην εξατμιση μπορεις να ριξεις WD40 και να το αφήσεις ή αν θα το αφήσεις για πολύ καιρό να ρίξεις και μετά να βάλεις σανιτας ζελατίνα.Για τα λαστιχα,στο παλιο 6-ταχυτο που είχα χρησιμοποιούσα Vega sl4,τα κοκκινα.Εβγάζε προπονήσεις και βοηθούσε να γυρίσω γρήγορα(όταν ειχε γομα στο καρτόδρομο).
-
Γειά σου Billy , σε ευχαριστώ για τις συμβουλές της εξάτμισης. Όσο για τα λάστιχα έχω δοκιμάσει vega πράσινα και MG κόκκινα. Και απο τα δύο είμαι αρκετά ικανοποιημενος και απο κράτημα και απο διάρκεια ζωής. Θέλω να δοκιμάσω και τα μέτρια που σίγουρα θα έχουν διαφορά σε χρόνο αλλά και διάρκεια ζωής. Από το νέο χρόνο θα ανέβω για προπόνηση στο καρτοδρομο για πρώτη φορά και μιας και χειμώνας σκέφτομαι για μέτρια γόμα. Η μαλακή γόμα τι έλεγε απο διάρκεια ;; δεν ήταν μακροχρόνια ε ;;
-
Αν πηγαίνεις Κυριακές που έχει κρύο,δεν στρώνει γόμα και βάζει νοικιάρικα ίσως χρειαστείς vega sl3,αν σε ενδιαφέρει να δεις ένα καλό χρόνο στο Alfano.Τώρα αν είσαι στη φάση που μαθαίνεις το 6-τάχυτο,τα κόκκινα δεν είναι απο τις πιο μαλακές γόμες,ομως θα σου βγάλουν γύρους και με λίγο καλές συνθήκες και σωστή οδήγηση θα ρίξεις δευτερόλεπτα.Προσωπικά με τα κόκκινα έχω γυρισει λιγο κατω απο 44'',Κυριακή με μέτρια γόμα και με ένα σασι που δεν θα έλεγες οτι βοηθούσε.Σχετικά με τη διάρκεια με τα sl4 έχω βγάλει 6-7 προπονήσεις στο καρτόδρομο που δεν έχει τόσο καλή άσφαλτο,αλλά έχω βγάλει και οριακά 3 προπονήσεις,1 εκ των οποιων ήταν Μέγαρα όπου έχει πολύ καλό grip.
-
Καλησπέρα Billy , σκέφτομαι να ανέβω για προπόνηση στο καρτοδρομο Σάββατο , που υπάρχουν αρκετά αγωνιστικά συνεπάγεται και καλύτερο grip!! Το κάρτ μου έτσι όπως είναι με MG κόκκινα και οδηγό τον σαγανά Χρήστο έχει γράψει 41,6 και με τον Χρήστο χωρίς να έχει τόση μεγάλη εμπειρία στο εξατάχυτο απο οσο ξέρω τουλάχιστον. Όσο για εμένα πρώτη φορά θα οδηγήσω στο καρτοδρομο , βέβαια θέλω να κινηθώ γρήγορα ώστε να δω που κυμαίνομαι περίπου αλλά το ότι δεν εχω ξανά οδηγήσει στην πίστα αυτή είναι μεγάλο μειονέκτημα.
-
Αν θες τη γνώμη μου να κοιτάξεις να κινηθείς σωστά βάζοντας ταινία στο όργανο για να μη βλέπεις καν το χρόνο.Και αν δεν ξέρεις την πίστα,καλό θα ήταν πριν μπεις να την περπατήσεις,εμένα με βοηθούσε πολύ.Και δεν λέει κάτι το οτι ένας οδηγός έκανε με το καρτ σου 41,6.Σίγουρα το Kosmic είναι ένα πολύ καλό σασί όμως το set up αλλάζει από οδηγό σε οδηγό όπως επίσης μπορεί αντί για το TM να το είχε οδηγήσει με το ΜΑΧΤΕR που ειχε ο μαστρο-Θοδωρος.Μην επηρεάζεσαι απο τι λέει ο καθένας.Το σημαντικό είναι να κάνεις καρτ και να το ευχαριστηθείς,είτε γυρνάς γρήρορα είτε αργά.Εαν το επιτρέψει ο καιρός και ανένει η θερμοκρασία ίσως ανέβω κ εγώ καρτόδρομο να στρώσω μοτερ.
-
Αν μετά το τέλος της προπόνησης ρίξεις WD40 όπως λέει ο Βασίλης, τότε δε θα σκουριάζει.
Όσο για τα λάστιχα, προτείνω MG κόκκινο.
Βγάζουν πάρα πολλές προπονήσεις και γυρίζουν γρήγορα. Σημασία έχει και σε τι γόμα 'πατάς' αν πηγαίνεις Σάββατο, όπου σχεδόν όλο το Καρτόδρομο γυρίζει με κόκκινα MG.
-
Καλημέρα Νίκο,Billy. Billy εννοείται πως δεν πρόκειται να κοιτάξω να κινηθώ με βάση το 41,6 που έχει κάνει το καρτ μου. Το σετ απ ήταν ήταν ακριβώς ίδιο και απο μοτέρ και απο στήσιμο. Το θέμα δεν είναι εκεί , είναι πως πρώτη φορά θα οδηγήσω στην πίστα αυτή. Σαφώς πρώτον δεν ξέρω την πίστα και δεύτερον δεν έχω τις ανάλογες προπονήσεις πάνω μου ώστε να κινηθώ έτσι. Όσο για το περπάτημα στην πίστα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ακόμα και σε πίστα που ξερω κ οδηγώ τοσα χρόνια κάθε φορά που την περπατάω μαθαίνω κ κάτι νέο. Το όργανο θα το κοιτάξω καθαρά για λόγους ασφαλείας του μοτέρ. Θερμοκρασία δηλαδή.
Νίκο συμφωνώ τα MG κόκκινα βγάζουν πάρα πολύ ψωμί κ είναι συ χρόνος και γρήγορα. Απο κράτημα λένε πάρα πολλά πράγματα πάλι. Το θέμα είναι το γίνεται τώρα με το κρύο ;; Θα δουλέψει καλύτερα τώρα το μεσαίο ή θα το βγάλει μαρούλι κάτω εαν είναι καλός και ο καιρός ;; -
Ο χρήστης Christos_Mitsakos έγραψε:
Καλημέρα Νίκο,Billy. Billy εννοείται πως δεν πρόκειται να κοιτάξω να κινηθώ με βάση το 41,6 που έχει κάνει το καρτ μου. Το σετ απ ήταν ήταν ακριβώς ίδιο και απο μοτέρ και απο στήσιμο. Το θέμα δεν είναι εκεί , είναι πως πρώτη φορά θα οδηγήσω στην πίστα αυτή. Σαφώς πρώτον δεν ξέρω την πίστα και δεύτερον δεν έχω τις ανάλογες προπονήσεις πάνω μου ώστε να κινηθώ έτσι. Όσο για το περπάτημα στην πίστα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ακόμα και σε πίστα που ξερω κ οδηγώ τοσα χρόνια κάθε φορά που την περπατάω μαθαίνω κ κάτι νέο. Το όργανο θα το κοιτάξω καθαρά για λόγους ασφαλείας του μοτέρ. Θερμοκρασία δηλαδή.
Νίκο συμφωνώ τα MG κόκκινα βγάζουν πάρα πολύ ψωμί κ είναι συ χρόνος και γρήγορα. Απο κράτημα λένε πάρα πολλά πράγματα πάλι. Το θέμα είναι το γίνεται τώρα με το κρύο ;; Θα δουλέψει καλύτερα τώρα το μεσαίο ή θα το βγάλει μαρούλι κάτω εαν είναι καλός και ο καιρός ;;Τώρα με το κρύο είναι ένα θέμα, ειδικά αν έχει συννεφιά.
ΠΟΛΥ προσοχή στη πρώτη στροφή με το που βγεις. Μην βγεις τάπα και πας να στρίψεις, θα φύγεις απέναντι.
Θα δεις ότι θα έχεις πολλά 'μούτρα' στη πρώτη στροφή.
Θυμάμαι τα MG με τέτοιο καιρό έκανα 4-5 γύρους να τα ζεστάνω.
Κανονικά τώρα με το κρύο θέλει πιο μαλακό λάστιχο, πχ ένα Vega πράσινο (XH) είναι σούπερ.
Εγώ είχα δυο σετ λάστιχα πάντως, ζανταρισμένα. Ένα πάνω στο καρτ (MG) κι ένα πιο μαλακό (ΧΗ).
Μετά όταν τελείωσαν τα ΧΗ, έμεινα με το ένα σετ MG.
Με τέτοιο καιρό πάντως, δε με βλέπω να κάνω καρτ...αλλά μόλις στρώσει ξεκινάω πάλι
-
Ρε Νίκο το γίνεται με το καρτοδρομο ;; Είμαι διαβασμένος απο on board video και δεξιόστροφα και αριστεροστροφα. Ποία είναι η φορά του στις προπονήσεις όμως ;;Πάντως αριστεροστροφα εκεί στον τοίχο για να φρενάρεις αργά και να στρίψεις τέρμα πρέπει να τα καταπιείς λίγο . Με την μια στροφή παραπάνω τι γίνεται ;; παίζει αυτή ; Η είναι κλειστή ;;
-
Ρε Νίκο το γίνεται με το καρτοδρομο ;; Είμαι διαβασμένος απο on board video και δεξιόστροφα και αριστεροστροφα. Ποία είναι η φορά του στις προπονήσεις όμως ;;Πάντως αριστεροστροφα εκεί στον τοίχο για να φρενάρεις αργά και να στρίψεις τέρμα πρέπει να τα καταπιείς λίγο . Με την μια στροφή παραπάνω τι γίνεται ;; παίζει αυτή ; Η είναι κλειστή ;;Κοίτα να δεις, τελευταία φορά το είχα αφήσει δεξιόστροφα, όμως μια προπόνηση που είδα το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα ήταν αριστερά.
Σε ποιό σημείο λες στον τοίχο? Όπως ανεβαίνεις από τη κατηφόρα ή στη Κάπα τελευταία? Αν λες για τη Κάπα τελευταία...ναι, είναι λίγο ζόρικο αυτό το σημείο. Εγώ το παίρνω με 5η και άσε.
Η παραπάνω στροφή που λες είναι η χάραξη για τα ενοικιαζόμενα καρτ.
-
Καλησπέρα χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με πολύ γκάζι, υγεία και κάρτ!!! Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες!! Οπότε Νίκο πριν ανέβω για προπόνηση πρέπει να πάρω τηλέφωνο να ρωτήσω την φορά της πίστας για να ενημερωθώ τι γίνεται. Οσο για τον τοίχο ,Αναφέρομαι στο σημείο της πίστας όπου η φορά της είναι αριστεροστροφη και νομίζω ότι είναι το τελευταίο Κ όπως λες. Στρίβεις αριστερη και είναι απέναντι ο τοίχος και καραδοκεί Από τα βίντεο είναι αρκετά τρομακτικό
-
Κάτι άλλο. Από πιέσεις ελαστικών τι γίνεται ;; πόσο δουλεύετε ρε παιδιά ;;
-
Καλησπέρα χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με πολύ γκάζι, υγεία και κάρτ!!! Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες!! Οπότε Νίκο πριν ανέβω για προπόνηση πρέπει να πάρω τηλέφωνο να ρωτήσω την φορά της πίστας για να ενημερωθώ τι γίνεται. Οσο για τον τοίχο ,Αναφέρομαι στο σημείο της πίστας όπου η φορά της είναι αριστεροστροφη και νομίζω ότι είναι το τελευταίο Κ όπως λες. Στρίβεις αριστερη και είναι απέναντι ο τοίχος και καραδοκεί Από τα βίντεο είναι αρκετά τρομακτικόΝαι, Κ τελευταίο.
Μέσα από το καρτ είναι ακόμα πιο χέσιμο
Ναι, καλύτερα πάρε να μάθεις. Θα σου πούνε, γιατί άλλο γρανάζι θες για αριστερά άλλο για δεξιά.
Κάτι άλλο. Από πιέσεις ελαστικών τι γίνεται ;; πόσο δουλεύετε ρε παιδιά ;;
Ε τώρα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Ελαστικά, θερμοκρασία, αν έχει ήλιο ή συννεφιά, αν είναι πρωί ή μεσημέρι ή απόγευμα, αν έχει πολλά καρτ η πίστα κλπ.
Δώσε περισσότερες πληροφορίες να σου πω.
-
Νίκο MG-VEGA , με κρύο καιρό αλλά ηλιόλουστη μέρα , τα καρτ αρκετά ας πούμε. Και απο πρωί 11:00 έως και 4:00 το μεσημέρι.
Πόση διαφορά θα υπάρχει +,- με μια μέρα η οποία είναι χειμωνιάτικη αλλά έχει ζεστη -
Νίκο MG-VEGA , με κρύο καιρό αλλά ηλιόλουστη μέρα , τα καρτ αρκετά ας πούμε. Και απο πρωί 11:00 έως και 4:00 το μεσημέρι.
Πόση διαφορά θα υπάρχει +,- με μια μέρα η οποία είναι χειμωνιάτικη αλλά έχει ζεστηΞεκινάς στο 1, μπορεί και 1,1 και θα πέσεις μέχρι το 0,8 μέχρι το μεσημέρι, αλλά κατά το απόγευμα μπορεί να χρειαστεί να ανεβάσεις λίγο.
Αυτό για κόκκινο MG. Στο κίτρινο είσαι 0,1-0,15 κάτω.
-
Μιλώντας πάντα για καινούργια και φρέσκα λάστιχα έτσι .. Και εγώ στο 1-1,1 τα δούλευα αλλά κάτω από 0,9 δεν τα έχω δουλέψει ποτέ. Ως προς ποια άποψη δουλεύουν με τόσο χαμηλή πίεση ;; Κρύου ;;
Από θερμοκρασίες ελαστικών μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα ;; εσωτερική μεριά ελαστικού , μέση μεριά και εξωτερική μεριά. Υπάρχουν συμπεράσματα ανάλογα με την θερμοκρασία στο κάθε μέρος του ελαστικού ;; -
Μιλώντας πάντα για καινούργια και φρέσκα λάστιχα έτσι .. Και εγώ στο 1-1,1 τα δούλευα αλλά κάτω από 0,9 δεν τα έχω δουλέψει ποτέ. Ως προς ποια άποψη δουλεύουν με τόσο χαμηλή πίεση ;; Κρύου ;;
Από θερμοκρασίες ελαστικών μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα ;; εσωτερική μεριά ελαστικού , μέση μεριά και εξωτερική μεριά. Υπάρχουν συμπεράσματα ανάλογα με την θερμοκρασία στο κάθε μέρος του ελαστικού ;;Καινούρια, φρέσκα λάστιχα καλό είναι να τα δουλεύεις με χαμηλότερες πιέσεις αλλά και πάλι σου λέω ότι εξαρτάται από τις συνθήκες. Γιαυτό σου είπα ότι οι πιέσεις εξαρτώνται από τις συνθήκες της πίστας και καιρού. Δηλαδή τι καιρό και πόσα καρτ έχει όταν τα δούλευες τόσα?
Το rule of thumb είναι ότι όσο πιο πολύ αέρα βάζεις στο ελαστικό, αυτό ζεσταίνεται γρηγορότερα. Όσο λιγότερο, τόσο πιο αργά θα ζεσταθεί. Επίσης, η γόμα στη πίστα από άλλα καρτ ζεσταίνει το λάστιχο πιο γρήγορα απ'όταν δεν υπάρχει γόμα το ίδιο και ο ήλιος και η ζέστη. Τέλος, τα μαλακά λάστιχα θέλουν χαμηλότερες πιέσεις γιατί ζεσταίνονται πιο γρήγορα από τα σκληρά.
Γιαυτό όταν έχει πολλά καρτ και ήλιο δουλεύουμε χαμηλές πιέσεις. Το καλοκαίρι με πολλά καρτ έχω δουλέψει και 0,5!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό ότι έχεις λάθος πιέσεις είναι σε πιο σημείο του σκέλους σου θα αρχίσει το καρτ να γλιστράει. Δηλαδή εκεί που έχεις γκριπ, σε πιο σημείο το λάστιχο κάνει βουτιά σε απόδοση. Αν αυτό στο κάνει στα μέσα, έχεις πολύ υψηλές πιέσεις, το λάστιχο έχει υπερθερμανθεί και πρέπει να βγεις για να μη το κάψεις. Αν το λάστιχο προς το τέλος του σκέλους σου έχει αυτή τη συμπεριφορά, τότε θέλει ένα κλικ κατέβασμα στο επόμενο, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες συνθήκες παραμένουν σταθερές (θερμοκρασία, γόμα).
Αντίθετα αν μπεις και γλιστράς από την αρχή μέχρι το τέλος, δε φρενάρει το καρτ και δε στρίβει, τότε πιθανόν να έχεις πολύ χαμηλές πιέσεις και τα ελαστικά σου δε ζεσταίνονται.
Με τη θερμοκρασία δε μπορείς να δεις κάτι, αλλά μπορείς να δεις πόσο πίεση ανέβασε όταν βγεις από το σκέλος. Αν δηλαδή μπεις με 0,9 και όταν βγήκες ανέβασε 1,5 τότε σίγουρα θέλουν κατέβασμα. Το σωστό είναι να ανεβάσει περίπου 0,3 το πολύ.
Πιέσεις ρυθμίζουμε όταν το λάστιχο είναι κρύο.
Με κρύο και συννεφιά λοιπόν και πολύ λίγα καρτ θέλεις με μαλακό λάστιχο ένα 1,1 για αρχή και βλέπεις πως πάει όταν ζεσταθεί. Με σκληρό, 1,2 μπορεί και 1,25-1,3 και βλέπεις. Όσο τα καρτ πληθαίνουν και μαζεύεται γόμα στη πίστα, ακόμα και με σταθερές συνθήκες περιβάλλοντος θα κατεβάζεις πιέσεις.
-
Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις συμβουλές-πληροφορίες. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσοι παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση του ελαστικού. Προ είπες για 0,5 πίεση ελαστικού , στην ουσία το ελαστικό είναι ' σκασμένο ', αναρωτιέμαι αν το ελαστικό μπορεί να παραμοφωρθεί με τόσο χαμηλή πίεση. Ισχύει η όχι ;;
Το ότι την πίεση των ελαστικών την διαμορφώνεις κρύα , και το οτι το φυσιολογικό να αυξάνεται η πίεση μετά από κάθε session κατά περίπου 0,3 + το γνώριζα και το δεύτερο το τσεκάρω συνεχώς.
Όσο για την αίσθηση του κάθε session δεν το γνώριζα , και σίγουρα θα με βοηθήσει αρκετά
-
Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις συμβουλές-πληροφορίες. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσοι παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση του ελαστικού. Προ είπες για 0,5 πίεση ελαστικού , στην ουσία το ελαστικό είναι ' σκασμένο ', αναρωτιέμαι αν το ελαστικό μπορεί να παραμοφωρθεί με τόσο χαμηλή πίεση. Ισχύει η όχι ;;Βγάλε από το μυαλό σου τι μπορεί να γίνεται στο αυτοκίνητο.
Το μάξιμουμ βάρος ενός καρτ με οδηγό είναι περί τα 160-170 κιλά. Τα πλαϊνά των ελαστικών είναι τόσο χοντρά ώστε να αντέχουν και χαμηλότερες πιέσεις.
Σκασμένο πάντως δεν είναι όχι, δε μαγουλιάζει όταν το ακουμπούσες κάτω.
-
Νίκο σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Το σχόλιο μου περί χαμηλής πίεσης είναι βασισμένο στον αγωνιστικό τομέα του αυτοκινήτου μιας και έχω διαβάσει αρκετά πράγματα για την συμπεριφορά και τις πιέσεις εκεί. Αλλά με αυτά που μου είπες μου έδωσες να καταλάβω γιατί είναι διαφορετικό από την πίεση του ελαστικού του καρτ και πώς μπορεί να συμπεριφερθεί το ελαστικό του καρτ.
Ελληνικό σαιτ το οποίο να αναλύει και να βοηθάει στο πώς να στήσεις το καρτ σου υπάρχει ;; Από θερμοκρασίες ελαστικών μέχρι και κάμπερ-κάστερ, ευθυγράμμιση καρτ , σκληρότητα άξονα κτλ.
Δυστυχώς είμαι απο επαρχία και δεν υπάρχει κάποια ομάδα εδώ ώστε να μπορέσω να κάνω προπονήσεις και να μάθω πράγματα που θα με βοηθούσαν σε πολλά θέματα. Περιμένω να τελειώσω με τις πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να περασω Αθήνα και τότε πρώτα απ όλα να κάνω προπονήσεις σωστά και σε σωστή πίστα και μετά ίσως ενταχθώ και σε αγωνιστική ομάδα.
KARTING :-)))....... ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ