-
Βλεπουμε εκατονταδες, για να μην πω χιλιαδες αυτοκινητα, να κυκλοφορουν στους δρομους. Τι σημαινουν ολα αυτα τα αρχικα?
Τι παει να πει EVO, GLX, GT, C5? Απο που και γιατι πηραν την ονομασια μοντελα οπως, Golf, Xsara, Vivio?
Ξερετε την ιστορια της ονομασιας τους? Δεν χρειαζεται να ειναι ενα μοντελο που κυκλοφορει. μπορει να ειναι και παλαιοτερα μοντελα που δεν παραγονται πλεον. -
Βλεπουμε εκατονταδες, για να μην πω χιλιαδες αυτοκινητα, να κυκλοφορουν στους δρομους. Τι σημαινουν ολα αυτα τα αρχικα?
Τι παει να πει EVO, GLX, GT, C5? Απο που και γιατι πηραν την ονομασια μοντελα οπως, Golf, Xsara, Vivio?
Ξερετε την ιστορια της ονομασιας τους? Δεν χρειαζεται να ειναι ενα μοντελο που κυκλοφορει. μπορει να ειναι και παλαιοτερα μοντελα που δεν παραγονται πλεον. -
Αν δεν υπάρχει αντίρρηση χωράνε εδώ και τα γράμματα στις πινακίδες κυκλοφορίας ? τί γράμματα έχει κάθε πόλη.Αν οχι ζητώ συγγνώμη.
Φιλικά Αγγελος. -
Παραθέτω μερικά να κάνουμε παιχνίδι:
GT (Gran Tourism)/GTi (Gran Tourism-injection), άσχετα αν η πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αρχικά αυτά.
Σε ό,τι αφορά τα «επώνυμα» των αυτοκινήτων.
Οι Γάλλοι παίζουν το παιχνίδι της εμπορικής ονομασίας, δημιουργώντας ολόκληρη. Δηλαδή ονόματα που δεν υποδηλώνουν τίποτε, αλλά είναι εύηχα και ξεχωριστά. Κλασικά παραδείγματα τα Twingo (απόλυτα επιτυχημένο) και Xsara (απαράδεκτο και κακόηχο). Προσπάθησαν και οι Ιταλοί με το Gingo, αλλά κόλλησαν στη Renault με το Twingo της και επέστρεψαν στο κλασικό και σίγουρο Panda.Μία άλλη ιστορία που πιθανώς να γνωρίζεις είναι ότι Porsche θα είχε μοντέλο με κωδικό 901, αλλά τα τριψήφια με το 0 στη μέση (για να μπαίνει η μανιβέλα) ήταν κατωχυρωμένα από την Peugeot. Έτσι γεννήθηκε η 911.
-
λοιπόν,
EVO = Evolution
GT = Grand Tourismo (όχι το παιχνίδι, υποδηλώνει αυτοκίνητο ικανό για μεγάλο τουρισμό ...ατυχέστατη η μετάφραση;;)
GTI = Grand Tourismo Internazionale (διεθνώς;;;)
GTi = Grand Tourismo Injection...
VTS = δανεικό από το VT της Lambo συν το Sport;;
HF και HPE από Lancia = ;;;
GTS = στο δικό μου Renault 19 Grand Tourismo Sport;;; (το αστείο της ημέρας!
C5 = Citroen (C) μοντέλο 5;; όπως C2, C3, C4 (έρχεται!), C5 kai C8
GLS = Grand Lux Sport......μάλλον θα φάω ξύλο σήμερα...και για την Αχαϊα οι πινακίδες ήταν PA, ΡΒ, PE (παλιάααα) και τώρα ΑΧΑ, ΑΧΒ, ΑΧΕ, ΑΧΖ, ΑΧΗ, ΑΧΚ, ΑΧΜ, ΑΧΝ και ΑΧΟ για μηχανές, δε νομίζω να έχω δει αυτοκίνητο ακόμα με ΑΧΟ. Επίσης, διορθώστε με αν κάνω λάθος, υπάρχουν και ΑΖΖ...
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Ξερετε την ιστορια της ονομασιας τους? Δεν χρειαζεται να ειναι ενα μοντελο που κυκλοφορει. μπορει να ειναι και παλαιοτερα μοντελα που δεν παραγονται πλεον.EVO = Evolution (εξέλιξη)
GT = Grand Turismo (Μεγάλος τουρισμός)
Golf = ...γκολφ (το παιχνίδι).
Ti = Turismo Internazionale (για τους παλιούς αλφίστες).
C5 = το 'C' είναι από το 'Citroen'.Νομίζω πως τα περισσότερα αν όχι όλα ιαπωνικά ονόματα μοντέλων δεν σημαίνουν τίποτα, είναι απλά 'χαριτωμένες' και εύηχες λέξεις, συνήθως παραφράσεις κανονικών λέξεων (όπως Impreza
-
μερικά απ' ότι ξέρω...
COUPE = κόβω (γαλλικά βέβαια)
AUDI = Ακούω
VOLVO = κυλάω
Trabant = δορυφόρος
Zastava = σημαία -
Λοιπόν μερικά από τα αρχικά που μου έρχονται τώρα:
RS: συνήθως σημαίνει Rally Sport (πχ στο Focus) εκτός και αν πρόκειται για Renault οπότε σημαίνει 'Renault Sport' που είναι το αγωνιστικό τμήμα της Renault.
Μ στις BMW (M1, M3, M5): 'Motorsport' το οποίο είναι το αγωνιστικό τμήμα της BMW
HF σε Lancia: High Fidelity
GTV: Gran Turismo Veloce
TB σε Alfa: Turbo Benzina
STI (Subaru): Subaru Technica International
Evo: Evolution
NISMO: Nissan Motorsport
TRD: Toyota Racing Development
CC: Coupe Cabriolet
Μερικά Ferrari:
GTS: Gran Turismo Spyder
GTB: Gran Turismo Berlineta
BB (πχ. 512ΒΒ): Berlineta Boxer
BBLM: Berlineta Boxer Le Mans
GTO: Gran Turismo Omologato
TR: TestarossaEπίσης οι αριθμοί στα ονόματα των μοντέλων της Ferrari τις περισσότερες φορές σημαίνουν είτε:
- Κυβικά εκατοστά στον κάθε κύλινδρο του κινητήρα. πχ: 250GTO = 250cc x 12cyl = 3000cc ήταν η χωρητικότητα του κινητήρα. Παρομοίως 275GTB = 275cc x 12cyl = 3300cc
είτε
2. Χωρητικότητα κινητήρα και αριθμός κυλίνδρων:
512ΒΒ = 5 λίτρα, 12 κύλινδροι
308GTS = 3λίτρα, 8 κύλινδροι
328GTB = 3,2 λίτρα, 8 κύλινδροι
312 = 3 λίτρα, 12 κύλινδροι
288GTO = 2,8 λίτρα, 8 κύλινδροι
348 = 3,4 λίτρα, 8 κύλινδροιEξαιρέσεις
355 = 3,5 λίτρα, 5 βαλβίδες στον κύλινδρο
550 = 5500cc
575 = 5750cc -
Ο χρήστης polizoiss έγραψε:
VTS = δανεικό από το VT της Lambo συν το Sport;;vts=vitesse (ταχύτητα), αν δεν κάνω λάθος.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
COUPE = κόβω (γαλλικά βέβαια)Για την ακρίβεια 'κομμένο' (παθητική μετοχή). Κανονικά τονίζεται στο 'e'. Ίδια ρίζα με τη λέξη 'κουπ' που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Για την ακρίβεια 'κομμένο' (παθητική μετοχή). Κανονικά τονίζεται στο 'e'. Ίδια ρίζα με τη λέξη 'κουπ' που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια.
Τα γαλλικά μου είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μαλαισιανά μου....
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Golf = ...γκολφ (το παιχνίδι).
Ναι, αλλά τι σημαίνουν τα αρχικά; (Ξέρω ξέρω )
Gentlemen Only Ladies Forbiden (=Μόνο κύριοι, οι γυναίκες απογορεύονται)
Ναι, οι Αγγλάρες που εφηύραν τα παιχνίδι το σκέφτηκαν... Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν εξάλλου...Καθόλου μισογύνηδες έτσι;;;
Βέβαια, τα τωρινά Golf, τα αμάξια, μάλλον δεν είναι και τόσο 'ανδρικά'... Με την καλή έννοια (εννοώ ότι είναι εύκολα στην οδήγηση, κάτι που σαφώς δεν είναι κακό, ίσως όμως είναι πιο 'εύκολα' απ' ότι θα ήθελα εγώ... άμα δεν πετάει και λίγο κώλο το αμάξι... τι να το κάνεις;;; )
Charisma = ...το προφανές,
Κατ' ευφημισμό βέβαια...
(Να μην παρεξηγηθώ, δεν έχει κάτι κακό το αμάξι, αλλά πέρα από το ότι σε πάει από το Α στο Β χωρίς κόπο και δεν χαλάει, δεν έχει και κανένα ιδιαίτερο χάρισμα που να δικαιολογεί το όνομα...)
Τι μ' έπιασε και λέω όλο κακίες;;; Η αλήθεια είναι ότι δεν κοιμήθηκα και πολύ καλά... Και έχω μάθημα αμέσως μετά την δουλειά μέχρι τις 9:30... Να μην ξεσπάσω και λίγο... Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκε κανείς...πλάκα κάνω...
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Για την ακρίβεια 'κομμένο' (παθητική μετοχή). Κανονικά τονίζεται στο 'e'. Ίδια ρίζα με τη λέξη 'κουπ' που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια.
Τα γαλλικά μου είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μαλαισιανά μου....
Ξέρεις μαλαισιανά;;;
-
taz, για το VTS στα Saxo μάλλον σωστό πρέπει να είναι το vitesse, αλλά το VT σε Lamborghini;;;
Μegane Coupe, σε αντίθεση με Hyundai Matrix Playstastion (ή και Hyundai Matrix Frappe = κουνημένο, χτυπημένο) από τα παιδάκια στο πίσω κάθισμα...
'Μαμάααααααααααα, δε μου δίνει να παίτσωωωωωωωωωω!.....
-
Ο χρήστης polizoiss έγραψε:
VT σε Lamborghini;;;Viscous Traction. Σε ελεύθερη μετάφραση: συνεκτικός συμπλέκτης. Από το σύστημα τετρακίνησης.
-
DS από το deesse -με accent στο πρώτο e- ( θεά ) και CX από τον αεροδυναμικό συντελεστή. Τώρα για το αν το Xsara είναι κακόηχο Petro αυτό το θα το δούμε μετά την μονομαχία....
-
Pinakides(oses thymamai):
Y-- ATHINA
Z-- ATHINA
N-- THESSALONIKH
KP- KORINTHOS
AX- AXAIA
HA- HLEIA
KM- KALAMATA
PO- RODOS
PI- LARISA
MI- LAMIA
EP- SERRES
KI- KILKIS
BO- BOLOS
XN- XANIA
HP- HRAKLEIO
KO- KOMOTHNH
EB- EBROSAyta,den thimamai alla..........
A kai kati akoma
SAAB = Svenska Aeroplan AktieBologet -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
DS από το deesse -με accent στο πρώτο e- ( θεά ) και CX από τον αεροδυναμικό συντελεστή. Τώρα για το αν το Xsara είναι κακόηχο Petro αυτό το θα το δούμε μετά την μονομαχία....Έχεις κι ένα δίκιο υπάρχει και χειρότερο. Το Xedos, το οποίο τουλάχιστον εγώ το έχω ακούσει σε 'τέσσερις' εκδόσεις: Ζέντος, Ζίντος, Ξέντος, Ξίντος. Όπως κι αν το πεις, άθλιο είναι
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Λοιπόν μερικά από τα αρχικά που μου έρχονται τώρα:RS: συνήθως σημαίνει Rally Sport (πχ στο Focus) εκτός και αν πρόκειται για Renault οπότε σημαίνει 'Renault Sport' που είναι το αγωνιστικό τμήμα της Renault.
Μ στις BMW (M1, M3, M5): 'Motorsport' το οποίο είναι το αγωνιστικό τμήμα της BMW
HF σε Lancia: High Fidelity
GTV: Gran Turismo Veloce
TB σε Alfa: Turbo Benzina
STI (Subaru): Subaru Technica International
Evo: Evolution
NISMO: Nissan Motorsport
TRD: Toyota Racing Development
CC: Coupe Cabriolet
Μερικά Ferrari:
GTS: Gran Turismo Spyder
GTB: Gran Turismo Berlineta
BB (πχ. 512ΒΒ): Berlineta Boxer
BBLM: Berlineta Boxer Le Mans
GTO: Gran Turismo Omologato
TR: TestarossaEπίσης οι αριθμοί στα ονόματα των μοντέλων της Ferrari τις περισσότερες φορές σημαίνουν είτε:
- Κυβικά εκατοστά στον κάθε κύλινδρο του κινητήρα. πχ: 250GTO = 250cc x 12cyl = 3000cc ήταν η χωρητικότητα του κινητήρα. Παρομοίως 275GTB = 275cc x 12cyl = 3300cc
είτε
2. Χωρητικότητα κινητήρα και αριθμός κυλίνδρων:
512ΒΒ = 5 λίτρα, 12 κύλινδροι
308GTS = 3λίτρα, 8 κύλινδροι
328GTB = 3,2 λίτρα, 8 κύλινδροι
312 = 3 λίτρα, 12 κύλινδροι
288GTO = 2,8 λίτρα, 8 κύλινδροι
348 = 3,4 λίτρα, 8 κύλινδροιEξαιρέσεις
355 = 3,5 λίτρα, 5 βαλβίδες στον κύλινδρο
550 = 5500cc
575 = 5750ccσωστός!
μια μικρή διόρθωση: RS ειδικά στα γερμανικά σημαίνει Rennsport που θα πει αγώνες αυτοκινήτου η κάτι τέτοιο. Όποιος ξέρει γερμανικά ας μας διαφωτίσει.
Σπύρος
Τι σημαινουν τα Αρχικα και οι ονομασιες των Αυτοκινητων?